Veszélyhelyzeti Információs Központ

Mentők, rendőrök, mindenki, akinek kéklámpája van, vagy életet ment.
Válasz küldése
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2254
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: Veszélyhelyzeti Információs Központ

Hozzászólás Szerző: Harley » 2009. jún. 02. 8:00

Ha eddig volt értelme, azt elveszítette. A XI. kerületi bejelentésekkel ugyanis nem hajlandóak foglalkozni, merthogy Újbudának saját közterület-felügyelete van, őket kell közvetlenül hívni. Pedig pont azért volt jó eddig a VIK, mert ők továbbítottak minden információt az illetékeseknek, legyen az egy hiányzó csatornafedél, üvegszilánkkal teli út.
hadiláb
pernyekergető
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2006. aug. 11. 17:57

Hozzászólás Szerző: hadiláb » 2006. szept. 25. 18:29

Ezt a központot a Városrendészeti Bizotság találta ki. Európai mintára ugyanis azt szeretnék, hogyha a felügyelet mint egyfajta "városi rendőrség" működne. Ezzel sok terhet le lehetne venni az "állami" rendőrök válláról ugyanis a szab.sértésekkel tudna foglalkozni a felügyelet is. Persze ehez rengeteg minden kell és nem itt kellett volna kezdeni, pl: az állomány elég "híg" persze vannak kivételek és vannak nagyobb problémák is. Ugyhogy ez a központ igazán lehetett volna az utolsó lépés is. A rendszer is elég bonyolult hiszen nagyon sok idő mire itt elmondod az információkat, kikérdeznek, aztán pedig átadják az infót vagy a Yardra v. a tüzire stb stb stb... Ugyhogy ez kezdeti stádium de majd Danielisz városatyánk tesz róla, hogy másképp legyen. Ja! Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy Danielisz úrnak azért is fontos a felügyelet mivel a tűzoltóságokhoz hasonlóan önkormányzati érdekeltség, a rendőrség pedig tudjuk átkerült az igazságügyhöz. Ugyhogy ebből a szempontból (a BM átszervezése után) több köze van a tűzoltóságoknak a felügyeletekhez mint a rendőrségekhez. Még ha ez kint az utcán nem is látszik. Ezt a nagyok eldöntötték ugyhogy ennyi.
Gall
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2004. szept. 22. 21:00

Hozzászólás Szerző: Gall » 2006. szept. 16. 13:34

Ja! és az ötven misit is kicsit sokallom!!
Gall
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2004. szept. 22. 21:00

Hozzászólás Szerző: Gall » 2006. szept. 16. 13:33

:-) azért kicsit morbidnak tartom ezt a megoldást. Erre felénk valamiért csak kutyakaki piszkálónak hívják a közterület felügyelőket.
Ha jól tudom a mai napig nem sikerült egy ügyeleti asztalhoz ültetni a mentő-rendőrség-tűzoltó triót. Akkor majd pont ez lesz a megoldás. (egyébként kívánom, hogy megvalósúljon!!!)
Aztán kiváncsian várom, hogy a külföldi bajbajutottnak hogyan segítenek!? És még van néhány kérdőjel. Azért továbbra is nagyobb a bizodalmam a 112-höz, mégha hosszú percekig nem is elérhető! :-)
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2254
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: Veszélyhelyzeti Információs Központ

Hozzászólás Szerző: Harley » 2006. szept. 15. 9:23

Lánglovagok írta:- Tüzet, víz-vagy gázszivárgást észlel,
- Közlekedési balesetet lát,
- Vakolatomlás, letört faág, kidőlt fa veszélyezteti testi épségét,
Azért én óva intenék mindenkit, hogy ilyen esetekben ne közvetlenül a tűzoltókat vagy mentőket hívja.

Felmerül bennem az a kérdés is, ha ez valóban egy segélyhívó szám, akkor miért nem háromjegyű, miért egy 80-as szám? Sőt két 80-as számon is el lehet érni őket, csak azt nem értem, minek bonyolítják. Amúgy ha valóban a kiírás szerinti funkcióját tölti be majdan a központ, akkor ezt a 112-őn kéne elérni, és a munkatársai között rendőrnek, tűzoltónak és mentőnek is kéne lennie.

Azért vicces, hogy egyelőre csak ennyit sikerült összehozni honlapnak:
www.bpvik.hu
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Veszélyhelyzeti Információs Központ

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2006. szept. 14. 14:10

HÁTTÉRANYAG

Ugye előfordult már Önnel is, hogy olyan szokatlan, netán veszélyes helyzetbe került, hogy hirtelenjében nem tudta, kihez forduljon, honnan kérjen segítséget. Nagy katasztrófák, de akár apró, bosszantó rendetlenségek is könnyen megzavarnak minket. Könnyen pánikba esünk, és képtelenné válunk, hogy hirtelen a jó döntést, pláne a legmegfelelőbb döntést hozzuk. Mi a teendő például, ha

- Tüzet, víz-vagy gázszivárgást észlel,
- Közlekedési balesetet lát,
- KRESZ szabálysértést tapasztal,
- Útlezárások, útfelbontások (kátyúk) nehezítik az életét
- Köztisztasági szabálysértésekkel (törmelék, konténer, szemét) találkozik,
- Vakolatomlás, letört faág, kidőlt fa veszélyezteti testi épségét,
- Elkóborolt állatot keres vagy talált, stb.

Magyarországon egyedülálló módon, most először helyezünk üzembe (Vészhelyzeti Információs Központ néven) egy olyan világszínvonalú telefonos segélyhívó rendszert, amely a legmodernebb technika és a legképzettebb emberi erőforrás felhasználásával áll a városlakók rendelkezésére. Védelmük, biztonságuk érdekében a rendszer fontos információkat nyújt számukra, koordinálja bejelentéseiket, és szükség esetén közbe is avatkozik, ha közvetlen segítségre van szükség. A modern kor embere élete és vagyona biztonságát legalább annyira fontosnak, sőt fontosabbnak tekinti, mint az életminőséget, vagy a magas életszínvonalat. Az élhető város, a rend és tisztaság ma már alapvető létfeltétel a városlakók számára.

A Fővárosi Közterület-felügyelet és a városvezetés, évek óta fáradozott azon, hogy a mai napon, Budapest Főváros Közgyűlése 50 millió Ft-os támogatásából ezt a központot most megnyissa. Az egyedülálló szolgáltatás a Fővárosi Közterület-felügyelet Akadémia utcai bázisán jön létre. Kialakítását és működtetését a Fővárosi Közterület-felügyelet vállalta, mivel ez az a szervezet, amely rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, amelynek birtokában egy európai, nemzetközi gyakorlatnak megfelelő készenléti szolgálat beindítható.

A központ a telefonos szolgáltatás mellett olyan koordinációs központként is funkcionál, mely a közigazgatási, rendvédelmi és közszolgáltatást nyújtó szervezetek szoros együttműködését, a feladatok és hatáskörök pontos kialakítását, a közigazgatási irányítói tevékenységet segítő információs szolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységeit hangolja össze. Ennek megfelelően a VIK egyrészt a mindennapok biztonságát érintő rendkívüli helyzetek megelőzésében, kezelésében, a lakossági hívások fogadásában és intézésében vesz részt, másrészt minősített időszakban a Fővárosi Védelmi Bizottság Operatív Törzs információs, tervezési és irányítási munkáját segítő szervezetként funkcionál.

Internetes portálján naprakészen láthatóak lesznek azok a fontos közérdekű információk, amelyek a főváros biztonságával, a közterületek rendjével, köztisztaságával, a közlekedés helyzetével, a civilizációs (pl. légszennyezés) és természeti (pl. árvíz, szélvihar) veszélyforrásokkal kapcsolatosak. Info-kommunikációs rendszere alkalmas SMS és MMS hívások fogadására is, ami nemcsak a hallássérültekkel kapcsolatos információcserét teszi lehetővé, de az általa küldött képek a további eljárások alátámasztására, a döntéshozatal segítésére is alkalmasak. A hívásokat, beszélgetéseket digitális technikával rögzíti.

Ezen túl általános telefonos központként segítséget nyújt a balesetek vagy más rendkívüli helyzetek esetén a hozzá forduló magyaroknak és külföldieknek, közvetlen beavatkozást kezdeményez az önkormányzati rendészetnél (közterület-felügyelet és más hatósági ügyek), és közvetlen támogatást nyújt a váratlan helyzetek kezelésére hivatott szervezeteknek.

Fővárosi Közterület-felügyelet
Válasz küldése