Nemzeti Civil Alapprogram

Ki és miként lehet tűzoltó? Itt olvashatók a pályázatok és az álláshirdetések is.
fireman
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2003. jan. 24. 20:17
Tartózkodási hely: Orosháza

Re: Merre tovább ÖTE-k?

Hozzászólás Szerző: fireman » 2009. szept. 06. 12:32

Az NCA által támogatott pályázatokat ismerve a költség csökkentés nem meglepő. Ha hatékonyabban kerülne elköltésre az adófizetők pénze a csökkentett összeg is soknak tünne.
Persze az egész rendszer igazságtalan. Nincs elosztó szerepe az államnak ebben a szegmensben.
Egy egyszerű adójóváírási rendszer demokratikusabb lenne, kevesebb költséggel és korrupció nélkül.
Az államnak csak azt kellene dekralárnia, hogy mely területeket és milyen mértékben részesít előnyben.
A kádárista állam felszámolása nélkül nem lehet igazi jövőképet, valódi alternatívát kínálni - sem jobboldalit, sem baloldalit. Mindaddig minden politikai szlogen csak fedőnév az állam fosztogatási lehetőségek kiaknázására.
Babarczi Eszter
Avatar
torocsikt
tömlőszállító
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2006. okt. 02. 13:35

Re: Merre tovább ÖTE-k?

Hozzászólás Szerző: torocsikt » 2009. szept. 06. 11:27

A Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsa Elnökének
sajtóközleménye

2009. szeptember 1.

A civilek és az őket támogató rendszer ellehetetlenítésén dolgozik a Kormány


Szeptember 1-én, a költségvetési törvény tervezetének első olvasatban történő tárgyalásakor a civilekkel korábban kötött, törvényben szentesített megállapodás felrúgásáról döntött a Kormány. Miközben a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvény a 2010-es évre nagyjából 8,8 milliárd forint forrást határoz meg, a költségvetés jelenlegi tervezetében az idei forrásnál is kevesebb, mindössze 7 milliárd forint szerepel. A mostani kormánydöntés alapján megkérdőjeleződik az is, hogy az említett forrásautomatizmus alapján a 2011. évben esedékes mintegy 9,5 milliárd forinttal mi a kormányzat szándéka.

Egy hónapon belül ez a kormányzat második olyan döntése, amely megnehezíti a civilek életét és támogatásukat. Augusztus 6. óta a jogszabály előírja a Nemzeti Civil Alapprogram számára, hogy csak olyan szervezeteknek nyújthat támogatást, amelyeknek a pályázat benyújtásának napján nem volt köztartozásuk, több ezer pályázót kényszerítve ezzel újabb adminisztratív eljárásokra.

A Nemzeti Civil Alapprogram az elmúlt két évben, az említett megállapodás után, a törvényben biztosított és három évre előre jól tervezhető forrásautomatizmusra alapozva alakította ki stratégiáját annak érdekében, hogy mind több civil szervezetet segítsen a fejlődésben az Európai Unió pozitív diszkriminációs stratégiájának megfelelően. A megállapodás szerinti forrásautomatizmus olyan fejlődési pályát tenne lehetővé, aminek segítségével a hazai civil szervezetek közül versenyképessé válnának európai összehasonlításban és egyre többen válnának alkalmassá az állam által ellátandó ún. közfeladatok átvállalására, amelyeket az államnál sokkal költséghatékonyabban tudnak ellátni, így azonos forráslehetőségek mellett is segíteni tud abban, hogy a válság miatt felfeslőben lévő szociális háló lyukain lehetőleg minél kevesebben essenek ki.

A források csökkenését már előrevetítette Csizmár Gábornak, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának idén májusi nyilatkozata, mely szerint jövőre kevesebb állami támogatásra számíthatnak a civilek, sokkal inkább a magánemberek (tegyük hozzá a válság által nagymértékben sújtott, nehéz anyagi helyzetben lévő magánemberek) támogatására kell támaszkodniuk. A májusi bejelentés után még jóhiszeműen azt gondolta a szakma, Csizmár Gábor akkor aktuális magánvéleményét fogalmazta meg, hiszen a kormányzati kommunikáció akkor még nem ebbe az irányba mutatott.

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) létrehozásakor, 2003-ban a hazai nonprofit vagy más néven civil szektor azért üdvözölte az országgyűlés döntését, mert így a szakmának lehetősége nyílt arra, hogy a rendelkezésre álló források elosztásában részt vehessen. Az Európai Unió esélyegyenlőségi politikájával összhangban az NCA évről évre egyre több civil szervezet fejlődéséhez tud anyagi forrásokat biztosítani. Ma már évente mintegy 12 ezer szervezet pályázik támogatásért értékteremtő tevékenységéhez. A jelenlegi világválság a különböző foglalkoztatási, szociális, oktatási és egyéb programokat kínáló civil szervezeteket megerősödve találta, de ez nem jelenti azt, hogy programjaikat ma, amikor éppen a válság miatt a magánszemélyektől és főként a vállalkozásoktól még a korábbinál is nehezebb forrásokhoz jutni, folytatni tudnák állami támogatás nélkül.

Csizmár Gábor 2006. október 31-én kelt, a hazai civil szektorhoz írt nyílt levelében így fogalmazott: "A Nemzeti Civil Alapprogram létrehozása a civil szektor fejlődési folyamatában mérföldkőnek tekinthető. Az NCA rendszerének alapintézményeként működő civil jelöltállítási rendszer megerősítette a szektoron belüli együttműködést, a 2004 óta biztosított NCA pályázati támogatások jelentősen hozzájárultak a szervezetek megerősödéséhez, programjainak megvalósításához; hatásukra pozitív rendeződési folyamat indult el, elsősorban a szervezetek jogszerű működése terén....Tapasztalataink, és a civil szervezetek visszajelzései egyaránt azt igazolták, hogy időtálló az NCA törvény koncepciója, az NCA szervezetének újszerű konstrukciója, a szereplők „együttműködési kényszerére” épülő rendszere..."

Ennek szellemében döntött a kormányzat 2008 novemberében, amelyről az akkori szociális és munkaügyi miniszter, Szűcs Erika így nyilatkozott Szombathelyen egy konferencián: "A gazdasági nehézségek ellenére sem csökken, hanem emelkedik jövőre a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) finanszírozására szánt költségvetési összeg. A már benyújtott költségvetési tervezet 7,7 milliárd forintot különít el az alapprogram finanszírozására. …egy egészséges, hatékony és teljesítő képes társadalomban a civileknek, az önkéntes szerveződéseknek, szakmai és érdekképviseleti szerveződéseknek jelentős szerepük kell, hogy legyen. A kormány fontos partnerének tekinti a civil szervezeteket....A tárcavezető szerint a civil szerveződéseknek a döntéshozás különböző szintjein, a települési önkormányzatoktól kezdve a kormányzatig, vagy akár a parlamentig egyre jobban be kell kapcsolódniuk a döntéshozatali folyamatokba, ezzel együtt a civileknek át kell venniük bizonyos feladatellátást és az ezzel együtt járó felelősséget is."

A kormányzati civil kapcsolatok fejlesztésének irányelveit tartalmazó, ma is hatályos, 2007 februárjában született dokumentum is kiemelkedően fontosnak tartja azt, hogy a civilek egyre nagyobb részt vállaljanak az állami és önkormányzati feladatok ellátásában, amelyet a kormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kíván.

Régóta ismert tény, hogy a civilek lényegesen olcsóbban és hatékonyabban tudják ellátni a válság miatt egyre növekvő igényként jelentkező szociális, foglalkoztatási, gyermek- és ifjúságvédelmi, oktatási és egyéb feladatokat, mint azt valaha is bármely állami szervezet tehetné. Ennek oka természetesen a bürokráciamentesség valamint az, hogy ezen szervezetek működtetésében jelentős részt vállalnak az önkéntesek. A mai helyzetben, amikor folyamatosan csökken az állam mozgástere a szociális háló fenntartásában, logikus lépésnek nem a civil támogatások csökkentése, hanem azok növelés tűnik, hiszen így a költségvetés kevesebb forrás biztosításával tud segíteni ugyanannyi vagy sokkal több rászorulónak.

A Csizmár Gábor által kezdeményezett 2006-os törvénymódosítás, amely az NCA működését szabályozza, a 2010-es költségvetési évre 8,755 milliárd forintos támogatást irányoz elő. A civil szervezetek minden rendelkezésükre álló eszközt fel fognak használni, hogy ne csökkenjenek a társadalom rászoruló rétegeinek hasznát szolgáló forrásaik.

A civil szervezetek adminisztratív terheinek növelése is komoly terheket ró a gyakran teljesen társadalmi munkában működő szervezetekre. A törvényeknek megfelelően állami támogatást, azaz a Nemzeti Civil Alapprogramtól származó támogatást csak azok a civil szervezetek kaphattak eddig is, akiknek nincs köztartozásuk, ám eddig az ennek igazolásával járó utánajárás csak a nyertes pályázatok benyújtóit terhelte. A pályázati feltételek kialakításakor igyekeztünk tekintettel lenni a hazai civil szervezetek működési sajátosságaira, és csak nyilatkozatot kértünk a pályázatok benyújtásakor a köztatozásokról, azok ellenőrzését elvégezte a bürokrácia, így átvettünk terheket a pályázóktól. Azon túlmenően, hogy a későbbi pályázatok esetében a kormányzat megnehezítette a pályázók életét, a jelenleg beadott, de még nem teljesített pályázatok esetében jelentősen meghosszabbítja a döntési folyamatot – nem kis költséget is okozva -, hiszen a beadott több ezer pályázót ki kell értesítenünk a változásokról és nekik a beadás napjára vonatkozó ún. nullás igazolást kell beadniuk, ami az APEH gyakorlatában eddig nem fordult elő. Bár a kormányrendelet után megjelent egy Miniszterelnöki Hivataltól származó állásfoglalás, amely szerint ebben az évben még nem kell bekérni az igazolásokat, de jogérzékünk tiltakozik, hogyan írhat felül egy kormányrendeletet egy MEH állásfoglalás.

Dr. Nagy Ádám
a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsának elnöke

forrás: http://www.nonprofit.hu" onclick="window.open(this.href);return false;
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Népszabadság

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2005. aug. 23. 8:47

Legalább tízezer civil szervezet sorsa válhat bizonytalanná, mert a tavaly létrejött Nemzeti Civil Alapprogramot (NCA) maradványképzésre kötelezte a kormány. Kérdés, hogy a pályázatok nyertesei vagy a kedvező elbírálásában bizakodó szervezetek megkapják-e a teljes támogatást, vagy hiába várnak rá.
Pénz nélkül maradhatnak a civilek
Avatar
Böte
pernyekergető
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2004. jan. 18. 12:03
Tartózkodási hely: Battonya

Hozzászólás Szerző: Böte » 2005. ápr. 04. 16:04

Üdv Hirtunder!

Örülök, hogy egyáltalán meg mered jegyezni ! Végre! :D Csak így tovább!

Nem értem, miért csak csendben mered megjegyezni! Sőt azokat nem értem, akik csak csendben merik megjegyezni! Én is meg merem jegyezni azokat az ...! Hoppá! Fogjam be a számat? Na nem! Elegem volt már a hallgatásból! Mindenki merje véleményét elmondani az általa rossz dolgokról! Még akkor is ha nem jól látja őket, mert a hibáink akkor derülhetnek ki! Süketelésból és szájzárból még nem sok jó született!

Itt egy idézet!

„… Te szabad és méltóságos embernek születtél.
Jogodban áll mindenkor elmondani a véleményedet.
Amit én mondok, azt helyesnek és jónak tartom. De
ez nem jelenti azt, hogy ezzel szemben ne lehetne
más véleményed.
Állj föl és mondd el!
Vitatkozz velem és én szívesen igazat adok neked,
ha meggyőzöl valamiről.
Ne félj attól, hogy megharagszom rád, mert másképp
gondolkodsz!”

Sánta Ferenc

ui: Ha a tűztől nem vagyunk megijedve, ne legyünk mástól se! Nem állt szándékomba senkit megsérteni ezzel a pár sorral! Még ha valaki/k meg is sértődnek! :D
Avatar
Hirtunder
tömlőszállító
Hozzászólások: 135
Csatlakozott: 2004. dec. 29. 20:16

Hozzászólás Szerző: Hirtunder » 2005. ápr. 04. 9:00

Nem böte nem vagy "hüle" a mi pályázatunkat is olyan nevetséges indokkal utasították el ami már sértő! Igazán nem akarok roszindulatú lenni de az embernek ilyenkor az az érzése támad, hogy hogy csak az kap akinek már előre kiosztották! Ezt csak csendben jegyzem meg!
Avatar
Böte
pernyekergető
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2004. jan. 18. 12:03
Tartózkodási hely: Battonya

Hozzászólás Szerző: Böte » 2005. ápr. 03. 19:27

Éppen holnap viszem a közjegyző elé a módosított alapszabályt ellenjegyeztetni! Mondom, hogy szerelem a vonóhorgot. 30 napja vagyok elnök és már elég sok mindent sikerült elérnem. (Csak nehogy belebukjak ebbe a sok semmitérő jogszabályzásokba!) Az NCA-nál tényeg nem pályázhat, aki nem közhasznú vagy nem kiemelten közhasznú? Mert én még mindig azt mondom, hogy nem tiltja a kiírás? Vagy erre csak hivatkoznak az elutasításoknál? Tényleg ennyire "hüle" vagyok?
néha bekukkantok
slagmester
Hozzászólások: 351
Csatlakozott: 2003. dec. 30. 9:43

Hozzászólás Szerző: néha bekukkantok » 2005. ápr. 03. 16:33

Most már tiszta, mire is vonatkozott a kérdés!
Ha fenn lesz a vonóhorog és nincs mellette a jelentés akkor szerzz be egy erős vontatókötelet és rángatsd ki azzal a nagy lét...
(Esetleg keress meg egy jogászt aki segít az alapszabály módosításában, csinéljatok egy közgyűlést és várjátok a bejegyzést...)
Avatar
Böte
pernyekergető
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2004. jan. 18. 12:03
Tartózkodási hely: Battonya

Hozzászólás Szerző: Böte » 2005. ápr. 03. 16:20

Ja ! De bunkó vagyok.

Köszi a tájékoztatást! Szerelem a vonóhorgot! Hátha ott lesz mellete a jelentés és majd azzal húzom ki belőlük a sok lét. :D (és majd utána felébredek) :)
Avatar
Böte
pernyekergető
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2004. jan. 18. 12:03
Tartózkodási hely: Battonya

Hozzászólás Szerző: Böte » 2005. ápr. 03. 16:17

Na ezt csak azért kérdeztem, mert az nincs leírva az NCA pályázatoknál, hogy csak köznasznú vagy kiemelten közhaszú egyesületek pályázhatnak. Ugyanis azok pályázhatak a kiírás szerint, akik közfeladatott látnak el. Ehhez meg szerintem nem kell a közhasznú cím. Vagy ha igen, akkor a törvényi rendezetlenség miatt úgymond sza.úl van kiírva a pályázat. Mert mi igen is közfeladatott látunk el. El lettünk utasítva, mert nem küldtünk közhasznúsági jelentés! Persze más elfogadható indok is szerepel az elutasításon. Amit megértettem! De akkor nem értem miért kérik még rajtunk számon a közhasznúsági jelentést is. Látod az érettségimmel csak eddig tudok eljutni. Igy jártunk a BMK pályázattal is. Az se volt teljesen jól kiírva! Na de kitolok velük, mert most meg fogjuk lépni és akkor hivatkozzanak rá! :D
néha bekukkantok
slagmester
Hozzászólások: 351
Csatlakozott: 2003. dec. 30. 9:43

Hozzászólás Szerző: néha bekukkantok » 2005. ápr. 03. 15:54

Böte!
Ne haragudj meg rám, nem piszkálni szeretnélek, de nem hagyhatom ki, hogy ne ajánljam fel:
Válaszolok a kérdésedre ha megmondod, hol találom a vonóhorgot azokon az autókon amelyikre nem szereltek fel vonóhorgot?

Az a közhasznúsági jelentés is ott van a vonóhorog mellett!
Avatar
Böte
pernyekergető
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2004. jan. 18. 12:03
Tartózkodási hely: Battonya

Hozzászólás Szerző: Böte » 2005. ápr. 03. 9:33

Valaki meg tudja nekem mondani, hogy egy egyesületnek akinek nincs közhasznú státusza annak milyen, melyik vagy hol van a "közhasznú jelentése"?
Avatar
otetk20
kapacsmester
Hozzászólások: 274
Csatlakozott: 2002. nov. 09. 21:18
Tartózkodási hely: Tótkomlós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: otetk20 » 2005. ápr. 01. 19:02

Megjelent a 2005. évi NCA pályázatok, minden területen.
http://www.nca.hu

tk20
Avatar
Böte
pernyekergető
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2004. jan. 18. 12:03
Tartózkodási hely: Battonya

Hozzászólás Szerző: Böte » 2005. márc. 22. 12:45

December 18-ig lehetett beadni azoknak az egyesületeknek, akik az előzőben nem nyertek. Hosszú utánnajárást követően a feltételeknek teljesen megfelelő pályázatott sikerűlt benyújtani. Formailag elfogadták, de a döntésük nemleges lett a bizottságnak. Nem is egy veszett öszegről let volna szó, csak 240 eFt-ről. Ez most már tényleg nem értem! "Járni jár, csak nem jut!" Hát így van ez!
Avatar
otetk20
kapacsmester
Hozzászólások: 274
Csatlakozott: 2002. nov. 09. 21:18
Tartózkodási hely: Tótkomlós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: otetk20 » 2004. szept. 01. 19:37

Döte: Sajnos ilyen hatás ér nagyon sok tűzoltó-egyesületet, minket is.
A szakmai civil szerveztek nem sokat kaphattak.

tk20
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2004. szept. 01. 9:59

Nos, elárulom Uraim, ránk semmilyen hatással nem lesz az NCA. Elutasították a pályázatot.
Tehát hatás mégis lesz, és erősen negatív!

Üdv!

DÖTE
P/20
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2002. aug. 28. 20:19
Tartózkodási hely: Pomáz
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: P/20 » 2004. aug. 27. 14:23

Rebi! Egyenlőre benne vagytok a kosárban. A kollégiumi döntésre vár a pályázatotok. A közép-Magyarországi mezőny a legnépesebb (Budapest elviszi az egészet), de még van remény!
Rebi
pernyekergető
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2004. júl. 08. 16:07

Hozzászólás Szerző: Rebi » 2004. aug. 27. 10:22

Sziasztok!

Lehet, hogy én vagyok az egyetlen tudatlan, aki még nem találta meg az eredményeket (Közép-Magyarország), vagy nem elég jó helyen keresem. Amennyiben tudtok ennek a kollégiumnak a döntéséről, kérlek gyújtsatok világot!
Köszönöm!!!
P/20
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2002. aug. 28. 20:19
Tartózkodási hely: Pomáz
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: P/20 » 2004. aug. 21. 11:29

Átböngésztem, nos a véleményem. Pl. a MTSZ egyetlen pályázatot sem adaott be, gondolom megelégszik az állami támogatással. Azt már el sem merem gondolni, hogy a civil szervezetekkel (ÖTE-k) kapcsolatban nincs semmi féle mondanivalója, amly a pályázati kiírásnak megfelelt volna.
A pályázatokról általában. Két markáns voval figyelhető meg a pályázó szervezekek között. Az egyik a civil szervezetek, melyek szabadidejükben rendkívül hasznos, hasznok, vas általuk hasznosnak vélt feladatok megoldására pályázatot nyújtottak be. Ezekben a szervezetekben önkéntesek dolgoznak és megfeszülnek egy kis alamizsnáért, és nem értik, hogy az általuk fontosnak vélt, fontos, vagy rendkívül fontos tevékenységhez az állam miért nem ad támogatást. Pályázatuk között sok formai hibás van, hiszen a napi munkaidő után ékszaka, otthon a konyhában, vagy a gyerek számítógépén pötyögik a pályázatukat. Általában csak egy pályázatot adnak be, melynek összeállítása, a mellékletek begyűjtése így is maximálisan kitöltik és lekötik minden energiájukat, képesek szabadságot kivenni, hogy egy-egy dokumentumot a bíróságon beszerezzenek.
A másik csoport azok, amelyek valamely állami szervezet mellett működő civil szervezetek állami alkalmazottakkal. A pályázatokat főállásban lévő munkatársak írják meg állami fizetést kapnak közben, az állam által biztosított infrastruktúrán, a hiányzó papírokat a titkárnők, gépkocsivezetők, ügyintézők beszerzik. 16 óra után már nem készítenek pályázatot, mert letelt amunkaidő. A megcélzott feladatok természetesen az állami szervezet mellett működő civil szervezet feladatival megegyeznek, de ezek mindegyike valamelyik jogszabályból annak az állmi szervezetnek van előírva, aki mellett ez működik.
Magyarra fordítva az írásomat, pl. egy teljesen önkéntesekkel működő állatvédő egyesület pályázatát, melyben a befogott kóborkutyák, illetve a fölöslegessé vált ebszaporulatot szeretnék megmenteni a kilövéstől, hogyan lehet egy lapon említeni a pv szövetség polgármestereket felkészítő kiadványának készítésével?
B20
hamutipró
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2004. ápr. 05. 20:30

Hozzászólás Szerző: B20 » 2004. aug. 20. 22:06

Sziasztok!

Kinek mi a véleménye az NCA-s pályázati eredményekről?
:?
B20
hamutipró
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2004. ápr. 05. 20:30

Hozzászólás Szerző: B20 » 2004. aug. 19. 19:22

Sziasztok!

Aki érintett v érdekli az NCA pályázat eredménye (nem végleges) az megnézheti a http://civilek.csabanet.hu/ címen.

Üdv!
B20. :?
fireman
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2003. jan. 24. 20:17
Tartózkodási hely: Orosháza

Hozzászólás Szerző: fireman » 2004. aug. 13. 19:34

Sanyi a teljes lista van meg?
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2004. aug. 13. 1:02

ez a pályázat kezd kisértetiesen hasonlitani az 1ik BMK pályázathoz, ahol a dr Vak Bottány nyugdíjas egyesület kapott xmilliót, h a kapcsolatott fenntartssa és elmélyítse a helyiközrend védelmezőivel!
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2004. aug. 12. 20:38

Sziasztok!

Dél-Dunántúlon sincs még döntés, bár már jó lenne.

A Magasabb színvonalú... című pályázat eredményét kicsit röhejesnek találtam és nem azért, mert mi nem nyertünk.
Együtt a sárba, együtt a sírba!
Avatar
otetk20
kapacsmester
Hozzászólások: 274
Csatlakozott: 2002. nov. 09. 21:18
Tartózkodási hely: Tótkomlós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: otetk20 » 2004. aug. 11. 21:07

Zoli ez nem zárja ki hogy az ember informáciöt szerezzen!!

tk20
Válasz küldése