* Belépés   * Regisztráció * GyIK    * Keresés
Pontos idő: 2010. szept. 09. 18:08

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Hozzászólás a témához  [ 379 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Egészségügyi követelmények
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 23. 23:35 
vízpocsékoló

Szia!

Köszi a gyors választ!

Hát szomorú vagyok, ez sem jön össze nekem III fokú az enyém:(

további szép napot!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólás témája: Re: Álláslehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 22. 22:25 
szikracsapkodó

Kód:
I. fokú: 20–30 dB = mérsékelt halláscsökkenés,
II. fokú: egyoldali és kétoldali = kifejezett nagyothallás,
III. fokú:61–90 dB = súlyos nagyothallás,
IV. fokú: 90 dB felett = gyakorlatilag süket.

A hallás elbírálásánál a beszéd megértése a döntõ. A beszédzónában észlelt küszöbérték-csökkenésnek megfelelõ
dB-értékek súgott beszéd hallás (sb) távolságában kifejezve:

20 dB = 4 m sb
30 dB = 2 m sb
40 dB = ac. sb
40 dB-nél rosszabb vagy magas hangfrequenciánál is meglévõ küszöbérték-csökkenés esetén
a súgott beszédet nem hallja.

[i]Presbyacusis, múló ischaemiás süketség, a fül zajtraumája, zaj okozta hallásvesztés, a hallás hirtelen elvesztése,
a vezetéses hallás elvesztése, sensorineuralis surditas, kevert típusú süketség, süketnémaság.
Szükséges vizsgálatok: Otoscopia, hangvilla vizsgálat, Weber, Rinne, küszöbaudiometria, küszöb feletti vizsgálatok,
pl. regressios vizsgálatok (SISI, Fowler), beszéd-audiometria, szükség szerint, féloldali halláscsökkenésnél nagy
oldalkülönbség esetén összehasonlító Stenvers rtg., otoneurológiai vizsgálat, hallásfáradékonyság vizsgálata,
neurológiai vizsgálat.[/i]
Amennyiben a halláscsökkenést balesetszerû zajártalom (dörejártalom) okozta, a minõsítéshez baleseti
jegyzõkönyvet kell felvenni.

Szia!

Ha az I. kategóriába tartozol, akkor egyéni elbíráslás szerint felvehetnek. A II. és annál nagyobb mértékű károsodás már alkalmatlan minősítést jelent.

Üdv.

VP

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólás témája: Re: Álláslehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 22. 3:22 
vízpocsékoló

Sziasztok!
Bár érdekelne ez a munka kör, de nem tudom hogy lehetek-e belőle Tűzoltó?
Az az egy hibám van hogy hallássérült vagyok, hallókészüléket hordok de beszélő képességű vagyok, hangokat meg értem, Tűzoltóság területén alkalmas lennék vagy sem?
Légyszi segítsetek, vagy valami munka területén?

üdv.
Gábor

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 12. 9:54 
vízpocsékoló

Freeman írta:
ibiza írta:
A vizsgálatok tényleg olyan szigoruak :?:
PL.:
Én azt halottam hogy még a fogakat is megnézik :lenezo:

Szovalk ha valaki tud erröl a témárol valamit az szoljon mert ez nagyon érdekel

Igen! nem lehet rossz fogad.....és azt hiszem, hogy olyan is van, hogy mennyi hiányozhat talán....[/quote]

Szia!
Elvileg az egészségügyi alkalmassági pontosan ugyan az ami a rendőröknél, és minden rendvédelmi szervnél, nincs különbség hogy rendőr, vámos vagy tűzoltó...

Ebben a "rendeletben" azt irja, hogy a fogak vizsgálatánál figyelembe kell venni a rágóképességet egy un. Agapov mérés szerint (no ezt nem tudja senki hogy az mi lehet, a fogorvosom 20éve dolgozik a szakmában és nem is hallott róla sőt más fogorvosok sem akiket kérdeztem)
A lényege, hogy a rágóképesség nem lehet kevesebb mint 76%, a frontális (első) fogaknál nem lehet hiány, sőt olyan fogaknál sem ami az un. "mosolyvonalba" esnek. Nem lehet szuvas, lyukas vagy törött fog sem. A fogpótlásoknál azt irja hogy egyes beosztásoknál csak a rögzített fogpótlás engedélyezhető, de azt nem irja hogy ezek a beosztások egy vonulós tűzoltót, egy rendőr járőrt vagy egy vadászpilótát takarnak... Lényeg hogy a rögzített fogpótlás nem minősül hiánynak.
Ezt az agapov szerinti mérést kéne megfejteni, mert ha a metsző fogakat is beleszámolják a rágóképesség mérésébe akkor annyira nem durva, de ha csak a rágókat akkor 2fog hiánya kizáró ok lehet!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 11. 13:56 
kapocspárkulcs tekergető

ibiza írta:
A vizsgálatok tényleg olyan szigoruak :?:
PL.:
Én azt halottam hogy még a fogakat is megnézik :lenezo:

Szovalk ha valaki tud erröl a témárol valamit az szoljon mert ez nagyon érdekel
[/quote]

Igen! nem lehet rossz fogad.....és azt hiszem, hogy olyan is van, hogy mennyi hiányozhat talán....

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 10. 15:56 
szikracsapkodó

Az utolsó bekezdést írd le egy mailbe és küldd el ide, nekem 4 napon belül válaszoltak egészségügyi kérdésben. forum@tuzoltosagbp.hu

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 10. 10:43 
vízpocsékoló

VadParaszt írta:
Szia!

Szerintem másold be az alábbi fórumba az ide vonatkozó részt az alkalmasságiból és tedd fel a kérdésed. Vagy kérdezd meg a fogorvosod. http://fogaszatiportal.hu/forum

Szia!

Köszönöm a választ, de nem sokat segített...
Nézegettem már googlet, és fogorvost is kérdeztem de 3fogorvos közül egyik sem tudja hogy mi az Agapov soha nem is hallotak róla, a hivatalos egészségügyi követelményeknél azt irja hogy egyes beosztásokban csak a rögzitett fogpótlás engedélyezett de nem irja hogy mik ezek az egyes beosztások.... A rágóképesség meghatározásánál azt irja,hogy nem lehet kevesebb mint 76%... Mi számit rágófognak? Mert ha csak a örlő és rágófog akkor 2fog hiánya már alkalmatlan.... :-)

Ami tény : hiányzik 4(leghátsó rágófogam) kölönböző helyekről, a frontális fogaim jók, a többi nem lyukas!
Van 24 fogam a 28-ból alkalmas vagyok hivatásos állományba kerülésre vagy nem? :-)

Köszönöm!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 09. 19:03 
szikracsapkodó

Szia!

Szerintem másold be az alábbi fórumba az ide vonatkozó részt az alkalmasságiból és tedd fel a kérdésed. Vagy kérdezd meg a fogorvosod. http://fogaszatiportal.hu/forum

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 09. 17:48 
vízpocsékoló

Üdv!

Meg tudná mondani valaki, hogy a fogászati alkalmasságin mit jelent az AGAPOV szerinti mérés?
Azt tudom,hogy a rágóképességet határozzák meg vele, de nem tiszta,hogy a rágóképességbe mely fogak tartoznak bele, vagyis hány rágófog hiánya megengedhető?
Már kaptam rendvédelmis orvosi alkalmasságival foglalkozó oldalon választ de csak az derült ki belőle,hogy 76% fölöttinek kell lenni a rágóképességnek, de a fogak hiányának száma az nem...

Fontos és sörgős lenne a válasz!

Köszönöm!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 06. 14:56 
szikracsapkodó

Köszi a választ! Azóta már rátaláltam a válaszra én is. Nem lehet fém a testemben. Szerencsére még nem műtöttek meg, és létezik a mozaikplasztika is, amivel nem kerül semmi fém a testembe! :)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 05. 19:37 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma

VadParaszt írta:
Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy térdprotézissel próbálkozhatok-e egyáltalán a tűzoltóságnál?

Előre is köszönöm!

Ez nagyon necces!Sztem nem fognak engedni.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. aug. 01. 17:26 
szikracsapkodó

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy térdprotézissel próbálkozhatok-e egyáltalán a tűzoltóságnál?

Előre is köszönöm!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. máj. 23. 22:15 
vízpocsékoló

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy az alkalmassági vizsgálaton van -e urológia? Esetleg a ágyéki viszércsomó kizáró ok lehet -e? Köszi

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. máj. 16. 21:31 
vízpocsékoló

Kedves Tömke,

köszönöm a reagálást és a tanácsokat! Nos, végül nem bonyolódtam bele a fellebbezési eljárásba, miután nem igazán találtam partnert ehhez az FTP-on. Egyébként amire emlékszem a vizsgálatból, az a neurológus esetében nagyjából annyi hogy „csukott szemmel érintsem össze a mutatóujjaimat”, és néhány kérdés (mit sportolok, hogy alszom, dohányzom-e stb.). Az igazat megvallva nem hiszem hogy ott dőlt el az alkalmatlanságom, de többet azóta se tudok. De nem bánkódom, az említett jogszabályban találtam valamit ami még járható útnak tűnik. Pontosabban nem találtam okot ami kizárná a későbbi jelentkezésemet.

21. § (5) Nincs helye ismételt alkalmassági vizsgálatnak, ha a pályázó, illetve a rendészeti oktatási intézménybe jelentkező
a) az utolsó alkalmassági vizsgálat során másodfokon, egy éven belül alkalmatlan minősítést
kapott,
b) az orvostudomány aktuális állása szerint végleges állapotot jelentő, a hivatásos szolgálatra
való alkalmasságot kizáró testi fogyatékosságban szenved,
c) az orvostudomány aktuális állása szerint nem gyógyítható, a hivatásos szolgálatra való alkalmasságot kizáró megbetegedésben szenved,
d) egy éven belül végzett pszichológiai vizsgálaton „Pszichikailag alkalmatlan” minősítést kapott.

Tudomásom szerint a fentiek egyike sem igaz rám, ezért a következő „toborzásra” ismét elmegyek és megpróbálom személyesen tisztázni amit telefonon/interneten nem sikerült. Remélem több szerencsével járok majd.

Addig is kívánom a legjobbakat!
Üdvözlettel,
Tamás

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 28. 10:12 
szikracsapkodó

Szia Tamás,

Vakargatom a fejem, hogy ilyenkor mit lehet tenni, de talán tudok azért valami hasznosat is írni. Úgy tűnik arról nem informáltak, hogy lehet fellebezni. Hogy ezt pontosan hogyan kell megtenni, nem tudom, de ilyenkor elvileg masodfokon felülvizsgálják az elutasító okot. Egy haverommal megeset (bár nem tűzoltó, hanem rendőr), hogy alkalmatlannak minősítették és a fellebezés után másodfokon alkalmasnak itélték. Arra nem emlékszel, hogy mi volt bent a neurológusnál? Mert emlékeim szerint bent a vizsgálatok során utalnak arra, hogy mi a helyzet, illetve lehet látni, hogy mit ír be a gépbe. Amit még megtehetsz, hogy az 57/2009-es rendeletből kinézed a neurológiai beteségeket és elmész egy Neurológushoz kivizsgálásra, hátha ő tud olyasmit megállapítani, ami kizáró ok. Ha nem, akkor talán érdemes ezt az egészet nem annyiban hagyni.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólás témája: Fővárosi tűzoltóság
HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 27. 16:44 
vízpocsékoló

Sziasztok!

Remélem, jó helyre írok, és valaki tud segíteni a problémám megoldásában.
Röviden annyi lenne a gondom, hogy a hosszadalmas előszűrések, felmérések és vizsgálatok után 2010. március 3-án megjártam a Petőfi laktanyát az utolsó alkalmassági vizsgálatok elvégzése céljából. Majd másfél hónapos várakozás után kaptam egy igen szűkszavú elutasító értesítést. Mivel első alkalommal jelentkeztem, ezért érdekelt volna, hogy egy később induló felvételi eljáráson újra részt vehetek-e. Ehhez viszont ki kellene derítenem, hogy mi is volt a konkrét alkalmassági követelmény, amit nem teljesítettem. Ezt – az egyébként rendkívül segítőkész és türelmes orvosok és asszisztensek közül – senki nem tudta nekem elmondani, ki azért mert nem juttattak el hozzá részletes papírokat/leleteket, más pedig a „titoktartási kötelezettségére” hivatkozva nem. A laktanyán érdeklődve is csak annyi „segítséget” kaptam, hogy a neurológus adta az alkalmatlan minősítést, de próbálkozzam újbóli vizsgálaton. A FTP-on az orvos azt mondta, hogy mivel ő nem tud semmi konkrétumot, ezért nem tudja hogy érdemes-e ismételt vizsgálatot kérni, és hozzátette azt az - érthető és jogos – észrevételt, hogy a tűzoltóságnak nem áll különösebb érdekében az újra-kivizsgálás, még akkor sem ha a jelentkező önköltségen fedezi.
Félreértés ne essék, én nem kívánom ráerőszakolni magam az alkalmatlan minősítésemmel az állományra, csupán arra keresem a választ, hogy kitől lehet kikérni valamiféle indoklást, ami alapján tudom mérlegelni, érdemes-e/lehetséges-e később újból próbálkoznom, vagy végleg mondjak le a tűzoltó hivatásról.

Segítségeteket előre is Köszönöm!
Üdvözlettel, Tamás

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólás témája: Re: Fővárosi tűzoltóság
HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 27. 8:07 
szikracsapkodó

Új eljárásban vizsgálják a méltatlanságot nagyjaink, mert rájöttek, hogy a korábbi bizottság jogszabálysértő. Ez igen! De mi van az elmúlt 10 év fegyelmi eljárásaival? Ott is hibás volt a bizottság összetétele? A Biz. elnöke rendszerint a nyugállományú helyettes volt. Ha most nem oké, akkor azok sem voltak azok. Most aztán beindul a jogorvoslati lavina..... de kit sodor el?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 23. 17:17 
lángterelgető

Akkor sem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 23. 16:05 
vízpocsékoló

Sziasztok!
Én azt szeretném megkérdezni,hogy ha valaki szemüveges akkor tényleg nem lehet tűzoltó?És ha mondjuk kontaklencsét használ,akkor sem?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 20. 20:05 
szikracsapkodó

nos. igazad van, régebben szigorúan nézték a gilbert-kórt, pedig ha csak enyhe, akkor semmiben nem korlátozza az embert. időközben viszont új jogszabály érvényes (57/2009 IRM-ÖM-PTNM rendelet), ahol már változott az ehhez való hozzáállás. A gilbert-kórt az anyagcsere betegségeihez sorolja (22-es pont), ami panaszmentes eseteknél enyhe zavarnak tekintendő, és így egyénileg kell elbírálni, azaz nem automatikusan kizáró ok. nyilván attól is függ, hogy mennyi a bilirubinod. ha kb. 30-40, akkor gondolom semmi bajod nincsen, ha inkább 100 körül mozog, akkor nem hiszem, hogy elfogadnák.

Amúgy megtudják, mert a szűrésen ugye van vérvizsgálat...

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 20. 19:50 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma

Tamás89

Ha nem tudják nem fáj......

"A tűzben az az érdekes, hogy alattomos - lopakodik, nyalakodik, aztán a válla fölött hátranéz, és kiröhög. És gyönyörű is, a rohadt életbe. Mint a naplemente, ahogy vörösbe borít mindent maga körül."
/Jodi Lynn Picoult/

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: Segítségkérés
HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 20. 17:15 
vízpocsékoló

Hello!
Szeretném ha segítenétek nekem egy számomra nagyon fontos kérdésben. Sok fórumot olvastam már, ahol szóba jött a Gilbert-kór. Egyszer azt olvastam, hogy alkalmassági vizsgálaton kizárhatják ezeket a jelentkezőket, máshol pedig azt, hogy semmi hátránya nem származik belőle. Tűzoltó szeretnék lenni és ugyebár ott is át kell esnem ezeken az egészségügyi vizsgálatokon. Ha mindent maximálisan teljesítek fizikailag, az egészségemmel nincs gond és a pszihikain is alkalmas leszek, a Gilbert-kórom miatt kizárhatnak a felvételből? Ha valaki tud ebben segíteni, akárhogy is, írjatok.
Előre is köszönöm a segítséget, Tamás!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 08. 19:37 
vízpocsékoló

Üdv!
Szeretném a segítségeteket kérni egy két kérdésben.17 éves,Veszprémi srác vagyok és 2 év múlva érettségizem valamint szerzem meg egyben a szakmámat(építész) is. Ezután nyíl egyenesen a Veszprémi Tűzoltóságra szeretnék jelentkezni, ámde hosszas keresgélés után megtaláltam az egészségügyi alkalmassági vizsgának a "jogszabályai" közt egy nagy táblázatot amiben le van írva az összes betegség neve ami miatt lehetsz/nem lehetsz tűzoltó.3 pontban "sértettem meg" a leírtakat.
1,ajak-és szájpadhasadék-->nincs beszédhibám és külsőre oly mértékű torzulásom így nem veszik figyelembe
2,Plasztikai műtét utáni előtti állapot-->nem látszanak se hegek se semmi úgyhogy nem veszik figyelembe
3,Gerincferdülés,ami miatt alkalmatlannak minősíthetnek és itt jönne a kérdésem. nálam 2éve egy enyhe gerincferdülést diagnosztizáltak és kérdésem, hogy tényleg mindenképp elutasítanak-e emiatt.Idén a suliba járok heti egy gyógytesire,amin szinte semmit nem csinálunk úgyhogy a jövőhéttől heti 2szer eljárok gyógyúszásra. A tűzoltó fizikai erőpróbát szinte perfektre megcsináltam tesiórán ,úgyhogy azzal nem lenne bajom.-szóval a kérdésem mégegyszer az lenne, hogy az enyhe gerincferdülés miatt ténylegesen elutasítanak-e ,esetleg ebbe a maradék 2-3 évbe tudok e tenni ellene valamit illetve az első 3 pontba mindent jól értelmeztem e?

Segítségeteket,hozzászólásaitokat előre is nagyon köszönöm. :)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 03. 20:19 
kapocspárkulcs tekergető

A tetkós dolog elvileg új szabály, parancsnoki rendelet.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010. ápr. 03. 0:06 
szikracsapkodó

Tetkóra az a lényeg, hogy látható helyen ne legyen, azaz a szolgálati ruházat alól ne látszódjon ki. Hogy miért jó ez, nem tudom. Asszem régen ezek voltak a megjelenési szabályok és egyszerűen nem változtattak rajtuk.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 379 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]