Szakértő-igazságügyi szakértő

Ki és miként lehet tűzoltó? Itt olvashatók a pályázatok és az álláshirdetések is.
Válasz küldése
Avatar
vizsgáló
vörös kakas réme
Hozzászólások: 470
Csatlakozott: 2004. ápr. 25. 19:16

Hozzászólás Szerző: vizsgáló » 2005. feb. 03. 15:48

Szia kapacs1!

Fordítva értelmezed a dolgokat.
Vizsgát az igazságügyi szakértőnek készülő személy tesz. (OKF-en)

Ha érdekel magánba keress.
Avatar
kapacs1
szikracsapkodó
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2004. nov. 05. 9:19

Szakértő

Hozzászólás Szerző: kapacs1 » 2005. feb. 03. 15:28

Üdvözlet a "T" Társaságnak!

Vizsgáló reagálására előkerestem a rendeletet, melyet alábbiak szerint értelmezek.
Tűzvédelmi szakértő lehetsz, ha megfelelsz a 2. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek és a kijelölt bizottság előtt eredményes vizsgát teszel.
(1. magán jellegű kérdésem: a bizottság tagjai hol és ki előtt tesznek vizsgát?)

Igazságügyi tűzvédelmi szakértői tevékenységet tűzoltó parancsnokságok végezhetnek, ha van olyan tűzvédelmi szakértője aki megfelelt a külön jogszabály szerinti követelményeknek (ez nincs a rendeletben megfogalmazva) és felkerült az igazságügyi szakértői névjegyzékbe.
Ezért a szakvéleményt megítélésem szerint a parancsnokság adja ki.

Egyébként a rendeletből megint az derül ki, hogy nem egyértelmű (másként értelmezik a kollégák) alkalmazása vitára ad okot.
Avatar
vizsgáló
vörös kakas réme
Hozzászólások: 470
Csatlakozott: 2004. ápr. 25. 19:16

Hozzászólás Szerző: vizsgáló » 2005. feb. 03. 12:37

Szevasztok!

Össze vagyunk kavarodva kérem!
Nem olvastad el figyelmesen az előző hozzászólásomat. Két dolog keveredik itt!
Ha igazságügyi szakértő akarsz lenni, akkor bizony tök mindegy, hogy a cégen belül, vagy kívül vagy. A lentebb hivatkozott jogszabály szerint minden képpen vizsgáznod kell. Ha sikerült a vizsga akkor a névjegyzékbe kerülsz és esetleg valaki kirendel igazságügyi szakértőnek. Hosszú a lists, mint már írtam és nem biztos, hogy a te neved tetszik meg a kirendelőnek. De ha mégis te lettél a nyerő, akkor a (színvonalas) munkádért pénzt kapsz a számlád alapján.

A jogszabály szerint tűzvédelmi igazságügyi szakértői tevékenységet a hivatásos állami és az önkormányzati tűzoltóságok IS végezhetnek.
Tehát az ilyen esetben az elkészített szakértői véleményedet nevezhetjük testületi szakértésnek is.
Példa:
Mondjuk a tüó-Pkság kap egy kirendelő határozatot a rendőrségtől, hogy a keletkezett tűz mit és kit veszélyeztetett. A főnököd úgy dönt, hogy meg tudod válaszolni a kérdéseket és rád szignálja az ügyet. Te szépen megírod, elkészíted és a véleményedet tartalmazó papíruszokat a kirendelő megkapja. Ezt a munkaidődben teszed, tehát a fizetésed a szakértői díjad. Szükséges elmondani, hogy ezek a kirendelések általában a trehány összefoglaló jelentések miatt születnek.


" ha nem iratkoztál fel időben a jegyzékre (az állományból kiváltál, esetleg nyugdíjba mentél) akor mehetsz vizsgázni, mert hivatalból hülyének tartanak." -írod kapacs1, ami mint a fentiekből következik nem felel meg a valóságnak.

Üdv:
vizsgáló
Avatar
kapacs1
szikracsapkodó
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2004. nov. 05. 9:19

Szakértő

Hozzászólás Szerző: kapacs1 » 2005. feb. 03. 9:27

Igaza van Idegennek! Pedzegeti a rejtett igazságot, mégpedig: "Ameddig állományban vagy és minél magasabb szinten (város, megye) adig hivatalból okos vagy és mindenhez értesz", ha nem iratkoztál fel időben a jegyzékre (az állományból kiváltál, esetleg nyugdíjba mentél) akor mehetsz vizsgázni, mert hivatalból hülyének tartanak.
Avatar
vizsgáló
vörös kakas réme
Hozzászólások: 470
Csatlakozott: 2004. ápr. 25. 19:16

Hozzászólás Szerző: vizsgáló » 2005. jan. 31. 7:57

Szia Idegen!

A tűzoltóság elég gyakran kap - főleg rendőrségtől - szakértői kirendelést. Kisebb számban jön kierndelés a bíróságtól is. Ezekben az esetekben a parancsnok döntése alapján (rád szignálják az ügyet) lehetsz szakértő. Tehát ilyen alapon vagyok szakértő. Persze a pk a szakértésre megküldött anyag alapján eldönti, hogy az megelőzős, vagy tűzoltásis.

Ez nem igazán igazságügyi szakértői munka, ezért erre nem jár pénz, ellenben a névjegyzékbe vett igazságügyi szakértő számlát ad ki a többször módosított 3/1986 (II.21) IM rendelet alapján a kirendelő felé.

tömören ennyi!!

vizsgáló
Idegen
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2003. nov. 24. 9:14

Hozzászólás Szerző: Idegen » 2005. jan. 30. 21:02

Te szakértő vagy? Én a 36/1997. (VI. 4.) BM rendelet ... a) egyetemi vagy főiskolai végzettséggel és felsőfokú tűzvédelmi képesítéssel, továbbá az adott tűzvédelmi szakterületen legalább ötéves szakmai gyakorlattal.. mint hivatásos megelőzési a fenti feltételeknek megfelelek csak a 14.-es kivánságlistából a számoma szinpatikus szakterületet kell kijelölni? mert úgy tűnik. De a kedvenc mondatom:
12. § (1) Tűzvédelmi igazságügyi szakértői tevékenységet a hivatásos állami és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok végezhetnek. Tehát amég a szervezet tagja vagyok addig a névjegyzékben történő szereplés nélkül is igazságügyi szakértőként nyilatkozok pl összefoglaló jelentés?
Avatar
vizsgáló
vörös kakas réme
Hozzászólások: 470
Csatlakozott: 2004. ápr. 25. 19:16

Hozzászólás Szerző: vizsgáló » 2005. jan. 29. 20:59

Hát bizony a jó szakértőt meg kell becsülni, mert kevés van belőlük!!!
A szakértői lista pedig hosszú.

De egyébként milyen szakértőségre gondolsz? Igazságügyi vagy esetleg más félére? Szakmán belül vagy kívül vagy?
Idegen
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2003. nov. 24. 9:14

Szakértő-igazságügyi szakértő

Hozzászólás Szerző: Idegen » 2005. jan. 28. 21:31

Az idevonatkozó jogszabályt elolvastam és mesésen egyszerünek tűnik az egész. Egy hivatásosnak csak igazolni kell az erkölcsiséget és pár papírt bemutatni aztán kész. Aki bőrén tapasztalta, hoyg hogy megy ez írjon a munkájáról egy picit mer érdekelne. Googli val semmilyen gyakorlati dolgot nem találtam a szakértőségről . Előre is köszi Én.
Válasz küldése