Online interjú Sisák Imrével

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 12:02

Tisztelt Tűzoltó Bajtársak!
Kedves Érdeklődők!

Nagy megtiszteltetés volt számomra olvasni az Önök hozzászólásait és kérdéseit. Remélem, hogy válaszaim kielégítették a kérdezők kíváncsiságát. Bízom benne, hogy mi mindannyian, akik a magyar tűzvédelem ügyét kívánjuk szolgálni, az elkövetkezendő négy évben megfelelő módon javíthatjuk a több mint 10 millió magyar állampolgár tűzbiztonságát. Soraimat pedig azzal a több évszázados, de máig ható idézettel zárnám, amely így szól:
"Egy mindenkiért, mindenki egyért!"


Bajtársi üdvözlettel:

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 11:57

Dömsödi Gábor írta:
Sisák Imre írta:
Dömsödi Gábor írta:Tisztelt Tűzoltó Kollégák, Barátaim!

Talán elnézik nekem ezt a megszólítást, ha tudják, hogy szívből jön, mert én az Önök munkájának nagy tisztelője vagyok. Ezen kívül, egy kisebb bázist, 3 öreg tűzoltó járművet is magaménak tudhatok, így megkülönböztetett figyelemmel kisérem az Önök szakmájának történéseit.
Mostani bejegyzésem elején tisztázni szeretném, hogy elfogult vagyok, Sisák Imrével szemben, hiszen ő győzött le 2006-ban, a pásztói polgármester választáson, ahol ő a szavazatok 59%-át szerezte meg, míg én csak 41%-ot.
Ugyanakkor nekem az lenne a legjobb, ha Sisák nyerné el az MTSZ elnöki tisztségét, mert ezzel is olthatná határtalan hatalmi ambícióit, és talán egy kicsit kevesebb energiája maradna a Kistérség ügyeinek összezavarására, magyarul kevesebb kárt okozna helyben.
Sisák ugyanis egy cezaromán, minden eszközt felhasználó vezető, ha személyes ambícióiról van szó. Ha az általa képviselt területről, akkor szorgalma, éleslátása, kreativitása a nullára csökken. Meg is látszik ez városán, legjobb adottságai ellenére a térség leginkább lemaradó települése.
De ez Önöket nem kell, hogy érdekelje, az viszont tény, hogy Sisák Imre miközben valóban a város erején felül költ „Kedvenc Tűzoltóira” az ö önbecsülésüket ( ez ellen nyilatkozatban fognak tiltakozni!) és társadalmi megbecsülésüket is rontja.
A külső szemlélőben az a képzet alakulhat ki, hogy cselédnek tekinti és úgy is ugráltatja azokat, akik a társadalom által legmegbecsültebb munkát végzik.
Ők szednek neki kopogtató cédulát választások idején. Persze ezt barátságból, önként teszik, de mégsem kéne hagyni, mert hamis látszat alakulhat, ki, például, hogy a jutalom és a kopogtatok száma között létezik egy korellációs kapcsolat.
Hasonló okból nem volt szerencsés, hogy a tűzoltók díszítették Sisák lányának esküvőjén a termet. Persze ezt is önként, barátságból, de az emberek olyan rosszindulatúak.
Nem szerencsés, hogy a tűzoltók agitáltak a boltokban Sisák megválasztása mellett. Persze ennek is az az oka, hogy tudták, Sisákkal jobb dolguk lesz, mint velem, és önként, barátságból meggyőződésből tették, de mint már mondtam, az emberek (vagy csak én) mindent félreértenek.
Ezek persze a kisebb horderejű dolgok. Az sem nagy ügy, hogy a több éve várt gépjárműfecskendő megérkezése után derült csak ki, nem fér be a kapun, és az is csak apró személyiségzavar, hogy Polgármester úr gyakran mutatkozik alezredesi rendfokozattal, amikor mint önkéntes tűzoltónak nem lehet neki ilyen, de lehet, hogy tévedek.
Nos, ő ezt a szót, hogy tévedni, nem ismeri, úgyhogy itt biztosan az értelmező szótárhoz kap.
Ezek azok az apró félreértések, amelyek az őt elutasító 41%-nak nem tetszenek, a maradék 59 pedig vagy nem tud róluk, vagy nem talál bennük kivetni valót.
Ezek ízlésbeli kérdések, ezekről tehát ne vitatkozzunk.
Van azonban itt több súlyos ügy, amelyekben többszöri kérésemre sem tisztázta magát, és az érintett tűzoltókat Sisák Imre. A volt tűzoltóparancsnok, -azóta már nyugdíjas- esetében többször felmerült a gyanú, hogy ittas állapotban vezet. Ezt persze nem állíthatom, mert annak, hogy leheletén erős alkoholszagot éreztem, amikor kiszállt a kocsiból, semmilyen bizonyító ereje nincs. Annak sem, hogy többen látták a kocsmából kijőve autóba ülni. Biztosan kólát ivott, ilyenkor azonban a köz megnyugtatására, jó lenne, ha ott teremne egy rendőr és eloszlatná a megalapozatlan gyanút.
Ez a hosszú felvezetés, a bevezetés a valódi történethez. A szóban forgó ma már nyugdíjas tűzoltó parancsnok, többször is balesetbe keveredett. Egyszer például pont Sisák Imre ünneplése utáni buliból hazafelé tartva.
A baleset utáni eljárás: telefon Sisáknak, majd jönnek a tűzoltók, akik elterelik a forgalmat, és intézkednek. (Nem folyt benzin az útra, és nem kellett kivágni senkit a kocsiból, puszta forgalomterelés volt a feladat.) Ez rendben is lenne, gondolom a tűzoltó is olyan, mint az úttörő, ahol tud segít. Csak a hivatalos eljárás szerint ilyenkor illene rendőrt is hívni, akinek feladata az intézkedés és a forgalomterelés. Nos, ez egy esetben sem történt meg, pedig a szondáztatás tisztázhatta volna a parancsnokot, hogy ő az éjszakába nyúló ünnepségen nem fogyasztott alkoholt. Sisák két éve azt ígérte a lánya lakodalma után tisztázza magát. Ő azóta nagyapa, de erről a piszlicsáré ügyről megfeledkezett.
Ebbe az ügybe sajnos így utólag, csak erkölcsi alapon lehet belekötni, de volt egy másik is, ahol személyi sérülés is történt, és aminek szintén tűzoltó résztvevője volt, és mégsem hívtak rendőrt. Sisák itt is személyesen intézkedett, rendőrt nem hívtak, a papírok szerint a sérült gyermek, meg leesett a lépcsőn.
Nos, ilyen ügyek terhelik a tűzoltókat Pásztón, ahol Sisák Imre a polgármester. Azt, hogy a helyi tűzoltók mit gondolnak, a Fórum bejegyzései jelzik. Ezen személyek kiléte után most biztos nagy a nyomozás Pásztón. Amikor egyszer talán pont az Önök lapjának nyilatkoztam, él ezt az újságot meglátta a tűzoltóságon Sisák Imre, a tanúk szerint nagyon ordítozott. Minden bizonnyal most is ezt teszi. De szerintem a tűzoltó is olyan mind a demokrata: nem fél.
Ha meg mindkettő, akkor nagyon nem fél!

Tisztelőjük:

Dömsödi Gábor
gépjármű-fecskendő tulajdonos
Tisztelt Tűzoltó Bajtársak!

A következő válasz megadásánál nehéz helyzetben vagyok, hiszen a kérdező Dömsödi Gábor valóban elfogult. S ezt ő le is írja az Önök számára. A tűzoltók viszont azt hihetnék, ha a válaszadástól elzárkózom, hogy igaz az a régi mondás: "Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja!"
Azt mindenesetre elöljáróban szeretném Önöknek elmondani, hogy a 2006. október 1-i helyi önkormányzati választásokat megelőző kampányban Dömsödi Gábor hihetetlen mennyiségű szennyet árasztott rám, amelyre Pásztó, Hasznos és Mátrakeresztes lakossága a leadott szavazatok arányát tekintve nem volt vevő. Méltatlannak tartotta azt a hangnemet, amelyet az országos médiákból ismert Dömsödi Gábor megengedett magának. Hívő ember lévén az általa leírtak tekintetében Isten tízparancsolatának 8. pontját idézném és kérném Őt ennek betartására: "Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!"
A levele további részére válaszolva szeretném Önöket tájékoztatni, hogy Pásztón ebben a szerinte "lemaradó városban" az elmúlt években mintegy 3 milliárd forint nagyságrendű egészségügyi és szociális intézményhálózatot fejlesztő beruházás, 2,5 milliárd forintos szennyvízcsatorna hálózat megépítése (a város csatornázottsága 100 %-os), valósult meg, hogy csak a fontosabbakat említsem.
2008. évben összesen 2.011.879.000 forint pályázati támogatási igényt jeleztünk az uniós és hazai források esetében. Jelenleg egészségügyi, közoktatási, közintézmény akadálymentesítési, környezetvédelmi témában, valamint út- és járda építés, belterületi vízrendezés, valamint közlekedés és közigazgatás működést segítő pályázataink alapján már megítélt támogatási összeg 977.406.000 Ft. Természetesen bízunk a további eredményes pályázatokban.
Soha nem vettem igénybe a tűzoltókat magán célból, mint ahogy teljesen tiszteletben tartottam a politikai elkötelezettségüket, kopogtató cédula gyűjtésről, vagy más egyéb feladatról soha nem volt szó az ő esetükben.
Nem rovom fel Dömsödi Gábornak, hogy nem ismeri az öltözködési szabályzatot és a beosztási jelzéseket. Mint önkéntes tűzoltó soha nem viseltem alezredesi rendfokozatot, hiszen csakis beosztási jelzés létezik az esetünkben. Ha erre kíváncsi, szívesen bemutatom neki a szabályzatot.
A pásztóiak tudják, Önök viszont talán nem, de ugye nem hiszik el, hogy úgy vásároltunk volna tűzoltó gépjármű fecskendőt, hogy az ne fért volna be a laktanya kapuján. Persze vagdalkozni, hamis állításokkal másokat bemocskolni roppant egyszerű dolog. Szeretném a tűzoltó bajtársak felé jelezni, hogy polgármesterként soha nem gondoltam azt, hogy rendőrkapitány volnék, s ezért semmiféle közlekedési eseményt vagy közúti balesetet nem kívántam, de nem is tudtam volna befolyásolni. Az állításai légből kapottak, ezekre soha egyetlen bizonyítékot nem tudott felmutatni.
Az adventi időszakban egyetlen dolgot tudunk tenni, a kis Jézus születését várva azért imádkozunk, hogy mindenki megtalálja a lelki békéjét.
Kedden este az adventi koszorú gyertyájának fénye mellett azért imádkoztam családommal, hogy Dömsödi Gábor rátaláljon a szeretethez vezető útra.

Sisák Imre
Tisztelt Sisák úr!

Nagy érdeklődéssel vártam a válaszát, és sajnos semmivel nem kerültem közelebb elolvasása után sem az igazsághoz. Természetesen amiket állítok, azokat bizonyítani is tudom, tehát kíváncsian várom végre a konkrét cáfolatokat. Azt például, hogy a tűzoltóautó nem fér be a kapun, egész Pásztó láthatta, hiszen amíg átépítették az épületet, az önkormányzat előtt parkolt. Ez azonban csak egy apró tréfás momentum, mint írtam, sokkal súlyosabb ügyek várnak tisztázásra, vagy a felelősségre vonásra. Nem tudom, nem lát-e ön veszélyt abban, hogy ha esetleg megválasztják, akkor nem csak önre, hanem az egész testületre is árnyék vetül. Abban ugyanis téved, alelnök úr, hogy a vallásos embernek csak a Jóistennel van elszámolnivalója. Ez is feladata lesz valamikor, de itt a Magyar Köztársaságban a törvényeknek és a szervezetek írott és íratlan szabályainak kell megfelelni.

Sok erőt kíván a tisztázáshoz (amit egyszer már végre el kellene kezdeni)
Dömsödi Gábor

Tisztelt Dömsödi Úr!

Tudja, ha valakinek bizonyítékai vannak, azokat nyilvánosságra kell hozni, mert a papír különben sok mindent elbír. Úgy látom, a tűzoltó gépjárművek nagyon izgatják, különösen azok méretei. Ön talán nem hiszi el, de én ettől függetlenül továbbra is teljes felelősségem tudatában állítom, hogy az új Mercedes típusú gépjármű fecskendő laktanyába történő beállásához "méret nagyobbításra" nem volt szükség.
Visszatérve a hozzám intézett válasza további részére, természetesen törvénytisztelő ember vagyok, amit a hivatali esküm, de azon túl és mindenek felett a hitem is megerősít.
2006. szeptember 27-én az állításait módjában állt volna tisztázni a Teleki László Művelődési Központban, sajnálom, hogy több száz ember érdeklődését kevésbé tartotta fontosnak, mint a "feneki disznótort".
Kívánok Önnek nyugalmat, megbékélést és Megváltó Jézusunktól áldott karácsonyt!

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 11:47

carman66 írta:Tisztelt Sisák Úr!

Több évre visszamenőleg átnéztem az MTSZ beszámolóit, jegyzőkönyveit, Ön volt az, aki a legember volt. A legtöbbet hiányzott az ülésekről, a legkevesebbet tett, mint elnökségi tag, ha esetleg eljött egy-egy értekezletre az leghangosabb volt és a leghosszabban beszélt. Miből gondolja, hogy meg tudna felelni az MTSz elnökeként, amikor annyi elfoglaltsága van, hogy azt még olvasni is?
Ön következetesen kiáll az önkéntes tűzoltók szükségessége mellett. Nem tartja hiteltelennek, hogy az Ön városában Közetstületi tűzoltóság működik és csupa főállású tűzoltó dolgozik ott?
Megválasztása esetén kíván-e valamiylen arculatváltást az MTSZ-ben? Van-e valamilyen elképzelése arra, hogy az ÖTE-ek hogyan tudnának kilábalni a mostani kátyúból?
Ön eddig is az MTSZ alelnöke volt. Az eddigi mélyrepülésért, amit az MTSZ produlál terheli-e Önt felelősség?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt carman66!

Örülök annak, hogy Ön alapos ember, s ezért a jelöltek tekintetében komoly kutatómunkát végzett. Miután a jegyzőkönyveket és beszámolókat megtekintette, valószínűleg a figyelme megoszlott, s azért jutott arra a következtetésre, hogy én vagyok a legtöbbet hiányzó ember. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy 2000. és 2004. között jószerével egyetlen meghívót sem kaptam pl. az MTSZ rendezvényeire. Mégis képviseltettem magam. A megállapításai azonban némi ellentmondást tükröznek, mert ha én hiányoztam a legtöbb alkalommal, akkor nem beszélhettem a legtöbbet.
A következő megállapítása aztán végképp nélkülözi a valóságalapot, hiszen Pásztón 1885-től működik - természetesen ma is - az önkéntes tűzoltó egylet, ma egyesület. Ha ez nem így lenne, az 1996. évi XXXI. tv. rendelkezéseit nem tarthattuk volna be, vagyik az önkormányzat és az önkéntes tűzoltó egyesület nem hozhatta volna létre az önkéntes tűzoltóságot. A következő MTSZ elnöknek legfontosabb feladata a HÖTOSZ, a LÖTOSZ és az MTSZ együttműködésének az elmélyítése, valamint az általam már korábban említett önkormányzati szövetségekkel való közös munkavégzés. Nem alá-fölé rendeltségi viszonyt kialakítva, de feltétlen korrekt kapcsolatra kell törekedni a kormányzati szervekkel, mindenkor szem előtt tartva azt, hogy az MTSZ alapszabálya szerint semmiféle politikai tevékenységet nem gyakorolhatunk.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek valóban komoly kátyúban vannak, s ezen csak erkölcsi oldalról lendített a 2008. évi XXXIII. törvény elfogadása. Mert nem elég szabályokat alkotni, a fejlődéshez, a működés javításához pénzre van szükség. Márpedig a korábbi 300 millió forintos támogatás, amely az ÖTÉK rendelkezésére állt, az idei esztendőben mintegy 114 millió forintra csökkent, s a jövő évi költségvetésben sem tapasztalható semmiféle fejlődés.
Véleményem szerint nem csak papíron, hanem tettekkel is támogatni kell az önkéntes tűzoltó egyesületek fejlődését, ahhoz pedig Montecuccoli-t idézve pénz, pénz, s megint csak pénz szükségeltetik.
MTSZ alelnökként a 2000-2004. időszakot kivéve, amikor ellehetetlenítették a munkámat, minden egyes elnökség munkájáért teljes felelősséget vállalok tagtársaimmal együtt.
Egyébként szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy lovagolni csak az tud megtanulni, akinek biztosítják a feltételeket. Pénz és paripa nélkül nem lehet komoly fejlődést várni.

Remélem kielégítő volt a válaszom.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 11:30

Bogumil írta:tisztelt alelnök úr!

olvasom a jól megkomponált önéletrajzát, tulajdonképpen csak a hős szovjet anyák elnöki tisztét nem töltötte eddig be. ennyi bizottsági tagság, polgármesteri feladatok, országgyűlési képviselői mandátum, jó néhány szervezet különböző tisztségei mellett komolyan gondolja, hogy egy ilyen országos szakmai szervet, mint az MTSZ, elnöki posztját felelősséggel tudja betölteni? nem érzi úgy, hogy a "sokat markol, keveset fog" elv itt is érvényesül?
mely tisztségekről lenne hajlandó lemondani az MTSZ elnökség korrekt ellátása érdekében?
vagy ez csak egy újabb elnöki "skalp" lenne a gyűjteménybe?!
mit tett konkrétan a tűzoltó társadalomért azon túl, hogy "a hangját hallatta"?
kérem sorolja fel a 16 éves alelnöki poszt alatt elért, az ön nevéhez fűződő konkrét eredményeket!
köszönettel

B.L.
Tisztelt Bogumil!

A "hős szovjet anyák" elnöki tisztét rajtam kívül mások sem igen töltötték még be. A viccet félretéve azok a társadalmi és választott tisztségek, amelyet az önéletrajzomban felsoroltam, azt a célt szolgálták, hogy a tűzoltó bajtársak minél részletesebb információt kapjanak életutamról. Büszke vagyok arra, hogy egy-egy közösség méltónak tartott az általam eddig betöltött tisztségekre, s az elvárásoknak mindenkor igyekeztem megfelelni. Korábbi válaszaimban már jeleztem, hogy a küldöttek fogják eldönteni ki alkalmas, ki nem az MTSZ vezetői tisztségeire. A döntést pedig, legyen az bármilyen, természetesen elfogadom. Egy folyón viszont akkor kell átmenni, ha az ember odaér. Miután nem vagyok dakota indián, ezért skalpokat nem gyűjtök! Sajnálom, hogy az elmúlt 16 évben Ön nem vagy csak kevésbé ismert meg engem, mert hiszem, hogy akkor nem csak a "tihanyi visszhang" jutna az eszébe, hanem néhány más dolog is. Egy csapat egyébként akkor tud igazán jó csapattá válni, ha a pályán mindannyian együtt fociznak, s én mindig csapatjátékos voltam. Ezért az MTSZ eredményei mellett hibáit is magaménak tartom.

Szívesen beszélgetnék Önnel személyesen a jövőben. Tiszteljen meg társaságával.

Sisák Imre
Dömsödi Gábor
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2008. dec. 06. 14:58

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Dömsödi Gábor » 2008. dec. 10. 11:26

Sisák Imre írta:
Dömsödi Gábor írta:Tisztelt Tűzoltó Kollégák, Barátaim!

Talán elnézik nekem ezt a megszólítást, ha tudják, hogy szívből jön, mert én az Önök munkájának nagy tisztelője vagyok. Ezen kívül, egy kisebb bázist, 3 öreg tűzoltó járművet is magaménak tudhatok, így megkülönböztetett figyelemmel kisérem az Önök szakmájának történéseit.
Mostani bejegyzésem elején tisztázni szeretném, hogy elfogult vagyok, Sisák Imrével szemben, hiszen ő győzött le 2006-ban, a pásztói polgármester választáson, ahol ő a szavazatok 59%-át szerezte meg, míg én csak 41%-ot.
Ugyanakkor nekem az lenne a legjobb, ha Sisák nyerné el az MTSZ elnöki tisztségét, mert ezzel is olthatná határtalan hatalmi ambícióit, és talán egy kicsit kevesebb energiája maradna a Kistérség ügyeinek összezavarására, magyarul kevesebb kárt okozna helyben.
Sisák ugyanis egy cezaromán, minden eszközt felhasználó vezető, ha személyes ambícióiról van szó. Ha az általa képviselt területről, akkor szorgalma, éleslátása, kreativitása a nullára csökken. Meg is látszik ez városán, legjobb adottságai ellenére a térség leginkább lemaradó települése.
De ez Önöket nem kell, hogy érdekelje, az viszont tény, hogy Sisák Imre miközben valóban a város erején felül költ „Kedvenc Tűzoltóira” az ö önbecsülésüket ( ez ellen nyilatkozatban fognak tiltakozni!) és társadalmi megbecsülésüket is rontja.
A külső szemlélőben az a képzet alakulhat ki, hogy cselédnek tekinti és úgy is ugráltatja azokat, akik a társadalom által legmegbecsültebb munkát végzik.
Ők szednek neki kopogtató cédulát választások idején. Persze ezt barátságból, önként teszik, de mégsem kéne hagyni, mert hamis látszat alakulhat, ki, például, hogy a jutalom és a kopogtatok száma között létezik egy korellációs kapcsolat.
Hasonló okból nem volt szerencsés, hogy a tűzoltók díszítették Sisák lányának esküvőjén a termet. Persze ezt is önként, barátságból, de az emberek olyan rosszindulatúak.
Nem szerencsés, hogy a tűzoltók agitáltak a boltokban Sisák megválasztása mellett. Persze ennek is az az oka, hogy tudták, Sisákkal jobb dolguk lesz, mint velem, és önként, barátságból meggyőződésből tették, de mint már mondtam, az emberek (vagy csak én) mindent félreértenek.
Ezek persze a kisebb horderejű dolgok. Az sem nagy ügy, hogy a több éve várt gépjárműfecskendő megérkezése után derült csak ki, nem fér be a kapun, és az is csak apró személyiségzavar, hogy Polgármester úr gyakran mutatkozik alezredesi rendfokozattal, amikor mint önkéntes tűzoltónak nem lehet neki ilyen, de lehet, hogy tévedek.
Nos, ő ezt a szót, hogy tévedni, nem ismeri, úgyhogy itt biztosan az értelmező szótárhoz kap.
Ezek azok az apró félreértések, amelyek az őt elutasító 41%-nak nem tetszenek, a maradék 59 pedig vagy nem tud róluk, vagy nem talál bennük kivetni valót.
Ezek ízlésbeli kérdések, ezekről tehát ne vitatkozzunk.
Van azonban itt több súlyos ügy, amelyekben többszöri kérésemre sem tisztázta magát, és az érintett tűzoltókat Sisák Imre. A volt tűzoltóparancsnok, -azóta már nyugdíjas- esetében többször felmerült a gyanú, hogy ittas állapotban vezet. Ezt persze nem állíthatom, mert annak, hogy leheletén erős alkoholszagot éreztem, amikor kiszállt a kocsiból, semmilyen bizonyító ereje nincs. Annak sem, hogy többen látták a kocsmából kijőve autóba ülni. Biztosan kólát ivott, ilyenkor azonban a köz megnyugtatására, jó lenne, ha ott teremne egy rendőr és eloszlatná a megalapozatlan gyanút.
Ez a hosszú felvezetés, a bevezetés a valódi történethez. A szóban forgó ma már nyugdíjas tűzoltó parancsnok, többször is balesetbe keveredett. Egyszer például pont Sisák Imre ünneplése utáni buliból hazafelé tartva.
A baleset utáni eljárás: telefon Sisáknak, majd jönnek a tűzoltók, akik elterelik a forgalmat, és intézkednek. (Nem folyt benzin az útra, és nem kellett kivágni senkit a kocsiból, puszta forgalomterelés volt a feladat.) Ez rendben is lenne, gondolom a tűzoltó is olyan, mint az úttörő, ahol tud segít. Csak a hivatalos eljárás szerint ilyenkor illene rendőrt is hívni, akinek feladata az intézkedés és a forgalomterelés. Nos, ez egy esetben sem történt meg, pedig a szondáztatás tisztázhatta volna a parancsnokot, hogy ő az éjszakába nyúló ünnepségen nem fogyasztott alkoholt. Sisák két éve azt ígérte a lánya lakodalma után tisztázza magát. Ő azóta nagyapa, de erről a piszlicsáré ügyről megfeledkezett.
Ebbe az ügybe sajnos így utólag, csak erkölcsi alapon lehet belekötni, de volt egy másik is, ahol személyi sérülés is történt, és aminek szintén tűzoltó résztvevője volt, és mégsem hívtak rendőrt. Sisák itt is személyesen intézkedett, rendőrt nem hívtak, a papírok szerint a sérült gyermek, meg leesett a lépcsőn.
Nos, ilyen ügyek terhelik a tűzoltókat Pásztón, ahol Sisák Imre a polgármester. Azt, hogy a helyi tűzoltók mit gondolnak, a Fórum bejegyzései jelzik. Ezen személyek kiléte után most biztos nagy a nyomozás Pásztón. Amikor egyszer talán pont az Önök lapjának nyilatkoztam, él ezt az újságot meglátta a tűzoltóságon Sisák Imre, a tanúk szerint nagyon ordítozott. Minden bizonnyal most is ezt teszi. De szerintem a tűzoltó is olyan mind a demokrata: nem fél.
Ha meg mindkettő, akkor nagyon nem fél!

Tisztelőjük:

Dömsödi Gábor
gépjármű-fecskendő tulajdonos
Tisztelt Tűzoltó Bajtársak!

A következő válasz megadásánál nehéz helyzetben vagyok, hiszen a kérdező Dömsödi Gábor valóban elfogult. S ezt ő le is írja az Önök számára. A tűzoltók viszont azt hihetnék, ha a válaszadástól elzárkózom, hogy igaz az a régi mondás: "Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja!"
Azt mindenesetre elöljáróban szeretném Önöknek elmondani, hogy a 2006. október 1-i helyi önkormányzati választásokat megelőző kampányban Dömsödi Gábor hihetetlen mennyiségű szennyet árasztott rám, amelyre Pásztó, Hasznos és Mátrakeresztes lakossága a leadott szavazatok arányát tekintve nem volt vevő. Méltatlannak tartotta azt a hangnemet, amelyet az országos médiákból ismert Dömsödi Gábor megengedett magának. Hívő ember lévén az általa leírtak tekintetében Isten tízparancsolatának 8. pontját idézném és kérném Őt ennek betartására: "Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!"
A levele további részére válaszolva szeretném Önöket tájékoztatni, hogy Pásztón ebben a szerinte "lemaradó városban" az elmúlt években mintegy 3 milliárd forint nagyságrendű egészségügyi és szociális intézményhálózatot fejlesztő beruházás, 2,5 milliárd forintos szennyvízcsatorna hálózat megépítése (a város csatornázottsága 100 %-os), valósult meg, hogy csak a fontosabbakat említsem.
2008. évben összesen 2.011.879.000 forint pályázati támogatási igényt jeleztünk az uniós és hazai források esetében. Jelenleg egészségügyi, közoktatási, közintézmény akadálymentesítési, környezetvédelmi témában, valamint út- és járda építés, belterületi vízrendezés, valamint közlekedés és közigazgatás működést segítő pályázataink alapján már megítélt támogatási összeg 977.406.000 Ft. Természetesen bízunk a további eredményes pályázatokban.
Soha nem vettem igénybe a tűzoltókat magán célból, mint ahogy teljesen tiszteletben tartottam a politikai elkötelezettségüket, kopogtató cédula gyűjtésről, vagy más egyéb feladatról soha nem volt szó az ő esetükben.
Nem rovom fel Dömsödi Gábornak, hogy nem ismeri az öltözködési szabályzatot és a beosztási jelzéseket. Mint önkéntes tűzoltó soha nem viseltem alezredesi rendfokozatot, hiszen csakis beosztási jelzés létezik az esetünkben. Ha erre kíváncsi, szívesen bemutatom neki a szabályzatot.
A pásztóiak tudják, Önök viszont talán nem, de ugye nem hiszik el, hogy úgy vásároltunk volna tűzoltó gépjármű fecskendőt, hogy az ne fért volna be a laktanya kapuján. Persze vagdalkozni, hamis állításokkal másokat bemocskolni roppant egyszerű dolog. Szeretném a tűzoltó bajtársak felé jelezni, hogy polgármesterként soha nem gondoltam azt, hogy rendőrkapitány volnék, s ezért semmiféle közlekedési eseményt vagy közúti balesetet nem kívántam, de nem is tudtam volna befolyásolni. Az állításai légből kapottak, ezekre soha egyetlen bizonyítékot nem tudott felmutatni.
Az adventi időszakban egyetlen dolgot tudunk tenni, a kis Jézus születését várva azért imádkozunk, hogy mindenki megtalálja a lelki békéjét.
Kedden este az adventi koszorú gyertyájának fénye mellett azért imádkoztam családommal, hogy Dömsödi Gábor rátaláljon a szeretethez vezető útra.

Sisák Imre
Tisztelt Sisák úr!

Nagy érdeklődéssel vártam a válaszát, és sajnos semmivel nem kerültem közelebb elolvasása után sem az igazsághoz. Természetesen amiket állítok, azokat bizonyítani is tudom, tehát kíváncsian várom végre a konkrét cáfolatokat. Azt például, hogy a tűzoltóautó nem fér be a kapun, egész Pásztó láthatta, hiszen amíg átépítették az épületet, az önkormányzat előtt parkolt. Ez azonban csak egy apró tréfás momentum, mint írtam, sokkal súlyosabb ügyek várnak tisztázásra, vagy a felelősségre vonásra. Nem tudom, nem lát-e ön veszélyt abban, hogy ha esetleg megválasztják, akkor nem csak önre, hanem az egész testületre is árnyék vetül. Abban ugyanis téved, alelnök úr, hogy a vallásos embernek csak a Jóistennel van elszámolnivalója. Ez is feladata lesz valamikor, de itt a Magyar Köztársaságban a törvényeknek és a szervezetek írott és íratlan szabályainak kell megfelelni.

Sok erőt kíván a tisztázáshoz (amit egyszer már végre el kellene kezdeni)
Dömsödi Gábor
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 11:21

Tűz Ottó írta:Tisztelt Alelnök Úr!

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megtapasztalhattam az Ön vezetői tevékenységének áldásait. Ön nagyon körültekintő, mindenre figyelő ember, ezt tanúsítja
az Ön által írt alábbi feljelentés is:
"Tisztelt Kapitány Úr! Feljelentést teszek... ismeretlen tettes ellen önkényuralmi jelkép használata miatt. 2003. december 18-án, 20,45 órakor... 10 m-t meghaladó karácsonyfára lettem figyelmes, amelynek tetején egy piros fénnyel kivilágított ötágú vörös csillagot fedeztem fel.

A tiltott jelkép... látható volt az esti időszakban... 14 évvel a rendszerváltást követően felháborítónak tartom, hogy önkényuralmi jelképet használnak, különösen Karácsony, a szeretet ünnepe közeledtével. Kérem kapitány urat a szükséges intézkedések megtételére."

A fenti idézet egy följelentésből való. Sisák Imre János, Pásztó polgármestere írta parlamenti fejléces papíron. (http://kadarizmus.gportal.hu/gindex.php ... id=3195901)

Öt évvel ezelőtti ébersége ma is jellemző még Önre? Ha törvénytelenséget tapasztal, mindig eleget tesz állampolgári, feljelentési kötelezettségének? A MTSZ működésével kapcsolatban tapasztalt-e valaha is jogszabályba ütköző dolgot? Ha igen, tett-e feljelentést?

Elárulná-e, hogy van-e tűzoltói rendfokozata? Ha igen, milyen rendfokozata van, s ki léptette Önt elő? MTSZ elnökként lehetne-e ön is tábornok?

Megtisztelne, ha röviden értékelné az MTSZ elnökségében végzett eddigi munkáját, s megemlítené, hogy mi az a 3-4 legontosabb it Önnek köszönhetünk.

Várom válaszait.

Tűz Ottó

Tisztelt Tűz Ottó!

Javaslom Önnek, hogy nézze meg a 2003. december 18-án 20.45-kor hatályban lévő büntetőjogi szabályokat, amelyben a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelképként szerepelt. Ha megtalálta, kérem jelezze, s tovább folytathatjuk a beszélgetést.
Az MTSZ működésével kapcsolatban - miután az egyesülési jogról rendelkező 1989. évi II. törvény hatálya alá tartozik - az ügyészség gyakorol törvényességi felügyeletet. A kérdésére a válaszom tehát egyértelműen az, hogy jogszabálysértés esetén az ügyészségnek kell megtennie a szükséges intézkedést. A korábbi kérdések során már részletesen kifejtettem, hogy önkéntes tűzoltóként nem rendelkezhetem rendfokozattal, csak beosztási jelzéssel. Tehát MTSZ elnökként sem lehetnék tábornok, de nem jelenti ez azt, hogy tábornok nem lehet az MTSZ elnöke. Lásd dr. Bende Péter tábornok urat.
Az általam végzett munka tekintetében kérem nézzen utána a www.parlament.hu portálon található közel 400 hozzászólásomat tartalmazó adattárnak. Itt megtalálja például azt az interpellációmat, amelyet 2002. júniusában intéztem dr. Lamperth Mónika belügyminiszter asszonyhoz, amely a köztestületi tűzoltóságok új gépjármű fecskendő pályázati lehetőségéről szólt. Még ugyanabban az évben kiírta a BM a pályázatot a köztestületek részére is.
Ugyancsak megtalálja a katasztrófavédelmi törvény vitájára vonatkozó hozzászólásaimat, amelyek a HÖTOSZ, az MTSZ, LÖTOSZ véleményére alapozva meghiúsították a kormány kétharmados törvénymódosítási szándékát, amely véleményem szerint sértette volna az önkormányzatok autonómiáját, és nem egyezett a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok érdekével. Szintén említhetem az önkéntes tűzoltó egyesületek költségvetési támogatására vonatkozó 2005. június 14-i interpellációmat, amely azt kifogásolta, hogy a csökkenő támogatás jelentősen megnövelt pályázati átfutási idővel kapják meg az ÖTÉK.

Remélem kielégítő volt a válaszom.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 11:05

carman66 írta:Bocsánat, hogy ismét kérdezek, de szörföztem kicsit az interneten: Ezt ön nyilatkozta a Magyar Tűzoltónak:

"– Valóban: tudomásul kell venni, hogy Magyarországon ma egy város polgármesterének – aki mellesleg a megyei közgyűlés, s annak szociális bizottságának tagja, a többcélú kistérségi társulás elnöke, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja – az energiái ugyancsak végesek. Nem mellesleg az embernek családja, benne öt gyermeke is van. Az ember csak azt a funkciót vállalja el, melyet tisztességgel el is tud látni. És én maximalista vagyok. Úgy érzem, az említett érvek együttesen járultak hozzá, hogy a jelölést ne vállaljam el."
Változott-e valami azóta?

"Elfogadhatatlannak tartom, hogy a LÖTOSZ legfelső szerve, a közgyűlés évente egyszer ülésezzen – ha a jogszabály lehetőséget is biztosít erre."
Az MTSZ közgyűlése is évente ülésezik. Megválasztása estén ezt a számot csökkentené, vagy növelné?
Tisztelt carman66!

Az Ön által talált nyilatkozat teljesen valós, jól lehet, csak kiragadott részleteket tartalmaz. Ugyanis a "Sisák Imre és a választási etika" című cikk a következő kérdést és az arra adott válaszomat is tartalmazta:
"A LÖTOSZ tavaszi tisztújító közgyűlésén - hírek szerint - sokan azt szerették volna, ha Ön elvállalja az elnöki funkciót. Nem tette. Miért?
- Igen megtisztelő volt számomra, hogy a jelölő bizottság tagjai megkerestek, s tájékoztattak: többen is kezdeményezték, induljak el az elnöki poszt megszerzéséért - szólt elöljárójában Sisák Imre. - Erre nem mondtam igent. a LÖTOSZ közgyűlésén tapasztaltak alapján - amikor is nagyon élesen "kijött" az, hogy Gombor István elnök esetében többen elfogadhatatlannak tartották a LÖTOSZ-elnöki és MTSZ-alelnöki tisztsége együttes meglétét - azt a következtetést vontam le: nem feltétlenül szerencsés, ha ez a több LÖTOSZ-tag számára feloldhatatlan helyzet megmaradna a jövőben is. Nagyon megtisztelőnek tartottam, hogy több tucatnyi tag a helyszínen és személyesen biztosított a bizalmáról. De a felkérést nagy tisztelettel visszautasítottam."

Úgy hiszem, az általam idézett rész választ ad az Ön kérdésére. Ugyanez a cikk sajnos hibásan tartalmazza az általam adott választ. Ugyanis a LÖTOSZ 2008. március 27-én Pécelen megtartott közgyűlésén a beterjesztett alapszabályt úgy kívánta módosítani, hogy a közgyűlés csak öt évente ülésezzen. Nos ez ellen a javaslat ellen éltem módosítással. S így maradt az évenkénti közgyűlés. Ezt tartom irányadónak az MTSZ esetében továbbra is.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 10:53

Dömsödi Gábor írta:Tisztelt Tűzoltó Kollégák, Barátaim!

Talán elnézik nekem ezt a megszólítást, ha tudják, hogy szívből jön, mert én az Önök munkájának nagy tisztelője vagyok. Ezen kívül, egy kisebb bázist, 3 öreg tűzoltó járművet is magaménak tudhatok, így megkülönböztetett figyelemmel kisérem az Önök szakmájának történéseit.
Mostani bejegyzésem elején tisztázni szeretném, hogy elfogult vagyok, Sisák Imrével szemben, hiszen ő győzött le 2006-ban, a pásztói polgármester választáson, ahol ő a szavazatok 59%-át szerezte meg, míg én csak 41%-ot.
Ugyanakkor nekem az lenne a legjobb, ha Sisák nyerné el az MTSZ elnöki tisztségét, mert ezzel is olthatná határtalan hatalmi ambícióit, és talán egy kicsit kevesebb energiája maradna a Kistérség ügyeinek összezavarására, magyarul kevesebb kárt okozna helyben.
Sisák ugyanis egy cezaromán, minden eszközt felhasználó vezető, ha személyes ambícióiról van szó. Ha az általa képviselt területről, akkor szorgalma, éleslátása, kreativitása a nullára csökken. Meg is látszik ez városán, legjobb adottságai ellenére a térség leginkább lemaradó települése.
De ez Önöket nem kell, hogy érdekelje, az viszont tény, hogy Sisák Imre miközben valóban a város erején felül költ „Kedvenc Tűzoltóira” az ö önbecsülésüket ( ez ellen nyilatkozatban fognak tiltakozni!) és társadalmi megbecsülésüket is rontja.
A külső szemlélőben az a képzet alakulhat ki, hogy cselédnek tekinti és úgy is ugráltatja azokat, akik a társadalom által legmegbecsültebb munkát végzik.
Ők szednek neki kopogtató cédulát választások idején. Persze ezt barátságból, önként teszik, de mégsem kéne hagyni, mert hamis látszat alakulhat, ki, például, hogy a jutalom és a kopogtatok száma között létezik egy korellációs kapcsolat.
Hasonló okból nem volt szerencsés, hogy a tűzoltók díszítették Sisák lányának esküvőjén a termet. Persze ezt is önként, barátságból, de az emberek olyan rosszindulatúak.
Nem szerencsés, hogy a tűzoltók agitáltak a boltokban Sisák megválasztása mellett. Persze ennek is az az oka, hogy tudták, Sisákkal jobb dolguk lesz, mint velem, és önként, barátságból meggyőződésből tették, de mint már mondtam, az emberek (vagy csak én) mindent félreértenek.
Ezek persze a kisebb horderejű dolgok. Az sem nagy ügy, hogy a több éve várt gépjárműfecskendő megérkezése után derült csak ki, nem fér be a kapun, és az is csak apró személyiségzavar, hogy Polgármester úr gyakran mutatkozik alezredesi rendfokozattal, amikor mint önkéntes tűzoltónak nem lehet neki ilyen, de lehet, hogy tévedek.
Nos, ő ezt a szót, hogy tévedni, nem ismeri, úgyhogy itt biztosan az értelmező szótárhoz kap.
Ezek azok az apró félreértések, amelyek az őt elutasító 41%-nak nem tetszenek, a maradék 59 pedig vagy nem tud róluk, vagy nem talál bennük kivetni valót.
Ezek ízlésbeli kérdések, ezekről tehát ne vitatkozzunk.
Van azonban itt több súlyos ügy, amelyekben többszöri kérésemre sem tisztázta magát, és az érintett tűzoltókat Sisák Imre. A volt tűzoltóparancsnok, -azóta már nyugdíjas- esetében többször felmerült a gyanú, hogy ittas állapotban vezet. Ezt persze nem állíthatom, mert annak, hogy leheletén erős alkoholszagot éreztem, amikor kiszállt a kocsiból, semmilyen bizonyító ereje nincs. Annak sem, hogy többen látták a kocsmából kijőve autóba ülni. Biztosan kólát ivott, ilyenkor azonban a köz megnyugtatására, jó lenne, ha ott teremne egy rendőr és eloszlatná a megalapozatlan gyanút.
Ez a hosszú felvezetés, a bevezetés a valódi történethez. A szóban forgó ma már nyugdíjas tűzoltó parancsnok, többször is balesetbe keveredett. Egyszer például pont Sisák Imre ünneplése utáni buliból hazafelé tartva.
A baleset utáni eljárás: telefon Sisáknak, majd jönnek a tűzoltók, akik elterelik a forgalmat, és intézkednek. (Nem folyt benzin az útra, és nem kellett kivágni senkit a kocsiból, puszta forgalomterelés volt a feladat.) Ez rendben is lenne, gondolom a tűzoltó is olyan, mint az úttörő, ahol tud segít. Csak a hivatalos eljárás szerint ilyenkor illene rendőrt is hívni, akinek feladata az intézkedés és a forgalomterelés. Nos, ez egy esetben sem történt meg, pedig a szondáztatás tisztázhatta volna a parancsnokot, hogy ő az éjszakába nyúló ünnepségen nem fogyasztott alkoholt. Sisák két éve azt ígérte a lánya lakodalma után tisztázza magát. Ő azóta nagyapa, de erről a piszlicsáré ügyről megfeledkezett.
Ebbe az ügybe sajnos így utólag, csak erkölcsi alapon lehet belekötni, de volt egy másik is, ahol személyi sérülés is történt, és aminek szintén tűzoltó résztvevője volt, és mégsem hívtak rendőrt. Sisák itt is személyesen intézkedett, rendőrt nem hívtak, a papírok szerint a sérült gyermek, meg leesett a lépcsőn.
Nos, ilyen ügyek terhelik a tűzoltókat Pásztón, ahol Sisák Imre a polgármester. Azt, hogy a helyi tűzoltók mit gondolnak, a Fórum bejegyzései jelzik. Ezen személyek kiléte után most biztos nagy a nyomozás Pásztón. Amikor egyszer talán pont az Önök lapjának nyilatkoztam, él ezt az újságot meglátta a tűzoltóságon Sisák Imre, a tanúk szerint nagyon ordítozott. Minden bizonnyal most is ezt teszi. De szerintem a tűzoltó is olyan mind a demokrata: nem fél.
Ha meg mindkettő, akkor nagyon nem fél!

Tisztelőjük:

Dömsödi Gábor
gépjármű-fecskendő tulajdonos
Tisztelt Tűzoltó Bajtársak!

A következő válasz megadásánál nehéz helyzetben vagyok, hiszen a kérdező Dömsödi Gábor valóban elfogult. S ezt ő le is írja az Önök számára. A tűzoltók viszont azt hihetnék, ha a válaszadástól elzárkózom, hogy igaz az a régi mondás: "Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja!"
Azt mindenesetre elöljáróban szeretném Önöknek elmondani, hogy a 2006. október 1-i helyi önkormányzati választásokat megelőző kampányban Dömsödi Gábor hihetetlen mennyiségű szennyet árasztott rám, amelyre Pásztó, Hasznos és Mátrakeresztes lakossága a leadott szavazatok arányát tekintve nem volt vevő. Méltatlannak tartotta azt a hangnemet, amelyet az országos médiákból ismert Dömsödi Gábor megengedett magának. Hívő ember lévén az általa leírtak tekintetében Isten tízparancsolatának 8. pontját idézném és kérném Őt ennek betartására: "Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!"
A levele további részére válaszolva szeretném Önöket tájékoztatni, hogy Pásztón ebben a szerinte "lemaradó városban" az elmúlt években mintegy 3 milliárd forint nagyságrendű egészségügyi és szociális intézményhálózatot fejlesztő beruházás, 2,5 milliárd forintos szennyvízcsatorna hálózat megépítése (a város csatornázottsága 100 %-os), valósult meg, hogy csak a fontosabbakat említsem.
2008. évben összesen 2.011.879.000 forint pályázati támogatási igényt jeleztünk az uniós és hazai források esetében. Jelenleg egészségügyi, közoktatási, közintézmény akadálymentesítési, környezetvédelmi témában, valamint út- és járda építés, belterületi vízrendezés, valamint közlekedés és közigazgatás működést segítő pályázataink alapján már megítélt támogatási összeg 977.406.000 Ft. Természetesen bízunk a további eredményes pályázatokban.
Soha nem vettem igénybe a tűzoltókat magán célból, mint ahogy teljesen tiszteletben tartottam a politikai elkötelezettségüket, kopogtató cédula gyűjtésről, vagy más egyéb feladatról soha nem volt szó az ő esetükben.
Nem rovom fel Dömsödi Gábornak, hogy nem ismeri az öltözködési szabályzatot és a beosztási jelzéseket. Mint önkéntes tűzoltó soha nem viseltem alezredesi rendfokozatot, hiszen csakis beosztási jelzés létezik az esetünkben. Ha erre kíváncsi, szívesen bemutatom neki a szabályzatot.
A pásztóiak tudják, Önök viszont talán nem, de ugye nem hiszik el, hogy úgy vásároltunk volna tűzoltó gépjármű fecskendőt, hogy az ne fért volna be a laktanya kapuján. Persze vagdalkozni, hamis állításokkal másokat bemocskolni roppant egyszerű dolog. Szeretném a tűzoltó bajtársak felé jelezni, hogy polgármesterként soha nem gondoltam azt, hogy rendőrkapitány volnék, s ezért semmiféle közlekedési eseményt vagy közúti balesetet nem kívántam, de nem is tudtam volna befolyásolni. Az állításai légből kapottak, ezekre soha egyetlen bizonyítékot nem tudott felmutatni.
Az adventi időszakban egyetlen dolgot tudunk tenni, a kis Jézus születését várva azért imádkozunk, hogy mindenki megtalálja a lelki békéjét.
Kedden este az adventi koszorú gyertyájának fénye mellett azért imádkoztam családommal, hogy Dömsödi Gábor rátaláljon a szeretethez vezető útra.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 10:26

sirfire írta:Tisztelt Sisák Imre!

Bende Péter nem vallotta be, Farkas László válaszából azonban kiderült, hogy az MTSZ egyáltalán nem foglalkozott az EDR-rel, ami korunk egyik legjelentősebb kérdése a tűzoltóknál. Miért nem védik EDR ügyben a tűzoltók és az állampolgárok érdekeit? Mi az álláspontja - nyilván magán, mert az MTSZ-t nem érdekli - az új rendszerrel kapcsolatban?

Nem gondolja, hogy hazánk tűzvédelménél hiányzó tízmilliárdokat inkább az EDR körül kéne keresni?

Tisztelt sirfire!

Önnek igaza van, az egységes digitális rádió távközlő rendszerrel tudomásom szerint az MTSZ legalábbis elnökségi szinten nem foglalkozott. Ez nem jelenti azt, hogy dr. Bende Péter tábornok úr akár elnökként, akár fővárosi tűzoltóparancsnokként nem nyilvánított volna véleményt a 109/2007. kormányrendeletről. A jelenlegi URH rádió forgalmazási rendszer az elmúlt években teljesen bevált, s az EDR-rel szemben komoly fenntartások fogalmazódtak meg tűzoltó berkekben. Nyilván sok mindent elárul az, hogy a veszprémi gyakorlati próba kapcsán a rendszer összeomlott és három órán keresztül tudomásom szerint működésképtelen volt. Tegnap egy szakmai tanácskozáson az OKF egyik főosztályvezetője maga is megfogalmazta a kritikáját a bevezetendő EDR-rel szemben. Kérdés, hogy mi lesz 2010. után. Merthogy tudomásom szerint addig a rendszer ingyenesen működik, sem alap, sem forgalmazási díjat nem kell fizetni az azt üzemeltetőknek. Sajnos az egyes évek költségvetésében a fejezetek sokszor csak a feladatokat tartalmazzák, a hozzárendelt források legfeljebb "Manccsal" lehettek volna felkutathatók. Tehát 2011-ben komoly anyagi problémát okozhat az EDR rendszer üzemeltetése.
A hiányzó milliárdok egy komoly tabula rasa-val , a rendszer talpáról fejére állításával megtalálhatók lennének.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 10:14

Tuzescsako írta:Tisztelt Sisák Úr!

Az elnöki székért indulása azt jelenti, hogy nem elégedett Dr. Bende Péter munkájával, Ön ezt a feladatot jobban tudná végezni. Pontosan mit csinálna másképp?

Az elmúlt 4 évben az MTSZ jó vagy rossz irányba haladt?

Kívánja-e rendezni az MTSZ és OKF közötti kapcsolatot?

Mit gondol a kamaráról szóló felvetésről? Nem tartja problémásnak, hogy Bende Péter az MTSZ elnökeként olyasvalamit dobott be, ami egyáltalán nem volt az MTSZ napirendjén?

Figyelemre méltó az életrajza. Legalább van. Mi a véleménye arról, hogy Bende Úr életrajza sehol sem olvasható.

Nem tartja sértőnek Mészáros József akcióját, miszerint az MTSZ csak úgy menthető meg, ha Bende Péter lesz újra az elnök? Ennyire kell félteni a pozíciót Öntől?
Tisztelt Tuzescsako!

Méltatlan lenne bármely elnökjelölt számára, ha a másik jelöltről véleményt, ítéletet alkotna. Ez a december 13-i közgyűlés küldötteinek a feladata lesz, amikor majd szavazni fognak.
A kérdése második felére az a válaszom, az online interjúból az én céljaim egyértelműen kitűnnek.
A kamarák kérdése nyilván dr. Bende Péter elnök úr javaslataként vetődik fel, s arról az MTSZ szervei nem tárgyaltak. Magyarországon több szakmai munkát végző kamara van, amelyek közül több igen sikeres érdekérvényesítő tevékenységet folytat. Ezek közé sorolnám a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát. Voltak amikor a kamarákba kötelező jelleggel minden az egyes kamarákhoz tartozó szakmai területen tevékenykedőnek kötelező erővel be kellett lépni. Ma ez nem teljesen egyértelmű, a szabályozás némi esetben más. Nyilván a puding próbája az evés. A kérdést részletesen a tűzoltó szakmai képviselői elé kell tárni, s ha van fogadókészség, akkor nyilván a megfelelő jogi szabályozás előkészítése, s a számunkra megfelelő "végtermék" kidolgozása lehet a korrekt megvalósítás záloga.
A jelöltek maguk feleltek azért, hogy milyen információt kívánnak magukról közzé tenni. Elnök úr biztosan ezt kívánta megosztani a tűzoltó bajtársakkal.
A kérdések sorában többen pozíció halmozóként, hatalomra éhes emberként titulálnak, ha sommásan akarok fogalmazni. Az én válaszom erre és az Ön kérdésére is annyi, hogy nem kell félteni tőlem az MTSZ elnöki posztját. Nem leszek sértett ember akkor sem, ha nem választanak meg elnöknek, vagy alelnöknek. Mindezek mitsem változtatnak azon, hogy az elmúlt 16 évben igyekeztem a mindenkori lehetőségeim közepette a nagy tűzoltó társadalom és a lakosság tűzvédelmét szolgálni. Legyen bármi a szombati választások kimenetele, a döntést tiszteletben tartom, és minden erőmmel továbbra is szolgálni fogom a szövetséget.
Azt pedig, hogy ki mit mond, azért saját magának kell felelősséget vállalnia.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Kérdések

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 9:56

terralupus írta:Tisztelt Sisák Úr!

A lehetőséget kihasználva, felteszem Önnek is, a kérdéseimet.

- Mit tanult Ön az MTSZ eddigi hibáiból, gyengeségeiből?
- Mik a főbb vonalak, amiket meg kell mozdítani, hogy változás álljon be?
- Mivel motiválná a következő elnökséget munkára, tettekre?
- Ön szerint mennyi dolgozó ember munkájára és nem csak báb mutogatására lenne szükség a fejlődés továbbviteléhez?
- Mint azt lentebb kérdezték: Hogyan szervezné át a szövetség ügyvitelét, hogy az hatékony maradjon, esetleg fejlődjön?
Ez ugyan kismértékben az előző kérdésem ismétlése, de nem elengedhetetlen szempont.

- Ami biztosan sokakat érdekel, főleg a felelős döntést hozni akaró küldötteket: Mi az ön programja, mik annak biztosítékai a megvalósításra?

- Végezetül: Miben látja a további fejlődés lehetőségét a tűzoltó érdek képviseleti szervezetek, szövetségek között.

Köszönettel:

Egy önkéntes tűzoltó

Tisztelt terralupus!

- Négy cikluson keresztül voltam a MTSZ alelnöke. Minden négy év teljesen más feladatokat, más-más kötelezettségeket rótt ránk. Volt szerencsém megtapasztalni nagyon jó a tűzoltók érdekeit messzemenőkig szem előtt tartó éveket végig élni, s ugyanakkor volt olyan időszak, amely majdnem a szövetség teljes ellehetetlenüléséhez vezetett. Csak példaként, a 2000. és a 2004. közötti időszak ezen utóbbi felvetésemhez köthető. Nyugodt szívvel állíthatom, annak ellenére, hogy alelnökként sem az elnökségi, sem egyéb rendezvényekre nem hívtak - mondva csinált okoknál fogva -, minden igyekezetemmel szolgáltam a MTSZ tagszervezeteinek és a tűzoltók érdekeinek védelmét. Az ezt követő négy éves időszak feltétlenül pozitív elmozdulást hozott, de természetesen hibáink most is voltak. Mielőtt még valaki elfogultsággal vádolna meg, ezek közé sorolom az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal való kapcsolat teljes megromlását. Persze nem gondolom, hogy ebben csak a MTSZ a hibás.
- A legfontosabb feladatnak azt tartom, hogy a MTSZ tagszervezeteiben a tűzoltókban meglévő szakmai tudást a jogi szabályozás változásánál egyáltalán kikérjék és figyelembe is vegyék, s ne a fehér asztal mellől "aranybetűkkel rajzolt", ám használhatatlan paragrafusokat alkossanak. Ugyancsak fontos a tűzoltóság finanszírozásának a kérdése. A magyar társadalom megítélése szerint a legelismertebb szakma képviselői a tűzoltók, amelyhez sajnos különösen a 2009. évi költségvetési számokat áttekintve nem párosul megfelelő anyagi elismerés. Mitöbb a 13. havi bér elvételét tervezi a kormány. El kell érni, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetséget a kormányzati szervek és az OKF is partnerként és ne ellenségként kezelje.
- A feladatok és hatáskörök pontos beosztása és a folyamatos számonkérés a biztosíték arra, hogy az elnökség tagjai mindenkor hatékony munkát végezzenek. Miután társadalmi szervezet választott tisztségviselőjéről van szó, ezért anyagi elismerés szóba sem jöhet. Az viszont erkölcsi kötelessége annak, akit elnöki, alelnöki tisztségre megválasztottak, hogy a feladatot mindenkor lelkiismeretesen végezze.
- Nem "bólogató Jánosokra", hanem olyan tűzoltókra van szükség, akik mindenkor felelősségük teljes tudatában mondják el véleményüket. Az egészséges vita, a megalapozott bírálat a fejlődés záloga. Okos ember okos emberekkel veszi magát körül és meghallgatja a véleményüket.
- Az MTSZ Elnökségi Iroda önmagában kevés a hatékony munkavégzéshez. Elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy minden egyes megyei tagszervezetnél legalább egy négy órás alkalmazott folyamatos napi munkavégzéssel segítse a megfelelő információ áramlást. A technika mai világában a megfelelő informatikai fejlesztés nélkül elképzelhetetlen a hatékony munka. Persze mondhatjuk azt, hogy ehhez sok pénzre van szükség, s ehhez hozzátartozik az is, hogy a szakmai szervezetek munkáját a mindenkori kormányok mennyire igénylik, tartják fontosnak. Ha igen, akkor egyszeri, nem is olyan jelentős ráfordítással orvosolni lehet ezt a problémát. Na természetesen nem gondolnám, hogy az MTSZ részére 2009-ben várhatóan megítélt 38 millió forintból ez megoldható lenne. A számonkérés az MTSZ iroda alkalmazottai szempontjából szintén fontos kérdés.
- Az előzőekben megfogalmazott kérdésekre adott válaszok egyben a program részét is képezik. Ha röviden akarnám mindezt összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy a tűzoltók szakmai munkájának az elismertetése, s az összes tűzoltó szervezettel, beleértve a szakszervezeteket is, az anyagi területen megjelenő fokozott érdekvédelem. S amit az MTSZ eddig nem alakított ki, az a hét önkormányzati szövetséggel való szoros együttműködés. Ez a jövő egyik legfontosabb feladata, hiszen közösen összefogva sokkal erősebbek vagyunk, a tárgyalási pozícióink a mindenkori kormányzattal jelentősen javulhatnak.
Utolsó kérdésére válaszolva egy régi római mondás jut az eszembe: "divide et impera", vagyis oszd meg és uralkodj. Hiszem, sőt biztos vagyok benne, hogy az MTSZ, a HÖTOSZ, a LÖTOSZ, a szakszervezetek összefogása nagyon komoly érdekérvényesítést eredményezhet.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 9:21

Simkártya írta:Az Ön előélete engem nem győzött meg arról, hogy egy országos tűzoltószövetséget első emberként képviseljen. Aggályosnak tartom azt, hogy a Főigazgató úr is Ön mellett kampányol. Kérdésem milyen szakmai érvekkel győzte meg támogatását, egyáltalán kedvez ez a mai helyzetben?

Másik kérdésem miért nem marad a kaptafánál?
Harmadik:
Milyen jogon mernek egy ilyen szervezetben tisztséget vállalni, úgy, hogy szakmailag nulla a tapasztalatuk? Gondolom Ön sem örülne ha az Orvosi kamarában cipészek ülnének...

Tisztelettel,
S.K.

Tisztelt Simkártya!

Az én múltam nyitott könyv, de természetesen mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy kit tart alkalmasnak a MTSZ elnöki posztjának betöltésére. Azt az információt, hogy az OKF főigazgatója mellettem kampányol, az Ön által leírtakból ismertem meg. Dr. Tatár Attila tábornok urat évek óta személyesen ismerem, és szakmai kérdésekben számos egyeztetést, sőt igen komoly szakmai vitákat folytattunk egymással. Ez nem jelentheti azt, hogy bármely egyeztetés alkalmával arra kértem volna őt, hogy támogasson az elnöki posztért folyó nemes küzdelemben. Ma vagy a jövőt illetően pedig az a véleményem, hogy legyen bárki a MTSZ elnöke, annak korrekt kapcsolatot kell kialakítani minden a tűzoltók, illetve a lakosság tűzvédelmét befolyásoló szakmai és kormányzati szervvel.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 9:11

füstkergető írta:Tisztelt Elnökjelölt Úr!

Egy 40 órás tanfolyammal rendelkező önkéntes tűzoltó,aki az egyesület tűzoltóparancsnoka,
milyen beosztási rangot viselhet?
Tisztelt füstkergető!

A MTSZ 1997. december 4-én adta ki a BM Tűzoltóság Országos Parancsnokának és a MTSZ Elnökének együttes irányelvét az önkéntes tűzoltó egyesületek, az önkéntes tűzoltóságok, valamint a létesítményi tűzoltóságok tagjai öltözetével, illetve beosztási jelzésével összefüggésben. Tehát kérdésére válaszolva megjegyzem, hogy önkéntes tűzoltó beosztási "rangot" nem, csak beosztási jelzést viselhet a gyakorló vagy dísz egyenruháján. Egyébként az 1/1997. (XII.04.) együttes irányelv rendelkezései alapján önkéntes tűzoltó egyesület parancsnoka csak parancsnoki tanfolyammal rendelkező tűzoltó lehet. A beosztási jelzés pedig ebben az esetben piros mezőben három arany rozetta, arany paszománnyal övezve.

Sisák Imre
Avatar
Sisák Imre
VIP
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2008. dec. 08. 17:02
Tartózkodási hely: Pásztó

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Sisák Imre » 2008. dec. 10. 9:04

Üvegzseb írta:Tisztelt Sisák Imre!

Mit szól Ön egy olyan tűzoltóparancsnokhoz, aki nem teljesíti az üvegzseb törvényből adódó tájékoztatási kötelezettségét? Mit szól Ön egy olyan parancsnokhoz, aki erről november 19-én letagadhatatlanul értesült, ígéretet tett a hiány pótlására, de most, december 9-én is csak legfrissebbként a 2001-es adatok szerepelnek az általa vezetett tűzoltóság honlapjának Gazdaság részében, évi 7 milliárd elköltése sötét folt a nyilvánosság előtt. Mit szól Ön ahhoz, hogy ez a parancsnok a Magyar Tűzoltó Szövetség újbóli elnöke akar lenni?
Tisztelt vízpocsékoló!
Nem tisztem, hogy az MTSZ tagszervezetei által javasolt elnökjelöltként ítéletet mondjak más jelöltekről. Természetesen azzal tökéletesen egyetértek, hogy a jogszabályokban foglalt tájékoztatási kötelezettségnek minden szervezetnek, s ezen szervezetek felelős vezetőinek eleget kell tenni. Könnyebb dolgom lett volna, ha Ön nem inkognitóban, de nevét vállalva és az elnökjelöltet is néven nevezve tette volna fel kérdéseit.

Sisák Imre
Üvegzseb
pernyekergető
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2007. dec. 25. 21:11

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Üvegzseb » 2008. dec. 09. 15:32

Tisztelt Sisák Imre!

Mit szól Ön egy olyan tűzoltóparancsnokhoz, aki nem teljesíti az üvegzseb törvényből adódó tájékoztatási kötelezettségét? Mit szól Ön egy olyan parancsnokhoz, aki erről november 19-én letagadhatatlanul értesült, ígéretet tett a hiány pótlására, de most, december 9-én is csak legfrissebbként a 2001-es adatok szerepelnek az általa vezetett tűzoltóság honlapjának Gazdaság részében, évi 7 milliárd elköltése sötét folt a nyilvánosság előtt. Mit szól Ön ahhoz, hogy ez a parancsnok a Magyar Tűzoltó Szövetség újbóli elnöke akar lenni?
Avatar
füstkergető
pernyekergető
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2008. máj. 27. 19:24
Tartózkodási hely: Iharosberény

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: füstkergető » 2008. dec. 09. 14:54

Tisztelt Elnökjelölt Úr!

Egy 40 órás tanfolyammal rendelkező önkéntes tűzoltó,aki az egyesület tűzoltóparancsnoka,
milyen beosztási rangot viselhet?
Istennek Dicsőség,Egymásnak Segítség!!!
Simkártya
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2008. dec. 09. 9:32

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Simkártya » 2008. dec. 09. 9:55

Az Ön előélete engem nem győzött meg arról, hogy egy országos tűzoltószövetséget első emberként képviseljen. Aggályosnak tartom azt, hogy a Főigazgató úr is Ön mellett kampányol. Kérdésem milyen szakmai érvekkel győzte meg támogatását, egyáltalán kedvez ez a mai helyzetben?

Másik kérdésem miért nem marad a kaptafánál?
Harmadik:
Milyen jogon mernek egy ilyen szervezetben tisztséget vállalni, úgy, hogy szakmailag nulla a tapasztalatuk? Gondolom Ön sem örülne ha az Orvosi kamarában cipészek ülnének...

Tisztelettel,
S.K.
Avatar
terralupus
szikracsapkodó
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2007. jún. 19. 10:07
Tartózkodási hely: Magyarország

Kérdések

Hozzászólás Szerző: terralupus » 2008. dec. 08. 8:23

Tisztelt Sisák Úr!

A lehetőséget kihasználva, felteszem Önnek is, a kérdéseimet.

- Mit tanult Ön az MTSZ eddigi hibáiból, gyengeségeiből?
- Mik a főbb vonalak, amiket meg kell mozdítani, hogy változás álljon be?
- Mivel motiválná a következő elnökséget munkára, tettekre?
- Ön szerint mennyi dolgozó ember munkájára és nem csak báb mutogatására lenne szükség a fejlődés továbbviteléhez?
- Mint azt lentebb kérdezték: Hogyan szervezné át a szövetség ügyvitelét, hogy az hatékony maradjon, esetleg fejlődjön?
Ez ugyan kismértékben az előző kérdésem ismétlése, de nem elengedhetetlen szempont.

- Ami biztosan sokakat érdekel, főleg a felelős döntést hozni akaró küldötteket: Mi az ön programja, mik annak biztosítékai a megvalósításra?

- Végezetül: Miben látja a további fejlődés lehetőségét a tűzoltó érdek képviseleti szervezetek, szövetségek között.

Köszönettel:

Egy önkéntes tűzoltó
Avatar
Tuzescsako
hamutipró
Hozzászólások: 97
Csatlakozott: 2008. okt. 14. 18:27

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Tuzescsako » 2008. dec. 07. 22:17

Tisztelt Sisák Úr!

Az elnöki székért indulása azt jelenti, hogy nem elégedett Dr. Bende Péter munkájával, Ön ezt a feladatot jobban tudná végezni. Pontosan mit csinálna másképp?

Az elmúlt 4 évben az MTSZ jó vagy rossz irányba haladt?

Kívánja-e rendezni az MTSZ és OKF közötti kapcsolatot?

Mit gondol a kamaráról szóló felvetésről? Nem tartja problémásnak, hogy Bende Péter az MTSZ elnökeként olyasvalamit dobott be, ami egyáltalán nem volt az MTSZ napirendjén?

Figyelemre méltó az életrajza. Legalább van. Mi a véleménye arról, hogy Bende Úr életrajza sehol sem olvasható.

Nem tartja sértőnek Mészáros József akcióját, miszerint az MTSZ csak úgy menthető meg, ha Bende Péter lesz újra az elnök? Ennyire kell félteni a pozíciót Öntől?
sirfire
vízpocsékoló
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2006. okt. 30. 19:00

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: sirfire » 2008. dec. 07. 11:44

Tisztelt Sisák Imre!

Bende Péter nem vallotta be, Farkas László válaszából azonban kiderült, hogy az MTSZ egyáltalán nem foglalkozott az EDR-rel, ami korunk egyik legjelentősebb kérdése a tűzoltóknál. Miért nem védik EDR ügyben a tűzoltók és az állampolgárok érdekeit? Mi az álláspontja - nyilván magán, mert az MTSZ-t nem érdekli - az új rendszerrel kapcsolatban?

Nem gondolja, hogy hazánk tűzvédelménél hiányzó tízmilliárdokat inkább az EDR körül kéne keresni?
Dömsödi Gábor
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2008. dec. 06. 14:58

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Dömsödi Gábor » 2008. dec. 06. 16:37

Tisztelt Tűzoltó Kollégák, Barátaim!

Talán elnézik nekem ezt a megszólítást, ha tudják, hogy szívből jön, mert én az Önök munkájának nagy tisztelője vagyok. Ezen kívül, egy kisebb bázist, 3 öreg tűzoltó járművet is magaménak tudhatok, így megkülönböztetett figyelemmel kisérem az Önök szakmájának történéseit.
Mostani bejegyzésem elején tisztázni szeretném, hogy elfogult vagyok, Sisák Imrével szemben, hiszen ő győzött le 2006-ban, a pásztói polgármester választáson, ahol ő a szavazatok 59%-át szerezte meg, míg én csak 41%-ot.
Ugyanakkor nekem az lenne a legjobb, ha Sisák nyerné el az MTSZ elnöki tisztségét, mert ezzel is olthatná határtalan hatalmi ambícióit, és talán egy kicsit kevesebb energiája maradna a Kistérség ügyeinek összezavarására, magyarul kevesebb kárt okozna helyben.
Sisák ugyanis egy cezaromán, minden eszközt felhasználó vezető, ha személyes ambícióiról van szó. Ha az általa képviselt területről, akkor szorgalma, éleslátása, kreativitása a nullára csökken. Meg is látszik ez városán, legjobb adottságai ellenére a térség leginkább lemaradó települése.
De ez Önöket nem kell, hogy érdekelje, az viszont tény, hogy Sisák Imre miközben valóban a város erején felül költ „Kedvenc Tűzoltóira” az ö önbecsülésüket ( ez ellen nyilatkozatban fognak tiltakozni!) és társadalmi megbecsülésüket is rontja.
A külső szemlélőben az a képzet alakulhat ki, hogy cselédnek tekinti és úgy is ugráltatja azokat, akik a társadalom által legmegbecsültebb munkát végzik.
Ők szednek neki kopogtató cédulát választások idején. Persze ezt barátságból, önként teszik, de mégsem kéne hagyni, mert hamis látszat alakulhat, ki, például, hogy a jutalom és a kopogtatok száma között létezik egy korellációs kapcsolat.
Hasonló okból nem volt szerencsés, hogy a tűzoltók díszítették Sisák lányának esküvőjén a termet. Persze ezt is önként, barátságból, de az emberek olyan rosszindulatúak.
Nem szerencsés, hogy a tűzoltók agitáltak a boltokban Sisák megválasztása mellett. Persze ennek is az az oka, hogy tudták, Sisákkal jobb dolguk lesz, mint velem, és önként, barátságból meggyőződésből tették, de mint már mondtam, az emberek (vagy csak én) mindent félreértenek.
Ezek persze a kisebb horderejű dolgok. Az sem nagy ügy, hogy a több éve várt gépjárműfecskendő megérkezése után derült csak ki, nem fér be a kapun, és az is csak apró személyiségzavar, hogy Polgármester úr gyakran mutatkozik alezredesi rendfokozattal, amikor mint önkéntes tűzoltónak nem lehet neki ilyen, de lehet, hogy tévedek.
Nos, ő ezt a szót, hogy tévedni, nem ismeri, úgyhogy itt biztosan az értelmező szótárhoz kap.
Ezek azok az apró félreértések, amelyek az őt elutasító 41%-nak nem tetszenek, a maradék 59 pedig vagy nem tud róluk, vagy nem talál bennük kivetni valót.
Ezek ízlésbeli kérdések, ezekről tehát ne vitatkozzunk.
Van azonban itt több súlyos ügy, amelyekben többszöri kérésemre sem tisztázta magát, és az érintett tűzoltókat Sisák Imre. A volt tűzoltóparancsnok, -azóta már nyugdíjas- esetében többször felmerült a gyanú, hogy ittas állapotban vezet. Ezt persze nem állíthatom, mert annak, hogy leheletén erős alkoholszagot éreztem, amikor kiszállt a kocsiból, semmilyen bizonyító ereje nincs. Annak sem, hogy többen látták a kocsmából kijőve autóba ülni. Biztosan kólát ivott, ilyenkor azonban a köz megnyugtatására, jó lenne, ha ott teremne egy rendőr és eloszlatná a megalapozatlan gyanút.
Ez a hosszú felvezetés, a bevezetés a valódi történethez. A szóban forgó ma már nyugdíjas tűzoltó parancsnok, többször is balesetbe keveredett. Egyszer például pont Sisák Imre ünneplése utáni buliból hazafelé tartva.
A baleset utáni eljárás: telefon Sisáknak, majd jönnek a tűzoltók, akik elterelik a forgalmat, és intézkednek. (Nem folyt benzin az útra, és nem kellett kivágni senkit a kocsiból, puszta forgalomterelés volt a feladat.) Ez rendben is lenne, gondolom a tűzoltó is olyan, mint az úttörő, ahol tud segít. Csak a hivatalos eljárás szerint ilyenkor illene rendőrt is hívni, akinek feladata az intézkedés és a forgalomterelés. Nos, ez egy esetben sem történt meg, pedig a szondáztatás tisztázhatta volna a parancsnokot, hogy ő az éjszakába nyúló ünnepségen nem fogyasztott alkoholt. Sisák két éve azt ígérte a lánya lakodalma után tisztázza magát. Ő azóta nagyapa, de erről a piszlicsáré ügyről megfeledkezett.
Ebbe az ügybe sajnos így utólag, csak erkölcsi alapon lehet belekötni, de volt egy másik is, ahol személyi sérülés is történt, és aminek szintén tűzoltó résztvevője volt, és mégsem hívtak rendőrt. Sisák itt is személyesen intézkedett, rendőrt nem hívtak, a papírok szerint a sérült gyermek, meg leesett a lépcsőn.
Nos, ilyen ügyek terhelik a tűzoltókat Pásztón, ahol Sisák Imre a polgármester. Azt, hogy a helyi tűzoltók mit gondolnak, a Fórum bejegyzései jelzik. Ezen személyek kiléte után most biztos nagy a nyomozás Pásztón. Amikor egyszer talán pont az Önök lapjának nyilatkoztam, él ezt az újságot meglátta a tűzoltóságon Sisák Imre, a tanúk szerint nagyon ordítozott. Minden bizonnyal most is ezt teszi. De szerintem a tűzoltó is olyan mind a demokrata: nem fél.
Ha meg mindkettő, akkor nagyon nem fél!

Tisztelőjük:

Dömsödi Gábor
gépjármű-fecskendő tulajdonos
Avatar
carman66
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2008. feb. 21. 17:18

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: carman66 » 2008. dec. 05. 15:23

Bocsánat, hogy ismét kérdezek, de szörföztem kicsit az interneten: Ezt ön nyilatkozta a Magyar Tűzoltónak:

"– Valóban: tudomásul kell venni, hogy Magyarországon ma egy város polgármesterének – aki mellesleg a megyei közgyűlés, s annak szociális bizottságának tagja, a többcélú kistérségi társulás elnöke, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja – az energiái ugyancsak végesek. Nem mellesleg az embernek családja, benne öt gyermeke is van. Az ember csak azt a funkciót vállalja el, melyet tisztességgel el is tud látni. És én maximalista vagyok. Úgy érzem, az említett érvek együttesen járultak hozzá, hogy a jelölést ne vállaljam el."
Változott-e valami azóta?

"Elfogadhatatlannak tartom, hogy a LÖTOSZ legfelső szerve, a közgyűlés évente egyszer ülésezzen – ha a jogszabály lehetőséget is biztosít erre."
Az MTSZ közgyűlése is évente ülésezik. Megválasztása estén ezt a számot csökkentené, vagy növelné?
Tűz Ottó
kapacsmester
Hozzászólások: 277
Csatlakozott: 2008. nov. 21. 19:14

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Tűz Ottó » 2008. dec. 05. 14:30

Tisztelt Alelnök Úr!

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megtapasztalhattam az Ön vezetői tevékenységének áldásait. Ön nagyon körültekintő, mindenre figyelő ember, ezt tanúsítja
az Ön által írt alábbi feljelentés is:
"Tisztelt Kapitány Úr! Feljelentést teszek... ismeretlen tettes ellen önkényuralmi jelkép használata miatt. 2003. december 18-án, 20,45 órakor... 10 m-t meghaladó karácsonyfára lettem figyelmes, amelynek tetején egy piros fénnyel kivilágított ötágú vörös csillagot fedeztem fel.

A tiltott jelkép... látható volt az esti időszakban... 14 évvel a rendszerváltást követően felháborítónak tartom, hogy önkényuralmi jelképet használnak, különösen Karácsony, a szeretet ünnepe közeledtével. Kérem kapitány urat a szükséges intézkedések megtételére."

A fenti idézet egy följelentésből való. Sisák Imre János, Pásztó polgármestere írta parlamenti fejléces papíron. (http://kadarizmus.gportal.hu/gindex.php ... id=3195901)

Öt évvel ezelőtti ébersége ma is jellemző még Önre? Ha törvénytelenséget tapasztal, mindig eleget tesz állampolgári, feljelentési kötelezettségének? A MTSZ működésével kapcsolatban tapasztalt-e valaha is jogszabályba ütköző dolgot? Ha igen, tett-e feljelentést?

Elárulná-e, hogy van-e tűzoltói rendfokozata? Ha igen, milyen rendfokozata van, s ki léptette Önt elő? MTSZ elnökként lehetne-e ön is tábornok?

Megtisztelne, ha röviden értékelné az MTSZ elnökségében végzett eddigi munkáját, s megemlítené, hogy mi az a 3-4 legontosabb it Önnek köszönhetünk.

Várom válaszait.

Tűz Ottó
Avatar
Bogumil
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 62
Csatlakozott: 2007. dec. 03. 17:07
Tartózkodási hely: Barcelona
Kapcsolat:

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: Bogumil » 2008. dec. 05. 10:34

tisztelt alelnök úr!

olvasom a jól megkomponált önéletrajzát, tulajdonképpen csak a hős szovjet anyák elnöki tisztét nem töltötte eddig be. ennyi bizottsági tagság, polgármesteri feladatok, országgyűlési képviselői mandátum, jó néhány szervezet különböző tisztségei mellett komolyan gondolja, hogy egy ilyen országos szakmai szervet, mint az MTSZ, elnöki posztját felelősséggel tudja betölteni? nem érzi úgy, hogy a "sokat markol, keveset fog" elv itt is érvényesül?
mely tisztségekről lenne hajlandó lemondani az MTSZ elnökség korrekt ellátása érdekében?
vagy ez csak egy újabb elnöki "skalp" lenne a gyűjteménybe?!
mit tett konkrétan a tűzoltó társadalomért azon túl, hogy "a hangját hallatta"?
kérem sorolja fel a 16 éves alelnöki poszt alatt elért, az ön nevéhez fűződő konkrét eredményeket!
köszönettel

B.L.
Kicsit fáj az igazság, de mégis gyönyörű...
Avatar
carman66
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2008. feb. 21. 17:18

Re: Online interjú Sisák Imrével

Hozzászólás Szerző: carman66 » 2008. dec. 04. 18:44

Tisztelt Sisák Úr!

Több évre visszamenőleg átnéztem az MTSZ beszámolóit, jegyzőkönyveit, Ön volt az, aki a legember volt. A legtöbbet hiányzott az ülésekről, a legkevesebbet tett, mint elnökségi tag, ha esetleg eljött egy-egy értekezletre az leghangosabb volt és a leghosszabban beszélt. Miből gondolja, hogy meg tudna felelni az MTSz elnökeként, amikor annyi elfoglaltsága van, hogy azt még olvasni is?
Ön következetesen kiáll az önkéntes tűzoltók szükségessége mellett. Nem tartja hiteltelennek, hogy az Ön városában Közetstületi tűzoltóság működik és csupa főállású tűzoltó dolgozik ott?
Megválasztása esetén kíván-e valamiylen arculatváltást az MTSZ-ben? Van-e valamilyen elképzelése arra, hogy az ÖTE-ek hogyan tudnának kilábalni a mostani kátyúból?
Ön eddig is az MTSZ alelnöke volt. Az eddigi mélyrepülésért, amit az MTSZ produlál terheli-e Önt felelősség?
Köszönöm válaszát!
Lezárt