Online interjú Varga Ferenccel

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 15:55

Tisztelt Fórumlátogatók!

Bízom benne, hogy minden érdeklődő kérdésére sikerült pontos, kielégítő és megnyugtató választ adnom.

Még egyszer köszönöm a lehetőséget és kívánok minden fórumlátogatónak sok sikert, jó erőt és egészséget!

Üdvözlettel:

Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 15:07

Baranyai Cser István írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Újságíró, szerkesztő - riporterként dolgozom, munkámmal minden esetben a hiteles tájékoztatást segítem elő. Kiemelt figyelemmel kísérem a tűzoltóság munkáját, a saját lapomon kívül a Lánglovagok portálra is dolgozom. Óriási problémára hívnám fela figyelmét, amely valamennyiünket érint. Tűzoltót és médiamunkásokat egyaránt.
Általában csak a saját információs hálozatra tudunk számítani - valaki felhív, hogy hol van esemény - egyébként nincs központi tájékoztató rendszer a tűzoltóságnál. Úgy tudom, a Lánglovagok egyesület korábban már kidolgozott egy pontos és betartható riadóláncot , amelyet nem használ a tűzoltóság. Miért?
Gyakran előfordult eddig, hogy valótlan információk, illetve olyan fotók jelentek meg a médiában, melyeknek az állítólagos készítői nem is voltak a kárhelyen...Arról is lehetett hallani, hogy egyesek pénzért árulták az információkat - mi, hol és mikor történt?
Ön milyen intézkedéseket fog hozni, hogy a jövőben a szakavatott sajtósok időben értesüljenek az aktuális eseményekről?
Remélem a sokat próbált újságírókat, fotósokat nem ellenségként fogja kezelni az elkövetkező időkben...
2 - A tűzoltók túlórájának kifizetése mennyire aktuális probléma a jelenlegi országos "pénzszűke" helyzetben?

Munkájához sok sikert és kiváló bajtársakat kívánok: BCSI

Tisztelt Baranyai Cser István!

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság fontosnak tartja a média és a közvélemény hiteles és pontos tájékoztatását. Ennek érdekében szóvivői, videó- és sajtószolgálatot is működtet. A szolgálat által rögzített álló- és mozgóképeket térítésmentesen a média rendelkezésére bocsátja. Tájékoztatásaink tartalmát elsősorban a tűzoltók munkája képezi és nem a káresetek megtörténtének ténye és körülményei. A beavatkozásainkról a Magyar Távirati Irodát és más hírügynökséget értesítünk. Szóvivőnk és sajtószolgálatunk 24 órában, a Kommunikációs Főosztály munkaidőben áll a sajtó munkatársainak rendelkezésére. Mindezek alapján nem tervezzük a média riasztás-szerű értesítését.

Nincs információnk olyan munkatársunkról, aki híreinkkel üzletelne, de bármely ilyen tudomásomra jutott bizonyítható eset kapcsán meg fogom tenni a szükséges lépéseket.

A sajtó munkatársait egyébiránt partnereinknek tekintjük az állampolgárok informálásában, a szakmai felvilágosító munkában, illetve a szervezetünkkel kapcsolatos események közreadásában egyaránt.

2) A tűzoltók túlórájának kifizetése sajnálatos módon évek óta húzódik, emiatt jelenleg az országban több mint 4000 per van folyamatban. Folyamatos szakmai és érdekképviseleti egyeztetések eredményeképpen végre megszületett az a kormányrendelet, mely tartalmazza a túlórák kifizetésével kapcsolatos számítási módot, azonban nem tartalmazza a kifizetés határidejét. Belügyminiszter Úr legutóbbi nyilatkozata szerint a kifizetés megkezdése még az idei évben prognosztizálható.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 15:05

Nyugalom írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

40 éves munkaviszony után a nők nyugdíjba mehetnek. A tűzoltóságon ebben az esetben igénybe lehet-e venni a felmentési időt.
Ha igénybe lehet venni, akkor hány hónap jár (például 25 év közalkalmazotti idő után)?
Hol és milyen módon lehet igényelni a felmentési időt?

Válaszát előre is köszönöm!

Nyugalom


Tisztelt Nyugalom!

Az országgyűlés által nemrégiben megszavazott törvénymódosítás értelmében a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. A nyugdíjtörvény alapján azonban ez nem felső korhatárral történő nyugállományba helyezés – ahol a felső korhatárnak és a szükséges szolgálati időnek együttesen egy időben kell fennállnia –, mivel itt csak egy feltételnek, a 40 év kell meglennie.

A vonatkozó jogszabály alapján 40 év munkaviszony után akkor lehet kérni a nyugállományba helyezést és a nyugdíj megállapítását, ha az érintett nem áll munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, köztisztviselői jogviszonyban stb. Fentiekből következik, hogy ahhoz, hogy valaki ilyen jogcímen a nyugállományba helyezését kérje, előtte meg kell szüntesse lemondással vagy közös megegyezéssel a közalkalmazotti jogviszonyát, majd a következő naptól kérheti a nyugállományba helyezését. Tekintve, hogy ekkor a közalkalmazotti jogviszonya már nem áll, nem állhat fönn, így nem lehetséges felmentési időt kérni és adni számára.

Fentiekből következik, hogy a nők 40 éves munkaviszony alapján nyugdíjba menetelükkor nem jogosultak a felmentési időre.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:59

egyszpk írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Gratulálok a megbízásához, mint egykori tanáromnak külön sok sikert kívánok.

A kérdésem az lenne, hogy a jelenleg soha nem látott hatalommal felruházott TCS-k vezetőinek milyen féket tervez?
Ez a mértékű jogkör, amivel Ön felruházta őket, már-már szinte türranoszi hatalmat biztosít és egyes csoportvezetők nem élnek hanem visszaélnek ezzel a jogkörrel.

Mikorra várható a szolgálatparancsnoki beosztás nimbuszának visszaállítása, hiszen valljuk meg őszintén jelenleg a szolgálatszervezés és a napi bürokrácia elvégzésén túl nem túl erős a megbecsültségük.

Üdvözlettel:

egyszpk


Tisztelt Egyszpk!

Köszönöm a jókívánságait!

Nem gondolom, hogy a TCS-k vezetőit bármilyen okból „fékeznem” kellene. A TCS vezető jelenleg ugyanazon jogkörrel és kötelezettségekkel rendelkezik, mint a korábbi évek során.. A hozzászólásában említett „türannoszi hatalmat” értelmezni nem tudom. Az a kérésem, hogy amennyiben Önt az említett vezetők valamelyikétől jogtalan sérelem érte, azt a szolgálati út betartásával jelezni szíveskedjen, hiszen csak konkrét esetet lehet megvizsgálni.

A Tűzoltási Csoportok tevékenységét a jelenlegi helyzetben különösen fontosnak tartom, amikor a területi vezetői állomány jelentősen megfiatalodott, kevés szakmai tapasztalattal rendelkezik. Elvárásom, hogy a TCS-k tanítsák, segítsék és felügyeljék a területi állomány munkáját, ami a kárelhárítás vezetésének kizárólag indokolt esetben történő átvételét foglalja magában. De azt is jelenti, hogy hibák észlelése esetén a szükséges körben értékelik a végrehajtást, akkor is, ha ez az érintettek elmarasztalását jelenti.

Korábbi parancsnoki beosztásaimban volt szerencsém a szolgálatparancsnokok munkáját közvetlen irányítani, felügyelni. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen feladatokkal, felelősséggel jár a szolgálatparancsnoki beosztás. Ezt a beosztást a tűzoltóság szervezetében az egyik legfontosabb beosztásnak tartom. Parancsnokként mindent el fogok követni annak érdekében, hogy a szolgálatparancsnokok az eddigieknél magasabb szinten legyenek megbecsülve.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:58

renegát írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Azon kevés vonulós közé tartozom akik rendelkeznek a 25év szolgálati idővel.Csupán már mi páran is csak azért vagyunk aktívak kik ezen parancsnokságon szolgálunk,mert szeretjük a választott hivatásunkat.Tiszthelyettesként,közel 20 éve szereltünk fel .Kérdésünk miért nem forszírozzák hasonlóan mint a bv,és rendőrség állományánál kiknek folyósítják a hűségpénzt bruttó 50 e. ft??-az önök köreikben is ,hogy a megmaradt aktív kollégák is részesüljenek eme juttatásban.Akkor talán nagyobb lelkesedéssel indulnánk szolgálatba,mert a jelenlegi 95-105 e. ft a megélhetéshez kissé karcsú.
Tisztelt Renegát!

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetése az első pillanattól kezdve szorgalmazta, hogy a 25 év szolgálati idővel rendelkező hivatásos állomány - amennyiben a szolgálati viszonyát fenntartja és tovább dolgozik - kaphassa meg az úgynevezett „hűségpénzt”, függetlenül attól, hogy rendőr, bv-s vagy tűzoltó. A hivatásos állományú tűzoltókra vonatkozóan a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetése több alkalommal tett ennek realizálása érdekében javaslatot a felsőbb szervekhez, melyek sajnálatos módon nem kerültek meghallgatásra. Tervezem, hogy a továbbiakban is szorgalmazni fogjuk ennek megvalósítását.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:57

FireDepResc írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Milyen tanulságokat vont le a Műegyetemi tűzből?

Tisztelt FireDepResc!

Rövid kérdése valójában sokkal összetettebb annál, hogy itt és most megválaszoljam.

Egyet biztosan állíthatok: semmit sem remélek jobban, mint azt, hogy a jövőben el tudjuk kerülni hasonló tragédiák bekövetkezését!

Ehhez mindannyiunk közös gondolkodása és cselekvése szükséges.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:55

fireforce írta:Tisztelt Parancsnok úr!

Érdeklődésünket kimerítené ha megtudhatnánk, hogy mikortól lehet újra kijárni sport foglalkozásra, mivel az éves fizikai követelményekhez szükséges felkészülést a laktanyában ülve nem valószínű, hogy teljesíteni lehet.

Más részt szintén érdeklődünk, hogy a fecskendők terület bejárásra vagy tűzcsap ellenőrzésre és vezetési gyakorlatra, miért nem mehetnek ki? Ezek a legfontosabbak a tűzoltóságok számára és nem felesleges sokszor nem használható eszközök több száz milliókért! (Miért nincs erre pénz és miért van egy erir 2-re 180 millió forint, amit most a rendőrség vizsgál hűtlen kezelésért?)

Miért hallunk olyanokat, hogy "maguk hivatás tudatból lettek tűzoltó nem fizetésért"! Érdeklődnénk, hogy tervezik a hivatástudat kártyát? És ha igen akkor minden hónapba kapunk rá pontokat, hogy abból ételt és számlát fizethessünk, vagy a gyereknek új ruhát, esetleg ha beteg lesz gyógyszert vásárolhatunk? Mert 100.000Ft -ból nem lehet megélni és ez nem volt emelve 10 éve! A közüzemi számlák viszont a duplájára!

Várjuk megtisztelő válaszát!
Budapesti tűzoltók

Tisztelt Fireforce! Tisztelt Budapesti Tűzoltók!

A sportfoglalkozás megtartása jelenleg nem szakmai kérdés, hanem gazdasági. Az FTP aktuális anyagi helyzete csak a legszükségesebb szakmai feladatok elvégzését teszi lehetővé. Amennyiben az FTP gazdasági kilátásai világossá válnak, lehetőség lesz a sportfoglalkozások megtartására, elsődlegesen a saját riasztási szektoron belüli helyszíneken.
Mindamellett a megfelelő fizikai erőnlét biztosítását a napirendben szereplő sportfoglalkozások önmagukban nem fogják megoldani. Főleg, ha azok főként játékra, pl.: focira irányulnak, ahol nagyobb az esélye a sportbaleset bekövetkezésének, mint a fizikai állóképesség növekedésének.
A fizikai erőnlét biztosítása elsősorban az egyén saját késztetésén múlik, továbbá parancsnoki feladat és felelősség az állomány „megmozgatása” a laktanyán belüli lehetőségek igénybevételével (udvar, konditerem), természetesen, ahol ez rendelkezésre áll.

A tűzmegelőzési terület által kért tűzcsapok ellenőrzésére, illetve felvonulási területek vizsgálatára, jelenleg is van lehetőség, ezeket a szermozgásokat a Hírközpont ügyeletével egyeztetni és megfelelően dokumentálni kell.
Az ERIR2 példája egyébként nem jó összehasonlítás, az egy informatikai fejlesztés, melynek beruházási keretösszege nem csoportosítható át szermozgások finanszírozására.

Úgy gondolom, hogy nincs ma az országban olyan ember, aki elégedett lenne a tűzoltók bérének színvonalával. Véleményem szerint az a munka, amit egy vonulós tűzoltó végez (veszély, felelősség, fizikai és szellemi leterhelés, stressz) szinte pénzben nem is kifejezhető. Tudom, hogy havi 100.000 forintból a mai árak mellett nagyon nehéz megélni és ez komoly összefogást kíván meg a tűzoltó családoktól. Tisztában vagyok azzal is, hogy a készenléti szolgálatot ellátó kollégák szabadnapjaikon másodállást kénytelenek elvállalni ahhoz, hogy megélhetésüket biztosítsák.

A HIVATÁSTUDAT pedig valóban nélkülözhetetlen a tűzoltói pályán, nem csak a nem mindennapi feladatok lelkiismeretes, bátor ellátása miatt. Hanem azért, mert elsősorban ez vezeti a tűzoltót erre az élethivatásra, és – a mostoha munkakörülmények és az alacsony bér ellenére – ez is tartja itt. Legyünk rá büszkék!

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:54

Z. Tamás írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Nem tudom mennyire ismerte az eddigi humánpolitikát. Ez a CCCP moszkvai segítséggel való budapesti adaptációja, a BPMZSCO.

Eleinte bajlódtak a pályázatokkal. Na nem a szakmailag legmegfelelőbb ember megtalálása végett. A pályázat eredménye előre lefutott volt. Előnyben részesültek azok, akik bizonyos személlyel angolórán egy padban ültek, vagy irányába kellő nyelvcsapásokkal egyengették útjukat. Később a BPMZSCO belső minőségellenőrzésében kibukott, hogy ajaj, de egy pályázatnak, beosztásnak jogszabályilag előírt követelményei vannak, hogy néz már az ki, hogy a nyertes meg sem felelt és mégis nyert (bár Bende tábornok a saját bőrén már tapasztalta ezt). Szóval a jövőben nem bajlódtak, már pályázatot sem írtak ki, még akkor sem, ha kötelező lett volna.

Mindennek eredményeképpen olyanok mentek nyugdíjba, akiknek nem kellett volna, és nem is akartak, olyanok mentek át más tűzoltóságra vagy a katasztrófavédelemhez, akiket két kézzel megragadva itt kellett volna tartani.

Nem titkolom Parancsok Úr, Önben a Megváltót látjuk.

Ugye szakít az eddigi "hagyománnyal"?

Tisztelt Z. Tamás!

Az egyes vezetői beosztásokba történő kinevezés feltételeit az 1996. évi XLIII. számú tv. (Hszt.), valamint a 11/2009. ÖM rendelet vonatkozó rendelkezései tartalmazzák. Ezek szerint a vezetői beosztások betöltését nem minden esetben kötelező pályáztatni. Az állományilletékes parancsnok dönt a pályázat kiírásáról vagy a beosztás pályáztatás nélküli betöltéséről.

Az FTP-n belüli pályáztatás az utóbbi időszakban változó eredményességgel zajlott. Többször is előfordult, hogy ambiciózus, de kevéssé alkalmas pályázók jelentkeztek egyes beosztásokra, miközben szerény, de alkalmas jelöltek nem adtak be pályázatot. Ilyenkor a bíráló bizottság bizony bajban volt, nem egyszer eredménytelennek kellett nyilvánítani a pályázatot, majd felkérni az alkalmas jelöltet.

Mivel az esetek többségében az adott vezető igényeinek kell, hogy megfeleljen a jelölt, én magam annak a híve vagyok, hogy a beosztások betöltése elsősorban vezetői kiválasztás útján történjen. Ha ilyen jelölt nincs a látókörben, a pályázat kiírása a megoldás.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:52

Tűzlány írta:Tisztelt Varga Ferenc!

Mit gondol a nők hivatásos szolgálatáról hírközponti vagy vonulós beosztásban? Jelenleg vannak ilyen beosztásban a Fővárosi Tűzoltóságnál?

Köszönöm a válaszát.

Tűzlány

Tisztelt Tűzlány!

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Hírközpontjában jelenleg is foglalkoztatunk hölgyeket hivatásos állományban. A hatályos jogszabályok értelmében, melyek elsősorban a munkavédelmi és egészségügyi területre vonatkoznak, jelenleg Magyarországon vonulós tűzoltói beosztásban hölgyeket foglalkoztatni nem lehet, tehát ez a gyakorlatban megvalósíthatatlan.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:51

old campaigner írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Gratulálok a megbízásához!

Nem vitatva az Ön szakmai múltját, hozzáértését és főleg elhivatottságát(!) úgy gondolom, hogy a Fővárosi Tűzoltóság vagy bármely más városi tűzoltó parancsnoki kinevezés (megbízás) a mai Magyarországon főleg politikai döntés eredménye. Az állomány nagy reményekkel várja az Ön személyében megjelenő „megváltót”, aki majd felemeli a kistűzoltók rangját az Őket megillető helyükre és rendet tesz az FTP berkeiben.
Nyilvánvaló tény, hogy az elmúlt években az FTP és az OKF közötti viszony meglehetősen feszült volt, ami inkább bizonyos vezetők közötti – ki az erősebb - hadakozás eredménye volt.
A mai felállásban erről már nem beszélhetünk, viszont már látható az az új legfelsőbb szintű politikai-szakmai koncepció, amely valljuk be, az önkormányzati tűzoltóságok e legfelsőbb szinttől független önállóságát igyekszik jelentős mértékben korlátozni, gondolok itt az államosításra. Az hogy ez jó vagy rossz, az nézőpont kérdése, de most nem is ez a lényeg.

Az a kérdésem, hogy ebben a helyzetben – mint az ország legnagyobb tűzoltóságának parancsnoka - mennyire fogja tudni érvényesíteni az Ön személyes elképzeléseivel összemosódó FTP érdekeket, milyen mértékben kell majd Önnek felülről jövő elvárásoknak megfelelnie?

A másik kérdésem az FTP berkeiről szól. Pontos számokat nem tudok, de a kb. 1600 fős állomány végrehajtó (tehát tűzoltási és megelőzési) részének a létszáma kb. 1300 fő, a maradék, a kiszolgáló része (humán, pénzügy, stb…) kb. 300 fő. Sokan úgy gondoljuk, hogy ez az elképesztő arány, illetve aránytalanság a bürokratikus, aktatologató szocialista rendszert idézi. Felvetődik bennem a kérdés hogy szükség van-e 300 főre másik 1300 ember személyzeti, pénzügyi, anyagi igényeinek az ellátásához?
Évek óta az a magyarázat az önkormányzattól kapott több száz millió forintos kiegészítő támogatásra, hogy elfogyott a pénz a működésre, nem tudnak kivonulni a tűzoltók oltani, menteni. A mai napig ott ül az íróasztal mögött rengeteg fölösleges ember hivatásosként, zászlósi, tiszti, főtiszti rendfokozattal és kapják az éves szinten több milliós bér és egyéb jellegű juttatásokat, ami összességében több száz millió forint.

Önnek mi a véleménye erről, Ön szerint szükség van ekkora bürokratikus vízfejre? A közelgő létszámlefaragás során mely főosztályokról, osztályokról kívánnak elvenni státuszt?

Az utolsó kérdésem a hírközpont biztonságával kapcsolatos. Sajnos ezzel a kérdéssel a mai világban már komolyan kell foglalkozni! A jelenlegi elhelyezkedése biztonsági szempontból igen magas kockázatot jelent, mondhatni védtelen egy kívülről érkező bármilyen jellegű fizikai támadással szemben. Nem véletlen hogy más rendvédelmi szervek ügyeletei mélyen a föld alatt vannak.
Parancsnok Úr gondolt e már erre a kérdésre, lát e valami megoldási lehetőséget a megnyugtató megoldásra? Ötletelés képpen megjegyzem, sosem értettem, hogy a tűzvizsgálókat miért oda költöztették ahova, annál jobb helyet a hkp részére keresve sem találnánk. Főleg hogy fel is van újítva, már csak a rendszert kell áttelepíteni oda, ezzel a hírközpontot jelenleg érő rendkívül zavaró zajhatásokat is kiküszöbölnék.

Várom megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel: old campaigner

Tisztelt Old Campaigner!

A fővárosi parancsnoki beosztás nem „politikai” beosztás, hanem szigorúan szakmai. Egyben olyan beosztás, ahol a vezető felett magasabb szintű vezető áll, és állt is mindig. Nem reális az a vélekedés, hogy lehet úgy működtetni a szervezetet, hogy felülről jövő elvárásoknak ne kellene megfelelni. Fontos azonban, hogy működésünkkel, kezdeményezéseinkkel és javaslatainkkal hogyan tudjuk számunkra kedvező irányba „befolyásolni” a felülről jövő elvárásokat, legyenek azok szakmai szabályok vagy vezetői döntések.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság rendszeresített létszámát a 32/2009. (XI.30.) ÖM rendelet határozza meg, amely szerint a készenléti állomány létszáma 1387 fő, az irányító, ügyviteli létszám 227 fő, a tűzmegelőzési létszám pedig 78 fő, összesen 1692 fő. Az a bizonyos kiszolgáló létszám, ami említ, a 227 főből kerül ki, természetesen ez a rendszeresített létszám tartalmazza a tűzvizsgálati, közalkalmazotti és a teljes vezetői állományt is. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság struktúrájának átalakítása jelenleg zajlik, melynek célja a készenléti állomány megerősítése, ennek érdekében szükség van a fent említett jogszabály módosítására.

A Hírközponttal kapcsolatos meglátásával egyetértek. Ha ma most döntenék arról, hogy a Hírközpontot hol alakítsuk ki, én sem egy utcafronti helyiséget választanék. A tűzvizsgálók elhelyezése korábbi döntés eredménye, mely meghozatalában nem vettem részt, de feltehetően ugyanazok a tényezők játszottak szerepet, amelyek ma is. A jelenlegi gazdasági helyzetben a Hírközpont áthelyezésére (körlet, pultok kialakítása, technikai eszközök áthelyezése, kábelezés stb.) reális esélyt nem látok.


Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:49

Tűz Ottó írta:T. Parancsnok Úr!

Elnézést kérek, hogy újra zavarok és korábbi kérdésemet konkrét példával is kiegészítem és még kérdezek:

1. A különböző fővárosi cégeknél kibukott már, hogy mennyi előnytelen szerződést kötöttek az elmúlt években, és elindultak a rendőrségi vizsgálatok is.
Mi az Ön véleménye a korábbi szóvivővel kötött szerződésről? Ez a tűzoltóság számára előnyös volt, arányban állt a végzett munkával? Ha nem, akkor kezdeményez-e eljárást? Megpróbálja-e visszaperrelni a kifizetett pénzeket?

2. Elégedett-e Ön a személyzeti munkával és annak irányításával? Nem érzi-e, hogy az elmúlt évtized vezetői kinevezéseinél, kiválasztásnál, de akár az újonc felvételnél is hibás döntések sorát hozták? Vagy ez kizárólag az előző parrancsnok hibája?

3. Ön dícséretesen elkezdte az alkalmatlan vezetők eltávolítását. Ugyanakkor megfelelő eljárás-e az, hogy csöndesen nyugdíjba küldi, engedi őket, nem kellene-e eltávolításukkal együtt felelősségre vonásukat is kezdeméynezni? Nem biztos, hogyigazságos ha 300 ezer forintos nyugdíjakkal, bajszuk, szakálluk alatt mosolyogva, következmények nélkül tünhetnek el. Önnek nem kötelessége minden tudomására jutott gyanút kivizsgáltatni? Itt a fórumon is és a tűzoltók körében is elég sok gyanúról hallani! Ön felelős a szervezet jó hírének megőrzéséért is és nem vállalhat cinkosságot.

4. Hogyan kívánja rehabilitálni a szokatlan módon eltávolított tűzoltókat? Gondolva az elhíresült pálinkakóstolós ügy „áldozataira”, kirugott tűzoltóira?

Végezetül köszönom, hgy Ön itt is szóba áll a tűzoltókkal és szakít a korábbi stílussal. Kérem újra meg újra rendszeresen tegye lehetővé, hogy Önnel így beszélhessenek tűzoltók, nyugdíjasok, civilek, ügyffelek. Látva akérdéseket van miről beszélni!

Tisztelt Tűz Ottó!

1) A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság korábbi szóvivője évente közel 400 alkalommal vonult különböző tűz- és káreseményekhez. Kapcsolata a médiumokkal folyamatos volt, rendszeresen tájékozatta a sajtó munkatársait. A médiumokban 60 különböző tűz- és káreseményről 213 alkalommal jelentek meg nyilatkozatai. Ez azt jelenti, hogy a szerződésben rögzített feladatait elvégezte, értékaránytalanság nem merült fel, amely a szerződést jogilag kérdésessé tenné. Nevezett szóvivővel a szerződést felbontottuk, szeretném, ha ez a kérdés végre nyugvópontra kerülne.

2) A személyzeti munkát, annak gyakorlati végzését szigorú jogszabályi környezetben kell ellátni. Az alkalmasság megállapítását az egyes beosztásokra ugyancsak szigorú jogszabályok írják elő, a vezetőnek, legyen az állományilletékes parancsnok vagy személyzeti vezető, kevés a mozgástere, egyikük sem bírálhatja felül sem az orvosi, sem a pszichológiai alkalmasságot megállapító szakvéleményt. A személyzeti vezető minden esetben az állományilletékes parancsnok utasításait hajtja végre, nem Ő választja ki a különböző beosztásra az embereket, az Ő feladata a döntések előkészítése annak adminisztrációs háttere, biztosítása és a végrehajtás megszervezése.

3) Aki a nyugellátásra jogosultságot szerzett, az élhet ezzel a jogával. Az ártatlanság vélelme, pedig mindenkit megillet, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Kérem a nyílt vagy burkolt gyanúsításokat mellőzni.

4) Az „elhíresült” pálinkatúrás ügyben a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon a vizsgálatokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően folytatták le. Tudomásom szerint két esetben – az érintettek fellebbezése okán – bírósági eljárás folyik, véleményt alkotni a bíróság döntését követően tudok.


Minden fórumot igénybe kívánok venni, a hivatalos csatornák mellett is, hogy az információkat az FTP állománya és az érintettek részére eljuttassam. Szívesen veszem a Lánglovagok Fórum által nyújtott lehetőséget a jövőben is.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:46

Esélyes írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében az illetmény és juttatások területén, hogyan szándékozik alkalmazni az "egyenlő értékű munkáért egyenlő bér" elvét a közalkalmazottak körében?

Válaszát köszönöm!

Tisztelt Esélyes!

A közalkalmazotti törvény és a mindenkor hatályos költségvetési törvény határozza meg a közalkalmazottak illetményminimumát és pótlékát. Bár a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon foglalkoztatott közalkalmazottak illetménye átlagban 20-25%-kal a fenti minimum felett van, ennek ellenére évek óta komoly feszültség mutatkozik a közalkalmazotti és a hivatásos állomány hasonló feladatot ellátó dolgozói között meglévő bérkülönbségről, bár ez sajnálatos módon, a rendvédelem területén az egész országban így van.

Ugyancsak tapasztalhatók illetménykülönbségek közalkalmazott és közalkalmazott között, amennyiben hasonló feladatot látnak el és hasonló végzettséggel rendelkeznek. Ezeket a feszültségeket részben jogszabályok módosításával, illetve anyagi lehetőségeink függvényében lehet rendezni.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:45

Rókafaki írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Hogyan értelmezi a tetoválásra vonatkozó szabályokat felvételnél. Ön szerint is csak a póló alól kilógva betegség?

Ön szerint egy hivatásos tűzoltó feladata több száz ezer forintos védőfelszerelésben pakolni a gáton a homokzsákokat?

Tisztelt Rókafaki!

A hivatásos állományba kerülésre vonatkozó egészségügyi jogszabályokból kikerült a tetoválás, mint kizáró tényező. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon egy FTP parancsnoki intézkedés alapján abban az esetben kizáró tényező, ha a tetoválás rövid ujjú pólót viselve a kar és a kéz szabadon maradt területén, illetve egyéb látható helyen van, mint a nyakon, az arcon és a fejbőrön. Nem gondolom, hogy a tetoválás betegség lenne, a fiatalok körében ez egyre terjedő divat, azonban szeretném, ha a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság személyi állománya egységes képet mutatna.

Ha a második kérdését jól értelmezem, nem a zsákolás a gond, hanem a drága védőruházat amortizálása, amivel egyet kell értenem. A közelmúltban megtörtént a 10M mintájú egysége rendészeti gyakorló öltözet rendszeresítése, amivel a tűzoltóság állomány 2012-ben lesz ellátva. Ez a korábbi „hadiruházatot” fogja kiváltani, és alkalmas lesz homokzsákolásra is. 

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:44

tűzember írta:Varga Úr!
Tisztelettel kérdezem, tervezi e a luxus fecskendők egyszerűbb kivitelű, de sokkal hatékonyabb tipusait rendszeresíteni, pl. a TATRA gjmf?
Tervezi e a jelenlegi főosztályvezetők alkalmassági vizsgálatát? Egyszerrsmint az alkalmatlan holdudvar revidiálását?

Tisztelt Tűzember!

A készenléti gépjárművek beszerzését az FTP saját költségvetéséből megoldani nem tudja. A tűzoltóságok technikai fejlesztésére vonatkozó központi pályázat arra ad lehetőséget, hogy a jármű kategóriáját (középkategóriájú, félnehéz, stb.) meghatározzuk, pontos típusra (alváz, felépítmény) pályázni nem lehet. A közbeszerzést a BM OKF folytatja le.

Jó hír, hogy ismét szerepel a tervek között a hazai gépjárműfecskendő gyártás felélesztése. Ebben az esetben egységes, előzetesen csapatpróbázott járművek kerülhetnének készenlétbe.

Az alkalmasság nem csak a főosztályvezetői beosztásban elvárás. A beosztásra való alkalmasság „vizsgálata” minden beosztás esetén folyamatos (lásd: teljesítményértékelés, éves elbeszélgetés, minősítés, stb.). Alkalmatlanság esetén a szükséges személyzeti intézkedést vezetőként eddig is megtettem, ezután is meg fogom tenni.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:42

FDBP lifesaver írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Először is szeretnék gratulálni új beosztásához! Az állományt a személyi változás reményekkel tölti el. Nincs könnyű helyzetben, tudjuk.

Szeretnék néhány kérdést feltenni Önnek:

1) Tervezi-e a korábban már felvetett ötlet alkalmazását, miszerint az FTP javítóműhelyben a jelenlegi "kollektíva" helyett FTP állományában lévő tűzoltókat - civil végzettségükett tekintve gépjárműszerelők - alkalmaznának másodállásként.

2) Tervezi-e a KUN/szerelő hatékonyabbá tételét ? Jelenleg sokszor órákat kell várni rá míg kijön (ha kijön) kerülethez, ezért órákig le van mondva egy I-es fecskendő pl ajtó zár hiba miatt.

3) Hallomásból tudom, hogy a szolgálati és kiképzési osztályon nem lett meghosszabbítva a szerződése a foglalkoztatott nyugdíjas tűzoltóknak. A visszafoglalkoztatott nyugdíjasok végleges nyugdíjazásával egyébként egyetértek, ezt a területet kivéve. Érdeklődnék ki fogja helyettük oktatni az újonnan felszerelő alapfokúsokat. Nem-e gondolja úgy ezredes úr, hogy nehezen helyettesíthető a jelenleg mellőzött 20-30 éves szakmai tapasztalat ?

4) Néhány esetben előfordult - több kerületből is hallom - hogy az alapfokún végzett friss kolléga közénk kerül, ám rövidesen kiderül, hogy az illető a szigorú szűrés ellenére mégis teljesen alkalmatlan. Akár mentális problémák, akár hozzáállás miatt. Észrevételem alapján ezeket a kollégákat nagyon nehezen vagy egyátalán nem lehetett eltávolítani a testülettől, mondván, hogy kell az ember, sok pénzbe került a kiképzése, stb. Érdeklődnék esetleg lehet-e a véglegesítési eljáráson szigorítani ?

5) Érdeklődnék nem-e tervezi a kerületek legalább csak az I-es fecskendőire pneumatikus emelőpárna málházását ?

6) Tervezi-e ezredes úr az FTP elsődleges működési körzetén működő tűzoltást és műszaki mentést végző ÖTÉ-k felülvizsgáltatását? Mivel alkalmanként közvetlen munkakapcsolatba kerülünk káreseteknél velük, nem-e lenne haszontalan biztosak lennünk abban, hogy az illető mentálisan, fizikálisan, szakmailag megfelelő-e tűzoltói munkára, bűntetlen előéletű-e, azaz megbízható-e, feladat elvégzésére kijelölhető-e?

7) Tervezi-e ezredes úr az informatikai főosztály által felülvizsgáltatni a tűzőrségeken elhelyezett számítógép munkaállomások állapotát, korszerűségét ?

8) Hallomásból tudom, hogy a TMP-k, és tűzmegelőzési régiók összevonását tervezi. Esetleg azt nem-e tartaná célszerűnek, hogy az összevonás érdemben is történjen meg (megelőzősök minden tűzőrségen) - a vonuós állomány és a megelőzősök napi szintű kapcsolata szerintem igen fontos lenne. Illetve a humán főosztály visszaalakítását arra az állapotra, hogy minden tűzőrségen legyen egy személyügyi előadó - a humán főoszt. hatékonyabb működése érdekében.

9) Tervezi-e a hírközpont-ba való jelentkezés feltételeinek szigorítását ? - Pl min 5 év vonulási tapasztalat.

10) Tervezi a tűzoltási csoportok és a vonulós állomány szakmailag hatékonyabb összeismertetését? Arra gondolok, hogy a TCS-k gyakrabban látogathatnának a tűzőrségekhez nem csak ellenőrzési célból, hanem akár szerelési foglalkozások, gyakorlatok alkalmával. Az állománynak szüksége van arra, hogy pontosan tudja mi az elvárás. Ez egyre szükségesebb a drasztikusan megfiatalodott állomány miatt, illetve a viszonylag újonnan kinevezett fiatal tűzoltási csoportvezetők miatt is.

Válaszait előre is tisztelettel köszönöm, és munkájához sok sikert kívánok.

Tisztelt FDBP lifesaver!

1. Igen, jelenleg vizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan lehetne a szabadnapos tűzoltókat meglévő civil szakmájuk alapján az FTP javítóműhelyében, műhelykocsin vagy egyéb területeken foglalkoztatni, a kiválóan működő légzőműhely mintájára.

3. Az Tűzoltó Szakképző Tanfolyamon oktatás céljából foglalkoztatott nyugállományú kollégák szerződését 2010. december 31-ét követően úgy módosítottuk, hogy a korábbi átalánydíjas szerződést megszüntettük, helyette óraadói szerződést kötünk velük. Mindezt annak tudatában tesszük, hogy nevezetteket akkor vegyük igénybe, amikor valóban szükség van rájuk és erre az időre fizessünk. A foglalkoztatásukat a jövőben is tervezzük, figyelembe véve szakmai tudásukat, több évtizedes tapasztalatukat.

4. Az új felvételes kollegákat a hatályos jogszabályok értelmében a próbaidő - 12 hónap - letelte előtt újból alkalmassági vizsgálatra kell küldeni, emellett a szolgálatparancsnoka az alkalmasságát minősíteni köteles. Ha minden vonatkozásban pozitív a végeredmény, akkor kerül sor a véglegesítésükre. Amennyiben a véglegesítést követően valakiről kiderül, hogy mentális vagy egyéb, a szolgálatellátást zavaró problémák merülnek fel, az érintettet ismét elküldjük a szükséges alkalmassági vizsgálatokra, illetve minősítésére is sor kerülhet. Ha a helyzet ezt követően sem változik, fél év elteltével a szolgálati viszonya megszüntetésre kerül.

5. A pneumatikus emelőpárna véleményem szerint is egy nagyon jól használható eszköz. Vannak olyan szerek, melyek eredetileg ezzel a felszereléssel érkeztek. Annak, hogy minden egyes fecskendőn legyen ilyen felszerelés, jelenleg leginkább gazdasági akadálya van.

7. A számítógépek állapotának felmérése az elmúlt év végén megtörtént. A számítógépek átlagéletkora 5 év, különösen rossz a helyzet a tűzmegelőzési régiókban, és a tűzőrségeken használt info-terminálok esetében. Sok esetben 7 évnél öregebb számítógépekkel dolgoznak ezeken a helyeken. Sajnos az elmúlt két évben az FTP-nek nem volt lehetősége ezeken a területeken komoly fejlesztésre. Éppen ezért köszönettel vesszük a helyi, döntően önkormányzati támogatásból történő beszerzéseket.

6. Az elsődleges működési körzetünkben tevékenykedő ÖTÉ-k szakmai felügyelete nem az FTP hatásköre. Ugyanakkor a napi szintű kapcsolat révén kellő rálátásunk van a működésükre. Nyugodtan állíthatom, hogy a jogi és szakmai követelményeknek megfelelnek, országos szinten kiemelkedő tevékenységet végeznek.

8. Kérdésével nyitott kapukat dönget, a tervezett szervezeti változtatásra vonatkozóan hasonló elképzelések vannak, ezek kidolgozásán jelenleg is dolgozunk.

9. A Hírközpontba való jelentkezés szigorítását kívánatosnak tartom, de a jelen helyzetben nem tervezem. Az itt dolgozó kollégáknak nagyon összetett feladatot kell végezniük (jelzés vétele, értékelése, riasztás végrehajtása, stb.) Mindenképpen előnynek tartom azt, ha mind a négy csoportban vannak olyan kollégák, akiknek van káreseti tapasztalatuk, ezért a Hírközpont állományának összeállításakor ez is egy kiemelkedő szempont.

10. „A tűzoltási csoportok és a vonulós állomány szakmailag hatékonyabb összeismertetése” már a tavalyi évben megkezdődött, a korábbi éves szinten végrehajtott két ellenőrzés tűzőrségenként hat alkalomra nőtt. Ezen intézkedés célja kimondottan kapcsolatteremtés volt elsődlegesen és csak másodlagos cél volt az ellenőrzés. Jelenleg a TMKFO vezetésével dolgozzuk ki azt a jövőre vonatkozó koncepciót, mely elősegíti azt, hogy a tűzoltási csoportok és a tűzőrség állománya minél hatékonyabban tudjon együttműködni.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:40

firef írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Érdeklődöm,hogy tervezik e a riasztási szektorok elosztásának felülvizsgálatát.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Firef!

A jelenlegi riasztási szektorok a tűzőrségek lokális elhelyezkedéséből adódóan lettek elosztva. A jelenlegi szektorok határainak módosítására az elmúlt évek során is többször sor került. A tűzőrségparancsnokok jelezték a Tűzoltási és Mentési Főosztálynak a szektorhatárokra vonatkozó javaslataikat, melyek jóváhagyása után az Informatikai Főosztály a módosításokat végrehajtotta.

Természetesen amennyiben szektorok elosztására vonatkozó javaslat érkezik, úgy a TMKFO megvizsgálja annak létjogosultságát, és indokolt esetben eljár a módosításra vonatkozóan.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:39

Zsebi írta:Tisztelt Varga Ezredes Úr!

Tavaly hány visszafoglalkoztatott nyugdíjas alkalmazása történt vállalkozói szerződéssel vagy közalkalmazottként? Ezekből hányan töltöttek be legalább osztályvezető-helyettesi beosztást? Jelen pillanatban hogy állnak ezek a számok?

Hivatalba lépése óta számos szerződés lett felbontva vagy van folyamatban a felbontása, mert az ezekkel meghatározott feladatok feleslegesek vagy házon belül is megoldhatók. Mekkora összegnek a kitalicskázását akadályozta meg ezzel?

Tisztelt Zsebi!

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság állományában nyugdíjas kollégákat státuszon, vagy illetménynélküli szabadságon, illetve GYES-en lévő kollégák helyén határozott idejű kinevezéssel foglalkoztatunk. Ennek oka, hogy az elmúlt három évben több mint 700 fő —átlagosan 17 év szolgálati idővel, tapasztalattal rendelkező — került ki a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság állományából. Ez nemcsak a készenléti állományt érintette, hanem a hivatali állományt is. Pótlásuk olyan újonnan felvett munkatársakkal, akik semmiféle ismerettel, tapasztalattal nem rendelkeznek, valamint betanításuk igen sok időbe telik, az adott szakterület vonatkozásában hosszadalmas lett volna, ezért kellő tudással és tapasztalattal rendelkező nyugállományú kollégák vállalták a feladat ellátását.

Más esetekben pl. az alapfokú képzésben, létszám feletti foglalkoztatás történt, ami plusz kiadást jelentett ugyan az FTP számára, de a haszna mérhető volt a szakismeretek átadása és a napi szolgálatszervezés tehermentesítése terén.

A nyugállományú kollégák foglalkoztatása a fenti helyzetben egyfajta kényszermegoldás, sőt, bizonyos esetekben egyszerűbb és olcsóbb az FTP számára, mintha „utcáról felvett” jelentkezővel próbálná a feladatokat megoldani. Ugyanakkor ezt a foglalkoztatást átmenetinek tekintem, a lejáró szerződéseket már nem hosszabbítjuk meg, így un. „kimenő rendszerben” meg fog szűnni

A szerződések megszüntetése kapcsán képződő megtakarításról külön kimutatás nem készült, ez a hó végi bérkifizetésekben összességében érezteti a hatását.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:30

tűzoltó46 írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Az alábbi észrevételem,kérdésem lenne Önhöz:

Lesz-e megoldás arra ,hogy az elvégzett tanfolyamok után havi szinten pótlékot lehessen kapni?Gondolok: porkezelői,darukezelői,vágó-feszítői stb.tanfolyamok elvégzése után semmilyen pénzt nem kapunk rá. Hiszen ezekkel az eszközökkel munkát kell végezni,ami felelősséggel jár.Talán szívesebben menne minden kolléga tanfolyamokra./A sofőrök is kapnak pótlékot szivattyúkezelés,fecskendőkarbantartás miatt./

Hivatástudatból sajnos nem lehet megélni, gyermeket nevelni,lakást fenntartani.....stb.
Anyagi megbecsülés hiányában 17év szolgálati idő után 97ezer ft-ból nem lehet megélni.


Lesz-e megoldás az újonc sofőrök vezetési gyakorlatára, vagy továbbra is élesben a kéklámpa sziréna mellett kell gyakorlatot szerezniük?

KIvizsgálja-e a ERIR2-re kidobott milliókat illetve az FTP-én és a kerületekben milliós felújításokat?

Tisztelt Tűzoltó46!

Felvetésével egyetértek, azonban a hivatásos állomány tagját megillető pótlékok körét és azok mértékét az 1996. évi XLIII. tv. (Hszt.) és végrehajtási rendeletei határozzák meg. Az említett tanfolyamok elvégzése után a jogszabály alapján nem állapítható meg pótlék. Ahhoz, hogy ezekben az esetekben pótlék kifizetése lehetséges legyen, a vonatkozó jogszabályok ez irányú módosítása szükséges. Tudomásunk szerint a teljes illetmény-rendszer átalakítása van folyamatban, amely várhatóan a pótlékolás rendszerét is érinti majd, azonban erről részletes információval nem rendelkezünk.

A közeli jövőben várhatóan nem lesz mód a „csak” vezetési gyakorlat szervezésére, a tapasztalatszerzést össze kell kötni az egyéb szolgálati célú szermozgásokkal, illetve a káresetektől visszaúton történő gyakorlással.

A megélhetési nehézségekkel kapcsolatos véleményemet az előző, az új riasztási rendszer, az ERIR 2 vonatkozásában az álláspontomat „tekikatona” kérdezőnek adott válaszomban találja.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:29

HelyiTema írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

A Helyi Téma február 23-án megjelenő számába tervezünk egy nagyobb anyagot az online interjúról.

Lapunkban korábban megjelent egy cikk (link alul) arról, hogy a budapesti autósok rendszeresen elállják a tűzcsapot, hiszen a KRESZ ezt kifejezetten nem tiltja. Ezzel kapcsolatban be is nyújtottunk egy KRESZ módosítási javaslatot. Elsősorban az lenne a kérdésem, hogy mit szól ehhez illetve, hogy valóban ilyen komoly problémát okoznak-e a figyelmetlen autósok?

A témával gyakrabban foglalkozó újságírónknak a legtöbb tűzoltó panaszkodik, hogy milyen alacsony a bérezésük, miközben nap mint nap az életüket kockáztatják. Sokuknak másodállást kell vállalniuk ezért fáradtak, ami akár a mentés rovására is mehet. Hiába a hatalmas túljelentkezés, ha közben rengeteg a pályaelhagyó tűzoltó. Mit tesz az új parancsnok a meglévő állomány megtartásának érdekében, illetve azért, hogy kellően képviselje a tűzoltók érdekeit?

Vannak-e tipikusan a fővárosra jellemző feladatok?

Válaszait köszönöm

Üdvözlettel:

Leitner Attila

http://www.helyitema.hu/Hirek/A_tuzcsap ... atnak.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Tisztelt Helyi Téma!

Sajnos valós probléma a főváros területén, hogy a szabálytalanul parkoló autók miatt a tűzcsapok nehezen hozzáférhetőek, sőt továbbmegyek, a káresetek megközelítése is olykor nehezen megoldható. A tűzmegelőzési területen dolgozó kollégáink folyamatosan keresik a megoldást arra, hogy egyértelmű szabályozás segítse elő a tűzcsapok hozzáférhetőségét, illetve a tűzoltási felvonulási területek szabadon hagyását.

Úgy gondolom, hogy nincs ma az országban olyan ember, aki elégedett lenne a tűzoltók bérének színvonalával. Véleményem szerint az a munka, amit egy vonulós tűzoltó végez (veszély, felelősség, fizikai és szellemi leterhelés, stressz) szinte pénzben nem is kifejezhető. Tudom, hogy havi 100.000 forintból a mai árak mellett nagyon nehéz megélni és ez komoly összefogást kíván meg a tűzoltó családoktól. Tisztában vagyok azzal is, hogy a készenléti szolgálatot ellátó kollégák szabadnapjaikon másodállást kénytelenek elvállalni ahhoz, hogy megélhetésüket biztosítsák.

Egyetértek Önnel, hogy mindenkinek -köztük nekem is - az a célja, hogy a tűzoltók kipihenten mehessenek szolgálatba. Ezt én parancsnokként el is várom, hiszen szolgálatot csak szolgálatra teljes mértékben kész tűzoltó láthat el. Nagyon remélem, hogy mihamarabb eljön az idő, amikor a szabadnapos tűzoltók pihenőidejüket családtagjaik mellett pihenéssel, kikapcsolódással, sportolással tölthetik. Bízom benne, hogy a jelenleg kidolgozás alatt lévő tűzoltói életpálya modell elő fogja segíteni az említettek megvalósulását. Hivatalos forrásból hallani arról, hogy az új életpálya bevezetésével egy időben egy 20-30%-os bérfejlesztésre is sor kerülhet.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:27

Justice forHungary írta:Tisztelt Parancsnok úr!

Tervezi e a szermozgások tilalmát felülvizsgálni? A Kőbányai Tűzőrség 300 méterre szokott sportfoglakozásra menni. Még is le vannak tiltva a sportfoglakozások mivel tiltottak a szermozgások. Az FTP esélyegyenlőségi tervében is szerepel a 19. pontnál "szolgálati időn belül rendszeres sportfoglakozások szervezése". Ez csak írott szó vagy valósággá is válhat?

Kőbánya Tűzvédelméért Közalapítvány
( Számlaszám: 11710002-20082989, Adószám: 18153550-1-42.)

A Kuratórium elnöke: Mihályi György

A Kuratórium tagjai: Bodán László
dr.Kroó Sándor
Nagy László

Nem működik és az állomány nincs tájékoztatva az anyagi és egyéb helyzetéről. De pletyka szinten visszaéléseket, és szabálytalan kifizetéseket rebegtetnek.Tervezi e az alapítvány átvizsgálását és ha történtek jogsértések a megfelelő büntető feljelentés megtételét?

Válaszát előre is köszönjük!

Tisztelt Justice forHungary!

A szermozgások jelenlegi korlátozását a 2011. évi költségvetésünk elfogadását követően felül fogjuk vizsgálni.

Ugyanakkor határozott célként kezelem, hogy a szermozgásokat a jövőben a riasztási szektoron belül tartsuk, így a sportfoglalkozásokat is házon, illetve szektoron belül kell megoldani. Ennek elsődleges oka, hogy a szektor szerint „illetékes” egységek helyismeretével a területvédelmet ellátó egység nem rendelkezik, ami a beavatkozás gyorsaságára, hatékonyságára hátrányos lehet.

Természetesen az egyéb mozgások korlátozását (javítás, ügyintézés, orvosi vizsgálat, stb.) megfelelő szervezési intézkedésekkel fogjuk ellensúlyozni.

Az FTP objektumai címén székhellyel rendelkező társadalmi szervezetek (alapítványok, egyesületek) felmérése folyamatban van. A működő szervezeteket felszólítjuk, hogy helyezzék át székhelyüket, a nem működő szervezetek megszüntetését az ügyészségnél kezdeményezzük.

Az alapítvány az FTP-től független szervezet, a működése szabályszerűségét a Fővárosi Főügyészség, mint felügyeleti szerv, valamint az illetékes hatóságok,(pl. adóhivatal) vizsgálhatják, hivatalból, vagy bejelentésre.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:25

elemigolyo írta:Tisztelt Parancsnok Úr!Úgy hallottam, hogy nincs vagy legalábbis nem sok a jelentkező az FTP-re.Igaz ez, és ha igen akkor mi az oka?

Tisztelt Elemigolyó!

Értesülésének éppen ellenkezőjét tapasztaljuk a felvételre jelentkezések tekintetében. Kijelenthetjük, hogy mintegy tízszeres a túljelentkezés a felvehetők számához képest!

Az állományba jelentkezők részére — tekintettel a nagy számú érdeklődőre — 2007 óta évente többször, összesen 26 alkalommal tartottunk felvételi tájékoztatót. A legutóbbi felvételi tájékoztató 2011. február 17-én 9.00 órára volt meghirdetve, ahol az érdeklődők száma megközelítette a 200 főt. A 2010. évben tartott felvételi tájékoztatókon összesen 831 fő vett részt, közülük 115 fő hivatásos állományba vételére került sor.

Az is tény azonban, hogy az alkalmassági vizsgálatokon a jelentkezők nagy része kiesik, nem felel meg a feltételeknek.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:23

Flame Over írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Rugalmas és rátermett fiatalokkal szeretne dolgozni, vagy azokkal akik ha "baj" van el fognak menekülni nyugállományba itt hagyva Önt és a problémát, mint a „Házon Kívül” legutolsó adásában nyilatkozó 39 éves öreg nyugdíjas alezredes?

Le kell váltani a harmincas éveiket taposó főosztályvezetőket és helyetteseiket, mentési és tűzőrség parancsnokokat, előre kellene engedni a végzettséggel rendelkező FIATALOKAT! Akkor fognak tudni megoldani komolyabb feladatokat is, ha megkapják!
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság magasan képzett fiatal tűzoltó tisztekkel telitett, mégis hirdetéssel keresnek felsőfokú állami és szakmai iskolai végzettséggel rendelkezőt a Tűzoltási, Mentési és Katasztrófaelhárítási Főosztály, Tűzoltási és Ügyeleti Osztály állományába osztályvezető-helyettes beosztásba.
A tűzoltás vagy műszaki mentés vezetésénél komolyabb feladatok megoldására az Ön háta mögött ott sorakoznak végzettséggel rendelkező fiatalok, csak hívó szavára várnak!
Miért hirdetnek?
Hívhatjuk osztályvezetőnek a főosztályvezetőt, a "gyermek neve lesz más", de szemléletváltás, hatékonyabb és olcsóbb(!!!) szervezet ettől valljuk be, nem fog létre jönni! Egyetlen kérdésem az volna, elérheő-e az Ön által már említett "professzionális" tűzoltóság, amennyiben a már nyugállományból visszafoglalkoztatott volt főtisztek (vezetőként!), és a 2013-ban érvénybe lépő nyugdíjtörvény miatt biztosan távozó vezetők döntenek most, a többiek sorsáról??
Kiegészíteném még egy kérdéssel, a már nyugállományból visszafoglalkoztatott volt főtisztek mely főosztályokat vagy osztályokat vezetik, kik azok a vezetők, akik 2013-ban érvénybe lépő nyugdíjtörvény miatt biztosan távoznak, de most még döntenek a többiek sorsáról, és megakadályozhatják az Ön által már említett „professzionális" tűzoltóság létrehozását?
Tisztelt Flame Over!

Rugalmas és rátermett fiatalokkal szeretnék dolgozni, akik azonban akkor lesznek teljes értékűek, ha kellő tapasztalattal rendelkeznek. Ehhez azonban idő kell, de leginkább olyan tapasztalt munkatársak, akik a tudást át tudják részükre adni.

Amikor én felszereltem, tanulhattam a húszas, harmincas, negyvenes és ötvenes éveikben járó kollegáimtól, vezetőimtől. Ma, sajnos teljes generációk hiányoznak a rendszerből, ezért is meglepő a javaslata, hogy „le kell váltani a 30-as éveikben járó főosztályvezetőket…előre kellene engedni a végzettséggel rendelkező fiatalokat.”
A végzettség önmagában nem garancia a vezetői alkalmasságra, a kellő szakmai- és élettapasztalat hiányában csak a fiatalos lendület érvényesül, jó esetben pozitív irányba.

Véleményem szerint szükség van az idősebb, tapasztalt kollégák munkájára ugyanúgy, mint a középgeneráció és a fiatalok munkájára. A vonatkozó jogszabályok alapján vezetői munkakörben meg van határozva, hogy hány év szakmai tapasztalattal lehet kinevezni. Örvendetes, hogy a fiatalok közül nagyon sokan tanulnak, szereznek különböző diplomákat. Bízom benne, hogy a diploma mellé a kellő szakmai tapasztalatot megszerezve egyre többen kerülnek a jövőben felelős beosztásba.

A nyugállományú kollégák foglalkoztatása a fenti helyzetben egyfajta kényszermegoldás, sőt, bizonyos esetekben egyszerűbb és olcsóbb az FTP számára, mintha „utcáról felvett” jelentkezővel próbálná a feladatokat megoldani. (Pl.: illetménynélküli szabadságon, illetve GYES-en lévő kollégák helyén határozott idejű kinevezéssel.) Ugyanakkor ezt a foglalkoztatást átmenetinek tekintem, a lejáró szerződéseket már nem hosszabbítjuk meg, így un. „kimenő rendszerben” meg fog szűnni.


Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:22

Dodesz írta:Tisztelt Parancsnok Úr!

Magam is az ERIR2-ről érdeklődnék A sajtóból alaposan értesülhettünk a Synergon ügyről. Tudom, hogy a nyomozás érdekei miatt nem kíván több részletet elárulni, de lenne néhány kérdésem, amely megválaszolása nem okoz gondot.

Ki és miért tette a feljelentést az ERIR II ügyében?
Az FTP szerződést bont a Synergonnal? Egyáltalán van rá lehetőség?
Mennyit fizetett eddig az FTP a Synergonnak?
Mi a véleménye a pályázat elbírálásának körülményeiről (FP-FPné-Synergon)?
Jelenleg működik az ERIR II?
Alkalmasnak találja a rendszert a fővárosi tűzoltóság használatára?

Tisztelt Dodesz!

Az új riasztási rendszer, az ERIR 2 vonatkozásában az álláspontomat „tekikatona” kérdezőnek adott válaszomban találja.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:16

Varga Ferenc írta:
puttonyfecskendő írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Tervez-e lépéseket tenni annak érdekében, hogy a tűzoltó társadalmat sok szempontból méltatlan helyzetbe hozó előző parancsnok - akár önként, akár például egy vizsgálat hatására - lemondjon az MTSZ elnöki tisztségéről?

Tervezi-e az előző parancsnokhoz és holdudvarához köthető gyanús pénzügyi ügyletek alapos kivizsgálását?

Mi lesz a rohamszolgálatok sorsa?

Mi lesz a szemet rontó ERIR2-vel? Javasolnám, hogy a programot számítógépes játékként hozzák forgalomba, hátha akkor az árából valamennyi megtérül.
Tisztelt Puttonyfecskendő!

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke egy társadalmi szervezet demokratikusan megválasztott vezetője. Mivel a megválasztáshoz többségi szavazat kell, a „tűzoltó társadalom” nagyobb része valószínűsíthetően nem az Ön álláspontját osztja az elnök tevékenységét illetően.

A kérdéséből nem derül ki, hogy mit ért gyanús pénzügyi ügyletek alatt. Én azokra tudok gondolni, amely ügyekben eddig hivatalos vizsgálatok indultak (revizori, rendőrségi). Ezek egy része már lezárult, más része még folyamatban van. A vizsgálatok eredményéből adódó, hatáskörömbe tartozó intézkedéseket természetesen megteszem, egyelőre további ügyekben vizsgálat indítását nem látom szükségesnek.

A Rohamszolgálatok jövőjéről „ninonino” kérdezőnek adott válaszomban olvashat.

Az új riasztási rendszer, az ERIR 2 vonatkozásában az álláspontomat „tekikatona” kérdezőnek adott válaszomban találja.

Üdvözlettel: Varga Ferenc tű. ezredes
Avatar
Varga Ferenc
VIP
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 17:32
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Varga Ferenc » 2011. feb. 28. 14:14

puttonyfecskendő írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Tervez-e lépéseket tenni annak érdekében, hogy a tűzoltó társadalmat sok szempontból méltatlan helyzetbe hozó előző parancsnok - akár önként, akár például egy vizsgálat hatására - lemondjon az MTSZ elnöki tisztségéről?

Tervezi-e az előző parancsnokhoz és holdudvarához köthető gyanús pénzügyi ügyletek alapos kivizsgálását?

Mi lesz a rohamszolgálatok sorsa?

Mi lesz a szemet rontó ERIR2-vel? Javasolnám, hogy a programot számítógépes játékként hozzák forgalomba, hátha akkor az árából valamennyi megtérül.
Lezárt