Online interjú Kajsza Zoltánnal

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 17:37

Tisztelt Kérdezők, Tisztelt Szerkesztőség!

Köszönön a kérdéseket. Remélem minden kérdésre kielégítő választ sikerült adnom.
Köszönöm a lehetőséget és ígérem bármikor hajlandó vagyok tisztességes, őszinte eszmecserét folytatni a tűzoltóság jelenével és jövőével kapcsolatban.

Együtt, közösen messzebbre juthatunk.

Tűzoltó társaimnak esemény mentes jó szolgálatot, a szerkesztőségnek további jó munkát kívánok.

Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
HTFSZ elnök-ügyvivő
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3477
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2005. júl. 06. 17:18

Sorstársam Zoltán!
Olvasva válaszaid, ki kell jelentenem egyetértek nagyon nagy többségével. Remélem, nem jól fogalmaztam, tudom,hogy részedről
itt a "FÓRUMON" nem érnek olyan vádak mint "............" részéről, Te tudod kiről írok! Egy a célunk, a TŰZOLTÓ jővője!
Nagy Gábor
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2005. júl. 06. 15:38

Kedves Kajsza Zoltán!
Köszönöm a válaszod, jó egészséget és sok sikert kívánok!
nazda !
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 15:38

Tisztelt fórumozók!

Ebben a percben kaptam meg az FTSZ vezetőjétől Nagy Gábor Úrtól egy faxot.

A ruházati szabályzattal kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy a 10/2005-ös rendszeresítési jegyzőkönyv amit a miniszterasszony jóváhagyott márciusban, várhatóan 2005 augusztus 31.-én lesz felterjesztve jóváhagyásra. Kihírdetése a jóváhagyás után esedékes.

Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 15:16

Tisztelt Nazda!

Valóban vannak szervezetek magyarországon akik így fedezik le tagságukat. Nem Ők az egyetlenek!!
Mit tehet az állomány tagja ha nem kíván HÖTOSZ tag lenni?
Gondolom elsősorban, kell egy írásos nyilatkozatot eljuttatni a HÖTOSZ-hoz. A belépést is ennek kellene megelőznie. Kötelező tagság? Ez nem lehet valami demokratikus szervezet!!!
Biztosan van alapszabályuk ami alapján működnek. Ennek nyílvánosnak kell lennie, tehát elkérhető. Ebből sok olyan információ is kiderülhet, mikor kell tartani gyűléseket ki és milyen feltételekkel lehet képviselő, kinek milyen szavazati joga van stb.
Nem biztos hogy ki kell lépni, egyszerűen gyakorolni kellene a tagoknak a jogaikat!!!

A 13. havinak nevezett egyhavi távolléti díjat nem csak mi, de még nagyon sok közalkalmazott és közszolgálatos sem kapta meg. Tudom ez nem vígasz.Az 1/12 rész pedig az önkormányzati tűzoltóknak azert nem jár, mert a BM utasítás egyértelmüen meghatározta :a költségvetési törvényben a belügyi fejezet alá tartozó szervezetek részére érvényes. Mi az Önkormányzati fejezet alatt vagyunk nevesítve így ránk az egész utasítás nem érvényes. Náhány helyen még mindíg nem tudnak olvasni, pedig 95-óta oktatják Őket.
A HTFSZ azért nem indított még pereket, mert megvárjuk, hogy 2006 január 15.-ig módosítják e a rendelkezést. Bérjellegű juttatásért három évig visszamenőlegesen lehet perelni. Ha visszamódosítják ami a rendőrperek hatására várható nincs értelme perelni, ha nem perelni fogunk mi is.
A parancsnokoknak nincs más lehetőségük, mint legfeljebb szóvá tenni a történteket. Tudok ilyen parancsnokokról is.

A szakszervezetek önkéntes tagságon alapuló demokratikus szervezetek.
Taglétszám tekintetében nem olyan siralmas a kép, mint ahogy írod. A HTFSZ átlaglétszáma 2500 fő/ ingások vannak/ az FTSZ kb. 1600 fő a BRDSZ is néhány száz főt számlál.
A 6700 tűzoltóbol tehát 4000 -nél is több tag van tehát több mint 50%-os az arány. Sokan lustaságból, háttérbe huzódva várják a sültgalambot / amit már régen megettek/. Egy részük sosem lépett be sehová, egy részük mindennel elégedetlen, de így kerek a világ ez a szabad elhatározás mindenkinek joga. Az "imádott" nyugatnak van 100 év előnye, ennyi idő múlva talán nálunk is rájönnek könnyebb nyomást gyakorolni a kormányra akkor, ha szervezettebbek vagyunk. De ne panaszkodjunk inkább fogjunk össze. Ez nem érdekképviseleti válság, csak a szabadság sajátos kifejezése.

Semmi nem tiltja meg a nyugdíjba vonulóknak, hogy tagságukat fenntartsák. Ugyanolyan jogokkal rendelkeznek továbbra is. WWW.htfsz.org alapszabály 2.oldal III.fejezet. Sajnos nen sokan élnek ezzel a lehetőséggel, talán a nem kellő tályékozottság miatt. A HTFSZ nyitott minden érdeklődő előtt.

A nyitottság részeként nemzetközi kapcsolatok felvételén is fáradozunk. Jelenleg a Horvát és a Bosznia-Hercegovina-i szakszervezetekkel van érvényes megállapodásunk, amit elküldtünk a Lengyel és Német hivatásos tűzoltó szervezeteknek is. A fogadtatás kedvező mindenhol. A cél létrehozni egy európai érdekképviseleti tömörülést. Ez nem megy megy máról, holnapra. Keressük azokat a nyelveket beszélő kollégákat akik ebben segítségünkre lehetnek. Sajnos ma nemzetközi közvéleményhez is kell fordulni bizonyos érdeksérelmek orvoslása miatt, mert a hazai politika erre érzékenyebben reagál. Nekünk az a célunk hogy a hazai tűzoltóknak a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg, és ha ehez a külföldi tűzoltószervezetek támogatását kell kérni akkor azt fogjuk tenni.

Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Re: Kérdés

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 13:38

eTrex írta:Tisztelt Kajsza Zoltán Úr!

Kérdésem, miért nem kapunk üdülési pénzt?
Tisztelt eTrex!

Igazán nem értem milyen üdülési pénzre gondolsz?
Szerintem a civil szférában néhány helyen bevezetett kaffeteria rendszerre gondolhatsz ahol a munkavállaló egy bizonyos keretösszeg erejéig eldöntheti mire kívánja felhasználni ezt az összeget. Pl. üdülésre.
Ez egy adómentes juttatás ami viszont nem számít jövedelemnek, nem számít a nyugdíj alapba, adott évre lehet segítség, de ugyanabból a normativ támogatásból kellene kigazdálkodni. Tehát rövid távon látszólag jobban jár a dolgozó, de hosszabb távon rosszabbul. A HTFSZ célja az, hogy tisztességes munkaidővel- havi 168 óra- olyan jövedelme legyen a tűzoltónak, amiből tisztességesen meg tud élni, nem kell plusz munkát vállalnia és még üdülésre is futja. Remélem e célokkal Te is egyet értesz.

Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 13:22

Danka János írta:Kedves Zoltán!
A többiek már feltették a bennem is megfogalmazódott legfontosabb kérdéseket, ezért most csak mintegy kiegészíteném a sorozatot:
1. Van-e "verseny" a tűzoltók érdekeit védő szervezetek között (ha van, akkor ez nehezíti-e a "közös" munkát)?
2. Miben (fog) különbözni az általad vezetett szervezet az elődöd által vezetettől?
3. Az új egyenruha bevezetése körül hónapok óta káosz körvonalazódik (bevezetés, beszerzés stb.). Van-e elképzelése a "terápiáról" a HTFSZ-nek?
4. Miként látod: lehet-e és hogyan növelni a HTFSZ taglétszámát, illetve mi a fontosabb: új alapszervezetek létrejötte vagy a mostaniak erősödése?
5. Mit tartasz fontosabbnak (ha eldönthető): a központi érdekérvényesítés sikerét (BM, OKF) vagy a helyi szintű, napi érdekérvényesítés sikereit?
Válaszodat előre is köszönöm!
Tisztelt Danka János!

Szerintem nem verseny van az egyes szakszervezetek között, hanem egyszerűen más működési feltételek vannak az egyes szervezetek részére biztosítva. Gondolok itt pl. a munkaidőkedvezmények összevonhatóságára. A BRDSZ javarészt a megyei igazgatóságok tagjaiból alakult mivel egyes igazgatók nem engedték dolgozóikat a HTFSZ-be. Okként a TOP szétverését az OKF megalakulását a HTFSZ nyakába varták. Jó lenne, ha egyszer végre ilyen hatalma lenne egy szakszervezetnek. Biztos nem itt tartanánk az érdekegyeztetésben.
Az FTSZ alacsony tagdíjai nagyon vonzók, működésüket a főváros biztosítja, nincsenek jelentős utazási és egyéb országos szervezési kiadásaik.
A kapcsolat egyébként jónak nevezhető, bár nem mindíg értünk egyet bizonyos kérdésekben törekszünk a közös megoldásokra. Elsősorban a fővárossal tudunk együttműködni, a BRDSZ gyakran beáldozza a kissebbségben lévő tűzoltóit a többség érdekeinek.
Egy egységes tiszta tűzoltó szakszervezetnek azért jobban örülnék.

Remélem, hogy az általam vezetett szervezet félre tudja söpörni azokat a nézeteltéréseket amik az évek alatt felhalmozódtak. Mindenképpen nyitott demokratikus szervezet vezetésére törekszem, a tűzoltó / MINDEN TŰZOLTÓ /érdekek maximális képviseletét szem előtt tartva.

Az új egyenruha kérdésében megállapodást írtunk alá amit a belügyminiszter asszony jóváhagyott. A HTFSZ szeretné ha ennek a megállapodásnak a szellemében öt év alatt rendeződhetne a ruhakérdés.
A RUSZ még nem jelent meg tudomásom szerint, de egyes helyeken már elindult a beszerzés. Sajnos vannak rossz tapasztalatok is ebben az ügyben. Van ahol már a harmadik garnitúra gyakorlót is megvetetik, van ahol a ruhapénzt tartották vissza. Ez nem használ a megállapodásnak.
A Vektor ruhára is sok a panasz. Szerintem mindegy honnan szerzik be a ruhákat, legyen egységes kinézetű, jól, kényelmesen viselhető, és 2010-re minden tűzoltónak legyen meg minden ruhálya. Tartsuk be az öt éves bevezetési időt.

Mindkettő fontos. Az új szervezetek is a régiek erősődése is.
Sajnos még nem tart ott a magyar munkavállaló / szándékosan nem tűzoltót írtam /, hogy felismerje fontos számára a szakszervezet.
Erőszakkal nem lehet toborozni, csak saját elhatározásból léphet be valaki. Az irigyelt nyugaton van 100 év előnyük. Horvátországban akkor is fizeti a tagdíj felét ha nem tag úgynevezett szolidaritási alapot, hiszen nem csak az előnyöket kell élvezni, hozzá is kellene ahhoz járulni.
Bízom benne, hogy a tisztességes munka előbb utóbb meghozza gyümölcsét, és kollégáim valamint az én munkám eredményeként egyre többen jönnek rá, együtt könnyebb.

Mindkét egyeztetést nagyon fontosnak tartom. A helyi szintű, a jó munkahelyi légkör, az elégedett munkavállaló jobb munkavégzését teszi lehetővé, mig az országos szintű egyeztetéseken hosszútávú, életminőség meghatározó döntések szűletnek. Ezért mindkettő esetben nagyon fontos, hogy jól felkészült következetes tárgyalásokat folytassunk céljaink elérése érdekében

Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 12:26

csakén írta:Tisztelt Elnök - Ügyvivő Úr!

Kérem Önt az alábbi kérdések megválaszolására:
1. Mi volt a tényleges indoka az Ön elődjének április 5-én történt leváltásának?
2. Mit tett és mit tesz a HTFSZ a szakszervezeti lefedettség, illetve a fehérfoltok felszámolása érdekében?
3. Támogatja-e Ön egy egységes belügyi szakszervezet létrehozását, hogy konkrét legyek a HTFSZ BRDSZ-be történő beolvadását?
4. A miniszterelnökhöz címzett és átadott petíció és az, hogy fővárosi szakszervezet bírósági úton szándékozik érvényesíteni a munkaidőcsökkentését (vagy illetményben történő elismerését a munkaidőtöbbletnek) , a HTFSZ milyen álláspontot képvisel ez erről folyó tárgyalásokon?
5. Amióta a világ világ létezik vezető és vezetett, de mindkettő esetünkben a tűzoltóság tagja, ezért kérdezem Önt miért nem törekszik a rendfokozattól és a beosztástól független képviseletre?
6. Folytatott-e Önökkel a BM és az OKF egyeztetést a katasztrófavédelmi és kapcsolódó törvények módosítására tett törvényjavaslat előkészítése során, illetve a tűzoltóságot érintő módosításokról mi a véleménye?
Tisztelt Csakén!

Elődöm leváltásának oka a HTFSZ működésének feltételeiből adódik. A vezetőséget négy évre választjuk, de évente megrendezendő küldöttgyűlésünkön számot kell adni az addig végzett munkáról egy beszámoló keretében. Elődöm beszámolóját a küldöttgyűlés nem fogadta el. Az ezután elrendelt visszahívási kezdeményezésen a tagság a bizalmat megvonta és új választás kiírását rendelte el. Ez a beosztás nem nyugdíjas állás még számomra sem. Addig szól, mig a tagság bizalmával megtiszteli a vezetőjét.

A fehér foltok felszámolása érdekében elsősorban a szomszédos települések egységeinek munkájára számítunk, valamint a területi ügyviők és az országos választmány feladata a tagtoborzás.
Legjobb módszer a tisztességes hozzáállás, a megfelelő érdekképviselet. Kényszeríteni senkit sem lehet a szervezetbe. Magyarországon még nem mindenki látja be csak egységes szerveződéssel lehet komoly sikereket elérni. Nálunk még mindig az egyéni érdekek előbbrevalók a közösségi érdeknél.

A BRDSZ-be csatlakozást azért nem tartom megfelelő lépésnek, mert úgy mint annak idején a nagy MSZOSZ-ben a kis szakágak, úgy a BRDSZ-ben is csak kissebbségben lennénk. Egy tiszta tűzoltó szakszervezetet viszont el tudnék képzelni. A fővárossal informális szinten már beszéltünk erről.
Nem szívesen csatlakoztatnám a HTFSZ-t egy olyan szervezethez amelyik képes önként lemondani az érdekérvényesítő eszközeiről akkor, amikor arra semmi szükség nincs. A katona ha leteszi a fegyvert, vagy fogoly, vagy halott. Én egyik sem szeretnék lenni.

A petició átadás részét képezte a munkaidőért és a bérért folytatott harcnak. Nincs ellentmondás a szakszervezetek között, a fővárossal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és megbeszéljük az egyes lépéseket, támogatjuk egymás elképzeléseit, hiszen a cél közös, az eszközök szélesek.

Soha nem voltam egyoldalú. Számomra csak tisztességes és nem tisztességes ember létezik. Ezért meglepő hogy igy ismersz. Mindenkinek az érdekeit képviselem aki megtisztel a bizalmával és elfogadja segítségemet. A HTFSZ sem tiszt ellenes. Az viszont igaz, a tagság nagyrésze tiszthelyettesekből áll és miután tagsági véleményt alkotunk igy az ő véleményük kerül előtérbe, ami nem az egymás közötti ellentétek szítására utal. Nem tilos a HTFSZ-be belépni, de itt nincs előjog, nincs felettes csak tagok. A véleményét bárki szabadon elmondhatja, bármilyen tisztségre jelötethetö, megválasztható. A HTFSZ nyitott mindeki előtt aki a közösségért kíván tenni.

Folytak egyeztető tárgyalások az OKF-el, HÖTOSZ-al, Tűzoltó Szövetséggel, még az önkormányzatok képviseleteit is megkerestük ez ügyben. E tárgyalásokon a HTFSZ kifejtette véleményét miszerint bizonyos kérdésekben nem értünk egyet ezért a tervezetet nem támogatjuk. Egyedül a Tűzvonalban 105 címü újságban nem kívántunk résztvenni, mivel nem a sajtóban oldják meg ezt a problémát.
Úgy néz ki a parlament sem volt vevő az előterjesztésre.

Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
eTrex
szikracsapkodó
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2005. feb. 23. 14:51

Kérdés

Hozzászólás Szerző: eTrex » 2005. júl. 06. 11:49

Tisztelt Kajsza Zoltán Úr!

Kérdésem, miért nem kapunk üdülési pénzt?
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 11:33

Harley írta:Tisztelt Kajsza Zoltán!

A Tűzvonalban 105 júliusi számában ez olvasható:
"Lapunk a tűzoltó, tűzoltósági, szakmai érdekképviseleteket arra kérte, hogy a tűzoltóságot, az önkormányzatiságot mélyen érintő katasztrófavédelmi törvénytervezetről (kötött felületen) fejtse ki álláspontját. A HTFSZ kivételével erre vállalkoztak is."

A kérésem tehát az lenne, itt és most részletesen fejtse ki véleményét a törvénytervezetről.

Harley
Tisztelt Harley!
Valóban megkeresett a Tűzvonalban 105 főszerkesztője ebben az ügyben.
Vezetőségünk úgy döntött, az egyeztető fórumokon megfelelően képviseltük, az Önkormányzati Tűzoltóságok érdekeit, nincs szükség a sajtoban való adok-kapok játékba beszállni. A HTFSZ nyakába varrták egyes vezetők az Országos Parancsnokság szétverését is. Ezért nem kívántunk résztvenni ezen a fórumon.
A személyes véleményemet illetően, ami nem mindig egyezik a testületi véleménnyel, de nekem azt kell képviselni a következő:
Az Önkormányzati Tűzoltóságok maradjanak meg a jelenlegi felügyeleti szinten nincs szükség további koncentrációra. Eddig is megoldották a feladataikat. Azon parancsnokságok, melyek vezetője határozott elképzelésekkel, jó munkakapcsolatot alakítva vezeti a Parancsnokságot visszalépést jelentene a tervezet. Sok parancsnokság / ahol mondják meg mit kell csinálni és én ülök a készben felfelé mutogatva /viszont örömmel venné.
Az állomány véleménye is vegyes e tárgyban az adott vezető függvényében.
Tehát az én véleményem maradjon a jelenlegi rendszer, de a királyságok szünjenek meg!
A HTFSZ szempontjából viszont egy egységes irányítású szervezet mindenképpen előnyösebb lenne, de nekünk a tagság érdeke elöbbrevaló a szervezet érdekénél.
Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 11:10

piroman írta:Kedves Zoltán!
Mi a véleményed arról, hogy amikor a BÉT-en tárgyaltok, a munkavállalói oldalt nyolc szakszervezet képviseli? Nem sok ez egy kicsit?! :-(
Mi a véleményed arról, hogy a KÉT-en olyan szakszervezetek is erősen "beszólnak", akiknek jóformán nincs is tagságuk? :-(
Őszintén: ha valakit OKF szinten függetlenítenek, - mint érdekvédőt - biztos, hogy tényleg független? :cool:
Tisztelt Piroman!
Szerintem nem sok a nyolc képviselet. Ez a demokrácia. A tagság szabad akaratából olyan szervezetbe lép be, amilyen számára elfogadható, és a munkaadóknak annyi szervezettel kell tárgyalni ahány reprezentativitást szerzett.
A reprezentativ szervezet megállapítása hagy némi kívánnivalót maga után és ez igaz a KÉT ülésekre is, de ez nem csak a mi kompetenciánk.
Az OKF szintü függetlenítés nem jelent befolyásoltságot. Egyszerű technikai kérdés. Eddig a saját parancsnokságom helyezett rendelkezési állományba, függetlenített, most a HTFSZ és az OKF közötti megállapodás értelmében Az OKF állományába lettem áthelyezve. Igy nem a helyi parancsnokságot terheli tovább a bérem hanem egy országos szervet. Szerintem egy országos szervezetnél ez így helyes. Eddig is így volt.
Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 10:56

Tisztelt Nazda!
Másl órányi gépelésem veszett kárba, ötször próbáltam elküldeni a választ,de mindig a kiszolgáló nem található felirat jött vissza. igérem válaszolok a kérdéseidre.
Kajsza Zoltán
Avatar
Kajsza Zoltán
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. jún. 28. 6:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kajsza Zoltán » 2005. júl. 06. 9:12

Tisztelt Lánglovagok és Érdeklődők!

Szeretném megköszönni, hogy lehetővé tettek számomra egy közvetlen eszmecserét. Igérem, a lehetőségekhez képest mindenre válaszolok. Nincs számomra tabu kérdés minden kritikát és észrevételt szívesen fogadok, hisz mindenből lehet tanulságot levonni.
Kérdezzetek bátran.

Tisztelettel:
Kajsza Zoltán
Danka János
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2180
Csatlakozott: 2002. dec. 01. 17:49
Tartózkodási hely: Várpalota

Hozzászólás Szerző: Danka János » 2005. júl. 05. 18:53

Kedves Zoltán!
A többiek már feltették a bennem is megfogalmazódott legfontosabb kérdéseket, ezért most csak mintegy kiegészíteném a sorozatot:
1. Van-e "verseny" a tűzoltók érdekeit védő szervezetek között (ha van, akkor ez nehezíti-e a "közös" munkát)?
2. Miben (fog) különbözni az általad vezetett szervezet az elődöd által vezetettől?
3. Az új egyenruha bevezetése körül hónapok óta káosz körvonalazódik (bevezetés, beszerzés stb.). Van-e elképzelése a "terápiáról" a HTFSZ-nek?
4. Miként látod: lehet-e és hogyan növelni a HTFSZ taglétszámát, illetve mi a fontosabb: új alapszervezetek létrejötte vagy a mostaniak erősödése?
5. Mit tartasz fontosabbnak (ha eldönthető): a központi érdekérvényesítés sikerét (BM, OKF) vagy a helyi szintű, napi érdekérvényesítés sikereit?
Válaszodat előre is köszönöm!
Avatar
csakén
tömlőszállító
Hozzászólások: 107
Csatlakozott: 2004. júl. 15. 16:54

Hozzászólás Szerző: csakén » 2005. júl. 04. 19:35

Tisztelt Elnök - Ügyvivő Úr!

Kérem Önt az alábbi kérdések megválaszolására:
1. Mi volt a tényleges indoka az Ön elődjének április 5-én történt leváltásának?
2. Mit tett és mit tesz a HTFSZ a szakszervezeti lefedettség, illetve a fehérfoltok felszámolása érdekében?
3. Támogatja-e Ön egy egységes belügyi szakszervezet létrehozását, hogy konkrét legyek a HTFSZ BRDSZ-be történő beolvadását?
4. A miniszterelnökhöz címzett és átadott petíció és az, hogy fővárosi szakszervezet bírósági úton szándékozik érvényesíteni a munkaidőcsökkentését (vagy illetményben történő elismerését a munkaidőtöbbletnek) , a HTFSZ milyen álláspontot képvisel ez erről folyó tárgyalásokon?
5. Amióta a világ világ létezik vezető és vezetett, de mindkettő esetünkben a tűzoltóság tagja, ezért kérdezem Önt miért nem törekszik a rendfokozattól és a beosztástól független képviseletre?
6. Folytatott-e Önökkel a BM és az OKF egyeztetést a katasztrófavédelmi és kapcsolódó törvények módosítására tett törvényjavaslat előkészítése során, illetve a tűzoltóságot érintő módosításokról mi a véleménye?
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2254
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Hozzászólás Szerző: Harley » 2005. júl. 04. 18:57

Tisztelt Kajsza Zoltán!

A Tűzvonalban 105 júliusi számában ez olvasható:
"Lapunk a tűzoltó, tűzoltósági, szakmai érdekképviseleteket arra kérte, hogy a tűzoltóságot, az önkormányzatiságot mélyen érintő katasztrófavédelmi törvénytervezetről (kötött felületen) fejtse ki álláspontját. A HTFSZ kivételével erre vállalkoztak is."

A kérésem tehát az lenne, itt és most részletesen fejtse ki véleményét a törvénytervezetről.

Harley
piroman
csizmás kandúr
Hozzászólások: 225
Csatlakozott: 2005. máj. 17. 10:35

Hozzászólás Szerző: piroman » 2005. júl. 04. 13:42

Kedves Zoltán!
Mi a véleményed arról, hogy amikor a BÉT-en tárgyaltok, a munkavállalói oldalt nyolc szakszervezet képviseli? Nem sok ez egy kicsit?! :-(
Mi a véleményed arról, hogy a KÉT-en olyan szakszervezetek is erősen "beszólnak", akiknek jóformán nincs is tagságuk? :-(
Őszintén: ha valakit OKF szinten függetlenítenek, - mint érdekvédőt - biztos, hogy tényleg független? :cool:
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2005. júl. 04. 11:33

Tisztelt Elnök-ügyvivő Úr!

Engedjen meg néhány kérdést!?

1. Köztudott(?), hogy a HÖT-khöz újonnan felszerelőket a szolg.viszonyuk létrejötte után a parancsnokaik(?) beléptetik a HÖTOSZ szervezetébe. Tehát, mintegy "önként" tagjaivá válnak egy szervezetnek amelynek addig egyáltalán nem, azt követően meg annál kevésbé ismerik/ismerhetik meg a rendszerét, működését. Azt látják/láthatják, hogy a pk-k néha-néha összejönnek "gittelni" de egyéb konkrétumokat nemigen tudnak - tisztelet a kivételeknek - a "saját" szervezetükről.
Kérdésem: Mit tehet az a hivatásos tűzoltó aki nem akar tagja lenni a HÖTOSZ-nak? (Ha HTFSZ képviselőjeként nem lenne kompetens a kérdésben, akkor kérem tekintse úgy a kérdést, hogy: Ön mit tenne/tehetne, mint hivatásos tűzoltó, ha nem akarna tagja lenni a HÖTOSZ-nak?)

2. Részben kapcsolódva az előző kérdéshez. Ez év áprilisában a HÖTOSZ vezetője egy szakszervezeti rendezvényen "lelkészi buzgalommal" próbálta meggyőzni a hallgatóságot arról, hogy a 2004. évre járó un. 13. havi illetményt az állomány megkapta. Ugyan a "képződő" 1/12-d pluszt sehogyan sem tudta/akarta kommentálni...
Kérdéseim:
- Ön szerint - mivel hallhatta személyesen is - mi a magyarázat arra, hogy a HÖTOSZ vezetőjének vagy a HÖTOSZ-nak, mint szervezetnek ez/ilyen az álláspontja ebben a kérdésben?
- A HTFSZ-nek és a HÖTOSZ-nak van-e egységes álláspontja az elmaradt 11/12-d 13. havi illetmény mielőbbi rendezéséről? Ha igen, akkor mi? Ha nem, miért nem?
- Tud-e Ön olyan HÖT parancsnokról aki panaszt tett a polgármesterénél az elmaradt 11/12-d 13. havi illetmény rendezésének ügyében? Ha nem tud, - és most feltételezzük, hogy nincs is ilyen - akkor lehet-e ennek az az oka, hogy (mint osztályvezetői szinttől fölfelé) indokolás nélkül felmenthetik a beosztásából?

3. Más. Ön szerint mi(k) lehet annak az oka(i), hogy a hivatásos állományuak mintegy 1/4 - 1/5-e csak szakszervezeti tag (átlagban), a fejlettebb demokráciákban meg fordítva, 3/4 - 4/5-e?
(Ők a "gesztenye-kaparók" a többiek meg a másod-harmad állásuak netán?) Nem jelenti-e ez az érdekképviselet tehetetlenségét/válságát?

4. Mennyi (ha nincs konkrét adat, akkor hozzávetőlegesen) nyugdíjas tűzoltó tagja van a HTFSZ-nek? Van-e elképzelésük arra vonatkozólag, hogy a reprezentativításba bekerüljenek, bekerülhessenek a nyugdíjasok? Illetve kellenek-e, hasznosíthatók-e a szervezetben (netán a tűzoltóságoknál) vagy "dombra velük" ?

5. A 3. kérdésnél említett taglétszám-arány esetén, hogyan képzelik a nemzetközi tűzoltó-közvéleményt bevonni a hiv. tűzoltók hazai problémáinak rendezésébe? (Tűzoltósabban fogalmazva: Miért "jönnének" ide UNIO-s "gesztenye-kaparók" segíteni, mondhatni: "égető, valamit piszkálni", az itt "gesztenyét kaparni nem akaróknak"?)

Röviden ennyit szerettem volna kérdezni. A válaszát előre megköszönve maradok, tisztelettel:
nazda !
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Online interjú Kajsza Zoltánnal

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2005. jún. 28. 6:25

A Lánglovagok.hu fórumának vendége lesz 2005. július 6-án, szerdán Kajsza Zoltán, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnök-ügyvivője.

Kajsza Zoltán 48 éves, nős, egy 20 éves fia van. 1974-ben gépi forgácsoló szakmát szerzett. 1984-ben érettségizett gépészszakon. Egy évre rá forgácsolótechnikus képesítést kapott, majd Dél-Dunántúl legnagyobb gépgyárában dolgozott. 1989. augusztus elsején szerelt fel tűzoltónak Pécsett, mint gépkocsivezető. A szakszervezetnek pécsi megalakulása óta (1990) tagja, 1992 óta a HTFSZ Pécsi Egységének vezetője. A 2002. évi küldöttgyűlésen megszavazott bizalom révén az országos vezetőség szervezeti ügyvivője lett. 2003. március 15-től rendelkezési állományban függetlenített tisztségviselőként dolgozik. A 2005. áprilisi küldöttgyűlésen a HTFSZ elnök-ügyvivő tevékenység betöltésére kapott bizalmat a tagság képviselőitől. Bár egyre kevesebb ideje van rá, a kertészkedés, ezen belül a gyümölcstermesztés jelenti számára a kikapcsolódást.

Mostantól várjuk a kérdéseket, melyekre Kajsza Zoltán az említett napon délelőtt 9 óra és délután 5 óra között válaszol.

Ugyan a fórum lehetőséget ad arra, hogy bárki névtelenségbe burkolózzon, de javasoljuk, hogy a kérdezők vállalják fel a nevüket, vagy akár a szolgálati helyüket, illetékességüket is, s azt tüntessék fel a hozzászólásuk végén. Akinél már amúgy is lehet tudni, hogy felhasználóneve kit rejt, annál mindenképp legyen feltüntetve a név, ha pedig valaki ugyan a fórumban használt nickjét nem kívánja felfedni, de Kajsza Zoltántól névvel együtt kérdezne, annak javaslunk egy újabb regisztrációt a saját nevére.

A topik kizárólag abból a célból van, hogy az online interjú vendégéhez kérdést intézzenek, s arra az interjúalany válaszoljon. A tapasztalatokat a fórumozók más, a szakszervezeti témához kapcsolódó topikban vitathatják meg.

A téma moderáció szempontjából szigorú felügyelet alatt van, kérünk mindenkit, a topik most meghirdetett szabályait, valamint a Moderációs alapelveket kimondottan tartsa szem előtt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lehet kritikával élni.

Lánglovagok szerkesztősége
Lezárt