Internetes interjú Bajnai Gordonnal

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2007. aug. 07. 16:47

Tisztelt Olvasók!

Bajnai Gordon válaszai itt olvashatók:
http://www.langlovagok.hu/html/langolo/39.shtml
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2007. aug. 03. 14:03

Köszönjük a kérdéseket!

Bajnai Gordon válaszai 2007. augusztus 7-én (kedden) lesznek olvashatók.
eloado
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2007. aug. 02. 16:58

Tűzmegelőzési állomány

Hozzászólás Szerző: eloado » 2007. aug. 02. 17:39

Tisztelt Miniszter Úr!

A közelmúltban a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok vonulós állományának diszlokációja megtörtént.

A tűzmegelőzési állomány összetételében azonban évtizedek óta nem történt változás, a rendszerváltást követő gazdasági fejlődés jelentős feladatokat ad mind a hatósági, mind a szakhatósági ügyintézésben.

Az egyes tűzoltóságok tűzmegelőzési álloományainak leterheltsége között jelentős eltérések tapasztalhatóak, példának sok tűzoltóságot ki lehetne emelni mind pozitív mind negatív értékekkel, de akár az egyes előadók éves ügyiratmennyiségei között akár 10-szeres (!!!) is előfordulhat információim szerint.

A magas leterheltség a szakhatósági munkában felületes ügyintézéshez vezethet, míg a hatósági ellenőrzésekre nem marad megfelelő kapacitás. Ezzel szemben bizonyos tűzoltóságokon a megmaradt kapacitást minden más tevékenységre fordítható.

Továbbá az eltérő leterheltség hosszútávon akár a tűzkár statisztikában is kimutatható, de akár az egyes tűzoltóságok között feszültségeket is okozhat.

Tudomásom szerint az OKF 2005-2006-ban készített egy felmérést, de további lépések nem történtek.

Néhány tűzoltóság belső átcsoportosítással rendezte a tűzmegelőzési állomány fejlesztését (amennyiben jók az információim), de nem mindegyik tűzoltóság rendelkezik belső tartalék létszámmal.

Indokoltnak tartanám a tűzolotóságok tűzmegelőzési állományának létszám felülvizsgálatát és az egyes tűzoltóságok közötti az átcsoportosítást.

Remélem Miniszter Úr figyelmét fel tudtam hívni a tűzmegelőzési állomány egyik kardinális problémájára és támogatni fogja a diszlokációt.


Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Tisztelettel:

egy tűzmegelőzési dolgozó
Avatar
Pirinyó
slagmester
Hozzászólások: 365
Csatlakozott: 2005. nov. 09. 9:59
Tartózkodási hely: Fehér folt(volt)

Hozzászólás Szerző: Pirinyó » 2007. aug. 01. 21:37

Tisztelt Miniszter Úr!

Pethő Tivadar vagyok a Veszprémvarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokhelyettese. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egyesületünknek elhelyezési problémái miatt új tűzoltó szertár építésére van szüksége. Milyen pályázati lehetőségek állnak településünk rendelkezésére, hogy ez megvalósulhasson, mert a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázaton csak meglévő szertár felújítására, korszerűsítésére van lehetőség. Ez számunkra nem járható út, mert nincs az egyesületnek saját tulajdonú szertára. Jelenlegi elhelyezésünket egy helyi Kft a telephelyén biztosítja. Történet a következő: Mintegy 19 éve, mikor jelenlegi tűzoltó-gépjárművünket megkaptuk, a régi szertárba nem fért be. Abból a szertárból sportöltöző lett. Mi pedig ideiglenesen (!) a jelenlegi helyet kaptuk meg. Egyébként településünk és környéke országosan fehér folt; Győr 35 km, Pápa 33 km távolságra található, tehát egyetlen hivatásos egység sem ér ki hozzánk 25 percen belül. Távolabbi tervek között szerepel, ha elhelyezésünk megoldott lenne, a Köztestületi Tűzoltóság létrehozása. Erre már történt országosan is kezdeményezés, de akkor is a megfelelő elhelyezéssel adódtak problémák. Településünk vezetősége is a szertár építés mellet áll, ismerve a problémát, hogy 25 perc nagy idő. Telket vásároltak egyesületünk számára, melyre egy megfelelő pályázattal építhetnénk egy korszerű laktanyát.
Tisztelettel várom válaszát:
Pethő Tivadar
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:21

Tisztelt Miniszter Úr!

A tűzoltó laktanyák, szertárak állapota, számos tűzoltóság esetében - egyesületi, önkéntes, hivatásos – sok kívánnivalót hagy maga után. A tűzoltóságok dologi kiadásait az állami költségvetés már hosszú évek óta nem fedezi teljes körűen, így az állagmegóvásra nem jut pénz.
Kérdésem:

Miniszter Úr szerint lenne-e mód arra, hogy a terület fejlesztéssel együtt, a tűzoltólaktanyákat is korszerűsítsük, ezáltal a fenntartási költségeket csökkentsük. Mi lenne, ha Ausztriát tekintenénk ebben példaképünknek és legalább megpróbálnánk a gazdaság fejlesztésnek függvényében érdemben előbbre lépni?
Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:18

Tisztelt Miniszter Úr!

A tűzoltóságok tevékenységében a legfontosabb munkakör a tűzoltásvezetőé. Jogait, kötelezettségeit törvény(!) szabályozza. Ezt a munkakört különböző beosztású személyek láthatják el: szolgálatparancsnokok – kötelezően, OKF Főigazgató, tűzoltóparancsnokok és megbízottaik – esetei jelleggel. Országosan átfogó képzésük, továbbképzésük, szakmai minősítésük, tapasztalatik országos hasznosítása, személyi példaadásuk, jó értelemben vett „sztárolásuk”, nem megoldott. Ők találkoznak testközelből a tűzoltói munka minden szépségével és nehézségével. Az átlagos tűzoltók közül kiemelkednek szakmai képzettségükkel, lelki és fizikai tulajdonságaikkal, irányítói, szervezői adottságaikkal. Véleményüket ki kellene kérni a tűzoltóság személyi és technikai fejlesztésénél.
Kérdésem:

Tudna-e Miniszter Úr kiemelt figyelmet fordítani a tűzoltásvezetői munkakört betöltő tűzoltók képzésének, tapasztalat-hasznosításnak, az irányukban végezett személyzeti gondoskodásnak átfogó, központi elvek szerinti intézésére, és ebbe a munkába szakmai érdekképviseletek bevonására?
Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:15

Tisztelt Miniszter Úr!

A Tűzvédelmi Törvény legutóbbi módosítása lehetőséget teremtett arra, hogy a törvényalkotók eredeti szándékával ellentétben, a biztosítók által befizetet tűzkár biztosítási 1,5%-ából ne csak a tűzoltók eszközfejlesztésére, hanem a veszélyes üzemek monitoring rendszerére is lehessen költeni. Ez a rendszer közel 7 milliárd Ft körüli összeget emészt fel, és felállítását csak az indokolja, hogy a magánkézben lévő veszélyes üzemek megfigyelését megoldja, egyelőre a szakemberek számára is ismeretlen módon és feltételekkel.
Kérdésem:

Megtenné-e Miniszter Úr, hogy a veszélyes magánüzemek fenntartásához tartozó jelzőrendszer állami pénzforrásokból való finanszírozásának indokoltságát felülvizsgálja, különös tekintettel arra, hogy a tűzoltóink felszerelései, védőruházata, kommunikációs rendszere extrém helyzetekben (pl. kiterjedt erdőtüzek) nem elégségesek?
Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:13

Tisztelt Miniszter Úr!

A Tűzvédelmi Törvény legutóbbi két módosítása ellen az Alkotmánybíróságnál panaszt nyújtottak be, mert az OKF, a Katasztrófavédelmi Törvényben feladatául szabott szakmai felügyeleten minden eszközzel próbált túlterjeszkedni a tűzoltóságok irányába. Kinevezési egyetértést, fegyelmi felelősségrevonási jogot kért a törvényhozóktól az önkormányzati hivatásos tűzoltóságok parancsnokai vonatkozásában, továbbá országos parancsnoksági státuszt – ezek nem sikerültek. Kérte a tűzoltás vezetésének átvételét, főigazgatói, részleges irányítói jogkörök létesítését, biztosítók által befizetett hozzájárulás állami célokra fordítását – amelyek sikerültek.
További álközpontosítási (azért álságos a dolog, mert az átvett feladattal arányos terheket nem vállalják, hisz a beavatkozó egység fenntartása, munkaterhe a miénk, de az irányítást, a „végterméket” már kiveszik a kezünkből) szándékokról is tudunk, pl. tűzoltósági ügyeletek részleges átvétele, önkormányzati tűzoltóságok beavatkozásainak távolról történő „bevetésirányítása”.
Kérdésem:

El tudná –e érni Miniszter Úr, hogy az állami szakmai felügyelet tekintetében rendet tegyen mind az állami, mind az önkormányzati fejekben. Ezáltal mindenki koncentrálhatna a saját feladatára és megszűnne a tűzoltóságok kettős irányítása.
Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:12

Tisztelt Miniszter Úr!

A Munkavédelmi Törvény előírása alapján - a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok vonatkozásában - az OMMF, illetve területi szervei helyett az önkormányzati és területfejlesztési miniszter látja el a munkavédelmi hatósági felügyeleti tevékenységet. E felügyeleti tevékenységet jelenleg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés szabályairól a belügyminiszter által irányított rendvédelmi szerveknél című 15/2000. (V. 26.) BM rendelet szabályozza.
A rendelet a munkabiztonsági szakterületen határozza meg a felügyelet rendszerét, a munka-egészségügyi szakterület vonatkozásában külön ágazati jogszabályt jelöl meg a felügyeleti feladatok ellátására. Jelenleg nincs olyan jogszabály, amely - tekintettel a BM megszűnését követő szervezeti változásokra is - megfelelően szabályozná a munka-egészségügyi szakterület felügyeletét. 2007. január 1-től az ÁNTSZ-től az OMMF-hez került a munka-egészségügy hatósági felügyelete, így egy hatóság látja el a munkavédelmi hatósági feladatokat.
Kérdésem:

A fentiekre tekintettel tervezik-e a 15/2000. (V.26.) BM rendelet módosítását, illetve a munkavédelmi felügyelet rendszerének megváltoztatását?
Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:09

Tisztelt Miniszter Úr!

Ötven évvel ezelőtt a Nagy-Budapesti Tűzoltók Forradalmi Tanácsa fenntartva az állami(!) – nem önkormányzati – hivatásos tűzoltóságot, a következőket követelték:
……….
7. Meg kell szüntetni a bürokratikussá vált Országos Tűzrendészeti Parancsnokságot, amely indokolatlanul felduzzasztott létszámával sem volt képes a magyar tűzoltóság problémáinak megoldására. A leghatározottabban követeljük, hogy a Belügyminiszter Bajtárs vizsgálja meg a BM Országos Tűzrendészeti Parancsnokság vezetőinek felelősségét, a tűzoltóság alapvető problémáinak megoldatlansága és elhanyagolása miatt. Ezeket a vezetőket vonják felelősségre.
8. A megszüntetett Országos Tűzrendészeti Parancsnokság helyett Országos Tűzoltófőparancsnokságot kell szervezni, amely legfőbb elvi irányítója legyen az állami, az üzemi és a községi tűzoltóságoknak. Az Országos Tűzoltófőparancsnokság vezetője közvetlenül a Belügyminiszter irányítása alá tartozzék. Az Országos Tűzoltófőparancsnokság létszámát 15 főben kell meghatározni.
9. Nagyobb hatáskört kell biztosítani az osztály- és alosztályparancsnokoknak. Ezek a parancsnokok feleljenek a rájuk bízott terület tűzrendészeti helyzetéért, az irányításuk alá tartozó egységek szakmai munkájáért, ütőképességéért. E felelelősségteljes megbízás teljesítése érdekében az Országos Tűzoltófőparancsnokságtól kizárólag elvi irányítást kapjanak és ezek alapján a munkájukkal összefüggő kérdésekben, önállóan döntsenek.
…….
21. Meg kell szervezni az Országos Tűzoltó Szövetséget. E szövetség az üzemi, és községi tűzoltók érdekvédelmi szerve legyen, amely harcoljon a tűzoltó bajtársak rendeletekben megállapított jogainak biztosításáért. Ezen kívül a szövetség foglalkozzék a tűzoltóversenyek megrendezésével és irányítsa a tűzoltóság kulturális életét (zenekar, múzeum, könyvtár, stb). A Szövetségnek hetenként megjelenő sajtószerve legyen, amely a hazai és nemzetközi tűzoltó élet eseményeiről adjon tájékoztatást. A Szövetségnek az állami tűzoltóság beosztottai is tagjai lehetnek.


Nagyon tanulságos a teljes szöveg is, amely megtalálható:

(viewtopic.php?t=771)

Kérdésem:

Elképzelhetőnek tartja-e Miniszter Úr, hogy újra lesz ilyen Országos Tűzoltó Szövetsége a magyar tűzoltóknak, mint volt ez a polgári Magyarországon és van jelenleg Ausztriában, Németországban és több környező országban?
Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:05

Tisztelt Miniszter Úr!

Az állománygyűlésen tartott előadásból kiderült, hogy Ön is magévá tette Dr. Tatár Attila OKF főigazgató elméletét, aki a katasztrófavédelmet egységes rendszernek tekinti, amelynek része a tűzoltóság is. Ez nagyon jól van így. A probléma az, hogy a rendszernek a hasonló nevű, „katasztrófavédelmi szervezete” túlmértezett. Németországban, Ausztriában a katasztrófavédelem feladat és nem szervezet. A rendszer elemei a kormányzat, az önkormányzatok, és ezek szervezetei, a honvédség, a mentők, a tűzoltók, a polgári védelem és a különböző civil szervezetek.
Kérdésem:

Elképzelhetőnek tartja-e Miniszter Úr, hogy az 1800 fős, évi 12 milliárdos költségvetéssel gazdálkodó katasztrófavédelmi szervezet nagy részét a napi operatív, megelőző, és mentő tevékenységbe integrálják és a feladattal megbízott önkormányzatok alá rendeljék?

Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
Avatar
mjozsef
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007. feb. 24. 22:17

Hozzászólás Szerző: mjozsef » 2007. aug. 01. 15:00

Tisztelt Miniszter Úr!

Szívből gratulálok kinevezéséhez és kívánom, hogy tevékenységét siker övezze, mert a Nemzeti Fejlesztési Terv eredményeiből mindnyájan részesedhetünk. Annak külön örülnénk mi tűzoltók, ha ránk is tudna időt szakítani. Kérdéseimmel arra teszek kísérletet, hogy azokat a problémákat vessem fel, amelyek minket foglalkoztatnak, és amelyek közül akár egynek a megoldása is nagy sikerként vonulhatna be a magyar tűzoltóság történetébe.
Figyelmesen hallgattam az OKF-en tartott állománygyűlésen előadását, amelyben az autó légzsákjához hasonlította a katasztrófavédelmet, amelyről addig nem veszünk tudomást, amíg baj nincs, akkor viszont védelmet nyújt számunkra. Rábízom a katasztrófavédelmisekre, hogy a hasonlathoz, hogyan viszonyulnak, de ránk, tűzoltókra nehezen vonatkoztatható.
Ha már az autós hasonlatnál maradunk, inkább a fékberendezés, az a védelmi rendszer az autónál, mint a tűzoltóság a társadalomban. Ha eltekintünk attól, hogy a tűzoltóság élő organizmus, a társadalomhoz ezer szállal kötődő szervezet, és nem egy alkatrész, akkor is, amíg a légzsákot egyszer kell beépíteni, karbantartást, törődést nem igényel, élete során csak egyszer avatkozik be. Ennél a fékberendezés bonyolultabb rendszer. Az autó működése során folyamatosan üzemel, a vezetővel szoros kapcsolatban végig segíti az üzemmenetet, mint a tűzoltóságnál a megelőzési tevékenység. Nagy baj esetén a teljes rendszer, a fékektől, a blokkolásgátlóig minden erejét megfeszítve hárítja el a bajt és ez csak akkor sikeres, ha a vezető is aktívan irányít és együttműködik. A fékberendezés, ellentétben a légzsákkal, folyamatos odafigyelést, karbantartást igényel.

Ez utóbbival érkeztem el kérdésemhez:

Tervezi-e Miniszter Úr, hogy személyesen vesz részt a szakszervezetekkel, köztük a tűzoltó szakszervezetekkel történő érdekegyeztető tárgyalásokon, mert miniszter ezeket az értekezleteket immár ötödik éve nem tiszteli meg figyelmével. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy ezeken a tárgyalásokon a szakmai érdekvédelmi szervezetek is részt vegyenek?

Tisztelettel:
Mészáros József tű. alezredes
Mészáros József
hamutipro20
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2007. júl. 27. 21:08

Hozzászólás Szerző: hamutipro20 » 2007. júl. 31. 20:32

Tisztelt Miniszter Úr!

Tervezi - e a hivatásos tűzoltókkal való közvetlen szakmai egyeztetést (pl HÖTOSZ ) azokban az esetekben ha az OKF és a tűzoltók érdekei eltérőek ? pl a tűzoltó ügyeletek megszüntetése

Várható -e a hivatásos tűzoltók dologi kiadásainak emelése , mivel az nem követi már több éve az ár változásokat ? pl a tűzoltó technikai felülvizsgálatok 2001 óta többlet terhet jelentenek , laktanya üzemeltetés , stb

A tűzvédelmi hatósági és a tűzvizsgálati tevékenység bővülése mellé várható e létszám hozzá rendelés ?

A középiskola és a túlmunka perekben lesz -e peren kívüli megállapodás ?


Tervezi -e a minisztérium a tűzoltók szolgálatból való eltávozásának megállítását a nyugdíjrögzítésen kívül más eszközökkel is ?

a válaszát előre is köszönöm
hamutipro20
JAOTE
vízpocsékoló
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2007. júl. 30. 10:53

Kérdések

Hozzászólás Szerző: JAOTE » 2007. júl. 31. 7:34

Tisztelt Miniszter Úr!

Kihasználva az internetes interjú lehetőségét a következő kérdésekről szeretnénk megismerni a Tisztelt Miniszter Úr véleményét:

- csak a "fehér foltok" esetében támogatja a minisztérium az önkormányzatok és az önkéntes tűzoltó egyesületek társulásával kialakítható önkéntes tűzoltóságok létrehozását? A tűzoltókról szóló ombudsmani jelentés ugyanis arra hivatkozik, hogy a helyi önkormányzat maga határozza meg – a lakosság igényei alapján, anyagi lehetőségeitől függően –, tűzvédelmi feladatát ellátja-e, és ha igen, milyen mértékben és módon.

- az önkéntes tűzoltóságok kialakításánál nem "fehér foltnak" számító települések esetén, az Ön által vezetett minisztérium támogatja-e önkéntes tűzoltóság létrejöttét, ha a települések lakosság száma, ipari jellege ezt célszerűvé tenné, illetve az önkormányzat és a helyi tűzoltó egyesület köztestület alapításával vállalná a terület tűzvédelmi ellátását.

- a minisztérium által kiadott RST rendeletnél figyelembe kívánják e venni a tűzoltóságok és az egyes települések puszta távolsága mellett az ombudsman által is említett, a járművek haladási sebességét is befolyásoló útviszonyokat? Egy adott települést előfordulhat ugyanis, hogy csak 5 településen keresztül érhet el a működési terület szerinti tűzoltóság, míg egy néhány kilométerrel távolabb lévő tűzoltóság esetleg gyorsabban, mert nincs köztes település. Jelenleg mégis a km-ben közelebbit preferálják, nem pedig a vonulási időben gyorsabbat.

- mérlegelik-e az RST rendelet kiadásánál az egyes települések ipari jellegét, ellátottságát?

- az előző két kérdéssel kapcsolatos információkat kaptak-e az OKF-től? Illetve van e tudomásuk róla, hogy ez ügyben az OKF tervez-e változtatni az RST kialakításának szempontjain?

- változatlanul hagyja-e az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium a 2007. július 31-ét követően az OKF-től jóváhagyásra átküldésre kerülő és közel 20 éves RST-t, amely konzerválja a jelenlegi rossz gyakorlatot és teljes egészében figyelmen kívül hagyja az ombudsmani jelentésben megfogalmazott és dr.Tatár Attila által a jelentésben támogatott köztestületek megalakítását, különös tekintettel arra,hogy esetenként anyagi támogatás sem kell a köztestület megalakításához.

Válaszát előre is köszönjük!

Jászárokszállás Város ÖTE
Jászárokszállás Város ÖTE
Barack
hamutipró
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2004. dec. 19. 16:22

Hozzászólás Szerző: Barack » 2007. júl. 30. 15:17

Tisztelt Miniszter Úr!

Tudom, hogy szakmai kérdéseket hiába tennék fel Önnek, senki nem született tűzoltónak. A megismeréshez hosszabb időre van szükség. A szakmai felügyelet véleményét pedig már régóta ismerem, ezért a következő kérdéseim lennének:

Várható e ebben a kormányzati ciklusban a Tűzoltóságok / hivatásos, létesítményi, köztestületi, önkéntes, egyesületi / valós és hatékony működési feltételeinek biztosítása, vagy tovább folyik a kozmetikázott jelentések gyártása?

Elképzelhetőnek tartja a Tűzoltóság egységesítését, a vélt vagy valós ellentétek felszámolását? A szakmaiság és nem a pozíció harcok előtérbe kerülését?

Az Ön által vezetett minisztérium biztosítja e törvénnyel, rendeletekkel, (nem utasításokkal, melyek nem kötelezőek ) azon feltételeket, melyek életpálya modellt állítanak e hivatást választóknak?

Mit kíván tenni annak érdekében, hogy ne csak az éves beszámolókon elhangzott elégedett és dicsérő szavak, de biztos megélhetés, megbecsülés jusson azoknak, akik nap mint nap, helyt állnak a legextrémebb körülmények között is?
A 2001-ben szétnyitott bérollón mikor kívánnak változtatni?

Az érdekképviseletekkel folytatott egyeztetéseket informális, vagy valós, felelősségteljes tárgyalásoknak gondolja? A jövőben az egyeztetett témákban visszaköszönnek e az érdekképviseleti javaslatok, megjelennek e a minisztériumi előterjesztésekben?

Ön miként értelmezi a jogállamot?
Jogállamban betartjuk a törvényeket, hogy ne legyenek jogsérelmek.
Jogállamban a sérelmet szenvedett állampolgárnak joga van bírósághoz fordulni jogorvoslatért.


Tisztelt Miniszter Úr!
Várom megtisztelő személyes válaszát, további munkájához sok sikert kívánok.

Tisztelettel:

Kajsza Zoltán
Avatar
BankaE
pernyekergető
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2006. feb. 02. 7:05
Tartózkodási hely: Jászárokszállás

ÖTE törvény

Hozzászólás Szerző: BankaE » 2007. júl. 30. 12:25

Igen Tisztelt Miniszter Úr!

A Magyar Tűzoltó Szövetség Önkéntes Tűzoltó Egyesületi Tagozata, közel egy évig tartó munkával és egyeztetéssel, elkészítette az Önkéntes Tűzoltó Egyesületekről szóló törvény tervezetét és a hozzá kapcsolódó indokolást.

A törvény tervezetét az Önkéntes Tagozat Elnöke, 2007. július 17.-én, személyes találkozás keretében, átadta a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének, Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úrnak.

A tervezetet jelen pillanatban, a Miniszterelnök Úr utasítására, a Miniszterelnöki Hivatal közreműködésével, az Önkormányzati és Területfejlesztési, illetve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium véleményezi. Tervezetünk az országgyűlési képviselők széleskörű támogatását élvezi.


(A törvény tervezetét, a Minisztérium email címére is elküldtem, Miniszter Úr személyes rendelkezésére bocsátom.)

Tisztelettel kérem véleményét, egyetért-e a törvénytervezettel, és támogatja - e annak előterjesztését, megvitatását, és elfogadását az Országgyűlés őszi ülésszakán.

Tisztelettel
Banka Emánuel
Magyar Tűzoltó Szövetség
Önkéntes Tűzoltó Egyesületi Tagozat
Elnök

Érdeklődőknek!
A törvénytervezet és a kapcsolódó általános indokolás a következő weboldalról tölthető le:
http://www.jaszarokszallas.hu/tuzoltosag (Az Aktuális lap alján.)
Banka Emánuel
Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke,
A Jász Nagykun Szolnok megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke
MTSZ Önkéntes Tűzoltó Egyesületek tagozat elnöke
jaote@invitel.hu
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3477
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2007. júl. 30. 8:18

Tisztelt Miniszter Úr!

Ombudsmani vizsgálatok „Intézkedései” alapján, azok végrehajtása érdekében, mit szándékozik tenni?

OBH 5389/2005. számú ügy:

Intézkedéseim


Az Obtv. 25. §-a alapján javaslom az igazságügyi és rendészeti miniszternek, valamint az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek - a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK Irányelv rendelkezéseire is figyelemmel - a Hszt. olyan módosításának együttes kezdeményezését, hogy a részben vagy egészben készenléti jellegű beosztásokban az alapilletmény 1 szolgálatban töltött órára vetítve megegyezzen a hivatali munkarendben szolgálatot teljesítők alapilletményével.

Ugyancsak az Obtv. 25. §-a alapján javaslom az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok legkisebb létszámáról szóló 28/1996. (XI. 26.) BM rendelet módosításával (szolgálati létszám emelésével) biztosítsa, hogy a részben, vagy egészben készenléti jellegű beosztásban szolgálatot teljesítő tűzoltók számára a pihenőidő és a szabadságok ténylegesen kiadásra kerülhessenek.

Az Obtv. 20. §-a alapján ajánlom az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, hogy amennyiben annak Jat-ban foglalt feltételei fennállnak, a felügyelete alatt álló szervek (OKF) az állami irányítás egyéb jogi eszközének kibocsátásával - és ne főosztályvezető által kiadott Segédlet kiadásával - segítsék elő az irányításuk, vagy felügyeletük alatt álló szervek állományának jogszerű vezetését.

Az Obtv. 20. §-a alapján ajánlom az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a váltásos munkarendben szolgálatot teljesítő tűzoltók illetménye ne a Segédlet, hanem a hatályos jogszabályok alapján kerüljön számfejtésre, továbbá a korábban számfejtett illetményekkel összefüggésben is végezzék el szükséges korrekciót.


OBH 4047/2006. számú ügy:

Intézkedéseim


1. Az Obtv. 25. §-a alapján javaslom a pénzügyminiszternek és az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, hogy a mindenkori költségvetés előkészítése során a tűzoltóságok normatív támogatásakor legyenek figyelemmel a feladatellátáshoz nélkülözhetetlen gépjármű felújítás, egyéni védőfelszerelések és szakfelszerelések, oltóanyagok beszerzésének, továbbá a gépjárművek fenntartásának tényleges költségére, esetleg a tűzoltólaktanya építési és -rekonstrukciós programja előkészítésére.

2. Az Obtv. 25. §-a alapján javaslom az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, hogy a tűzoltóságok hatékony munkaügyi, közegészségügyi és munkavédelmi ellenőrzésének megteremtése érdekében fontolja meg a jelenlegi törvényi szabályozások áttekintését és szükség szerint azok módosításának kezdeményezését.

3. Az Obtv. 25. §-a alapján javaslom a miniszterelnöknek a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló 79/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet kiegészítését úgy, hogy a más tűzoltóság működési területét érintő, az 1. §-ban tett intézkedései előtt az eljáró tűzoltóság kötelezően értesítse az érintett elsődlegesen beavatkozó tűzoltóságot, és annak véleményét vegye figyelembe.

4. Ugyancsak az Obtv. 25. §-a alapján javaslom az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, hogy
- a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok legkisebb létszámáról szóló 28/1996. (XI. 26.) BM rendelet módosításával biztosítsa a szolgálatiidő-csökkentés miatt szükséges létszámot.
- szüntesse meg a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tárgyi és költségvetési átadás-átvételének rendjéről szóló 59/1995. (V. 30.) Korm. rendelettel ellentétes jogi szabályozást.

5. Az Obtv. 20. § (1) bekezdése alapján ajánlom a miniszterelnöknek, hogy
- a jövőben is tekintse kiemelt célnak a 15-20 perces tűzoltói beavatkozási idő biztosítását az ország bármely területén.
- biztosítsa, a készenléti jellegű szolgálatot ellátó tűzoltók heti munkaidejének fokozatos csökkenését, ennek érdekében dolgozza ki a szükséges létszám biztosításának ütemtervét.
- tekintse át a riasztási rendszert, és ennek eredményéhez képest tegye meg a szükséges intézkedést a rendszerben található áttételek csökkentésére, valamint a segélyhívó helymeghatározásának tényleges biztosítása érdekében.
- vizsgálja meg a köztestületi tűzoltóságok működéséhez elengedhetetlen (ténylegesen) önkéntes tűzoltóvá válás lehetőségeit és tegye meg a szükségesnek tartott intézkedéseket.

6. Az Obtv. 20. § (1) bekezdése alapján ajánlom az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, vizsgálja meg, hogy az új RST kötetek valóban a legoptimálisabb megoldást jelentik-e a működési és segítségnyújtási körzet tűzvédelme és műszaki mentése megszervezésére.

7. Az Obtv. 21. § (1) bekezdése alapján kezdeményezem az országos katasztrófavédelmi főigazgatónál, hogy
- vizsgálja meg a lakásvásárlási kedvezmények odaítélésének szabályait és gyakorlatát, és szüntesse meg a hátrányos megkülönböztetés lehetőségét.
- a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény rendelkezéseit maradéktalanul figyelembe véve biztosítsa az egyes tűzoltóságok felszerelése kompatibilitása megvalósíthatóságának lehetőségeit.
- a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok készenlétben tartandó legkisebb gépjármű és technikai eszköz állományáról szóló 7/2006. (II. 10.) BM rendelet 2. §-ában kapott felhatalmazása alapján indokolt esetben tegyen javaslatot a szükséges módosításra az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek.
- tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a tűzoltóképzés, illetve továbbképzés keretében tantervszerűen sor kerüljön (tűz)szimulációs gyakorlatokra.

8. Az Obtv. 21. § (1) bekezdése alapján kezdeményezem Szentgotthárd város polgármesterénél, és képviselő-testületénél, hogy a környező települések polgármestereinek és képviselő-testületeinek bevonásával kezdjen egyeztetést az OKF-nél, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál és Körmend HÖT parancsnokánál köztestületi tűzoltóság létesítésének előkészítésére.

Tisztelettel:

Nagy Gábor
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Avatar
bowdy
szikracsapkodó
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2007. júl. 28. 14:51

Hozzászólás Szerző: bowdy » 2007. júl. 29. 21:19

Tisztelt Miniszter Úr.

Mikor tervezik a másodfokon jogerősen megnyert túlórapénzek kifizetését? Válaszát előre is köszönöm. Bowdy.
kiss xaver
pernyekergető
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2006. szept. 22. 22:18

Hozzászólás Szerző: kiss xaver » 2007. júl. 29. 18:03

Tisztelt Miniszter Úr!

Mint ön is tudja az elmúlt években eladták az ország egyetlen igazi repűlőterét.

De sajnos a reptéri "TŰZOLTÓSÁG" helyzetét kihagyták a szerződésből.

Vagyis jelenleg a tűzoltóság működését " Állami pénzből" finanszirozzák,mivel az RKI állami tűzoltóság kategóriába tartozik.

Nem kell hozzá nagy matek tudás, és ha kicsit utánna számolunk akkor a 75 évre bérbe adott repteret csendesen visszavásároljuk ha továbbra is az adó fizetők pénzéből dotáljuk a tűzoltók bérét.(kb 6-700 millió évente)

Kérdezem, hogy a nyereséget termelő repteret, (évi 9-10 milliárd) hogy lehetett ilyen fele-másan eladni, ill a pletykákat hallgatva mi reptéri tűzoltók a kormány elképzelése szerint maradunk a jelenlegiek szerint, vagy át kell alakulni Létesitményi Tűzoltóság kategóriába.

Ui: a világ minden repülőterén a tűzoltóság müködését az űzemeltető finanszirozza és nem az állam.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Várom őszinte és megnyugtató válaszát a reptéri kollégáim nevében is.

Kiss tűzoltó
Avatar
tűzember
tömlőszállító
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2005. dec. 05. 23:18
Tartózkodási hely: Pro Urbe

Bm

Hozzászólás Szerző: tűzember » 2007. júl. 28. 18:34

Erőt, egészséget Miniszter Úr !

Többek között azt szeretném megtudni, tervezik e a Belügyminisztérium intézményének a visszaállítását, ezzel párhuzamosan egy olyan közalapítvány működtetését, amely anyagilag támogatja az eddigi rendszerhez hasonlóan az állami feladatokat végző Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket, és a mentőszervezeteket?

Nemrég a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány jogutód nélkül megszünt, pályázni csak szűk körben és kis összegekre lehet. Ezek a támogatásra szánt pénzek a nagy hagyományú egyesületek fenntartására sem, nemhogy a fejlesztésre lennének elegendők.
Nem is oly rég a balatoni vízimentők jelentették be a nyár közepétől a működésképtelenségüket, de már sok egyesület sem húzza sokáig.

A feladat egyre nő, az erőnk viszont véges, Ön tud e megoldást?Köszönöm megtisztelő válaszát.
wing
lángterelgető
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2006. jan. 26. 8:44

Hozzászólás Szerző: wing » 2007. júl. 28. 14:32

Tisztelt Miniszter Úr!


Közeljövőben várható e Öntől, vagy bármely parlamenti képviselőtől, arra irányuló törvényjavaslat,amit az Országgyűlés elé terjesztenek,ami garantálná a Hszt hatálya alá tartozók illetményemelését?

-ahogy a nyugdíjemelések történnek
-vagy a GDP növekedés értékével

(talán a mindenkori "mult,jelen,jövő"kormány által nem éreznénk magunkat kiszolgáltatva)

Amennyiben nem várható ilyen törvényjavaslat,milyen formában képzeli el az illetményrendszer felzárkoztatását az EU tagországok bérszintjéhez vagy közelítéséhez?

(tudjuk,hogy nincs rá szabály,csak ajánlás)


Tisztelettel:wing
Biztonsági öv használata kötelező!!!
wing
lángterelgető
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2006. jan. 26. 8:44

Hozzászólás Szerző: wing » 2007. júl. 28. 14:10

Tisztelt Miniszter Úr!

Támogatna-e, egy olyan civil szervezet létrejöttét,működését,amely vizsgálhatná a Katasztrófavédelem,Polgárvédelem ill.Tűzoltóság felépítését,működését,gazdálkodását? ill. milyen jogosítványok szükségesek egy ilyen leendő civil szervezetnek a működéséhez?

-Adóforintjaink ésszerű felhasználására,elköltésének kontrolja

Tisztelettel:wing
Biztonsági öv használata kötelező!!!
Avatar
szemlits
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 631
Csatlakozott: 2004. júl. 28. 22:57

Hozzászólás Szerző: szemlits » 2007. júl. 28. 13:54

Tisztelt Miniszter Úr!

Gratulálok a kinevezéséhez!

Érdeklődni szeretnék, hogy tervezik e a Hivatásos és Önkéntes Tűzoltóságok eddigi központi beszerzésének a megváltoztatását?
A tőlünk nyugatabbra található tűzoltóságoknál az itthon létező kőzpontosított beszerzés teljesen ismeretlen dolog. Ott a felszerelés vagy gépjármű megvásárlásához szükséges pénzösszeget kapják meg és a vonatkozó szabályok és szabványok szerint a tűzoltóság saját maga versenyezteti és vásárolja meg az eszközt vagy járművet. A lehetséges mértékben a helyi igényekhez igazítva.

Tervezik e olyan program létrehozását amely az indokolt területen ("fehér folt") lévő Önkéntes Tűzoltó Egyesületek Önkéntes Tűzoltósággá alakulását támogatják?
Ez egy hosszabb folyamat.

Tisztelettel:
Szemlits Gyula
Gyomaendrőd Város Tűzoltó Egyesület
Az általam képviselt vélemény, magánvélemény, nem tükrözi annak a szervezetnek a hivatalos álláspontját, aminek a tagja vagyok!
wing
lángterelgető
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2006. jan. 26. 8:44

Hozzászólás Szerző: wing » 2007. júl. 28. 13:48

Tisztelt Miniszter Úr!

Mikor kívánja megszüntetni azt a rendszert,hogy a Tűzoltóság feje felett intézik a tűzoltógépjármű beszerzéseket?

-nem kérik ki a helyi Tűzoltóságok véleményét,azt "esszük"amit adnak.

Tisztelettel:wing
Biztonsági öv használata kötelező!!!
wing
lángterelgető
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2006. jan. 26. 8:44

Hozzászólás Szerző: wing » 2007. júl. 28. 13:41

Tisztelt Miniszter Úr!

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül mennyit szándékozik Ön vagy a kormány a Tűzoltóságok állagmegóvására ill.felújítására valamint új laktanya építésére fordítani?

Figyelmébe ajánlom:Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos jelentését.

http://www.langlovagok.hu/html/erdekvedelem/46.shtml

Tisztelettel:wing
Biztonsági öv használata kötelező!!!
Lezárt