Tűz a tűzijátékon

Egy hely, ahol a mindennapi munka során felmerült szakmai kérdéseket lehet kitárgyalni.
Válasz küldése
Avatar
sniper
tömlőszállító
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: sniper » 2003. aug. 26. 20:13

Nemtudom ki látta tegnap késő este a TV2-n, de voltak az íjászok, akik az égő nyílveszőket lővöldözték a Lánc-hídról. (Látványilag nagyon jó volt!!!) 1-2 nagyon úgy nézzet ki mintha az úszályba ment volna, de lehet rosszul láttam. Érdemes lenne megnézzni egy hozzáőértőnek!
szabókettő
vízpocsékoló
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2003. aug. 26. 10:07

Tűzijáték (helyesen hosszú Ű-vel)

Hozzászólás Szerző: szabókettő » 2003. aug. 26. 11:21

Barni kolléga eszmefuttatására reagálnék röviden.

1. Azt tudni kell hogy bármilyen esemény után "szakértőnek" magát kinevező személyek, kereskedelmi és egyéb internetes hírvadász, hírgyártó médiáknak leadott nyilatkozatai egyenlőek a nullával. Természetesen veszélyt jelent ha a vetőcsövek vízszintes irányba kerülnek és a cumó benne van. De mivel az indítás nem számítógéppel és távirányítással (automatikusan vezérelve) történt, hanem nyomógombos indítógépekkel a pirotechnikusok keze által nyomkodva, ezért nem állt fenn az a veszély, hogy kontrollálhatatlanok maradtak az eldőlt csövek.
1/1. A tűz és robbanásveszélyes pirotechnikai anyagot nem faállványon helyezték el hanem az anyag kilövésére szolgáló vetőcsöveket rögzítették fa kalodákba. (Mellesleg a szállításuk papírdobozban történik, sőt magának a terméknek is papír az anyaga, tehát még gyúlékonyabb mint a fa) De nem a fa a lényeg, hanem az hogy mi és, hogy mitől gyulladt meg? A felvételeken látszott, hogy vadi új kalodák voltak kb. 4-5 cm vastagságú deszkákból ácsolva. A tűzijáték bombák kilövésekor keletkező izzó darabok nem mások mint a bombatestet képező papír és az effekt hordozóanyaga, amely a működésskor jelenlevő nagy hőmérséklet hatására megpörkölődik, felizzik. Ezek visszahullásakor szokott a száraz aljnövényzet meggyulladni. Ne mondja nekem senki, hogy izzó keménypapírtól a 4-5 cm vastag frissen darabolt fenyődeszkák és a bombák kilövéséhez használt hőre lágyuló(!) KPE csövek meggyulladnak (400 Cfok a gyull. hőm.-e). Nem akarok találgatásokba bocsátkozni de valószínűleg maradt az uszályon oda nem való anyag is. (csomagolópapír, doboz, szemét mittudomén amit a nagy sietségben ott felejtettek). Az hogy ekkora mennyiségű tömör faanyag és műanyag cső úgy égjen ahogy ott égett, ahhoz valami igen erős gyújtóforrásnak kellett jelen lennie. Az megint csak nem magyarázat, hogy a bomba esetleg csőben bontott és emiatt gyulladtak ki a kaoldák mivel akkora robbanóereje van a bombák bontótöltetének, hogy a kalodákat szerte-széjjel kell hogy verje és a lökőhullámtól messzeire elrepülnek a darabjai.
1/2. Természetesen kell engedélyeztetni a budapesti tűzijátékot is.
1/3. Az engedélyt a fővárosban a BRFK adja ki és semmilyen biztonságtechnikai előírást nem határozhat meg alapvetően, mert a továbbiakban taglalásra kerülő 4/1978. (IV. 21.) BM rendelet nem ad erre lehetőséget.

2. Az említett rendelet annyiban szabályozza a pirotechnikai tevékenységet (maradjunk csak a felhasználásnál), hogy a rendelet értelmében engedélyt kell kérni az illetékes megyei rendőrfőkapitányságtól (fővárosban brfk) és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok (a rendelet még megyei tűzoltóparancsnokságokat említ) szakhatósági állásfoglalását be kell szerezni (fővárosban ftp). Ma is hatályos és ezen kívül más előírását nem lehet betartani mert nincs is a felhasználásra vontkozóan. (rossz példa volt az OTSZ) Egy helyen említi hogy be kell tartani a pirotechnikai anyagokkal kapcsolatos egyetlen magyar szabványt (MSZ 15761) amely azonban a pirotechnikai anyagok tulajdonságaival és tárolóhelyeik kialakításával foglalkozik. Felhasználsára vonatkozó előírás nulla. (Mellesleg a Magyar Szabványügyi Testület több szabvánnyal egyetemben májusban ki akarta vonni a forgalomból de mivel senki nem vállalta fel új készítését, ezért októberig kapott újabb halaldékot.)

3. A tűzgyújtási tilamlom, - amit még nem oldottak fel - nem érinti a pirotechnikai anyagok felhasználását. Teljesen más tészta.

4. Mit nem lehet azon érteni, hogy a hegyet locsolják? Nem írja elő egyetlen rendelet sem, hogy ezt meg kell tenni! Ezt barátom az ftp írta elő a szakhatósági állásfoglalásában a kivitelező cégnek aki természetesen a tűzoltóságot kérte föl enneka passzusnak a teljesítésére mivel a legszakszerűbben ez a szervezet tud bánni a viznek nagy mennyiségben célirányosan területre való juttatásában. Természetes ellenérték fejében. Meg lehet tőlük kérdezni hogy abból a tűzijátékra fordított 125 millióból hány millió vándolort a kollégák zsebébe. A tavalyi bíztosítás és előlocsolás is több mint 10 milliós értékű volt. Senki nem dologozik ingyen ne félj!

5. A hősiesen helytáló tűzoltókban igazad van bár tűzoltástaktikai szempontból és igazgatásrendészeti szempontból maga a tűzoltóság is hibázott. Ha csak a víztározóra gondolok ahol írások szerint a tűzoltók 25 méterre álltak a pótkocsitól hát borsózik a hátam. A pótkocsin elhelyezett legnagyobb kaliberű bombáknak (200 mm) is minimum 50 méter (sugárban) a bizotnsági távolsága. Ez veti fel azt a kérdést hogy ki engedte őket e távolságon belülre, mert az bizony szabálysértést követett el a tűzoltókkal egyetemben. Az meg hogy az égő pótkocsi közelébe mennek oltani egyenesen baromság amikor tisztában vannak vele hogy pirotechnikai anyag van rajta. Lehet hogy elavult de a "Tűzoltás a vegyiparban" című könyv elég jól foglalkozik e témával.

5/1. A fókusz idézetéhez pedig csak annyit (nem a tűzoltók érdemeit csorbítva), hogy az uszályon a nagyméretű bombák felrobbanását és ezzel a "meglehetősen nagy robbanásokat" maga az usztályon levő pirotechnikus akadályozta meg nem a tűzoltók. Ugyanis amikor az uszályon a tűz elindult a pirotechnikus azzal kezdte, hogy minden létező a tűz közelében levő terméket beindítottak és az uszályon levő oltóeszközökkel elkezdték a tüzet oltani, amikor azonban látták, hogy a tűz továbbterjed a nagykaliberű bombákat is kilötték a nagyobb baj elkerülése végett és ezután kérték a tűzoltók segítségét a további oltáshoz és kimenkítésükhöz. Ezért maradt el a nagyszerűnek ígért finálé mert előbb ellőtték őket mint kellett volna. A tűzoltók már csak a kalodákat és a csöveket oltották.
Avatar
civil guard
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 703
Csatlakozott: 2003. júl. 01. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: civil guard » 2003. aug. 22. 8:19

Sziasztok


miután kigyuladt az uszály már nem is érdekelt a tűzijáték sokkal érdekesebb volt számomra éles akcióban látni a hajót! igazán remek munkát végeztek a hajósok
civil guard

"aki jót tesz, annak semmi joga nincs hálát követelni"
Avatar
Barni
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Barni » 2003. aug. 21. 22:39

<b>Tüzijáték</b> - milyen áron?

<i> "A veszélyt az jelentette, hogy ezek a vetőcsövek vízszintes irányba kerültek, és még nem voltak kilőve. Ha ezek kontrollálatlanok, akkor vízszintes irányba indulnak el és sérüléseket okozhatnak" - mondja egy szakértő. http://www.online.rtlklub.hu/hirek/belf ... 0893486</i>

Tűz, és robbanásveszélyes pirotechnikai anyagokat miért engedik fa állványokon elhelyezni?
Egyáltalán kell engedélyeztetni a budapesti tüzijátékot?
Ha kell, akkor azt ki engedélyezi és milyen biztonságtechnikai előírásokat határoz meg?

<i>A szakemberek szerint nincs szabályozva a pirotechnikai tevékenység, a biztonsági jogszabály a szerelésre, kivitelezésre. Létezik ugyan 1978-as belügyi rendelet, de az annyira elavult, hogy a szakemberek szerint semmire sem jó. http://www.online.rtlklub.hu/hirek/belf ... 0893486</i>

Most akkor szabályozva van, vagy mégse? Pontosabban a hivatkozott belügyi rendeletet már valaki hatályon kívül helyezte, vagy még 2003-ban is hatályos?
Mondjuk a 35/1996-os BM rendelet is elavult már, de attól még be kell tartani az előírásait.

<i>A tűzoltóság szóvivőjének közlése szerint több helyen kigyulladt a Gellért-hegy a tűzijáték következtében. "Hiába locsolták a Gellért-hegyet, a száraz aljnövényzet és az erdő egy része lángra kapott". http://www.korridor.hu/cikk.php?cikk=100000068474</i>

2003. április 18-án kiadott tűzgyújtási tilalmat már feloldották?

<i>Harminc tűzoltó locsolja a Gellért-hegyet.
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság is részt vesz az augusztus huszadikai tűzijáték előkészületeiben. A Gellért-hegyen a meredek sziklafalat és a hegyi sétányt kell "előáztatni". Augusztus 18-19-20-án, minden nap hét tűzoltóautó és egy emelőkosaras gépjármű, napi hat órában harminc fő végzi a megelőzést. A tűzijáték során folyamatosan a helyszíneken lesznek a tűzoltók a Gellért-hegy védelme miatt. http://www.tuzoltosagbp.hu/reszlet.php? ... a=hirek</i>

Pontosan ez az a rész, amit a legkevésbé sem értek. Miért "kell" előáztatni, illetve locsolni a Gellért-hegyet? Ezt meg melyik rendelet írja elő? A tűzoltóság tűzmegelőzési feladata, hogy engedélyező, tiltó és korlátozó intézkedéseket tegyen... és nem neki kellene a tűzmegelőzési feladatokat végrehajtani. OK, hogy kéznél van, és talán a legalkalmasabb is a feladat végrehajtására, de akkor azt miért nem rendeli meg tőle szolgáltatásként az aktívban hatalmas aroganciával nyilatkozó Burget Péter projectvezető, aki a TV-ben elmondta, hogy cége a Nexus kft az egész állami ünnep szervezője és felelőse.

Végül egy idézet a fókuszból: <i>Meglehetősen nagy volt a veszély, egy része azoknak a pirotechnikai eszközöknek, amelyek az uszályon voltak, már teljesen, nem voltak kézben tarthatók, elterjedt a tűz, nagyon nagy méretű bombák még közvetlenül a tűz előtt voltak, azok a tűzoltók, akik kézi sugarakat szereltek és ott helyen, helyi oltást végeztek, meglehetősen nagy robbanásokat tudtak megakadályozni. </i>

Azok a tűzoltók, akik az uszály, vagy a pótkocsi oltásában részvettek, bizony hősiesen helytálltak. Minden elismerést megérdemelnek.
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2003. aug. 21. 19:11

Avatar
Barni
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Barni » 2003. aug. 21. 17:27

A modemesek most biztosan szívükbe zárták kerolt. :lol: :lol: :lol:
Egy link praktikusabb lenne. :idea:
Avatar
Roland
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2002. aug. 22. 12:07
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Roland » 2003. aug. 21. 17:18

Dunaföldvár ÖTE írta:Roland: nem tudtam nézni a tv-ben mert a helyi tüzijátékra vittem a törött lábú mennyasszonyomat!
Dánfok 22: asszem megtaláltam azt akivel én szúrom el az életem, mint te tavaly! Remélem olvasod!

Üdv!

DÖTE
Jó bulást neki DÖTE!
kerol
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2003. aug. 21. 16:56

Hozzászólás Szerző: kerol » 2003. aug. 21. 17:10

Itt van egy pár kép, amit tegnap fotóztam a helyszínen 8) :

http://www.nexus.hu/kerol/backup/DSCF0101.jpg
http://www.nexus.hu/kerol/backup/DSCF0102.jpg

K.
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. aug. 21. 16:08

Roland: nem tudtam nézni a tv-ben mert a helyi tüzijátékra vittem a törött lábú mennyasszonyomat!
Dánfok 22: asszem megtaláltam azt akivel én szúrom el az életem, mint te tavaly! Remélem olvasod!

Üdv!

DÖTE
Andris__19
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2003. aug. 21. 15:20
Tartózkodási hely: nincs
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Andris__19 » 2003. aug. 21. 15:21

A rakparton is kigyulladt par raketaveto. Amint lattam az egyik robbant is, eleg szep gombafelhot hagyott maga utan. Vajon lesznek kozelebbi kepek az oltasrol?
Avatar
Roland
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2002. aug. 22. 12:07
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Roland » 2003. aug. 21. 14:48

DÖTE! Nem nézted a tv-ben? Elöbb utóbb lesz több kép remélem, a pár sorral lejebbi képemen látni tisztán hogy lángol az uszály mint a rongy!

Találtam pár képet itt a link -> http://www.tuzoltosagbp.hu/reszlet.php? ... abla=hirek
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. aug. 21. 13:50

Erről fogalmam sincs az indexen csak ennyi volt! De legalább szép volt a tüzijáték?

Üdv!

DÖTE
Avatar
sniper
tömlőszállító
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: sniper » 2003. aug. 21. 13:40

Azt láttam, hogy a budai rakpartról is a hegy fölé lőttek, és elég alacsonyan is. Az uszályt sajnos a Lánchídtól nem láttam.
Avatar
sniper
tömlőszállító
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: sniper » 2003. aug. 21. 13:37

Milyen faállványzat?
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. aug. 21. 13:36

Sniper: akkor te tényleg testközelből láttad az egészet! Szerinted mi lehetett a gond?

Üdv!

DÖTE
Avatar
sniper
tömlőszállító
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: sniper » 2003. aug. 21. 13:35

Gyurma: nekem mint ELMŰsnek "hivatalból" kint kell lenni. Közvilt oltani ha nem menne automatikusan. Szerintem a legjobb helyet sikerült megtalálni, Erzsébet-híd budai hídfője alatt. :D
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. aug. 21. 13:35

Az index szerint a kivitelező a faállványzatokat okolja a tűzért. Ha valakinek van valami közlebbi infója szóljon!

Üdv!

DÖTE
Avatar
Roland
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2002. aug. 22. 12:07
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Roland » 2003. aug. 21. 12:24

Nekem olyan képeim vannak amit a hármashatárhegy webkamerájáról sikerült leszednem. Ime egy kép amin jól látható az uszálytűz (nem a legjobb minőség) ->
Kép
Avatar
gyurma
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 816
Csatlakozott: 2003. júl. 08. 10:29
Tartózkodási hely: Kurd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gyurma » 2003. aug. 21. 0:40

Sniper kint voltál?Ha igen akkor "irigyelünk" az Ötés kollégákkal,Mi csak tv-ben néztük de az uszály az szépen feketén füstölt!
Avatar
sniper
tömlőszállító
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: sniper » 2003. aug. 21. 0:29

Csak, hogy teljes legyen az "öröm" a Szirtes utcában volt egy csúf csőtörés. :lol:
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Tűz a tűzijátékon

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2003. aug. 20. 22:31

Az augusztusi 20-i tűzijátékon Budapesten több helyen tűz ütött ki. Egy uszály a Dunán gyulladt ki, míg a Gellérthegyen egy teherautó pótkocsija robbant fel.

Várjuk a szemtanúk és az oltásban résztvevő tűzoltók beszámolóját.

Képeket a langlovagok@langlovagok.hu címre lehet küldeni.
Válasz küldése