* Belépés   * Regisztráció * GyIK    * Keresés
Pontos idő: 2018. máj. 23. 11:07

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 26. 20:13 
tömlőszállító
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Nemtudom ki látta tegnap késő este a TV2-n, de voltak az íjászok, akik az égő nyílveszőket lővöldözték a Lánc-hídról. (Látványilag nagyon jó volt!!!) 1-2 nagyon úgy nézzet ki mintha az úszályba ment volna, de lehet rosszul láttam. Érdemes lenne megnézzni egy hozzáőértőnek!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Tűzijáték (helyesen hosszú Ű-vel)
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 26. 11:21 
vízpocsékoló

Csatlakozott: 2003. aug. 26. 10:07
Hozzászólások: 3
Offline
Barni kolléga eszmefuttatására reagálnék röviden.

1. Azt tudni kell hogy bármilyen esemény után "szakértőnek" magát kinevező személyek, kereskedelmi és egyéb internetes hírvadász, hírgyártó médiáknak leadott nyilatkozatai egyenlőek a nullával. Természetesen veszélyt jelent ha a vetőcsövek vízszintes irányba kerülnek és a cumó benne van. De mivel az indítás nem számítógéppel és távirányítással (automatikusan vezérelve) történt, hanem nyomógombos indítógépekkel a pirotechnikusok keze által nyomkodva, ezért nem állt fenn az a veszély, hogy kontrollálhatatlanok maradtak az eldőlt csövek.
1/1. A tűz és robbanásveszélyes pirotechnikai anyagot nem faállványon helyezték el hanem az anyag kilövésére szolgáló vetőcsöveket rögzítették fa kalodákba. (Mellesleg a szállításuk papírdobozban történik, sőt magának a terméknek is papír az anyaga, tehát még gyúlékonyabb mint a fa) De nem a fa a lényeg, hanem az hogy mi és, hogy mitől gyulladt meg? A felvételeken látszott, hogy vadi új kalodák voltak kb. 4-5 cm vastagságú deszkákból ácsolva. A tűzijáték bombák kilövésekor keletkező izzó darabok nem mások mint a bombatestet képező papír és az effekt hordozóanyaga, amely a működésskor jelenlevő nagy hőmérséklet hatására megpörkölődik, felizzik. Ezek visszahullásakor szokott a száraz aljnövényzet meggyulladni. Ne mondja nekem senki, hogy izzó keménypapírtól a 4-5 cm vastag frissen darabolt fenyődeszkák és a bombák kilövéséhez használt hőre lágyuló(!) KPE csövek meggyulladnak (400 Cfok a gyull. hőm.-e). Nem akarok találgatásokba bocsátkozni de valószínűleg maradt az uszályon oda nem való anyag is. (csomagolópapír, doboz, szemét mittudomén amit a nagy sietségben ott felejtettek). Az hogy ekkora mennyiségű tömör faanyag és műanyag cső úgy égjen ahogy ott égett, ahhoz valami igen erős gyújtóforrásnak kellett jelen lennie. Az megint csak nem magyarázat, hogy a bomba esetleg csőben bontott és emiatt gyulladtak ki a kaoldák mivel akkora robbanóereje van a bombák bontótöltetének, hogy a kalodákat szerte-széjjel kell hogy verje és a lökőhullámtól messzeire elrepülnek a darabjai.
1/2. Természetesen kell engedélyeztetni a budapesti tűzijátékot is.
1/3. Az engedélyt a fővárosban a BRFK adja ki és semmilyen biztonságtechnikai előírást nem határozhat meg alapvetően, mert a továbbiakban taglalásra kerülő 4/1978. (IV. 21.) BM rendelet nem ad erre lehetőséget.

2. Az említett rendelet annyiban szabályozza a pirotechnikai tevékenységet (maradjunk csak a felhasználásnál), hogy a rendelet értelmében engedélyt kell kérni az illetékes megyei rendőrfőkapitányságtól (fővárosban brfk) és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok (a rendelet még megyei tűzoltóparancsnokságokat említ) szakhatósági állásfoglalását be kell szerezni (fővárosban ftp). Ma is hatályos és ezen kívül más előírását nem lehet betartani mert nincs is a felhasználásra vontkozóan. (rossz példa volt az OTSZ) Egy helyen említi hogy be kell tartani a pirotechnikai anyagokkal kapcsolatos egyetlen magyar szabványt (MSZ 15761) amely azonban a pirotechnikai anyagok tulajdonságaival és tárolóhelyeik kialakításával foglalkozik. Felhasználsára vonatkozó előírás nulla. (Mellesleg a Magyar Szabványügyi Testület több szabvánnyal egyetemben májusban ki akarta vonni a forgalomból de mivel senki nem vállalta fel új készítését, ezért októberig kapott újabb halaldékot.)

3. A tűzgyújtási tilamlom, - amit még nem oldottak fel - nem érinti a pirotechnikai anyagok felhasználását. Teljesen más tészta.

4. Mit nem lehet azon érteni, hogy a hegyet locsolják? Nem írja elő egyetlen rendelet sem, hogy ezt meg kell tenni! Ezt barátom az ftp írta elő a szakhatósági állásfoglalásában a kivitelező cégnek aki természetesen a tűzoltóságot kérte föl enneka passzusnak a teljesítésére mivel a legszakszerűbben ez a szervezet tud bánni a viznek nagy mennyiségben célirányosan területre való juttatásában. Természetes ellenérték fejében. Meg lehet tőlük kérdezni hogy abból a tűzijátékra fordított 125 millióból hány millió vándolort a kollégák zsebébe. A tavalyi bíztosítás és előlocsolás is több mint 10 milliós értékű volt. Senki nem dologozik ingyen ne félj!

5. A hősiesen helytáló tűzoltókban igazad van bár tűzoltástaktikai szempontból és igazgatásrendészeti szempontból maga a tűzoltóság is hibázott. Ha csak a víztározóra gondolok ahol írások szerint a tűzoltók 25 méterre álltak a pótkocsitól hát borsózik a hátam. A pótkocsin elhelyezett legnagyobb kaliberű bombáknak (200 mm) is minimum 50 méter (sugárban) a bizotnsági távolsága. Ez veti fel azt a kérdést hogy ki engedte őket e távolságon belülre, mert az bizony szabálysértést követett el a tűzoltókkal egyetemben. Az meg hogy az égő pótkocsi közelébe mennek oltani egyenesen baromság amikor tisztában vannak vele hogy pirotechnikai anyag van rajta. Lehet hogy elavult de a "Tűzoltás a vegyiparban" című könyv elég jól foglalkozik e témával.

5/1. A fókusz idézetéhez pedig csak annyit (nem a tűzoltók érdemeit csorbítva), hogy az uszályon a nagyméretű bombák felrobbanását és ezzel a "meglehetősen nagy robbanásokat" maga az usztályon levő pirotechnikus akadályozta meg nem a tűzoltók. Ugyanis amikor az uszályon a tűz elindult a pirotechnikus azzal kezdte, hogy minden létező a tűz közelében levő terméket beindítottak és az uszályon levő oltóeszközökkel elkezdték a tüzet oltani, amikor azonban látták, hogy a tűz továbbterjed a nagykaliberű bombákat is kilötték a nagyobb baj elkerülése végett és ezután kérték a tűzoltók segítségét a további oltáshoz és kimenkítésükhöz. Ezért maradt el a nagyszerűnek ígért finálé mert előbb ellőtték őket mint kellett volna. A tűzoltók már csak a kalodákat és a csöveket oltották.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 22. 8:19 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2003. júl. 01. 14:22
Hozzászólások: 703
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Sziasztok


miután kigyuladt az uszály már nem is érdekelt a tűzijáték sokkal érdekesebb volt számomra éles akcióban látni a hajót! igazán remek munkát végeztek a hajósok

_________________
civil guard

"aki jót tesz, annak semmi joga nincs hálát követelni"


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 22:39 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Hozzászólások: 618
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
<b>Tüzijáték</b> - milyen áron?

<i> "A veszélyt az jelentette, hogy ezek a vetőcsövek vízszintes irányba kerültek, és még nem voltak kilőve. Ha ezek kontrollálatlanok, akkor vízszintes irányba indulnak el és sérüléseket okozhatnak" - mondja egy szakértő. http://www.online.rtlklub.hu/hirek/belf ... =030893486</i>

Tűz, és robbanásveszélyes pirotechnikai anyagokat miért engedik fa állványokon elhelyezni?
Egyáltalán kell engedélyeztetni a budapesti tüzijátékot?
Ha kell, akkor azt ki engedélyezi és milyen biztonságtechnikai előírásokat határoz meg?

<i>A szakemberek szerint nincs szabályozva a pirotechnikai tevékenység, a biztonsági jogszabály a szerelésre, kivitelezésre. Létezik ugyan 1978-as belügyi rendelet, de az annyira elavult, hogy a szakemberek szerint semmire sem jó. http://www.online.rtlklub.hu/hirek/belf ... =030893486</i>

Most akkor szabályozva van, vagy mégse? Pontosabban a hivatkozott belügyi rendeletet már valaki hatályon kívül helyezte, vagy még 2003-ban is hatályos?
Mondjuk a 35/1996-os BM rendelet is elavult már, de attól még be kell tartani az előírásait.

<i>A tűzoltóság szóvivőjének közlése szerint több helyen kigyulladt a Gellért-hegy a tűzijáték következtében. "Hiába locsolták a Gellért-hegyet, a száraz aljnövényzet és az erdő egy része lángra kapott". http://www.korridor.hu/cikk.php?cikk=100000068474</i>

2003. április 18-án kiadott tűzgyújtási tilalmat már feloldották?

<i>Harminc tűzoltó locsolja a Gellért-hegyet.
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság is részt vesz az augusztus huszadikai tűzijáték előkészületeiben. A Gellért-hegyen a meredek sziklafalat és a hegyi sétányt kell "előáztatni". Augusztus 18-19-20-án, minden nap hét tűzoltóautó és egy emelőkosaras gépjármű, napi hat órában harminc fő végzi a megelőzést. A tűzijáték során folyamatosan a helyszíneken lesznek a tűzoltók a Gellért-hegy védelme miatt. http://www.tuzoltosagbp.hu/reszlet.php? ... abla=hirek</i>

Pontosan ez az a rész, amit a legkevésbé sem értek. Miért "kell" előáztatni, illetve locsolni a Gellért-hegyet? Ezt meg melyik rendelet írja elő? A tűzoltóság tűzmegelőzési feladata, hogy engedélyező, tiltó és korlátozó intézkedéseket tegyen... és nem neki kellene a tűzmegelőzési feladatokat végrehajtani. OK, hogy kéznél van, és talán a legalkalmasabb is a feladat végrehajtására, de akkor azt miért nem rendeli meg tőle szolgáltatásként az aktívban hatalmas aroganciával nyilatkozó Burget Péter projectvezető, aki a TV-ben elmondta, hogy cége a Nexus kft az egész állami ünnep szervezője és felelőse.

Végül egy idézet a fókuszból: <i>Meglehetősen nagy volt a veszély, egy része azoknak a pirotechnikai eszközöknek, amelyek az uszályon voltak, már teljesen, nem voltak kézben tarthatók, elterjedt a tűz, nagyon nagy méretű bombák még közvetlenül a tűz előtt voltak, azok a tűzoltók, akik kézi sugarakat szereltek és ott helyen, helyi oltást végeztek, meglehetősen nagy robbanásokat tudtak megakadályozni. </i>

Azok a tűzoltók, akik az uszály, vagy a pótkocsi oltásában részvettek, bizony hősiesen helytálltak. Minden elismerést megérdemelnek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 19:11 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5863
Offline
Néhány kép az uszálytűzről:
http://langlovagok.hu/kepek2003/magyark ... ytuz.shtml


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 17:27 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Hozzászólások: 618
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
A modemesek most biztosan szívükbe zárták kerolt. :lol: :lol: :lol:
Egy link praktikusabb lenne. :idea:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 17:18 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 22. 12:07
Hozzászólások: 688
Offline
Dunaföldvár ÖTE írta:
Roland: nem tudtam nézni a tv-ben mert a helyi tüzijátékra vittem a törött lábú mennyasszonyomat!
Dánfok 22: asszem megtaláltam azt akivel én szúrom el az életem, mint te tavaly! Remélem olvasod!

Üdv!

DÖTE


Jó bulást neki DÖTE!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 17:10 
vízpocsékoló

Csatlakozott: 2003. aug. 21. 16:56
Hozzászólások: 1
Offline
Itt van egy pár kép, amit tegnap fotóztam a helyszínen 8) :

http://www.nexus.hu/kerol/backup/DSCF0101.jpg
http://www.nexus.hu/kerol/backup/DSCF0102.jpg

K.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 16:08 
Szent Tömlő őrzője
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Hozzászólások: 1309
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Roland: nem tudtam nézni a tv-ben mert a helyi tüzijátékra vittem a törött lábú mennyasszonyomat!
Dánfok 22: asszem megtaláltam azt akivel én szúrom el az életem, mint te tavaly! Remélem olvasod!

Üdv!

DÖTE


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 15:21 
vízpocsékoló

Csatlakozott: 2003. aug. 21. 15:20
Hozzászólások: 1
Tartózkodási hely: nincs
Offline
A rakparton is kigyulladt par raketaveto. Amint lattam az egyik robbant is, eleg szep gombafelhot hagyott maga utan. Vajon lesznek kozelebbi kepek az oltasrol?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 14:48 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 22. 12:07
Hozzászólások: 688
Offline
DÖTE! Nem nézted a tv-ben? Elöbb utóbb lesz több kép remélem, a pár sorral lejebbi képemen látni tisztán hogy lángol az uszály mint a rongy!

Találtam pár képet itt a link -> http://www.tuzoltosagbp.hu/reszlet.php?mit=938&tabla=hirek


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 13:50 
Szent Tömlő őrzője
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Hozzászólások: 1309
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Erről fogalmam sincs az indexen csak ennyi volt! De legalább szép volt a tüzijáték?

Üdv!

DÖTE


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 13:40 
tömlőszállító
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Azt láttam, hogy a budai rakpartról is a hegy fölé lőttek, és elég alacsonyan is. Az uszályt sajnos a Lánchídtól nem láttam.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 13:37 
tömlőszállító
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Milyen faállványzat?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 13:36 
Szent Tömlő őrzője
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Hozzászólások: 1309
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Sniper: akkor te tényleg testközelből láttad az egészet! Szerinted mi lehetett a gond?

Üdv!

DÖTE


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 13:35 
tömlőszállító
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Gyurma: nekem mint ELMŰsnek "hivatalból" kint kell lenni. Közvilt oltani ha nem menne automatikusan. Szerintem a legjobb helyet sikerült megtalálni, Erzsébet-híd budai hídfője alatt. :D


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 13:35 
Szent Tömlő őrzője
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Hozzászólások: 1309
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Az index szerint a kivitelező a faállványzatokat okolja a tűzért. Ha valakinek van valami közlebbi infója szóljon!

Üdv!

DÖTE


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 12:24 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 22. 12:07
Hozzászólások: 688
Offline
Nekem olyan képeim vannak amit a hármashatárhegy webkamerájáról sikerült leszednem. Ime egy kép amin jól látható az uszálytűz (nem a legjobb minőség) ->
Kép


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 0:40 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2003. júl. 08. 10:29
Hozzászólások: 816
Tartózkodási hely: Kurd
Offline
Sniper kint voltál?Ha igen akkor "irigyelünk" az Ötés kollégákkal,Mi csak tv-ben néztük de az uszály az szépen feketén füstölt!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 21. 0:29 
tömlőszállító
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 27. 2:02
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Csak, hogy teljes legyen az "öröm" a Szirtes utcában volt egy csúf csőtörés. :lol:


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Tűz a tűzijátékon
HozzászólásElküldve: 2003. aug. 20. 22:31 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5863
Offline
Az augusztusi 20-i tűzijátékon Budapesten több helyen tűz ütött ki. Egy uszály a Dunán gyulladt ki, míg a Gellérthegyen egy teherautó pótkocsija robbant fel.

Várjuk a szemtanúk és az oltásban résztvevő tűzoltók beszámolóját.

Képeket a langlovagok@langlovagok.hu címre lehet küldeni.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
Impresszum és moderációs alapelvek
Lánglovagok Egyesület - egyesulet.langlovagok.hu
Legfrissebb hozzászólások: RSS

   Lánglovagok Egyesület | Lánglovagok.hu tûzoltóportál | Lánglovagok Hírlevél © Lánglovagok.hu 2001-2016.