Árvíz, belvíz

Egy hely, ahol a mindennapi munka során felmerült szakmai kérdéseket lehet kitárgyalni.
Válasz küldése
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Kárpátinfo.net

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2016. nov. 10. 14:41

fajó
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1564
Csatlakozott: 2010. máj. 16. 20:56
Tartózkodási hely: Balaton északi part

Re: Árvíz, belvíz

Hozzászólás Szerző: fajó » 2015. aug. 18. 8:09

A határőrizethez értők fel tudják számoltatni a jelen helyzet okozta problémákat???
"Tartsatok lépést a fejlődéssel, és amit elvállaltatok, azt tisztességgel végezzétek is el, mert csak ez által tudtok megbecsülést szerezni. " Idézet: Farkas József ny. tű. alezredes úrtól a Tűzoltó Iskola Műszaki Tanszék volt Főtanárától.
Avatar
Dodesz
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 506
Csatlakozott: 2007. nov. 18. 18:27

Re: Árvíz, belvíz

Hozzászólás Szerző: Dodesz » 2014. szept. 16. 11:25

http://www.origo.hu/itthon/20140915-meg ... muran.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ezeknek elment a maradék eszük? Gyerekek az árvízi védekezésben?
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Árvíz, belvíz

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 15. 8:51

Sok településen védekeznek a víz ellen

Főként a Dunántúlon okozott súlyos problémákat tegnap a lezúdult nagy mennyiségű csapadék. A legrosszabb helyzet Zala megyében állt elő, ahol négy települést elzárt a víz a külvilágtól. Közülük kettő lakosait még sötétedés előtt kitelepítették. Jelentős károkat okozott a víz Veszprém megyében is, de Vas, Somogy, és Tolna megyének is kijutott a csapadékvíz okozta károkból. A Dunántúlon főleg Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintette a rendkívüli időjárás, kisebb káresetek azonban Bács-Kiskun, Csongrád, és Békés megyében is előfordultak.

A folyóink hazai valamint külföldi vízgyűjtő területein hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt több vízfolyásunk is áradt a napokban. Tegnap összesen 287 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget. A belvízi fenyegetettség miatt összesen huszonhat védelmi szakaszon rendeltek el valamilyen szintű készültségi fokozatot. Ár- vagy belvízzel szemben összesen 119 településen védekeztek tegnap. A legtöbb – harmincegy – helyen Vas megyében, tizennyolc helyen Zala megyében, tizenkét helyen Somogyban. Sorrendben Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Baranya, Veszprém, Komárom-Esztergom, Tolna, Pest, Csongrád, Fejér, Nógrád megye következik – utóbbi egy védekező településsel.

Zala megyében alakult a legkedvezőtlenebbül a helyzet – előbb Lentiből kellett kimenekíteni 124 embert a lendvadedesi víztározó gátjának túlcsordulása miatt. Napközben a katasztrófavédelem vezetői úgy döntöttek, hogy a megye négy elzárt települése – Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza – közül kettőből, Szíjártóházáról és Zalaszombatfáról még a sötétedés beállta előtt kitelepítik az ott élőket, összesen 82 embert, megelőző biztonsági intézkedésként. Tegnap estétől hivatásosok és civilek közösen dolgoznak a Maróc melletti víztározó gátjának megerősítésén, ez a közelben található Kiscsehi mélyebben fekvő részein élő harminc embert érintette közvetlenül. Ugyancsak Lentinél buzgár keletkezett a Csörgő patak védművében, ennek elfogásán tegnap hatvanan dolgoztak.

Vas megyében is sokan dolgoztak tegnap a víz okozta károk megelőzésén vagy a bekövetkezett károk mérséklésén. A Rába áradása miatt Körmendnél a Rába hídjától keletre kilencvenöten dolgoztak a védmű homokszákokkal történő magasításán. Délután óvintézkedésként lezárták és teherautókkal és betontömbökkel leterhelték a körmendi régi közúti hidat, azért, hogy így ellenálljon az ár emelő hatásának.

Somogyban főként Siófoknak jutott ki a felhőszakadás következményeiből, de tömegesen érkezetek bejelentések víz okozta károkról Balatonkeresztúrról, Balatonföldvárról, Csurgóról és Marcaliból is. Siófokon, a Bem utcában egy ingatlan pincéjében kilencven centiméter magasan állt a víz. Nagyatádon egy árokban gyűlt össze a csapadék, de kiszivattyúzni nem lehetett, mivel a környező területek is víz alatt vannak. Kaposváron, az Ady Endre úton gyűlt össze egy pincében harminc centiméter magasan a víz, amelyet a helyi hivatásos tűzoltók eltávolítottak. Barcsról arról érkezett bejelentés, hogy az összegyűlt csapadékvíz mélyebben fekvő házakat veszélyeztet. Marcaliból is érkezett bejelentés pincében összegyűlt jelentős mennyiségű esővízről. A rengeteg csapadékvíz miatt keletkezett károk és veszélyhelyzet miatt Siófokról kilenc, Kéthely tizenkét embert telepítettek ki.

Baranyában Alsómocsolád települést továbbra is elzárja a szalatnaki halastóból kifolyó víz. Hobolon, Mánfán, Bikalon, Alsómocsoládon, Szigetváron és Dencsházán homokzsákkal védekeztek a víz ellen a tegnapi napon. Szigetváron még tart a védekezés, az Almás-patakba szivattyúzzák vissza az Állatkórházat, és az Alapi Gáspár utcai lakóházakat veszélyeztető vizet. Bikalon töltést magasítottak a szomszédos Nagyhajmás településen leesett nagy mennyiségű csapadék miatt.

Veszprém megyét sem kímélte tegnap a felhőszakadás, több településen alakult ki kritikus helyzet. A Balaton északi partján Balatonfüreden, Csopakon, Paloznakon, Balatonudvariban, Aszófőn dolgoztak az összegyűlt víz eltávolításán a tűzoltók. A Balatontól kissé távolabb eső településeken – Tótvázsonyban, Nagyvázsonyba, Dörgicsén – szintén több helyszínen küzdöttek a vízzel a tűzoltók. Ajkáról ugyancsak tömegesen érkeztek bejelentések a víz okozta károkról, akárcsak Pápáról és annak vonzáskörzetéből. Vászolynál kilépett egy patak a medréből délután – a lakóházak védelme érdekében átvágták a település egyik útját, így a víz szabad területre folyt el. Hidegkúton mintegy negyven centiméteres víz hömpölygött az egyik utcán a felhőszakadást követően – itt megelőző intézkedésként homokzsákokat raktak le a veszélyeztetett épületekhez. Hasonlóan járnak el Úrkút, Örvényesen, Pécsely, Balatonalmádi és Tagyon településeken is. Ajka belvárosában a Torna patak kiöntött, lakóépületekbe és üzletekbe folyt be a víz.

A jelenleg is intenzíven hulló csapadék miatt Jász-Nagykun-Szolnok megye több településéről futottak be értesítések víz okozta károkról a katasztrófavédelem ügyeletére. Tömegesen érkeznek bejelentések elöntött pincékről, alagsori épületekről és lakóházakról, udvarokon összegyűlt nagy mennyiségű vízről, ami lakóépületet, garázsokat és egyéb vagyontárgyakat is veszélyeztet. Tömegesen futnak be a segélyhívások Szolnok-Szandaszőlősről, Szolnokról, valamint Törökszentmiklósról. A felázott talajban meglazult gyökerek miatt több helyen kidőltek vagy veszélyesen megdőltek a fák, amelyek így utakat, lakóházakat, néhol közintézményt veszélyeztetnek. A megye tűzoltói folyamatosan ellenőrzik az egyes helyszíneket és ahol szükséges, megkezdik a víz eltávolítását, az anyagi javak mentését, illetve a veszélyt jelentő helyzetek felszámolását.

Bács-Kiskun megyében főként Kunszentmiklóson okoz gondokat a lezúdult esővíz. A településen főleg pincéket öntött el a víz, néhány helyen családi házba folyt be az esővíz. Önkormányzati és hivatásos tűzoltók dolgoznak a csapadékvíz eltávolításán. Kunszentmiklóson és Kiskunhalason is több helyen is dolgoznak még a tűzoltók a lakóházakat veszélyeztető víz kiszivattyúzásán vagy biztonságos helyekre történő átemelésén. A Bocskai utcában egy színültig megtelt vízelvező árkot szabadítottak fel, míg a Kun utcában lakóépületből távolították el a befolyt csapadékvizet. Kiskunhalason több kert áll víz alatt, ide a Dél-Magyarországi Tűzoltó- és Technikai Mentő Egyesület érkezik speciális búvárszivattyúval. A Fenyő utcában homokzsákokkal védenek meg a betörni készülő víztől egy kazánházat.

Csongrád megyében, Szentesen a Hajnal utcában egy tanyát, míg a Baross úton egy pincében tárolt értékeket veszélyeztet a nagy mennyiségben összegyűlt csapadékvíz. Mindkét helyszínen a helyi hivatásos tűzoltók dolgoznak a víz eltávolításán, az értékek mentésén.

Tolna megyében, Döbrököz, Tamási, Kisvaszar és Kaposszekcső településeken lakóingatlanok védelme érdekében szivattyúzták a vízet. Három házat öntött el a csapadékvíz a Baranya megyei Kisvaszaron, a Móricz Zsigmond utcában. A víz eltávolításán a szomszédos Tolna megyéből érkezett dombóvári tűzoltók dolgoznak. A három ingatlanból három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie, rokonoknál szállásolták el őket.

A vasárnap a késő esti órákban a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló eső Pest megye déli részén adott munkát a tűzoltóegységeknek. Dabas, Bugyi, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Dunavarsány településeken családi házak pincéit, garázsait, udvarait öntötte el a lehulló csapadék. Tömegesen érkeztek a jelzések a műveletirányításra, beavatkozni huszonkét esetben kellett a tűzoltóegységeknek. A hivatásos tűzoltókon kívül önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók is részt vettek a károk felszámolásában.

Győr-Moson-Sopron megyében Csorna településen az esőzések miatt lakóingatlanokat homokzsákokkal bevédtek. Kapuváron a Liget utcában pincében tárolt elektromos tárgyakat veszélyeztetett a víz. A helyi hivatásos tűzoltók szivattyúval eltávolították a vizet. Csornán, a Sport utcában egy lakóházba a lábazaton keresztül beszivárgott a víz. A helyi önkéntes tűzoltók 240 homokzsákkal az épületet megvédték, a közeli árokból húsz köbméter vizet szivattyúztak ki. Bakonygyiróton a Rákóczi utcában a víz veszélyeztetett egy lakóházat, az udvarról a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók húsz köbméter vizet távolítottak el. Rábatamásin a Széchenyi utcában egy vályog építésű házat vett körbe a víz, a ház lábazatát mosta. Az épületben négy ember lakott, közülük két gyermeket rokonoknál szállásoltak el. A csornai hivatásos tűzoltók a háztól a vizet szivattyúval eltávolították.

Komárom-Esztergom megyében Tatabánya, Nyergesújfalu és Nagysáp településeken lakóingatlanok védelme érdekében vízszivattyúzást végeztek. Bajót településen az esőzések miatt 5 főt kitelepítettek.


Nógrád megyében Ipolytarnócon az Ipoly vízszintemelkedése miatt lakóházakat homokzsákokkal bevédtek.

Tegnap tizenegy alkalommal kérték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tűzoltók segítségét az esőzéssel összefüggő események miatt. Az esetek többségében kidőlt, a közúti közlekedést akadályozó fákat távolítottak el. Sajószentpéteren a kazincbarcikai, míg Ózdon az ózdi hivatásos tűzoltók pincében felgyülemlett vizet távolítottak el. Szihalmon a mezőkövesdi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók nyújtottak segítséget. A 3-as számú főúton felgyülemlett csapadékot, amely több lakóingatlan udvarára is betört, az egységek homokzsákok lerakásával, áteresztisztítással és szivattyúzással vezették el.

A védekezési munkálatokban országosan csaknem 5 ezer 500 ember vett részt 687 technikai eszközzel, a katasztrófavédelem állományából több mint 1800 fő, az önkéntes mentőszervezetek 158 tagja, és mások mellett az önkéntes tűzoltó egyesületek majdnem 530 tűzoltója is segítette a munkálatokat. Eddig mintegy 115 ezer 700 homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe, ezeket 1300 köbméter homokkal töltötték meg.

Forrás: OKF
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Baranya megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 15. 8:26

Három házat öntött el a víz a Baranya megyei Kisvaszaron

Három házat öntött el a víz a Baranya megyei Kisvaszaron, emiatt három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából, őket a rokonoknál szállásolták el - közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn kora hajnalban az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Békés megyei Szarvason mintegy egy hektárnyi területet borít harminc-negyven centiméternyi összefüggő vízfelület a Bethlen Gábor utcában.

Továbbra is több házat veszélyeztet az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz Törökszentmiklóson is.

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig a fél országot érintően kilencven településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, amelyek éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját (pilóta nélküli repülőjét) is. Az intenzív esőzés várhatóan hétfőn is folytatódik.

Az OKF vasárnap esti összesítése szerint Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak a katasztrófavédelmisek.

Forrás: MTI
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Zala megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 15. 8:25

Harmadfokú a készültség a Murán és a Principálison

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el éjszaka a Murán és a Principálison - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A legmagasabb szintű készültség éjfélkor lépett életbe a Mura letenyei, valamint a Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán, a folyó vízszintjének emelkedése miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta mintegy fél métert emelkedett.

A Principális vízállása lassú áradás után szombat éjfél óta gyakorlatilag változatlan, a vízmérce tartósan 269 centimétert mutat Nagykanizsánál.

Forrás: MTI
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Zala megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 15. 8:20

Hazatérhetnek Lenti kertvárosának lakói

A Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató helyszínen szerzett tapasztalatai, és az ezt követő javaslata alapján dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, főigazgató ma reggel hat órakor engedélyezte, hogy Lenti üdülőkörzetének lakói visszatérjenek otthonukba.
A település polgármestere a hivatal munkatársainak bevonásával értesíti erről az érintett 124 embert, akik fél hét környékén megkezdték a visszaköltözést. Az E-ON ÉDÁSZ ekkor kapcsolta vissza az üdülőterületen az elektromosáram-szolgáltatást. A helyszínen katasztrófavédelmi hivatásos tiszt rendőrökkel együtt segíti a visszaköltöztetést.

Lenti kertvárosi részét szombaton hajnalban ürítették ki megelőző jelleggel, mert a sok eső miatt megemelkedett víz átcsapott a lendvadedesi víztározó gátján, több helyen szivárgott és folyt a víz. Az érintettek nagyobb része rokonoknál és ismerősöknél talált ideiglenes szállást, körülbelül tíz ember azonban az ideiglenes befogadóhelyen töltötte a hétvégét.

Forrás: Zala MKI
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Fejér megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 22:25

Ismét árad a Gaja-patak

A pénteki áradás után, a szeptember 14-én bekövetkezett felhőszakadás eredményeként az esti órákban ismét áradással fenyeget a Gaja-patak Bakonycsernyén.

A település polgármestere kért segítséget a katasztrófavédelemtől. A helyszínen irányítja a Petőfi út elején szükséges homokzsákos védekezést a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője. A lakosok és a móri önkormányzati tűzoltók négy lakóingatlan védelme érdekében dolgoznak.

Forrás: Fejér MKI
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Veszprém megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 21:53

Feloldották a 77-es út zárlatát Pulánál

Ismét szabadon járható a Veszprémet Tapolcával összekötő 77-es út Pulánál (23-as kilométerszelvény), ahol korábban egy veszélyesen megduzzadt patak miatt zárták le teljes szélességében az utat. Mostanra visszaállt a szokásos forgalmi rend.

Forrás: OKF
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Somogy megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 21:48

Siófokon házak váltak lakhatatlanná

Siófokon fél nap alatt három hónapnyi csapadék hullott, több ház lakhatatlanná vált - mondta Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester vasárnap este az MTI-nek.

A szombatról vasárnapra virradó éjszakán mintegy 100 milliméternyi, majd vasárnap délelőtt további 40 milliméternyi csapadék hullott Siófokra. Ennek következtében a déli városrészen, az Arany- és az Ezüstparton több utca is víz alá került, a víz több helyen betört a pincékbe, mélygarázsokba, műhelyekbe.

A polgármester közlése szerint eddig 15 ingatlan vált lakhatatlanná, a víz mintegy 150 további ingatlant veszélyeztetett közvetlenül, ezért Balázs Árpád arra kéri a siófoki nyaralótulajdonosokat, mindenki ellenőrizze, amint lehetősége adódik, van-e tennivalója a további kárelhárítás érdekében ingatlanja körül.

Szükségszállásként a város közelmúltban felújított hajléktalanszállóját nyitották meg, de ha kell, a városi rendőrkapitányság által a készenléti rendőrség számára biztosított helyiségeket is megnyitják. Eddig hét ember elhelyezését kellett megoldani - mondta a polgármester.

A talaj telített, a Balaton vízállása rekordmagasságú, és a Sió-csatornán történő vízeresztés miatt sem lehet számítani a víz elszivárgására az érintett térségben - tette hozzá.

Forrás: MTI
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Zala megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 21:38

Megerősítik a maróci víztározó megcsúszott gátját

Kisebb mértékben – mintegy harminc méter hosszan – megcsúszott a maróci víztározó gátja Zala megyében a rendkívüli esőzések következtében. A gátat ötezer homokzsákkal és két nyerges vontatónyi homokkal erősítik meg úgynevezett bordás megtámasztással. A munkálatokat – jelenleg a homokzsákok megtöltését – mintegy hatvan ember kezdte meg, hivatásos tűzoltók és önkéntesek vegyesen. Az esettel összefüggő hír, hogy megelőző biztonsági intézkedésként harminc embert kitelepítenek a tározó közelében fekvő Kiscsehi mélyebben fekvő részeiből – ők átmenetileg rokonoknál és ismerősöknél szálnak meg.

Forrás: OKF
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Budapest

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 20:59

A fővárosban is érezteti hatását az erős esőzés

Kiemelte helyükből a csatornafedeleket a csatornából visszaáramló esővíz nyomása Budapest tizenhatodik kerületében, a Szent Imre utcában. A területet elöntötte a víz. A fővárosi tűzoltók a csatornázási művekkel közösen igyekszik megoldani a víz eltávolítását.

Forrás: OKF
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Árvíz, belvíz

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 20:44

OKF: vasárnap estig kilencven településen kellett védekezni

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig a fél országot érintően 90 településen kellett védekezni, az intenzív esőzés hétfő délig folytatódik - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak.

A szombat óta tartó intenzív esőzés továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot. Zala megyében (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy megyében (Siófok, Kéthely), Vas megyében (Csákánydoroszló), Nógrád megyében (Ipolytarnóc), Veszprém megyében (Hidegkút, Pécsely, Tagy), Győr-Moson-Sopron megyében (Kunsziget) összesen tizenegy településről 193 embert kellett kitelepíteni, további 5 embert pedig kimenteni. A négy befogadóhelyen jelenleg huszonnégyen tartózkodnak, ellátásuk biztosított - írták a közleményben.

A védekezési munkálatokban országosan több mint négyezer ember vett részt. Vasárnap estig az ideiglenes védművekbe több mint 91 ezer homokzsákot építettek be, azokat 950 köbméter homokkal töltötték meg.

Hétfő délig az ország több pontján lehet még számítani jelentős mennyiségű csapadékra, főként az ország középső és déli részein - közölte az OKF.

Forrás: MTI
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Pest megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 20:42

Pest megyében főleg Dabasról érkeznek bejelentések a víz okozta károkról

Tömegesen érkeznek bejelentések a Pest megyei Dabasról a katasztrófavédelem ügyeletére arról, hogy pincéket öntött el és házakba folyt be a felhőszakadásból lezúdult esővíz. Dabason kívül Csobánkáról, Dunaharasztiból, Bugyiról is érkeztek még bejelentések a megyében – ezek egy részében kidőlt vagy veszélyesen megdőlt fák miatt kérik a tűzoltók segítségét. A tűzoltók folyamatosan végzik a szivattyúzást, a veszélyessé vált növények eltávolítását, dolgoznak a károk enyhítésén.

Forrás: OKF
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Zala megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 20:39

Árvíz Lovásziban - képek a fővárosi tűzoltók beavatkozásáról
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Vas megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 19:59

Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Bács-Kiskun megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 19:41

Megyénkben is adott munkát a tűzoltóknak a nagy mennyiségű eső

A megyénken átvonuló vihar elsősorban Kunszentmiklós, Szabadszállás, Jánoshalma és Kerekegyháza térségében okozott károkat.

Reggel hét órától este hét óráig a vihar okozta károk miatt negyven állampolgári bejelentés érkezett. Harminckilenc esetben kérték a tűzoltók segítségét összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolításához. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, és szivattyúk, kéziszerszámok segítségével távolítják el a lakóépületeket, anyagi javakat veszélyeztető esővizet. Egy estben okozott gondot nagyméretű fa letört ága, mely a gyalogos forgalmat veszélyeztette. Egyik esetnél sem történt személyi sérülés.

Forrás: Bács-Kiskun MKI
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Árvíz, belvíz

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 19:40

Útállapot, időjárás miatti korlátozások

Az M70-as autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán a 0+800 és a 2+300 km szelvények között a 7-es főúti csomópontnál a lassító sávot 13.20 órától lezárták, a két belső sáv járható.


Vas megyében:


A 7424. jelű út Kerkáskápolna és Magyarföld, 7+175- 7+900 km közötti szakaszát, vízátfolyás miatt 2014. 09.13-án 9.30 órakor lezárták.

A 7445 jelű út Molnaszecsőd– Döröske összekötő út 0+260-3+500 km közötti szakaszát vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 5.00-órától lezárták.

A 7446 jelű út Halogy és Csákánydoroszló között, a 7+000–10+573 km szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt, 2014.09.14-én 04:10 órától lezárva.

A 7451 jelű út Ivánc és Csákánydoroszló között, a 26+547 – 28+868 km. szelvények közötti szakasza, vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 22:20 órától lezárva.

A 7453 jelű út Csörötnek és Rönök között a 15+800 – 17+100 km. szelvények közötti szakasza, vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 19:40-től lezárva.

A 7454 jelű út Vasszentmihály és Csörötnek között a 0+400 – 3+800 km. szelvények közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13. 19:40 órától lezárva.

A 7461 jelű út Rátót és Rábagyarmat 1+100 és a 3+100 km szelvények közötti szakasza, vízátfolyás miatt, 2014. 09. 13-án 18. 10 órakor lezárva.

A 74172-es bekötőút Felsőmarác településen, a 0+800 és a 1+200 km szelvény közötti szakaszát vízátfolyás miatt 2014. 09.13-án 10.15 órakor lezárták. Félpályás lezárás: 2014.09.13.19.40 órakor.

A 74183. jelű út Alsószölnök és az országhatár között, 0+330 és a 0+991 km szelvények közötti szakasza rézsűomlás és fakidőlés miatt 2014.09.13-án 15.50 órától lezárva.

A 74168-as jelű út Körmend belterületén, a Rába-hidat a 0+000 és az 1+350 km között a Rába áradása miatt 2014.09.14. 13.50 órától lezárták.

A 8439-es jelű út Kám-Egervölgy között árvíz miatt 0+535-3+540 között lezárásra került 2014.09.14. 15.30 órától.

A 8703 jelű Püspökmolnári és Vasszécseny között út, 4+560-5+560 közötti szakaszát vízátfolyás miatt 2014-09.14-én 8:30-tól lezárták.

A 8712 jelű út Ják és Balogunyom között, 0+730 és a 3+665 km szelvények közötti szakaszát, vízátfolyás miatt 2014. 09.13-án 11.50 órakor lezárták.

A védekezési munkák miatt Szakonyfaluba 2014.09.13-án 15.45 órától csak az ott lakókat engedik be.


Zala megyében:


A 6804. jelű út 0+155-1+540 km között Nagykanizsa-Kiskanizsa városrészben 2014.09.11. 14.30 vízátfolyás miatt lezárva.

A 74-es főút 1+400 – 5+500 km közötti szakaszát, Nagykanizsánál a Principális-csatorna áradása miatt, a közlekedés biztonsága érdekében 2014.09.13-án 2:00 órától lezárták.

A 7422 jelű út 3+400-6+000 km között, Lentikápolna és Bárszentmihályfa között vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 23:25 órától lezárva.

A 74126 jelű út 0+015-7+874 km közötti szakaszán, Rédics és Bödeháza között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74127 jelű út 0+000-2+716 km közötti szakaszán, a Rédics határhoz vezető bekötőút és Zalaszombatfa között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74128 jelű út 0+000-1+131 km közötti szakasza a Zalaszombatfa bekötőút és Szijártóháza között vízátfolyások miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 7538-as jelű út 0+000 – 4+700 km között Letenye és Murarátka között ismét lezárva, szivattyúzás miatt 2014. 09.14. 9.00 órától.

A 7538-as jelű út 4+900 km szelvénynél, Murarátkánál vízátfolyás miatt 2014. 09.13. 9.30 órakor lezárva.

A 7549. jelű 0+979 – 2+179 km szelvények között, Szécsisziget- Kerkateskánd között lezárásra került 2014.09.14. 8:30 órától a Kerka patak áradása miatt.

A 75151-es jelű út 1+900 km szelvényénél lévő hídnál Kerkaszentkirályon a Kerka áradása miatt lezárásra került 2014.09.14. 17.00 órától. (a település önkormányzati úton Muraszemenye felől megközelíthető)

Elzárt település Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa, Gáborjánháza. 2014.09.14. 11.20 órától információk szerint most már teherautóval sem megközelíthetők, a magas vízállás miatt.


Győr-Moson-Sopron megyében:


A 83125-ös jelű út a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt Kajárpécnél a 3+000 – 4+000 km közötti szakaszát vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 8.25 órától lezárva.


Baranya megyében:


A 65174 jelű út, az Alsómocsolád bekötőút a 3+800–4+400 km között a halastó kiöntése miatt 2014.09.14.5.40 órától lezárva.

Elzárt település: Alsómocsolád.


Veszprém megyében:


A 77-es főút 23+000 km szelvényében a felduzzadt patak miatt teljes útzár van érvényben 2014.09.14 17:30 órától.

Forrás: Útinform
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Bács-Kiskun megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 19:37

Bács-Kiskun megyében is gondot okozott a felhőszakadás

Bács-Kiskun megyében főként Kunszentmiklóson okoz gondokat a felhőszakadásból lezúdult esővíz. A településen főleg pincéket öntött el a víz, néhány helyen családi házba folyt be az esővíz. Önkormányzati és hivatásos tűzoltók dolgoznak a csapadékvíz eltávolításán.

Forrás: OKF
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Árvíz, belvíz

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 19:36

Kitelepítés Zala két településén, beavatkozások a fél országban

Továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot a tegnap óta tartó intenzív esőzés, Zala megyében ma 82 embernek kell ideiglenesen elhagynia otthonát, a Lentiből tegnap kitelepített emberek ma még nem térhettek haza. Hétfő délig az ország több pontján lehet még számítani jelentős mennyiségű csapadékra, főleg az ország középső és déli részein.
Az árvíz és a helyi vízkárok miatt eddig az ország 90 településén folyt védekezés. Zala megyében 18, Veszprém megyében 6, Vas megyében 27, Győr-Moson-Sopron megyében 7, Somogy megyében 12, Baranya megyében 5, Bács-Kiskun megyében 3, Nógrád és Fejér megyében 1-1, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 10 településen dolgoztak.

Zala (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy (Siófok, Kéthely), Vas (Csákánydoroszló), Nógrád (Ipolytarnóc), Veszprém (Hidegkút, Pécsely, Tagy) és Győr-Moson-Sopron (Kunsziget) megyében 11 településről 193 embert kellett kitelepíteni, további 5 embert pedig kimenteni. A négy befogadóhelyen jelenleg 24 ember tartózkodik, ellátásuk biztosított.

Zala megyében a napokon keresztül tartó esőzés miatt megáradt patakok vízszintje mindenütt lassú apadásnak indult. A megyei műveletirányító ügyeletre a tegnapinál már jóval kevesebb segélyhívás érkezett. A zalai hivatásos és önkéntes tűzoltók huszonkét, az esőzésekkel összefüggő káreseménynél avatkoztak be a nap folyamán, jellemzően továbbra is lakóházakból szivattyúztak ki esővizet. Zalaistvándon a reggeli órák óta a helyi, a zalaszentiváni és a kemendollári önkéntes tűzoltók építik a nyúlgátat, amely a települést átszelő patak mentén lévő lakóházakat védi. Késő délelőtt Lentiben, a Csörgő-patak védműve mellett buzgár keletkezett, folyamatosan rongálta a védművet, mintegy negyven lakóházat veszélyeztetve. A buzgár elfogásában mintegy hatvan hivatásos és közfoglalkoztatott működött közre.

A megyében jelenleg kilenc közút nem járható, Gáborjánházát, Bödeházát, Szíjártóházát és Zalaszombatfát továbbra sem lehet megközelítheteni. Az utóbbi két település kiürítése este fél hétkor megkezdődött. Az odavezényelt rendőri állomány járta végig a lakóházakat és tájékoztatta a lakókat a gyülekezési helyszínről és annak időpontjáról. A kitelepítés nyolcvankét embert érint, a nehezen járható útszakaszokon terepjáró képességű járművek juttatják el őket az autóbuszokhoz, amelyek Lentibe szállítják őket, egy általános iskolában kapnak ideiglenesen szállást.

A Mura folyó vízszintje továbbra is emelkedik, jelenleg 412 centiméter. Murarátkán egy, Lentiben kilenc, Muraszemenyén pedig két szivattyúval védekeznek.

Bár a kora esti órákban elállt az eső Veszprém megyében, mégis rengeteg problémát jelent a víz a megye egész területén. Este fél hatig csaknem nyolcvan bejelentés érkezett a műveletirányítási ügyeletre, ezek szerint többnyire lakóházak alagsorába, illetve pincékbe folyt be az esővíz, és több patak is kilépett a medréből. Hidegkúton egy utcában körülbelül negyven centiméter magasan folyt a víz, egy ingatlant az ott lakó embernek el kellett hagynia, ő rokonokhoz költözött. A veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka ötszáz darab homokzsákot vitt a helyszínre, és irányítása mellett megkezdték a védekezést. Örvényesen, a Szent Imre utcában vett körbe a víz egy házat, az itt élő embert a tűzoltók mentették ki. Úrkúton, a falun átfolyó esővíz miatt kellett homokzsákokkal védekezni, a munkálatok a polgármester és az ajkai kirendeltségvető irányításával, a helyi lakosok részvételével zajlik. Pécselyen a hirtelen lezúduló esővíz három épületet öntött el, összesen tíz embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát. A településen további megelőző jellegű védekezésre van szükség. Tagyon településen is kiöntött a falun átfolyó patak, a víz két lakóingatlant árasztott el, ezek egyike lakatlan, a másikat azonban egy embernek el kellett hagynia, elhelyezéséről a polgármester gondoskodott.

Veszprém megyében jelenleg egy település, Bakonypölöske van elzárva, a bevezető utakat a vízátfolyások miatt mindkét irányból lezárták. A hivatásos egységek védekezési munkáját nagyban segítik a tótvázsonyi, a zalahalápi és a sáskai önkéntes tűzoltók, de mozgósították a Torna Mentőcsoportot is, annak tizenkét tagja Úrkúton homokzsákot pakol, és szivattyúzik.

Délelőtt még az esővíz és az áradás adott munkát a Vas megyei tűzoltóknak, délutánra azonban a Rábára helyeződött a hangsúly. Bár a folyón megkezdődött az apadás és elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi fokozatot Szentgotthárdnál, továbbra is árad viszont a Rába a körmendi szakaszon. A vízszint meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Folyamatos a védekezés Körmenden, lesúlyozták a városban a régi „Rába-hidat”, és magasítják a töltést a folyó jobb partján. Itt 132 ember dolgozik, 700 méter hosszan homokzsákokból építenek védművet. A védekezésben a katasztrófavédelem hivatásos állományát mások mellett az Őrség Mentőcsoport, a körmendi rendőrök és a rendészeti szakközépiskola több diákja, valamint a helyiek is segítik.

Csákánydoroszlón a Dózsaligeten lakóingatlanokat veszélyeztetett az áradás, ezért ma reggel négy család, összesen tizennyolc ember hagyta el ideiglenesen otthonát. Tizenhatan rokonoknál szálltak meg, két lakos elhelyezéséről pedig az önkormányzat gondoskodott. A települési önkéntes mentőcsoport húsz tagja dolgozott a védtöltések javításán, magasításán.

Délután öt óráig 18 esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit, a védekezési munkákban két hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett öt önkéntes tűzoltó egyesület 13 fővel és hat technikai eszközzel vesz részt. A tűzoltóegységek összesen 22 lakóházat védtek meg a víztől. Homokzsákolni és szivattyúzni Körmenden, Molnaszecsődön, Magyarlakon, Magyarszecsődön, Csákánydoroszlón, Szombathelyen és Sorkifaludon kellett. Továbbra is korlátozás van érvényben Szakonyfalunál, a településre csak a lakókat engedik be, a felsőmaráci bekötőúton pedig félpályán haladhat a forgalom.

Vasárnap 15 Somogy megyei településen kellett a sok csapadék okozta helyzet miatt védekezni. A délután folyamán szünet nélkül csengett a Somogy megyei műveletirányítási központ telefonja. A megye számos területén pincék, garázsok teltek meg csapadékvízzel. A vízelvezető árkok csak lassan tudták elvezetni a felgyülemlett esővizet. A legtöbb jelzés a Balaton partjáról érkezett. Tizenegy óra után huszonhét alakalommal riasztották a tűzoltókat többek közt Barcsra, Marcaliba, Siófokra, Kaposvárra, Balatonföldvárra és olyan kistelepülésre is, mint Gige. Mindenütt a garázsokba, pincékbe, valamint a lakóházakba betört víz eltávolítását kérték a katasztrófavédelem tűzoltóegységeitől. Siófok legkritikusabb pontján, a Szent László utcában hat szivattyúval dolgoznak a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán a székesfehérvári hivatásos és a fonyódi önkéntes tűzoltók. Az eső azonban délután három óráig szakadatlanul esett a Balatonnál, megnehezítve a beavatkozást. Ezért a vízügy szakemberei egy nagy teljesítményű szivattyút telepítettek az utcába és fél öt után indították be azt, felgyorsítva a víz eltávolítását. Siófok Alsó utcájából a délután folyamán újabb segélykérő hívás érkezett, egy lakóházban mintegy negyven centiméter magasan állt a víz. Kéthelyen 12 embert kellett kitelepíteni egy családi házból, elszállásolásukról a helyi önkormányzat gondoskodott. A megye 15 településén eddig majdnem 5600 homokzsákot helyeztek ki a tűzoltók, megóvva a lakóházakat a további elöntéstől. Bábonymegyernél a sok eső alámosta a vasúti töltést, ezért Tab és Siófok között reggel öt órától nem járnak a vonatok, vonatpótló autóbuszokkal szállítják az utasokat.

Az elmúlt napokban kezdődött heves esőzés Nógrád megyét is elérte, emiatt jelentősen megemelkedett az Ipoly folyó vízszintje is, jelenleg Ipolytarnócnál másodfokú árvízvédelmi készültség van. A víz áradása a Rákóczi és a Dankó utakon lévő hét lakóingatlant veszélyezteti, ezekben összesen huszonnégyen laknak, egyelőre csak egyikük döntött az ideiglenes kiköltözés mellett. A megelőző árvízi védekezés során ezer darab homokzsákot és tizenöt tonna homokot használtak fel a házak védelmére, a munkálatokat a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője irányította. Ipolytarnóc polgármestere gondoskodott befogadóhelyről arra az esetre, ha a helyzet súlyosbodna és a többi lakónak is el kellene hagynia otthonát. Folyamatosan működik a figyelőszolgálat, ebben részt vesz a Karancs Speciális Mentőszolgálat is.

Délutánra jelentősen javult a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Jelenleg négy település lakóinak segít közvetlenül a katasztrófavédelem, Szolnok, Törökszentmiklós, Kunszentmárton, Zagyvarékas mélyebben fekvő utcáin nehézkes a vízelvezetés. Az önkormányzatok ezen kívül még Fegyverneken, Martfűn, Kengyelen, Tiszatenyőn, Öcsödön, Tiszaföldváron védekeznek, számukra a megyei igazgatóság ötszáz homokzsákot bocsátott a rendelkezésre. Ezen a nyolc településen a belvízveszély miatt másodfokú készültséget rendeltek el a polgármesterek. Kitelepíteni senkit nem kellett, a közúti és a vasúti közlekedésben jellemzően nem volt fennakadás, de Szolnokon egy utcaszakaszt lezártak, ide holnap a települési polgári védelmi mentőszervezet telepít szivattyút, várhatóan kora délelőtt megszűnik az útakadály. Törökszentmiklóson harminckét önkéntes vesz részt a polgári védelmi feladatokban, három helyen védtek be homokzsákkal lakóházakat.
Délután ötig harminckilenc helyen avatkozott be a katasztrófavédelem a megyében. A megerősített és más településekről bevont állomány az önkéntes tűzoltókkal együtt dolgozott.

A mai napon ha lassan is, de apadt már a Cuhai-Bakony-ér, erről a Bőnyön működő operatív törzs számolt be. Győr-Moson-Sopron megyében kora délután a bősárkányi önkéntes tűzoltók vonultak a település Vasút utcájába, ahol családi házakat veszélyeztet a víz. A házat körülvevő vizet távolabbi árokba szivattyúzták, máshol a pincében felgyűlt vizet távolították el. A megyeszékhelyen, a Vasvári Pál utcában lévő kórház udvarán egy 15 méter magas fa kettétört, akadályozva a mentők forgalmát. A győri hivatásos tűzoltók a fát feldarabolták, a forgalmi akadályt megszüntették. Beleden a Kossuth utcában a vízgyűjtő telt meg, a helyi önkéntes tűzoltók kiszivattyúzták a vizet. Csornán a Kisfaludy utcában és a Tátra utcában is pincéből távolították el a vizet a város hivatásos tűzoltói, a víz a gázkazánokat és az elektromos berendezéseket veszélyeztette mindkét helyen.

Békés megyében mindössze két településen volt szükség tűzoltói segítségre a lehullott csapadék mennyisége miatt. A vízelvezető árok Gyomaendrődön egy lakóház közelében, Szarvason pedig két lakóépületnél telt meg. Előbbi helyszínen az önkormányzati tűzoltók avatkoztak be a délelőtti órákban, utóbbi helyszínen jelenleg is szivattyúznak.

A védekezési munkálatokban országosan több mint 4 ezer 200 ember vett részt 539 technikai eszközzel, a katasztrófavédelem állományából több mint 1400 fő, az önkéntes mentőszervezetek 114 tagja, és mások mellett az önkéntes tűzoltó egyesületek 380 tűzoltója is segítette a munkálatokat. Eddig mintegy 91 ezer 800 homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe, ezeket 950 köbméter homokkal töltötték meg.

Forrás: OKF
Avatar
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 295
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Re: Budapest

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2014. szept. 14. 19:22

Az államosított létszámokkal nem lesz egyszerű a szolgálat kiadása. De sebaj, majd az egyes fecskendőket is lemondják.
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Budapest

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 18:58

Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Vas megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. szept. 14. 18:56

Feloldották a korlátozást Pinkamindszentnél

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a 8708-as számú út 7+100 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és az országhatár között korábban elrendelt teljes útlezárás 2014. szeptember 14-én 17 óra 40 perc körüli időben megszűnt.

Forrás: Vas MRFK
Válasz küldése