Szerelési Szabályzat

Egy hely, ahol a mindennapi munka során felmerült szakmai kérdéseket lehet kitárgyalni.
Válasz küldése
trabi910
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015. márc. 07. 11:01

Re: Szerelési Szabályzat

Hozzászólás Szerző: trabi910 » 2015. márc. 07. 11:09

Üdv!

Valószínűleg így sikerült, siettek a fiúk, de probléma úgy látom nem lett belőle.
Persze nem mindig a negatívumot kellene kiemelni, ami mostanában nagyon megy........
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3477
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: Szerelési Szabályzat

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2015. márc. 06. 15:24

Tisztelettel szeretném kérdezni, hogy az alapvezeték "csomójának" van valami jelentősége, vagy csak így sikeredett?

http://www.langlovagok.hu/kepek/2015/po ... haz_01.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3477
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: Szerelési Szabályzat

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2009. jan. 04. 10:17

A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Pozsár
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2006. dec. 22. 17:08
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Szerelési Szabályzat

Hozzászólás Szerző: Pozsár » 2008. dec. 30. 19:24

Hááát... nem egészen így van a Szabályzatban. :megbocsato:

Addig stimmel, hogy az 1-es a tömlőtartó kötelével - amely a mászóöve tartozéka - rögzíti a létrét (mármint miután felmászott rajta :-) ).
Aztán ledobja a sugárcsőkötelet - amit nem felejtett magával vinni és amelynek zárkapcsát nem felejtette el az övére kapcsolni - és valóban felhúzza a ... no, itt van a bibi, mert nem a sugarat, hanem a még lent kigurított és összekapcsolt - és persze az osztóra is felkapcsolt - "C" tömlővezeték szabadon maradt kapcsánál megközött "C" tömlővezetéket magát. Bizonyám. :csendesen:
Aztán - és itt is tévesen emlékeztél - kiköti a tömlőt a sugárcsőkötéllel - és nem a tömlőtartő kötelével, hiszen azt már korábban felhasználta - , majd felkapcsolja a sugárcsövét a felhúzott storz kapocsra... és stb.

A lényeg, hogy érdekel a szerelés és foglalkoztat a végrehajthatósága. Nem árt pontosan ismerni, de nem dől össze a világ, ha nem mereven Szabályzat szerint szerelsz. A dolgok úgyis adják magukat... ;-)

Persze ha a - Szabályzattól eltérő - magán véleményemre is kíváncsi vagy, akkor szívesen elmondom, hogy ezt a szerelési pontot akkor tartom értelmesnek, ha még lent kapcsolják fel a sugarat a "C" tömlőre és így, a vállára véve mászik fel a létrán... Én úgy látom, hogy ösztönösen a Te verziód is ezt sugallja.

Fontos tapasztalati oka van ennek!
Mert az így szerelt sugár akár már a létrán állva is működtethető, ha kell valamilyen nem várt fontos okból kifolyólag! Nagyapámnak ez még vizsga feledata volt anno dacu még a háború előtt...
De más "bizonyítékom" is van ám!
A mi mostani Szabályzatunk is "emlékszik" erre, csak más pont alatt. Ott, ahol a létramászást tanítja!

Állj vezényszóra a beosztott derékmagasságban a létrafokra zárkapcsol és mindkét kezével elengedi a létrát, vagyis szabadon használhatja valami más célra...

Aztán a létrát biztosító egy, vagy két fő sem van ott hiába! Mert ugye egy szabályosan megszerelt létra önmagában is állékony marad a mászás alatt. Akkor kell igazán jól belekapaszkodni, ha a létrasugár dinamikus erőhatásait kell kompenzálni...

És még mindig van valami... :-o
A mászóövön lévő zárkapocs - sokáig, kitalálása óta a közeli néhány évig - csak nem rögzíthatő lengőnyelvvel volt gyárható! (Pedíg biztonságosabb - nak tűnik - a mostani rögzíthatő lengőnyelv - mint már oly régen az alpintechnikában.) Nálunk tűzoltóknál éppen azért nem tűrték a rögzítést a lengőnyelven, hogy egy kézzel és egy mozdulatsorral oldható legyen a zárkapocs, hogy a sugárkezelő késedelem nélkül menekülni tudjon, ha a dolgok úgy alakulnak...

Mára - úgy látszik - a dolgok mikéntje és oka néha feledésbe merül, de az is lehet, hogy csak átértékelődik...

De az tény hogy 1870-tól a közeli évekig a tűzoltóság Szabályzatait (Szerelési, Tűzoltási) nem az íróasztal mellett szerzett "tapasztalatok" és elgondolások alapján fogalmazták, hanem minden sorát tűzben edzett és kiokosodott (tanult) elöljárók alkották. Ha hibáztak az a saját bőrükre ment.
Olyan vezetők voltak, akik nem vártak el semmi olyat a beosztottuktól, amit maguk sem tudtak, vagy akartak megcsinálni. :tapsolo:
Igaz, a beosztottak sem utálkoztak rájuk pusztán csak azért, mert főnökök voltak, vagy azért, mert tudást és gyakorlást vártak el tűlök... Manapság már más világ van. :radobbent:

Nagyapámnak, de még nekem is fontos volt létrán állva szgarat működtetve gyakorolni. Még az újoncok is lekesen "élvezik" ha valami "extrát" szereltetek veleük :-P ... aztán... négy-öt éves nagytudású tapasztalattal a hátuk mögött képesek csapaterővel összefogni, hogy ezt, vagy azt ne szereljük mán, mert "veszélyes"... :csodalkozo:
Igen, igaz... veszélyes... :???: a KÁRHELY! Az. Az veszélyes...

Huh, nem gondoltam hogy egyszer leírom ezt a keserűséget :-( ... de ha már kikerekedett, már nem törlöm ki...

Ui: Kedves hsanya182! Érdeklődésed reménysugár. Külön köszönöm, hogy lehetőséget adtál számomra e kis szösszenet leírására. Hátha...

Üdv:
Handbauer Péter
Avatar
hsanya182
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. jún. 11. 15:28
Tartózkodási hely: VÁC

Re: Szerelési Szabályzat

Hozzászólás Szerző: hsanya182 » 2008. dec. 16. 12:10

Ki tud e kérdésre válaszolni, hogy egy tűzoltónál hány tömlőtartó kötélnek kell lennie???

Mert ha azt nézzük a Szerelési Szabályzatban:
Sugárszerelés tömlőfelhúzással a második elemeltre dugólétrán keresztül! Osztó lennt
parancsra ha a tűzoltók felállítják a létrát szabályosan az egyes felhatoláskor majd kiköti azt és ha ledobta a kötelet és felhúzta a sugarat, majd kikötné azt a működési helyén kéne neki még egy tömlőtartó kötél, és után kér vizet....

Mi ehhez a helyes szakmai hozzászólás???
WhO DaRes WiNs !
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5938
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

HÖTOSZ

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2006. aug. 22. 10:47

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkezdte a Hivatásos Tűzoltóság Szerelési Szabályzatának, és Versenysport Szabályzatának ÖTM miniszteri rendeletben történő kiadásának az előkészítését, melynél kiinduló pontként kívánják figyelembe venni a 18/2002, és a 37/2003 számú OKF Főigazgatói intézkedéseket.

A fenti jogszabály tervezetek előkészítése érdekében az OKF megkereste a HÖTOSZ elnökét, melyben kérik a fenti főigazgatói intézkedések felülvizsgálatát, konkrét normaszövegbe megfogalmazva.

Kérjük, hogy akinek észrevétele, javaslata van a két szabályozással kapcsolatban, az 2006 augusztus 30-ig javaslatait a

Tűzoltási és Mentési Bizottság Elnökének Kövecs István tü. alez.-nek, (elérhetőségei: Tel:0670/3798088, E-mail:tuzoltoegomkipk(kukac)invitel.hu), valamint a

Sport Bizottság Elnökének Kanyó Ferenc tü. szds.-nak (elérhetőségei: Tel:0670/3148471, 061/4592300, E-mail: info(kukac)tuzoltosagbp.hu) juttassák el.

Bencze Imre titkár.
www.hotosz.hu
kefe
pernyekergető
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2006. máj. 12. 17:41

Szerelési Szabályzat

Hozzászólás Szerző: kefe » 2006. aug. 19. 16:52

Sziasztok!

Információim szerint az ÖTM OKF felülvizsgálja a (37/2003. számú intézkedést) SZERELÉSI SZABÁLYZATOT :-D . A HÖT -öktől kérnek javaslatokat a módosításra. Ha valakinek van javaslata :-k , írja meg, vitassuk meg, hátha lessznek olyan parancsnokságok, akik az ötleteket kidolgozzák és kész normaszöveggel, képekkel terjesztik fel az OKF-re!

Üdvözlettel:

kefe
A helyzet változatlan, de nem reménytelen!
Válasz küldése