Méhek, darazsak

Kutyás mentőktől a búvárszolgálatokon át a barlangi mentőkig.
Imi
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 544
Csatlakozott: 2004. máj. 21. 7:38

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: Imi » 2018. szept. 09. 17:05

Ne kockáztassatok. Csak szakemberrel álljatok neki...
https://www.facebook.com/Hornetclean/

Csak a Dani...:-)
„Ha nem sikerül elsőre, akkor az ejtőernyős ugrás nem neked való.”
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2016. jún. 17. 20:40

Lánglovagok.hu Céginfó: Méhbefogás és darázsirtás
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2015. okt. 01. 8:35

Méh- és darázscsípés veszélyei

A méh vagy darázscsípés helyén kialakuló piros, fájdalmas duzzanat nagyon kellemetlen, leggyakrabban azonban veszélytelen. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a rovarcsípést követő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, illetve légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakcióra utalnak. Legrosszabb esetben a csípés fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ez pedig minden esetben kisebb-nagyobb helyi reakciót, akut gyulladást vált ki. Ha azonban az a csípés helyével egybefüggő területen jelentkezik, függetlenül attól, hogy milyen ijesztően néz ki vagy mennyire tartós, nem ad okot aggodalomra. Például, ha valaki darázsba vagy méhbe lép, majd megdagad akár az egész lába, más tünete azonban nincs, akkor is mindössze tüneti kezelést igényel, kivizsgálást azonban nem. A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint ilyenkor antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használata, a bőrfelület hűtése, illetve ha végtagról van szó, annak felpolcolása javasolt.

Veszélyt jelent viszont, ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat vagy a méhet. A szájban, garatban kialakuló duzzanat ugyanis elzárhatja a felső légutakat és légzési nehézséget, akár fulladást okozhat. Ilyen esetben nincs idő mérlegelni: azonnal ki kell hívni a mentőt!

Szintén tragédiát okozhat, ha a csípést követő 30 percen belül életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik. Ilyenkor súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel: be kell adni a combizomba a betegnél lévő életmentő adrenalin injekciót (ha már tud az allergiájáról, általában magánál hordja), és azonnal mentőt kell hívni. Életveszélyes anafilaxiát egyébként hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat, a többi rovar csípése csak jórészt ártalmatlan, helyi reakciót vált ki.

Az allergiás reakciók a csípést követően később, 48 órán belül is jelentkezhetnek, akkor azonban már nem jelentenek akkora veszélyt. A Semmelweis Egyetem a fentiekben hivatkozott tájékoztató anyagban azt tanácsolja, ilyen esetben is feltétlenül keressenek fel egy rovarméreg allergiások ellátásával foglalkozó allergológus szakorvost, aki kideríti, mi okozta az allergiás reakciót. Rizikóelemzést végez a vérvizsgálatok, bőrpróba és a tünetek alapján, hogy eldöntse, igényli-e a páciens a 3-5 éven keresztül tartó, rovarméreg-alapú immunterápiát. Az allergológus emellett a sürgősségi ellátás lépéseiről is tájékoztatja a beteget, begyakorolja vele, mi a teendő vészhelyzet esetén, illetve ellátja a szükséges gyógyszerekkel.

Nem allergiás reakció, de szintén orvosi ellátást igényel, ha nyirok- vagy érgyulladás alakul ki, erre pedig a csípés helyétől a törzs felé kiinduló piros csík utal. Ez fertőzésből ered, jóval később jelentkezik, általában akkor, ha a fullánkkal nemcsak a méreg, hanem valamilyen kórokozó baktérium is bekerül a bőr alá. Ha ilyet észlelnek, elég a háziorvost felkeresni, aki antibiotikumos kezelést ír majd elő.

A méh- és darázscsípés megelőzése érdekében szükséges teendők és javaslatok:

- A fenti munkahelyeken végzett munkák előtt a munkáltatók tájékozódjanak a darázscsípés kezelésével kapcsolatban a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosánál. Különösen fontos ez a darázs vagy méhcsípésre érzékenyek esetében.

- A munkáltatók a munkavédelmi oktatás során – a foglalkozás-egészségügyi szolgálat felvilágosítása és tanácsai alapján – hívják fel a munkavállalók figyelmét a darázscsípés veszélyeire és a szükséges megelőző intézkedésekre.

- A munkavállalók hordjanak zárt ruházatot és zárt cipőt. Az élénk színű ruhák – mint a sárga, piros – viselése nem javasolt.

- A munkavállalókat előzetesen tájékoztatni kell, hogy indokolatlanul ne bolygassák a növényzetet, így a darazsakat sem. Nem szabad fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe nyúlni, hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket e helyekre.

- Ha megjelenik egy-egy darázs a közelben, igyekezzenek megőrizni a munkavállalók a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli a darazsakat.

- Ha van rá lehetőség, az élelmiszereket ebben az időszakban inkább zárt térben (pihenőhelyen) fogyasszák el. Fogyasztás előtt mindig ellenőrizzék az italt, hogy nem került-e bele darázs.

- Gépjárműbe történő beszállás előtt ellenőrizni kell, hogy nincs-e a kocsitérben darázs.

- A darázs- vagy méhcsípés veszélyével érintett munkaterületeken indokolt kerülni az egyedül végzett munkát, hogy időben felismerésre kerüljön az esetleges rosszullét. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni.

- Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, vigye magával az allergiás reakció megelőzését/csökkentését szolgáló gyógyszerét, illetve injekciót. Ennek hiányában ne kezdje meg a munkavégzést!

- A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra, hogy figyeljenek egymásra, az esetlegesen előforduló panaszok esetén a munkát azonnal hagyják abba és igényeljék az elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.
Pokémon
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015. jún. 07. 15:27

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: Pokémon » 2015. jún. 08. 10:10

Tisztelt Imi!

Tényleg igazad van! Legközelebb minden embernek javasolni fogom, építkezzenek nem éghető anyagokból, bútorzatuk, eszközeik és ruházatuk is ilyen anyagból készüljön és nem lesz tűzeset. Tartsák be a KRESZ szabályait és nem lesz baleset. Sőt építsenek bárkákat és abba lakjanak, így az árvíz sem jelent problémát!
Akkor mi szükség lesz ránk?- rátok?
Tudod én arra esküdtem fel ( igaz manapság ez már csak státusz szimbólum), hogy segítek a rászorultakon, nem esett nehezemre kivonulni ha riasztottak, és ha hiszed, ha nem ingyen, végeztük ezeket a beavatkozásokat is. Nem hiszem, hogy a tűzoltóknak nehezére esik kivonulni ilyen esetekhez is, hiszen örülnek ha kinn lehetnek a laktanyából.

Egyébként a szomszédom már hatvan felett van, az anyósa is betöltötte ezek szerint a tizenhatot!
Imi
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 544
Csatlakozott: 2004. máj. 21. 7:38

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: Imi » 2015. jún. 07. 20:43

Kedves Kolléga !
Legközelebb tanácsold már a téged kérdezőnek, hogy hajnalban (esetleg telente egyszer, ahogy az apámtól láttam!) látogasson már fel a saját padlására (ilyenkor a darazsak nem aktívak, de felvehet vastag ruhát) és az általa megvásárolt darázsirtó spayvel (porral) szórja meg a fészket. Aztán a következő hajnalon is. Esetleg a következőn is, ha vannak még.
Aztán ajánlhatod a darázscsapdát. Műanyag flakon forró (izzó) szeggel befelé szúrva, aljába sört és ki lehet akasztani a padlásra. Egy hét alatt összeszedi a darazsak jó részét.
Miért kellene az állampolgároknak másra várni, hogy megoldja a gondjukat? A saját padlásán? Ja, hogy semmibe sem kerül...
Esetleg kiszámoltathatod, mennyi az a "semmi"...
Természetesen, ha valóban veszélyt jelent a darazsak jelenléte (különösen óvoda, iskola, közintézmény, stb.), akkor a tűzoltóság kivonul és megoldja a problémát !
„Ha nem sikerül elsőre, akkor az ejtőernyős ugrás nem neked való.”
Pokémon
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015. jún. 07. 15:27

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: Pokémon » 2015. jún. 07. 16:05

Érdekesség

Egy alföldi kisvárosban, valahol Hajdú-Bihar megyében igen érdekes dolog történt, legalább is számomra érdekes, megfoghatatlan, fölháborító!

Tűzoltó voltam és egészségügyi okok miatt helyeztek nyugdíjba, 17 év tényleges szolgálat (33 év munkaviszony) után.

A szomszédom ijedt arccal keresett fel a minap, olyan dolog van az anyósáék padlásán amilyennel eddig nem találkozott! Egy kb: 60 cm átmérőjű darázsfészek, ami ontja magából a darazsakat, és a környezetére igen nagy veszélyt jelent!

Kérdezte mi ilyenkor a teendő?

Semmi gond, valamikor (önkormányzati tűzoltó koromban) sok ilyenhez vonultunk, védő öltözeten keresztül nem tudtak ártani nekünk a feldühödött darazsak, és megsemmisítettük a fészküket, valamint a felbolydult darazsakat, tettük mind ezt eskünkhöz híven, ingyen és bérmentve a lakosság szolgálatában.

Mondtam neki jelezze a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelem ügyeletére, semmibe nem kerül, és megszabadítják gondjától!

Ma újra találkoztam a szomszéddal, és rákérdeztem megoldották-e a fiúk a problémát?

Nem tetszően válaszolt, mert azt hitte átvertem.

Ugyan is a megyei ügyelet, vagy újabban „megyei irányítási központ” közölte vele, hogy ez térítés ellenében történik, és majd a helyszínen dől el, hogy 10 vagy 20 ezer forintba fog kerülni.

Én értetlenül álltam az egész előtt, mi az, hogy pénzért, hát nem a lakosság védelmére szervezték a katasztrófavédelmet, és a fizetett adóért cserében, nem illeti-e meg a vagyon és életbiztonság az állampolgárt?
Mitől függ, hogy 10 vagy húszezer forint? A darazsak számától? Vagy a fészek pontos méretétől? Hiszen a tv-ben is hangzott már el, ha kirajzott méhekkel találkozik, vagy darazsak veszélyeztetik lakhelyét, hívja a katasztrófavédelmet, meg mindent a lakosság védelmében stb., stb.
A hirdetés, az önmagasztalás csak puszta szöveg, népszerűsítik magukat, és ha valaki bajba kerül, majd közlik, mennyibe kerül?
Vagy Pesten és nagyvárosban ingyenes, a falusi meg dögöljön meg?
Vagy mindenre tarifák vannak?

Darazsak méhek irtása: 10.000ft – 30.000ft
Baleset: 20.000ft – 40.000ft
Tűzeset: 30.000ft – 50.000ft
Árvíz: 50.000ft – 100.000ft
Vörösiszap: 100.000ft – 200.000ft


Számomra teljesen érthetetlen, hisz mi felesküdtünk a lakosság élet és vagyon mentésére, megóvására, és erre jöttek ezek a honvédségtől és határőrségtől kiszuperált haverok, és ezek lealázzák a tűzoltó szakmát, próbálják a lakosságot a tűzoltók ellen hangolni. Okoskodnak, tűzoltó szakvégzettség nélkül és leépítik a szakmát, a becsületet, a tűzoltók népszerűségét, szeretetét.
A fiúk dolgoznak éhbérért serényen, ezek meg basáskodnak álompénzért dölyfösen!
Mi van ebben a kis országban?
„Mindegy mit és hogyan, csak a nép ellen legyen” Ez a jelszó?

Számunkra, számomra már csak a remény maradt, hogy csak úgy, mint minden, változni fog ez is!

És engedjétek meg, hogy nagy költőnk Vörösmarty Mihály „Szózat” c. versének soraival zárjam felháborodásom.

„Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.”

Bajtársi üdvözlettel:
Egy járandóságos tűzoltó Hajdú-Biharból.
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Blikk

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2014. jún. 11. 7:32

toportyán
slagmester
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2010. nov. 26. 18:07
Tartózkodási hely: Terjedőben

Re: Tűzoltós hírek a médiában

Hozzászólás Szerző: toportyán » 2014. jún. 06. 0:01

toportyán írta:http://veol.hu/hirek/egy-tuzolto-szunyo ... re-1624275
https://www.google.com/url?q=http://ves ... AxW7t6uoqw
A rendőrségi ügyelet nem a katasztrófavédelemhez irányította a hölgyet :-? :shock:
Van egyáltalán közvetlen (három számjegyű) elérhetősége még a Tűzoltóságnak? /Veszprémben/
Úgy történt ahogy K.E. leírta? Mindenesetre a mindenható vizsgálódik :-? :mrgreen:
Vajon mi lett a vizsgálat megállapítása?
http://veol.hu/veszprem/nem-veszelyesek-a-mehek-1626208
Az aranysakál, nádi-farkas más nevén csikasz írtja a kártevőket!
Avatar
rémképész
csizmás kandúr
Hozzászólások: 208
Csatlakozott: 2012. szept. 29. 17:12
Skype: nemodabida48

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: rémképész » 2014. máj. 27. 14:56

Nagyvezír is méhészkedik. :-D :-D :-D

http://hetivalasz.hu/data/cikk/7/71/10/ ... si_mez.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Most már csak a főtábornok hiányzik a kaptáról.
Talán a Brazil vadméheket ajánlom. :arrow:
toportyán
slagmester
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2010. nov. 26. 18:07
Tartózkodási hely: Terjedőben

Re: Tűzoltós hírek a médiában

Hozzászólás Szerző: toportyán » 2014. máj. 27. 9:04

http://veol.hu/hirek/egy-tuzolto-szunyo ... re-1624275
https://www.google.com/url?q=http://ves ... AxW7t6uoqw
A rendőrségi ügyelet nem a katasztrófavédelemhez irányította a hölgyet :-? :shock:
Van egyáltalán közvetlen (három számjegyű) elérhetősége még a Tűzoltóságnak? /Veszprémben/
Úgy történt ahogy K.E. leírta? Mindenesetre a mindenható vizsgálódik :-? :mrgreen:
Az aranysakál, nádi-farkas más nevén csikasz írtja a kártevőket!
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Méhek, darazsak

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2013. máj. 24. 15:36

Méhek és darazsak elleni védekezés - országos lista a szakemberekről
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Fejér megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2013. máj. 13. 16:36

Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Heves megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2013. máj. 13. 16:32

Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Nógrád megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2013. máj. 13. 16:30

Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Pest megye

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2013. máj. 13. 16:28

Válasz küldése