* Belépés   * Regisztráció * GyIK    * Keresés
Pontos idő: 2018. jún. 21. 10:38

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Hozzászólás a témához  [ 146 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2016. jún. 17. 20:40 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Lánglovagok.hu Céginfó: Méhbefogás és darázsirtás


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2015. okt. 01. 8:35 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méh- és darázscsípés veszélyei

A méh vagy darázscsípés helyén kialakuló piros, fájdalmas duzzanat nagyon kellemetlen, leggyakrabban azonban veszélytelen. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a rovarcsípést követő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, illetve légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakcióra utalnak. Legrosszabb esetben a csípés fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ez pedig minden esetben kisebb-nagyobb helyi reakciót, akut gyulladást vált ki. Ha azonban az a csípés helyével egybefüggő területen jelentkezik, függetlenül attól, hogy milyen ijesztően néz ki vagy mennyire tartós, nem ad okot aggodalomra. Például, ha valaki darázsba vagy méhbe lép, majd megdagad akár az egész lába, más tünete azonban nincs, akkor is mindössze tüneti kezelést igényel, kivizsgálást azonban nem. A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint ilyenkor antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használata, a bőrfelület hűtése, illetve ha végtagról van szó, annak felpolcolása javasolt.

Veszélyt jelent viszont, ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat vagy a méhet. A szájban, garatban kialakuló duzzanat ugyanis elzárhatja a felső légutakat és légzési nehézséget, akár fulladást okozhat. Ilyen esetben nincs idő mérlegelni: azonnal ki kell hívni a mentőt!

Szintén tragédiát okozhat, ha a csípést követő 30 percen belül életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik. Ilyenkor súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel: be kell adni a combizomba a betegnél lévő életmentő adrenalin injekciót (ha már tud az allergiájáról, általában magánál hordja), és azonnal mentőt kell hívni. Életveszélyes anafilaxiát egyébként hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat, a többi rovar csípése csak jórészt ártalmatlan, helyi reakciót vált ki.

Az allergiás reakciók a csípést követően később, 48 órán belül is jelentkezhetnek, akkor azonban már nem jelentenek akkora veszélyt. A Semmelweis Egyetem a fentiekben hivatkozott tájékoztató anyagban azt tanácsolja, ilyen esetben is feltétlenül keressenek fel egy rovarméreg allergiások ellátásával foglalkozó allergológus szakorvost, aki kideríti, mi okozta az allergiás reakciót. Rizikóelemzést végez a vérvizsgálatok, bőrpróba és a tünetek alapján, hogy eldöntse, igényli-e a páciens a 3-5 éven keresztül tartó, rovarméreg-alapú immunterápiát. Az allergológus emellett a sürgősségi ellátás lépéseiről is tájékoztatja a beteget, begyakorolja vele, mi a teendő vészhelyzet esetén, illetve ellátja a szükséges gyógyszerekkel.

Nem allergiás reakció, de szintén orvosi ellátást igényel, ha nyirok- vagy érgyulladás alakul ki, erre pedig a csípés helyétől a törzs felé kiinduló piros csík utal. Ez fertőzésből ered, jóval később jelentkezik, általában akkor, ha a fullánkkal nemcsak a méreg, hanem valamilyen kórokozó baktérium is bekerül a bőr alá. Ha ilyet észlelnek, elég a háziorvost felkeresni, aki antibiotikumos kezelést ír majd elő.

A méh- és darázscsípés megelőzése érdekében szükséges teendők és javaslatok:

- A fenti munkahelyeken végzett munkák előtt a munkáltatók tájékozódjanak a darázscsípés kezelésével kapcsolatban a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosánál. Különösen fontos ez a darázs vagy méhcsípésre érzékenyek esetében.

- A munkáltatók a munkavédelmi oktatás során – a foglalkozás-egészségügyi szolgálat felvilágosítása és tanácsai alapján – hívják fel a munkavállalók figyelmét a darázscsípés veszélyeire és a szükséges megelőző intézkedésekre.

- A munkavállalók hordjanak zárt ruházatot és zárt cipőt. Az élénk színű ruhák – mint a sárga, piros – viselése nem javasolt.

- A munkavállalókat előzetesen tájékoztatni kell, hogy indokolatlanul ne bolygassák a növényzetet, így a darazsakat sem. Nem szabad fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe nyúlni, hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket e helyekre.

- Ha megjelenik egy-egy darázs a közelben, igyekezzenek megőrizni a munkavállalók a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli a darazsakat.

- Ha van rá lehetőség, az élelmiszereket ebben az időszakban inkább zárt térben (pihenőhelyen) fogyasszák el. Fogyasztás előtt mindig ellenőrizzék az italt, hogy nem került-e bele darázs.

- Gépjárműbe történő beszállás előtt ellenőrizni kell, hogy nincs-e a kocsitérben darázs.

- A darázs- vagy méhcsípés veszélyével érintett munkaterületeken indokolt kerülni az egyedül végzett munkát, hogy időben felismerésre kerüljön az esetleges rosszullét. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni.

- Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, vigye magával az allergiás reakció megelőzését/csökkentését szolgáló gyógyszerét, illetve injekciót. Ennek hiányában ne kezdje meg a munkavégzést!

- A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra, hogy figyeljenek egymásra, az esetlegesen előforduló panaszok esetén a munkát azonnal hagyják abba és igényeljék az elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 08. 10:10 
vízpocsékoló

Csatlakozott: 2015. jún. 07. 15:27
Hozzászólások: 2
Offline
Tisztelt Imi!

Tényleg igazad van! Legközelebb minden embernek javasolni fogom, építkezzenek nem éghető anyagokból, bútorzatuk, eszközeik és ruházatuk is ilyen anyagból készüljön és nem lesz tűzeset. Tartsák be a KRESZ szabályait és nem lesz baleset. Sőt építsenek bárkákat és abba lakjanak, így az árvíz sem jelent problémát!
Akkor mi szükség lesz ránk?- rátok?
Tudod én arra esküdtem fel ( igaz manapság ez már csak státusz szimbólum), hogy segítek a rászorultakon, nem esett nehezemre kivonulni ha riasztottak, és ha hiszed, ha nem ingyen, végeztük ezeket a beavatkozásokat is. Nem hiszem, hogy a tűzoltóknak nehezére esik kivonulni ilyen esetekhez is, hiszen örülnek ha kinn lehetnek a laktanyából.

Egyébként a szomszédom már hatvan felett van, az anyósa is betöltötte ezek szerint a tizenhatot!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 07. 20:43 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma

Csatlakozott: 2004. máj. 21. 7:38
Hozzászólások: 535
Offline
Kedves Kolléga !
Legközelebb tanácsold már a téged kérdezőnek, hogy hajnalban (esetleg telente egyszer, ahogy az apámtól láttam!) látogasson már fel a saját padlására (ilyenkor a darazsak nem aktívak, de felvehet vastag ruhát) és az általa megvásárolt darázsirtó spayvel (porral) szórja meg a fészket. Aztán a következő hajnalon is. Esetleg a következőn is, ha vannak még.
Aztán ajánlhatod a darázscsapdát. Műanyag flakon forró (izzó) szeggel befelé szúrva, aljába sört és ki lehet akasztani a padlásra. Egy hét alatt összeszedi a darazsak jó részét.
Miért kellene az állampolgároknak másra várni, hogy megoldja a gondjukat? A saját padlásán? Ja, hogy semmibe sem kerül...
Esetleg kiszámoltathatod, mennyi az a "semmi"...
Természetesen, ha valóban veszélyt jelent a darazsak jelenléte (különösen óvoda, iskola, közintézmény, stb.), akkor a tűzoltóság kivonul és megoldja a problémát !

_________________
„Ha nem sikerül elsőre, akkor az ejtőernyős ugrás nem neked való.”


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 07. 16:05 
vízpocsékoló

Csatlakozott: 2015. jún. 07. 15:27
Hozzászólások: 2
Offline
Érdekesség

Egy alföldi kisvárosban, valahol Hajdú-Bihar megyében igen érdekes dolog történt, legalább is számomra érdekes, megfoghatatlan, fölháborító!

Tűzoltó voltam és egészségügyi okok miatt helyeztek nyugdíjba, 17 év tényleges szolgálat (33 év munkaviszony) után.

A szomszédom ijedt arccal keresett fel a minap, olyan dolog van az anyósáék padlásán amilyennel eddig nem találkozott! Egy kb: 60 cm átmérőjű darázsfészek, ami ontja magából a darazsakat, és a környezetére igen nagy veszélyt jelent!

Kérdezte mi ilyenkor a teendő?

Semmi gond, valamikor (önkormányzati tűzoltó koromban) sok ilyenhez vonultunk, védő öltözeten keresztül nem tudtak ártani nekünk a feldühödött darazsak, és megsemmisítettük a fészküket, valamint a felbolydult darazsakat, tettük mind ezt eskünkhöz híven, ingyen és bérmentve a lakosság szolgálatában.

Mondtam neki jelezze a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelem ügyeletére, semmibe nem kerül, és megszabadítják gondjától!

Ma újra találkoztam a szomszéddal, és rákérdeztem megoldották-e a fiúk a problémát?

Nem tetszően válaszolt, mert azt hitte átvertem.

Ugyan is a megyei ügyelet, vagy újabban „megyei irányítási központ” közölte vele, hogy ez térítés ellenében történik, és majd a helyszínen dől el, hogy 10 vagy 20 ezer forintba fog kerülni.

Én értetlenül álltam az egész előtt, mi az, hogy pénzért, hát nem a lakosság védelmére szervezték a katasztrófavédelmet, és a fizetett adóért cserében, nem illeti-e meg a vagyon és életbiztonság az állampolgárt?
Mitől függ, hogy 10 vagy húszezer forint? A darazsak számától? Vagy a fészek pontos méretétől? Hiszen a tv-ben is hangzott már el, ha kirajzott méhekkel találkozik, vagy darazsak veszélyeztetik lakhelyét, hívja a katasztrófavédelmet, meg mindent a lakosság védelmében stb., stb.
A hirdetés, az önmagasztalás csak puszta szöveg, népszerűsítik magukat, és ha valaki bajba kerül, majd közlik, mennyibe kerül?
Vagy Pesten és nagyvárosban ingyenes, a falusi meg dögöljön meg?
Vagy mindenre tarifák vannak?

Darazsak méhek irtása: 10.000ft – 30.000ft
Baleset: 20.000ft – 40.000ft
Tűzeset: 30.000ft – 50.000ft
Árvíz: 50.000ft – 100.000ft
Vörösiszap: 100.000ft – 200.000ft


Számomra teljesen érthetetlen, hisz mi felesküdtünk a lakosság élet és vagyon mentésére, megóvására, és erre jöttek ezek a honvédségtől és határőrségtől kiszuperált haverok, és ezek lealázzák a tűzoltó szakmát, próbálják a lakosságot a tűzoltók ellen hangolni. Okoskodnak, tűzoltó szakvégzettség nélkül és leépítik a szakmát, a becsületet, a tűzoltók népszerűségét, szeretetét.
A fiúk dolgoznak éhbérért serényen, ezek meg basáskodnak álompénzért dölyfösen!
Mi van ebben a kis országban?
„Mindegy mit és hogyan, csak a nép ellen legyen” Ez a jelszó?

Számunkra, számomra már csak a remény maradt, hogy csak úgy, mint minden, változni fog ez is!

És engedjétek meg, hogy nagy költőnk Vörösmarty Mihály „Szózat” c. versének soraival zárjam felháborodásom.

„Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.”

Bajtársi üdvözlettel:
Egy járandóságos tűzoltó Hajdú-Biharból.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Blikk
HozzászólásElküldve: 2014. jún. 11. 7:32 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhek szállták meg az udvart


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tűzoltós hírek a médiában
HozzászólásElküldve: 2014. jún. 06. 0:01 
slagmester

Csatlakozott: 2010. nov. 26. 19:07
Hozzászólások: 359
Tartózkodási hely: Terjedőben
Offline
toportyán írta:
http://veol.hu/hirek/egy-tuzolto-szunyogirto-szert-fujt-a-mehekre-1624275
https://www.google.com/url?q=http://veszprem.katasztrofavedelem.hu/letoltes/document/veszprem/-20130911-meheszek-meheszek-listaja.doc&sa=U&ei=KDeEU-SaOaia7Qa9x4CgDQ&ved=0CAcQFjAB&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNH92uGNdLKbnWqcZgqEAxW7t6uoqw
A rendőrségi ügyelet nem a katasztrófavédelemhez irányította a hölgyet :-? :shock:
Van egyáltalán közvetlen (három számjegyű) elérhetősége még a Tűzoltóságnak? /Veszprémben/
Úgy történt ahogy K.E. leírta? Mindenesetre a mindenható vizsgálódik :-? :mrgreen:


Vajon mi lett a vizsgálat megállapítása?
http://veol.hu/veszprem/nem-veszelyesek-a-mehek-1626208

_________________
Az aranysakál, nádi-farkas más nevén csikasz írtja a kártevőket!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2014. máj. 27. 14:56 
csizmás kandúr
Avatar

Csatlakozott: 2012. szept. 29. 17:12
Hozzászólások: 208
Offline
Nagyvezír is méhészkedik. :-D :-D :-D

http://hetivalasz.hu/data/cikk/7/71/10/ ... si_mez.jpg

Most már csak a főtábornok hiányzik a kaptáról.
Talán a Brazil vadméheket ajánlom. :arrow:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tűzoltós hírek a médiában
HozzászólásElküldve: 2014. máj. 27. 9:04 
slagmester

Csatlakozott: 2010. nov. 26. 19:07
Hozzászólások: 359
Tartózkodási hely: Terjedőben
Offline
http://veol.hu/hirek/egy-tuzolto-szunyogirto-szert-fujt-a-mehekre-1624275
https://www.google.com/url?q=http://veszprem.katasztrofavedelem.hu/letoltes/document/veszprem/-20130911-meheszek-meheszek-listaja.doc&sa=U&ei=KDeEU-SaOaia7Qa9x4CgDQ&ved=0CAcQFjAB&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNH92uGNdLKbnWqcZgqEAxW7t6uoqw
A rendőrségi ügyelet nem a katasztrófavédelemhez irányította a hölgyet :-? :shock:
Van egyáltalán közvetlen (három számjegyű) elérhetősége még a Tűzoltóságnak? /Veszprémben/
Úgy történt ahogy K.E. leírta? Mindenesetre a mindenható vizsgálódik :-? :mrgreen:

_________________
Az aranysakál, nádi-farkas más nevén csikasz írtja a kártevőket!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Szoljon.hu
HozzászólásElküldve: 2013. okt. 21. 7:45 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
A méhszúrások sem tántorították el őket


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 24. 15:36 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhek és darazsak elleni védekezés - országos lista a szakemberekről


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Bács-Kiskun megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:44 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhraj befogó méhészek Bács-Kiskun megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Komárom-Esztergom megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:43 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhraj befogó méhészek Komárom-Esztergom megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Hajdú-Bihar megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:42 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhrajok befogásához segítséget nyújtó méhészek Hajdú-Bihar megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Békés megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:41 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhrajok befogásához segítséget nyújtó méhészek Békés megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Győr-Moson-Sopron megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:39 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Győr-Moson-Sopron megyei méhészek telefonszámai


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Zala megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:38 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhraj befogó méhészek elérhetősége Zala megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Baranya megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:37 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhraj befogó méhészek listája Baranya megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Fejér megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:36 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhraj befogó méhészek Fejér megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Veszprém megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:35 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhraj befogó méhészek elérhetősége Veszprém megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:34 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Méhraj befogó méhészek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Heves megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:32 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Heves megyei méhbefogók elérhetőségei


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Nógrád megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:30 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Nógrád megyei méhbefogók


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Pest megye
HozzászólásElküldve: 2013. máj. 13. 16:28 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Pest megyei méhbefogók elérhetősége


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhek, darazsak
HozzászólásElküldve: 2012. ápr. 16. 10:59 
szikracsapkodó

Csatlakozott: 2007. jún. 18. 17:48
Hozzászólások: 15
Offline
Kisebb darázsfészkeket, ill. lódarázsfészkeket házilag is ki lehet irtani, nem kell tűzoltókat hívni meg pánikolni, feltéve, hogy könnyen hozzáférhető és látható, és még időben. Akár pár nap alatt is képes sokszorosára növekedni, gyorsan szaporodnak. Mikor még épp elkezdik a fészket építeni és csak pár darázs van benne (még tenyérnyi sincs), akkor seprűvel le lehet verni. Nálam rendszeresen minden nyáron legalább 5x próbálkoznak az ablak egyik sarkában, seprűnyéllel leütöm a fészket és széttaposom.

Lódarazsak egyszer próbálkoztak a terasznál egy gerendára épült a fészek volt, egyik napról másikra került oda, éjszaka többedmagammal ráhúztunk egy nagy nejlonzsákot (alul volt csak kijárata), zsákba csomagolva leszedtük, ilyenkor még le vannak lassulva kevésbé veszélyesek, zsákon csavartunk egyet, majd egy előre odakészített pléhkukába belenyomtuk gyorsan, amibe öntöttünk előtte petróleumot (benzin nem volt kéznél:), zsák a kukába, petróleum a tetejére és gyufa. Innen egy sem került ki élve. Viszont ha a fészek nincs látható helyen vagy már nagyon nagy akkor vagy meg kell várni a nagyon hideg időt, mikor már nem megdöglöttek il. nem tudnak repülni, mozogni, és akkor leverni és elégetni fészket vagy profi írtókat hívni. Voltak ismerősök nálunk is, akik megjárták, mert már az egész mennyezett zümmögött és már a gipszkartont is rágták, kénytelenek voltak darázsírtókat hívni, ők valami gázt engedtek a padlásra majd védőruhában leverték a fészket.

Láttam videót, ahol airsoft meg paintball puskákkal lövöldözték le távolról a fészket, ez is lehet megoldás, de a legegyszerűbb és legolcsóbb ha figyel az ember, és már a kezdeteknél védekezik. Padlásra darázscsapdákat raktam, 2 literes PET palackok fellógatva, (ebből van sok az udvaron is a fákra fellógatva) kb. félig felöltve sör(Kőbányai:)+ecet+cukor keverékkel, a palack oldalára lyukat vágni kb. darázs méretűt, belemegy, de kijönni már nem tud.

A sima sárga-csíkos darázs kevésbé veszélyes mint a nagyobb lódarázs, nagyobb fészkekkel is lehet bánni házilag, csak jól be kell öltözni csípés ellen. Síruha vagy motoros ruha jó ha van, a lódarazsas esetnél, motoros ruha (kölcsönkért) bukósisakkal, de még alá is vettem vastag garbó pulóvert meg bakancsot, így csípés nélkül megúsztam.

Ezt találtam a netne hirtelen:
http://www.youtube.com/watch?v=ZYmwk7uA6_g

Az a fészek ,amit elintéztünk is hasonló méretű volt, de ennyire bátor én nem voltam, de mint látható ez is működött, de valóban ilyenkor csapd le aztán futás a megoldás. Nem tudom a légpuskával, paintball puskával osztás jó messziről mennyire használna.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 146 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
Impresszum és moderációs alapelvek
Lánglovagok Egyesület - egyesulet.langlovagok.hu
Legfrissebb hozzászólások: RSS

   Lánglovagok Egyesület | Lánglovagok.hu tûzoltóportál | Lánglovagok Hírlevél © Lánglovagok.hu 2001-2016.