A leveléből szerintem látszik, hogy nem a fizetési hajlandóság, hanem a pénzhiány az oka. Hogy ez kinek a hibája? Az tény, hogy a tűzoltóságok költségvetése csökkent ugyanakkor a kiadásai növekedtek (pl.: cafetéria). Persze a pk.-k ezt hiába jelezték. Akkor csodálkoztam volna, ha ez nem okoz gondot sehol. Nem mellékesen, ha október végéig nem igazolják számlával a tűzoltók, hogy mire fordították a ruhapénzt, akkor a jelentős részét kezdhetik adóban visszafizetni. Olyan sok idő már nincs. Ez így már mindenkép nagy szí s !
Mit szólna a parancsnok úr és a polgármester, ha a beosztott tűzoltók holnap reggel nem vennék fel a szolgálatot ? Egységesen jelentenék, hogy a szolgálati ruházatuk elhasználódottsága oly mértékű ami a munka végzést akadályozza illetve a RUSZ.-nak megfelelően annak pótlását nem tudják bíztosítani, mivel járandóságukat nem kapták meg. Fizetésékből ön maguk és családjuk fenntartásáról gondoskodnak . És ez nem minősül sem sztrájknak, sem parancs megtagadásnak , sem enegdetlenségnek csak jelentik hogy szolgálatra alkalmatlan a ruházatuk . Kíváncsi lennék a képükre ??? maximafi
Itt pedig az állam által a tűzvédelmi törvényben meghatározott felhasználású pénzről van szó !!! Te az államiság szerepét miért nem a törvényesség felügyeletében nézed (belügyminiszter és alattvalói , úgy mint OKF) ??? Az állami szerveknél pénzeket nyúltak le keményen, lásd HM. .... Egyenlőre ennyit.
Jog állam !!! Két héten belül rendet teszünk (P.S. belügyér ) . Az ilyen önkormányzati " sikkasztás ", és parancsnoki "visszaélés" biztos nem törvénysértő ??? Ha feljelentik őket a rendőrség vajon eljár ??? A tűzoltó mikor kapja meg neki kifizetendő jogos járandóságát, ezek után pedig a kamatokkal emeltet ???? Meddig lehet az állománnyal packázni !!!!!! Hol van ilyenkor az OKF., mint szakmai felügyelet ???????????? Most Álljanak ki a tűzoltók helyett a kamerák elé !!!!!!!!!!!! Van bátorságuk ????????
"Kiskunfélegyházi HÖT-ön szolgálatot teljesítő hivatásos tűzoltók a mai napig nem kapták meg a jogszabályban rögzített béren kívüli járandóságukat, és a 2010-es évre járó cafetériájukat. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetéhez fordult 42 kiskunfélegyházi tűzoltó, segítségünket kérve mivel mind a Nemes Nagy András parancsnok úr, mint a Ficsor József polgármester úr elutasította szolgálati panaszukat.
Parancsnok úr indoklás nélkül tette ezt, míg polgármester úr a következőt írta:
„Szolgálati panaszát jogosnak tartom, az abban kért utánpótlási egyenruházati ellátmány és természetbeni juttatások jogszerűen megilletik, azonban szolgálati panaszának Kiskunfélegyháza Város tűzoltóparancsnoka általi elutasítást helybenhagyom, mivel Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata jelenlegi likviditási helyzetében fizetési kötelezettségeinek nem minden esetben tud eleget tenni. Többek között a tűzoltókat megillető járandóságok kifizetése is ezek között van. A probléma megoldása érdekében sorozatos tárgyalások folynak a számlavezető pénzintézettel. Szolgálati panaszában lévő járandóságok kifizetésére minél előbb sor kerül, de legkésőbb az utánpótlási egyenruházati ellátmány tekintetében szeptember 30-ig, az elmaradt és esedékes természetbeni juttatás tekintetében október 31-ig megtörténik a kifizetés. Fentiek alapján szolgálati panaszának a tűzoltóparancsnok általi elutasítást megalapozottnak tekintem és a döntést helybenhagyom.”
A tűzoltóságok finanszírozását a Költségvetési törvény (2009. évi CXXX. tv.) IX fejezete mellékletében szerepel külön soron: „a helyi önkormányzati hivatásos tűzoltóságok támogatása”. Ez a keretösszeg tartalmazza a ruhapénzt, és a cafetériát is, ráadásul az ilyen normatív, kötött felhasználású támogatást csak az adott intézmény használhatja fel, tehát az adott önkormányzat egyetlen forintot sem vehet(ne) el belőle. Az önkormányzatok, és ezen belül az önkormányzati tűzoltóságok is előfinanszírozottak, tehát a tárgyhavi összeget az állam adott hónap elsején, vagy másodikán az önkormányzatoknak átutalja.
A cafetériát a 2/2010. (I.22.) ÖM rendelet alapján kell kifizetni. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egyenruha-ellátására jogosult személyi állománynak, ruházati és öltözködési szabályzatáról a 20/2006. (IV.19.) BM rendelet intézkedik. E szerint a munkáltatónak legkésőbb 2010. június 30.-ig ki kellett volna ezt fizetnie.
Mivel a szolgálati út betartásával benyújtott panaszok nem hozták meg a várt eredményt, ezért a mai napon megbíztam szakszervezetünk jogászát, hogy készítse el a megfelelő keresetlevelet, és azt a Kiskunfélegyházi Munkaügyi Bírósághoz nyújtsa be.
Big Gabinak igaza van abban, hogy az Öpt. a "cafeteria" mint fogalom megjelenése előtti. Ahol nincs választható rendszer, ott az Öpt. 12 § (3) alapján egységesen határozzák meg az összeget vagy a bérszázalékot. Ha valaki nem kéri, le KELL mondania róla. Ha az eddigi 1000 Ft-ról nyilatkozhattatok, hogy bérként kéritek számfejteni vagy önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásként, akkor az munkáltatói hozzájárulásnak minősül és beleszámít a minimálbér 50%-ba meghatározott kedvezményes adózású összegbe, de ez az FTP-nél irreleváns, mert csak 3000 Ft-ot választhattok. Az egységes 3000 Ft-os összeg természetesen nem törvénysértő, de nem is igazán munkavállaló-barát. A cafeteriának az lenne a lényege, hogy a lehető legkevesebb korlátozással mindenki a saját életkorának, élethelyzetének legmegfelelőbb juttatást válassza a keret terhére, természetesen az adójogi korlátok figyelembevételével. Az Öpt. 12§ (3) bekezdését úgy oldják fel általában a cégek, ahogyan a közszféra is (a MEH ajánlása szerint), azaz ugyanazon törvény 12§ (8)-ra hivatkoznak. (8) Amennyiben a tag azt a munkáltatótól írásban kéri, a munkáltató a kérelmező tag javára vállalt munkáltatói hozzájárulás teljes összegének, vagy egy részének teljesítését szüneteltetheti vagy megszüntetheti. Egyebekben a munkáltató a munkáltatói hozzájárulás teljesítését kizárólag valamennyi pénztártag alkalmazottjára kiterjedően szüneteltetheti vagy szüntetheti meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató megállapít egy egységes (magas) összeget, amitől a munkavállaló akár többet, akár kevesebbet kérhet, csak azt írásban kell jeleznie, tehát nyilatkoznia.Aki nem választja ezt az elemet, annak le kell mondania róla. Van lemondó nyilatkozat a kötelezően leadandó nyilatkozatok között? Ha nincs, az komoly hiba...
Bocsánat, hogy hosszú lett, csak szerettem volna minden tudnivalót összefoglalni!
Én is írhatnám, hogy megkérdeztem két adószakértőt és egy nyugdíjpénztári vezetőt, de Ők teljesen más véleményen voltak! Na, de ezt nem teszem! Légy szíves írásos anyagot mellékelj az adott szakértőktől és én máris viszem tovább.
Big Gabi! Utánajártam. Két adószakértő és egy nyugdíjpénztári vezető szerint is jogszabálysértő a korlátozás. Ugy gondolom minél előbb korrigálni kellene a hibát. Minél előbb. A szakszervezet ugye intézkedik?
Te írod: „(Ez utóbbi esetben a munkáltató meghatározhatja a hozzájárulás legkisebb és legnagyobb összegét is. Tehát nem a cafetériában kell ezeket az összegeket meghatározni!!!!)”
Itt akkor meg is állhatunk!
Nem a munkáltató döntése volt, a munkáltató Hszt. - nek és az ÖM rendeletnek megfelelően járt el! Én úgy tudom, hogy hívatásos jogviszonyban szolgálsz és nem köztisztviselő vagy! Olyan jogszabályra hívatkozol, amelynek hatálya nem terjed ki rád.
A Kormány a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/F. § (8) bekezdésében és a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény 76. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdésének b) pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1.§ A rendelet hatálya a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 1. § (8) bekezdés c) pontjában meghatározott szervekre (a továbbiakban: közigazgatási szervek) és az ott foglalkoztatott köztisztviselőkre, ügykezelőkre, valamint a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény hatálya alatt álló közszolgálati jogviszonyban állókra (a továbbiakban együtt: köztisztviselők) terjed ki.” (2004. évi CXXII törvény hatálya: Ktv. Kjt. Mt) ]
Mikor az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény készült a cafetéria még nem ebben a formában létezett. Amikor a jogszabályban a 13.§ (3) bekezdését megfogalmazták, akkor abban azt rögzítették, hogy a számlára a munkavállaló által befizetett összeg mellé a munkáltatója is befizethet. De kikötötték, hogy a befizetések összege vagy mindenkinek egyforma legyen, vagy a fizetésük egyforma százalékában történjen. (Ez utóbbi esetben a munkáltató meghatározhatja a hozzájárulás legkisebb és legnagyobb összegét is. Tehát nem a cafetériában kell ezeket az összegeket meghatározni!!!!) Ez a dolog egyik része.
A másik: Az adótörvény azt mondja, hogy önkéntes nyugdíjpénztári befizetés esetén 25% adóteherrel kell számolni a minimálbér feléig (azaz 36.750 Ft-ig) Ezt nem kell magyarázni, ez egyértelmű.
Tehát az adó törvény miatt a fentebb leírt (esetleges) munkáltatói befizetést is figyelembe kell venni a munkavállalónak amikor a cafetéria elemek közül az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést választja. Ugyanis a munkáltató által a részére befizetett összeg és a dolgozó a cafetériában kért nyugdíjpénztári befizetés összege nem haladhatja meg a 36. 750 Ft-ot, mert akkor borul a 25%-os adó. Ez is egyértelmű.
A 305/2009. (XII. 23.) Korm. Rendelet (a köztisztviselők cafetéria-juttatásának részletes szabályairól) azt mondja: 4.§ (2) Ha a köztisztviselő a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 70. § (5) bekezdésben szereplő juttatások közül választ (itt szerepel az önkéntes nyugdíjpénztár), akkor a keretösszegből legalább akkora összeget kell felhasználnia, amekkora összegű az adott pénztár, intézmény által előírt minimum tagdíj összege. Tegyük fel, hogy az én pénztáram tagdíja 25.000 Ft. Ebben az esetben korlátozzák kormányrendeletbe foglalt jogomat, azzal hogy a cafetériában 3000 Ft-ra korlátozzák az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés lehetőségét!!!! Továbbra is azt mondom, hogy nem jó a szabályozás.
A cég eddi egyetlen forintot sem fizetett. Rendelkezhettél az 1000 Ft átutalásáról, és Te egyénileg kérhettél átutalást, de ezt nem a cég fizette, hanem az illetményedből utalták! A 12.§ (3) bekezdése fogalmazza meg: „ A munkáltatói hozzájárulás – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – minden pénztártag munkavállalóra nézve azonos összegű vagy a munkabérének azonos százaléka, Természetes ez lehetne a minimálbér 50%-a (Szja)! A lényeg az azonos összegen vagy azonos százalékon van! 231 900 bruttó forintról van szó, Te, hogyan rendelkeztél volna? Mennyi az annyi?
36750 + 25% adó a rendőröknél és egyösszegű befizetést is lehetett kérni (aztán vagy így lesz vagy havi lesz).
_________________ A kádárista állam felszámolása nélkül nem lehet igazi jövőképet, valódi alternatívát kínálni - sem jobboldalit, sem baloldalit. Mindaddig minden politikai szlogen csak fedőnév az állam fosztogatási lehetőségek kiaknázására.
Babarczi Eszter
Én azt olvasom ki a jogszabályokból, hogy a cafetéria keretén belül úgy kell megállapítani az önkéntes nyugdíjpénztárba befizethető összeget, hogy figyelembe kell venni a cég által MÁR a munkavállalónak befizetett összeget. (erről szól a 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdése). Tehát e két tételnek az összege nem haladhatja meg a minimálbér 50 százalékát. Szerintem…
- 116/A. § (1) A hivatásos állomány tagja természetbeni juttatásként – választása szerint, az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdésére is figyelemmel – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70. § (2) bekezdés a), b), d) és e) pontjában, valamint (5) bekezdésében felsorolt juttatásokra, legfeljebb az ott meghatározott mértékig és feltételekkel, valamint az ingyenes vagy kedvezményes internet használatra jogosult. A miniszter – a (7) bekezdésben meghatározott kivétellel – utasításban további választható juttatásokat is meghatározhat, illetve az egyes juttatások választható mértékét magasabban is meghatározhatja.
„ A munkáltatói hozzájárulás – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – minden pénztártag munkavállalóra nézve azonos összegű vagy a munkabérének azonos százaléka, amelyet a munkáltató köteles az alkalmazott által választott pénztártól függetlenül egységesen megállapítani. A munkáltató a hozzájárulás megállapításakor pénztártípusonként különbséget tehet. A munkabér százalékban meghatározott munkáltatói hozzájárulás esetén a munkáltató meghatározhatja a hozzájárulás legkisebb és legnagyobb összegét is.”
(4) A munkáltató a munkáltatói hozzájárulás (3) bekezdésben meghatározott mértékétől – az életkorral növekedő mértékben – korcsoportonként egységesen eltérhet azon alkalmazottai tekintetében, akik 15 éven belül betöltik a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjkorhatárt betöltött alkalmazottak esetében a munkáltatói hozzájárulás nem haladhatja meg a nyugdíjkorhatárt be nem töltött alkalmazottak részére megállapított munkáltatói hozzájárulást.."
Érdekelne, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba fizethető összeg mekkora lehet? 1995. évi CXVII. Törvény (a személyi jövedelemadóról) szerint az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba a minimálbér 50 százaléka utalható. Nálunk ez 3000ft-ra lett korlátozva. Megkérdeztem az illetékest, de a válasza nem volt elfogadható, mivel amelyik paragrafusokra hivatkozott abból a korlátozás nem volt kiolvasható számomra.
Máshol mennyit lehet az önkéntes nyugdíjpénztárba fizetni a cafetériából?
Csatlakozott: 2006. feb. 18. 12:19 Hozzászólások: 32 Tartózkodási hely: Budapest
Gyaur írta:
Tudja valaki ki nyerte el a fővárosba a cafeteria keretben kérhető utalványok beszerzését. Mert állítólag +5% kezelési költséget számolnak fel. 231000x0.05=11550 ft/fő 1600 fővel számolva cirka 18 500 000 ft. Mivel ha a negyedéves kifizetést igényelem márc 17.-e mindjárt itt van még 2 hét. Két heti munkáért egész jó kis bérezés. De ha tévedek valaki javítson ki.
Megkövetek mindenkit, csak az üdülési utalványért kell 5% kezelési költséget fizetni.Nálam ez 8600 Ft.A végösszeg így csak cirka 10-12 milla lesz.
_________________ Az idegbaj öröklődő betegség, én is a gyerekeimtől kaptam.
Tudja valaki ki nyerte el a fővárosba a cafeteria keretben kérhető utalványok beszerzését. Mert állítólag +5% kezelési költséget számolnak fel. 231000x0.05=11550 ft/fő 1600 fővel számolva cirka 18 500 000 ft. Mivel ha a negyedéves kifizetést igényelem márc 17.-e mindjárt itt van még 2 hét. Két heti munkáért egész jó kis bérezés. De ha tévedek valaki javítson ki.
Számlát kell kérni tőlük. Tavaly próbáltam, de az volt a válasz hogy jobban teszem ha kussolok. Ha pénzt kérnek, akkor adjanak számlát is...
_________________ A hozzászólás elolvasása kizárólag erős idegzetű fórumozóknak ajánlott! A hozzászólás elolvasásából adódó esetleges fizikai és szellemi károkért a hozzászóló nem vállal semmilyen felelősséget!
Csatlakozott: 2006. feb. 18. 12:19 Hozzászólások: 32 Tartózkodási hely: Budapest
_________________ Az idegbaj öröklődő betegség, én is a gyerekeimtől kaptam.
Tudni már nagyfaluban hogy adják az ÜCS-t? Negyed-fél, vagy évente? Hogy döntött a "többség"??
_________________ A hozzászólás elolvasása kizárólag erős idegzetű fórumozóknak ajánlott! A hozzászólás elolvasásából adódó esetleges fizikai és szellemi károkért a hozzászóló nem vállal semmilyen felelősséget!
valaki megmondaná hogy a minisztériumban ami alá (szó szerint) tartozunk miért lehet az összes cafetéria juttatásból választani (2x annyiért) és nekünk csak 8ból? és miért nem használhatjuk ki az összes 0%-os juttatást?
Akik, decemberben megrendelték, megkapták, azoknak az idén ez adómentes, tehát az adóval több az igényelhető juttatásuk. A formanyomtatvány előre készül, mivel ez az adómentesség többször nem lehetséges, de ha az új Kormány/Országgyűlés másként rendelkezik,( pl. eltörli ezen adónemet) akkor erre nem lesz szükség és mehet a szemétkosárba.
Értem ezt, és már mondtad is, csak tudod mikor az orrod alá dugják." Írd alá, hisz tudod nem úgy lesz, nem kell belőle adózni." Közben te aláírod hogy + adó. Nekem ha aláírok valamit azt jelenti akaratommal megegyező. Nincs bizalom, ne írassa velem alá.
Akik, decemberben megrendelték, megkapták, azoknak az idén ez adómentes, tehát az adóval több az igényelhető juttatásuk. A formanyomtatvány előre készül, mivel ez az adómentesség többször nem lehetséges, de ha az új Kormány/Országgyűlés másként rendelkezik,( pl. eltörli ezen adónemet) akkor erre nem lesz szükség és mehet a szemétkosárba.
Láttam nagyfaluban egy nyomtatványt amin a cafeteria keretről lehet nyilatkozni. Adóztatva volt rajta a bérlet. Az egy tervezet volt(??), vagy adóztatva számolják el a bérletet, vagy most mi van?
Persze, persze, csak én nem gombolyítottam tovább ezt a szálat. De szerintem ezen is lehetne változtatni, ha akarnánk. Pontosabban ha a vezetőink, a magasságosok is akarnák. Ha csak a fővárost nézem, minden "piszlicsáré"-t eladunk a médiának, csak ezt a fontos lényeget nem hogy hogyan is dolgoznak, élnek a tűzoltók. Mert ha esetleg arról is készülne film, ismertető hogy mit csinálunk egész nap, miből is áll egy-egy napunk, a vonulások, káresetek mellett, akkor talán más lenne a megítélésünk. De eddig erre nem volt hajlandó senki sem hogy ezt "reklámozza". Bezzeg ha magukat kell futtatni, akkor .......
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.