Tűzoltósztrájk Nagy-Britanniában

Munkaidő, fizetések, pótlékok, szakszervezet...
Itt lehet tépni egymás idegeit is.
Lezárt
Pernyetipró
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2002. dec. 10. 3:57
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pernyetipró » 2002. dec. 20. 13:00

Tudod Rebel valamikor én is azt mondtam, hogy remélem az én fizetésemet igazítják a francia tűzoltókéhoz, és nem az övéket az enyémhez. Azóta láttam, hogy minden nyáron összeverekednek a rendőrökkel. Az angolok sztárjkolnak. Tegnap láttam vonulni a német tűzoltókat (igaz a kelet németeket). Én már nem is vagyok biztos abban, hogy ott kint olyan jól megfizetiik a tűzoltókat az ottani keresetekhez viszonyítva.
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2002. dec. 18. 22:04

Na igen, a családot el kell tartani. De arra még sokat kell várni, hogy mindenki diplomás legyen. Akkor viszont -és ez elmélet- mivel diplomás az állomány több fizetést kell majd adni. Az pedig már jó lesz.
Azzal hogy te csinálsz egy diplomát, csak neked lesz jobb hosszú távon! A karrierlehetőséged is megnyílik. Nem biztos, hogy fel kell majd menni a törzsbe. De ha akarod, biztosan megteheted majd.
Rebel
pernyekergető
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2002. aug. 26. 9:39

Hozzászólás Szerző: Rebel » 2002. dec. 14. 16:16

Üdv !

Igen zsebbel érezhető változások voltak. De azért hanyatt ne vágjuk magunkat attól 70-90e Ft-tól amit most fizetnek nekünk. Namost én könnyen beszélek,mert - egyelőre - még magamon kívül a lakásomat kell eltartanom. De! A lakásomat örököltem szerencsére,nem kellett megvennem. Ha ezt kellett volna, akkor most nem tudom hol laknék. Ebből a fizetésből a "kedvezményes" lakáshitel törlesztési részletét, ami minimum 40-50e/hónap megfizetni nem lehet. Azt hiszem ez látható az arányokból. Illetve lehet, de akkor zsíros kenyeret eszem egész hónapban és gyertyával világítok...
Lehet tanulni,mint mondta egy előttem szóló. 3-as szorzóért. És meddig ? Az utolsó levelező évfolyam megy most a szakmunkásból. Ezután csak nappali lesz. Szerintem nem egy vonzó perspektíva senkinek - akár van család, akár nincs, de ha van akkor főleg - egy évet nappalin lenyomni, nyüves 4 tizedért...
Főiskola. Lehet menni ugye. Ha jó napja van a cégnek, még támogatja is. De előbb-utóbb nem fognak tudni vonulós beosztást adni a sok diplomásnak. Aki pedig a szakma szeretete miatt szerelt fel, az nem fog elmenni megelőzősnek ebben biztos vagyok. Én sem tenném, pedig fontolgatom a főiskolát.

Az eddig írtakból úgy látszik,mintha nem szeretnék itt lenni. Pedig nem így van. Akármennyi fizetést fognak adni én maradni fogok. Úgy döntöttem amikor felszereltem, hogy az életem ennek fogom szentelni.

De én bízom az EU-ban, talán jobb lesz.
Tudjatok "a remény hal meg utóljára".

Rebel
Danka János
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2180
Csatlakozott: 2002. dec. 01. 18:49
Tartózkodási hely: Várpalota

Hozzászólás Szerző: Danka János » 2002. dec. 14. 0:01

Kicsit hosszabb leszek. A sztrájk szerintem nem összeegyeztethető a tűzoltó hivatással. A demonstrációnak meg nem sok hasznát láttam eddig (egyik politikus felhágott a gjmf.-re, amásik fényújságot importált stb.). A fizetésünk persze lehetne több is, de azért az elmúlt másfél évben zsebbel érzékelhető változások történtek (csak keserű nosztalgiaként: 1996-ban egy kezdő tűzoltó nettó bére nem érte el a 30.000 Ft-ot). Más oldalról nézzünk körül máshol is: én nem lennék ápoló vagy szalag melletti munkás azért a pénzért. A hiv. tűzoltói lét nagy előnye a versenyszférával szemben, hogy ez egy biztos munkahely (már ha valaki megbecsüli egy kicsit magát). A fizetés emelkedésének tényleg egy lehetséges módja a tanulás (persze mindenkinek nem adhatnak beosztást, hiszen van állománytábla is a világon). Azt azért nem árt tudni, hogy ha valaki elvégzi a Szakmunkásképzőt, de nincs pl. érettségije vagy egyéb okból nem kap magasabb beosztást, azért a maximális 2,6-os szorzó helyett (tiszthelyettesi) 3-as szorzót kaphat. Tehát érdemes tanulni! A másodállásról csak annyit, hogy elnézve a maszekoló kollégákat, ha dupla bért kapnánk, akkor is elmenne dolgozni, mert az is jól jön. A ledolgozott órákkal kapcsolatban: nálunk egy kezdő fiatal tűzoltónak 21 nap szabi/szabadnapja van egy évben (ebből 13 a szabi, ami jár, a többi 20 nap utáni illetve parancsnoki szabadnap, ami ugye nem jár, csak a parancsnok adhatja). A ledolgozott 240/264 óra feszegetése persze szükséges, de veszélyes. Én emlékszem még arra, hogy gondolkodtak e miatt a 24/48 felszabdalásáról (pl. gyere be 22.00-06.00-ig dolgozni, aztán pinenj 12 órát, majd gyere reggel stb.). Ezt nem kívánom megélni...
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2002. dec. 13. 2:30

Hmmm... Furcsa. Bár, ha azt nézzük demonstrálni kimehet a tűzoltó is. Aztán, hogy foglalkoznak-e vele, az már egy másik kérdés.
A HSZT szabályozásról tudtam, de az új volt, hogy egyáltalán nincs sztrájkjog.
Akkor miért sztrájkolhatnak az ápolók, az orvosok, meg a MÁV? Ugye? Az orvosokat tudnám a tűzoltókkal egy helyre sorolni. Ha ők is csak csökkentett létszámmal, vagy egyáltalán nem dolgoznának, emberek halnának meg.
A MÁV meg tudja bénítani az országot! Pedig aztán...
Szóval bonyolult dolgok ezek.
Pernyetipró
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2002. dec. 10. 3:57
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pernyetipró » 2002. dec. 12. 16:31

Bizonyos egyenruhás, hivatásos szervek tagja egyes jogaikban korlátozva vannak. Pl.: sztrájk. Ránk nemigazán vonatkozik a Munka törvénykönyve. Első sorban a HSZT.
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2002. dec. 12. 0:41

A sztrájkjogodat nem vehetik el, ezt írja a munka törvénykönyve. Az egy másik dolog, hogy ha kimész az utcára, lehet hogy meghal valaki aztán meg lecsuknak.
Pernyetipró
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 301
Csatlakozott: 2002. dec. 10. 3:57
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pernyetipró » 2002. dec. 10. 6:38

Nem tudnám elviselni, hogy a sztrájkom miatt ne segítsek a rászorulókon. Tükör nélkül rossz borotválkozni! A baj csak az, hogy pártjaink, és kormányaink ezzel a jogkorlátozással (mert a sztrájk jog megvonása az) visszaélnek.
Kicsi: A szabadnap és a szabadság a civil életben sem számít bele a munkaidőbe. Nem mondják, hogy te csak heti 38 órát dolgozol, mert a szabadságok heti 2-őt elvesznek.
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2002. dec. 05. 2:16

Igen-igen!
Munka és másodállás, ez jó módszer. Sztrájkolni tényleg nem érdemes, az állam valami miatt nem akar vagy nem tud többet adni.
Mi van még? Főiskolai végzettség! Na? És máris dupla lehet a fizetés! És akkor is vonulhatsz, nem kell otthagyni a hobbidat, és lehet, hogy 24/48-azni sem kell. De! Így is vonulhatsz, ha akarsz. Sőt, a sugárcsövet is megfoghatod! Lehet, hogy kiröhögnek, de ez van.
A fentiek pesze nem igazán vonatkoztathatók 40-45 éves és a fölötti korosztályra. Más nyugodtan csinálhat fősulit. Szolgálatban lehet olvasgatni, otthon is KELL, legyen egy óra. Levelezőn valamennyi térítést mindig ki lehet erőszakolni a cégtől, más meg nem kell. Szakmai gyakorlattal az Ybl gyerekjáték kell legyen. Szerintem. Aztán meg hozzáállás kérdése.
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2002. dec. 04. 11:14

Emlékeztek a nagy EÜ-s sztrájkokra, meg mindenre? Volt eredménye????
A sztrájk nem megoldás... Amúgy egyik állami cég sem fízet jobban...
Kicsi
pernyekergető
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2002. nov. 19. 0:03
Tartózkodási hely: Balatonfüred
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kicsi » 2002. dec. 04. 2:06

Nézzétek! Lehet, ha idősebb leszek megértelek benneteket, meg biztos, hogy bennetek is égett, ill. ég a vágy. Nekem elég ez, mert mellette még keresek, jobbesetben mégegyszer ennyit és kész. Pl. vannak kollégák, akik a megyeszékhelyen levő városi tűzoltóságon dolgoznak, leadja a szolit, jön haza, és nálunk másodállásba még bevállal egy napot. Persze nem teljes fizetésért. Ilyenből van nálunk 3 emberke. És a másodállása is az, ami a főállása, ill. ami a hobbya. Hozzá kell tennem, hogy családom nincs, akit el kellene tartani, de csekkekben én is feladok 30 ezret.
platus
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2002. okt. 31. 20:46

Hozzászólás Szerző: platus » 2002. dec. 03. 22:55

Gyerekek,én 17 éve vagyok tűzoltó. Én sem a fizetésért oltom a tüzet,szívatom a vizet,szedem ki darabokban az embert a roncsokból, hanem a megélhetésért. Van másodállásom is, de amit ezért a munkáért havi fizetést adnak,az csúfság! P. Sanyi még ezt is sokallotta.
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2002. dec. 03. 20:21

Gabor 5: Gazdagon igazad van! De van egy arany igazság: "szembeszélbe pisálni nem jó...", s ilyen lenne a BM felé a rámutatás, hogy, hé MI h. tűók is szeretnénk az általunk szeretett főfoglalkozásból megélni...De ez Scifi... ezért is mennek el a h.tűók másodálásba, vagy maszeknak. vagy átmennek önkéntesbe, ami még nagyobb ön és családidő/szabadidő felálldozás.
Amiért megéri h.tűónak lenni, az a kb. 60-90 e Ft. havijövedelem amiből törleszthetsz, rezsizhetsz...stb, s mellete azt csinálsz amit akarsz...

De ha bárki belegondol, hogy esetleg miatta vagy váltása/felszerelése/szakértelme miatt halt meg valaki, mert sztrájkolt az nem biztos hogy felemelt fejjel megy végig az általa védett településen...
Avatar
gabor 5
vízpocsékoló
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2002. nov. 18. 15:15

Hozzászólás Szerző: gabor 5 » 2002. dec. 03. 14:18

Kedves Kicsi ha nem szeretném,nem csinálnám! Kicsit durva a megélhetési tűzoltó fogalom,mivel ebből az illetményből megélni nem lehet.Pedig már 2számjegyű éve csinálom.Kedves Kicsi egyes kollegáknak a védőcsizmát nem kell levenni mert le-esik a lábukrol.Egy kis matematika:havi-240 óra szorozva 12 hónappal-2880 óra /év minusz .20 szolgálat/1 szabadnap=6 szabadnap/év ,szabadság kb.14 nap=20 nap/év . kb=480 óra .Öszegezve 2880 óra/év minusz 480 óra=2440 /óra /év osztva a illetményel /potlékokal együtt/ =375 ft/óra :lol: Érdeklődnek mi a véleményetek,hogy más rendvédelmi szervekhez viszonyitva mennyire egyenlők a h.tűzoltok.pl.laktanya felújitás,védő felszerelés,éjszakai hiradós szolgálat,takarítás.
ui:Kedves Royal mi nem akarunk sztrálykolni,megsem tehetnénk.De valamilyen eszközzel rákéne muttatni a BM-felé a h.tűzoltók mostoha körülményére és alacsony pótlékaira.Várom észrevételeiteket üdv. :D
gáz
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2002. dec. 01. 20:29

Sajnos, ez igaz. A tűzoltó nem sztrájkolhat. Legalábbis aki szolgálatban van, az nem. Vagy csak fecskendővel együtt, felvonulva sz utcán. :? Ezeknek viszont nincs foganatjuk. Ez van. Nem nagyon van mit tenni. Marad a lobbi, meg a többi hivatali eszköz.
Kicsi
pernyekergető
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2002. nov. 19. 0:03
Tartózkodási hely: Balatonfüred
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kicsi » 2002. dec. 01. 15:24

Köszi Royal! Biztos, hogy nekem is van bajom a felfogásom miatt, de tudod, hogy ez az életem.
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2002. nov. 30. 21:26

Kicsinek igaza van aki tűó és szivvel lélekkel az és nemcsak a lóvéért csinálja az csinálja és dolgozzon mint más önkéntesek, AKI csak van a léért az vegye le a ruhát és mennyjen békével.
DE, azért biztos van jó okuk sztrájkolni ha már ide jutottak.

Gábnor 5: -HA, valaki megállít, hogy meghalt valakije, mert sztrájkoltak a "tűók" a szemébe tudnál nézni????
Kicsi
pernyekergető
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2002. nov. 19. 0:03
Tartózkodási hely: Balatonfüred
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kicsi » 2002. nov. 28. 1:39

gabor 5 írta:Én egyett értek velük,ha a törvényük megengedi nekük sztrájkoljanak. Kicsitől kérdezném ,hogy hány órát kellene dolgoznia egy hivatásos tűzoltónak? Jelenleg havi 240 óra kevés? Plusz dolgozzon 2munkahelyen.Angliában valoszinű ,hogy nem kell nekik 2állást válalniuk.Szerintem az a normális.Magyar viszonyok abnormális. UI:gyere kelet-magyarországra dolgozni. :cry:
Ez lehet, hogy felétek nem működik, de erre mifelénk a tűzoltók 90%-ának van másodállása, mert csak így tud megélni. És ezek szerint kint sem működik mint ahogy azt állítottad. Mert mégis kellene másodállást vállalniuk. A másik dolog, hogy kint nem ilyen ritkán vannak a tűzoltóságok, tehát a munka is megoszlik, mert millióan mennek ki egy tűzhöz, vagy akár csak egy cicához. Én is dolgozok, leadom a szolit és megyek beugró sofőrnek két helyre, rakodógépezni egy harmadik helyre, ha kellek. Ha nem maradok szabadnapjaimon is önkéntesnek, amiért semmit sem kapok. Nekem ez a hobbim is. És azért ezt mindenki beláthatja, hogy a 240 órából lejön a szabadnap, szabadság, ha nincs szabin az ember, akkor is ha szerencséje van, akkor felét átalussza. Hangsúlyozom, HA SZERENCSÉJE VAN! De 2 éve nekem sem volt, amikor végigsöpört egy vihar a városon és egy héten keresztül csak fátvágtunk szabadnapjainkon is. Annyi volt megállás, hogy 4 órákat aludtunk. Tehát azt akarom mondani, hogy akinek nem tetszik ne csinálja!
Avatar
gabor 5
vízpocsékoló
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2002. nov. 18. 15:15

Hozzászólás Szerző: gabor 5 » 2002. nov. 27. 12:33

Én egyett értek velük,ha a törvényük megengedi nekük sztrájkoljanak. Kicsitől kérdezném ,hogy hány órát kellene dolgoznia egy hivatásos tűzoltónak? Jelenleg havi 240 óra kevés? Plusz dolgozzon 2munkahelyen.Angliában valoszinű ,hogy nem kell nekik 2állást válalniuk.Szerintem az a normális.Magyar viszonyok abnormális. UI:gyere kelet-magyarországra dolgozni. :cry:
gáz
Kicsi
pernyekergető
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2002. nov. 19. 0:03
Tartózkodási hely: Balatonfüred
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kicsi » 2002. nov. 25. 0:32

Hát nem tudom. Az az igazság, hogy én nem merném megcsinálni. Azért lettem tűzoltó, mert szeretem ezt az egészet, és nem a pénzért. Én önkéntes tűzoltóságon vagyok főállású, ugyanúgy 24/48-ban dolgozok, semmiben nem különbözünk a hivatásosoktól, csak a létszámban és a fizetésben. Nos én nem tudnék sztrájkolni, mert szerintem felelőtlenség. Bármelyik tűzoltó bármelyik hozzátartozója kerülhet bajban és akkor meglátnák, hogy mennyire rossz, amit csinálnak. Szerintem ha lenne pénz, akkor már engedtek volna nekik. Mit fognak ezután csinálni? Talán most jön az egyhónapos sztrájk, aztán a féléves? Tudom hülyeség, de egy kicsi túlzással így van. A másik dolog - igaz nem tudom kint hogy van -, hogy ha így vannak beosztva, mint mi, akkor a szabadnapján tudna mellékállásban dolgozni, ha nem él meg a fizetésből. Tehát én elítélem őket.
L_Jani
Szerkesztő
Hozzászólások: 729
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 19:42
Kapcsolat:

Tűzoltósztrájk Nagy-Britanniában

Hozzászólás Szerző: L_Jani » 2002. nov. 24. 17:01

"Újabb tűzoltósztrájk Nagy-Britanniában

2002. november 22. péntek 13:39

Az eredménytelen bértárgyalások miatt újabb sztrájkba kezdenek a tűzoltók Nagy-Britanniában. A nyolcnapos munkabeszüntetés pénteken kezdődik.

A tűzoltó-szakszervezet (FBU) vezetői a kormányt és leginkább Gordon Brown pénzügyminiszter okolják a kudarcért. Utóbbi az elmúlt napokban többször is értésre adta, hogy a kincstár nem tud több pénzt biztosítani az önkormányzatoknak (a tűzoltók munkaadójának) az általuk felajánlott 16 százalékos béremelés felett. A pénzügyminiszter irreálisnak nevezte a szakszervezetek követelését az évi 1-2 százalék körüli brit infláció mellett, és arra figyelmeztetett, hogy az esetleges engedménnyel az önkormányzatok bérrobbanást idézhetnek elő a közalkalmazotti szférában.

A kompromisszum létrejöttét megakadályozta az is, hogy az eredetileg 40 százalékos béremelést követelő tűzoltó szakszervezet csak a megszabott feltételek nélkül hajlandó elfogadni az önkormányzatok új, 16 százalékos béremelési ajánlatát. A javaslat 4 százalékos emelést irányoz elő ez év november elsejétől, további 3,5-3,5 százalék növelést jövő év áprilisában, illetve novemberében akkor, ha a hatékonyság fokozása érdekében a tűzoltók hozzálátnak munkarendjük átalakításához, és újabb négy százalékot jövő év végétől.

Az önkormányzatok eredetileg két év alatt megvalósítandó, 11 százalékos béremelésre tettek ígéretet, követelve a tűzoltóság munkahelyi gyakorlatának átalakítását is.

Andy Gilchrist, az FBU főtitkára pénteken kijelentette, a kormány beavatkozása nélkül az önkormányzatok készek lettek volna a mindkét fél által elfogadhatónak tartott kompromisszumra. Békülékenyebb hangot megütve jelezte, elfogadhatónak tartott javaslat esetén készek megszakítani a sztrájkot.

A múlt héten megtartott 48 órás munkabeszüntetéshez hasonlóan az újabb országos sztrájk során is a hadsereg mintegy 19 ezer katonája, és néhány ezer részmunkaidős tűzoltó helyettesíti a sztrájkoló 50 ezer közalkalmazott tűzoltót. A feladat ellátására kevésbé képzett és nagyon elavult berendezésekkel bíró katonaság munkáját némileg megkönnyíti, hogy időközben kiképezték őket a tűzoltóság legmodernebb oltóautóinak, felszereléseinek használatára, és a hadsereget ellátták csekély számú korszerű tűzoltóautóval.

A tűzoltóság berendezései a sztrájkőrséggel körülvett állomásokon vannak, de a kormány kilátásba helyezte, hogy szükség esetén feltöri a sztrájkőrséget, hogy hozzájussanak a berendezésekhez. Mind a hadsereg, mind a rendőrség vezetése vonakodik e lépéstől, nem kíván megütközni a tűzoltókkal. A múlt heti munkabeszüntetés idején tíz személy vesztette életét különféle tűzesetekben. Szakértők szerint bizonyos halálesetek elkerülhetők lettek volna, ha a tűzoltásra nem a településektől távol eső laktanyákból kellett volna kivonulni. "

Forrás: Stop!
(http://www.stop.hu/hirek/mozaik/index.tdp?f=37110)


Mit szóltok hozzá?
Lezárt