Öték helyzete ma

A katasztrófavédelmi rendszer felépítése, szervezeti egységek, általános témakörök.
Avatar
pepe81
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2007. ápr. 12. 19:56
Tartózkodási hely: Veszprémvarsány

Hozzászólás Szerző: pepe81 » 2007. ápr. 12. 20:02

Pirinyó írta:Ezt írták a mai Kisalföldben.http://www.kisalfold.hu/cikk.php?id=1000190&cid=2005812
Helló olvastam.De tőlünk Győrbe fut be a 105-ös hívás.Ezt szerintem te is tudod.Mégsem riasztanak.
Avatar
Pirinyó
slagmester
Hozzászólások: 365
Csatlakozott: 2005. nov. 09. 9:59
Tartózkodási hely: Fehér folt(volt)

Hozzászólás Szerző: Pirinyó » 2007. ápr. 12. 17:30

gtibcsi
lángterelgető
Hozzászólások: 197
Csatlakozott: 2006. okt. 26. 11:14

Hozzászólás Szerző: gtibcsi » 2007. márc. 30. 16:13

Az idén már nem fog bírálni az ÖTE pályázatoknál az OKF csak a megyei és országos bíráló bizottság lesz " egyszer " . S talán hamarabb is a pénzükhöz juthatnak így az ÖTÉ-k :-D
Avatar
sivatagi_roka
lángterelgető
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2005. márc. 07. 15:48
Tartózkodási hely: Balkány

!!

Hozzászólás Szerző: sivatagi_roka » 2007. jan. 22. 20:25

Kicsit régen szólt már valaki hozzá e témához!Mi a véleménytek mennyit változott a helyzet az utóbbi években?Van megoldás?
Az ördög sosem alszik,mint ahogy én sem!
/A tested kopjon,ne a lelked!/
/Ide csak hozni szabad,vinni NEM!!!!/
P/20
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2002. aug. 28. 20:19
Tartózkodási hely: Pomáz
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: P/20 » 2003. okt. 22. 22:47

Kedves Katasztrófális!
1. Igen. A 89. évi II. törvény 22.§ azt mondta ki, hogy az az egyesület, amely 98. dec.31-ig nem kéri a bejegyzését, az megszüntnek tekintendő. Az ország 2 megyéje kivételével a megyei tanácsok az összes egyesületet bejegyeztettek törvénytelenül, az előző alapszabályuk alapján, amely nem felelt meg a törvényi előírásoknak. Ez a törvény adta meg a lehetőséget, hogy egyesületek alakuljanak szabadon. És ez a törvény tett egyenlőség jelet a bélyeggyűjtő egyesület és a tűzoltóegyesület közé. A tűzoltó egyesületeknek több joga és feladata kell, hogy legyen (volt is). Hiszen ha abból indulunk ki, hogy most nincs kedvem elmenni a bélyeggyűjtő összejövetelre, attól nem ég le a ház. De ha tűz esetén nem megy az egyesület, attól már leéghet. A hatásköri törvény pontosan ezeket a plusz dolgokat tette be a szabályozási körébe, de mindenki visított tőle, az ügyészség, az IM. Ekkor találta ki valaki ezt a köztestületes baromságot, mely ugyan olyan szervezet, mint az egyesület, csak megjelenik a kötelezés, az önkormányzati garancia és az egyéb joggal való felruházás intézménye.
2. 1888 után nem változott lényegileg az ÖT szervezeti formája. Az 1936. évi X. tvc. szabályozta végül végérvényesen úgy, hogy a kialakultat beemelte. De mint előzőekben írtam, ez az egyesületi formáció nem azonos a mai értelembe vett egyesülettel. Itt is volt kötelezés (nem is akármilyen).
A 90-es évek közepén már erőteljesen mutatkozott a probléma, hogy szét kell választani az ÖT és az ÖTE fogalmát, mert nem keverhető.
Maga a 89. évi II. törvény bizonyítja, hogy nem alkalmas önkéntes tűzoltóság részére. Ugyanis nem kötelezhető a működésre. Kap működési területet, majd a következő hónapban a közgyűlés úgy dönt, hogy nem oltunk tüzet, mert az veszélyes, inkább gyűjtsünk tűzoltó sisakot. Ha a közgyűlés szabályosqn lett összehívva, azaz formai hiba nincs, megteheti, a ház meg leég.
A másik erőteljes vonulat: Társadalmi szervezet alkotmányban megfogalmazott állampolgárok jogának korlátozására nem kaphat még törvényi felhatalmazást sem. Ilyen pl. a magánlakás sérthetetlensége. Ha megklapná az ÖTE, ami logikus is lenne, máris jelentkezhetne a polgárőrség is.
HOgy a köztestületi forma mire alkalmas és mire nem, ez is megé egy külön fórumot.
Avatar
katasztrofális
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2003. júl. 11. 13:16
Tartózkodási hely: Budaörs

Hozzászólás Szerző: katasztrofális » 2003. okt. 21. 13:06

P/20: Szerintem nem az 1989. évi II-es tv. „tette be” a kaput a tűzoltó egyesületeknek, hanem a ttv:
1. Az önkéntes tűzoltóságok ugyanúgy működtek 1989 után, mint előtte. Ami változott, hogy egyesületként a 1989. évi II-es tv. hatálya alá tartoztak ettől fogva. Az 1991. évi XX. tv. módosította következő lépésként az 1973. évi 13. tvr. önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részét. Itt is társadalmi szervezetként jelenik meg az önkéntes tűzoltóság, de jogaihoz, kötelezettségeihez nem nyúlt a tv. Érdekesség, hogy ezen szabályozás szerint a képviselőtestület ruházhatja fel parancsnoki jogkörrel az önkéntes tűzoltóság tisztségviselőjét, valamint az önkéntes tűzoltóság készenléti szolgálatát és működési területen kívüli igénybevételét a polgármester rendelheti el. Tehát annak ellenére, hogy nem fenntartó az önkormányzat, bizonyos jogkörrel bír az egyesület fölött.
5 évig jogsértően működtek ezek szerint ezek a tűzoltóságok?
2. 1888. (nem elírás!) után többször változott az önkéntes tűzoltóságok szervezeti formája, de olyan gyökeres változást ez egyetlen egyszer sem hozott számukra, mint a ttv. (Természetesen az 1945 és az 1948 közötti időszakot ne vegyük alapul, ekkor nem is működhettek.) 1996-ban nagyjaink, mint bűvész a cilinderből elővették a "nyulat", vagyis a köztestületi formát az önkéntes tűzoltóságok részére. Ezzel sikerült megosztani az önkéntes tűzoltói mozgalmat és államilag támogatott, illetve nem támogatott szervezeti egységekre bontani azt.

Mi bizonyítja azt, hogy az egyesületi forma nem alkalmas az önkéntes tűzoltóság részére? Ilyen alapon én meg azt jelentem ki, hogy a köztestület nem alkalmas.
P/20
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2002. aug. 28. 20:19
Tartózkodási hely: Pomáz
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: P/20 » 2003. okt. 18. 17:59

Kedves Katasztrófális!
Utolsó kérdésedre reagálnék: Lehet. Mégpedig azzal az álságossággal, hogy minden pályázati lehetőségnél (szövetség, biztonságos Magyarország stb) a nyerésnek csak akkor van esélye, ha az egyesület leírja, hogy hány vonulást teljesített, azaz hányszor sértett jogszabályt. Mert nagyon helyesen látod, mindent megtett a jogalkotó, hogy egyesület ne vonulhasson.
Csak annyi kiegészítést tennék még hozzás, hogy 1948 előtti egyesület és a 89.évi II tv alapján működő egyesület nem ugyan az. Ezután az önkéntes tűzoltóságok testületként működtek, majd 1973-tól egyesületként, de a Tanács tűzvédelmi szerveként. A kiskaput a 89. évi II. tv tette be a szervezeteknek, meg az, hogy nem vették észre, hogy nem jó a szervezeti forma a tűzoltáshoz.
Avatar
Dánfok-22
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 344
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 17:05
Tartózkodási hely: Békés
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dánfok-22 » 2003. okt. 18. 15:28

Országosan több mint 20000 önkéntes tűzoltó áll készenlétben, hogy segítsenek a bajban. Sokan vannak akik nem akarnak vagy nem tudnak köztestületté válni.
Velük mi lesz ?
Avatar
katasztrofális
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2003. júl. 11. 13:16
Tartózkodási hely: Budaörs

Hozzászólás Szerző: katasztrofális » 2003. okt. 18. 9:13

Hogy mi a véleményem az öték mai helyzetéről? Rossz. Bővebben: nagyon rossz.
Azt hiszem, a legnagyobb baj a jogi rendezetlenségből fakad. Bár a ttv. elég egyértelműen besorolta a tűzoltó egyesületeket – egyszintre tette őket mondjuk az egyesületi formában működő zürjén siratóasszony kórussal (azért jutott pont ez az eszembe, mert a lakóhelyemen az önkormányzat nagyobb összeggel támogat egy ilyen kórust évente, mint a tűzoltó egyesületet) – mégsem hiszem, hogy megoldottak volna bármit ezzel a szabályozással. (Hacsak nem az volt a cél, hogy a tűzoltó egyesületek tevékenységét ellehetetlenítsék.)
A köztestületi tűzoltóságokat ugyanis úgy hozták helyzetbe, hogy a közben a tűzoltó egyesületek munkáját ellehetetlenítették. Közben folyamatosan halljuk a szakmai?! vezetés részéről, hogy országosan mennyi önkéntes tűzoltóságra lenne szükség. Nagyjaink csak azt az apróságot felejtik el: jól működő tűzoltó egyesület nélkül nincsen önkéntes tűzoltóság.
Különböző fórumokon megjelenik évről-évre, hány tűzoltó egyesület van az országban. Elképesztő ütemben fogy a számuk. Azért gond ez, mert a semmiből sokkal nehezebb ezeket az önkéntes szerveződéseket újjáépíteni.
Nem tudom elfogadni azokat a véleményeket, amelyek mint üdvözítő megoldást az egyesületek jövőjeként a köztestületté válást látják. (A köztestület, mint szervezeti forma nem alkalmas véleményem szerint az önkéntes tűzoltóságok részére.)
Sokkal inkább látom a kivezető utat abban a tűzvédelmi koncepcióban, amely a HÖTOSZ, LÖTOSZ, MTSZ nevével fémjelzett, és ha jól emlékszem, a tavaly decemberi Tűzvédelemben jelent meg. Ha ugyanis minden település kötelező feladata a tűzvédelem, akkor előtérbe kerülhetnek újra a tűzoltó egyesületek. Reálisan vizsgálva azonban a helyzetet, nagyon kis esélyt látok a közeljövőben a koncepció megvalósulására.
Visszatérve a ttv.-re: elvette több mint száz éve működő szervezetektől az önkéntes tűzoltóság nevet, és azt mondta: holnaptól ti tűzoltó egyesület vagytok. Azzal, hogy kiebrudalta ezeket a szervezeteket a tűzoltóság soraiból, elindította a lavinát:
- A tűzoltó egyesület tagjai egy káresetnél olyan jogosultságokkal rendelkeznek, mint bármely más állampolgár;
- 2000-ben elvették a tűzoltó egyesületektől a megkülönböztető jelzések használatának lehetőségét;
- 2001-ben az ügyészségi vizsgálatok következményeként megpróbálták „elvenni” a nevüket is.(néhány esetben sikeresen);
- 2003-ban az új RST rendelet csak nagyon szűk körben teszi lehetővé a tűzoltó egyesületek igénybevételét, és a jogszabály szerint az igénybevételért térítés jár.
Lehet ezen a helyzeten még rontani?
Avatar
otetk20
kapacsmester
Hozzászólások: 274
Csatlakozott: 2002. nov. 09. 21:18
Tartózkodási hely: Tótkomlós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: otetk20 » 2003. okt. 16. 21:31

Országos létesítményi,

önkéntes – egyesületi tűzoltóparancsnokok, valamint tagozatvezetők

2003. október 17-18-án

megrendezésre kerülő
VII. Országos Szakmai Konferenciájára – Továbbképzésére.

Melyet a Magyar Tűzoltó Szövetség, Önkéntes-, Létesítményi- és Ifjúsági Tagozat Elnökségei rendeznek.

Idézet a meghívóból

tk20
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. okt. 16. 18:35

Mi ez a Gyopárosfürdő izé? Ott is buli lesz? Ha igen ki ne hagyjatok! :lol:

Üdv!

DÖTE
Avatar
gyurma
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 816
Csatlakozott: 2003. júl. 08. 10:29
Tartózkodási hely: Kurd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gyurma » 2003. okt. 14. 20:52

Ötetk 20! A kurdi 20-as ott lesz Gyopárosfürdőn a megye Őt delegálta! Ahogy benneteket ismerlek építő besszélgetéseket fogtok folytatni! Csá!
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. okt. 14. 18:22

Bocs érte! Csak tudod, úgy kedvesen értettem eme nyárson nagyon kellemesen süthető lény nevét! Remélem legközelebb egy sör mellett találkozunk és nem a gyenge Audidat rángatjuk! Azért próbálj meg eljönni a talira!

Üdv!

DÖTE
fire&rescue
hamutipró
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2003. szept. 14. 23:29
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: fire&rescue » 2003. okt. 14. 17:49

Dunaföldvár öte:Köszi az ökörért! :D
De a mentőhajót csak így lehetett vízre rakni vagy nem?
Egyébként nem volt tiszta iszap, jó kavicsos volt, csak az Audi volt gyenge!!! :)
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. okt. 14. 9:11

fire&rescue: Nem mondod, hogy te voltál az az ökör, aki beleállt a Dunába olyan kis vízállásnál?! Nyakig iszap volt minden!
De azért szívesen máskor is!

Üdv!

DÖTE
fire&rescue
hamutipró
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2003. szept. 14. 23:29
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: fire&rescue » 2003. okt. 13. 20:31

Fiúk!
Sok sikert, én se önkéntes, se hivatásos tűzoltó nem vagyok, azért örülök hogy találkoztok. Sajnos más irányú elfoglaltságom nem teszi lehetővé a személyes megjelenésem, de megtalálom a módját a bulihoz való hozzájárulásnak. Egyébként még meg sem köszöntem, hogy kirántottátok a gépemet a Duna parton augusztus 20-án! Köszönet nektek Dunaföldvár ÖTE!!! :-)
fire&rescue
hamutipró
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2003. szept. 14. 23:29
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: fire&rescue » 2003. okt. 09. 9:17

:lol: Royal.
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2003. szept. 30. 20:09

Hi, kösz az együttérzést.

A dohányzó egér csontváz kilett öntve s a kulcskarikámon lóg.
Avatar
otetk20
kapacsmester
Hozzászólások: 274
Csatlakozott: 2002. nov. 09. 21:18
Tartózkodási hely: Tótkomlós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: otetk20 » 2003. szept. 22. 22:21

A találkozás gondolatából, a kérdésem a az, hogy oktober 16-17.-én Orosháza-Gyopárosfürdőn lesz az MTSZ tovább képzése. KI LESZ OTT.
A megyei szövetségek delegálnak :?:

Ha még se találkoznánk akkor állok elébe máshol is. Mondjuk az ország közepén (DÖTE mit szólsz midehhez 8) )

Royal: ha mind igaz a mit leírtál akkor " jó munkát" kívánok.

tk20
fire&rescue
hamutipró
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2003. szept. 14. 23:29
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: fire&rescue » 2003. szept. 18. 20:45

Royal: Remélem a dohányzó egér vagy teteme meg van?! :-)
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. szept. 13. 10:12

Ezt nem mondod komolyan! :shock: Ugye csak hülyéskedsz? Mi történt a kéróval? Cigiztek az egerek? Bocs ha modortalan vagyok! Csak próbálom javítani a közhangulatot!

Üdv!
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2003. szept. 12. 11:15

hi.
kicsit leégett a házam julius 12-én s még azon kopácsolok csak néha felkukantok ide is...
jöhet a dátum... :D
Avatar
DÖTE
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1309
Csatlakozott: 2002. aug. 12. 16:53
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: DÖTE » 2003. szept. 10. 15:56

Royal

Meg is sértődnék ha pont te nem jönnél el! Jelezni fogjuk, ha összejön a találkozó!
Welcome back! Rég nem hallottunk rólad!

Üdv!

DÖTE
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2003. szept. 10. 13:05

hali, ha az a bizonyos találkozó létrejön szóljatok elruhanok én is...
Avatar
gyurma
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 816
Csatlakozott: 2003. júl. 08. 10:29
Tartózkodási hely: Kurd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gyurma » 2003. aug. 03. 21:08

Sziasztok! Azt hiszem P/20-ra büszkék lehetnek az emberei,mert azzal a technikával amivel az ÖTÉK és ÖT-ök rendelkeznek a lehető legtöbbet megteszik.Azt hiszem Döte számára a következő idézet ismerős lehet ugyanis egy bonyhádi szerre van írva:"A MI SZABADIDŐNK AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA".Azt hiszem ebbe benne van minden.Sok ilyen 20-as kellene az Ötéknek mint ami nálunk és Pomázon van.A 20-unknak azt szoktuk mondani,hogy ha TE bemész akkor MI sem maradunk kint,és ezek nem csak szavak!
Válasz küldése