9/11

A katasztrófavédelmi rendszer felépítése, szervezeti egységek, általános témakörök.
Válasz küldése
Imre Péter
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2018. júl. 18. 14:56

9/11

Hozzászólás Szerző: Imre Péter » 2018. szept. 11. 13:25

Kedves Kollégák,

Vártam, hogy a szakmai oldalakon legalább megjelenjen ma, de semmi. Ma szeptember 11. van, a terror áldozatainak emléknapja, és nem mellesleg – mivel kicsit egykori kollégáimhoz húz a szívem – 343 hősi halált halt tűzoltó emléknapja is.

Mivel senki nem emlékezett meg róla, én most röviden megteszem, visszaemlékezve arra a napra.

2001. szeptember 11-én, azon a bizonyos napon magam is szolgálatban voltam, éppen egy kis nyelvgyakorlás miatt a CNN-t néztem a laktanyában, amikor is váratlan dolog történt. Mutatták, amint a WTC egyik tornya ég. Hümmögtem is egy nagyot, ez biza’ nem kis tűz, és mivel élő adás volt, szóltam a kollégáimnak is, hogy amíg nekünk nem akad riasztásunk, nézzük, hogyan is küzdenek a New York béli kollégáink. Azután kis idővel a teljes döbbenet állt be, amikor élő közvetítésben elakadt szavakkal, és néma kiáltással néztük végig az azóta elhíresült kockákat, amint becsapódik egy gép a másik toronyba… - is, tudtuk meg kisvártatva.

Szerencsénk volt, mert aznap nem kaptunk, csak éjfél után riasztást, így együtt izgultunk immár a benn rekedt áldozatokért, és a bent lévő harcos bajtársainkért. Nem volt érthető, és nem volt számítható, ami történt. Kicsit, mintha mi is ott lettünk volna, és kicsit mintha aznap jobban összetartoztunk volna mint máskor. Egy nagy családnak éreztük a világ valamennyi tűzoltóját, és a New Yorki testvéreink heroikus küzdelmét szintén kicsit a miénknek is. Sorra, rendre érkeztek az egységek a helyszínre, néha a kamerák mutattak helyszínről részleteket, és mi magunk is – bár felhőkarcolóval nem sok tapasztalattal rendelkeztünk – próbáltunk taktikai megoldásokat mintegy átkiáltani az éteren. Oda, nekik, a harcos testvéreinknek. Igen, amikor ezeket a sorokat írom, most is könnybe lábad a szemem. Minden tűzoltó tudja, hogy könnyen lehet, egyszer az életével fizet, de tudja azt is, ezt tényleg igaz ügyért teszi. Mások életéért.

Aztán megtörtént az elképzelhetetlen –

És sok ártatlan áldozat mellett 343 tűzoltó is odaveszett. Sok feleség, anya, és kisgyermek hiába várt többé haza férjet, gyereket, apukát.

Igen, tudom, ez benne van ebben a rendkívüli hivatásban, mégis megérdemelnek annyit, legalább annyit ezek a hősök, hogy egy nap az évben, ezen a szeptember 11-én egy perce megálljunk, és meghajtsuk előttük a fejünket.

Én most ezt teszem.

-
Válasz küldése