Különös, érdekes történetek

A katasztrófavédelmi rendszer felépítése, szervezeti egységek, általános témakörök.
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2255
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Harley » 2016. okt. 22. 12:34

A Teréz körúti robbantás kicsit paranoiássá tett egyeseket.
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2016. okt. 22. 10:15

Az illető a geocaching.hu-n ma részletezte is a történetet az ő szemszögéből:

"Hát erre a megtalálásra sokáig fogok emlékezni. Szárligetre vonattal érkeztem, és a vasútállomástól 400 méterre lévő ládát terveztem megkeresni. A vonatról leszállva esett az eső, így elkövettem azt a nagy hibát, hogy eső ellen védekezve, hogy ne legyen vizes a hajam felhajtottam a fekete kabátomon lévő kapucnim, ami később már csuklyaként híresült el. A helyszínre érve a leírás alapján kerestem a rönkszállító alsó fém vázán mágnessel felerősített ládát. Nem volt könnyű, mert én a feketére festett vázon kerestem. Közben amíg kerestem, arra jött egy őszes hajú férfi, én köszöntem Neki, ő visszaköszönt, majd továbbhaladt, és folytattam a ládakeresést. Végül megtaláltam a ládát az alvázon pirosra festett részén a pezsgőtablettás dobozt, ami mágnessel volt felerősítve. Logoltam, majd a ládát visszatéve a talált helyre távoztam a helyszínről. Persze a hírekben elfutást írtak, ami valójában csak séta volt, gondolom így még színesebben hangzott a történet. Még Szárliget környékén sétáltam, majd 13:06-os vonattal továbbutaztam. Délután 16:00 körül hívtak a telefonomon, akkor szembesültem, hogy mi zajlik épp Szárligeten. Köszönöm a rejtést!"

A geoláda amúgy egy multipluszos pezsgőtablettás doboz volt, fekete ragasztószalaggal betekerve, álcázva. Mágnes volt a dobozra ragasztva és így volt elrejtve, feltapasztva a rönkszállító kocsira.
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2016. júl. 08. 7:57

Szirénával a szülészetre

Babaruhákat vásárolni indultunk el feleségemmel délelőtt. Egészen váratlanul ért bennünket, amikor elfolyt a magzatvíz, egyből Budapestre, kezelőorvosunk kórháza felé vettük az irányt – meséli Kővágó Dezső tű. őrnagy, a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője...
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Tv2

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2015. dec. 01. 8:07

Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5941
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2015. jún. 04. 9:34

Egy amerikai nyugdíjas tűzoltó 1 millió dollárt nyert a lottón:
http://www.firerescue1.com/weird-news/a ... a-lottery/" onclick="window.open(this.href);return false;
Avatar
lapidus
csizmás kandúr
Hozzászólások: 231
Csatlakozott: 2008. okt. 06. 9:04
Tartózkodási hely: Magyar Köztársaság

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: lapidus » 2014. júl. 10. 19:15

Nem tudom, hogy különös, vagy érdekes-e, de úgy hallottam hogy:
- 1-es fecskendő vonul úgy, hogy Vízszállító/szolg.pk.+gjművez./ és Lada Niva/Mitsubishi L200/ mint legénység! A média ilyenkor hol van?
Frank J. Lapidus
Tűzoltók
vízpocsékoló
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2012. szept. 01. 8:18

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Tűzoltók » 2012. okt. 24. 9:06

Történetek a legénységi fülkéből
Lakókocsi eset.
Mivel én azon ritka 20-asok közé tartozom akik szinte minden riasztásra vonulnak, az EDR állandóan velem van. Ez olykor szerencse, máskor átok.
Egy forró nyári késő délután jelzést adott a " megye " a szomszédos Htp-re , miszerint egy férfira lakókocsi borult. A megadott cím az a mi területünk volt, bár közvetlenül az említett Htp területe mellett. Azonnal elrendeltem a saját raj riasztását, és vonultunk. Vonulás közben további tájékoztatást kértem az esetről, de csak az elrendelt káreseti csatornát kaptam meg. Mivel a mi területünk volt, hát elsőként is értünk ki. A cím egy tanya, kb 20 m-re a határt jelölő dűlőúttól. A tanya udvarán felbakolt régi lakókocsi állt, mellette a földön egy férfi feküdt. Sérülés nem látszott rajta, a mellette lévő felesége elmondta, hogy a férje a lakókocsi lépcsőjén rosszul lett és leesett, aminek a szagok szerint némi alkohol elfogyasztása is oka lehetett.
Azonnal jelentettem a megyének, hogy tűzoltói beavatkozásra nincs szükség, csak egy mentőt sürgessenek. Alig fejeztem be, megérkezett a szomszédos Htp raja is. Jelentve. A szokott módon köszöntöttük egymást, hiszen sokszor dolgozunk együtt, amikor befutott a rendőrségi helyszínelő, akit szintén a katved riasztott. Jelentve. Kb kettő perc múlva követte őt a legközelebb elérhető orvosi ügyelet is. Jelentve. Na már jó kezekben van a sérült, a doki szerint csak a nagy meleg miatti rosszullét, és a pia okozta a lépcsőről leesést. Egy inekció, és lábadozik is a páciens. Jelentve. Már a távozás lehetőségeit mérlegeltük, mikor nagy nínózással megérkezett egy mentő, mögötte egy rendőrjárőr, akik a forgalmat tervezték elterelni, bár ezen a dűlőúton az elmúlt öt évben nem volt ennyi érvényes műszakival rendelkező jármű mint most. Jelentve. Némi iróniával állapítottuk meg, hogy a jelzéseket koordináló igen csak biztosra ment, és a műveletirányítás csodálatos lehetőségeit mérlegeltük, mikor feldübörgött az ég alja, és egy mentőhelikopter ereszkedett profi módon mellénk. Jelentve. A szomszédos Htp 24-ese megjegyezte:
- Menjünk innen, mert ha maradunk még néhány percet, jön a hadsereg is.
A homokos úton a megfordulást irányítottam, mikor hozzám lépett a sérülthöz hasonlóan illuminált szomszédja, és azt mondta:
- Hát azért ti nem semmik vagytok öregem. Az asszony, amikor ide kiköltöztünk mindig attól rinyált, mi lesz velünk ha valami baj ér bennünket. Hát most merjen pofázni!
Ezek után távoztunk állomáshelyünkre. Ki a levegőben, ki a földön, hosszú tömött sorban.
Tűzkapitány.
paloc
lángterelgető
Hozzászólások: 153
Csatlakozott: 2008. nov. 08. 6:59

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: paloc » 2012. szept. 22. 9:29

:tapsolo: :tapsolo:
csak azért nem foglalkoznak az ilyen és ehhez hasonló eseményekkel mert a tv média nem volt ott
ne is várd a dicséretet de azért jó,hogy vannak nemcsak kirakattűzoltók
ui: ennél csak az a rosszabb ha az ajtó mögött áll nagy késsel,hogy leszúrja az első belépőt.....
politikus mentes Magyarországot,egytől egyig Fukusimába velük
módosítom Örményországra én fizetem az első 2 napjukat
Tűzoltók
vízpocsékoló
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2012. szept. 01. 8:18

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Tűzoltók » 2012. szept. 22. 8:34

A tűzoltó események megjelenítése, többnyire, csak a nagyvárosok és a főváros körzetében történnek meg. Lent a
„ végeken „ történt eseményekről, legfeljebb a helyi újságok szólnak. Nekünk eszközünk, emberünk, időnk nincs rá, így az a látszat, hogy vidéken nem történik semmi.

Íme egy példa: - Tegnap, és ez a tegnap bármely nap is lehet, a híradóban arról szólt a hír, hogy egy férfi saját házát felrobbantotta.
Nagy ügy! Itt egy példa a végekről.
Egy barátom szerint a címe legyen bulváros: - Egy tűzoltóparancsnok, testi kényszer alkalmazásával fékezte meg a házát felrobbantani vágyó férfit.
A minap jelzést kapott a tűzoltóságunk a Rendőrségtől, miszerint a közeli városban egy lakóházból füst gomolyog ki, a tulajdonos bezárkózott, és a ház felrobbantásával fenyegetőzik. Az esetnél kint lévő Rendőrjárőr megpróbált bejutni, de a tulajdonos megnyitotta a gázpalackot, aminek süvítő hangját a Rendőrök hallották is.
Hát felkészültünk. Vonulás közben kámzsa, övek, légző, bátorság felöltve. Átkapcsoltam az EDR-t az elrendelt „ Káreset” 6 csatornára, ami valljuk be nem könnyű a rossz útjainkon pattogó fecskendőben. Kezeltem a Nínót, figyeltem a gépjárműforgalmat, és igyekeztem minél több infót megszerezni az esettel kapcsolatban.
Szinte berobbantunk a kisváros békés, hőguta sújtotta késő délutánjába. Át egy forgalmas kereszteződésen és már fékeztünk is a családi házak közötti kis utcában. A helyszínen lévő Rendőrjárőr, helyesen, már kiürítette a környező lakóházakat, és elénk futva mutatta az épületet.

Bár nem lehetett eltéveszteni. Szürke füst gomolygott a tető széle alól. Egy feszítővas, egy H sugár, és három bajtárs kíséretében behatoltunk az udvari kapun keresztül, amit már a rendőrök kirúgtak a helyéről. Az épület hagyományos építésű, hosszú nyeregtetős parasztház, verandás folyosóval az oldalán. A verandán villanyóra szekrény, ( áramtalanítás jelentve ) egy asztal, szék, egy ijedt németjuhász keverék kutya, és a lakásba vezető nyitott ajtó volt. A folyosót az ajtó után függöny zárta el.
Én haladtam elől, fél lépéssel balra mögöttem a H sugarat vonta két tűzoltó, jobbra egy tűzoltó a biztosítást végezte.
Egyszer csak meglebbent a folyosó függönye. Hoppá! Szél nincs, a kutya elmenekült, más nem lehet csak a robbantani szándékozó.
Rárontottam. Valóban Ő volt az. Egy 50 év körüli férfi, trikóba és kopott nadrágba öltözve. Előtte az asztalon kaszapengéből készített, markolattal ellátott, kard formájú borotvaéles vágóeszköz, valamint, hidraulika csőből, acélláncból és egy legalább 20 dekás TUTO lakatból készített láncos buzogány.
Hát elkaptam. Rögzítő fogásba kényszerítettem. Kar egyenes, izületek feszesek, irány a kijárat. Eleinte próbált ellenállni, de ez nem volt sikeres.
„ Meg akarok halni” - üvöltözte, ami kissé felbosszantott, és hát mérgembe ajánlottam neki más módszert, ami nem jár tűzoltók veszélyeztetésével.
Kivezetve átadtam a Rendőr járőrnek. Közben az 1/1-es megtalálta a gázpalackot és kimentette az udvarra.
A közelben a biztonsági határon várakozó polgárok megtapsoltak bennünket.
Visszaszereltünk. Volt rá időnk, mivel meg kellett várnunk a rendőrségi nyomozót és a tűzvizsgálót. Ők nem normaidőre vonulnak.
öregember
tömlőszállító
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010. márc. 28. 11:53

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: öregember » 2012. jún. 13. 9:23

Nevessünk egy kicsit!
A fiam, és unokaöcsém is tűzoltó, sokszor mesélgetnek.
Unokaöcskös története:
Kisebb tűzesethez riasztás, a "gyerek" sugárvezető volt. Tűz lefeketítve, utómunkálatok folyamatban, öcskös feladata az volt, hogy az épületen kívülről egy sugárral odapöffentsen az esetleges utángyulladásoknak. Az épületen kívül állt, és figyelt. Egyszer csak fényeket látott belülről, "jó katona" lévén nem hagyta el a felállítási helyét, hanem odasózott egyet jó kis kötött sugárral. Erre a fény kihúnyt. Ez megismétlődött még párszor, a "k... anyádat!, hát nem alszol el?" jelszóval mentek a spricnik.
A meglepetés akkor volt, amikor egyik kollégája bőrig ázva (még a csizmájából is folyott a víz), "k" anyázva előkerült, kiderült, hogy ő kéziszerszámmal bent kapirgászott, a fények pedig az elemlámpájától eredtek. A végén már csak négykézláb merte tenni a dolgát. Na itt köszönhette unokaöcskös, hogy 100 kiló fölött van, mert különben lehet, hogy egy kiadós verésben lett volna része.
Nem mondom meg, hogy hol történt, de bárhol történhetett volna.
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2255
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Harley » 2011. dec. 09. 10:31

Avatar
seawasp
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2011. jún. 24. 9:22
Tartózkodási hely: Australia

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: seawasp » 2011. aug. 29. 13:10

Megtörtént eset, és bárhol előfordulhat, ahol a tűzoltó tapossa az udvari betont! :-D

1980-s évek, és egy szépséges nyári napon az algyői fiúk az udvaron csicseregtek az épületbe nyíló ajtónál. Délután volt, és a főnök készülődött haza. Kilépett az udvaron csevegő csoporthoz – Vecsernyés Imre is valamikor parázstaposó volt! -, és az elköszönés közben megkérdezte: mindenki itt van?
Volt nagy bólogatás, mert látszólag teljes volt a A- szolgálat az udvari csevegéshez!
-” Akkor jöhet a víz!”

.. és a víz jött is gyorsan a hálós folyosó ablakból! A főnök tányérsapkáját csak a füle tartotta meg! Persze, csendben nyílt a csúszda ajtaja, a „kuka Peti” névre hallgató parázstaposó éppen a csoporthoz ért, mire a főnök vizesen visszaérve, soha nem tudta meg, miért lett vizes? :-D

Most is van ilyen felavatás? :-D
Avatar
seawasp
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2011. jún. 24. 9:22
Tartózkodási hely: Australia

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: seawasp » 2011. aug. 04. 14:03

Most arról mesélek, amikor a szolgálat pk., a törvényt megszegve pofára esett! :-D

Algyői egység, és a laktanyát megtervező rajzoló elnézte az átlagos tűzoltói magasságot, és a csúszdákhoz 1 m lyukakat faragtatott! Egy túlbiztosított ötletet valósított meg a tervező! :-(
Ez azt jelentette, ha kigyulladt a lámpa, és azt követte a csengő hang, akkor fenékre ülve lehetett csak a csúszdákat használni! Ebből volt néha gond, és elrendelték BM szinten a csúszdák nem használatát!
Kiszalagozták, és tiltó szövegek faragtak a nyílásokhoz: tilos az ajtót kinyitni!

Volt egy buzgó szolgálat pk., és az éjjeli akciója szokássá változott - tiltás ellenére lecsúszott a csúszdán -, és szertárból megleste a híradósokat, hogyan szundiznak? Ezt onnan tudták meg a „bűnösök”, hogy a másnapi szolgálat csere előtt beálltak a szőnyeg rojtokra, és hallgatták a litániát, a tűzoltói szolgálatról!
Ez sokszor előfordult – a szőnyegen való ácsorgás -, mire valaki rájött az öreg titkára! Ekkor indult be a természetes védekezés törvénye, és gépzsírral bekenték a csúszdák csöveit a szertárból elérhető magasságban!

A következő szolgálatkor, éjszaka egy nagy zuhanás, és egy kosár Jóistent hangoztatva, kullogott fel a szolgálat pk. a bejárati lépcsőn vissza az emeletre, egy lapátnyi zsírral a hasán! A híradósok tágra nyílt szemmel várták ezt a pillanatot, és a szolgálat pk. egy szót sem szólhatott, mert ő szegte meg a törvényt!

Attól kezdve, nem volt szőnyegrojt taposás, mert nem volt ok! :-D

Mikor 1983-ban odakerültem, mint sofőr, akkor már szabályos kivágást láttam a csúszdáknál, de ezt mesélték az öregek!
Avatar
seawasp
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2011. jún. 24. 9:22
Tartózkodási hely: Australia

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: seawasp » 2011. júl. 07. 12:09

Szia Cruise!

Jó történeteket hoztál, és erre is van személyes emlék, mert még nem tartok ott, amikor egy cetli papír többet érő, mint az ember esze! :-D

Algyői tűzoltóság – 1984-85 táján -, a telefonszolgálati szobában egy rakás villogó lámpácska – 3 ruhásszekrény méretű kapcsolótábla - , az algyői olajmező minden porcikája bekötve a rendszerbe!

Kezdő sofőrként kaptam oda beosztást, és a páros szolgálatot biztosítottam, ill. hajnalban a folyosót kellett koppanástól - koppanásig felnyalni!

Első időben az adrenalin szintem tornázott, amikor egy - egy lámpa átment villogóba, és ciripelt szépen. Akkor tudtam meg, ha tűz van, akkor a helyi művezető már szólt volna, és ezért egy telefon előbb a lámpa helyéhez, ha minden rendben volt, akkor az egerentyűk voltak hibásak, mert megnyalták a vezetékeket! Nem tudom, most lehet ilyen „egeres” eset, vagy most ha ilyen van, akkor lehet szaladni? :-D

Majd lesz egy másik történtem is, a szolgálat pk. furfangos ellenőrzésére! :-D
Avatar
Cruise
slagmester
Hozzászólások: 394
Csatlakozott: 2010. jan. 29. 13:10

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Cruise » 2011. júl. 06. 20:16

A leírtak az én véleményemet tükrözik, nem kapcsolhatóak és nem tükrözik sem a langlovagok.hu sem más szervezet vagy személy véleményét! További közlésükhöz nem járulok hozzá!

Cruise
Avatar
seawasp
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2011. jún. 24. 9:22
Tartózkodási hely: Australia

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: seawasp » 2011. júl. 05. 23:40

Most leírom, amit én hallottam volt „öreg” kollégáktól, miként viselkedtek a tűzoltó lovak, amikor meghallották a szerépületben a kolompot!

Akkor még csak lovak húzták a szereket. Azok lovak amelyek a szertárban felszerszámozva – hám, istráng feltűzve a hámhoz! - várták a kolomphangot, nyugodtan „rágóztak”. De amikor megszólalt a kolomp, akkor eszüket vesztve, toporzékoltak, és az adrenalin adagjukat felborzolva, várták a vonulás megtörténtét!

A lovak hátratekintés nélkül is tudták, mikor akasztotta a lóhajtó tűzoltó az istrángot a hámfába, és onnan kezdve elszabadult az ösztön, és csak kapaszkodni kellett a fiúknak! :-D

Ha ugyanezek a lovak a pihenőben voltak, a kolomp hangját nem vették észre, és nyugodtan ropogtatták az elébük tett szénát! Okos a ló, és sok mostani politikus elbújhat mögöttük! :-D

De akkor tudták az emberek, a tűzoltói munka egy olyan hivatás, amit csak tiszta szívvel lehet elvégezni, amit a mostani politikusok soha nem tudnak felfogni! :-(

Vajon, okos dolog a házőrző kutyába belerúgni? :-(
Avatar
seawasp
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2011. jún. 24. 9:22
Tartózkodási hely: Australia

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: seawasp » 2011. jún. 29. 12:40

Most mesélek, mert volt ilyen korszak is a tűzoltóságnál!

A 80-as évek elején jött egy BM-parancs, ami alapján a kárhelyen álló TÜ. 3-on a szivattyúházat letakarni ponyvával, mert a kapitalisták sosem alszanak!
Erre mondtam: a kocsi Rába-Mann, a szivattyú meg német gyártmányú, és csak a ponyva volt ruszki típus! :-D
Szólt a főnök: ezt lehet fokozni, de az előrehaladást lelassíthatja! :-D
Avatar
seawasp
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2011. jún. 24. 9:22
Tartózkodási hely: Australia

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: seawasp » 2011. jún. 24. 11:50

Sziasztok, volt kollégák! :-D

Ha nem is érdekes, de számomra meghatározó volt -. részben -, miért is lettem tűzoltó?

1982 nyarán egy késő délutáni járatom – helyi járat – végzése során a fatornyos kis falum egyik főutcáján egy integető emberkét láttam meg a csuklós világításában! Szószerit kiállt az útra, és nem minden fatornyos falu dicsekedhetett két főutcával! :-D
Ami zavaró volt a kijelölt megálló előtt kb. 50m.-re állta el az utamat! Miután a panorámának nevezett IK 280 kimondta a „szuszt”, a kézifék hatására, már mondta is a kisöreg, elnézte a buszt, mert azt hitte a tűzoltók jönnek! Az a fránya „ninó” lámpa nem is hiányzott a kisöregnek! :-D

Kérdem tőle, mi a gond, mert csak fontos lehetett neki eljátszani a Rózsa Sanyit egy busz ellenében!:-D

Akkor meséli, ég a szobában egy olajkályha, és már a szoba is lángol! Előírás volt, minden csuklós buszban a 2 x12kg.-s porral oltó, és abból a vezetői fülkéhez közelebb esőt felkapva, elindultam a tüzet megnézni! :-D
Az utasok meg vártak vissza, tehát erre is gondoltam útközben! :-)
Hogy lényege legyen a kíváncsiságomnak, tudat alatt piromániás érzelmeket is éreztem a lángok láttán már korábban is!

Belépve a paraszti házba, egy nagy rakás homokot láttam egy kupacban, és az lángolt! Akkor árulták el a tulajdonosok, az udvaron tárolt 1.5 köbmétert homokot hordták be az égő kályhára, de az nem észrevéve a sok súlyt, égett szépen tovább!
Kifújattam a 12 kg.-t, minden alaptudás nélkül, és láss csodát, a lángolás megszűnt! Míg csodáltam a tettem hatását, addigra már megérkeztek az igazi tűzoltók is, és csak már csak annyi munkájuk lett, az ablakokat kinyitották a szellőzés érdekében!

Nem lettem kitüntetve, de egy üveg szerb konyakomba került, mire a Volán raktárban kaptam egy teli porral oltót, és nem kellett jegyzőkönyv, hova maszekoltam el? :-D

Osztán, 1983 tavaszán beöltöztem tűzoltónak, mert lelkemet megérintette a láng illata! :-D
öregember
tömlőszállító
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2010. márc. 28. 11:53

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: öregember » 2011. jún. 18. 10:49

Sziasztok!

„Öregember” vagyok, és arról vagyok híres, hogy 1973. októbertől 1975. októberig én voltam Pápán a 4406 oldalszámú MÍG 21 MF (96) típusú szuper vadászrepülőgép sárkány-hajtómű sorszerelője. Utána 26 évig tűzoltó, de ez most egy katonasági sztori.

Élményeimet már más oldalon is megírtam, most csak egy részletet ragadnék ki, melynek főszereplője Józsi százados. Meg még valaki!

Az alap kiképzés, eskü után néhányan egyből a mélyvízbe kerültünk, ami azt jelenti, hogy amit a surranótársaink Szolnokon a Kiliánon 3 hónap alatt sajátítottak el (ott egyébként nem volt MF, csak régebbi típusok), azt nekünk gépközelben, élesben, tantermi foglalkozások nélkül kellett megtanulni. Néhány gépre ugyanis a leszerelések miatt nem maradt sorszerelő, így mi, tanulatlanok lettünk az áldozatok.

Beilleszkedésünket „segítette”, hogy olyan csoportparancsnokot kaptunk (nevezzük Józsi századosnak), aki így mutatkozott be az első eligazításon:
-Katonák! Rólam itt a századnál azt mondják, hogy én egy geci vagyok, és ez így is van (bocs a kifejezésért, de szó szerint ezt mondta).
És utána jöttek a további intelmek, hogy senki sehová, szabi, eltáv nuku, stb.
Rájöttünk, hogy nem is olyan geci, mert abból még lehet ember, ezért inkább csak takonynak neveztem.
Fehér kesztyűvel jött a gépek tisztaságát ellenőrizni, lehetetlen volt úgy tisztán tartani a gépeket, hogy egy kis szivárgó hidraulika folyadékot, futómű rugós tagokon zsírpacnit, a kabinban kis port ne találjon, és ez már elég volt ahhoz, hogy ne írja alá az eltáv, szabis papírt.

A közvetlen főnökeink tiszthelyettesek lettek, őket nevezték mechanikusoknak.
Na most ők – sok más posztban olvashatóval ellentétben – emberséges emberek voltak, a repüléseken együtt fagyoskodtunk (télen) és főttünk (nyáron) a betonon, és közös érdekünk volt, hogy a repülőgépünk ne csak felszállni tudjon, hanem épségben vissza is térjen a feladatról. Ők igazi bajtársak voltak.
De ők sem szerették Józsi századost.

A hajózók egy külön jó csapat volt, ha hiszitek, ha nem, én lábtengóztam Farkas Bercivel a Kesziben (készültség, de ez egy külön történet lehetne), akkor még nem tudtuk, és Ő sem tudta, hogy űrhajós lesz belőle.

Történetünk egy éjszakai repülés alkalmával, az 1. zónában, télen, bonyolult időjárási viszonyok között zajlott.
1-es zóna: ez a guruló beton, itt álltak a repülőgépek repülésre felkészítve, ide vártuk a hajózókat a toronyból a feladat végrehajtásra, a hajózókat mikrobusszal szállították a tetthelyre, a széliránytól függően a toronytól többnyire déli irányban jelölték ki (az északi volt az uralkodó szélirány). A többi zónáról most hagy ne…
Itt nem volt térvilágítás, az összes mozgást elemlámpával, jelzőfényekkel irányítottuk. A kiszolgáló gépkocsik (vontatók, indító APA kocsik) a hajózók elvakításának veszélye miatt csak helyzetjelzővel közlekedhettek. Szóval tök sötét volt.

Történt akkor, hogy Józsi százados volt az 1. zóna parancsnok. Éppen nem volt hajózó forgalom, vártunk.
Egyszer csak valaki a téli szerelő ruha (pufi dzseki, fülre kötött szerelő sapka) fedezékében odalépett Józsi századoshoz, és hogy biztos legyen a dolgában, megkérdezte tőle:
- Te vagy az Józsi?
Válasz:
- Igen, én!
Erre kapott egy hatalmas maflást, én nem láttam, csak hallottam, hogy valami történt, na meg aztán utána pár hétig csodáltuk a nappali világosságban a nyomát.
A „tettes” eltűnt a sötétség jótékony homályában, Józsi századost leváltották az aznapi zónaparancsnoki beosztásából, mi meg hetekig vigyorogtunk a naplemente szerű, tartós kozmetikumától.

Nem derült ki, hogy ki volt a kozmetikus, lehetett ugyanúgy sorkatona, mint hivatásos tiszthelyettes, ez már a Warsói szerződés megoldatlan titkai között marad.
Egy darabig belső nyomozgatás is volt az ügyben, ha jól tudom, a katonai elhárítás is beszállt, de aki nem tudott semmit az ügyről, az nem mondott semmit, aki meg tudott volna, az sem.
Ez egy örök titok marad.

Egyébként Józsi százados szegény, már nincs közöttünk, civilként (mármint én voltam civil, azaz nem is annyira civil, hanem már tűzoltó) egyszer találkoztam vele, akkor Isaszegen szolgált az alkatrész raktárban.
Akármilyen is volt, most is szívesen kezet fognék vele, no nem Pápán az 1. zónában!
Ennek már – ha jól számolom – 36-37 éve.

Üdv, Öreg
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2255
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Harley » 2011. jún. 16. 7:45

http://tv2.hu/aktiv/video/100-eve-vilag ... llanykorte" onclick="window.open(this.href);return false;
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2010. feb. 14. 16:27

Nézz bele néha a "Meséljünk..."topicba...A baj az,hogy akik írtunk,már megöregedtünk,a fiatalok meg már most megcsömörlöttek;persze javíts ki...kezd egy sztorival!
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
Teamweb
kapacsmester
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2009. szept. 18. 19:02
Tartózkodási hely: Miskolc,Budapest

Re: Különös, érdekes történetek

Hozzászólás Szerző: Teamweb » 2010. feb. 13. 8:20

ugylátom mostanába senkinek nincs jó sztorija...pedig élvezet őket olvasni :D
Válasz küldése