* Belépés   * Regisztráció * GyIK    * Keresés
Pontos idő: 2018. máj. 21. 20:35

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Hozzászólás a témához  [ 9 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2016. júl. 09. 5:47 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Hozzászólások: 618
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
dreszi írta:

Azta! Pont ezt a kétbalkezes buta nőt kellett odaküldeni? Oxigén? Végül is 12% van benne. Meg az utolsó mondata: több órát lehet bent lenni vele. Ez még a gyakorlatban sem igaz. Max 30-40 perc. Ha elméletileg nézzük a 6 literes palack szorozva a 300 bar nyomással az 1800 liter levegő. Nem oxigén. Ha átlag 40 liter/perc a levegő vétel, akkor pontosan 45 percig elég. Én a csajt küldeném be vele több órára. Hadd szokja.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2016. jún. 30. 10:26 
kapacsmester

Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28
Hozzászólások: 289
Offline
Szakmaiság a köbön:
http://www.origo.hu/video/20160630-enny ... talta.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 18. 12:29 
tömlőszállító
Avatar

Csatlakozott: 2006. okt. 02. 13:35
Hozzászólások: 123
Offline
Sziasztok!

Kérdésem volna:

Az AUER acél palackokat fel lehet szerelni DRAGER légzőkészülékekre?
Van valami eltérés közöttük?

Köszönöm!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2015. ápr. 08. 14:11 
kapacsmester

Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28
Hozzászólások: 289
Offline
Facebookról (az illető védelme érdekében inkább nem írok pontos forrást):

Zacskós álarc – avagy a tévedések vígjátéka tűzoltó módra

Aki ismer: ismer, aki nem, azok számára elöljáróban elárulom, hogy sok éve foglalkozom légzőkészülékek felülvizsgálatával és javításával és még több éve vagyok tűzoltó. Jegyzetemben a légzőkészülékek készenlétben tartásával kapcsolatos, néha már-már komikus tévhiteket szeretném eloszlatni, pici rálátást nyújtva az okokra-okozatokra.
A megosztó katasztrófavédelmi rendszert lehet értékelni, ki-ki szájíze-, gyomra-, temperamentuma-, lehetősége- és bátorsága szerint. Sok minden változott 2012. áprilisa óta, ezt szakmán belül igen jól tudjuk. És most olyan dologról szeretnék beszélni, ami – az ország tűzoltóságainak jellemzően nagyobb részében – határozottan pozitív irányban mozdult el az elmúlt 3 év során; persze itt is voltak vesztesek, de a kép összességében szerintem pozitív. Persze az is igaz, hogy a tökéletestől messze van, de az irány talán jó.

A légzőkészülékek, légzésvédelmi eszközök felülvizsgálata és karbantartása a HÖT rendszerben sok esetben iszonyú slendrián módon, alapvető műszaki követelmények kielégítése nélkül, üzleti alapon történt. Sokszor nem végeztek el olyan alkatrész cseréket, melyeket a gyártók a biztonságos üzemeléshez előírtak. Nem szeretnék részletekbe menni, csak példaként: bizonyos álarcokban a kilégzőszelepet 4 évente kötelező kicserélni (millió ilyen gyártóműi előírás van). 2012-ben találkoztunk az országban olyan, korábban ilyen-olyan szolgáltató által többször felülvizsgált eszközök tömkelegével, amelyekbe 2001-ben gyártott ilyen alkatrész volt (s melyeket már 2005-ben ki kellett volna cserélni). Ezek cseréjét a felülvizsgáló NEM HAJTOTTA VÉGRE. Aztán találkoztam olyan eszközökkel, melyeket különböző gyártók részegységeiből építettek össze. Például Interspiro készlékre rábindzsizték a Dräger tüdőautomatát – és fordítva. Ez a szakbarbárság egy csomó beépített biztonsági rendszert működésképtelenné tesz, nem mellesleg szerintem bizonyos büntetőjogi kérdéseket is felvethet. A gyártók mindegyike pedig kifejezetten tiltja az ilyen krahácsolást. Az okok? Mert a parancsnoknak, mint a felelős személynek esetenként halvány fogalma sem volt, hogy a felülvizsgáló kontár. Mert az volt. Aki így dolgozott, az kontár volt. Ma is kontár. A parancsnoknak bizalma volt, a felülvizsgálónak meg OKF regisztrációs száma. Pont elég egy papír kiállítására, mellyel az üzemeltető a felelősségét letudta. A készülék alkalmas – megmondta a Pistike/Józsika/Palika. Persze – írtam korábban – üzleti alapokon nyugvó döntés is született. Márpedig ez a szép varázsszó az „árajánlat”. Hiszen ha bevizsgálni való cuccai voltak egy parancsnokságnak, akkor az anyagis kért be árajánlatot egy-két-há’-négy cégtől, aztán a legolcsóbbal megcsináltatták. A legdrágább ugyan beleírta, hogy ezt-meg-ezt cserélni kell és ez ennyivel-meg-ennyivel növeli a költséget, de ugyebár a legolcsóbb is pont olyan alkalmassági igazolást tudott kiállítani, mint aki galád módon ezt-azt kicserélt volna, nemdebár? Dedebár. Akkor meg minek fizessük ki azt a rohadt rablót, amelyik rajtunk akar nyerészkedni? Aztán a következő évben már nem is kellett árajánlatot bekérni…

Ma hazánkban a különböző tűzoltó technikákat, eszközöket felül kell vizsgálni. Erre jogszabály van (erősebb idegzetűek kedvéért: 15/2010. (V. 12.) ÖM Rendelet: A tűzoltási, műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó tűzvédelmi technika alkalmazhatóságáról). Ez leírja, hogy a légzésvédelmi eszközöket a gyártói előírás szerint kell felülvizsgálni. És ez a lényegi része a mondanivalómnak: A GYÁRTÓI ELŐÍRÁS. Magyarországon ma ez a jog. Ez a kötelező. A GYÁRTÓI ELŐÍRÁS. Csupa nagybetűvel. (vagy ahogyan mi nevezzük: a gyártóműi előírás). Mert ha a gyártóműi előírás azt mondja, hogy az álarcokat használat után tisztítani kell, akkor tisztítani kell. Ha azt mondja a gyártó, hogy használat után műszeresen kell felülvizsgálni, akkor azt bizony műszeresen kell felülvizsgálni. Ha azt mondja, hogy a nyomáscsökkentő egységet 6 évente gyártóműi revízióra kell beszállítani, akkor hat évvel a gyártás után ez az eszköz tovább nem lenne készenlétben tartható. Ha azt mondja a gyártó, hogy ezt – meg – ezt a középnyomású tömlőt 15 évente ki kell cserélni, akkor 15 év letelte után ezek az eszközök nem lehetnének készenlétben tartva, a felülvizsgáló NEM ADHATNA KI RÁJUK ALKALMAS MINŐSÍTÉST – még akkor sem, ha a mérési paraméterek alapján az eszközök egyébként megfelelőek lennének. A fenti felsorolás mindegyik eleme valós gyártői előírásból idézett.
És akkor térjünk át a tévedések vígjátékára. A zacskózásra.

A szeren elhelyezett csomagolt eszközök kontra „egyéni védőeszköz” hablaty…
Jó két évtizeddel ezelőtt az általánosan használt légzésvédelmi eszközök az AgA 316-os típusok voltak, az álarcok egyénileg kerültek kiosztásra, a tüdőautomatájukat évente kellett felülvizsgálni (emlékeztek: gyártóműi előírás). És:

Félreértés no.1: Az AgA álarcokat évente kell felülvizsgálni. Tévedés! A tűdőautomatát kell évente felülvizsgálni. Az álarcot egyáltalán nem kell műszeresen felülvizsgálni, viszont használat után tisztítani kell, melyet – a gyártó utasítása szerint – a felhasználó végez el. Az Interspiro nagy vívmánya, hogy a kilégzőszelepet a tüdőautomatával egybeépítik, így az egy komplett egységet alkot. Ez a műszaki megoldás erős szabadalmi védelem alatt áll, ez a konstrukció ezért nem jelenik meg más gyártóknál. Ezen okoknál fogva régen az álarcok személyre voltak kiosztva.

A 99/2012 OKF főigazgatói intézkedés szabályozza házon belül a légzésvédő eszközök felülvizsgálatával kapcsolatos teendőket. Ez leírja, hogy az álarcokat csak roncsolásos módon nyitható fóliázással lehet készenlétben tartani. Ennek egyszerű oka van: a Dräger gyártóműi előírása az álarcokra az, hogy ezeket HASZNÁLAT UTÁN műszeres felülvizsgálatnak kell alávetni. Így a már felbontott és használt álarcokat felül kell vizsgálni. Ezen gyártói előírás a fent leírt műszaki különbségre vezethető vissza (t.i. hol is van a kilégzőszelep?). Használat után mindenképpen tisztítani kell az álarcot, függetlenül ki a gyártója, ezt mindegyik gyártó előírja. Az AgA álarcról egyszerűen lekapcsolja a felhasználó a tüdőautomatát (ugyebár egybeépítve a kilégzőszeleppel) és szépen eltisztítja. A Dräger eszközöknél a kilégzőszelepet ki kell szerelni az álarcból, mert az a lekapcsolható tüdőautomatától külön szerkezeti egységet alkot. Tekintve, hogy a tisztítás miatt szétszedtük az álarcot, így tisztítás után műszeresen szükséges felülvizsgálni. A gyártó azt is előírja, ki és milyen eszközzel végezheti ezt a vizsgálati tevékenységet. A felülvizsgálat során ellenőrizni kell a kilégzőszelep és a hangmembrán gyártási idejét, mert ezeket bizonyos időközönként – műszaki állapotuktól függetlenül – ki kell cserélni. A korábbi felülvizsgáló vállalkozások többsége ezeket jellemzően nem hajtotta végre.

Félreértés no. 2.: Mára oda tértünk vissza, hogy sok helyen gazdasági, azaz pénzügyi okok miatt a Dräger álarcokat visszaadták a beavatkozói állománynak, melyeket jó esetben félévente küldenek el revízióra, mondván: egyéni védőeszköz úgyis! Teljesen hibás, dilettáns, szakmaiatlan és az érvényben lévő jogszabállyal ellentétes eljárás ez. Ráadásul téves ideológiára épül: mert az álarc NEM EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ! A légzőkészülék az (bár ezen is lehetne vitatkozni). Szóval, az a felelős vezető, aki az „egyéni védőeszköz” fogalmával a zászlóján, nyilvánvalóan gazdasági okok miatt nem vizsgáltatja felül a jogszabályoknak megfelelően az eszközöket (használat után), az nem jár el helyesen. Nota bene: ha légzőálarcot kiad, mert egyéni védőeszköz, akkor gáztömör védőruhát is kap mindenki?

A zacskózott és szeren készenlétben tartott álarcoknak azonban van gazdasági előnye is, csak néha kéne gondolkodni picit. Szóval, képzeljünk el egy közepes HTP-t. Legyen benne 1-es, 2-es, létra, meg egy víz. Ez nagyjából azt jelenti, hogy 14 fős minimum létszám. A híradóst leszámítva 13-an ülnek szeren. Ez 13 zacskózott, tiszta, fertőtlenített, felülvizsgált álarc. Legyen még 13 tartalék a szolgálatparancsnokiban (vagy technikás helyiségben, mint bánom én…) Egy 14 fős minimum létszámra szervezett parancsnokság szolgálati csoportjai 22 fősek. Három csoport esetében 66 fő. Hatvanhat álarcot kell félévente felülvizsgálni, ha egyénre van kiadva. Így viszont – nyilván használattól függően – 26 darabot kell pörgetni. Azt pedig nehezen hinném, hogy a létra vagy a víz személyzete minden szoliban légzőben rohangálna. Nyilván az egyesről meg a kettesről vesznek légzőt. De azért valljuk be, nem minden szolgálatban… Nem hinném, hogy – mondjuk – félévente 40 álarc nem lenne elég.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2011. jan. 12. 22:46 
tűzkőről pattant
Avatar

Csatlakozott: 2004. ápr. 08. 11:36
Hozzászólások: 64
Tartózkodási hely: Szeghalom
Offline
Üdv Pozsár!

Meggyőző érvelés :tapsolo:

Köszönöm. :-D

A biléta használata egész Baranyára jellemző?
Az országban más tűzoltóságok is eljutottak erre a közös érdekeket szolgáló egyeztetésre?

Üdv!

_________________
Atyus


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2011. jan. 12. 17:40 
Szent Tömlő őrzője

Csatlakozott: 2006. dec. 22. 18:08
Hozzászólások: 1131
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Üdv Atyus!

A kulcs akkor van jó helyen, ha nincs a bevetésen lévőnél.
Sem a légző hevederzeten, sem a zsebében, legkevésbé a badyguard vizuális egységében. :csendesen:

Málunk minden légzőkészüléknek van bilétája (a manométereseknek is), a bodyguardosoknak természetesen a kulccsal együtt. Ezen a szer száma és az aznapi beosztási szám van fölírva. Pl.: 1/1, vagy 3/2, létra/5, stb.

Légzőhasználatkor mind a kulcsot, mind a bilétát beakasztja az erre a célra kialakított helyre a légzőt használó.
Legjobb helyen a Merlin táblában lenne, hiszen így teljes és így működik igazán jól a bodyguardra épülő rendszer.
Nem csak Merlin tábla van, léteznek egyszerűbb kialakítású (és sokkal olcsóbb) gyári táblák is, de ez persze nem telemetrikus.

Nálunk egyik sincs. :-( Mi magunk készítettünk egy tartót, amelyre hat karabinert hegesztettünk. Ezekre lehet fölakasztani a kulcsokat és bilétákat.

Ez a fecskendők menetirány szerinti jobb oldal első redőny mögött van, a kinyíló ajtó külső oldalán, a felső harmadában. Az egyes szeren nem csak egy tartó van, hanem egy IV-es fokozatnak megfelelő, hogy az „idegen” szerek beosztottjait is nyílván tudjuk tartani. Ilyenkor a saját három fecskendő beavatkozói is az 1-es szeren vannak nyilvántartva.
Ha kijött a bevetésről, ismét magához veszi a bilétáját.


A dolog működni látszik. Jól átlátható, könnyű kezelni. A szer ötöse figyeli, hogy hány kulcs lóg a tartón. Ő vezeti a nyilvántartást is.

Persze a dolog csak akkor működik, ha mindenki, aki légzőt használ, van annyira fegyelmezett, hogy bevetése kezdetén felakasztja a kulcsát, végeztével meg újra magához veszi… :roll:

Ha elfelejtesz mozogni, akkor az első figyelmeztető jelzés még törölhető, van módod korrigálni. Ha erre nem reagálsz és megszólal a törölhetetlen riasztás, ami nagyritkán előfordulhat, akkor nem az a jó, hogy kikulcsolod, hanem az, hogy kollégáid segítségedre sietnek. :megbocsato:
Legfeljebb a vakriasztásod miatt jössz egy kávéval nekik… :lol: Ha megszokjátok, hogy a riasztást ki-ki maga törli a nála lévő kulccsal, akkor a vészjelzéskor azt hiheti a kollégád, hogy „á, nincs semmi baj, úgyis törölni fogja” és úgy járhatsz, hogy nem indul el azonnal a segítség… pedig a vészjelzésnek éppen az a lényege, hogy a gyorsan segítség jusson el hozzád...

Ha zsebre teszi valaki a kulcsot, akkor azzal sokat ront a biztonságán :radobbent: , hiszen nem jelenik meg vizuálisan, így az elveszett személy hiányát sem veszik időben észre.

Tehát a kulcsnak kint van a helye!!!


A pánik gomb nem nyomódik be véletlenül. :elvarazsolt:

Hát ennyi. Mi így használjuk és én meg úgy gondolom, ahogy leítram… :toprengo:

Üdv:

_________________
Handbauer Péter


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2011. jan. 11. 21:43 
tűzkőről pattant
Avatar

Csatlakozott: 2004. ápr. 08. 11:36
Hozzászólások: 64
Tartózkodási hely: Szeghalom
Offline
Üdv!

Pontosítanám: a tipus Dräger Bodyguard 7000
A használati utasítása csak németül áll rendelkezésemre, örülnék egy magyar változatnak.
A készenlétbe helyezés után az aktiváló kulcsot hova teszitek, mi módon?
Ha kint marad és elfelejtesz mozogni vagy a pánikgomb véletlenül megnyomódik nem tudod csak kint kikapcsolni. Ha zsebre teszed nem biztos hogy elő tudod venni mielőtt a többiek kiráncigálnak :-P
A hevederre gondoltuk felrögzíteni ??????????

Üdv

_________________
Atyus


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2011. jan. 03. 22:59 
tömlőszállító

Csatlakozott: 2009. nov. 07. 16:29
Hozzászólások: 117
Offline
Pontosan mire vagy kíváncsi ?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Légzőkészülék
HozzászólásElküldve: 2011. jan. 03. 11:21 
tűzkőről pattant
Avatar

Csatlakozott: 2004. ápr. 08. 11:36
Hozzászólások: 64
Tartózkodási hely: Szeghalom
Offline
Boldog Új Évet mindenkinek!

Használatból eredő tapasztalatokra volnék kíváncsi Dräger PSS 7000 Bodyguard II-vel ellátott légzőkészülékről.

Előre is kösz a segítséget!

Üdv

_________________
Atyus


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 9 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
Impresszum és moderációs alapelvek
Lánglovagok Egyesület - egyesulet.langlovagok.hu
Legfrissebb hozzászólások: RSS

   Lánglovagok Egyesület | Lánglovagok.hu tûzoltóportál | Lánglovagok Hírlevél © Lánglovagok.hu 2001-2016.