Térerősségmérő

Minden amit tudni kell vagy tudni szeretnél a tűzoltóautókról és a tűzoltók által használt eszközökről, felszerelésekről.
Válasz küldése
Avatar
katasztrofális
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2003. júl. 11. 13:16
Tartózkodási hely: Budaörs

Re: Térerősségmérő

Hozzászólás Szerző: katasztrofális » 2014. szept. 08. 13:05

Nem tudom milyen érzékenységű készüléket kaptak a tűzoltók. Amikor néhány hónappal ezelőtt láttam ilyet egy káresetnél, bementem egy villamossági szakboltba érdeklődni. Azt mondták, amelyik ér is valamit, annak az ára 60.000 Ft-nál kezdődik.
Pozsár
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2006. dec. 22. 17:08
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Térerősségmérő

Hozzászólás Szerző: Pozsár » 2014. szept. 07. 15:50

http://www.langlovagok.hu/tuzvonal/971_ ... segmerorol" onclick="window.open(this.href);return false;

Igen. Nagyon jó, hogy van.
azonban:
"A készülék roppant érzékeny, néha téves jelzést ad, jellemzően akkor, ha kis alapterületű helyiségek, lakások helyezkednek el egymáshoz közel, például panelházakban. Éppen ezért egyeztetés zajlott a gyártóval, ám az hangsúlyozta, hogy a készülék érzékenysége éppen a biztonságos használatot segíti elő."

Ez számomra két dolgot jelent.
1. A véleményeket begyűjtő és az értékelést végző felettesek komolyan vették és foglalkoztak a használók által leírt tapasztalatokkal, véleményekkel és javaslatokkal.
Hatókörömben 9 szolgálati csoport adott véleményt és mind dicsérte, hasznosnak tartotta a műszert, egyúttal mind észrevételezte a fenti problémát.
2. A gyártó nem értette meg, hogy az a hangzatos gondolat, hogy a "készülék érzékenysége éppen a biztonságos használatot segíti elő" mekkora veszélyt rejt magában :csendesen:

Nem értette meg, hogy a tűzoltó nem akkor és nem olyan elvek mentén dolgozik egy adott munkaterületen, mint egy ELMŰ-s, E.On-os (vagy stb.) villanyász.
Tízszer, ha egy társasház lakásának szobája ég és az érintett lakás összes kismegszakítóját lehúzva tízszer jelez a műszer a szomszédos lakások valamelyike miatt, nem az történik, amit a (civil) gyártó gondol. Hanem az, amit a tűzoltó gondol... Nem fog hosszadalmas tényfeltáró oknyomozásba kezdeni az okok kiderítésére, hanem másodperces mérlegelés után a tűzoltásvezető dönteni fog... tízből tízszer "légzés és sugárvédelem mellett behatolunk, "C" ("D") sugárral a tűzoltását megkezdjük".... és ez így is van rendjén, mert ez a munka - mármint a tűzoltás - ilyen elvek mentén működik és lesz eredményes.

Csoda hát, ha egyszer-egyszer áramütés ér egy tűzoltót? Én a kérdést nyitva hagyom...

Szerintem minden "alkotónak" meg kell értenie, hogy nem az a helyes, ha szerkezetéhez szabályokat gyárt, hogy így és így, és ezzel pontot is tesz a problémakezelés végére...
Hanem az a helyes, ha az alkotó úgy és olyat ad a felhasználó kezébe, amely - esetünkben - "tűzoltóbiztos".

Máshogyan mondva:
Esetünkben a a készülék érzékenysége éppen nem a biztonságos használatot segíti elő, hanem azt, hogy adott körülmények között tízből tízszer fogja a felhasználó figyelmen kívül hagyni a jelzést (rosszabb esetben magával sem visz az egyébként jó és hasznos műszerét).

Kedves Gyártó!
Kérem, gondolja át a biztonságról megfogalmazott álláspontját, és kezelje helyén a problémát.

E nélkül - sajnos - szaporodni fog az áramütéses tűzoltói balesetek miatt írandó eseti művelet-elemzések száma, egészen addig, mígnem valaki az életét fogja adni egy makacs elvi álláspont miatt...
Ne adja Isten, hogy így legyen...

Üdvözlettel:
Handbauer Péter
Válasz küldése