Tarlóégetés, mezőgazdasági hulladék, avar égetése

Tűzmegelőzéssel és balesetmegelőzéssel kapcsolatos témák.
Válasz küldése
jaffa79
tömlőszállító
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2008. okt. 22. 19:38

Re: Tarlóégetés, mezőgazdasági hulladék, avar égetése

Hozzászólás Szerző: jaffa79 » 2009. máj. 20. 21:58

"Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik."

Hol itt a baj?
L_Jani
Szerkesztő
Hozzászólások: 729
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 19:42
Kapcsolat:

Re: Tarlóégetés, mezőgazdasági hulladék, avar égetése

Hozzászólás Szerző: L_Jani » 2009. máj. 17. 10:54

jaffa79 írta:TARLÓT CSAK ENGEDÉLY BIRTOKÁBAN LEHET OLTANI!!!
:-? :-D
KisCsiga
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 528
Csatlakozott: 2003. nov. 20. 23:16
Tartózkodási hely: Magyarország

Re: Tarlóégetés,mezőgazdasági hulladék,avar,égetése.

Hozzászólás Szerző: KisCsiga » 2009. máj. 17. 0:35

Szia!

Jól jött ez a kis gyűjtemény. Nekem a közlekedési vonatkozás a leghasznosabb, de nagy érdeklődéssel olvasom a tűzvédelmi szabályokat is.

Köszönöm!

KisCsiga :)
"to SERVE and PROTECT"
jaffa79
tömlőszállító
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2008. okt. 22. 19:38

Tarlóégetés, mezőgazdasági hulladék, avar égetése

Hozzászólás Szerző: jaffa79 » 2009. máj. 13. 22:06

Sokszor találkozunk velük.Tegyük rendbe egy kicsit a szabályokat.

Levegőtisztasági törvény:
Hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.
(2) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.
(3) Vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés, árok bevágás stb.) mentén - a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül - bármely növényzet égetése tilos.
(4) Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik.
(5) Engedély nélküli nyílt téri égetésnek minősül, ha a hulladék - elemi kár kivételével - bármilyen más okból eredően kigyullad.
(6) Az erdei vágástéri fahulladék, valamint az egyéb erdőgazdasági fahulladék erdővédelmi célú, nyílttéri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók.
(7) Nyílt téri égetéssel járó tűzoltási gyakorlat külön jogszabályban foglaltak szerint végezhető.


Mikor szabad a mezőgazdasági hulladék égetése?

Növény egészségügyi okból
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény alapján a védett és fokozottan védetté nyilvánított életközösségekre (pld. védett növénytársulások) vonatkozóan a védett és fokozottan védett életközösségekre vonatkozó korlátozásokról és tilalmakról szóló 67/1998. (IV. 3.) Korm. rendelet állapít meg speciális szabályokat. A kormányrendelet 7. §-ának (4) bekezdése értelmében Az erdőterületen található védett növénytársulásokban a teljes talaj-előkészítés és a vágásterületen az égetés csak növény-egészségügyi indokból vagy természeti kár megelőzése, illetve elhárítása miatt végezhető.


Természeti területen – gyep, nád
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 21. § (1) bekezdésének b) pontja szerint természeti területen a felügyelőség engedélye szükséges: a gyep, valamint a nád és más vízi növényzet égetéséhez. A hivatkozott jogszabály 4. § b) pontjában foglalt fogalom-meghatározás szerint természeti területnek minősül valamennyi olyan földterület, melyet elsősorban természet közeli állapotok jellemeznek.
Erdőben és 200 m-es körzetében

Az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény (Etv.) az erdőben és annak kétszáz-méteres körzetében való tűzgyújtást és annak kivételeit szabályozza.
A kivételek:
• vágástéri hulladék égetése,
• tűzrakó helyen kialakított tűz,
• mészégető,
• faszénégető.

Az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet az Etv. hatálya alá tartozó erdőterületekre terjed ki. E rendelet az erdőterület vonatkozásában szabályozza az égetési feltételeket beleértve a tűzgyújtási tilalom időszakát is.
Avar és kerti hulladék - belterületen
HA NINCS ÖNKORMÁNYZATI RENDELET AKKOR LEVEGŐTISZTASÁGI TÖRVÉNY MIATT TILOS!!!
A környezet védelmének szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (Kvtv.) 48. § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik
• a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint
• az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.
A hatályos jogi szabályozás áttekintésénél ki kell emelni a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzétett Országos Tűzvédelmi Szabályzat 5. rész II. fejezetének 26. pontját, amely a tarló- és a növényi hulladék égetésének szabályait foglalja össze. E szabályok határozzák meg a tűzvédelem anyagi feltételeit.


A TARLÓ- ÉS A NÖVÉNYI HULLADÉK ÉGETÉSÉNEK SZABÁLYAI
(TARLÓT CSAK ENGEDÉLY BIRTOKÁBAN LEHET OLTANI!!!)ÉS HA VAN JEGYZŐI ENGEDÉLY AKKOR:
Az avar-, a tarló-, a nád- és a növényi hulladékégetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység. A tervezett égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak írásban be kell jelenteni. A tarlóégetést a learatott gabonatáblákon úgy kell végrehajtani, hogy a tűzterjedés irányában a hasznos vad elmenekülhessen. A tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos. Az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel. A szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos.
Tarló- vagy a növényi hulladékégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.
a) a tarlót, vagy az érintett szakaszokat az égetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani. A fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább 6 méteres védősávot kell szántással biztosítani;
b) a tarlóégetést 30 ha-nál nagyobb területen szakaszosan kell végezni, és csak az egyik szakasz felégetése után szabad a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni;
c) a tarlóégetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani;
d) a tarló- vagy a növényi hulladékégetés célját szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani. A tarló- vagy a növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. - meg kell szüntetni. A hivatkozott rendelkezések csupán meghatározott rendeltetésű területre terjednek ki (védett életközösségek, erdő és annak 200 méteres sávja, természeti terület).


Remélem jól gyűjtöttem össze.Várom az észrevételeket.
Válasz küldése