Online interjú Varga Ferenccel

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Együgyfél
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. feb. 16. 12:52

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Együgyfél » 2011. feb. 16. 14:08

Tisztelt Parancsnok Úr!

Először is gratulálok, remélem a fővárosban új, friss szemlélet veszi kezdetét az Ön munkájával.
Ha megengedi néhány kérdést teszek fel és egy-két észrevételt fogalmazok meg:

1. Miért nem lehet az a gyakorlat, hogy pl. egy építési ügyet egy és ugyanaz az ügyintéző visz végig? Sokszor több ügyintéző bonyolít, egy konkrét ügyet, más az akivel konzultálunk, más az építési előadó, más jön használatbavételre, (nem azért mert az első beteg) hát persze, hogy nincsenek teljesen képbe az ügyintézők és jönnek azok a kínos bakik...Ezen lehetne változtatni?

2. Sajnos a tűzmegelőzési előadók jó részének az ügyfelekhez való hozzáállása (bizony az a magas ló...) az utóbbi időben igen negatív lett, szerintem valójában ők vannak az ügyfelekért, és nem fordítva. Komolyan mondom, el kellene gondolkodni, hogy minden megelőzési előadó töltsön el két hetet az iróasztal másik oldalán is, (tervező irodában, cégeknél stb.) rögtön másképpen szemlélnék a tűzvédelem egészét tudom, ez kivitelezhetetlen javaslat, de megfontolandó...mint a vonultatásuk is jó ötlet...így nem csak a tv-ben látnak tüzet...

3. Kérhetném, hogy az ügyfeles kollegái - a régi szép időkhöz hasonlóan - érdemben nyilatkozhassanak és legyen értelme a konzultációknak?

4. Végül kérhetném, hogy egységesítse és egyértelműsítse a fővárosi hivatásos tűzoltók tűzvédelmi munkavégzését? Kellemetlen, amikor azt mondja egy megbízó, hogy nembaj, akkor majd a tűzoltó megoldja akár számla nélkül is, de legrosszabb esetben ott van a felesége vagy apja számlatömbbel... Ez nem összeférhetetlen?
firef
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2006. aug. 22. 10:50

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: firef » 2011. feb. 16. 9:18

Tisztelt Parancsnok Úr!

Érdeklődöm,hogy tervezik e a riasztási szektorok elosztásának felülvizsgálatát.
Válaszát előre is köszönöm!
Zsebi
vízpocsékoló
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2011. feb. 15. 22:31

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Zsebi » 2011. feb. 15. 22:33

Tisztelt Varga Ezredes Úr!

Tavaly hány visszafoglalkoztatott nyugdíjas alkalmazása történt vállalkozói szerződéssel vagy közalkalmazottként? Ezekből hányan töltöttek be legalább osztályvezető-helyettesi beosztást? Jelen pillanatban hogy állnak ezek a számok?

Hivatalba lépése óta számos szerződés lett felbontva vagy van folyamatban a felbontása, mert az ezekkel meghatározott feladatok feleslegesek vagy házon belül is megoldhatók. Mekkora összegnek a kitalicskázását akadályozta meg ezzel?
tűzoltó46
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. feb. 15. 18:45

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: tűzoltó46 » 2011. feb. 15. 19:11

Tisztelt Parancsnok Úr!

Az alábbi észrevételem,kérdésem lenne Önhöz:

Lesz-e megoldás arra ,hogy az elvégzett tanfolyamok után havi szinten pótlékot lehessen kapni?Gondolok: porkezelői,darukezelői,vágó-feszítői stb.tanfolyamok elvégzése után semmilyen pénzt nem kapunk rá. Hiszen ezekkel az eszközökkel munkát kell végezni,ami felelősséggel jár.Talán szívesebben menne minden kolléga tanfolyamokra./A sofőrök is kapnak pótlékot szivattyúkezelés,fecskendőkarbantartás miatt./

Hivatástudatból sajnos nem lehet megélni, gyermeket nevelni,lakást fenntartani.....stb.
Anyagi megbecsülés hiányában 17év szolgálati idő után 97ezer ft-ból nem lehet megélni.


Lesz-e megoldás az újonc sofőrök vezetési gyakorlatára, vagy továbbra is élesben a kéklámpa sziréna mellett kell gyakorlatot szerezniük?

KIvizsgálja-e a ERIR2-re kidobott milliókat illetve az FTP-én és a kerületekben milliós felújításokat?
HelyiTema
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. feb. 15. 13:09

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: HelyiTema » 2011. feb. 15. 17:04

Tisztelt Parancsnok Úr!

A Helyi Téma február 23-án megjelenő számába tervezünk egy nagyobb anyagot az online interjúról.

Lapunkban korábban megjelent egy cikk (link alul) arról, hogy a budapesti autósok rendszeresen elállják a tűzcsapot, hiszen a KRESZ ezt kifejezetten nem tiltja. Ezzel kapcsolatban be is nyújtottunk egy KRESZ módosítási javaslatot. Elsősorban az lenne a kérdésem, hogy mit szól ehhez illetve, hogy valóban ilyen komoly problémát okoznak-e a figyelmetlen autósok?

A témával gyakrabban foglalkozó újságírónknak a legtöbb tűzoltó panaszkodik, hogy milyen alacsony a bérezésük, miközben nap mint nap az életüket kockáztatják. Sokuknak másodállást kell vállalniuk ezért fáradtak, ami akár a mentés rovására is mehet. Hiába a hatalmas túljelentkezés, ha közben rengeteg a pályaelhagyó tűzoltó. Mit tesz az új parancsnok a meglévő állomány megtartásának érdekében, illetve azért, hogy kellően képviselje a tűzoltók érdekeit?

Vannak-e tipikusan a fővárosra jellemző feladatok?

Válaszait köszönöm

Üdvözlettel:

Leitner Attila

http://www.helyitema.hu/Hirek/A_tuzcsap ... atnak.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ügyfél
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. feb. 14. 19:05

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: ügyfél » 2011. feb. 14. 19:21

Tisztelt Parancsnok Úr!

A fórum korábbi hozzászólásaitól eltérően a megelőzési terület egészen pontosan az ügyintézésekkel kapcsolatosan szeretnék kérdezni.

1. Kíván –e változtatni a megítélésünk szerint a legkevésbé sem ügyfélbarát bánásmódon, amit a régiókban jelenleg nap, mint nap tapasztalunk, amikor egyeztetni megyünk? Gondolunk ezalatt arra a gyakorlatra, hogy
- több régióban is rendszeresen ügyfélfogadási időben tartják az értekezleteket és ezek időtartama alatt az ügyfeles sem elérhető.
- a régiókban általában a várakozás lehetősége korlátozott székek hiányában, tapasztalataim szerint akár több mint egy óra is lehet a várakozás állva, illetve a mosdóhasználat sem mindig megoldott (különösen, ha nő az ügyfél)
- minden régióban találkoztunk már azzal a gyakorlattal, hogy indokolatlan hiánypótlásokat adnak ki, pusztán azért mert későn kezdtek foglalkozni az adott üggyel és így az ügyfél kárára próbálnak időt nyerni.

2. Van, olyan régió ahol az egyeztetésen felmerülő kérdésekre az ügyintéző nem adhat választ, még egyértelműnek tűnő kérdések esetén is a régióvezető gyakran 2-3 hét alatt megérkező válaszát kell megvárni. Ezt felesleges időhúzásnak tartjuk illetve nem értjük, hogy mi az ügyintézők feladata, ha mindent a régióvezetőnek kell egy személyben eldöntenie?

3. Az egyeztetéseken az ügyintézőnek a bemutatott állapotok szerint van –e lehetősége a feltett kérdésekre adott tisztázó válaszait az ügyfél kérésére az emlékeztetőbe beleírni? Tapasztaltuk, hogy az ügyfeles ezt sokszor láthatóan fél megtenni, azzal az indokkal, hogy bármilyen döntés csak a régióvezető hatásköre. Tekintettel arra, hogy az emlékeztető csak egy előzetes állapotot tükröz, döntést nem az ott bemutatottak alapján kell majd hoznia a szakhatóságnak, viszont a tervezők számára komoly segítség a hatóság álláspontjának előzetes ismerete, amelyet írásban rögzíteni azért lenne fontos, hogy az információ ne torzuljon vagy vesszen el a tervezők közötti kommunikáció során.

4. Mi az egyeztetés célja és milyen kérdések tisztázására ad lehetőséget? Volt rá precedens a budai régióban, hogy az ügyfeles még az ügy ismertetése előtt előre leszögezte, hogy ő semmilyen kérdésre nem fog válaszolni, erre nem is köteles ugyanis az egyeztetés célja az, hogy ő megmondja, hogy melyik jogszabály alapján kell a szakértőnek a tervet elkészítenie. Véleményünk szerint a tűzvédelmi szakértők számára ennél valamivel konkrétabb kérdésekben van szüksége a szakhatósággal való egyeztetésre.

Előre is köszönöm.
Justice forHungary
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2010. dec. 05. 14:35

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Justice forHungary » 2011. feb. 14. 11:44

Tisztelt Parancsnok úr!

Tervezi e a szermozgások tilalmát felülvizsgálni? A Kőbányai Tűzőrség 300 méterre szokott sportfoglakozásra menni. Még is le vannak tiltva a sportfoglakozások mivel tiltottak a szermozgások. Az FTP esélyegyenlőségi tervében is szerepel a 19. pontnál "szolgálati időn belül rendszeres sportfoglakozások szervezése". Ez csak írott szó vagy valósággá is válhat?

Kőbánya Tűzvédelméért Közalapítvány
( Számlaszám: 11710002-20082989, Adószám: 18153550-1-42.)

A Kuratórium elnöke: Mihályi György

A Kuratórium tagjai: Bodán László
dr.Kroó Sándor
Nagy László

Nem működik és az állomány nincs tájékoztatva az anyagi és egyéb helyzetéről. De pletyka szinten visszaéléseket, és szabálytalan kifizetéseket rebegtetnek.Tervezi e az alapítvány átvizsgálását és ha történtek jogsértések a megfelelő büntető feljelentés megtételét?

Válaszát előre is köszönjük!
Avatar
elemigolyo
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 642
Csatlakozott: 2008. szept. 04. 19:55
Tartózkodási hely: D.M.C.V.

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: elemigolyo » 2011. feb. 13. 20:54

Tisztelt Parancsnok Úr!Úgy hallottam, hogy nincs vagy legalábbis nem sok a jelentkező az FTP-re.Igaz ez, és ha igen akkor mi az oka?
Ha haragszol is rá, de bajban van, akkor is segíteni fogsz rajta. by:elemigolyo...
Flame Over
szikracsapkodó
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2011. jan. 27. 18:14

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Flame Over » 2011. feb. 13. 20:38

Tisztelt Parancsnok Úr!

Rugalmas és rátermett fiatalokkal szeretne dolgozni, vagy azokkal akik ha "baj" van el fognak menekülni nyugállományba itt hagyva Önt és a problémát, mint a „Házon Kívül” legutolsó adásában nyilatkozó 39 éves öreg nyugdíjas alezredes?

Le kell váltani a harmincas éveiket taposó főosztályvezetőket és helyetteseiket, mentési és tűzőrség parancsnokokat, előre kellene engedni a végzettséggel rendelkező FIATALOKAT! Akkor fognak tudni megoldani komolyabb feladatokat is, ha megkapják!
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság magasan képzett fiatal tűzoltó tisztekkel telitett, mégis hirdetéssel keresnek felsőfokú állami és szakmai iskolai végzettséggel rendelkezőt a Tűzoltási, Mentési és Katasztrófaelhárítási Főosztály, Tűzoltási és Ügyeleti Osztály állományába osztályvezető-helyettes beosztásba.
A tűzoltás vagy műszaki mentés vezetésénél komolyabb feladatok megoldására az Ön háta mögött ott sorakoznak végzettséggel rendelkező fiatalok, csak hívó szavára várnak!
Miért hirdetnek?
Hívhatjuk osztályvezetőnek a főosztályvezetőt, a "gyermek neve lesz más", de szemléletváltás, hatékonyabb és olcsóbb(!!!) szervezet ettől valljuk be, nem fog létre jönni! Egyetlen kérdésem az volna, elérheő-e az Ön által már említett "professzionális" tűzoltóság, amennyiben a már nyugállományból visszafoglalkoztatott volt főtisztek (vezetőként!), és a 2013-ban érvénybe lépő nyugdíjtörvény miatt biztosan távozó vezetők döntenek most, a többiek sorsáról??
Kiegészíteném még egy kérdéssel, a már nyugállományból visszafoglalkoztatott volt főtisztek mely főosztályokat vagy osztályokat vezetik, kik azok a vezetők, akik 2013-ban érvénybe lépő nyugdíjtörvény miatt biztosan távoznak, de most még döntenek a többiek sorsáról, és megakadályozhatják az Ön által már említett „professzionális" tűzoltóság létrehozását?
Avatar
Dodesz
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 506
Csatlakozott: 2007. nov. 18. 18:27

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Dodesz » 2011. feb. 13. 18:32

Tisztelt Parancsnok Úr!

Magam is az ERIR2-ről érdeklődnék A sajtóból alaposan értesülhettünk a Synergon ügyről. Tudom, hogy a nyomozás érdekei miatt nem kíván több részletet elárulni, de lenne néhány kérdésem, amely megválaszolása nem okoz gondot.

Ki és miért tette a feljelentést az ERIR II ügyében?
Az FTP szerződést bont a Synergonnal? Egyáltalán van rá lehetőség?
Mennyit fizetett eddig az FTP a Synergonnak?
Mi a véleménye a pályázat elbírálásának körülményeiről (FP-FPné-Synergon)?
Jelenleg működik az ERIR II?
Alkalmasnak találja a rendszert a fővárosi tűzoltóság használatára?
puttonyfecskendő
szikracsapkodó
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. jan. 29. 19:21

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: puttonyfecskendő » 2011. feb. 13. 16:25

Tisztelt Ezredes Úr!

Tervez-e lépéseket tenni annak érdekében, hogy a tűzoltó társadalmat sok szempontból méltatlan helyzetbe hozó előző parancsnok - akár önként, akár például egy vizsgálat hatására - lemondjon az MTSZ elnöki tisztségéről?

Tervezi-e az előző parancsnokhoz és holdudvarához köthető gyanús pénzügyi ügyletek alapos kivizsgálását?

Mi lesz a rohamszolgálatok sorsa?

Mi lesz a szemet rontó ERIR2-vel? Javasolnám, hogy a programot számítógépes játékként hozzák forgalomba, hátha akkor az árából valamennyi megtérül.
titkó
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. feb. 13. 12:00

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: titkó » 2011. feb. 13. 12:21

Tisztelt Ezredes Úr!

Gratulálok az elnyert új beosztásához!

Kérdezném, hogy tud-e arról, és kíván-e tenni ellene, hogy majd 5 évvel a Műegyetemi tragédia után, 2011-ben számos fővárosi I-es és II-es fecskendő legénysége még mindig acél légzőpalackokkal a hátán megy tüzet oltani, noha hegyekben áll a jóval könnyebb kompozit palack?

Kíván-e "rendet vágni" az FTP műhely hatékonytalan és szakbarbár dzsungelében? Elgondolkozott-e azon, hogy a költséghatékonyság jegyében a Műhelykocsi további "professzionálisabb" működtetésével a kerületi több 10 tonnás szereknek jóval kevesebbet kellene mozogni javítás céljából?

Végül amennyiben lesz az idei évben lehetőség pénzjutalomra, megteszi-e azt a gesztust, hogy lemond a tisztek, főtisztek (akiknek januártól az adótörv. változása miatt növekedett a jövedelmük, ellentétben a kis tűzoltókkal) jutalmazásáról a beosztotti állomány részére?

Válaszait előre is köszönöm, további erőt és egészséget kívánok az Ön előtt álló hatalmas munka elvégzéséhez!
Üvegzseb
pernyekergető
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2007. dec. 25. 21:11

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Üvegzseb » 2011. feb. 13. 10:49

Tisztelt Varga Ferenc!

Az elmúlt években felvetődött a gyanú, hogy a http://www.tuzoltosagbp.hu" onclick="window.open(this.href);return false; oldalon kozmetikázva jelentek meg az üvegzseb adatok. Visszamenőleg megtörténik ezek ellenőrzése, javítása?
Avatar
ninonino
pernyekergető
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2006. márc. 13. 16:13

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: ninonino » 2011. feb. 12. 23:15

Tisztelt Ezredes Úr!

Elsősorban gratulálok a beosztás elnyeréséhez és sok sikert kívánok a munkájához!
Lenne néhány kérdésem:
1> Tervezi e a rohamszolgálatok átszervezését és ha igen kb. milyen elképzelésekkel?
2> Tervezi e a kettes fecskendők megszüntetését bizonyos kerületeknél?
3> Tervezi e a TCS-k átszervezését?

Tisztelettel: Ninonino
Dr. Holló
szikracsapkodó
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2005. nov. 30. 19:30
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Dr. Holló » 2011. feb. 12. 21:23

Tisztelt Ezredes Úr!

Tervezi-e a szervezet nevének korrigálását a magyar helyesírása szabályai alapján?
Kiszereautómatát
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2011. feb. 12. 16:06

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Kiszereautómatát » 2011. feb. 12. 16:31

Erőt, Egészséget!

Tisztelt Parancsnok Úr!

Érdeklődni szeretnék afelől, hogy mennyi esélyem van a mai helyzetben, a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság állományába bekerülni, akármelyik kerületbe, tűzőrségbe, beosztott vonulós tűzoltónak. Nem fővárosi vagyok, vidéken élek, vidéki tűzoltó parancsnoksághoz jelentkeztem pár éve, vissza is hívtak, megfeleltem minden felmérésen, BM orvosi vizsgálaton is átestem és alkalmas minősítést szereztem, jelen pillanatban alapfokú tűzoltó szakmunkás iskolába járok vidéken, kisgép kezelői vizsgával a zsebemben, 8 hét múlva vizsgázok. Ezekkel a feltételekkel, mennyi esélyem van arra, hogy Budapesten, állományba kerüljek, felvegyenek, természetesen lakhatási problémáim nem lennének, a bejelentett lakcímem természetesen Budapestre kerülne.
Előre is köszönöm válaszát!
pirx74
vízpocsékoló
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2009. aug. 25. 18:08

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: pirx74 » 2011. feb. 12. 12:02

Tisztelt Parancsnok Úr!

Egyetlen kérdésem az volna, elérheő-e az Ön által már említett "professzionális" tűzoltóság, amennyiben a már nyugállományból visszafoglalkoztatott volt főtisztek (vezetőként!), és a 2013-ban érvénybe lépő nyugdíjtörvény miatt biztosan távozó vezetők döntenek most, a többiek sorsáról??
Hívhatjuk osztályvezetőnek a főosztályvezetőt, a "gyermek neve lesz más", de szemléletváltás, hatékonyabb és olcsóbb(!!!) szervezet ettől valljuk be, nem fog létre jönni!
Előre kellene engedni a végzettséggel rendelkező FIATALOKAT! Akkor fognak tudni megoldani komolyabb feladatokat is, ha megkapják!
Rugalmas és rátermett fiatalokkal szeretne dolgozni, vagy azokkal akik ha "baj" van el fognak menekülni nyugállományba itthagyva Önt és a problémát???

pirx
Tűz Ottó
kapacsmester
Hozzászólások: 277
Csatlakozott: 2008. nov. 21. 19:14

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Tűz Ottó » 2011. feb. 11. 19:03

T. Parancsnok Úr!

1. Tudja-e Ön, hogy a biedermeier átmeneti művészeti stílus volt? Ennek megfelelően remélhető-e, hogy a „Brieber-Majer” nyugdíjas korszak is csak átmeneti volt az FTP-n? Azaz megszünteti-e a nyugdíjas főtisztek visszafoglalkoztatását?

2. Készül-e vizsgálatokra az elmúlt évtized elhíresült ügyeiben? Hajlandó-e feljelentést tenni visszaélés gyanúja esetén?
boncy
vízpocsékoló
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2007. júl. 19. 9:15
Kapcsolat:

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: boncy » 2011. feb. 11. 10:54

Ezredes Úr Jelentkezem!

Kinevezéséhez sok sikert, erőt egészséget kívánok!
maszk
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. feb. 09. 9:37

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: maszk » 2011. feb. 11. 10:52

Tisztelt Parancsnok Úr!
Szeretném megkérdezni a véleményét egy új tűzvédelmi termékkel kapcsolatosan,melyet forgalmazunk immár fél éve.Ez a menekülési maszk tűz esetére nevezetű produktum,mely képes megszűrni a füstöt 40 percen át, ezzel esélyt adva a menekülésre/menekítésre.Ez egy hőálló kámzsa szerű maszk,amit azért hoztunk be az országba, hogy olcsó megoldást találjunk a sok füstmérgezés ellen.Egyelőre nem sok sikerrel, viszont ami feltűnő, hogy a tűzkárt szenvedett panelházak lakói egyre többen érdeklődnek iránta.Mit gondol hogyan lehetne elérni, hogy ezt ne csak a baj után fedezzék fel, hanem megelőzés képpen már eljusson az emberek tudatába ez az egyéni védőeszköz lehetősége?Kérem ossza meg a véleményét velem, óriási segítséget nyújtana ezzel és talán ki is találhatnánk valamit közösen.A dunaújvárosi tűzoltóság egyik embere is vásárolt már, valamint egy bevásárló központ is hasznosnak találta.Viszont mi úgy érezzük, hogy a korszerűtlen régi panelházaknak van a legnagyobb szüksége erre,mivel ugye hétről-hétre hallani a katasztrófákról,füstmérgezésekről.Előre is köszönöm a megtisztelő figyelmét,
Taba Dániel
taba.daniel88@gmail.com
mindenki
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2010. márc. 15. 7:32

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: mindenki » 2011. feb. 10. 20:29

Tisztelt Ezredes Úr!


Engedje meg, hogy mindenekelőtt ezúton gratuláljak kinevezéséhez (megbízáához), feladatai végrehajtásához pedig jó erőt, egészséget és kitartást kívánjak!
Kérdésem lenne Ön felé, hogy tervezi-e a kerületi tűzoltók szakmai feladatrendszerének, házon belüli respektjének visszaállítását? Gondolok itt a káresetek felszámolása során a tűzoltási csoportok és a rohamszolgálatok érdemtelen és indokolatlan mértékű térnyerésére. Konkrétabban: biztos hogy egy beszorult sérült kimentésével járó eseményt egy kerületi 1-es illetve 2-es szer nem tud megoldani? Hogy az Újbudai illetve Józsefvárosi szolgálatparancsnokok a csoportokkal történő együttindulás miatt alig-alig kerülnek felelős TV-i helyzetbe? Manapság már ott tartunk, hogy a kerületi tűzoltók már-már csak visszaszerelésre, hólapátolásra, gyomlálásra és a nagyságos rohamszerekre kölcsönembernek vannak tartva, a szolgálatparancsnokok meg a nevetségesen értelmetlen és komikus méretűre duzzadt adminisztratív jellegű feladatok ellátására. A szakma igazán szép és izgalmas részét meg learatja a roham?
Meddig lehetséges még nevetségesen kevés, illetve egyáltalán nem létező vezetői (szolg. Pk) gyakorlattal rendelkező ifjú titánok Tűzoltási Csoportokra való felültetése? Néha igazán vicces, mikor egy ilyen fiatal előreül a kis piros kocsiban és egy-egy gyakorlat értékelésénél „megmondja a frankót” (elnézést a megfogalmazásért) az adott esetben másfél évtizednyi gyakorlattal rendelkező szolgálatparancsnoknak (mondjuk sajnos ilyen egyre kevesebb van már). Káresetnél ugyanez a dolog már nem a humor kategória azonban…
Normális dolog-e, hogy egy izzócserére 4-6 fős szernek kell bemennie, miért nem a szerelő mozog (bár e tekintetben némi fejlődés az utóbbi időben már jelentkezett).

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Avatar
Dodesz
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 506
Csatlakozott: 2007. nov. 18. 18:27

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Dodesz » 2011. feb. 10. 17:08

Tisztelt Parancsnok Úr!

Hullanak a csontvázak a szekrényből?
hengerrádió
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. feb. 10. 13:04

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: hengerrádió » 2011. feb. 10. 13:37

Tisztelt Parancsnok Úr!
Az új riasztási rendszer (Erir2) kérdésében kimondható e az a most már minden vele dolgozó, azt próbálgató számára nyilvánvaló tény, hogy totális kudarcot vallott?
A rendszer -egy elszigetelt, tehát még csak nem is hálózatba kötött (azaz még nagyobb hibalehetőségeket hordozó), tesztgépről beszélhetünk- a legváratlanabb pillanatokban omlik össze, fagy le negyed órákra (a régi Erir ritka lefagyásain fél perc alatt úrrá lehet lenni), illetve produkálja az orbitálisabbnál orbitálisabb hibákat. A kezelőinek pedig már pár óra után erős szemfájdalmat okoz, ami -összehasonlításul- az Erir1-nél nem tapasztalható. Ez borítékolhatóan a vele dolgozók látásromlását fogja előidézni, már akár rövid távon is, aminek az elkerülése a 21.sz.-ban az egyik legfontosabb alapkövetelménynek kellene lennie!
Ezredes Úr felvállalja e annak a kockázatát, hogy egy esetleges rendszerbe állítás/átvétel után "örök időkre" az Ezredes Úr nevéhez kötődne (hibásan, természetesen) a tűzoltóságok magyarországi történetének egyik legnagyobb fiaskójának -egyben az egyik leggyanúsabb történetének- az ügye?
Válaszát előre is köszönöm/köszönjük!
kisér-tet
hamutipró
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2006. jún. 18. 9:41

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: kisér-tet » 2011. feb. 10. 13:14

Gratulálok kinevezéséhez, eredményes munkát kívánok! Az Ön felelőssége nagyságrendekkel nagyobb mint a vidéki HÖT parancsnok kollégáié, hiszen a hivatásos tűzoltók közel 20%-a Budapesten dolgozik. Az Ön elődje a tűzoltóságok államosítása elleni küzdelem élharcosa volt akkor, mikor annak reális veszélye nem is állt fenn. Most, mikor sokan már az államosítást eldöntött tényként emlegetik, mi az FTP álláspontja erről? A HÖTOSZ egyértelműen kiállt az önkormányzatiság mellett. Ön egyet ért-e ezzel a döntéssel, mivel tudja segíteni a szakmai alapú érvek figyelembe vételét? Kiáll-e nyilvánosan a HÖTOSZ álláspont mellett vagy az FTP már megváltoztatta korábbi álláspontját?
"Egy mindnyájunkért és mindnyájunk egyért!" Gróf Széchenyi Ödön 1864.
Wat Tyler
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 44
Csatlakozott: 2010. júl. 20. 18:15

Re: Online interjú Varga Ferenccel

Hozzászólás Szerző: Wat Tyler » 2011. feb. 10. 10:13

Tisztelt Parancsnok Úr!
A BKV bérletekkel kapcsolatban: a rendőrök (akiknek a szolgálati igazolvánnyal történő utazását egyébként korábban sem firtatták sohasem az ellenőrök) már bérlettel utaznak jan. közepétől, miközben a tűzoltók -több száz fős nagyságrendben- még mindig (febr. közepe!) lógni, kuncsorogni, civakodni kénytelenek a BKV ellenőrökkel ill. a metró biztonságiakkal, mivel a nettó 90-ből bérletet venni ill. bizonytalan kifizetés igérete mellett az FTP-nek meghitelezni senki sem tud. Azt gondolom, ennyire méltatlan, megalázó helyzetben hivatásos állományú rendvédelmisek még sosem voltak, mint 2011-ben! Ebben mikor lesz valami fejlemény, mert lassan elmúlik a febr. is! A BKV, a Főváros mit gondol? A tűzoltók fogják nettó 90-ből konszolidálni a BKV ellopot pénzeit? Ebben miért nincs vmi. "nagyvonalúság" a Főváros részéről? Egyáltalán: lesz ebből a bérletből még valami idén, vagy a 2011 a bliccelés jegyében múlik el? Igaz e az a hír, hogy a rendvédelmi szervek közül (rendőrség, BV, stb.) egyedül a tűzoltók nem fogják megkapni a "cafeteria keretből megvásárolható bérletek kompenzálására" a BM által beígért plusz100ezer forintot pusztán azért, mert a BM -mondvacsinált jogászkodással- a tűzoltókat ebben az esetben nem tekinti rendvédelmi dolgozóknak?
Lezárt