KRESZ

Mentők, rendőrök, mindenki, akinek kéklámpája van, vagy életet ment.
KisCsiga
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 528
Csatlakozott: 2003. nov. 20. 23:16
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: KisCsiga » 2006. ápr. 16. 1:00

Sziasztok!

Egy kicsit hanyagoltam a Fórumot, bocsánat ezért! Most itt vagyok és beszélgessünk csak egy kicsit a KRESZ-ről!

Szomorúan nyugtáztam legújabb "felméréseim" alapján, hogy az emberek azon része, aki ismeri a közlekedési szabályokat az nem tartja be, de többen vannak azok akik nem is ismerik és eszük ágába sincs ez irányú ismereteiket bővíteni és akkor a vezetéstechnikáról, defenzív vezetésről... nem is beszéltem!

Nagy szükség lenne a rendszeres KRESZ-vizsgára! Ami tudom többletköltségeket róna az államra, az állampolgároknak többlet feladatot jelenten, de egyben bevételi forrás is, munkahelyteremtés..., de hagyjuk ezt az oldalát, hisz ez nem a mi dolgunk, nem közgazdászok vagyunk!

A közlekedési szabályok rendszeres szinten tartását célzó oktatás, de főként a vizsgáztatás valamelyest biztosítaná a naprakész ismereteket és ami már végképp utópisztikus vezetési gyakorlati képzés és vizsgáztatás szavatolná a biztonságosabb közlekedést!

Az embereknek fogalmuk sincs a szabályokról! Teljes a meglepettség a homály egy-egy figyelmeztetés során! Nem is hallottak a szabályok nagy részéről, pedig valaha (mondjuk 2-3 éve) sikeres vizsgát tettek belőle!?

Akkor most mi van? Hozzá nem értő emberek garázdálkodnak egy veszélyes tevékenységet végezve???

Az orvosi alkalmassági vizsgálatokról már jobb, ha nem is beszélünk! Amikor a "társadalom krémje" nem tudja ésszel felérni felnőtt, értelmiségiként, hogy mások életével, egzisztenciájával játszik, hiszen akár okozóként, akár részesként rossz dolog szerepelni egy olyan balesetben, ami az öregségből következő tényezőre vezethető vissza balesetet kiváltó ok terén!?!
És a legszebb az, hogy sokszor nem csupán a nemtörődöm, felelőtlen hozzáállás eme viselkedés mozgatója, hanem némi aprópénztől teljesen elfelejtik, hogy tulajdonképpen mekkora felelőség is az övék és, hogy csókolom ez is egy hivatás... (lenne, de orvos és orvos között is nagy a különbség)!

PÉLDA: Néhány darab tojásért Józsi bácsi továbbra is vezethet 70 év felett, ami erősen meglátszik az öregen! Majd egy szituációban valami ok folytán (rossz érzékszervek, lassú reflexek...) egy szép, forró nyári napon az elsőbbséget nem biztosítva egy egyébként is "Állj, elsőbbség adás kötelező" jelzőtáblával védett úton, a megkülönböztető fény- és hangjelzéseit szabályosan és engedéllyel használó kolléga elé hajt (...) az öreg életét veszti. Egy halott ez önmagában szörnyű, de igazán a gépkocsit vezető kollégának a tragédia elszámolni a lelkiismeretével, mert őt az a meghurcolás során és mellesleg az sem vigasztalja, hogy ő szabályosan közlekedett és az "öreg bealudt"... :( Szomorú! És az orvos felelőségét ilyen esetekben miért nem vizsgálják??? Miért csak rajtunk ugrálnak? Velünk mindent szabad? Jó esetben nem azért Mi járunk a helyszínekre, az esetekhez, mert nekünk nem jutott "jobb" munka, valahol, valami irodában...!?!?

Jól elkanyarodtam a témától, de kikívánkozott belőlem a szakma védelmében ez a néhány gondolat!

Üdvözlettel!

KisCsiga 8-)
"to SERVE and PROTECT"
Avatar
karlos
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2005. ápr. 20. 16:40

Hozzászólás Szerző: karlos » 2005. szept. 15. 8:35

Szia KisCsiga!
Bocsánatkérésed elfogadva, de miért is? Utólag elolvasva a hozászólásom, amely felháborodást keltett, belátom, részletesebben kellett volna kifejtenem, hogy ne legyen kétértelmű. Felháborodásod jogos volt, hisz Te a koma-sógor-jóbarát viszonyt értetted mondandóm hátterében, ellenben velem, aki a vonulás közben szabályt szegő társszervekre gondolt. Az pedig, amit említettél, hogy szolgálaton kívül ki, mit tesz, annyiban is nyomasztó, hogy nem azt fogják mondani, XY már megint mit csinált, hanem azt, hogy a "rendőrök". Hidd el, amennyiben ezek a dolgok XY pk.-jához eljutnak intézkedéseket fog tenni.

Üdv: Karlos
KisCsiga
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 528
Csatlakozott: 2003. nov. 20. 23:16
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: KisCsiga » 2005. szept. 14. 23:58

Szia Karlos!

Köszönöm higgadt és értelmes válaszodat! Most szeretnék bocsánatot kérni, mert lehet, hogy kissé elvetettem a súlykot!?! BOCSÁNAT!

Szóval csak ez a "sógór, koma, jóbarát..." című történet nem tetszik, valamint az hogy a szolgálaton kívüli rendőrök mi mindent meg nem engednek maguknak... hallani sok érdekes és egyben elkeserítő dolgot! Tudom nem minden igaz, amit mondanak, de ha a fele...!? Mivel nem zörög a haraszt...!

Én sem vagyok szent, ahogy egyikünk sem az! Eltérő értékrenddel rendelkezünk és eszerint éljük életünket, végezzük munkánkat! DE a jóizlésnek is van határa! Ezt ne lépjük át és akkor nincsen semmi baj! Az olyan dolgok mutatnak túl e határon, amit nem mernénk nagynyílvánosság előtt, vagy a családunk, barátaink előtt felvállalni!

Köszönöm!

Üdv: KisCsiga
"to SERVE and PROTECT"
Avatar
karlos
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2005. ápr. 20. 16:40

Hozzászólás Szerző: karlos » 2005. szept. 14. 13:09

Még az elején leszögezem nem személy(ed) elleni támadás!

Éppen ide van a kutya elásva! Ezért nincsenek rendben az állami objektumok munkavédelmileg, tűzvédelmileg..., mert ilyen szívélyes, "jófej" srácok dolgoznak mindenütt és elnézik a szabálysértéseket, bűncselekményeket, meg mindent, mert hát haver, meg ismerem, meg fizet, de jó sokat, vagy talán nem bánt, nem okoz kellemetlenséget... De jó is nekünk!
Ne büntessünk meg senkit! Ja és ha nekem egy emberölés "bagatel dolog", akkor mivan? Akkor a körzetemben szabad a csók???

Igazad van, KisCsiga, mindent nem lehet elnézni. Bűncselekményt főleg nem, mert azzal én is bűncselekményt követnék el, ott feljelentési kötelezettségem van.
Szabs. észlelése esetén a rendőr figyelmeztethet, bírságolhet, feljelentést tehet. Az általam említett "társszervnek elnézzük" címszó alatt a következőt értem: az ott dolgozók valamiért vonulnak, céljuk az, hogy minél előbb a helyszínre érjenek, megkezdjék az élet,-és vagyonmentést. Ezt a haladást nem akadályozhatja meg, de még csak nem is késleltetheti egy súlykorlátozás tábla (erre értettem a bagatel dolgot), főleg nem egy 5-10 perces rendőri intézkedés. Ebben az egy esetben tekintek csak el az intézkedéstől, a többi esetben nem. Az pedig, hogy valaki fizet, és ezért nem történiki intézkedés, az súlyosan bűncselekmény, és ezt maximálisan elítélem.
Köszi a hozzászólásod, mert lehet, hogy az enyém félreérthető volt, de ezen kiegészítésemmel bízom abban , hogy így már egyértelmű, hogy mit is szerettem volna leírni.

A megk. jelzésre visszatérve, mint azt leírtam: KRESZ 49. § (2) A megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője - a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve - a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja.
A közúti jelzések a 6.§-tól a 20/A.§-ig terjednek, vagyis az összes jelzőtábla. A súlykorlátozás a 14. § (1) bek. l) pontja, tehát a "megszeghető" szabályok körébe tartozik.
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2259
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Hozzászólás Szerző: Harley » 2005. szept. 14. 6:29

A KRESZ alapján a szélesség- és magasságkorlátozás alól nem ad felmentést a kéklámpa. A súlykorlátozás alól igen. És ez teljesen logikus is, mivel egy híd nem dől össze, ha néhány tonnával nehezebb tűzoltóautó megy rá, hiszen a terhelés nem egy autóra van kiszámítva, s jelentősen túlbiztosított is.
krampusz
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 4362
Csatlakozott: 2003. szept. 13. 4:36
Tartózkodási hely: bp
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: krampusz » 2005. szept. 14. 5:26

Kedves Karlos!

A megkülönböztető jelzés használata NEM ad felmentést a fizikai korlátozások alól (magasság, szélesség, súly)! Ennek az az oka, hogy az utak nem lesznek szélesebbek, az aluljárók nem lesznek magasabbak és pl a hidak nem növelik meg a teherbírásukat a kék lámpa és a sziréna miatt.

Az való igaz, hogy az út tulajdonosa, kezelője adhat felmentést a súlykorlátozás alól. És csak az alól. Már ha ad!

Az ilyen korlátozásnak több oka lehet: vagy forgalomszervezési, vagy vagy valóban nem tud többet az út. Ezt viszont egy gkv. menet közben nem tudja megállapítani és nem is vizsgálhatja.

Két esetben lehet ezeket a korlátozásokat elkerülni:

1) KPM útvonal engedéllyel (Ez egy kissé megnehezíti a vonulást, mivel konkrét útvonalra adják ki és minden esetben újat kell kérni, megjelölve az indulási és cél állomást)

2) Az út kezelője (pl az önkormányzat) ad felmentést, a tiltó tábla alatt elhelyezett kiegészítő táblával. Esetünkben: Kivéve tűzoltóság. Ebből viszont kevés van.

Van egy harmadik lehetőség is, mint a kommunális járművek esetében (pl BKV, szemetes), de ennek a jogi hátterével CSAK ANNYIRA VAGYOK TISZTÁBAN, HOGY A TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰVEK NEM AZOK!

Kedves Karlos!

Nem a bírságtól félek, mert a mi közlekedésünk esetében minden alkalommal bizonyítani tudjuk, hogy parancsra, utasításra tesszük ezt. A törvény értelmében a szabályok megszegésére adott parancsot végre kell hajtani, a szabályszegésért a parancs kiadója felel. (Bár az nem tisztázott, hogy pl a büntetőpontot ki kapja) Ha meg anyagi vonzata van az ügynek, engem fognak fizetésre kötelezni. És hogy pikáns legyen az ügy: polgári peres úton visszakaphatom. Csak a parancsnokomat kell perelni! Ez aztán életszerű!

A gond ott van, ha valóban beszakad az úttest, leszakad a híd, akkor valaki, valakik megsérülhetnek. Arról nem is beszélve, hogy ilyen esetben a kár összege jelentős. Márpedig ilyenkor felelőst keresnek és többnyire a tűzoltó áll a kéjrúd rossz oldalán. Ezt bizonyítják az elmúlt idők bírói ítéletei.

Közel húsz éve vagyok tűzoltó és tapasztalom (bár nem mindig), hogy a két szervezet között jó a kapcsolat. De ez nem erről szól, hanem a jogi következményekről.

Szia!
KisCsiga
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 528
Csatlakozott: 2003. nov. 20. 23:16
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: KisCsiga » 2005. szept. 14. 0:13

Sziasztok!
(Csak halkan jegyezném meg: vonuláson kívüli közlekedéskor, még ha nincs is engedélyetek, leégne a bőr a képemről, ha egy társszerv tagját kéne ilyen bagatel dolog miatt bírságolnom.)
Még az elején leszögezem nem személy(ed) elleni támadás!

Éppen ide van a kutya elásva! Ezért nincsenek rendben az állami objektumok munkavédelmileg, tűzvédelmileg..., mert ilyen szívélyes, "jófej" srácok dolgoznak mindenütt és elnézik a szabálysértéseket, bűncselekményeket, meg mindent, mert hát haver, meg ismerem, meg fizet, de jó sokat, vagy talán nem bánt, nem okoz kellemetlenséget... De jó is nekünk!

Ne büntessünk meg senkit! Ja és ha nekem egy emberölés "bagatel dolog", akkor mivan? Akkor a körzetemben szabad a csók???

Te Atya-Úúúúúr Isten!!! Hogy milyen emberek vannak!?!?!?

JELIGE: Legyünk JÓFEJEK!

Üdv!

UI: "Jó fej, jó fej, jó fej...be kéne rúgni... az ilyet!"
"to SERVE and PROTECT"
Avatar
karlos
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2005. ápr. 20. 16:40

Hozzászólás Szerző: karlos » 2005. szept. 11. 11:04

krampusz írta:Akkor térjünk vissza a Kresz-hez:

A közúti súly (tömeg) korlátozást mikor lehet figyelmen kívül hagyni?

Egy példa: Bp. IX Vágóhíd utca, 12 tonna (ha jól emlékszem). Itt található a IX Tp és a sportkombinát. Ezen a helyen a tűzoltóknak közlekedni KELL.

Viszont kevés szer van 13 tonna alatt. Ilyenkor mi van?
A súlykorlátozás alól rögtön mentesülsz a megk. jelzés használatakor. KRESZ 49. § (2) A megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője - a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve - a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja.

(Csak halkan jegyezném meg: vonuláson kívüli közlekedéskor, még ha nincs is engedélyetek, leégne a bőr a képemről, ha egy társszerv tagját kéne ilyen bagatel dolog miatt bírságolnom.)
KisCsiga
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 528
Csatlakozott: 2003. nov. 20. 23:16
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: KisCsiga » 2005. szept. 11. 10:04

Sziasztok!

A közút kezelője adhat felmentést az ilyen jellegű korlátozások alól, hiszen ő állapítja meg, hogy az út hosszú életének mi a záloga. A Tűzoltok, vagyis a mentésben részt vevők kaphatnak ilyet! Gondolom ez a probléma már megoldás nyert!

A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság valahogy csask szót tud érteni az őt működtető Onkormányzattal!? :-D Szerintem abban az esetben, ha semmi nem indokolja az ennél nagyobb tömegű járművek közlekedését, akkor nem lesz semmi gond!

Ja és Magyarországon az ukrán mentőmegállításhoz, vagy hasonló esetre sem volt példa és mostanában nem is várható! egyenlőre rendőreink örülnek, ha az alapintézkedésekkel megküzdenek, a se pénz, se paripa, se fegyver...

Az út állagának megóvása fontos, mondhati társadalmi érdek, de abban is biztos vagyok, hogy nem a Tűzoltók teszik tönkre sem az utat, sem pedig hazánkat! Rengeteg túlsúlyos tehergépkocsi rohangál kishazánk útjain, amelyek nem kicsit vannak túlpakolva... a Rendőrség a Közlekedési Felügyelettel karöltve néha-néha látszatintézkedésekbe bonyolódik, de érdemi előrelépést még nem tapasztaltam! Mindig - mint minden esetben - gazdasági érdekre hivatkoznak, hogy nagyon kell nekünk az az út, vagy szálloda... és a KRESZ és társai, például a munkavédelmi, tűzvédelmi, stb. jogszabályok háttérbe szorulnak, sőt nyílvánosan sárbatipródnak!

Ennyi!

Üdv: KisCsiga 8-)
"to SERVE and PROTECT"
krampusz
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 4362
Csatlakozott: 2003. szept. 13. 4:36
Tartózkodási hely: bp
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: krampusz » 2005. szept. 11. 4:50

Akkor térjünk vissza a Kresz-hez:

A közúti súly (tömeg) korlátozást mikor lehet figyelmen kívül hagyni?

Egy példa: Bp. IX Vágóhíd utca, 12 tonna (ha jól emlékszem). Itt található a IX Tp és a sportkombinát. Ezen a helyen a tűzoltóknak közlekedni KELL.

Viszont kevés szer van 13 tonna alatt. Ilyenkor mi van?
KisCsiga
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 528
Csatlakozott: 2003. nov. 20. 23:16
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: KisCsiga » 2005. szept. 10. 21:25

Miféle hozzászólásokkal akadt meg ezen általam nyitott nagyszerű topik?!
"to SERVE and PROTECT"
Avatar
esély
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 71
Csatlakozott: 2004. nov. 14. 8:18

Hozzászólás Szerző: esély » 2004. nov. 18. 17:33

:oops: ezt tényleg oda tették. És ilyet még én sem láttam.4 elektródás.
De azért, mert nem tudunk valamiről attól még létezik. :csendesen:
Vagy igen, vagy nem, de az biztos .
Avatar
gafz
vörös kakas réme
Hozzászólások: 493
Csatlakozott: 2003. máj. 02. 6:21
Tartózkodási hely: Pest megye
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gafz » 2004. nov. 17. 22:41

esély írta:Megnéztem a papírokat , ez egy kétüregü szerkentyű, amit valóban a mellkasba ültettek be.
Csak arra leszek kváncsi, hogy hogyan fogják ezt holnap beszabályozni :roll:
Azt "megnézném", ha a telepet is a mellkasba ültették volna be, az nem elképzelhetetlen, hogy az elektródák pozicionálása mellkas megnyitását igényli...
Dohányozzunk sokat, előzzük meg a tüdőrákot szívinfarktussal!!!
Sz@r ez az élet,mi meg csak kóstolgatjuk...
Avatar
esély
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 71
Csatlakozott: 2004. nov. 14. 8:18

Hozzászólás Szerző: esély » 2004. nov. 17. 17:49

Megnéztem a papírokat , ez egy kétüregü szerkentyű, amit valóban a mellkasba ültettek be.
Csak arra leszek kváncsi, hogy hogyan fogják ezt holnap beszabályozni :roll:
Vagy igen, vagy nem, de az biztos .
Avatar
esély
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 71
Csatlakozott: 2004. nov. 14. 8:18

Hozzászólás Szerző: esély » 2004. nov. 17. 14:24

No figyi ! a beteg papírjait nem láttam, de holnap megy a DOTE-ra majd akkor megnézem, hogy hol az a pacemaker :oops: Annyit tudunk róla, hogy 4 elektródás, és slussz.
A rend őrei meg olyanok amilyenek........némelyik a jó istennek képzeli magát :wink:
Vagy igen, vagy nem, de az biztos .
Avatar
Fényképész
kapacsmester
Hozzászólások: 295
Csatlakozott: 2004. okt. 04. 13:25
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fényképész » 2004. nov. 17. 12:49

Persze, az előző példában fél egy az éjfél után fél órával volt... hulla fáradtan munka után mentünk vacsorázni.. Drága vacsi volt :)
Avatar
Fényképész
kapacsmester
Hozzászólások: 295
Csatlakozott: 2004. okt. 04. 13:25
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fényképész » 2004. nov. 17. 12:47

Sajnos, azt kell mondjam, hogy a rend dőre őrei is hiányos tudással rendelkeznek, vagy csak nem tartják be a szabályokat. Az ok, hogy kéklámpával szabadabban mozognak, de mindíg úgy viselkednek, mintha menne a nénó. Simán átmennek záróvonalon, piroson, parkolnak járdán, zebrán, a kocsim előtt a tilosban, bemennek palacsintázni úgy hogy nem lehet kifordulni az autótól. Őket ki dorgálja meg?
Hogyan tsizteljem a közlekedésit, aki fél egykor a St.Jupát előtt beáll a várakozni tilos tábla mögé, és a tömött sorban álló autók közül csak engem szúr ki, mert én ott vagyok. A többire nem tesz cédulát, ő maga is a tilosban áll, de engem levesz 10.000 Ft-ra. Nem azt mondj, mikor kiszállok, hoghy menjen még 5 métert, mert én is tilosban parkolok, hanem megvág... hogyan tiszteljem az ilyet?
A járdán állva trafipaxolnak, és még elküldték a fenébe az xy. kerület polgármesterét. A sebességmérés nem arról kellene szóljon, hogy minél nagyobb legyen a kasza rajta, hanem hogy betartsák a szabályt... ha elbújik a bokorba, akkor nem ez lesz az eredmény.

Egy este két rendőr homlokegyenest ellenkező véleményt mondott nekem egy szabályról, az egyik azt mondta, nem kell engedély egy ismerős autójának vezetéséhez, a másik majdnem megbüntetett.

Persze, nem általánosítok, vannak rossz és jó példák is, de a negatívumokra jobban emléxik azt ember.

Fényképész
KisCsiga
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 528
Csatlakozott: 2003. nov. 20. 23:16
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: KisCsiga » 2004. nov. 17. 0:16

Sziasztok!

Látom nagy elánnal fórumoztok az övhasználat hiányáról. Jómagam is szomorúan tapasztalom, hogy a személygépkocsivezetők nagyobb hányada nem csatolja be... és a másik szomorú tény, hogy a Rendőrség nem sok semmit tesz annak érdekében, hogy ez ne így legyen, méh ha a balesetek súlyosságát ezáltal csökkenteni lehetne...

Tudom létszámhiány és -stop, meg nem fizetettség, képzetlenség... de akkor KI???

Valóban, ha minden KRESZ-szabályt betartanánk, akkor lenne csak igazi káosz, megbénulna a közlekedés. De azért valaki elkezdhetné rendbetenni a dolgokat!?! Mondjuk a Rendőrség betartatná a KRESZ-szabályokat, akkor az állampolgári felháborodottság kikényszeríteni az önkormányzatoktól, forgalomszervezőktől a helyes és használható, esetleg felhasználó-, mondhatnám polgárbarát közlekedési lehetőségeket (pl.: váraskozóhelyek, sebességhatárok...)

Mára ennyi!

Üdv Mindenkinek!

KisCsiga
Avatar
gafz
vörös kakas réme
Hozzászólások: 493
Csatlakozott: 2003. máj. 02. 6:21
Tartózkodási hely: Pest megye
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gafz » 2004. nov. 16. 22:09

esély írta:De olyan is van, hogy a mellkasba ültetik be.
Ekkor meglehetősen érdekes a telepcsere... Ezenkívül sok értelmét sem látom. Még az ICD telepét sem ültetik a mellkasba...
Dohányozzunk sokat, előzzük meg a tüdőrákot szívinfarktussal!!!
Sz@r ez az élet,mi meg csak kóstolgatjuk...
Avatar
esély
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 71
Csatlakozott: 2004. nov. 14. 8:18

Hozzászólás Szerző: esély » 2004. nov. 16. 17:35

És azt sem vetted észre, hogy " vannak kivételek is " :oops:
De olyan is van, hogy a mellkasba ültetik be .
28 év alatt láttam már sokfélét, és sok helyen :oops: mármint pacemakert :wink:
Vagy igen, vagy nem, de az biztos .
Avatar
gafz
vörös kakas réme
Hozzászólások: 493
Csatlakozott: 2003. máj. 02. 6:21
Tartózkodási hely: Pest megye
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gafz » 2004. nov. 16. 9:56

esély írta:mert az okosabbja kezével kicsit elemeli a mellkasától az övet.
Huh, ezt nem is vettem észre, ekkor pluszban eltörhetnek az ujjai... :fal:
Dohányozzunk sokat, előzzük meg a tüdőrákot szívinfarktussal!!!
Sz@r ez az élet,mi meg csak kóstolgatjuk...
Avatar
gafz
vörös kakas réme
Hozzászólások: 493
Csatlakozott: 2003. máj. 02. 6:21
Tartózkodási hely: Pest megye
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gafz » 2004. nov. 16. 9:53

esély írta: Egy pészmékeres beteget sem akadályot a biztonsági öv, mert az okosabbja kezével kicsit elemeli a mellkasától az övet. És javarész az öv -ha a jobb oldalon ül, a jobb mellkasfélen halad keresztül, tehát a pészmékert nem is nyomhatja, mivel azt a bal mellkasfélben ültetik be, persze vannak kivételek is.
Én mindenesetre igyekszem a beteget a jobb oldalra ültetni :wink:
Helyreigazítás: A pacemaker lehet jobb és bal oldalon egyaránt (sőt néha a has bőre alatt is). Egyig esetben sem megy el az öv a generátor felett, akármelyik oldalon is ül a "beteg". Ütközésnél az elektróda sérülhet (pl. kimozdul), de ehez nagy erő kell, ilyenkor már az ember "koppan" a szélvédőn és műszerfalon, ami nagyobb gáz, és a PM ekkor is ugyanúgy sérülhet.
Dohányozzunk sokat, előzzük meg a tüdőrákot szívinfarktussal!!!
Sz@r ez az élet,mi meg csak kóstolgatjuk...
Avatar
esély
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 71
Csatlakozott: 2004. nov. 14. 8:18

Hozzászólás Szerző: esély » 2004. nov. 16. 5:16

Ezeket én is így tudtam !
De a rendőr akkor sem köti be magát :oops: .
Egy pészmékeres beteget sem akadályot a biztonsági öv, mert az okosabbja kezével kicsit elemeli a mellkasától az övet. És javarész az öv -ha a jobb oldalon ül, a jobb mellkasfélen halad keresztül, tehát a pészmékert nem is nyomhatja, mivel azt a bal mellkasfélben ültetik be, persze vannak kivételek is.
Én mindenesetre igyekszem a beteget a jobb oldalra ültetni :wink: .
De vannak betgszállító személygépkocsik, ahol a beteg meg a vezető egyedül van az autóban. Vagyis mint a taxiban. és a beteg lehet agresszív is. Akkor ez a taxi fogalmába tartozik, vagyis a gépész ne kösse be magát?? :oops:
Vagy igen, vagy nem, de az biztos .
cv
tömlőszállító
Hozzászólások: 116
Csatlakozott: 2003. máj. 07. 10:04
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: cv » 2004. nov. 15. 23:29

Mint gépjármű vezető szakoktató bátorkodnék egy idézettel hozzászólni a biztonsági öv kérdéshez:

"Olyan gépkocsival, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan gépkocsival, amelynek hátsó üléseit biztonsági övvel szerelték fel, csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a biztonsági övvel felszerelt ülésen utazó személy becsatolt biztonsági övvel van rögzítve. A személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni.

a) Nem kell becsatolni a biztonsági övet:
aa) a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;
ab) a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;
ac) a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza;
ad) a járművezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga során az oktatónak.


b) A személygépkocsi hátsó ülésén utazó 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket nem kell biztonsági gyermekülésben rögzíteni, ha:
ba) a biztonsági gyermekülés beszerelésére a személygépkocsi gyári kialakítása alapján nem alkalmas;
bb) a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel megfelelően, biztonságosan rögzíthető;
bc) a 46. § (2) bekezdése alapján és a szállított személyek számából következően egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet;
bd) az egyidőben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben történő rögzítés nem oldható meg;
be) a szállítás taxi üzemmódban használt taxi gépkocsival, személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsival, rendvédelmi szervek gépkocsijával vagy a mentőgépkocsi betegellátó terében történik.

A személygépkocsi elsõ ülésén 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak akkor szállítható, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, és a gyermeket biztonsági gyermekülésben helyezték el."


1. Fentiek alapján a rendőrnek, kismamának be kell magát kötnie.
2. Hátramenetben hátra is kell nézni, a tükör nem elég, a hátrafordulást az öv akadályozná.
3. A taxisnak az esetleges támadás elől való menekülés miatt nem kell.
4. A mentő egyértelmű.
5. Az oktatónak ha be kell avatkozni esetleg akadályozhatja az öv. (bár engem még sosem akadályozott.)
Avatar
esély
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 71
Csatlakozott: 2004. nov. 14. 8:18

Hozzászólás Szerző: esély » 2004. nov. 15. 19:49

Felőlem mindenki úgy dönt, ahogy dönt !
De nálam mindenki beköti magát, mert amint betette a fenekét az autóba én felelek érte !!!
De ezt a butaságot egy főrendőrtől halottam, aki kioktatott, amikor összevitatkoztam vele :oops:
Vagy igen, vagy nem, de az biztos .
Válasz küldése