Épületek tűzvédelme

Tűzmegelőzéssel és balesetmegelőzéssel kapcsolatos témák.
Válasz küldése
Avatar
Pozsárka
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2003. júl. 09. 15:28
Tartózkodási hely: Pécs HÖT

Hozzászólás Szerző: Pozsárka » 2005. jan. 14. 13:47

T. firefighter!

Borzasztó, amit írsz!
Mármint: korrumpálható kolléga... :shock:
Sőt! Némi általánosítást is sugall az írásod... :twisted:

Lehet, hogy van ilyen. De ez nem lehet ennyire summásan általános (mint ahogy fogalmazol). Hiszen ehhez van némi szava az RSZVSZ-nek is!

Az ilyen pacák méltatlan tiszti rangjához és a beosztásához!!!
Tehát: hücski vele!!!

Ha van ilyesmiről tudomásod, akkor tedd meg a szükséges lépéseket :wink: , hiszen ez a testület, tehát mindnyájunk érdeke.
(Vagy nem így gondolod? 8) )


A BECSÜLET-nek is ára van!!!

(Talán pénzben nem is kifejezhető)

ui.: Hiszem, hogy ez a mondat nem egy ósdi, kiveszőfélben lévő felfogást tükröz!

Sőt!
P/20
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2002. aug. 28. 20:19
Tartózkodási hely: Pomáz
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: P/20 » 2005. jan. 14. 9:21

Szomorú.
De hozzá teszem, hogy lehet, hogy nem is kellett volna hozzá a tűzoltóság (46/1997.(XII.29.) Ktm rendelet szerint. Lehet, hogy elég lett volna egy tűzvédelmi szakembert bevonni az eljárásba, aki elkészíti a szükséges tűzvédelmi műszaki leírást. Számlát is ad róla, garanciát is vállal. Úgyhogy kedves barátod volt a f...sz!
Avatar
firefighter
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2004. jún. 05. 6:49
Tartózkodási hely: ismeretlen

mindenre van megoldás!

Hozzászólás Szerző: firefighter » 2005. jan. 14. 9:05

Örülök annak, hogy vannak még olyan emberek, akik komolyan veszik a munkájukat. :D Egy kedves ismerősöm a vas és acél városában szerette volna bőviteni a boltját, és mint köztudott ehhez is a tűzoltóság engedélyére is szükség van. :shock: Állandó vissza mászkálások után, amikor már megunta a sok-sok szörszál hasogatást, úgy volt vele, hogy meg kérdezi mennyi lessz? :wink: Gondolom sokan tudják, hogy ez mit jelent! :idea: És lőn csoda! :twisted: Minden kritériumnak megfelelt az üzlet bővítésére beadott terv, és a "átvételkor" sem volt semmi hiányosság. Hihetetlen! Ahogy Murphy modta: ha valamit nem tudsz megoldani pénzel, old meg még több pénzel! :idea:
Mivel kedves barátomat már régóta ismerem, és tudom, hogy egy kisválalkozásnak, a mai magyarországon elég nehéz becsületesen fentmaradni. Egy kicsit meglepett, hogy ebben a szakmában is lehetséges a korrupció. Csak az a probléma, hogy az ő ismerősei küzül is sokan jutottak erre a sorsra, ugyan itt. Adja isten, hogy ezeken a helyeken soha ne legyen tűz!
P/20
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2002. aug. 28. 20:19
Tartózkodási hely: Pomáz
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: P/20 » 2004. nov. 23. 21:37

Érdekes kérdést tettél fel? Hogyan számoljam a tűzvédelmét? Mire gondolsz? a tűzveszélyességi osztályba sorolásra, a tűzterhelés számításra, a kiürítés számításra, a tűzszaksz számításra, az olóvízintenzitás számításra, a füstszakaszhatár számításra, homlokzati tűzterjedési gát számításra, elsődeleges tűzidőtartam számításra, tűzállósági határérték és szerkezetvizsgálatra, tűzoltókészülék, falitűzcsap mennyiségének a meghatározására, villámvédelmi besorolás számításra, beépített jelző vagy oltórendszer tervezésre? Szóval ez is egy szakma...
Az 1,5 percben tévedsz, egyébként a helyiségkiürítésnél vannak műszaki megoldások, de un. szabályzattól való eltérést kell kezdeményezni rá.
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2004. nov. 23. 20:49

Szia, Kedves Építész_tervező !

Szerintem létezik az az összeg amennyiért találhatsz itt is olyan hozzáértőt aki a kérdésedre konkrét választ tud adni ! :wink:

Üdv ! 8)
nazda !
építész_tervező
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2004. nov. 23. 14:46
Tartózkodási hely: Siófok

Parkólóház tűzvédelme

Hozzászólás Szerző: építész_tervező » 2004. nov. 23. 14:53

Üdvözlet!
Gondoltam itt találok, valami hozzáértőembert. Épp parkolóházat tervezünk. 5x7000 m2 szintterülettel. Az ilyen méretű épületeknek hogyan számolják a tűzvédelmét? Vagy például a plázákét? Mert amikben eddig jártam nem hiszem, hogy megfeleltek a szabvány előírásainak. (Pl.: Kiürítés első szakasza: 1,5 perc. Mondjuk egy pláza mozi? Elég hosszúnak találtam azt a folyosót...) Hogy van ez?

Elre is köszi! :lol:
mege
tömlőszállító
Hozzászólások: 109
Csatlakozott: 2004. okt. 18. 9:01

Hozzászólás Szerző: mege » 2004. okt. 25. 13:00

Azt hallottam valakitől, az ecserin lehet kapni TNT-t. :wink:
Csak pár deka és elég nagy padfeljáród lesz.

Komolyan.
Lehet kapni lehajtós padláslépcsőt a barkácsboltokban. Ha nem betonfödémed van, akkor jobban jársz ha egy ilyet építesz be.
Megspórolsz egy csomó utánajárást.

nacsá!
elapos
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2004. ápr. 20. 15:50

zart egester

Hozzászólás Szerző: elapos » 2004. okt. 25. 12:33

Hali,

Erre en is gondoltam, ha jol tudom pont ilyen kéményt használnak a zárt égésterü kazánok. Igaz? Nekem az épületgépész (aki a teljes gáz rendszert tervezte) javasolt valami thermo szelepeket amik beépithetőek a falba, vagy ablakkeretbe, hogy beengedje a levegőt ha kell. Ja és ő mondta hogy ebbe a lakásba jobb lett volna a zárt égésterü kazán, csak az épittető (nevezzük Baksa nak) nem ment bele, mert drágább.
Ja, még mindig nem tudok feljutni a saját padlásomra, ti. nincs odavezető feljárat kialakitva egyáltalán.

Köszi, a tanácsot,

KL.
mege írta:Helo elapos!

Veszélyes a CO!
Javaslom, amíg folyik a hercehurca, csináltasd meg a kéményedet "turbósra". Ez olyan mint a fali konvektor kéménye. Egymásba van rakva két cső. A középsőn megy a füstgáz és a CO, a kettő közt jön be a friss levegő. Ezt nem tudja megszívni a páraelszívó. De előtte egy gépésszel beszélj mindenféleképpen.

nacsá!
Lapos Elemér :-)
mege
tömlőszállító
Hozzászólások: 109
Csatlakozott: 2004. okt. 18. 9:01

Hozzászólás Szerző: mege » 2004. okt. 25. 11:21

Helo elapos!

Veszélyes a CO!
Javaslom, amíg folyik a hercehurca, csináltasd meg a kéményedet "turbósra". Ez olyan mint a fali konvektor kéménye. Egymásba van rakva két cső. A középsőn megy a füstgáz és a CO, a kettő közt jön be a friss levegő. Ezt nem tudja megszívni a páraelszívó. De előtte egy gépésszel beszélj mindenféleképpen.

nacsá!
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2004. ápr. 28. 10:10

Hali, Elapos !

Egy jó tanács, ne csak beszélgess az ügyedben, hanem papirozgass is, ha jogorvoslatot akarsz ! Gyüjts be szakvéleményeket, (pl. kéményseprők, tűzoltók, gáz tervezés-kivitelezés) mert előbb-utóbb valakinek fizetni kell a "révészt".
Azt sem lenne butaság tisztázni, hogy ki, mikor és hogyan mondott le a fellebbezési jogról külön az építési engedély és külön a lakhatási engedély fázisában. (Vagy csak a határidő letelte után emelkedett autómatikusan jogerőre a dolog?)
Ha többen vagytok érintve a dologban ne hagyjátok ki egymást, osszátok meg az intézni valókat, hadd pörögjön a dolog!

Sok sikert, üdv ! 8)
nazda !
elapos
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2004. ápr. 20. 15:50

Hozzászólás Szerző: elapos » 2004. ápr. 26. 8:52

nazda írta:Szia Elapos !

Egy kérdés: Kulcsra készen vettétek ?
Hali,

Nem kulcsra készen vettük, 95%-os készöltségben, amiben a szaniterek, a festés és hidegburkolás nem volt benne, illetve az elektromos szerelvényezés. Tehát a kazán (Junkers Euroline kombi cirkó) a radiátorok beüzemelve lett átadva.
Gáz tervet nem kaptam.
Egy papirt aláirattak velem, miszerint nem tehetem be a tömitést a fürdőben pár(2) ablakba, és a konyharészben egy ablakba. Ez rendben is van, de ez annyi mint "halottnak a csók" az én esetemben, magyarul szerintem nem ez a megoldás. (Ti. A fördőben ahol a plafonon(gipszkarton) a lámpa elektromos vezetéke bejön ott a gipszkartonon a rést kitágitottam jó 6cm átmérőjüre, és még ez is kevés! Ugyan ezt megtettem a WC-ben is ami a fördőből nyilik. WC ajóban szintén két szellőző rés!)
A páraelszivó nem volt beépitve, csak a helyet hagyták ki (egy kb 100-as lyuk a falban) Nekem a fürdőszoba ajtaján alul felül is van szellőző, ami egy belső közlekedő részbe nyilik. Az egyik szomszédomnak egyáltalán nincs a fürdőszoba ajtón szellőző!
Most jön az hogy megkeresem a gáz rendszer tervezőjét, kérek egy tervet és megkérdezem a dolgokról.
Padlás ügyben a kéményseprővállalat illetékes emberei azt mondták (23. án beszéltem velük) hogy a kémény teljes nyomvonalának hozzáférhetőnek kell lenni. Ez az én esetemben nem áll fenn. Az épittetőnek elmeséltem amit a kéményseprők szakemberei mondtak, azt mondta, hogy majd csinál egy feljáratot valamelyik lakásban. Szerintem meg vagy egy közöset kell csinálni, vagy minden lakásban egyet. Probléma esetén nem törhetem fel a szomszéd lakását. Igazam van?

Eddig is koszi a segitséget,

Irom a tovabbi fejleményeket.
Lapos Elemér :-)
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2004. ápr. 25. 13:05

Szia Elapos !

Egy kérdés: Kulcsra készen vettétek ?

Észrevétel: Az építési engedélyhez szükséges (alap esetben) a közművek (víz-, gáz-, elektromos művek, tüzelés-tchnika értsd. kéményseprők) hozzájáruló nyilatkozata. Ha a lakás egyedi gázfűtésű és gázüzemű (vagy vegyes) a főzőberendezés akkor csatolni kell gáztervet is a dokumentációhoz. Lényeges: Ennek a tervnek tartalmaznia kell a kazán teljesítményével (levegő igényével) és a lakás légterével kapcsolatos összefüggéseket abban a vonatkozásban, hogy milyen szellőzést kell :!: (nem lehetőségként) létesíteni - itt a szellőzők kialakítását, méretét stb. kell érteni. A szellőzést akadályozó körülményeket is figyelembe kell :!: venni, pl. fokozottan vagy csak alapeseti hőszigetelt nyílászárók, páraelszívó jelenléte stb. Az engedély alapján végrehajtott létesítést használatba vétel előtt ellenőrízni kell, amelyet a "gáz-rendszerre és annak szellőzésére" gázszolgáltató illetékese végez, hiszen ennek alapján adja ki a használatba vételhez a hozzájárulását. A jogerős használatba vételi engedélynek ez is feltétele. Ennyi szellőzés-ügyben nagy vonalakban.
Javaslat: A fentiek alapján "gombolyitsd" fel az ügyed és biztos rábukkansz a "porszemre" ami a problémát okozta! Pusztán csak azért, hogy ne csak az "építtető titka" legyen hanem a Tiéd is. (No meg a miénk! :wink:)
Más: Páraelszívót szabad, csak olyan építtetőt nem szabad használni amilyet ... Bocs, majd elragadott az indulat! :oops: Ha utólag építettétek be az elszívót, akkor javasolnék egy "randit" valamelyik gáz-tervezővel. (Ami a fenti problémádnak sem ártana!!!)
Padlás-ügyben: A lakhelyed szerinti illetékes Tűzoltóság, írásbeli kérelmedre szakvéleményt adhat ki, amiről lehet "diskurálni" az építést engedélyező "ügyintézővel" ! (No, meg velünk is !)

Sokáig ne meditáljatok, mert a CO "nem barát"!
Üdv ! 8)
nazda !
elapos
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2004. ápr. 20. 15:50

Hozzászólás Szerző: elapos » 2004. ápr. 23. 8:18

nazda írta:
Ugye lakhatási engedélye sincs !?
Ez egy új épitésü sorház, természetesen van lakhatási engedélye. Az más kérdés, hogyan kapta meg. Ez az épittető titka. Egyébként a terveken sincs feljutási lehetőség jelölve a padlásra, ill. onnan a tetőre. Egyébként 2003-ban költöztünk be és azóta ott lakom.

Más:

A hab a tortán az, hogy ha sokaig főz a feleségem, (most az átlagos szombati vagy vasárnapi ebédre gondolok) Akkor rendszerint leáll a kazánunk, ti. kiszivja a levegőt a páraelszivó a lakásból, és előbb utóbb a kéményen keresztül próbálja pótolni a levegőt. Na most ha éppen működik a kazán, akkor leáll, hiszen a CO érzékelő leállitja. Erre az épittető azt mondta, hogy nem szabad páraelszivót használni.

Mi erre a megoldás? Egy visszacsapószelepes szellőzó, ami kinyit ha ritkul a levegő a lakásban?

Előre is köszi.
Lapos Elemér :-)
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2004. ápr. 22. 23:19

Szia Elapos !

Ugye lakhatási engedélye sincs !?

Üdv ! 8)
nazda !
elapos
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2004. ápr. 20. 15:50

padlás, tűzvédelem

Hozzászólás Szerző: elapos » 2004. ápr. 20. 15:57

Üdv mindenkinek,

Lenne egy kérdésem, ime:

Adott egy 5 lakásos sorház, egybefüggő padlástérrel.(nincs a lakásokkat határoló fal tűzfalként felfalazva a padlástérben)

Legális dolog-e? :?:
-nincs tűzfal az egyes lakások közt a padlástérben,
-nincs semmiféle feljárat a padlástérbe egyetlen lakásból sem és kivülről sem,
-nincs semmiféle kijutási mód a padlástérből a tetőre, a kéményekhez.

Minden egyes lakás gáz cirkó fűtésü, 3 kéménny látja el a lakásokból a füstgáz elvezetést. (két-két lakásnak ha jól tudom közös a kéménye)
A födém minden lakásban gipszkarton, rajta hőszigetelő réteg, padlástéri "padló" deszkázat nélkül.

Azért kérdezem mindezt, mert furcsa nekem, hogy sehonnan nem lehet feljutni a padlástérbe, a tető, vagy a födém bontása nélkül. :idea: Mi van abban az esetben, ha valami elektromos tűz üt ki a padlástérben, avagy a kéménnyel van bármi probléme?

Köszönettel,
Lapos Elemér :-)
Avatar
Barni
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Barni » 2003. feb. 06. 21:19

Útkereső!
Milyen hibákról beszélsz?
A végén jutalmat osztottak és nem felelősségre vontak.
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2003. feb. 06. 18:33

A Védelem c. újságban írtak róla a tűz utáni kiadásban. A raktárakban még meglelheted a számot!
útkereső
hamutipró
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2002. dec. 31. 12:41

Hozzászólás Szerző: útkereső » 2003. feb. 02. 11:50

A BS tűzhöz csak annyit, hogy jó lenne, ha végre valahára tényleg olvashatnánk egy tárgyilagos beszámolót a tűz oltásával kapcsolatban, akár legyen ez azonnal titokká minősítve. A tűzoltórádióban sokszor elhangzott, hogy a beavatkozó egységek - különösen a tűzoltás vezetője - követtek el hibákat a beavatkozás során. Félreértések elkövetése érdekében leszögezem, hogy nem az érintetteket akarom kipellengérezni, hanem szeretném, hogy tanuljunk az esetleges hibákból.
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Royal » 2003. jan. 07. 12:41

Mi, kb. 7 óra felé értünk fel, /6-kor jött a riasztás/ s az első emelet egyik szobájában kellet keresni. Ekkor már be volt szakadva a tető. Este 21-22 óra magaságában meg páncélszekrényt kellet keresni a küzdőtéren. De a BS tűzről igazából a BP-i tűók tudnának mesélni...
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2003. jan. 07. 12:20

Hol, a romok közt? :?:
Royal
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2002. szept. 02. 10:37
Skype: borbelyj
Tartózkodási hely: Európa
Kapcsolat:

BS..

Hozzászólás Szerző: Royal » 2003. jan. 06. 14:09

Megérne egy topicot...

A gyertyát nem tudom égett-e vagy csak nem tudtak mást kitalálni, mindenesetre, egy napig kerestettek velünk egy rendőrségi szolgálati pisztolyt, mert szolgálat közben elfeküdt aludni és nyomta az oldalát...
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2003. jan. 06. 12:34

Valószínűleg nem akkora teljesítményűre tervezték a sprinklereket, amekokra tűz ott fejlődött. Tényleg; voltak sprinklerek a BS-ben?
Szerintem itt lehetett a hiba. Aztán, hogy miért maradt égve a gyertya, azt nem tudni...
Avatar
Barni
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Barni » 2002. dec. 27. 2:51

A puding próbája az evés.
Adott egy közösségi épület. EU szinvonalu beépített tűzjelző és oltó berendezésekkel. A tűzvédelmét egy neves cégre bízták, azonkívül őrizték 0-24 óráig. Történt egyszer, hogy a gyertya lángját valaki elfelejtette elfújni...
Volt egy BS-unk.
Avatar
KalocsaL
kapacsmester
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2002. aug. 29. 11:42

Hozzászólás Szerző: KalocsaL » 2002. dec. 06. 23:37

Ja, és C tűzveszélyességi osztály. Hoppá! Szabad ott bagózni? Szerintem nem. Sebaj, II/k-ben eloltjuk! :wink:
Avatar
Nosferatu
szikracsapkodó
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2002. szept. 16. 8:04
Tartózkodási hely: Csorna

Hozzászólás Szerző: Nosferatu » 2002. dec. 06. 10:55

Ismerek egy céget amely újságokkal foglalkozik.
Pontosabban újság éjszakai osztásával és remitendázásával.
Na ezen a munkahelyen annyit tettek a tűzmegelőzésről, hogy kitettek egy táblát a falra ezzel a felirattal: TILOS A DOHÁNYZÁS!
Alatta kisebb betűvel: Dohányozni csak a kijelölt helyen szabad!

A dohányzásra kijelölt hely az irodában van, aminek az ajtaja egy folyosóra nyílik, ami persze dugig van rakva újsággal.

Ami még fokozza a felháborodásomat az a helyiségek fűtésének megoldása.
Részletezem: Az egész épületben 5 db kb. 5-10 éves Siesta (Pb gáz által üzemeltetett mobil fűtőkészülék) kályhával oldják meg a fűtést.
Állandó gázszag, kevés levegő........

:(
Válasz küldése