TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Munkaidő, fizetések, pótlékok, szakszervezet...
Itt lehet tépni egymás idegeit is.
Válasz küldése
Avatar
Rókafaki
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2011. feb. 16. 23:14

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Rókafaki » 2017. feb. 18. 10:39

Felkészül: Nógrád és Pest megye
Imi
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 544
Csatlakozott: 2004. máj. 21. 7:38

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Imi » 2017. feb. 17. 8:59

Persze. :-D
„Ha nem sikerül elsőre, akkor az ejtőernyős ugrás nem neked való.”
Avatar
Dodesz
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 505
Csatlakozott: 2007. nov. 18. 19:27

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Dodesz » 2017. feb. 16. 20:50

Érti ezt valaki?
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 291
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2017. feb. 11. 10:09

Jól értem a hangfelvételen? A főigazgatónak senki sem szólt arról, hogy az OKF főügyelet maradt a helyén, és ott még egyedüli kiváltságosként 24/72-ben dolgoznak?
http://www.langlovagok.hu/tuzvonalban/2 ... oztato.mp3" onclick="window.open(this.href);return false;
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5906
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2017. feb. 10. 17:29

A Belügyminisztérium utasítására idén a sajtót se lehetett beengedni az évértékelő állománygyűlésre. Nehogy véletlenül az elismerések híre túl messzire jusson...
Firefoxhu666
vízpocsékoló
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2013. júl. 24. 10:08

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Firefoxhu666 » 2017. feb. 10. 16:37

Az ÖTP-ket megint sikerült kihagyni az évértékelő beszédből, illetve a díjátadásból... :tapsolo: Vajon, mikor fogjuk megélni, hogy az évi ~6ezer vonulást (70%-a önálló) számláló önkormányzati tűzoltóságokat is megemlítik, netán megdicsérek, hogy a szűkös támogatás ellenére évről-évre végzik munkájukat elöregedő eszközparkjukkal. :-(
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3470
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2017. feb. 09. 14:15

dreszi írta:Ez a szakszervezeti munka? Névtelen levelek közzététele általános mocskolódással? A főigazgató helyében most nagyon felhúznám a szemöldökömet.

dreszi!


Te tudsz valamiről! Talán olvastál valamit?
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 291
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2017. feb. 09. 13:06

Ez a szakszervezeti munka? Névtelen levelek közzététele általános mocskolódással? A főigazgató helyében most nagyon felhúznám a szemöldökömet.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3470
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2017. feb. 03. 17:57

"Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy úr részére

2017-02-03

Tisztelt főigazgató úr, nem tudom, hogy jó, vagy rossz a tűzoltó szakma számára az, hogy Ön lett a vezető, amióta ez a beosztás pusztán a politika egy részévé vált.
De ettől függetlenül remélem, hogy Ön tudja miről beszél, amikor a tűz oltása és azok, akik ezt végzik kerülnek szóba!
Fontosnak tartom ezt kiemelni, annak tudatában, hogy milyen embereket bujtat, juttat a katasztrófavédelem, mint árnyékszervezet magas beosztások mögé és tűzoltó tiszti, főtiszti rendfokozathoz.
Nekem volt egy parancsnokom, aki nagyon szerette a tűzoltóságot, a beosztását, a hatalmat, a fizetést. Neki egy baja volt, hogy a tűzoltóságon ott voltak a tűzoltók is. Azt nem tudta, hogy mivel foglalkoznak, mit csinálnak ezek az emberek, mert soha nem volt ott egyetlen tűznél sem, soha nem volt ott egyetlen balesetnél sem. Így Ő csak azt látta, hogy Mi mit csinálunk a laktanyába, ezért kitalált különböző programokat nekünk, oktatásokat, karbantartásokat, vizsgákat, amiknek igazából semmi értelme nem volt. Kifejezetten rossz szemmel nézte és pofákat vágott, amikor jött a riasztás és kivonultunk. Elrontották a játékát.
Szerencsére sokat nem volt ebben a beosztásban, de így is két évünkbe telt, mire sikerült leváltatnunk az önkormányzati rendszerben.
Azért írok most, mert egyre több az olyan ellenőrzés, amin egyértelműen keresik a hibát. Ennek hangot is adva a vezetők felé, egyértelművé teszik, hogy nem lehet hibamentes az ellenőrzés, mert a felettesek ezt nem engedik, volt amikor félre is hívott az egyik, hogy mutassak már valami hibát. Nem kívánom ide írni ezeket a vezetőket, gondolom ismeri az OKF szervezeti felépítését.
A legutóbbi ellenőrzésen abba kötöttek bele, hogy a szolgálati naplóban a névsor lap széle szakadt és gyűrött, vagy abba hogy a tantermi foglalkozáson az egyik kollégán csak póló volt. Azt miért nem veszik észre, hogy nincs fűtés, nincs tisztítószer, nem jön meg a fizetés időben, vagy kevesebb fizetés jön, nem jók a tűzoltóautók, csökkentett létszámmal látunk el szolgálatot, a hat fő helyett öten, a négy fő helyett hárman, egy sofőrnek 2-3 autón kell lennie egyszerre, ha a vízszállító helyett a műszakit riasztják, vissza kell menni autót cserélni.
Ezekkel a folyamatos és értelmetlen ellenőrzésekkel azt érik el, hogy az állomány retteg és nem bízik senkiben. Nekünk nem lehet hibázni, mert egyből jön a fenyítés, hadbíróság. Rettegnek, mert olyanok döntenek rólunk, akiknek a valóságban nincs erre kompetenciájuk. Nem bíznak senkiben, mert látják, hogy vannak egyenlőbbek az egyenlők között és a valós problémákat nem tárja föl senki, a valós bajoknak nincs felelőse, sem a hivatali visszaéléseknek, sem a hatalommal való visszaéléseknek. Ehhez is a felettesek jóváhagyása kell, nem kívánom ide írni ezeket a vezetőket, gondolom ismeri az OKF szervezeti felépítését.
Szerencsénkre a munkánkban soha nem találnak hibát , a tűzoltás és a műszaki mentés során van egyedül biztonságban a tűzoltó a katasztrófavédőtől. A gyakorlatokat is megfelelőre végre tudjuk hajtani.
Azonban amikor a kirendeltségre vissza kell mennünk, ott nagy a baj. Kezdődik minden elölről. Írnám, hogy ha vége a szolgálatnak, felszabadul az ember, de sajnos nem. Olyan határidőket kapunk egy-egy hivatalos okirat kitöltésere, családi adókedvezmény, pótszabadság, cafeteria, hogy sokszor a szabadnapomon, szabadságomon kell bemenni kitölteni a papírt. Jómagam még csak-csak megoldom, de aki 50-60 km-ről jár dolgozni az már nehézkesen és nekik nem jár szolgálati gépkocsi, meg költségtérítés, meg lakhatás, mint a katasztrófavédőknek.
Ha viszont én kérek valamit, akkor nem kell betartani a határidőket A szolgálatparancsnokokat szabadnapjuk és szabadságuk ideje alatt is zaklatja a parancsnok és olyan feladatokkal látja el, amiket csak szolgálati időben kellene elvégezni, de szereti a kirendeltségvezető, vagy a hatósági osztály is átruházni a feladatokat a vonulósokra: iparbiztonsági, tűzvédelmi, kéményseprési, szemétszállítási, vízügyi, polgári védelmi ügyeket. Viszont a fizetését egyik sem adja oda. Ezeket a problémákat sem tárja fel soha, semmilyen ellenőrzés, pedig van ilyen szolgálat. Nem kívánom ide írni ezeket a vezetőket, gondolom ismeri az OKF szervezeti felépítését.
Ezeket a problémákat tetézi a laktanya állapota is. Azon nem csodálkozom, hogy egy megyei igazgatónak, humán-szolgálati vezetőnek ,vagy a gazdasági vezetőnek fogalma sincs, hogy a tűzoltók 24/48-as szolgálati rendben dolgoznak, de hogy azt sem értik, hogy az itt eltöltött idő alatt a wc-t is kell használni, az már baj. Nálunk a férfi wc csatornahálózata elromlott, elviselhetetlen a bűz. A híradósoknak nincs normális székük, pedig ott is 24 órát ülnek, többszöri hegesztés ellenére sem jó, szívesen cserélnének a megyei igazgatóéval, de tudom, Ő katasztrófavédő és azt nem lehet. Pedig megígérték, hogy kunyerálnak pénzt az önkormányzattól, vagy egy vállalkozótól, de addig is üljünk a ferde széken.
A váci laktanyában hideg van, nem tudja felmelegíteni a fűtési rendszer az épületet. Az egyik vízcső elfagyott, ezt hősugárzóval melegítjük napjában többször, amíg van pénz villanyra. A lyukas ereszcsatornából pont a bejárat elé csöpög a víz, ami ráfagy. A laktanyában 6 szertárkapu van, amiből négy működik távvezérléssel, kettőt a híradósnak kell becsuknia az ügyeletet elhagyva. Ezzel az a gond, hogy hadbíróság jár a híradó elhagyásáért, legalábbis ezzel fenyegetnek minket, bár ez minden tűzoltóságon trendi lett manapság.
Az 1-es szerünkben nem működik a fűtés és a csúcssebesség 80km/h. A 112 rendszer és a TIK miatt eleve 15-18 perc késéssel kapjuk meg a jelzést, jó lenne egy működő tűzoltóautó, hogy siethessünk. Persze a katasztrófavédelem matricáját azonnal ki kell cserélni, ha kiszakad belőle egy darab, most ragasztottuk át az összes autót új matricákkal. Na, azért nem hiába, egy katasztrófavédő tudja hogy kell eladnia magát a jó népnek. A Duna közelsége miatt van két hajónk, ami nem működik, mert nem tudják levizsgáztatni őket. Nincs elég felmosó, vödör, fertőtlenítő, igazából olyan állapotban van a laktanya, hogy amúgy sem lehet tisztaságot tartani. Folyékony szappant havonta kapunk, ami két hétig elég. A konyhát az ÁNTSZ bizonyára bezáratná, rendes szemetesünk sincs. A tűzoltó raktárba nem tudunk bejutni munkaidő után, csak ha kulcsfelvevő bizottságot alakítunk és jegyzőkönyvben rögzítjük, hogy miért. Ez azért érdekes, mert a jelzéstől számított kettő percünk van elhagyni a laktanyát és itt tároljuk a jégről mentő stéget, tömlőket, láncfűrészt, szivattyúkat. Tehát, vagy várnia kell a bajbajutottnak, vagy nem viszünk felszerelést, vagy nem lesz bizottság meg jegyzőkönyv, tehát mindenképp fegyelmi a vége. Nálunk nem csak az idő állt meg 1970-ben, hanem a gondolatok is.
Van pozitívum is. A katasztrófavédők irodáit nagyon jól felújították a tűzoltóktól elvett vendégházban. Ott jó meleg van, működnek a lámpák, nincsenek egerek meg patkányok.
A leírtak miatt van olyan érzése az embernek, hogy nem számít a munkája, itt már rég nem a kárelhárítás a legfontosabb, hanem a cipő tisztasága, a ruha és az ékítmények helye, állapota. Feleltetnek, mint az iskolába, de nem értem minek? A jogszabályokkal nem lehet beavatkozni, főleg nem amiket az OKF-n írnak, csak ezt a felettesek nem látják át, mert nem oda valók. Nem kívánom ide írni ezeket a vezetőket, gondolom ismeri az OKF szervezeti felépítését.
Nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogyha valaki jutalmat kap az átvételnél mosolyogjon az igazgató úrra, mert volt valaki aki mogorván merte átvenni és ezt az igazgató úr nehezményezte.
Az egész írásnak a lényege, hogy míg régen 1 olyan ember volt, aki nem ide való és megmérgezte a légkört, az elmúlt 5 évben sokkal több lett és ez nem vezet jóra. Sajnos az OKF-n nincs olyan, aki a vonulós tűzoltókat képviselné, ezért úgy gondolom, hogy hiányosak az értesülései a valós helyzetről.
A nevemet és beosztásomat nem merem vállalni,mert mint írtam a 70-es évek ideológiája ezt gátolja, de ha bármelyik 15-20 éves szolgálati múlttal rendelkező vonulós kollégával elbeszélgetne egyszer, nem hiszem, hogy meghazudtolná a leírtakat.


Tisztelettel:


Egy Pest megyei tűzoltó"

Forrás: http://htfsz.hu/2017/02/03/dr-gora-zolt ... r-reszere/" onclick="window.open(this.href);return false;
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 291
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2017. feb. 01. 10:53

Ónos eső, operatív törzsök a megyén. Ugye milyen jó, hogy szét lett verve a műveletirányítás?
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2244
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Harley » 2017. jan. 25. 14:09

Big Gabi írta:Amit érdekességként fel lehetne vetni, az az, hogy Dr. Takács Árpád tű. dandártábornok szakmai múltját felül überelte Dr. Mógor Mária Judit tű. ezredes szakmai múltja!?

Dr. Takács Árpád tű. dandártábornok


Szakmai pályája:
1993-1995 MH 60. Szeged Műszaki Dandár századparancsnok-helyettese
1995-1997 Békés Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság kiemelt műszaki főelőadója
1997-2000 Békés Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság megyei parancsnok-helyettese
2000-2007 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője
2007-2009 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese
2009-2012 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
2012. december-2014. december Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
2014 decemberétől a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője
2016. március 1-jétől a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott hatósági főigazgató-helyettese

Önéletrajz:
Húsz éves rendvédelmi, közigazgatási vezetői tapasztalattal rendelkezik. Részt vett több hazai és nemzetközi gyakorlat szervezésében irányításában, valamint hazai és külföldi természeti katasztrófák felszámolásában. Jelentős tapasztalatokat szerzett az ár- és belvíz elleni védekezés, a hatósági munka, továbbá a helyreállítás és újjáépítés területén. Több publikációja jelent meg.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... tat&nid=85" onclick="window.open(this.href);return false;

Dr. Mógor Mária Judit tű. ezredes

Szakmai pályája:
2011 januárjától BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője
2007-2010 a Rendőrtiszti Főiskola Katasztrófavédelmi Tanszékének főiskolai adjunktusa
2007 a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kiemelt főtanára
2002-2007 BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogi főreferense
Tanulmányok:
Államigazgatási főiskolát, majd jogi egyetemet végzett, PhD fokozatot szerzett.

Önéletrajz:
Széleskörű közigazgatási és jogalkalmazási tapasztalattal és oktatási gyakorlattal rendelkezik, részt vett EU és ENSZ EGB szabályozások hazai implementációjában. Kutatómunkát folytatott és számos publikációja jelent meg a katasztrófavédelem hatósági feladataival kapcsolatosan, a lakosságvédelem és a védelmi igazgatás, a kritikus infrastruktúrák védelme, valamint a lakosság felkészítése és a nyilvánosság biztosítása szakterületein. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... at&nid=111" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinek a neve tűnt el?
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... et_vezetok" onclick="window.open(this.href);return false;
Avatar
Dodesz
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 505
Csatlakozott: 2007. nov. 18. 19:27

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Dodesz » 2017. jan. 05. 23:33

Reméljük, hogy ez még csak a kezdet, és megújul a vezető állomány, pozitív irányba:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... hirid=4802" onclick="window.open(this.href);return false;
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3470
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2017. jan. 02. 14:29

Lánglovagok írta:Egyre lejjebb
1936-os tűzvédelmi törvény parlamenti tárgyalás

Az országgyűlés képviselőházának 91. ülése 1936. évi február hó 14-én, pénteken,

Tárgyai :…. A tűzrendészetről szóló törvényjavaslat….

http://www.tuzoltoszovetseg.hu/tortenelmi-dokumentumok" onclick="window.open(this.href);return false;
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 291
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2016. dec. 22. 9:59

Ha a kettőjük közül lehet csak választani, akkor egyértelműen Takács Árpád az alkalmasabb. És ezt odafenn is tudják, de nem szakmai döntés született.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3470
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2016. dec. 22. 9:32

Amit érdekességként fel lehetne vetni, az az, hogy Dr. Takács Árpád tű. dandártábornok szakmai múltját felül überelte Dr. Mógor Mária Judit tű. ezredes szakmai múltja!?

Dr. Takács Árpád tű. dandártábornok


Szakmai pályája:
1993-1995 MH 60. Szeged Műszaki Dandár századparancsnok-helyettese
1995-1997 Békés Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság kiemelt műszaki főelőadója
1997-2000 Békés Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság megyei parancsnok-helyettese
2000-2007 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője
2007-2009 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese
2009-2012 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
2012. december-2014. december Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
2014 decemberétől a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője
2016. március 1-jétől a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott hatósági főigazgató-helyettese

Önéletrajz:
Húsz éves rendvédelmi, közigazgatási vezetői tapasztalattal rendelkezik. Részt vett több hazai és nemzetközi gyakorlat szervezésében irányításában, valamint hazai és külföldi természeti katasztrófák felszámolásában. Jelentős tapasztalatokat szerzett az ár- és belvíz elleni védekezés, a hatósági munka, továbbá a helyreállítás és újjáépítés területén. Több publikációja jelent meg.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... tat&nid=85" onclick="window.open(this.href);return false;

Dr. Mógor Mária Judit tű. ezredes

Szakmai pályája:
2011 januárjától BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője
2007-2010 a Rendőrtiszti Főiskola Katasztrófavédelmi Tanszékének főiskolai adjunktusa
2007 a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kiemelt főtanára
2002-2007 BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogi főreferense
Tanulmányok:
Államigazgatási főiskolát, majd jogi egyetemet végzett, PhD fokozatot szerzett.

Önéletrajz:
Széleskörű közigazgatási és jogalkalmazási tapasztalattal és oktatási gyakorlattal rendelkezik, részt vett EU és ENSZ EGB szabályozások hazai implementációjában. Kutatómunkát folytatott és számos publikációja jelent meg a katasztrófavédelem hatósági feladataival kapcsolatosan, a lakosságvédelem és a védelmi igazgatás, a kritikus infrastruktúrák védelme, valamint a lakosság felkészítése és a nyilvánosság biztosítása szakterületein. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... at&nid=111" onclick="window.open(this.href);return false;
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 291
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2016. dec. 21. 14:16

Ment már két éve a helyezkedés. Most lett ám jó nagy pofára esés.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3470
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2016. dec. 21. 13:52

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének általános helyettese

Erdélyi Krisztián tű. ezredes

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... at&nid=152" onclick="window.open(this.href);return false;


Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági főigazgató-helyettes

Dr. Mógor Mária Judit tű. ezredes


http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... at&nid=111" onclick="window.open(this.href);return false;
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3470
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2016. dec. 16. 7:02

A tűzoltóság vége?

Népszava|2016. dec 15. 06:26

Előre kell bocsájtanom, hogy apám 33, magam 34, a fiam 16 évet szolgált a lakosság 94-95 százaléka által legelfogadottabb szervezetben, a Tűzoltóságnál. Valóban megakarják szüntetni a tűzoltóságot, mint segítségnyújtó szervezetet? Miért is teszem fel ezt a látszólag komolytalanak tűnő kérdést? Az utóbbi napokban két elképesztő tartalmú írást is olvastam kedvenc lapomban: Tűzoltók söpörhetik a kéményeket, és Tényleg rendőrt csinálnak a tűzoltókból? címmel. 2010-től szinte eltűnt a tűzoltó megnevezés és a katasztrófavédelmi elnevezéssel újabb és újabb feladatok kerültek a szervezet irányítása alá. Az eredeti tűzoltási és műszaki mentési feladat mellé, polgári védelmi, iparbiztonsági, piacfelügyeleti, hulladék szállítási és kéményseprő ipari szolgáltatás, valamint a katasztrófa elhárítását követően kárfelmérési, helyreállítási, újraépítési, de még lakótelep építésvezetői (Ócsa) feladatokkal is bővült a hatáskör. És akkor most olvasom, hogy a tűzoltók söpörhetik a kéményeket, mivel a szakember hiány pótlására tűzoltókat is kiképeztek kéményseprői feladatok ellátására. Gondolom, nem sokat kell várnunk arra, hogy az OKF szervezetében létre jöjjön a Kéményseprői Főfelügyelőség, egy tábornok vezetésével.

A második írás kapcsán talán meglepő, de Csurka István 1991-ben A tűzoltóság tűzoltása, avagy a tűzoltók három „T”-je címmel megjelent írása jutott eszembe. Szerinte a szocialista időkben „az történt, hogy a pártállami rendszer mindent elkövetett, hogy a tűzoltókból kiölje a hivatás tudatot és azon utált karhatalmi erők sorába emelje, azaz inkább taszítsa őket, mint az ÁVH, avagy a politikai rendőrség”. Majd így folytatta: „Ma tábornoki paszománya van a parancsnoknak.” Végül kijelentette, hogy az állam igényelte a tűzoltók hatósági fellépését és egységeit a nép ellen bevethető szervezetnek tekintette. Amit Csurka állított az szinte kivétel nélkül, szemen szedett hazugság volt. Apámon keresztül tudom, hogy a Rákosi rendszerben, de még az 56-os forradalom idején sem akarták a tűzoltókat a nép ellen felhasználni, bevetni, nem is rendelkeztek ilyen feladat ellátására alkalmas felszereléssel, és az ehhez szükséges kiképzést sem kapták meg. Én 1960-ban lettem vonulós tűzoltó, 1990-ben országos-parancsnok, de soha nem kaptam, vagy adtam bármilyen nép ellenes utasítást.

Azt hiszem azonban Csurka István látnok volt, mivel ő nem olvashatta a már említett, napokban megjelent 2016. évi CXXVIII. törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy "a katasztrófavédelmi szerv, mint veszélyesáru-szállítási hatósági ellenőrzési feladatokat ellátó hivatásos állományának tagjai meghatározott esetekben kényszerítő eszközöket is alkalmazzanak. Ez lehet testi kényszer, vegyi eszköz, bilincs, rendőrbot, melyeket önvédelem esetén még láthatóan terhes nővel és gyermekkorúval szemben is használhatnak". Mivel a felszerelő tűzoltó fegyverhasználati kiképzést is kap, így a Csurka által leírt tények, ha az általa megjelölt időszakban nem is, de ma megvalósulnak. Abban igaza volt, hogy a tűzoltóságot, rövid időszakokat kivéve tábornoki rendfokozattal rendelkező személy vezette, de nyugdíjba vonulásomig a mintegy kilencezer fős szervezetben mindig csak egy tábornok teljesített szolgálatot, míg ma a közel tizenkétezer főt számláló katasztrófavédelmi szervezetben tizenöt tábornok vesz fel fizetést. A hatalom félelme sokba kerül, és egy segítség nyújtó szervezetből is képes erőszak szervezetet létrehozni. Írásommal azt hiszem biztosítottam, hogy továbbra sem vehessek részt egyetlen nyugdíjas találkozón, és mint ahogy a 70, úgy 75. születésnapomról se emlékezzen meg az általam kritizált szervezet.
Dr. Jókai Oszkár ny. tű. vezérőrnagy, a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli alelnöke”

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1114884-a-tuzoltosag-vege" onclick="window.open(this.href);return false;

A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Kombi
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 62
Csatlakozott: 2011. dec. 05. 17:59

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Kombi » 2016. dec. 14. 7:52

Üdvözlet Mindenkinek!

Itt nem lesz ilyen.
Tűznyomozó105
tömlőszállító
Hozzászólások: 100
Csatlakozott: 2012. júl. 04. 9:36

Re: TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem

Hozzászólás Szerző: Tűznyomozó105 » 2016. dec. 13. 21:29

Adjon az Isten szép estét!

Október 2 megírtam a felvetésemet. :radobbent:
A rendőrség meg is lépte. :tapsolo: :tapsolo:
OKF mikor lépi meg????Amikor túl késő lesz!!!!???? :idea: :tilos:
KML hajó lesz Budapesten, Győrben, Mohácson???

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE ... HTML&src=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hvg.hu/gazdasag/20161213_rendorseg_vizes_vb" onclick="window.open(this.href);return false;


Mi az, mi embert boldoggá tehetne?
Kincs? hír? gyönyör? Legyen bár mint özön,
A telhetetlen elmerülhet benne,
S nem fogja tudni, hogy van szívöröm.
"A vezetőkhöz is szól a Bölcsesség könyve (6,1-3)
Halljátok hát, és szívleljétek meg,
Tanuljatok, akik a föld hatalmait kormányozzátok!
Figyeljetek föl, akik a sokaságon uralkodtok,
És büszkék vagytok a népek nagy számára.
A Mindenható adta nektek a hatalmat és a
Magasságbeli az uralmat, s majd számon
Kéri tetteiteket, és kivizsgálja szándékaitokat."
Válasz küldése