112-es segélyhívó

A katasztrófavédelmi rendszer felépítése, szervezeti egységek, általános témakörök.
Válasz küldése
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. szept. 11. 13:17

Nem kell összemosni az emberi hibát (nem egyezteti a helyszínt a lefedettségi területtel) a rendszerhibával. A rendszerben benne van az elhallás veszélyének kiszűrésére a lehetőség.
A hibás bajai címek esetén a mentős szintén elértette a v-t b-nek. Csakúgy mint Tóalmás esetében a katvéd irányító.

Azt nem a 112 találta ki, hogy megyei irányítás legyen a katvédnél, ez nálatok "házon belül" dőlt el. Nyilván nem fogja ezt kívülről megkérdőjelezni az, aki nem szakmabéli (abból lenne aztán skandallum!).
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. szept. 11. 11:56

Hiába idézgetsz újságcikkeket, ha azokat nem a tények alapján írták, akkor sem lesz igaz amit leírnak. Ez történt:

„Az ORFK Kommunikációs Szolgálathoz elektronikus úton küldött megkeresésével kapcsolatban az alábbiak szerint tájékoztatjuk.
A 112 segélyhívó számra 2017. szeptember 6-án 8 óra 28 perc 08 másodperckor bejelentés érkezett Vajáról, egy háziorvosi rendelőből. A bejelentő rohamkocsit kért egy válságos állapotban lévő beteghez. A hívásfogadó a megadott címet poligon adatok alapján ellenőrizte. Az adatrögzítés 36 másodpercet vett igénybe, ezt követően a hívó bontotta a vonalat.
Az operátor megkísérelte visszahívni a bejelentőt, annak érdekében, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a mentésirányítók és a bejelentő között. A hívás sikertelen volt, a bejelentőt nem érte el.
Az operátor az eseményről szóló adatlapot 8 óra 29 perc 43 másodperckor elektronikusan továbbította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mentésirányítási Központba.
Figyelemmel arra, hogy sürgősségi intézkedést igényelt a bejelentett esemény, az operátor 8 óra 31 perc 39 másodperckor telefonon hívta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mentésirányítási Központot.
Mindezek után a mentőszolgálat munkatársai 8 óra 41 perckor megérkeztek Vajára, a bejelentés szerinti címre. Ugyanezzel az esettel kapcsolatban az elsőként érkezett, fent részletezett hívást követően további három hívás érkezett a Hívásfogadó Központba. Ezen későbbi hívások közül kettőben hibát követett el az operátor, aminek a konkrét esetben a mentésre nem volt hatása. ”

Most már olyat is olvasok, hogy a férj hívta a mentőket, ami szintén nem igaz.
Avatar
szélkakas
slagmester
Hozzászólások: 394
Csatlakozott: 2011. máj. 25. 6:55

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: szélkakas » 2017. szept. 11. 10:33

Giro írta:Érdemes elolvasni mindkét cikket. Totális ellentmondás van bennük! A népszava cikk hazugság, nem fedi a tényeket.
Az első hívásra elindult a mentő. Mellesleg vezetékes számról volt a bejelentés, volt címadat, tehát semmilyen poligonos tévedés nem lehetett.
Sajnálatos, hogy valaki 29 évesen meghal, de kár ezt hangulatkeltésre használni.
IGAZAD VAN! A Cikkekel és annak tartalmával ellentétben, MINDEN RENdBEN!
Ebből a cikkből: http://www.szon.hu/vaja-helyett-baja-ro ... no/3610077" onclick="window.open(this.href);return false;

Ez mit is jelent?:
"Nem meglepő mód a kiérkező mentősök nem találtak beteget Baján. Eközben Vajáról viszont sürgették a segítséget. Hat perccel később a valódi címre indulhatott a mentő, és gyorsan, szintén ha perc alatt oda is értek az orvosi rendelőbe. Ám az újraélesztés nem járt sikerrel… " Esetleg nem volt defibrillátor a metőn me van?

Ezt, hogy kell érteni, szerinted is teljesen korrek és világos?:
"Az ORFK sajtóosztályának közlése szerint: „négy hívás érkezett a Hívásfogadó Központba, az operátor a későbbi hívások közül kettőben hibázott, aminek a konkrét esetben a mentésre nem volt hatása.”
 • „Jogost művelni legszebb árulás."
  Euripidész

szélkakas=(apu szds. 2003. aug. 27. 8:16)= Fejes József aki figyeli, figyelteti, hogy mit írok, teljesen képben legyen!
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. szept. 11. 10:09

Érdemes elolvasni mindkét cikket. Totális ellentmondás van bennük! A népszava cikk hazugság, nem fedi a tényeket.
Az első hívásra elindult a mentő. Mellesleg vezetékes számról volt a bejelentés, volt címadat, tehát semmilyen poligonos tévedés nem lehetett.
Sajnálatos, hogy valaki 29 évesen meghal, de kár ezt hangulatkeltésre használni.
Avatar
szélkakas
slagmester
Hozzászólások: 394
Csatlakozott: 2011. máj. 25. 6:55

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: szélkakas » 2017. szept. 08. 19:50

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/ujab ... ivo_hibaja" onclick="window.open(this.href);return false;
 • „Jogost művelni legszebb árulás."
  Euripidész

szélkakas=(apu szds. 2003. aug. 27. 8:16)= Fejes József aki figyeli, figyelteti, hogy mit írok, teljesen képben legyen!
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. szept. 04. 19:09

Először a 107-es rendőrségi hívások futottak be ide, idén januártól pedig ide kapcsolták a katasztrófavédelem 105-ös számára érkező bejelentéseket is.

Jézusom, tudja a cikk író, hogy milyen évet írunk? 2017 január óta van a 105 átirányítva ???

Éppen a Lánglovagok.hu írja, hogy "az eddigi tapasztalatok alapján pedig tudjuk, a rendőrök és tűzoltók is rendszeresen kényszerülnek visszahívni a jelzőt, mert a 112 operátorainak meghatározott protokoll szerinti kikérdezése gyakorta elégtelen".

A prtokollt mindig az adott szakma állítja össze. Akkor nem értenek hozzá? Miért a 112 hibája ez (mert ezt sugallja a cikk)?

Egy tűzoltó például arról beszélt 2013-ban, hogy a tűzoltók éveket lehúznak terepen, mielőtt diszpécserek lehetnek, és ott egy évig még nem is lehetnek önállóan vonalban, hogy begyakorolják a pontos riasztást.

Na, akkor ugye ennek ellenpéldája a tolmácsi eset, ahol a katvéd irányító is rosszul kérdezett ki.

Ismerik a helyszíneket, tudják kezelni a sokkos állapotban lévő telefonálókat, rutinjuk alapján is meg tudják ítélni egy-egy eset súlyosságát, de ha ha szükség van rá, akár telefonon is tudnak tanácsokat adni életmentéshez vagy akár egy szülés levezetéséhez.

Helyes, mert ez ezután is az ő dolguk lesz! Senki nem is akar a hívásfogadók közül szülést levezetni.


Előfordul, hogy egy mentős a helyszínről erősítést kér vagy rendőrt kell hívnia. Ilyenkor sokat számít, hogy nem kell pontos címet mondani, "elég ha csak annyit mondok Zuglói Vasútállomás".

Igen, ez az urban legend kategória. Persze, elindul a nem pontos címre a járőr, de ha az odaérkezéséig nem mondják meg neki, hogy a zugló vasútállomáson mégis hol kell segítenie, akkor az egész gyorsaság nem ért semmit. Amúgy meg rádión nem gyorsabb egy ilyen helyzetre reagálni?


Rosszul lett, felhívta a segélyhívót, és amíg a szlovákul beszélő kolléga kikérdezte, addig a rendszerrel a hívás alapján bemérték, pontosan hol van, így a segítség időben érkezett.

Na ez sem így volt! :) Jellemző, hogy még egy pozitív esetet sem sikerül pontosan kikommunikálni (vagy az újságíró olvasott félre valamit).
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. szept. 01. 9:03

Előzetes felmérés nincs.
Képzés van, ami részben helyben, részben szakiskolai oktatók által történik. Kiegészülve az egyes irányításoktól előadókkal illetve azok anyagával.
Van földrajzi rész, de nem kiemelten. Pontosabbat nem tudok erről, mi a tananyag.
Én a gyakorlat oldaláról látok hiányosságokat a térképkezelésben és földrajzi ismeretekben (meg a folyamatos utóképzésben is, ami mondjuk az egyes emberre lebontva fejlesztő képzés lenne). Illetve hasznos lenne egy olyan szintű térkép, mint a túrista vagy kerékpárostérképek. Ezeken tájékozódási pontok, meg sok egyéb is rajta van, mint egy autós útvonaltervező térképén. Ezek viszont openstreetmap alapúak, és bár hetente frissülnek, senki nem vállal értük felelősséget, így gond lehet(ne) az alkalmazásuk, integrálásuk, vagy az hogy van két térkép, amiből akkor melyiket is nézze az operátor, vagy ha eltérés van melyiknek higyjen? Jó lenne, ha mindenki egységes térképet használna, operátor és irányítók.
Bonyolult a kérdéskör tehát! Azt is tudni kell, hogy a térképek mindig követő módban működnek, több hónapos lemaraddásban a valós helyzettől.

A hívásfogadó munka jellege olyan, hogy külön szakmának értékelhető, amihez speciális képzés kell. Ez nem így indult az elején, nem látta át szerintem senki ezt az oldalt, mondjuk ezt humán oldalnak. A rendszerrel sokkal többet foglalkoztunk, mint a felhasználók képzésével.
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2259
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Harley » 2017. aug. 31. 17:50

Köszönöm a választ, hasznos volt.

Egy másik felvetés.

Nekem a gimnáziumban földrajz órán Óceánia kivételével a világ összes országának és fővárosának a nevét tudnom kellett, a fővárosokat vaktérképen elhelyezni.

Az operátorok esetében van-e valami földrajzi előtudás felmérés, illetve folyamatos képzés? Mert szerintem az összes magyarországi település, folyó stb. nevét tudniuk kellene, és vaktérképen is elhelyezni. Minimumkövetelményként.
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. aug. 31. 9:51

Harley írta:Nekem lenne kérdésem. Ha jelzek egy tűzeset a 112-őn, aztán vissza akarom hívni őket, hogy további információkat közöljek. Ezt hogy kezeli a 112? Pl. a telefonszámom alapján kidobja nekik, hogy pár perccel ezelőtt melyik esettel kapcsolatban hívtam őket?
Kicsit bővebben taglalva, mert többféle lehetőség van.

1. Vannak a potenciálisan azonos eseményre bejelentések (duplikátumok).
Több feltétel (telefonszám, idő, esemény helyszín közelsége) közöl legalább kettőnek kell teljesülni ahhoz, hogy ez a felajánlás megtörténjen. Ekkor még mindig dönthet az operátor, hogy új bejelentésként kezeli vagy duplikátumként. Nyilván fontos lehet, hogy hangzik-e el új információ, mert ha nem, akkor egy újabb adatlap küldés az irányításnak felesleges (hiszen foglalkozni kell vele ott).
Bonyolultak az autópályás balesetek, ahol egy baleset után egy közeli helyszínnel szintén történhet esemény, és sokszor a kilóméterszelvényt nem tudják pontosan meghatározni, így a két eset nehezen különíthető el (pedig az idő múlik, sérült lehet, műszaki mentésre, tűzoltásra is szükség lehet).
Gyakori, hogy az operátorok a biztonság kedvéért inkább küldenek ilyen esetekben adatlapot, nehogy valaki ellátás nélkül maradjon.
2. Lekérhetők az események a térképen is, ekkor az aktuális esemény helyéhez képest időtartam és terület megadása után megmutatja a rögzített eseményeket.
3. Ha adott időn belül azonos telefonszámról érkezik bejelentés, akkor lehetőség van az előző bejelentést kiegészíteni (az automatikus betöltött adatlapon) vagy azt új bejelentésként kezelni.
4. Természetesen manuálisan rá lehet keresni az adott telefonszámról érkező bejelentésekre (megadva további szűkítéseket is).

Az 1. és 3. nagyon hasonlónak tűnik, de mégis van eltérés. Az 1. esetben a hívás beérkezésekor egy figyelmeztetés jelenik meg, majd az adatlap irányítás felé küldésekor jelez a rendszer (ismét), és ajánl fel duplikációt. A 3.-ben pedig a hívás beérkezésekor van lehetőség az eredeti bejelentést bővíteni.

Ezen a héten a Nimród égett le Dobogókőn, erre is volt sok jelzés. Sok olyan is, ami erdőtűzről szólt (fél-egy órával a Nimródra szóló jelzés után). Lehetett akár másodlagos erdőtűz is, de leginkább a Nimród látszott égő erdőként. Vagy ki tudja!? :-?
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2259
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Harley » 2017. aug. 30. 21:53

Nekem lenne kérdésem. Ha jelzek egy tűzeset a 112-őn, aztán vissza akarom hívni őket, hogy további információkat közöljek. Ezt hogy kezeli a 112? Pl. a telefonszámom alapján kidobja nekik, hogy pár perccel ezelőtt melyik esettel kapcsolatban hívtam őket?
Avatar
szélkakas
slagmester
Hozzászólások: 394
Csatlakozott: 2011. máj. 25. 6:55

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: szélkakas » 2017. aug. 30. 21:46

Részemről ez a téma OFF, kedves, Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02, barátom.
 • „Jogost művelni legszebb árulás."
  Euripidész

szélkakas=(apu szds. 2003. aug. 27. 8:16)= Fejes József aki figyeli, figyelteti, hogy mit írok, teljesen képben legyen!
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. aug. 30. 18:49

Ez is egy megoldás a konstruktivitás jegyében, nekem spóroltál időt, fáradtságot.
Avatar
szélkakas
slagmester
Hozzászólások: 394
Csatlakozott: 2011. máj. 25. 6:55

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: szélkakas » 2017. aug. 30. 10:14

Giro írta:Szélkakas, küldtem neked pü-t még 08.14-n. Tudsz rá vlaszolni? Csak hogy haladjunk is a témában.
Paranoiás vagyok. Nem érdekel!
 • „Jogost művelni legszebb árulás."
  Euripidész

szélkakas=(apu szds. 2003. aug. 27. 8:16)= Fejes József aki figyeli, figyelteti, hogy mit írok, teljesen képben legyen!
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. aug. 30. 8:41

Szélkakas, küldtem neked pü-t még 08.14-n. Tudsz rá vlaszolni? Csak hogy haladjunk is a témában.
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. aug. 30. 8:32

Könnyen lehet, hogy az nem jut el a megfelelő helyre.
Szívesen megnéznék egy ilyet! Ha lenne egy operátori tevékenységet reklamáló lista, akkor azt tételesen ki lehetne elemezni, és következtetni a hibákra, a folyamatok problémás részeire.
És igen, a munka ilyen! A hibákból kell és lehet tanulni, ez alapján lehet a képzést, az eljárást, a rendszert módosítani. Az 'állami' szektorban sokkal nekezebben zajlanak ezek a folyamatok, a piacorinetált cégek reakciója gyorsabb (tudom, mert dolgoztam ilyen környezetben), lehetne tőlük tanulni.
Avatar
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 295
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2017. aug. 29. 14:14

A műveletirányításon vezetett hibalista elég tényszerű. Vagy az csak a saját főnökeink kielégítésére szolgál, nem megy tovább?
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. aug. 29. 13:04

Azért vagyok itt, hogy tisztábban lássatok és én is tisztábban lássak.
Ehhez ugye tények kellenek. Műszaki ember lévén a tényekből szeretek kiindulni, mikor véleményt formálok, ítéletet mondok. Valaminek a kijavítása a tények talajáról kiindulva lehetséges. Ha nem a tényekből indulunk ki, akkor előfordul, hogy amit teszünk, az eredménytelen lesz, esetleg még ront a helyzeten.
Van, akit érdekelnek a tények, szerintem neki tudtam újat mondani.

A 'kinek vagy kíváncsi' úgy hangzik, mintha egy paranoiás tenné fel, de lehet hogy csak rosszul értelmezem.
Avatar
szélkakas
slagmester
Hozzászólások: 394
Csatlakozott: 2011. máj. 25. 6:55

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: szélkakas » 2017. aug. 29. 9:06

Giro írta:Valóban van a sajtónak ilyen feladata. De mindezt a tényekre kellene alapozni. A cikkben épp a tényekkel van a probléma. Egyébként meg kár a sajtót a becsület lovagjának beállítani, már régóta nem az (irányítják jó részét).
Akkor nézzük:
"Hívtam a 112-t, ahol húsz percig faggattak ugyan már, hagyjuk a költői túlzásokat, húsz percig nem faggatnak senkit! vagy írja le hogy 4 perc vagy hogy hosszú ideig, de ne kamuzzon, szinte csak a melltartóm méretét nem kérdezték No comment!. Tíz percet ez nyilván szintén egy költői túlzás, semennyire nem tényszerűrugóztak például azon, hogy a központi sétányon lévő iskola, aminek a nevét is bediktáltam, hányas szám alatt van. Közben elárultam, hogy öntöttem egy kis vizet a fiú fejére, ezen kiakadtak, ho­­gyan tehetek ilyet egy fejsérülttel, aztán átkapcsoltak a 104-re. Gondoltam, itt gyorsabb lesz a dolog, hiszen egyszer már mindent bediktáltam, de tévedtem. Újra felvettek mindent, igaz, ez már csak tíz percig tartott nocsak, már a mentősöknek is 10 percig tart egy cím megszerzése? ez már ugye nem a 112 problémája?a korábbi húsz helyett. Szóltak, hogy maradjak a sérült mellett, mert ha nem találják a bediktált címen, én fizetem a kiszállás költségét – meséli Melinda. Két kislányával végül ott maradt a vérző fejű férfi mellett. A rendőrök szinte azonnal a helyszínre értek ez érdekes, mert nyilván ők is a 112-n keresztül értesültek az esetről, és „szakszerűen” felállították, majd áttessékelték a fejsérültet az árnyékos padra. A mentők fél óra elteltével jöttek ez ugye megint nem 112-es probléma, hanem a mentőké, irányítási vagy kapacitási problémát jelezhet.

A traktorbaleset kapcsán ezt írják: "Késve érkezett a segítség, a sérült meghalt. "
Ez ugye az orvosi vélemény szerint nem igaz állítás!

Hol van akkor a tényszerűség? Mi hihető el egy ilyen cikkből, mi alapul valós történéseken és mi képzelgésen avagy ferdítésen?
Pont az ilyen cikkek azok, amik alkalmasak a valós problémák, megoldandó feladatok eltüntetésére és a bulvár szintjére süllyesztenek dolgokat.
Azért kiváncsi lennék milyen céllal írsz ide ilyeneket? Mire és kinek vagy kíváncsi?
 • „Jogost művelni legszebb árulás."
  Euripidész

szélkakas=(apu szds. 2003. aug. 27. 8:16)= Fejes József aki figyeli, figyelteti, hogy mit írok, teljesen képben legyen!
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. aug. 29. 8:37

Valóban van a sajtónak ilyen feladata. De mindezt a tényekre kellene alapozni. A cikkben épp a tényekkel van a probléma. Egyébként meg kár a sajtót a becsület lovagjának beállítani, már régóta nem az (irányítják jó részét).
Akkor nézzük:
"Hívtam a 112-t, ahol húsz percig faggattak ugyan már, hagyjuk a költői túlzásokat, húsz percig nem faggatnak senkit! vagy írja le hogy 4 perc vagy hogy hosszú ideig, de ne kamuzzon, szinte csak a melltartóm méretét nem kérdezték No comment!. Tíz percet ez nyilván szintén egy költői túlzás, semennyire nem tényszerűrugóztak például azon, hogy a központi sétányon lévő iskola, aminek a nevét is bediktáltam, hányas szám alatt van. Közben elárultam, hogy öntöttem egy kis vizet a fiú fejére, ezen kiakadtak, ho­­gyan tehetek ilyet egy fejsérülttel, aztán átkapcsoltak a 104-re. Gondoltam, itt gyorsabb lesz a dolog, hiszen egyszer már mindent bediktáltam, de tévedtem. Újra felvettek mindent, igaz, ez már csak tíz percig tartott nocsak, már a mentősöknek is 10 percig tart egy cím megszerzése? ez már ugye nem a 112 problémája?a korábbi húsz helyett. Szóltak, hogy maradjak a sérült mellett, mert ha nem találják a bediktált címen, én fizetem a kiszállás költségét – meséli Melinda. Két kislányával végül ott maradt a vérző fejű férfi mellett. A rendőrök szinte azonnal a helyszínre értek ez érdekes, mert nyilván ők is a 112-n keresztül értesültek az esetről, és „szakszerűen” felállították, majd áttessékelték a fejsérültet az árnyékos padra. A mentők fél óra elteltével jöttek ez ugye megint nem 112-es probléma, hanem a mentőké, irányítási vagy kapacitási problémát jelezhet.

A traktorbaleset kapcsán ezt írják: "Késve érkezett a segítség, a sérült meghalt. "
Ez ugye az orvosi vélemény szerint nem igaz állítás!

Hol van akkor a tényszerűség? Mi hihető el egy ilyen cikkből, mi alapul valós történéseken és mi képzelgésen avagy ferdítésen?
Pont az ilyen cikkek azok, amik alkalmasak a valós problémák, megoldandó feladatok eltüntetésére és a bulvár szintjére süllyesztenek dolgokat.
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2259
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Harley » 2017. aug. 22. 17:30

OFF
A sajtó feladata, hogy rávilágítson a problémákra. Még akkor is, ha az állam mindent megtesz a problémák eltitkolása érdekében. Annyira NER sajtópert emlegetni.
ON
Giro
tömlőszállító
Hozzászólások: 112
Csatlakozott: 2017. júl. 31. 23:02

Re: 168óra

Hozzászólás Szerző: Giro » 2017. aug. 22. 17:22

Ez a cikk kiváló alapja lehet egy sajtópernek. Szokás szerint egyoldalú, az esetek kivizsgálásra nincs ismertetve.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3482
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Re: 112-es segélyhívó

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2017. aug. 20. 10:01

P/20 írta: Én is így gondolom. Tehát akik még merünk a fórumra írni, az lenne a feladat, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Amikor elkezdtem felpakolni az internetre a téves, pontatlan jelzéseket, azzal is az volt a célom, hogy a rendszerben lévő hibát kiküszöböljük. Sajnos a szakmai párbeszéd 2010 óta semmilyen téren nem működik. Így születnek a torz rendszerek, mart azok, akik belül vannak és látják a hibát, nem mernek szólni. Akik kívül vannak, meg hiába szólnak, mert erőből szakmapolitizálunk. És ez olyan szinten működik, hogy a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülésén, amikor a bizottság egyik tagja megkérdezte bakoni györgy főigazgatót, hogy hogy is volt az a pomázi eltévedés, a főigazgató egyszerűen hazudott. Ez az eset borítékolta a következő, majd az azt követő és az összes működési anomáliát, mert nem a problémát akarta megoldani a főigazgató, hanem letagadta, illetve hazudott.
A jelenlegi 112 rendszer tűzoltósági segélykérő része le van fojtva. Tudna ez jobban is működni, a technika is meg van hozzá, de szervezésileg le van fojtva. Így a tévedés, a késlekedés kódolva van a rendszerbe. És ezért nem egy operátor, vagy három operátor a hibás.
P/20, erre gondoltál?

Jegyzőkönyv
az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának
2012. április 17-én, kedden, 8 óra 36 perckor kezdődően,


„A hívószám egységesítése egy többlépcsős értesítési rendszert vet fel, ami szerintünk nem biztos, hogy hatékonyabb és gyorsabbá válik, mintha helyben befutó értesítést kaptak, illetve hívást kaptak a tűzoltóságok korábban egy-egy tűzesetről. Bár az Európai Unió elvárja a 112-es hívószám bevezetését, de nem tiltja a korábbi hívószámok megtartását.”

„A továbbiakban a kérdéseimet szeretném még megfogalmazni, mégpedig mindenki által ismert a pomázi eset, és hogy az átszervezés következtében a járművek és eszközök áthelyezése miatt felelősséget lehet-e vállalni azért, hogy a jövőben ilyen eset ne forduljon elő, tehát hogy mindenhol el tudják látni a védelmi feladatokat.”


„A pomázi esettel kapcsolatban itt válasszuk külön a dolgot. Volt egyszer egy tűzeset Pomázon, ahol a helyi riasztással kapcsolatos probléma merült föl, és volt egy ettől független felvetés, hogy a Dunakanyar védtelen, és így tovább.
Ami a tűzesetet illeti, azt kivizsgáltattam az illetékes Pest megyei igazgatósággal. Teljesen úgy, ahogy 2003-tól kezdve mindig, most is
a 105-ös segélyhívó a Pest megyei igazgatósághoz futott be, onnan rádión értesítették a szentendrei tűzoltóságot, a pomázi önkéntes vagy most már önkormányzati tűzoltóság híradó-ügyeletese hallotta a rádióforgalmazást, és ráriasztott, tehát téves címet adott meg. A beavatkozás, az önkéntes
vagy önkormányzati tűzoltóság téves címre riasztása a tűzesettel semmilyen összefüggésben nem volt. 2 perccel a tűzeset után, tehát még a riasztás előtt a helyszínre ért a hivatásos tűzoltóság egy beosztottja, aki ott lakik a szomszédban, de már őse tudott az épületbe bemenni, tehát a mentés ilyen értelemben nem szenvedett késedelmet.
A Dunakanyar ügyeiben az előző 8 év során Szentendrét meggyengítették, egy fél rajt elvontak onnan fecskendővel együtt, ezért ennek a megoldása most az, hogy a Dunakanyar öt településével megállapodtam, hogy egy tűzoltó őrsöt hozunk létre, Szentendrének egy hivatásos őrsét hozzuk ott létre az önkormányzatokkal együttműködésben, és akkor ez a dolog
megoldódik.”

http://www.parlament.hu/documents/stati ... 204171.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Válasz küldése