Online interjú Dr. Cziva Oszkárral

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Elköszönő

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 12:41

Tisztelt Fórumozók!

Ismételten köszönöm a kérdéseiket. Azt már látom, hogy ez a közel 4 óra nem volt elegendő, arra hogy kimerítő válaszokat adjak, főleg úgy, hogy jónéhány kérdés nem kifejezetten szakterületemet érintette. Természetesen amennyiben valakiben nyitott kérdés maradt azokra más fórumban akár közvetlenül is szívesen válaszolok. Remélem az Önök számára is olyan hasznos volt ez a virtulális beszélgetés, mint nekem. További munkájukhoz jó egészséget, sok sikert kívánok.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Re: TETRA

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 12:37

Fényképész írta:Tisztelt ezredes úr!

Először is, mint kivülálló, de bizonyos rálátással rendelkező, szintén gratulálok a tevékenységéhez és hozzáállásához.

Kérdésem nem konkrét, de mégis fontos lehet. Az új kommunikációs rendszerről olvastuk, halottuk hogy különösen drága, és esetleg még leállások is előfordulhatnak. Ténylegesen igaz, hogy havidíjas a rendszer, azaz készülékeknént havonta pénzbe kerül? A meglévő, bevált és főleg olcsón bővíthető rendszer fejlesztése nem lett volna jobb/hatékonyabb megoldás. A készülékek cseréje is hatalmas összegre rúg, ezekből fontosebb felszereléseket lehetne vásárolni. Van lényegi előnye az új rendszernek? Kérem, írja le véleményét!

Tisztelettel:

Bere Mario
fotóriporter
Tisztelt Bere Mario!

Nyilván az Egységes Digitális Rádió rendszer megvalósulásáról érdeklődik. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy már nincs arra időm, hogy konkrét válaszokat tudjak adni, de néhány dolgot megemlítenék. Az EDR kialakítása egy hosszú előkészítő munka után került döntésre, nagyon sok előnye lehet a rendszernek, amennyiben minden részen meg tud valósulni. Gondolok elsősorban a káreseti csoportok kialakítására, a GPS rendszer telepítésére, helyi kommunikációk kialakítására, stb. Sok előnye lehet a rendszernek, az biztos, hogy ma még nagyon sok kérdés is a működtetéssel kapcsolatos.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 12:30

maestro írta:Ezredes Úr!

Lőrince Jani ügyében érdeklődnék ( a XI. ker.-ben tűzoltó.)
Mint tudjuk, Jani vonulás közben elütött egy gyalogost, aki kilépett a villamos takarásából a tűzoltó autó elé.
Nagyjából ( ha lehet ezt állítani) ismerem a baleset körülményeit, mert ez év elején ott voltam a rekonstrukciónál, mikor az RTL Klub stábja is forgatott ezügyben. Akkor is a forgatás alatt nem egy baromarcú gyalogos, annak ellenére hogy annyian voltunk ott kamerával, mint a csillag az égen, simán gyalogoltak át a kereszteződésen a tilos jelzés ellenére.
Először kívülről láttam, (mivel az egyik kamera mögött álltam) mikor Jani a forgatáskor ugyanazt hajtotta végre mint a baleset idején. Ugyanúgy kék fénnyel szirénával ment, ennek ellenére a gyalogosokat nem igazán hatotta meg a közeledő tűzoltóautó.
Másodszorra bent ültem a tűzoltó autóban, és ismét pontosan majdnem az történt, mint az elütött gyalogos esetében. Villamos áll, tűzoltó autó jön kékfény szirénával, az idős mami minden gond nélkül lazán gyalogol ki a tűzoltó autó elé a villamos előtt. Még csak fel sem nézett, mi a ménkű szirénázik annyira. Ezt a jelenetet szándékosan hagyták annakidején a riportban, mikor adásba került Erre nem lehet mit mondani.

A kérdéseim:
Van e valami fejlemény Jani ügyében, mert nyáron járt felénk (Pécs) akkor még semmit nem tudott.

Kapnak e a sofőrök valami jogi segítséget, ha hasonló eset történik, mint a Janié? Úgy értem, van e olyan ügyvéd, aki kimondottan a közlekedési dolgokban jártas? Kérdezem ezt azért, mert ha jól tudom, Jani pont az akkori ügyvédje tanácsára tett vallomást az ügy elején. (ezért vonták be akkor a jogsiját).

Ha jól tévedek, Pesten is van vezetési gyakorlat. Felhívják e valami formában a sofőrök figyelmét erre a veszélyre, tudnak e ennél többet tenni valami formában, hogy az ilyen balesetek elkerülhetőek legyenek?

Úgy tudom, van Önöknél olyan jármű, amibe videó kamera van telepítve. Miért nem lehet látni olyan felvételeket, amik belűről mutatják a többi autóst, hogy viselkednek, ha jön a nagy piros autó?

Köszi a választ
Hamerli Endre
Tisztelt Hamerli Endre!

Nagyon sajnálatosnak tartom azt a tényt, ha egy szolgálati feladatát ellátó tűzoltó kerül meghurcolásra azért, mert mások a kéklámpa sziréna fontosságát figyelmen kívül hagyják. Sajnálatos módon nemcsak Lőrince János ügye van hasonló mederben.

Legutolsó ügyirata a Jánosnak 2004. november 24-én kelt, melyben a Bp-i VI. és VII. Kerületi Ügyészség a Vádiratot (a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt) megküldte a pesti Központi Kerületi Bíróságnak.
Egyébként a közbenjárásunkra a jogosítványt a Budaőrsi Polgármesteri Hivatal Okmányirodája 2004. április 28-án visszaadta. A bevonás 2004. április 19-i hatállyal történt.
A bíróság még nem jelölt ki tárgyalási időpontot, így új fejlemény nincs az ügyben.

A gépjárművezetők jogi védelmét természetesen igyekszünk ellátni, vannak olyan ügyvédek, akik kifejezetten közlekedési dolgokban jártasak. Másik két kérdésre röviden válaszolva, nincs olyan gépjármű Budapesten, amelyben rögzített videokamera van, azonban a gondolat mindenképpen hasznos, érdemes továbbgondolni az Ön felvetéséből adódóan.

A vezetési gyakorlatok rendszere működik, működőképes. Baleseteink többségében nem saját hibásak, így meglehetősen nehéz akár speciális képzést tartani a gépjárművezetők részére. Problémának látom azt, hogy rendkívül sokan alkalmazzák ma a megkülönböztető jelzést, akár olyan szervezetek is, amelyek talán megkérdőjelezhetőek. Ebből következően a civil gépjárművezetők már fel sem figyelnek a sziréna hangjára, hiszen naponta kb. tízszer hallják ugyanazt. A jogos kéklámpa használat csökkentésével bizton lehet eredményeket elérni ezen a téren.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 12:18

tűzember írta:Kedves Oszkár, Ön a főnököm, kérdezhetnék bármikor mégis inkább így névtelenül teszem, bár lehet nem is kérdezem.
Sok és okos kérdést tett már fel sok ismert és kevésbé ismert fórumlakó.
Én csak köszönöm azt, amit Önnek köszönhetek. Nem veszem el a kenyerét, a lehetőségét, hogyválaszolhasson,de akik azt kérdezik, miért szeretik önt, azoknak írom: mert mindenkin segít, mert ember és tűzoltó.
Azért mert Ön olyan a szolgálati helyén is ,mint más a családi körben otthon, és persze kit nem szeretnek, legalább otthon?
Gratulálok a sikereihez, és figyelem a válaszát, mint teszem azt a munkássága során, mert Öntől tanulhatok.
Köszönöm.
Tisztelt Tűzember!

Ön úgy fejezte be a hozzászólását, hogy köszönöm. Én szeretném megköszönni azt a pár sort, amit leírt. Az ilyen jellegű visszacsatolások további erőt adnak a munkámhoz és ha Ön valóban a közvetlen kollégáim közé tartozik, akkor majd érezheti a jövőben, hogy ennek hatására még nagyobb iramban fogunk dolgozni.


:-D
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 12:14

nazda írta:Tisztelt ezredes úr!

Engedjen meg az ország egyik keleti szegletéből is néhány kérdést!

1. Az Ön munkatársai, a fővárosi tűzoltók, jelentős létszámban igen-igen pozitívan nyilatkoznak a személyéről, tevékenységéről. Ami bizonyos tekintetben természetes is, de ennek ellenére megtenné, hogy kiemelné azon tulajdonságait ami ehhez a „minősítési szint” eléréséhez vezetett (ill. vezethet)!?
2. Ön szerint melyek azok a problémák akár fővárosi, akár tágabb értelembe véve hivatásos önkormányzati vonatkozásúak, amelyek megoldása nem feltétlenül pénz kérdése?
3. Eltudna képzelni olyat, hogy a jövőben néhány tűzőrség (kerületi tűzoltóság) köztestületként működjön? Válaszát kérem indokolja!
4. Ha olyan feladatot és hatáskört kapna, hogy meghatározhatná az OKF létszámát, bővítene, tartaná a jelenlegit, netán karcsúsítana? Választását kérem indokolja!
5. Melyik az a tűzoltó ügy amelynek sikeréért akár a szakszervezetbe is belépne?
6. Az Ön álláspontja szerint, van-e a jelenlegi tűzoltóképzésnek (az alaptól a legfelsőbbig) olyan pontja, eleme, időszaka amelyen a legrövidebb időn belül változtatni kellene?
7. Közreműködik-e valamely formában a tűzoltók felvételénél, ha igen, milyen módon és milyen egyéni szempontok szerint értékel?
8. Ha megosztaná velem(ünk) a szakmai pályafutása legmeghatározóbb sikerét és kudarcát ill. annak a rövid tapasztalatait azt külön megköszönném!
S talán még egy bónusz kérdést!?
- Melyek a legkedveltebb témái/topicjai a Lánglovagok Fórumán?

Köszönöm megtisztelő figyelmét és válaszait, üdvözlettel:
Tisztelt Nazda !

Köszönöm a kérdéseit. Külön öröm számomra, hogy nem fővárosi lévén komoly érdeklődést mutat a fővárosra tekintettel.

1. Én úgy gondolom, hogy az elismerés egy külső megítélés eredménye, amihez hozzátartozik az ember tulajdonságainak a számbavétele is. Nagy örömmel veszem azt tudomásul – mint bárki más – ha a tevékenységéről, a személyéről elismeréssel beszélnek, de képtelen vagyok kiemelni azokat a tulajdonságokat, amik ezt lehetővé teszik.
2. Legfontosabb probléma a kommunikáció hiánya. Itt nem elsősorban külső országos, helyi médiában való kommunikációra gondolok, hanem felelős vezetők, helyettesek, parancsnokok, azok helyettesei, stb. a saját szintjükön való párbeszéd hiányát értem. Nagyon sokszor olyan kérdések körül forog a vita, amely meggyőződésem szerint tárgyalásos módon, a kompromisszum keresésével megválaszolható lenne. Ezek a belső viták sok esetben a tűzoltóság külső megítélését is gátolja.
3. Az Ön által említett modell nem idegen a Lajtán túl lévő városokban, pl. München. Tehát elképzelhető, hogy valamikor a jövőben lesznek köztestületi tűzoltóságok Budapest közigazgatási határain belül. Nem tartom kizártnak. Ennek a feltételei jelenleg nem állnak rendelkezésre, a kérdés nincs napirenden, és azt sem tudom megjósolni, hogy hogyan tudna kialakulni. Nem kell feltétlenül a tűzőrségek darab, illetve létszámát csökkenteni annak érdekében, hogy köztestületi tűzoltóságok is tudjanak működni. Ennek a megvalósításához nagyon komoly előtanulmányok szükségesek.
4. Jelenleg nem vagyok abban a helyzetben, hogy erre vonatkozóan konkrét választ adjak. Amit az előző válaszom is érintett, minden egyes átszervezéshez komoly előtanulmányok szükségesek. Azok hiányában nem valós szervezeti felépítés alakulhat ki. A tanulmányok alapját a konkrét igénybevételek igénye kell, hogy meghatározza és a feladathoz kell létszámot rendelni. Fordított esetben komoly problémákkal nézhetünk szembe, amikor a meglévő létszámhoz keressük a feladatot.
5. A FTSZ-nek jelenleg is tagja vagyok, nagyon sok olyan tűzoltókat érdeklő ügy van, amelyeket természetesen - mint minden tűzoltó - jómagam is támogatok.
6. Véleményem szerint határozottan külön kell választani a tűzoltók képzését (szervező) a polgár védelmi szakemberek képzésétől. A katasztrófavédelmi képzés nem lehet önálló képzés, szerintem az alapszakmákra épülve kiegészítő képzésnek kell tekinteni.
7. A tűzoltók felvételére egy rendszert dolgoztunk ki, mely több elemből áll. A jelentkezőknek előzetes pszichológiai, fizikai vizsgálatokon kell átesnie mielőtt a BM orvosi vizsgálatra elküldjük őket. Az általunk tartott vizsgálati módszerekben természetesen részt veszünk. Az alkalmas minősítéssel visszaérkezett kollégák közül választjuk ki azokat a személyeket, akik elsősorban PÁV vizsgával rendelkeznek. Olyan szakmai ismeretük van, ami szükséges a tűzoltói feladatok ellátására, pl. villanyszerelő, ács, állványozó, autószerelő, karosszérialakatos, stb. Végül, de nem utolsósorban figyelembe vesszük a jelentkező lakhelyét is.
8. Ha megengedi, két „sikert” is megemlítek. 1986-ban mint beosztott tűzoltó vettem részt a Microelektronikai Vállalat tűzeseténél, majd 1998-ban Jászberényben, az Electrolux hűtőgépgyár tüzénél, tűzoltásvezetőként tevékenykedtem. A második eset röviddel a tűzvédelmi törvény megalakulása után volt. Forrongtak a tűzoltó indulatok a hivatásos önkormányzati, az állami, az önkéntes és a létesítményi tűzoltóságok körül. Ennél a tűzesetnél mindez pillanatok alatt félretevődött és a négy szervezet képviselői egy emberként, egy szervezetként – mint tűzoltók – hajtották végre a feladatokat. Erre az időszakra és erre a tűzesetre sokszor és nagyon szívesen emlékszem vissza, mert itt valóban a tűzoltáson, kárelhárításon volt a hangsúly, amiből ma is nagyon sokan sokat tanulhatnak.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Fényképész
kapacsmester
Hozzászólások: 295
Csatlakozott: 2004. okt. 04. 13:25
Kapcsolat:

TETRA

Hozzászólás Szerző: Fényképész » 2005. dec. 06. 11:57

Tisztelt ezredes úr!

Először is, mint kivülálló, de bizonyos rálátással rendelkező, szintén gratulálok a tevékenységéhez és hozzáállásához.

Kérdésem nem konkrét, de mégis fontos lehet. Az új kommunikációs rendszerről olvastuk, halottuk hogy különösen drága, és esetleg még leállások is előfordulhatnak. Ténylegesen igaz, hogy havidíjas a rendszer, azaz készülékeknént havonta pénzbe kerül? A meglévő, bevált és főleg olcsón bővíthető rendszer fejlesztése nem lett volna jobb/hatékonyabb megoldás. A készülékek cseréje is hatalmas összegre rúg, ezekből fontosebb felszereléseket lehetne vásárolni. Van lényegi előnye az új rendszernek? Kérem, írja le véleményét!

Tisztelettel:

Bere Mario
fotóriporter
FényKépÉsz
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 11:49

|BTSZ^diák| Csabi írta:Tisztelt főosztályvezető úr!

Az első kérdésem a BTSZ XXI. diákcsapathoz kapcsolódik. Hogy látja a BTSZ XXI. jövőjét, és miben látja a fejlődését?

A második a bázis szerekhez. Mikorra várható, hogy lecserélik a Ford Transit légzőbázis járműveket (elsősorban az I/bázist), és milyen típus várható?

Köszönettel:
Maár Csaba
Tisztelt Maár Csaba !

A BTSZ XXI. Diákcsapat megalakítása egy nagyon jó kezdeményezés volt. Sajnálatosnak tartom, hogy néhány gyerek viselkedése miatt problémák merültek fel a nyári táborozáskor, de ebből is lehet tanulni. Meggyőződésem, hogy a diákcsapatot továbbra is működtetni kell, ezzel példát kell mutatni más kerületeknek is. Ez mind a gyermekek szabadidő eltöltésére vonatkozóan, mind az utánpótlás nevelésében fontos szerepet játszik.

Második kérdésre a bázis szerek lecserélésére vonatkozó folyamat elkezdődött. 2 db új típusú gépjármű (IVECO) már beszerzésre került, a málha kialakítása folyamatban van. Jövő év első negyedévében rendszerben lesz.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 11:44

Danka János írta:Tisztelt ezredes úr!
Bár jómagam nem vagyok fővárosi, de azért itt-ott, hosszabb-rövidebb ideig találkozok FTP-s kollégákkal, és hát nem utolsó sorban olvasom eme Fórumot is rendszeresen.
Három kérdés merült fent bennem:
1. Érzi-e Ön és valósnak tartja-e, illetve próbál-e valamit tenni a Roham és a kerületiek között tapasztalható ellentét ügyében?
2. Nem érzi-e úgy, hogy a TCS "elnyomja" a kerületi (potenciális) TV-ket? Értve ez alatt azt, hogy a TCS esetleg vonul olyan esetekhez is, ahová nem lenne feltétlen szükséges, így kevésbé bontakozhatnak ki pl. a szolgálatparancsnokok, mint tűzoltásvezetők.
3. Kap-e olyan információkat, hogy néha túlzott erő-eszköz lett leriasztva alapvetően kisebb esetekhez? Ha igen, akkor tervez-e valamilyen intézkedést?
Köszönettel: Danka János
Tisztelt Danka János!

Meggyőződésem, hogy a roham és a kerületiek között lévő ellentétek sok esetben mesterségesek és néha apró érdekellentétekből nőnek ki. Ugyanezek az ellentétek jelen lehetnek kerület és kerület között is, csak az nem kap ekkora publicitást. A nagy „roham” utálatnak kicsit ellentmond, hogy náluk nincs létszámhiány, az SMP parancsnoka többször is válogathat az oda vágyók kollégák közül. Ebből én azt szűröm le, hogy van kihívás, van presztízs rohamosnak lenni. Nyilván annak keserű a pirula, akit nem választanak be.

A második kérdésére válaszolva azt kell mondanom, hogy nem érzem úgy, hogy elnyomja a csoport a kerületi tűzoltásvezetőket, szolgálatparancsnokokat. Meggyőződésem, hogy ez a rendszer jó és működőképes, az emberi kapcsolatok sok esetben megoldást jelentenek a felmerült problémák tisztázására. Tisztában kell lenni azzal, hogy a tűzoltási csoport nem veszi át minden esetben a tűzoltás irányítását a szolgálatparancsnoktól, azonban ott marad a helyszínen, ezzel nyilván a felelősség kérdését is magára veszi, de szükség esetén segítséget tud nyújtani a fiatalabb kollégáknak. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon is meglehetősen nagy a fluktuáció, szolgálatparancsnoki, szolgálatparancsnok-helyettesi beosztásokban (51) nagyon sok tehetséges fiatal kolléga került kinevezésre, akik közül bizony még sokan igénylik a gyakorlati segítséget.

A harmadik kérdésre válaszolva. Nagyon fontos kérdés egy szervezet megítélésében, hogy azok az állampolgárok, akik védelmét ellátjuk, hogyan ítélik meg a szervezet reagálóképességét. Ez lehet alulreagálás illetve túlreagálás. Nyilván a népsűrűségből adódóan, a forgalmi akadályok leküzdéséből adódó, közlekedési nehézségekből adódóan a fővárosból riasztott szerek sok esetben túlreagáltnak tűnhetnek azon tűzoltók számára, akik sajnos nem rendelkeznek ilyen lehetőségekkel. Riasztásaink során gyakorlatilag kizárt a szubjektív megítélés, a riasztandó szereket egy erő gazdálkodási és riasztási rendszer segítségével a számítógéprendszere ajánlja fel. Természetesen ezeket az adatokat mi vittük fel a gépre, tehát a mi döntésünk értelmében működik ilyen vagy olyan módon a rendszer. Szeretném hangsúlyozni, hogy Budapest ma már egy túlzsúfolt világváros, akinek a riasztási rendszerét Bécshez, Berlinhez, Prágához kell viszonyítani. Egy-egy esemény felszámolására célszerű több irányból gépjárműveket elindítani, mert a nagyméretű gépjárművekkel a túlzsúfolt utcákban egyáltalán nem biztos, hogy a legközelebbről induló gépjármű elsőnek érkezik meg. Mindezeket figyelembe véve úgy vélem, hogy a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság riasztási rendszere megfelelő, nem túlreagált.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Re: Tisztelet!

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 11:23

halandzsa írta:Tisztelt Dr. habil. Cziva Oszkár!

Szeretném tiszteletemet nyilvánítani; önnél jobb embert az FTP-n még nem láttam. Nem csak emberileg de szakmailag is Ön a legjobb. Gratulálok a sikeres dolgokhoz(sorolom):
-MMSZ elnöke és alapító tagja
-ZMNE külső alapító tag
-Fóiskolai docens
-A doktori szolgálat alapítója
-A szakmai verseny kitalálója
-Az első tűzoltó-rekordkísérlet kitalálója
-Sok-sok kitüntetésért (PhD fokozat, habilitáció..)
-stb

További sikerekben gazdag jó munkát, és Erőt Egészséget kívánok!

Üdv!
NévtelenKatona
Tisztelt Névtelen Katona!

Köszönöm az elismerő szavakat. Nyilván a felsorolás mellett felmerül a kérdés, hogyan lehet mindezt a napi feladatok mellett ellátni. Két dolgot szeretnék kiemelni. Az egyik a családom támogatása, amely elsősorban az úgynevezett tudományos, oktatói munkában jelenik meg. A másik ami a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon elért sikerekre vonatkozik, az viszont egy csapatmunka eredménye. Ön is tisztában van azzal, hogy csak egy rendkívül jó kollektíva képes néha erőn felüli teljesítményekre. Be kell vallanom, hogy szerencsés ember vagyok, mind a családomban, mind a kollégáimban azt a támogatást kapom, amely szükséges ahhoz, hogy az Ön által felsorolt eredményeket elérjem. Még egyszer köszönöm az elismerő szavakat.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 11:22

belvar írta:T. Ezredes Úr!

Az a tiszteletteljes kérdésem lenne, hogy valóban megszűnik-e a budai
roham?
Tisztelt Belváros!

Természetesen nincs erről szó, ha Ön tud valamit kérem értesítsen.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 11:21

nero írta:Tiszthelyettes és közép-buda kérdéseikből azt lehet levezetni, hogy létezik valamiféle vizsgálat, amely eldönti a parancsnoki rátermettség kérdését.
Nem ismerve a pesti kinevezési rendszert, de a.szolgálatparancsnokot, annak bármilyen okú - szabadság, vezénylés, betegség - távolléte esetén a szolgálatparancsnokhelyettes helyettesíti. Ebben az időszakban a helyettes a szolgálatparancsnok.
Ezek után a kérdésem , az a személy, akit a pszihikai vizsgálatuk alkalmatlannak tart egy beosztás betöltésére, mint helyettes, helyettesitheti-.e elöljáróját?
N.R.
Tisztelt Nero!

Akkor nézzük át még egyszer.
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon korcsoporttól és beosztástól függően rendszeres pszichológiai vizsgálatnak vannak alávetve a kollégák. Aki nem felel meg a követelményeknek, nem töltheti be a beosztást. Az Ön által feltett kérdések logikáját követve azt kell mondanom, hogy jogosak a felvetések. Az ebben rejlő dilemmákat felismerve, Fővárosi Parancsnok Úr döntése értelmében ez év december 31-ig a vizsgálati rendszert értékelni kell és annak tapasztalatait levonva a szükséges módosításokat kezdeményezni kell. Bízom benne, hogy az értékelést és a szükséges módosításokat követően mindenki számára elfogadható és jogszabályoknak megfelelő vizsgálati rendszer kerül kialakításra.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 11:01

közép-buda írta:Főosztályvezető úr! Csatlakozva Tiszthelyetes kérdéséhez, a tények, tűzőrségünkön visszavonták szolgálatparancsnokunk megbízását, mivel az FTP pszichológusainak állítása szerint arra alkalmatlan, de szolgálatparancsnokhelyettesnek alkalmas! A leváltott parancsnokunkban megbíztunk, vele bárhol, bármikor félelem nélkül dolgoztunk. Csoportunkban a bizonytalanság, az elkeseredés kezd eluralkodni, az újonnan kinevezett parancsnok személye végett! Ismerjük az új parancsnok szakmai felkészületlenségét, igaz ö a pszichológiai tesztet sikeresen kitöltötte. Gondolom ön is tudja, hogy a már kinevezett vezetőket, e házi pszichológiai tesztre köteleznék, igen nagy számban felakadnának a rostán.
Tisztelt Közép-Buda!

A kinevezés rendszeréről - Tiszthelyettes részére - adtam választ, kérem hogy azt, illetve a következő kérdésre (Nero) adott válaszomat kezeljék egyben.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 10:56

Tiszthelyettes írta:Tisztelt főosztályvezetö úr nem akarok kellemetlent kérdezni ne is válaszoljon ha nem tud vagy nem akar .De mondja meg hogy lehetcséges az hogy a pszihikai vizsgálaton valaki az eddigi beosztásánál csak az eggyel alacsonyab beosztásba alkalmas. Persze a régi beosztásában továbra is hellyetesként szolgál. Vagy lehet hogy az ön tudtta nélkül valakinek kedvezni kel, ez olyan kiskirályoskodo nem? Lehet hogy az ön szava a beosztásokn odaitélésénél kevésbé esik latba?Az eset nemrég történt és ezen a forumon is szeretnénk tíltakozni ez ellen mert akiröl szo van az jó tüzoltó és ember mint akár ön is. Válaszát köszönjük.És ha tud kérjük intézkedjen is.
Tisztelt Tiszthelyettes!

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Pszichológiai Osztálya által elvégzett vizsgálatok kötelezőek a beiskolázásoknál illetve a magasabb beosztásba való kinevezéshez. Ezek a vizsgálatok egyelőre a tűzoltóságon belül egyedülállóak, céljuk az, hogy a beosztást a legmegfelelőbb emberek töltsék be. Ez az egyik feltétele a kinevezéseknek. A másik feltétele az én egyetértésem azok után, ahogy az őrségparancsnok, kerületi parancsnok javasolja. A Fővárosi Parancsnok Úr a kinevezési parancs aláírása előtt minden esetben kéri a véleményemet, tehát olyan nem fordulhat elő, hogy úgy történik kinevezés, amiről esetleg nem tudnék. Azt viszont szeretném hangsúlyozni, hogy ha egy pszichológiai szakvélemény alapján X.Y. alkalmatlan a beosztás ellátására, akkor nekem nem áll sem szándékomban sem módomban őt beosztásba „helyeztetni”.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 10:33

CSD-344 írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Az előttem szólóhoz hasonlóan én is az Önkéntesekről kérdeznék.

Miként értékeli Ön a működési területükön dolgozó Önkéntesekkel való együttműködésüket?
Követendőnek tartja ezt a kezdeményezést?
Pótolható lenne ezzel az országban a védelmi lefedettség?


Munkáját tisztelve maradok: Tibor
Tisztelt Tibor!

Néhány gondolatot a tűzoltó egyesületekre vonatkozóan az előző válaszomban leírtam. Itt Önnek csak hangsúlyozni szeretném a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság teljes megelégedettségét az elsődleges működési körzetünkben működő tűzoltó egyesületekkel kapcsolatosan. Talán kevesen tudnak arról, hogy a jó kapcsolatunk egyik eredménye az úgynevezett sms-ben történő értesítés, amely azt takarja, hogy a tűzoltó egyesületekhez tartozó kül- és belterületekről érkező jelzésekről sms-ben értesítjük a tűzoltó egyesületeket, a riasztásra kerülő hivatásos egységek értesítésével egyidőben. Ez a rendszer követendő példa lehet az ország más területén is.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Re: Önkéntesek

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 10:19

backdraft írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Jómagam a budapesti tűzoltóságot, mint az országban egyedül állót tekintem. Olyan szempontból, hogy neki sokkal magasabb a vonulási száma bármelyik nagyobb, kisebb városénál. Természetesen a lakó sűrűség is egyedülálló feladatok elé állítja tűzoltóit.

Mégis ettől most eltávolodva szeretném megkérdezni Öntől, hogy miként látja a magyar tűzoltóság, tűzoltás helyzetét?
Mi a véleménye az Állam által hanyagolt Önkéntes Tűzoltó Egyesületekről, azok munkájáról?

Köszönöm megtisztelő válaszát és munkájához jó erőt egészséget kívánok.


Tisztelettel: Kovács
Tisztelt Kovács Úr!

Ma Magyarországon a tűzvédelem a területvédelemre épül. Ez nyilván a háború utáni időszakban alakult ki. Az önkéntes tűzoltóságok látták a legnagyobb kárát az állami tűzoltóság megalakításának. De nem siránkozni, hanem előre nézni kell, véleményem szerint törekedni kell a területvédelemből kitörve a településcentrikus alapok megvalósítására. Ennek a rendszernek alappillérei a hatékonyan működő tűzoltó egyesületek, illetve az önkéntes tűzoltóságok. Az ország gazdasági helyzete több hivatásos tűzoltóság felállítását – úgy gondolom – nem bír el. Az is igaz, hogy sem a tűzoltó egyesületet, sem önkéntes tűzoltóságot nem lehet politikai akarattal létrehozni, ezeket a szervezeteket csak a belülről jövő kezdeményezés alapján lehet bátorítani és segíteni.

Az elsőleges körzetünkben 6 db olyan tűzoltó egyesület van, akikkel szoros szakmai és baráti kapcsolatot tartunk fenn. A konkrét beavatkozásoknál sokszor nyújtanak hatékony segítséget a hozzájuk később kiérkező egységeinknek. A vonulási távolságok miatt helyenként bizonyára jobb lenne a köztestületi forma, de ezt minden esetben a tűzoltó egyesületnek és a képviselő testületnek közösen kell eldöntenie.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:56

K. Tamás írta:T. Cziva Oszkár!

Miként látja a speciális mentők helyzetét? Mint a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének elnöke mit tudott tenni idáig a helyzet javításárért? Milyen megoldást javasolna? Olvassa-e a lánglovagok speciális mentők topikját, ami ugyan szakmainak nem nevezhető, de magáért beszél.
Tisztelt K. Tamás!

Elöljáróban azt szeretném leszögezni, hogy azok a speciális mentő egységek, akik a különböző káreseteknél a fegyelmezett munkavégzésre képesek és megfelelő hivatástudattal rendelkeznek, valóban nagy segítséget jelenthetnek a tűzoltóknak. Bizonyos helyzetekben ez egy hiánypótló tevékenység. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében vállaltam el a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének elnöki tisztségét, azzal a céllal, hogy a szövetséget elfogadtassam a katasztrófavédelem illetékes vezetői részére. A szövetség célkitűzései között szerepel, hogy csak olyan tagegyesületek érdekeit képviseli, amelyek megfelelő humán és technikai felkészültséggel, vizsgákkal rendelkeznek. Úgy gondolom, hogy ma a szövetséget ismerik ebben az országban, a szövetséghez tartozó tagegyesületek sikeresen hajtottak végre feladatokat országhatáron belül és kívül is. Hangsúlyozom, hogy nem reklám célzattal, hanem valódi munkavégzés érdekében indultak útnak. Sajnos ezen kívül több eredményt nem tudtam elérni – igaz, hogy csak ennyit is vállaltam -, túlságosan sok intrikát tapasztaltam a szervezetek működése körül, mindvégig fontosabb szempontként jelent meg a másik szervezet bántása, szidalmazása, vélt vagy valós sérelmek felhánytorgatása. Ezeknek a problémáknak a felismerését követően úgy döntöttem ezév augusztusában, hogy lemondok az MMSZ elnöki posztjáról. Azóta az éves közgyűlésünk ezen döntésemet elfogadta, jelenleg cégbírósági ügyintézése van folyamatban.

A Lánglovagokon belül a Speciális Mentők „topikját” egy darabig figyelemmel kísértem, azonban az ott olvasottak néha mosolyra késztettek, de több esetben elborzasztottak. Sajnos konkrét megoldást nem látok, bár az egy asztal mellett néhány fröccs elfogyasztása minden érdekelttel egyidőben, hangsúlyozom egyidőben, sokat jelentene.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:38

martomi írta:
gabesz írta:Tisztelt Ezredes Úr!

A kérdésem a felújított "kis mercik"-kel kapcsolatos. Több kollégától is hallottam és magam is tapasztaltam, hogy a ráncfelvarráson átesett fecskendők nem megfelelőek. Pl. nem fér be a feszítő vágó, a légzőkeret, a redőnyök csak heteket bírnak ki. Ezek csak kiragadott példák a számos hibából. Érdekelne, hogy a rossz munkából adódó költségeket ki viseli, történik-e egyeztetés a kerülettel az igényeket illetően, ha igen miért fordulhatnak elő ilyen durva hibák? Továbbá szeretném megkérdezni lát e esélyt könnyű kategóriájú fecskendők beszerzésére?
Válaszát előre is köszönöm!
Csak kiegésziteni szeretném a kérdést.
A 13-on találhato mercinnek nincsenek fiokjaik csak a helyük van kialakitva. a villamos emelési felszerelést csak darabokban lehet barakni az ülés alá,rögzités nélkül . A 68-as fürész csak keresztben fér el elfglalva egy egész fakkot.Ha a parancsnokságon nincs 150-cn es szívotömlö nem tudja felmálházni a 200-cm es.
Tisztelt Martomi!

Lehet, hogy máshogy volt az eredeti málhatér kialakítás és más felszerelésekkel volt megvalósítva. Nem volt egységes a fővárosnak az 1000-es mercik málhatér kialakítása és a málházott eszközök is különbözőek voltak. A jelenlegi felújítás kapcsán azért céloztunk meg 1 db gépjárműfecskendőt, mint etalont, hogy a fecskendők különbözőségének valamiféle gátat vessünk. Tisztában vagyok azzal, hogy vannak elengedhetetlen felszerelések, amelyeket szállítani kell, s ezeket biztonságosan kell rögzíteni. A leírt problémákat súlyosnak tartom, napokon belül kezdeményezni fogok egy gépjármű megtekintést.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:33

csakén írta:Tisztelt Főosztályvezető Úr!

Ismereteim szerint a Fővárosi Készenléti Egészségügyi Szolgálat felállítása az Ön konzekvens törekvésének egyike. A fővárosi és a nemzetközi példák alapján, a Tűzoltóság égisze alatt az országos lefedettség érdekében, szükségesnek látja-e a KESZ –nek a továbbfejlesztését?
Tisztelt Csakén!

A Készenléti Egészségügyi Szolgálat létrehozása a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon az önkormányzat és a szakmai vezetés közös elhatározásának gyümölcse. Létjogosultságát és fejlesztésének szükségességét az éves során a szolgálat tevékenységével igazolta. Ez a fejlesztés a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság működési körzeteit érintően realizálható.

A Készenléti Egészségügyi Szolgálat létrehozásakor elsődleges célunk a káresetek alkalmával a „kordonon” belüli egészségügyi ellátás személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése volt. Olyan orvosokat, ápolókat tartunk készenlétben, akik gyorsan a helyszínre érkeznek, és — kiképzésüknek, felszereléseiknek köszönhetően — képesek azon a területen is ellátásban részesíteni a sérülteket, ahol az ezen feladatok végzésére létrehozott szervezetek tevékenységüket folytatni nem tudják.

Országos szinten való bevezetése indokolt lehet, de annak létjogosultságát nagyon alapos előtanulmányokkal kell alátámasztani. Ilyen tanulmányok jelenleg nem készültek, azonban tudomásom szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság foglalkozik a gondolattal erre vonatkozóan, sőt ennek érdekében bekérték tőlünk a Doktor Szolgálat megalapítására, működtetésére vonatkozó adatainkat.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:24

gabesz írta:Tisztelt Ezredes Úr!

A kérdésem a felújított "kis mercik"-kel kapcsolatos. Több kollégától is hallottam és magam is tapasztaltam, hogy a ráncfelvarráson átesett fecskendők nem megfelelőek. Pl. nem fér be a feszítő vágó, a légzőkeret, a redőnyök csak heteket bírnak ki. Ezek csak kiragadott példák a számos hibából. Érdekelne, hogy a rossz munkából adódó költségeket ki viseli, történik-e egyeztetés a kerülettel az igényeket illetően, ha igen miért fordulhatnak elő ilyen durva hibák? Továbbá szeretném megkérdezni lát e esélyt könnyű kategóriájú fecskendők beszerzésére?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Gabesz!

A „kis mercik” felújítása egy szükséges, áthidaló megoldás, mivel sajnálatos módon könnyű tömegosztályú gépjárműfecskendők nem szerepelnek — remélhetőleg csupán egyelőre — a kiírt pályázatok között.

A felújítások megrendelésének alapját a Józsefvárosi Tűzőrség „kis mercije” képezte, ez a jármű került elsőként felújításra és a málhatér kialakításánál az ott meglévő paramétereket vettük alapul. A felújítás hiányosságairól jómagam is hallottam, de azok kijavítása tudtommal már megtörtént. Volt olyan, hogy a járművet már a műhelyből sem hozták el, hisz ott fény derült néhány hibára. Javasolom, hogy a használat közben feltárt és a felújításhoz kapcsolható problémákat kérem az észlelést követően, a lehető legrövidebb időn belül jelezzék az Anyagi és Technikai Főosztály felé, hogy garanciális jogosultságunkat érvényesíteni tudjuk. Ezzel a költségviselésre vonatkozóan is tudok válaszolni: A gépjárművek még garanciával rendelkeznek, tehát plussz költségbe a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság részére nem kerül.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Re: Tisztelt Ezredes Ur!

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:17

schcaesar írta:Tapasztalom, hogy a vonulos allomany koreben on igen nagyrabecsult helyen szerepel. Mindig tisztelettel beszelnek onrol meg a hata mogott is. Talan sokat segitene ha megosztana velunk a "titkat" igy segitve a mostani es leendo vezetoket.

egy vonulos :-D
Tisztelt Schcaesar!

Köszönöm az elismerést, bár én úgy gondolom, hogy ennek semmi különösebb titka nincs, a jelenlegi és a leendő vezetők nem szorulnak az én ezirányú segítségemre.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:14

masodperc írta:Tisztelt Cziva Oszkár!

Évekkel ezelőtt még számos „médiasztár” tűzoltó köszönt vissza a képernyőről. Romanek Róbert nyugdíjba vonulásával talán ki is jelenthetjük, most már az emberek legfeljebb Dobson Tibor nevét és arcát ismerik. Hová lettek a nagy nevek? Hová lettek a fővárosi tűzoltók a tévéképernyőről?

Tisztelettel,

mp
Tisztelt Másodperc!

Örülök neki, hogy megemlékezik egyik kollégánkról, aki nemrégiben vonult nyugállományba, de ne feledkezzünk el arról, hogy Romanek úron kívül még jó néhányan nyugállományba vonultak. A „médiasztár” kifejezés számomra kicsit furcsa, hiszen ezek a kollegák elsősorban szakmai hivatásuknak, önfeláldozásuknak köszönhetik az elismertségüket és sosem jelentett kihívást a médiában való megjelenés. Konkrétan válaszolva a kérdésére, le kell szögezni azt a tényt, hogy hatalmas versenyfutás alakult ki a médiában a hírelsőségért. Ennek következménye, hogy a sajtó munkatársai nem képesek megvárni a káreset teljes felszámolását, sok esetben a tűzoltók még teljes lendülettel dolgoznak, de a tudósítást szállítani kell. Ebben a szakaszban a tűzoltásvezetőnek avagy a sugarat fogó tűzoltónak nem áll módjában nyilatkozatokat tenni, holott jómagam is szívesen látnám őket jóval gyakrabban a televízió képernyőjén. A szóvivő működése éppen ezt az időintervallumot tölti ki. Ő rendelkezik bizonyos információkkal, melyeket meg tud osztani a sajtó képviselőivel, még a káreset teljeskörű felszámolás előtt.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:11

Big Gabi írta:Tisztelt Ezredes Úr!

Dr Holló kérdését folytatva, berkeken belül terjedő hír, hogy a budai oldal védelmének hatékonyabb lefedése érdekében, a Közép-budai Tűzőrségen elhelyezve újabb „Doktor szolgálat” kerül beállításra. A hír valós vagy csak folyosói pletyka?

Köszönöm válaszát.
Nagy Gábor
Tisztelt Nagy Gábor!

Köszönöm a kérdését Dr. Holló kérdésére válaszolva már utaltam rá, hogy az FTP vezetésének igen komoly szándéka, hogy még egy Doktor Szolgálatot fel tudjon állítani, ennek természetesen anyagi feltételei vannak. Amennyiben ezek a feltételek megteremtődnek, én úgy gondolom jövő év első felében nagy eséllyel készenlétbe tudjuk állítani a második Doktor Szolgálatot. A területi elhelyezése jelenleg még nyitott kérdés, kézenfekvőnek tűnik a Közép-Budai Tűzőrség is, bár én úgy gondolom célszerű lenne közelebb hozni a városközponthoz.
Még elemezzük a Doktor Szolgálat igénybevételeit. A tényleges vonulások tapasztalatai még befolyásolhatják az elhelyezést. Remélem hamarosan konkrét kérdéssé válik a második Doktor Szolgálat elhelyezése.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:08

Dr. Holló írta:Tisztelt Főosztályvezető Úr!

Le kell szögeznem, ahhoz nem fér kétség, hogy a Doktor szolgálat bevált. Mégis, miként látja, milyen gyengeségei vannak az egységnek, miként lehetséges a további fejlesztése.

Köszönöm válaszát.

Dr. Holló
Tisztelt Dr. Holló!

Rendkívül örülök, hogy úgy érzik bevált a Doktor Szolgálat, ezt a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetése is így érzi. Nyilván minden szervezetnél lehet gyengeségeket találni, bár én azt az álláspontot követem, hogy elsősorban a pozitív jelenségekből kell erőt meríteni, gyengeségből viszont tanulni. Mivel a gyengeségre kérdezett, elsősorban az „egyedüliségét” kell kiemelnem, aminek következtében nem képes bizonyos káreseteknél jelen lenni. Másrészt az évi nagyszámú vonulás (kb. 1500 eset) rendkívüli leterheltséget jelent a kollégáknak, a fejlesztés területén nyilván vannak orvos-szakmai elképzelések, illetve szolgálatszervezési szervezések. Terveink között szerepel még egy Doktor Szolgálat felállítása.
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Re: 1 kérdés

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:06

juci írta:Tisztelt Cziva Úr!

Nem tudom, hogy Ön e a kompetens személy kérdésem megválaszolásában, de sajnos más fórumot nem találtam, ahol kérdésemet feltehetném.
Bizonyára sok probléma merül fel a tűzoltói fizetésekkel kapcsolatban, de a kérdésem az lenne, hogy egy ismert mobilszolgáltatónál meghírdetett akció, -mely szerint BM alkalmazottak vásárolhatnak kedvezményesen készüléket- az miért CSAK a tűzoltókra nem vonatkozik? Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen segítséget/akciót minden BM dolgozó igénybe vehet kivéve a tűzoltókat? Ezt rendkívül igazságtalannak tartom!
Amennyiben Ön nem is tudná megválaszolni kérdésemet, biztosan előbb tud a megfelelő személytől információt kérni erre vonatkozóan.

Segítséség előre is köszönve, maradok Tisztelettel:

Judit
Tisztelt Juci!

A feltett kérdésére vonatkozóan azt kell mondanom, hogy nem vagyok benne kompetens, azonban szerencsére volt időm utánanézni és az alábbi tájékoztatást kaptam a „tűzoltói előfizetésekkel” kapcsolatban.
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság a Pannon GSM-el kötött együttműködési megállapodást, melynek keretében különböző kedvezményben részesít bennünket.

Nagy Gábor úrtól kaptam az alábbi tájékoztatást:
„A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete védnöksége alatt 2002. novembere óta egy ismert mobil szolgáltató által meghirdetett kedvezményes tarifával rendelkező tarifa csomag működik, amely kedvezményes készülék árakat is tartalmaz, amely nagy segítséget jelent tűzoltó kollégáinknak.”
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Avatar
Dr. Cziva Oszkár
VIP
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2005. nov. 28. 20:47
Kapcsolat:

Köszöntő

Hozzászólás Szerző: Dr. Cziva Oszkár » 2005. dec. 06. 9:02

Tisztelt Kérdezők!

Örömmel teszek eleget a Lánglovagok.hu felkérésének, a fórumban való részvételre. Szeretném előre megköszönni az érdeklődést, bízom benne, hogy marad annyi idő, hogy minden kérdésre tudjak válaszolni. Akik korábban küldtek kérdést, azok talán jobb helyzetben vannak annyiban, hogy azokra a kérdésekre is kaphatnak választ, amelyek nem az én hatáskörömbe tartoznak, azonban volt lehetőségem az illetékes kollégákat megkérdezni.

Természetesen a fórumtól függetlenül bármikor állok szívesen rendelkezésre kérdéseket illetően.

Hasznos időtöltést kívánva:
Üdvözlettel:

Dr. Cziva Oszkár
Lezárt