* Belépés   * Regisztráció * GyIK    * Keresés
Pontos idő: 2018. jún. 19. 2:47

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Hozzászólás a témához  [ 1270 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: edr
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 29. 3:07 
vízpocsékoló

Csatlakozott: 2006. máj. 28. 16:28
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Láttam Rendőr kezébe Tetra készüléket. Szegénynek nem sikerült forgalmazni vele. :-( :-(

_________________
hírvivő


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 03. 11:01 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
Amit számítógép vezérel, és vagy a neten, vagy az éterben kering, az biztosan feltörhető, és hallgatható.
Nehezebb, és nem mindenki tudja majd megoldani
de semmi sem lehetetlen.

ez az én véleményem.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 03. 10:58 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 19. 0:01
Hozzászólások: 643
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Érzem az átgondolatlan állami akaratnak lassan T-csoport lesz a felelőse. Biztos máshogy dolgoztak volna az alvállalkozók, ha nem kellett volna egy hónapon belül produkálni azt, amit elvártak tőlük. Tudom nem örülnek ez urak az ilyen véleményeknek de nagyon is látszik, hogy választási csodát akartak csinálni ebből (IS).

„Nem azért írom, hogy bárki bárhol örüljön, hanem mert ez a meggyőződésem.”

Bár a Te meggyőződésed teljesülne a valóságban.
Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nagyon sokat tanultam róla valahol. (egyszer) És így pár dolog miatt az én meggyőződésem a vészmadár szerepét tölti be.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 02. 23:46 
szikracsapkodó

Csatlakozott: 2006. máj. 31. 21:40
Hozzászólások: 15
Offline
faron1 : Ez valóban így van ahogy mondod. A górék kifelé nyújtott vetítéseivel szemben eléggé nagy gáz van anyagilag ( is ) nálunk is. Lenne más helye a pénznek, ez tény. De valamerre már szerintem is lépni kellett, a Tetra bevezetése már nagyon sok éve húzódik, és nagyjából az első próbálkozásoktól moratórium volt az analóg rendszer fejlesztésére, a lóvé meg a szintentartásra is csak éppenhogy elég volt. Nyilván a pályázó cégek is nagyon tapostak, nagy pénz ez nekik is, és szépen meg is vetették az országgal. Ha jól tudom a Deutsche Telecom ( = T birodalom ) a németországi tenderen majd ezt a hálózatot akarja felmutatni referenciának, ezért is volt lényeges számukra hogy ők építsék ki Magyarországon. Az hogy a Bakonyban hogy fog működni majd kiderül. :-)
civil guard : Elhiszem hogy így van, de engem mint felhasználót ez nem hiszem hogy kell hogy érdekeljen. A T-Com egy szolgáltató, súlyos pénzekért, ezért elvárható hogy a felmerülő problémákat csuklóból megoldják. Remélhetőleg ez majd így is lesz ha kicsit belerázódnak, mert az egy dolog ha nálunk 2 munkanapot sertepertélnek egy hibán, de egy vehemensebb ügyeletes úgy kirúgta volna már őket hogy lábuk nem éri a földet. Most mesélhetnék arról is, hogy mennyire szolgáltatói hozzáállás az hogy a konzolokat hogy telepítették le a legtöbb helyen, a szuperszerviz elnevezésből a szuper szerintem csak a sebességre utalt, a minőségre már nem nagyon. De ez persze megint csak az én személyes véleményem. Szerintem a kb. háromszori előzetes felmérés/bejárás után azért elvárható lenne hogy a készülékeket ne egymás tetejére tornyozzák, az asztal alá bedobva a kábeldzsungelt, hanem rögzítsék a dolgokat rendesen, szabják méretre a kábeleket, stb. Biztos őrült tempóban hajtják a szerencsétlen kiszálló embereket, de ez megintcsak nem tartozik rám, ha úgy tetszik én előfizető vagyok, a problémáikat nekik kell megoldani.
osszekoto1 : Nem azért írom, hogy bárki bárhol örüljön, hanem mert ez a meggyőződésem. Pl. nekem eléggé tetszik, hogy már most is Délegyházáról az autómból ugyanolyan minőségben tudok beszélni a kollégáimmal mint az irodámból, ha akarom akkor telefonként full duplexben is. Persze ha úgy nézem, hogy a GSM is tudja ezt, akkor már nem akkora csoda a dolog, viszont ha azt nézem, hogy az eddig erre a célra alkalmazott konvencionális rádiók mit tudtak, akkor azért nem rossz. Hosszasan lehetne elemezgetni hogy melyik rendszer használatának mi az előnye/hátránya, de ha megvalósul az amit a Tetra rendszer ígér, az szerintem minden felhasználónak előrelépés lehet. Ez most már elég hamar ki fog derülni, mert a visszakozás már nem lehetséges. Nyilván a "címadók" meg lesznek vásárolva, de ez ellen nem lehet tenni semmit. Ha egy kicsit is megnehezül a bulvársajtó dolga, akkor már megérte. :-) Kíváncsian figyelem egyébként, hogy milyen megoldásokat fognak kitalálni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 02. 17:27 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 19. 0:01
Hozzászólások: 643
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
"meggyőződésem, hogy az állomány egy stabilabb, jobb rendszert kap"

Jó, hogy ilyeneket írsz! Ennek nagyon örülnek azon a bizonyos helyen.

Nekem nem gyanús, hogy ennyire lehordod a „T” csapatot! :-D :-D

"újságíróknak fáj"

Nevetséges!
Egy két héten belül meglesznek a "címadók"........... kicsit drága, de megoldás!
ja és még egy negatív cikket sem írtak a rendszerről... pedig ha az érdekeiket sérti valami, akkor nem szoktak hallgatni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: re
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 02. 16:24 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2003. júl. 01. 14:22
Hozzászólások: 703
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Bizony a T com is tanulja a dolgokat! még mindig az a trendi mint régen a szerelőnek odadobják a berendezést egy 2 perces előadás keretében azt indulj " parszt" dolgozni. Ezt csinálták minden új eszköznél , rendszernél. Volt egy szűk gárda akik még külföldön is jártak "tanulmány úton" , de persze szerelni, telepíteni már nem ők hanem egy másik emberke , páros megy és az ők megpróbálják józan paraszti elv szerint meg némi szakmai szempont szerint beüzemelni a kütyüt. Majd miután már van 1 éves gyakorlata benne akkor elküldik a szerelőt egy 2 napos fejtágításra azokhoz akik már " profik" ebben hisz ők már látták külhonban a dolgot müködni. És ekkor jönn a nagy csodálkozás és vakarózás mikor a szerelők 1 év tapasztalata után elmondják, hogy itthon milyen jelegű problémákkal találkoztak.
Ez tapasztalatból írom ez volt Az ISDN, ADSL és a többi rendszernél is.

_________________
civil guard

"aki jót tesz, annak semmi joga nincs hálát követelni"


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: mire költünk?
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 02. 13:42 
csizmás kandúr
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 14. 21:40
Hozzászólások: 210
Offline
Hali!

glb:Nem is azzal van a gond, hogy nem jó,amit kapunk.Valóban mindennpi használatra teljesen megfelelő és sokkal többet tudó eszközt kapunk,mint amit most használunk.csakhogy lenne ezer más olyan dolog,amire költeni kellene és szerintem a TETRA prioritását tekintve nem az első helyen áll.

A scanneresek valóban szívják a fogukat, de hát ez van.azért kíváncsi vagyok, hogy mondjuk a Bakonyban hogyan fog működni ez a rendszer?Bár ha őszinte vagyok akkor a most meglévő rendszerünk sem működik a Bakony szívében,akkor meg tulajdonképpen mindegy,hogy mi nem működik:-).


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 02. 9:11 
szikracsapkodó

Csatlakozott: 2006. máj. 31. 21:40
Hozzászólások: 15
Offline
Azért talán az úgy durva hogy a konzol katasztrófális, de mindenesetre szerintem nem egy stabil, logikusan, könnyen kezelhetően felépített eszköz, hanem inkább egy összetákolt VoIP megoldás. Még a T-Com is tanulja ezt, valószínű később kevesebb gond lesz vele, de most eléggé sokat túlóráznak a konzolokon, pedig még nincs is éles üzem. Mondjuk ez szoftver, le lehetne ( szerintem le kellene ) cserélni.
Az hogy egy katasztrófa helyszínen hogy fog működni az érdekes kérdés, nyilvánvalóan a rendszer kapacitása véges, de ez így van az analóg rendszernél is. A prioritásokkal akarják ezt a helyzetet kezelni, de szerintem ez nem jó megoldás. Elméletileg van arra lehetőség, hogy ilyen esetben a helyszínre telepítsenek egy mobil bázisállomást, de nem tudom ez hogyan fog működni, kinél lesz ilyen.
A T-Com szereplését nem a lehallgathatóság miatt tartom aggályosnak, hanem egyszerűen magánemberként nagyon rosszak a tapasztalataim azzal a céggel.
Egyébként szerintem az új rendszer bevezetése leginkább a scannereseknek, újságíróknak fáj, meggyőződésem, hogy az állomány egy stabilabb, jobb rendszert kap. Nyilván ennek is lesznek hibái, de sok előnye is.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. jún. 01. 9:25 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
Örülök, hogy valaki olyan is írt, akinek a kezében volt már TETRA rádió.

Ahogy olvastam a hozzászólásodat, több dolog is elhangzott benne, amiről én csak eddig a gondolataimban tudtam elképzelni.

Az egyik ilyen dolog a diszpécser feladata. Úgy érzem közelről ismerheted ezt a feladatkört, és ez lehet a rendszer eddigi gyeneg pontja.
Egy rendszer mindig a leggyengébb láncszemnél fog elszakadni, és ha olyan katasztrófális a diszpécser állomás felépítése, mint ahogyan azt leírtad, akkor ez komoly gondokat okozhat még.

Az eddigi hozzászólások nagy többségében nem a magáról a TETRA rendszer eltemetéséről van szó, hanem arról, hogy varázsütésre akarják az egész régi rendszert lecserélni, nem gondolva az esetleges korai hibákra.
A másik ami miatt sokan fújnak rá talán, hogy iszonyat pénzbe kerül már az elején, arról nem is beszélve, hogy ez a későbbiekben is hatalmas hividíjat jelent majd. Jó jó tudom, majd az állam bácsi fizeti. De igazából mi fizetjük azt is...
Míg a mostani rendszer korszerűsítése, és mondjuk valamilyen hibrid rendszer felépítése (analó+digitális), kevesebbe kerülne, és leginkább egyszeri befektetés.

A másik dolog ami elsőre megragadta a figyelmem:

"Az együttműködés egy érdekes téma, a rendszerben megvalósítható, de nem tudom hogyan valósul meg. Ez csak a vezetőkön múlik.
"

Pontosan ez az egyik dolog, ami miatt a vezetőség szorgalmazta a TETRA kiépítését, de mi van ha a rendszer tudja, de ott fent akik rendelkeznek majd a joggal, hogy eldöntsék akarják e majd használni, azok belemennek e.
Ha eddig nem sikerült megoldani (és mint kiderült nem éppen technika probléma, mint inkább emberi), akkor a későbbiekben is nehézkes lesz ezt megoldani.

A másik fontos dolog, hogy a rendszer nem vizsgázott még igazi nagy vészhelyzetben (és Isten adja, hogy ne is kelljen neki), és ugyebár ha jól tudom, akkor még csak Budapesten működik, ahol a legkevésbé lesz probléma a hálózat esetleges túlterhelése.
Ezek azok a kapuk, amikről sokan hallgatnak, és amit szerintem csak úgy lehet letesztelni, hogy hasraütészerűen kiválasztani egy helyet a térképen, oda küldani legalább 70-100 egységet (minden szervnek képviselnie kéne magát, aki a TETRA-t használja), és tesztelni a komunikáció minden fajtáját. A csoportos hívások lekezelését, a szervek közötti együttműködést, adatküldést, a szervek belső komunikációját. Mérni az időt, a hibákat stb.
Ha itt jól viszgázik, akkor lehet benne jövő és fantázia. Ekkor már csak az a kérdés, hogy az idő vasfoga mennyire fog ki rajta.


És végül. T-mobile....Érdekes. Innentől kezdve kérdéses a lehallgathatósági kérdés is. Szerintem :-)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 31. 22:09 
szikracsapkodó

Csatlakozott: 2006. máj. 31. 21:40
Hozzászólások: 15
Offline
Nálunk már egy ideje folyik a tesztelés ( Rendőrség ). Az első körben beszerzett rádiók eléggé jónak tűnnek, a hangminőség, hangerő megfelelő, és a kezelhetőséggel sincs gond, tipikus Nokia menürendszer. Ami nem tetszik az az akkumulátor elhelyezése, ami egy felnyitható fedél alatt van, nem tudom mennyire lesz tartós megoldás. Az üzemidő is eléggé kérdéses, egyenlőre úgy tűnik hogy kevés forgalmazás mellett másfél nap körüli, szerencsére LiIon, így tölthető bármikor, és hagyományos Nokia töltő kell hozzá, amilyen az összes ( 5110,6110 stb. ) Nokia telefonhoz. Hogy ki milyen egyéb töltőt kap, azt nem tudom, ígérnek több férőhelyes töltőket is. Nagyon gyors a hívás felépülése, egyéni hívás közben pedig full duplex, vagyis teljesen telefonként használható. Tud küldeni és fogadni szöveges üzenetet is, és a GPS-es modell képes akár arra is, hogy az SMS-ben elküldött kordinátákra odavezesse a felhasználót. ( Nem térképre kell gondolni, hanem egy iránytű féleségre ). Szóval a végkészülék tetszik. DMO ( direkt ) módban sem veszélyesen kicsi a hatótávolsága, egy nem túl nagy, nem túl beépített kárhelyen nem hiszem hogy gond lenne vele. Persze ez majd kiderül a gyakorlatban.

És a fekete leves : A konzol amit a fix telepítésű helyekre raknak le botrányosan rosszak. Az egész egy összelapátolt tákolmány, egy jó minőségű asztali PC, egy 17-es TFT, és plusz egy hangkártya, valamint egy spéci csatoló kártya. Egy külső talpas mikrofon, egy zenekari célokra való böszme nagy mikrofon erősítő, egy alsó-közepes minőségű számítógépes hangszóró, és egy hajszálvékony kis fejhallgató. A szoftver katasztrófa, bár ez valószínű annak tűnik fel igazán, aki látott már igazándiból ilyen célra kifejlesztett szoftvert. Én igen ( EDACS ), és ez ahhoz képest katasztrófa. Több ablakot kell állandóan nyitva tartani, figyelni, mert ha nem a megfelelő az aktív, akkor nem hallanak a csoportban, stb. Kezelni kell billentyűt, egeret, lábkapcsolót, vagy kézi PTT nyomógombot. A betűk mérete kicsi, egy pult tetejére helyezve én már nem látom. A hangminősége kb. 2 nagyságrenddel rosszabb mint a kézi rádióké, ha nem ügyelsz pontosan a beszédtávolságra, akkor vagy érthetetlenül torz és zajos lesz, vagy csak halk és zajos. Ha fejhallgatóra kapcsolsz, akkor is üvölt a hangszóró, azt külön kézzel le kell halkítani... stb. Nem egy átgondolt megoldás, remélem ezen még csiszolnak legalább 3 generációnyit. Érdekes módon az edacs-nál nem kell egér, egy spéci billentyűzeten keresztül könnyedén kezelhető minden funkció a teljes képernyős rádiós szoftveren. Nálunk mindennapos vendég a T-Com szuperszerviz, ők javítják a konzolokat, és ahhoz képest hogy még sehol nem megy élesben már napi szinten kell a konzolokat rugdosni.
Szerencsére a kézik jól működnek, azokhoz mindig vissza lehet majd térni, ha gáz van. A programozás nagyon lassan halad, a programozó sw-vel is vannak gondok, és a programozó interfészek is néha a saját útjukat járják.
Az együttműködés egy érdekes téma, a rendszerben megvalósítható, de nem tudom hogyan valósul meg. Ez csak a vezetőkön múlik.

Összefoglalásul annyit, hogy a rendszert nem kell temetni, szerintem jól használható, de én biztosan nem adtam volna semmilyen polgári cég kezébe, a T-Com kezébe pedig még a legizzasztóbb rémálmaimban sem.
Végkészülékben már láttam a Nokia/EADS készülékénél jobbnak tűnőt is ( Sepura ), ami kicsit átgondoltabb, ezek inkább átalakított mobiltelefonoknak tűnnek, míg a Sepurák továbbfejlesztett kézirádiónak. Én bízok benne, szerintem ne temessük előre.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: .
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 31. 15:18 
csizmás kandúr
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 14. 21:40
Hozzászólások: 210
Offline
Hála Istennek!:-)))))


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 30. 18:45 
Szerkesztő
Avatar

Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Hozzászólások: 5870
Offline
Gyurcsány-kormány programjából:

"Folytatjuk a készenléti rádió-távközlési rendszer, az EDR valamennyi szervnél történő alkalmazását."


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: bALATRÖNK
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 30. 1:15 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
faron1 írta:
Hali!

Darti:a rendszer ma is működik Balatrönk néven.


Köszönöm.

Ezek szerint ez egy jól működő stabil rendszer lehet.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 30. 1:14 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
AZ a baj, hogy itt is csak dícsérik, és mindenféle jóval hintik a népet.
Hazudnék ha azt mondanám, hogy nincsen előnye a digitális adatátvitelnek, de én úgy gondolom, hogy nem mindegy hogy milyen áron.

Ha pedig a cél továbbra is a biztonságos, de legalább kis hazánkban szabványosított kommunikáció, akkor az analóg rendszerek frissítésével nagyon jó eredményt lehetne elérni jóval kisebb összegért. (ami persze egyszeri befektetés, nem pedig havidíjas, zsebeljük ki az előfizetőt akció)

Eddig folyamatosan szídtam a TETRA-t, de ha tényleg működne hiba nélkül, úgy ahogy azt az okosok elmondják, akkor lehet benne fantázia.
Igazából én nem a titkosításra gondolok legfőképpen, hanem a tényleges adatátvitelre, amikor pl. egy kijelzőn jelenik meg a kárhely címe, és a fontosabb információk.
bevallom nem tudom létezik/működik e ilyen rendszer Mo-on, vagy egyáltalán a TETRA tudja e, vagy ha tudja akkor az árban amiért kiépítik ez benne van e, vagy külön kifizetjük a bővítést. (hiszen tudjátok, ha a Tecsóban vesztek pl. számítógépet, akkor hírtelen rájössz, hogy mi minden kéne még bele, de csak borsos árét kapod meg utána)

A TETRA-nak egyetlen nagy előnye lesz úgy érzem eddig, mégpedig hogy az EU-nak egy szava sem lehet.

A vicc még mindig az egészben, hogy Nektek, a használóknak kell minden technikai dolgot most kivéve, elsajátítani egy olyan új szokást, hogy igen is, ez a rendszer már képes arra, hogy beszéljek a kollegával, és akarjak is beszélni. Ki kell alakulni egy kölcsönös bizalomnak, egy olyan új kommunikációs illemszabálynak, vagy nevezzük protokolnak, amivel minden készenléti egység minden egyes tagja tisztában van, és elismeri az adott körülmények között, hogy erre szükség van.
Ez az amit nem lehet megvenni a TETRA hálózattal együtt.

Persze megint lehet hogy bénákat írok, és javítsatok ki ha így van.

Imi


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 29. 23:52 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2004. jún. 29. 22:18
Hozzászólások: 816
Tartózkodási hely: Pécs
Offline
Az EDR web oldala...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: bALATRÖNK
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 29. 13:25 
csizmás kandúr
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 14. 21:40
Hozzászólások: 210
Offline
Hali!

Darti:a rendszer ma is működik Balatrönk néven.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 28. 17:33 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
Huh, tényleg.

Már leesett. Én kérek elnézést.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 28. 16:46 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 19. 0:01
Hozzászólások: 643
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Csak egyet hibáztál, a balatoni rendszer nem TETRA. Az egy hagyományos trönkölt. Van különbség nem is kicsi. :-D itt a beszéd nincs digitalizálva, nem cella rendszerű és stb.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 28. 16:21 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
u.i.: És nem is vagyok vízpocsékoló! :twisted:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: balaton
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 28. 16:20 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
Tényleg és még valami.

Lehet hogy rosszak az emlékeim, de ha jól tudom akkor TETRA rendszer már évek óta működik Magyarországon, a Balaton vonzáskörzetében.
Igaz, hogy ha jól tudom akkor közületi célra lett kifejlesztve, azaz bárki használhatja a megfelelő bérleti díj befizetésével.
Már régen olvastam erről, és lehet hogy meg is szünt már.
Ha ez igaz, akkor utána kéne járni, hogy ott mik a tapasztalatok, mind pozitív, mind pedig negatív irányban.(térerő, leállások, stb.)
Bár ez azt hiszem jóval kisebb és könnyebben kezelhető rendszer.

Az új EDR-hez. (TETRA)

Ezek szerint szükség van legalább egy diszpécserre (legalább egy akkor azt úgy értem, hogy ő látja el az egész országban azt a feladatot, hogy a különböző szervezeteknek egy kárhelyre történő kivonulásakor biztosítja a rádiók azonos virtuális-csatornájának a kialakítását.)

Persze ez egy embernek azt hiszem kicsit sok lenne, tehát marad az, hogy megyénként, vagy körzetenként lesz egy diszpécser, de persze a megyéket sem ártana összefogni egy nagyobb esemény bekövetkeztekor.
Ez azt jelenzi, hogy egy nagyfokú, és rendkívűl gyors reagálóképességű operátorcsapatot kell kiképezni, és fenntartani.

Ez még a rendkívül gyors esetben sem lehet olyan gyors, hiszen erre gondolom először egy kérést kell küldeni az operátornak, majd azonosítani kell azokat az egységeket akik a helyszínen vannak, és csak utána jöhet a gyors konfiguráció.

Ezidáig minden zökkenőmentesen ment, azaz technikai gond nélkül.

De ....
- Mi van ha az opreátorállomáson technikai hiba lép fel? (áramszünet, vírus, stb.)
- Egyszerűen az operátor éppen a klotyón ül
- Ha egy időben hírtelen több káresemény érkezik be, és nincs prioritási lista

A cellák technikai hibáiról, és távbeállításukról nem is beszélve.

Az ördög nem alszik sosem, és ahogy Hofi monda:

" Mikor van áramszünet??? Hát este, hogy biztosan észrevegyék.!"

Minden olyan rendszert amit analógról digitálisra cserélnek mérlegelni, vagy legalábbis túlbiztosítani kéne.

Na de hol állna az meg anyagilag, hogy mindenhol redundáns rendszer dolgozzon?
Olcsobban jönne ki, ha minden útszélre egy embert tennénk, és szájról szájra menne az infó.:D

Imi


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: ..
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 28. 12:23 
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 19. 0:01
Hozzászólások: 643
Tartózkodási hely: Budapest
Offline
Te jól érted! :-D

Jelenlegi rádiók alkalmasak az együttműködésre, csak ennek hierarchikus rendszere nincs kidolgozva, tehát szabályozva sincs. Volt már olyan eset, amikor a mentőegység saját felelőségére tért át a tűzoltó csatornára, és onnan kért a címpontosítást. Két füstmérgezett gyermek sorsa múlott az okos döntésen. Amúgy már vaklármának akarták tekinteni az esetet.

EDR (TETRA)
Igen itt az egész infrastruktúra közös, a készülékek TETRA szabvány szerint működnek, melyek felprogramozhatóak egyedileg úgymond csatornákra is, de lehetősége van a megfelelő jogosultságú diszpécsernek dinamikus csoportkialakításra. A rendszer képes akár káresetenkénti virtuális-csatorna kezelésére. Ez azt jelenti, akik egy „ügyben” dolgoznak, azokat egy csoportba (csatornára) lehet „terelni”. (mentő, tűzoltó, rendőrt stb.)

Kérdés a jelenlegi irányítási rendszerben –gyakorlatban- ez milyen káros hatásokat eredményez.
Ki, kivel beszélhet? Ki, kinek adhat utasítást? Utasítás, vagy kérés? Stb.

Amúgy meg :-) utálom :-D , hogy EDR-nek hívják azt ami TETRA. Ettől olyan misztifikált! :-D :-D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Tetra?
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 27. 20:12 
szikracsapkodó
Avatar

Csatlakozott: 2006. máj. 22. 17:40
Hozzászólások: 14
Offline
Hali!

Lenne még egy megjegyzésem, lehet hogy én értem félre.

Tehát, most úgy tűnik, hogy a készenléti egységek egymás közelében tudnának kommunikálni, azaz a technikai feltétel megvan hozzá, csak mondjuk nincsen beállítva a frekvencia.

Az EDR úgy tudom, hogy csak az adatátvitel módjában különbözne, szintén több csatornás rádiókra, és frekvenciákra van szükség.
A különbség igazából az, hogy mindenki azonos cellékat, azonos készülékeket, és azonos adatátvitelt használna más csatornán.

Kérdem én: És mi van ha megint kitalálják az okosok, hogy a készenléti egységeknek saját csatornájuk van, és az egymással való kummunikációt lehetetlenné teszik az úgymond egy gombos csatornaváltás segítségével, azaz a rádiókba szintén nem programozzák be az adott csatornákat.

Vagy ez majd bejelentés után történik, hogy mondjuk egy káreseményre való kivonuláskor az adott egységeknek lesz egy közös frekijük, amit , mondjuk egy diszpécser állít majd be távprogramozással egy cellán?

Igazából nekem ez az ami kicsit zavaros még túlmenően a felesleges pénzkidobáson, és a nem jól átgondolt kivitelezésen.

Amúgy megvan a tökéletes meggazdagodás receptje:
találj ki valamit, ami még nálunk nincs, és hitesd el a kormánnyal., hogy erre nekünk nagyon szükségünk van. Lehetőleg olyan dolog legyen, amihez kevesen értenek, és a lakosságot tökéletesen ne érdekelje, mert így nagy az esélye, hogy senki sem fog beleszólni.
Add el az ötleted jó pénzért, és megvan a nyereséged.
Röviden ennyi.

Imi


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 24. 12:37 
csizmás kandúr

Csatlakozott: 2005. máj. 17. 10:35
Hozzászólások: 225
Offline
Szabadság!
Heló emberek! :sad: Az 1-12 a tüó. csat., de van még hely, a legtöbb rádió 16 csatornás!
Az együttműködési csatorna 152,7 MHz (szimplex). Bármelyik rádiótechnikus felrakja neked 13. vagy feletti csatornára. A böki az, hogy a szimplex, duplex, vagy féduplex rendszereket kellene valahogy összefésülni. (Eltérőek az igények: mi szeretünk mindent tudni, a rendőr csak az "istennel" beszélhet rendszertechnikailag. :cool:) Amúgy megoldható, de sajnos ez olcsó és biztonságos lenne.
Demokáré...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 24. 11:59 
Szent Tömlő őrzője

Csatlakozott: 2003. jan. 24. 21:17
Hozzászólások: 2110
Tartózkodási hely: Orosháza
Offline
Nincs nálam tűzoltó rádió, de úgy emlékszem 1-12-ig van rajta csatorna.

Ezek után nem csodálkozom semmin.

_________________
A kádárista állam felszámolása nélkül nem lehet igazi jövőképet, valódi alternatívát kínálni - sem jobboldalit, sem baloldalit. Mindaddig minden politikai szlogen csak fedőnév az állam fosztogatási lehetőségek kiaknázására.
Babarczi Eszter


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: tetra és más semmi
HozzászólásElküldve: 2006. máj. 24. 9:51 
csizmás kandúr
Avatar

Csatlakozott: 2003. nov. 14. 21:40
Hozzászólások: 210
Offline
Ahoj!

Ha jól emlékszem, akkor létezik egy egységes katasztrófafreki (tűzoltó rádiókon a 13-as csati).Ezzel sem tudták megoldani a közös hírközlést.Úgyhogy az én jóbarátom szavaival élve a hiba nem a technikában van,hanem a fejekben.Teljesen mindegy,hogy milyen technikát adunk a felhasználónak,ha nem használja.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1270 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 47, 48, 49, 50, 51  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
Impresszum és moderációs alapelvek
Lánglovagok Egyesület - egyesulet.langlovagok.hu
Legfrissebb hozzászólások: RSS

   Lánglovagok Egyesület | Lánglovagok.hu tûzoltóportál | Lánglovagok Hírlevél © Lánglovagok.hu 2001-2016.