Online interjú Rajnai Zsolttal

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 15:57

Kedves Fórumozók!

Köszönöm Önöknek az érdeklődést, és remélem sikerült válaszolnom a kérdéseikre. Amennyiben valami véletlenül kimaradt, azért elnézést kérek. Remélem a jövőben is figyelemmel kísérik a HÖTOSZ tevékenységét, és lehetőségeik szerint segítik is azt.

Szövetségünk mindent el fog követni azért, hogy a tűzoltóságok minél jobb személyi, technikai és anyagi feltételekkel rendelkezzenek.

Kívánok Önöknek és minden tűzoltónak jó erőt, egészséget, munkájukban sikereket és eredményeket.

Tisztelettel és barátsággal:

Rajnai Zsolt
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 15:32

Danka János írta:Tisztelt Elnök Úr!

Először is gratulálok megválasztásához.

A kérdéseim:

Mennyire tapasztalta, hogy a HÖTOSZ-on belül a parancsnokok (parancsnokságok) a saját érdekeik mentén (kisebb/nagyobb parancsnokság; saját – HÖTOSZ-on kívüli – érdekérvényesítő kapcsolatok megléte/hiánya, stb.) gondolkoznak, és – ha ezt tapasztalta – próbál-e ez ellen tenni, és miképpen?

Valóban soknak tűnik a tűzoltóságok érdekeit képviselni hivatott (szak-és szakmai) szervezetek száma („sok bába közt elvész a gyerek”-effektus). Nyilván úgy gondolja, hogy a HÖTOSZ-ra szükség van (miért vállalta volna a jelölést különben), a kérdés csak az, hogy hová helyezné szervezetét a többi között, milyen szereposztást látna ideálisnak közöttük és hogyan szeretné, ha működne ez a kapcsolatrendszer?

Az előző vezetés nem volt nagy „katasztrófavédelem-barátnak” nevezhető (erre volt is sok oka). Az Ön vezetése alatt a HÖTOSZ viszonya miként alakul majd az OKF-el (legalábbis Ön hogyan szeretné)?

Már tudhatjuk, hogy a Kormány szerkezete megváltozik, mi is egy más felállású (és nevű) minisztérium „gondnoksága” alá kerülünk. A nagy rivális rendőrség (mindig hozzájuk szoktuk mérni magunkat bér/juttatás, stb. tekintetében) másik minisztériumhoz kerül. Van-e már elképzelése arról, hogy miként befolyásolja ez az új felállás a HÖTOSZ tevékenységét?

Én úgy vettem észre, hogy a HÖTOSZ-nak (avagy csak egyes vezetőinek) eddig ambivalens megnyilvánulásai voltak a BM KOK-kal kapcsolatosan (ugyan az egyetlen központi iskolánk, a maga korlátai között elfogadható teljesítménnyel, de sokba kerül a felutazás, szállás miatt/elvett létszámot/a technikai fejlesztése a tűzoltóságok rovására megy, stb.). Mi az Ön véleménye a helyzetről, hogyan képzeli a tűzoltók képzését, továbbképzését – egyáltalán a HÖTOSZ-nak ezzel a területtel kapcsolatban mi az elképzelése?

Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy az Ön véleménye és a HÖTOSZ-nak (mint testületnek) a véleménye nem feltétlenül kell, hogy egybeessenek, de gondolom, hogy egy programmal nyerte el az elnöki széket (tehát kell lennie támogatottságának), másrészt nyilván próbálja a saját elképzeléseit elfogadtatni a többiekkel.

Válaszait előre is köszönöm!
Tisztelt Danka János!

Először is köszönöm a gratulációját.

A HÖTOSZ egy érdekképviseleti szerv, ahol minden tag szeretné a saját érdekeit a lehető legjobban érvényesíteni. Nem emlékszem olyanra, hogy személyes érdekek befolyásoltak volna bárkit a szövetségen belüli munkában. Ezek az érdekek sokszor eltérőek, hiszen a „kicsi” és a „nagy” tűzoltóságoknak is mások a problémái. A legnagyobb feladat ezeket az érdekeket összeegyeztetni, és megfelelően képviselni.

Nem tartom soknak a tűzvédelem területén tevékenykedő érdekképviseleti szervek számát, hiszen mindenki csak egy meghatározott körben lát el képviseletet, és adott esetben összefogva még hatékonyabbak is lehetnek. Azt gondolom, hogy mindegyikre egyformán szükség van ahhoz, hogy az érdekérvényesítés teljes körű legyen.
Az OKF-el való kapcsolattartás nem az ellenségeskedésen, hanem a közös megoldáskeresésen kell, hogy alapuljon. Akkor lehetünk csak sikeresek, ha a személyes érzelmektől függetlenül az együttműködés egymás kölcsönös tiszteletén alapul. Nem kell, hogy mindenben egyetértsünk, de tiszteljük a másik véleményét.
Fontos, hogy részt vegyünk már a műhelymunkákban, és ezt megalapozhatja a HÖTOSZ és az OKF között meglévő Együttműködési Megállapodás. Mi szeretnénk ebben a munkában aktívan részt venni, remélem a másik oldalról erre meg van a fogadókészség.

Az, hogy milyen minisztériumhoz fogunk tartozni, nem befolyásolja a tevékenységünket, továbbra is határozottan fogjuk képviselni a hivatásos tűzoltóságok érdekeit.

A tűzoltók képzése egy fontos kérdés, amelyben a HÖTOSZ-nak is ki kell alakítani az álláspontját. Jelen pillanatban csak személyes véleményt tudnék közölni, de ez nem a hivatalos álláspont, ezért most ettől eltekintenék.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Re: ...

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 15:28

hírvivő írta:Tisztelt Elnök úr!


Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint van-e lehetőség olyan kormányzati döntés visszafordítására, ami végzetes következményekkel járhat.
Kérdésemben a tűzoltóságoknál kormányrendeletben előírt EDR rendszerre gondolok. Több szakmai vélemény született arról, hogy rendszer nem biztosítja a biztonságos hírváltást igazi vészhelyzetben. Erre igazi példa volt a WTC tragédiája. Magyarországon 2002-ben biztonsági okokra hivatkozva leállították a beruházat. Gazdasági érdekből ezen vélemények egyszer sem kerültek napvilágra, viszont sokszor hallunk közleményekben a rendszer mellett elkötelezettektől dicshimnuszokat. Ezek is igen csekély konkrétumokkal jelennek meg, egy éve kb. 10 mondatos érveléseket olvashatunk különféle köntösben.
Azt a választ nem tudom elfogadni, hogy több csapatpróbán áteset a rendszer, mivel ezen próbák is olyan környezetben és feltételekkel lettek megszervezve ami a létjogosultságot és a tökéletes működést volt hivatott demonstrálni. Sajnos a külföldi negatív példákat sorban hallgatják el, ezek csak baráti szálon futnak be az országba.
Kérdésemben egy kérés lapul meg. Kérem Önt, mint egy ilyen országos szervezet elnökét, ne engedje tűzoltók és állampolgárok életét veszélyeztetni. Javaslom egy szakmai bizottság felállításával ellenőrizzék a beharangozott ígéretek meglétét, és kellő nyomatékkal lépjenek fel amennyiben a mentési feladatokat veszélyezteti a nem megfelelő rádióhíradás.
Kérem garantálja, hogy csak abban az esetben javasolja a végleges átállást ha az biztonsági szempontból megfelő.


Köszönettel


Hírvivő
Tisztelt Hírvivő!

Be kell, hogy valljam, nincs sok információm az EDR, vagy TETRA rendszer bevezetéséről. A kormányzati szándékról tudok, és arról, hogy ez minden rendészeti szervet érintene. Azt azonban, hogy ennek milyen hatásai lesznek, nem tudom megítélni. Ezért nézze el nekem, de nem tudok a kérdéseire korrekt választ adni.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 15:27

nazda írta:Kedves Rajnai Zsolt!

Az egyszerűség kedvéért, kérem engedje meg, hogy pontokba foglaljam az engem, s talán másokat is érdeklő gondolataim!

1. Ön mikor került kapcsolatba a HÖTOSZ-szal, és milyen érdekkörben?
2. Kérem mondjon/írjon legalább három olyan fontos érvet ami a HÖTOSZ megalakulása óta, a mai napig is igazolná a szervezet/szövetség létjogosultságát, a már korábban is meglévő MTSZ, HTFSZ és FTSZ mellett!
3. Parancsnokként talán találkozott olyan gondolatokkal/hírekkel, hogy az állomány szemében a HÖTOSZ mint szervezeti egység, az a különböző mentalitású parancsnokok „gitt-egylete”! Akik a kezdet-kezdetén talán abból a nemes célból kötöttek ’vérszerződést’, hogy az általuk (mondhatni, „legjobb tudásom szerint gondoskodom alárendeltjeimről”) képviselt állomány szolgálati jegyei megoldásra kerüljenek.
4. Én mint HÖT tűzoltó, akaratom ellenére hogyan válhatok, úgymond HÖTOSZ taggá? S, ha már valamilyen huncutságból taggá lettem/váltam akkor, ha az önérzetem úgy kívánja, hogyan tehetem semmissé a tagságomat, mintegy értésére adva a nagy közvéleménynek, (no meg a ’vezérkarnak’), hogy … hmmm…. mondhatni nem klasszul mennek a dolgok?
5. Milyen alagutat lát?
6. Látja-e annak végét?
7. Szerintem a HÖTOSZ-nak fel kellene számolnia önmagát mint szervezetet és beállni olyan, az állomány érdekeit is képviselő szervezeti egységbe amely már bizonyította létjogosultságát! És Ön szerint?
8. Ön életképesnek tartana egy, mondjuk, HÖTOSZOSZ-t, Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Szolgálatparancsnokainak Szövetségét? Ha nem, miért nem?

Ezúton is maradok, tisztelettel:
Tisztelt Nazda!

Kérdéseiből kiderül, hogy nem sokra tartja a HÖTOSZ-t. Engedje meg, hogy én -nem csak hivatalból – más véleményen legyek. Tisztelem ezt a szervezetet, és azt, amiért küzd.
Én 11 éve vagyok megyei képviselője a HÖTOSZ-nak, és ha megengedi csak egy érvet mondok amiért szükség van erre a szervezetre, de ez a legfontosabb. Nincs ma Magyarországon még egy olyan szervezet, amely a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok érdekeit olyan határozottan képviselné, mint a HÖTOSZ. Nem lehet elvitatni azokat az eredményeket, melyeket korábban elértünk, akár a jogszabályalkotások, akár a költségvetés, akár a technikai fejlesztések terén.
Parancsnokként –Önnel szemben- azt tapasztaltam, hogy a szervezetben aktívan dolgozók /nem csak parancsnokok/ megpróbálták mindig a saját szervezetük érdekeit képviselni. Én tisztelem őket ezért, még akkor is, ha ez nem volt mindig eredményes.

Ön nem lehet a HÖTOSZ tagja, hiszen az Alapszabályunk szerint nem tűzoltókat, hanem tűzoltóságokat tömörítő szervezet vagyunk. Az intézményt pedig annak vezetője képviseli, de ez így van mindenhol a világon. Ezért azt gondolom, hogy talán információ hiány miatt félreérti, mit képvisel a szövetségünk. Soha nem akartunk még csak konkurenciája sem lenni a szakszervezeteknek, sokkal inkább együtt kívánunk működni velük azokban a kérdésekben, melyek mindannyiunkat érintenek.
Mindebből következik, nem érzem, hogy alagútban lennénk, és fel kellene oszlanunk. Inkább együttműködésre gondolok mindazokkal, akik tenni akarnak a közös dolgainkban.

A szolgálatparancsnokok szövetsége helyett azt javaslom, gondolkodjon egy az összes tűzoltótisztet tömörítő szövetségben. Ez nem újdonság abban az Európában, ahova már tartozunk, úgy hívják FEU.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Re: Egyenruha

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 15:21

Tóth Tamás írta:Tisztelt Elnök Úr!

Lehet, hogy a kormányátalakításról szóló vészjósló hírek közepette nem a legaktuálísabb a téma, de azért megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem: A 8 órás állomány részére (a póló mellett vagy helyett) miért nem rendszeresítettek valamilyen "kevésbé civiles" vállszalagos inget vagy valamilyen ingblúzszerűséget?
Kicsit unom, hogy ha ellenőrzöm egy céget állandóan bolti eladónak, biztonsági őrnek, kommandósnak, néznek, vagy csak egyszerűen el akarnak zavarni mert nem ismernek fel. (persze azért ez nem megy olyan könnyen) Oké, hogy nem a ruha teszi az embert, de azért még nézhetnénk ki normálisan is.

Tisztelettel: "Egy megelőzős"
Kedes Tóth Tamás!

Az egyenruha kérdése már legalább 8 évre tekint vissza, és szerintem örülni kell annak, hogy végre van új egyenruhánk. Azt, hogy miért ilyen, vagy miért olyan, nem tudom megválaszolni, hiszen ezen egy bizottság dolgozott éveken keresztül.
Nem mélyednék bele, hogy egy új egyenruha bevezetése milyen bonyolult egyeztetési és engedélyeztetési ceremónián megy keresztül, de kivülállóként is láttam, hogy azok , akik ezt végezték, rengeteget dolgoztak. Azt tudjuk, hogy olyat alkotni, ami mindenkinek egyformán tetszik, nem lehet, és minden új, addig szokatlan dolog kivált egyfajta ellenérzést is egyesekben.
Azt tanácsolom, béküljön meg ezzel a ruhával, véleményem szerint jól fogja szolgálni a tűzoltókat.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 15:08

kapocs írta:Tisztelt Elnök Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy a HÖTOSZ-nak minden HÖT tagja? Ha a parancsnokságom HÖTOSZ tag, akkor én, mint ottani tűzoltó, szintén HÖTOSZ tagnak számítok? Ha így van, akkor van lehetőségem kilépni?

Van a HÖTOSZ-nak tagdíja? Ha igen, mi alapján, és ki fizeti?

Hogyan lehetne rendszeresen tájékozódni a HÖTOSZ döntéseiről?

A HÖTOSZ-nak sokáig nem volt honlapja, most van, de ez az új már most elavult. Várható esetleg, hogy ezen keresztül a jövőben rendszeres tájékoztatást kapunk majd munkájukról, eredményeikről?

Végül: hogyan értékeli és minősíti az új "uniós" díszegyenruha minőségét, és kinézetét???

Válaszait előre is köszönöm!
Tisztelt Kapocs!

Már az előzőekben írtam, hogy a HÖTOSZ tagjai nem a tűzoltók, hanem a tűzoltóságok. Így oda magánszemély (tűzoltó) sem belépni, sem kilépni nem tud.
A szövetség tagdíjat szed a vonatkozó törvény előírásai szerint, melyet a tűzoltóságok fizetnek létszámarányosan. Erre azért van szükség, mert a tagjaink közt ugyanúgy megtalálhatók a 3 fős vonuló egység nélküli tűzoltóságok, mint az 1600 fős FTP.
A HÖTOSZ munkájáról, és döntéseiről a Honlap újraindítását követően onnan tájékozódhat, de erre addig várni kell, még a tényleges átadás-átvétel a régi elnöktől nem történik meg. Bízom benne, hogy ez rövidesen megvalósul.

Az új egyenruha szerintem szebb és komfortosabb is, mint a régi, de ez természetesen magánvélemény.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 15:05

Big Gabi írta:Tisztelt Elnök Úr!

Nyivánosságot kapott, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosítását tervezik, amelynek része
”A regionális önkormányzatok funkciói között a Javaslat kiemeli a térségszervezői szerepkört, a megyei szintet meghaladó nagyobb lakossági létszámot érintő térségi feladatok ellátását (például hulladékkezelés, regionális kórházak fenntartása, katasztrófa-elhárítás), a közfeladatok térségi ellátását, a támogatási rendszert és a gazdaság-szabályozási funkciót kiegészítő regionális pozíciókat.”

Kérdésem:

Milyen lépéseket szándékozik tenni, annak érdekében, hogy a Tűzoltóságot képviselő szakmai szövetségek a jogszabály alkotás folyamatában jelentős szerepet kapjanak?
Kedves Big Gabi!

A HÖTOSZ eddig is minden fórumot kihasznált, hogy megfelelően képviselje a saját érdekeit. Ha kellett, polgármesterekhez, önkormányzati és parlamenti képviselőkhöz, a belügyminiszterhez, vagy közvetlenül a miniszterelnökhöz fordultunk a problémáinkkal és véleményünkkel. Nem lesz ez másképp a jövőben sem. Azonban nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a társ szövetségekkel való egyeztetés és együttműködés.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 14:41

TLF4000 írta:Tisztelt Elnök Úr!

Vannak-e tervei arra, hogy a tűzoltóságoknál fellépő anyagi, személyi és technikai hiányosságokat miképpen lehetne csökkenteni illetve mi módon lehetne több anyagi forráshoz jutniuk a parancsnokságoknak?

Az ön által irányított parancsnokság előnyére vagy hátrányára válik-e, hogy ön lett a HÖTOSZ elnöke? Hogyan profitálhatnak Somogy megye hivatásos és önkéntes parancsnokságai abból, hogy ön lett a HÖTOSZ elnöke?

Válaszát előre is köszönöm, munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok!
Tisztelt TLF4000!

Az önkormányzati tűzoltóságok jó része kizárólag a normatív költségvetésre támaszkodik a feladatai ellátásához. Ez tudjuk, hogy kevés. A normatíva emelése érdekében a HÖTOSZ-nak határozottan ki kell állni, különösen a dologi kiadások emelése érdekében. Nem tudunk elvonatkoztatni azonban az ország jelenlegi helyzetétől, és nem áltathatjuk magunkat abban, hogy miközben a költségvetés minden területén megszorítások várhatók, mi leszünk a kivételek. A tűzoltóparancsnokoknak kell helyben megtalálni azokat a lehetőségeket, melyek kiegészítik a központi normatívát. Ehhez olyan kapcsolat kell a fenntartó önkormányzattal, hogy az megértse és támogassa a tűzoltóságot, valamint ki kell használni azokat a bevételi lehetőségeket, melyre a vonatkozó BM rendelet lehetőséget ad. Erre vannak nagyon jó példák az országban, érdemes tőlük tanulni.

Az, hogy előny, vagy hátrány-e az én HÖTOSZ elnökségem, majd idővel kiderül. Én mindenesetre remélem, hogy nem hátrány.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 14:39

Harley írta:Tisztelt Rajnai Zsolt!

Milyen tervei vannak a tűzoltóságok kommunikációjának elősegítésére? Miként kíván javítani a jelenlegi siralmas helyzeten?

Nagyon kevés parancsnokság van, ahol meg van bízva a sajtófeladatokkal egy tűzoltó. Sokszor az állomány részéről lenne igény rá, de a vezetőség részéről a kezdeményezés erős ellenállásba ütközik. Aztán vannak parancsnokságok, ahol nem mernek nyilatkozni (a sajtótörvényt persze nem ismerik), ott egyenesen a megyéhez irányítják az újságírókat, aztán meg csodálkoznak, ha azt olvassák, a lángokat a katasztrófavédelmi szakemberek fékezték meg. A ló másik oldala, amikor egy szóvivő azt hiszi, az MTI-nek adott nyilatkozata elég. Ez erős szakmai tájékozatlanságot mutat, vagy egyszerűen más oknál fogva nem érdeke az információt megosztania.

A HÖTOSZ elnökeként hogyan kívánja a tűzoltóságokat ráébreszteni a külső kommunikáció fontosságára?

Mi a véleménye a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok sajtóreferenseinek munkájáról? A megyének mennyiben van joga egyáltalán tájékoztatást adni egy HÖT hatáskörébe eső eseményről? Saját maguknak kívánják csak besöpörni az elismerést (lásd a sajtóban a katasztrófavédelmi szakemberek beavatkozását), vagy csak azt a munkát végzik el, melyre a parancsnokságok valamilyen oknál fogva nem képesek?

Hogyan értékeli az OKF honlapján megjelenő, a valóságot sokszor alig tükröző, helyesírási és stilisztikai hibáktól hemzsegő káreseti híreket. Nem gondolja, hogy a tűzoltókat járatják le vele?

Végezetül, az Ön által vezetett parancsnokság hogy áll kommunikáció terén? Van megbízott sajtóreferens/szóvivő, málháztak-e fényképezőgépet a fecskendőkre?
Tisztelt Harley!

A kommunikáció az egyik legfontosabb dolog a mai világban. Nem elég, ha jól dolgozunk, hiszen erről csak akkor értesül mindenki, ha ezt megfelelően publikáljuk is. Nagy segítség lenne, ha a tűzoltóságok rendelkeznének a kommunikációhoz értő saját szakemberekkel, de tudjuk, hogy ez nincs így. Sajnos nem csak a hozzáértés, hanem a státusz is hiányzik. Így nehéz versenyre kelni azokkal, akik ezt nálunk jobb feltételekkel és profibban csinálják.
Ha van olyan tűzoltóság, aki a hírekért a katasztrófavédelmi igazgatósághoz küldi az érdeklődőt, még rontja is ezt a helyzetet.
Nem ítélem el az igazgatóságok sajtóreferensi munkáját, hiszen nem tesznek mást, mint információt szolgáltatnak a mi munkánkról. Az, hogy a sajtóhírek ezt miképp adják vissza, sokszor nem tőlük függ. Az viszont rajtunk múlik, hogy a pontatlan híradások ellen teszünk-e és mit.
Nálunk a tűzoltóságon nincs kijelölt sajtóreferens, de közvetlen a kapcsolatunk a helyi médiákkal. Én magam is, de minden az adott kérdésben érintett kollégám, fontosnak tartjuk a rendszeres tájékoztatást. Ennek megfelelően mindig rendelkezésére állunk az újságíróknak, és tájékoztatjuk őket az aktuális dolgokról.

Ami a HÖTOSZ kommunikációt illeti, nem vagyok elégedett. Szervezetünk egy szakmai érdekképviseleti szerv, melynek a véleményét nyíltan fel kell vállalni, és azt megosztani másokkal. Ennek legegyszerűbb eszköze a honlap működtetése, melyet a legrövidebb időn belül szeretnék újra indítani.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 14:37

Big Gabi írta:Tisztelt Elnök Úr!

1./ Mit ért Ön, a sokat hangoztatott együttgondolkozáson?
Hitvallásom szerint az együttgondolkozás nem azt jelenti, hogy gondolataimat, elképzeléseimet ráerőszakolom, a tetszik, vagy nem tetszik alapon a másik félre, hanem tényleges egyeztetéseket követően, a tárgyaló felek mindegyike által elfogadható megállapodásra jutást. Ezt követően elmondható: együttgondolkoztunk!

2./ Szándékában áll-e az MTSZ, LÖTOSZ és a szakszervezetek vezetőivel, mondhatni azonnal tárgyalást kezdeményezni a Tűzoltóság és állományának jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, helyéről és szerepéről stb.?
Tisztelt Big Gabi!

Együttgondolkodás alatt ugyanazt értem, mint Ön. Az eredményesség érdekében nemcsak meg kell hallgatni a másik fél érveit, hanem meg is kell érteni azokat. Aki makacsul csak a saját véleményét próbálja másokra erőltetni, eleve kudarcra ítéltetett. Nekem kötelességem a HÖTOSZ többségi véleményét képviselni, de ezt nem mindegy milyen módon teszem. Azt gondolom, ha a kölcsönösen elfogadható gondolatokat, és nem a különbözőségeket keressük, sikeresebbek lehetünk.

Az említett szervezetek vezetőivel már megtörtént az első találkozás a múlt héten, és megegyeztünk abban, hogy a pár évvel ezelőtt készült koncepciót, -amit akkor mindenki elfogadott- még ebben az évben újratárgyaljuk.
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 14:07

Big Gabi írta:Tisztelt elnök Úr!

A 60/1992. (XI. 17) AB határozat alapján a minisztériumi illetve egyéb központi állami szervektől származó állásfoglalásoknak jogi ereje, kötelező tartalma nincs.

Az AB határozatából kiindulva Ön egyetért-e azzal, hogy a BM OKF Főigazgatója, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egységes szolgálatszervezési gyakorlatának megvalósításához “ÚTMUTATÓ”- kiadását tervezi, amelyben hatályos jogszabályok értelmezését és alkalmazását szándékozik rögzíteni?
Tisztelt Big Gabi!

A tűzoltóságok szolgálatszervezési kérdéseit minimum belügyminiszteri rendeleteknek kellene rendeznie. A kérdésében megfogalmazott ügyben legfontosabb az lenne, hogy a vonatkozó BM rendeleteket egy közös jogszabályba vonják össze, eltüntetve a köztük lévő ellentmondásokat.
Addig is fontos, hogy egységes elvek szerint történjen a szolgálatszervezés, ezért egyetértek azzal, hogy ezt a főigazgató szabályozza. Ez a szabályozás a jogszabályban biztosított megyei igazgatói engedélyezési gyakorlat egységesítését szolgálja, pontosan azért, hogy az ország különböző részeiben ez ne történhessen másképp. Ahhoz, hogy világosan lássuk, mely tűzoltóságokon van valódi létszámhiány, nélkülözhetetlen az egységes gyakorlat.
Tóth Tamás
szikracsapkodó
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2006. feb. 17. 10:10

Egyenruha

Hozzászólás Szerző: Tóth Tamás » 2006. máj. 29. 14:06

Tisztelt Elnök Úr!

Lehet, hogy a kormányátalakításról szóló vészjósló hírek közepette nem a legaktuálísabb a téma, de azért megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem: A 8 órás állomány részére (a póló mellett vagy helyett) miért nem rendszeresítettek valamilyen "kevésbé civiles" vállszalagos inget vagy valamilyen ingblúzszerűséget?
Kicsit unom, hogy ha ellenőrzöm egy céget állandóan bolti eladónak, biztonsági őrnek, kommandósnak, néznek, vagy csak egyszerűen el akarnak zavarni mert nem ismernek fel. (persze azért ez nem megy olyan könnyen) Oké, hogy nem a ruha teszi az embert, de azért még nézhetnénk ki normálisan is.

Tisztelettel: "Egy megelőzős"
Avatar
Rajnai Zsolt
VIP
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2006. máj. 25. 6:40
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rajnai Zsolt » 2006. máj. 29. 14:04

dreszi írta:Tisztelt Elnök Úr!

A tisztújításon mi volt az, amivel lenyűgözte a HÖTOSZ tagjait? Vagy mindenképpen váltás kellett?

Mi az, amit mindenképpen máshogy csinál majd, mint elődje?

Milyen jelentős változtatásokat tervez?

Hogyan képzeli el az együttműködést az egyéb érdekvédelmi szervezetekkel? HTFSZ, MTSZ stb.

Mennyiben kívánja növelni a HÖTOSZ érdekérvényesítő képességét a BM/OKF felé?
Kedves Fórumozók!

Köszöntök mindenkit a HÖTOSZ nevében, és köszönöm a hozzám intézett kérdéseiket. Igyekezni fogok, hogy a rendelkezésre álló időben válaszolni tudjak mindenki kérdésére, és most vágjunk is bele. Az első kérdés Dreszitől érkezett.

Tisztelt Dreszi!

A HÖTOSZ közgyűlésén nem kellett lenyűgözni senkit, hiszen már régóta ismert volt, hogy most tisztújításra kerül sor. Ennek megfelelően előzetesen megkezdődtek az egyeztetések a szervezet tagjai között. Az egyeztetések során sokat beszélgettünk arról, hogy hogyan tovább. Én mindig hangoztattam, hogy mi az, amit véleményem szerint másképp kellene tenni, és valószínűleg ez volt az, ami alapján a többség rám voksolt.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a HÖTOSZ a jövőben szorosabb együttműködést hozzon létre a különböző érdekérvényesítő szervezetekkel. / MTSZ, LÖTOSZ, HTFSZ / Eddig is voltak kérdések, amelyek közös fellépésre ösztönözték ezeket a szervezeteket, de összességében szoros együttműködés nem alakult ki. Sajnos többször előfordult az is, hogy egymás ellen szóló nyilatkozatokkal még indulatokat keltettek egymással szemben. Ezen mindenképpen változtatni kell, és ez a HÖTOSZ-on a jövőben nem fog múlni.

Szintén fontos, hogy a HÖTOSZ és az OKF között kialakult ellenséges érzület megszűnjön. Mivel ezek az érzések többnyire emberi kapcsolatokra vezethetők vissza, remélem a személyek változásával ez megszűnik. Meggyőződésem, hogy az eredményességet nem a szembenállás, hanem az együttműködés biztosítja. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy bárki feladná az elveit, gondolatait.
Lényeges, hogy a bennünket érintő szabályozások előkészítésénél már a munkabizottságokban ott legyünk, és elmondjuk a véleményünket. Erre rendelkezésre állnak a HÖTOSZ szakbizottságai. Ezt az első találkozáskor felajánlottam Tatár tábornok úrnak, aki nem zárkózott el ez elől.

A változásokról kérdezett. Ezek elsősorban a különféle szervezetekkel történő kapcsolattartásban, és a belső szervezésben fognak megnyilvánulni. Legfontosabb elemei a munkamegosztás, a szakbizottságok feladatterv szerinti működtetése, a tájékoztatás megszervezése és az adminisztrációs tevékenység javítása.
Avatar
kapocs
szikracsapkodó
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2005. dec. 29. 10:36

Hozzászólás Szerző: kapocs » 2006. máj. 29. 11:09

Tisztelt Elnök Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy a HÖTOSZ-nak minden HÖT tagja? Ha a parancsnokságom HÖTOSZ tag, akkor én, mint ottani tűzoltó, szintén HÖTOSZ tagnak számítok? Ha így van, akkor van lehetőségem kilépni?

Van a HÖTOSZ-nak tagdíja? Ha igen, mi alapján, és ki fizeti?

Hogyan lehetne rendszeresen tájékozódni a HÖTOSZ döntéseiről?

A HÖTOSZ-nak sokáig nem volt honlapja, most van, de ez az új már most elavult. Várható esetleg, hogy ezen keresztül a jövőben rendszeres tájékoztatást kapunk majd munkájukról, eredményeikről?

Végül: hogyan értékeli és minősíti az új "uniós" díszegyenruha minőségét, és kinézetét???

Válaszait előre is köszönöm!
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3482
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2006. máj. 29. 7:43

Tisztelt Elnök Úr!

Nyivánosságot kapott, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosítását tervezik, amelynek része
”A regionális önkormányzatok funkciói között a Javaslat kiemeli a térségszervezői szerepkört, a megyei szintet meghaladó nagyobb lakossági létszámot érintő térségi feladatok ellátását (például hulladékkezelés, regionális kórházak fenntartása, katasztrófa-elhárítás), a közfeladatok térségi ellátását, a támogatási rendszert és a gazdaság-szabályozási funkciót kiegészítő regionális pozíciókat.”

Kérdésem:

Milyen lépéseket szándékozik tenni, annak érdekében, hogy a Tűzoltóságot képviselő szakmai szövetségek a jogszabály alkotás folyamatában jelentős szerepet kapjanak?
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Danka János
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2180
Csatlakozott: 2002. dec. 01. 17:49
Tartózkodási hely: Várpalota

Hozzászólás Szerző: Danka János » 2006. máj. 28. 19:35

Tisztelt Elnök Úr!

Először is gratulálok megválasztásához.

A kérdéseim:

Mennyire tapasztalta, hogy a HÖTOSZ-on belül a parancsnokok (parancsnokságok) a saját érdekeik mentén (kisebb/nagyobb parancsnokság; saját – HÖTOSZ-on kívüli – érdekérvényesítő kapcsolatok megléte/hiánya, stb.) gondolkoznak, és – ha ezt tapasztalta – próbál-e ez ellen tenni, és miképpen?

Valóban soknak tűnik a tűzoltóságok érdekeit képviselni hivatott (szak-és szakmai) szervezetek száma („sok bába közt elvész a gyerek”-effektus). Nyilván úgy gondolja, hogy a HÖTOSZ-ra szükség van (miért vállalta volna a jelölést különben), a kérdés csak az, hogy hová helyezné szervezetét a többi között, milyen szereposztást látna ideálisnak közöttük és hogyan szeretné, ha működne ez a kapcsolatrendszer?

Az előző vezetés nem volt nagy „katasztrófavédelem-barátnak” nevezhető (erre volt is sok oka). Az Ön vezetése alatt a HÖTOSZ viszonya miként alakul majd az OKF-el (legalábbis Ön hogyan szeretné)?

Már tudhatjuk, hogy a Kormány szerkezete megváltozik, mi is egy más felállású (és nevű) minisztérium „gondnoksága” alá kerülünk. A nagy rivális rendőrség (mindig hozzájuk szoktuk mérni magunkat bér/juttatás, stb. tekintetében) másik minisztériumhoz kerül. Van-e már elképzelése arról, hogy miként befolyásolja ez az új felállás a HÖTOSZ tevékenységét?

Én úgy vettem észre, hogy a HÖTOSZ-nak (avagy csak egyes vezetőinek) eddig ambivalens megnyilvánulásai voltak a BM KOK-kal kapcsolatosan (ugyan az egyetlen központi iskolánk, a maga korlátai között elfogadható teljesítménnyel, de sokba kerül a felutazás, szállás miatt/elvett létszámot/a technikai fejlesztése a tűzoltóságok rovására megy, stb.). Mi az Ön véleménye a helyzetről, hogyan képzeli a tűzoltók képzését, továbbképzését – egyáltalán a HÖTOSZ-nak ezzel a területtel kapcsolatban mi az elképzelése?

Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy az Ön véleménye és a HÖTOSZ-nak (mint testületnek) a véleménye nem feltétlenül kell, hogy egybeessenek, de gondolom, hogy egy programmal nyerte el az elnöki széket (tehát kell lennie támogatottságának), másrészt nyilván próbálja a saját elképzeléseit elfogadtatni a többiekkel.

Válaszait előre is köszönöm!
hírvivő
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2006. máj. 28. 16:28
Tartózkodási hely: Budapest

...

Hozzászólás Szerző: hírvivő » 2006. máj. 28. 18:45

Tisztelt Elnök úr!


Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint van-e lehetőség olyan kormányzati döntés visszafordítására, ami végzetes következményekkel járhat.
Kérdésemben a tűzoltóságoknál kormányrendeletben előírt EDR rendszerre gondolok. Több szakmai vélemény született arról, hogy rendszer nem biztosítja a biztonságos hírváltást igazi vészhelyzetben. Erre igazi példa volt a WTC tragédiája. Magyarországon 2002-ben biztonsági okokra hivatkozva leállították a beruházat. Gazdasági érdekből ezen vélemények egyszer sem kerültek napvilágra, viszont sokszor hallunk közleményekben a rendszer mellett elkötelezettektől dicshimnuszokat. Ezek is igen csekély konkrétumokkal jelennek meg, egy éve kb. 10 mondatos érveléseket olvashatunk különféle köntösben.
Azt a választ nem tudom elfogadni, hogy több csapatpróbán áteset a rendszer, mivel ezen próbák is olyan környezetben és feltételekkel lettek megszervezve ami a létjogosultságot és a tökéletes működést volt hivatott demonstrálni. Sajnos a külföldi negatív példákat sorban hallgatják el, ezek csak baráti szálon futnak be az országba.
Kérdésemben egy kérés lapul meg. Kérem Önt, mint egy ilyen országos szervezet elnökét, ne engedje tűzoltók és állampolgárok életét veszélyeztetni. Javaslom egy szakmai bizottság felállításával ellenőrizzék a beharangozott ígéretek meglétét, és kellő nyomatékkal lépjenek fel amennyiben a mentési feladatokat veszélyezteti a nem megfelelő rádióhíradás.
Kérem garantálja, hogy csak abban az esetben javasolja a végleges átállást ha az biztonsági szempontból megfelő.


Köszönettel


Hírvivő
hírvivő
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2006. máj. 28. 14:21

Kedves Rajnai Zsolt!

Az egyszerűség kedvéért, kérem engedje meg, hogy pontokba foglaljam az engem, s talán másokat is érdeklő gondolataim!

1. Ön mikor került kapcsolatba a HÖTOSZ-szal, és milyen érdekkörben?
2. Kérem mondjon/írjon legalább három olyan fontos érvet ami a HÖTOSZ megalakulása óta, a mai napig is igazolná a szervezet/szövetség létjogosultságát, a már korábban is meglévő MTSZ, HTFSZ és FTSZ mellett!
3. Parancsnokként talán találkozott olyan gondolatokkal/hírekkel, hogy az állomány szemében a HÖTOSZ mint szervezeti egység, az a különböző mentalitású parancsnokok „gitt-egylete”! Akik a kezdet-kezdetén talán abból a nemes célból kötöttek ’vérszerződést’, hogy az általuk (mondhatni, „legjobb tudásom szerint gondoskodom alárendeltjeimről”) képviselt állomány szolgálati jegyei megoldásra kerüljenek.
4. Én mint HÖT tűzoltó, akaratom ellenére hogyan válhatok, úgymond HÖTOSZ taggá? S, ha már valamilyen huncutságból taggá lettem/váltam akkor, ha az önérzetem úgy kívánja, hogyan tehetem semmissé a tagságomat, mintegy értésére adva a nagy közvéleménynek, (no meg a ’vezérkarnak’), hogy … hmmm…. mondhatni nem klasszul mennek a dolgok?
5. Milyen alagutat lát?
6. Látja-e annak végét?
7. Szerintem a HÖTOSZ-nak fel kellene számolnia önmagát mint szervezetet és beállni olyan, az állomány érdekeit is képviselő szervezeti egységbe amely már bizonyította létjogosultságát! És Ön szerint?
8. Ön életképesnek tartana egy, mondjuk, HÖTOSZOSZ-t, Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Szolgálatparancsnokainak Szövetségét? Ha nem, miért nem?

Ezúton is maradok, tisztelettel:
nazda !
Avatar
TLF4000
pernyekergető
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2002. aug. 27. 16:28
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: TLF4000 » 2006. máj. 27. 19:01

Tisztelt Elnök Úr!

Vannak-e tervei arra, hogy a tűzoltóságoknál fellépő anyagi, személyi és technikai hiányosságokat miképpen lehetne csökkenteni illetve mi módon lehetne több anyagi forráshoz jutniuk a parancsnokságoknak?

Az ön által irányított parancsnokság előnyére vagy hátrányára válik-e, hogy ön lett a HÖTOSZ elnöke? Hogyan profitálhatnak Somogy megye hivatásos és önkéntes parancsnokságai abból, hogy ön lett a HÖTOSZ elnöke?

Válaszát előre is köszönöm, munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok!
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2259
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Hozzászólás Szerző: Harley » 2006. máj. 27. 9:36

Tisztelt Rajnai Zsolt!

Milyen tervei vannak a tűzoltóságok kommunikációjának elősegítésére? Miként kíván javítani a jelenlegi siralmas helyzeten?

Nagyon kevés parancsnokság van, ahol meg van bízva a sajtófeladatokkal egy tűzoltó. Sokszor az állomány részéről lenne igény rá, de a vezetőség részéről a kezdeményezés erős ellenállásba ütközik. Aztán vannak parancsnokságok, ahol nem mernek nyilatkozni (a sajtótörvényt persze nem ismerik), ott egyenesen a megyéhez irányítják az újságírókat, aztán meg csodálkoznak, ha azt olvassák, a lángokat a katasztrófavédelmi szakemberek fékezték meg. A ló másik oldala, amikor egy szóvivő azt hiszi, az MTI-nek adott nyilatkozata elég. Ez erős szakmai tájékozatlanságot mutat, vagy egyszerűen más oknál fogva nem érdeke az információt megosztania.

A HÖTOSZ elnökeként hogyan kívánja a tűzoltóságokat ráébreszteni a külső kommunikáció fontosságára?

Mi a véleménye a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok sajtóreferenseinek munkájáról? A megyének mennyiben van joga egyáltalán tájékoztatást adni egy HÖT hatáskörébe eső eseményről? Saját maguknak kívánják csak besöpörni az elismerést (lásd a sajtóban a katasztrófavédelmi szakemberek beavatkozását), vagy csak azt a munkát végzik el, melyre a parancsnokságok valamilyen oknál fogva nem képesek?

Hogyan értékeli az OKF honlapján megjelenő, a valóságot sokszor alig tükröző, helyesírási és stilisztikai hibáktól hemzsegő káreseti híreket. Nem gondolja, hogy a tűzoltókat járatják le vele?

Végezetül, az Ön által vezetett parancsnokság hogy áll kommunikáció terén? Van megbízott sajtóreferens/szóvivő, málháztak-e fényképezőgépet a fecskendőkre?
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3482
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2006. máj. 24. 20:50

Tisztelt Elnök Úr!

1./ Mit ért Ön, a sokat hangoztatott együttgondolkozáson?
Hitvallásom szerint az együttgondolkozás nem azt jelenti, hogy gondolataimat, elképzeléseimet ráerőszakolom, a tetszik, vagy nem tetszik alapon a másik félre, hanem tényleges egyeztetéseket követően, a tárgyaló felek mindegyike által elfogadható megállapodásra jutást. Ezt követően elmondható: együttgondolkoztunk!

2./ Szándékában áll-e az MTSZ, LÖTOSZ és a szakszervezetek vezetőivel, mondhatni azonnal tárgyalást kezdeményezni a Tűzoltóság és állományának jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, helyéről és szerepéről stb.?
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3482
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2006. máj. 24. 20:04

Tisztelt elnök Úr!

A 60/1992. (XI. 17) AB határozat alapján a minisztériumi illetve egyéb központi állami szervektől származó állásfoglalásoknak jogi ereje, kötelező tartalma nincs.

Az AB határozatából kiindulva Ön egyetért-e azzal, hogy a BM OKF Főigazgatója, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egységes szolgálatszervezési gyakorlatának megvalósításához “ÚTMUTATÓ”- kiadását tervezi, amelyben hatályos jogszabályok értelmezését és alkalmazását szándékozik rögzíteni?
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Avatar
dreszi
kapacsmester
Hozzászólások: 295
Csatlakozott: 2006. máj. 24. 19:28

Hozzászólás Szerző: dreszi » 2006. máj. 24. 19:45

Tisztelt Elnök Úr!

A tisztújításon mi volt az, amivel lenyűgözte a HÖTOSZ tagjait? Vagy mindenképpen váltás kellett?

Mi az, amit mindenképpen máshogy csinál majd, mint elődje?

Milyen jelentős változtatásokat tervez?

Hogyan képzeli el az együttműködést az egyéb érdekvédelmi szervezetekkel? HTFSZ, MTSZ stb.

Mennyiben kívánja növelni a HÖTOSZ érdekérvényesítő képességét a BM/OKF felé?
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5949
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Online interjú Rajnai Zsolttal

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2006. máj. 22. 8:52

Tisztelt Fórumozók!

A Lánglovagok.hu fórumának vendége lesz 2006. május 29-én, hétfőn Rajnai Zsolt tű. alezredes, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetségének újonnan megválasztott elnöke. Mostantól várjuk a kérdéseket, melyekre Rajnai Zsolt az említett napon 14-16 óráig válaszol.

Rajnai Zsolt 1963-ban született, 1985-ben szerelt fel hivatásos tűzoltónak Marcaliban. 1989-től 1993-ig a marcali tűzoltóság parancsnokhelyettese, 1994-től a kaposvári parancsnokság vezetője. Oklevelet az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola tűzvédelmi szakán szerzett.

Ugyan a fórum lehetőséget ad arra, hogy bárki névtelenségbe burkolózzon, de javasoljuk, hogy a kérdezők vállalják fel a nevüket, vagy akár a szolgálati helyüket, illetékességüket is, s azt tüntessék fel a hozzászólásuk végén. Akinél már amúgy is lehet tudni, hogy felhasználóneve kit rejt, annál mindenképp legyen feltüntetve a név, ha pedig valaki ugyan a fórumban használt nickjét nem kívánja felfedni, de Rajnai Zsolttól névvel együtt kérdezne, annak javaslunk egy újabb regisztrációt a saját nevére.

A topik kizárólag abból a célból van, hogy az online interjú vendégéhez kérdést intézzenek, s arra az interjúalany válaszoljon. A tapasztalatokat a fórumozók más, témához kapcsolódó topikban vitathatják meg.

A téma moderáció szempontjából szigorú felügyelet alatt van, kérünk mindenkit, a topik meghirdetett szabályait, valamint a Moderációs alapelveket kimondottan tartsa szem előtt.

Lánglovagok szerkesztősége
Lezárt