Online interjú Dr. Tatár Attilával

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
andy38
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2006. szept. 24. 12:56

Kérdés

Hozzászólás Szerző: andy38 » 2006. szept. 24. 22:34

Tisztelt Altábornagy Úr!

A szervezési kategóriák módosításakor a körmendi tűó.pkság az addigi
II-es különleges kategóriából, mely 1+2fél raj-t jelentett és ebből egy fél raj Szentgotthárdon (Körmend-től kb. 28 km) a General Motors gyárban kihelyezett rajként funkcionált.
(és azért nem III-as, hanem különleges, mert az RST-ben való szerepeltetésük korlátozott volt, alapvetően a GM ill. Szentgotthárd város és környéke mentő tűzvédelmét hivatott ellátni. Ezálltal azonban kevés volt a vonulási számuk, mely most a megszüntetés legfőbb indokává vált) Most pk.ságunkat visszasorolták II ketegóriás-á ezálltal egy fél raj megszüntetésre került. Azt pedig, hogy a városi pk melyik fél rajt szünteti meg, bölcsen az ő döntésére bízták. Így azonban két rossz közül lehet választani, vagy megszűnik a Körmend II-es ami azt jelenti hogy a jelenlegi RST szerint sokszor előfordul, hogy Körmend és környéke lesz védetlen, vagy pedig a Szengotthárdi kihelyezett raj kerül megszüntetésre és a fent említett távolság miatt a vonulási idő lesz hosszú, (Szengotthárd estében kb. 25-30perc, de az ún. hármashatár falvai 40-45 perces vonulási idővel lesznek elérhetők) mely az ott élők biztonságát rontja. Tisztában vagyunk azzal, hogy mindez a munkaidőcsökkentés megvalósíthatóságát szolgáló lépés, de véleményünk szerint amíg Szentgotthárdon nem áll fel egy köztestületi tűó.ság addig a tűzvédelem területén ez a döntés jelentős visszaesést jelentene térségünkben!

- Kérdésem: a fent leírt állapot véglegesen eldöntött tény-e az önök részéről, ill. milyen jövőképet tudna felvázolni a szóbanforgó 12 ember részére ?

- Az eszközbeszerzésekkel kapcsolatban szeretném kérdezni miért nincs mód és lehetőség olyan közös döntések meghozatalára mely mindkét fél számára megnyugtató megoldást jelenthetne?

Esetünkben ugyanis az történt, hogy minden évek óta tartó próbálkozásunk ellenére az újonnan átvett, és egyébként rendkívül jól felszerelt, műszaki mentőszer, autódaru nélküli. (Körmend működési területén halad és keresztezi egymást a rendkívül forgalmas 8-as és 86-os főútvonal, melyeken sok a baleset) Pedig igényünk benyújtása óta új pályázat került kiadásra, és még azt is javasoltuk megoldásként, hogy tűzoltóságunk kifizeti v. megvásárolja az említett autódarut, csak gyárilag kerüljön felszerelésre. Sajnos nem sikerült!
Az már csak hab a tortán, hogy annak ellenére, hogy középkategóriás gjmű-röl van szó a normatívát nem kapjuk meg működtetéséhez.
- Miért?
Azon is érdemes lenne elgondolkozni, hogy az új járművön elhelyezett felszerelések esetében miért nem lehet olyan típusokat kérni, az esetleges kompatibilitás miatt, melyek már vannak pk.ságunkon ?

Befejezésül a segítségét szretném kérni, hogy a mentőcsónakkal kapcsolatos pályázatunk esetében ne hasonló forduljon elő. Nem akarom tovább szaporítani a szót, így nem részletezem miért, de kérem figyeljenek oda, nem biztos, hogy az a csónak ami jó a Dunán a Dunaújvárosiaknak, az jó lesz nekünk itt a Rábán !
(valószínű vízre tenni sem tudjuk!)
Nem bántó szándékkal mondom, de tényleg néha úgy tűnik, esetükben igaz a mondás: A kibicnek semmi sem drága!

Tisztelettel: a HTFSZ helyi egységének vezetője
Gazella
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2006. szept. 24. 19:32

Hozzászólás Szerző: Gazella » 2006. szept. 24. 19:51

Tisztelt Altábornagy Úr!

Az átszervezések következtében augusztus 1-jétől a főügyelet már a mentésszervezési főosztályhoz tartozott, legalábbis a sajtó az Ön aláírásával hitelesített intézkedéséhez hozzájutott. A hírekre reagálva mégis azt állította, még minden a régiben. Hol az igazság? Most hova tartozik a főügyelet? Akkor hova tartozott, gyakorlatilag és papíron?

Augusztus 20-a estéjén a megyei ügyeletesek nem jelezték a főügyeletnek a vihar közeledését? Mert ha nem, akkor a megyéknél nem gondolkodnak, vagy valaki a jelentési kötelezettségének nem tett eleget. A balatoni vízi rendőrség egyébként fel tudott szólni a BRFK-nak.

Bár sokan nem tudják, a katasztrófavédelem egy jelentéstömörítő szerkezet. Teljes egészében kimondva: katasztrófa elleni védelem. Miért gondolják akkor, hogy nincs joguk megelőzni a katasztrófát. Nem osztja azt a véleményt, hogy a katasztrófavédelem elrendelheti egy emberekkel zsúfolt terület kiürítését egy közelgő természeti csapás miatt? Mert ki hozza meg a döntést, ha nem a katasztrófavédelem. A tűzoltók már csak akkor jönnek, ha bekövetkezett a baj.
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2006. szept. 24. 18:49

Tisztelt Főigazgató Úr!

Kérem, hogy nekem is engedjen meg néhány kérdést!

1. Mi indokolja, hogy a polgárvédelmi szakemberek hivatásosként, a Hszt. hatálya alatt végzik a tevékenységüket? Az önkormányzat részeként (városi, megyei ill. regionális) el tudná képzelni a működésüket?

2. A regionális katasztrófavédelmi igazgatóságok létrejöttekor, a megyei igazgatóságok VFCS-i a megyeszékhelyi HÖT-k állományába kerülnek? Ha ezt nem látja megvalósíthatónak, akkor kérem indoklását is!

3. A regionális igazgatóságok kialakítása során, a megszűnő igazgatóságok státuszainak mi lesz/lenne a sorsa? Elképzelhetőnek tartja, hogy a HÖT-k létszámgondjainak az enyhítésére kellene/illene/lehetne fordítani?

4. A megszorító intézkedések tovább növelték, növelik a HÖT-k terheit is, amely gondolom az Ön számára sem ismeretlenek. Amely érinti, érintheti a személyi állomány bérbeállását, teljesítményértékelését is. Oly módon, hogy a parancsnok (jóesetben) mindenkitől(?) visszavesz a korábban kiemelkedő teljesítményért juttatott pluszból, működésre. A bérmunkás (ill. egyéb) bevételeit fel kell, hogy élje, ezért nem jut teljesítmény (kompetencia alapú) elismerésére. Tehát, a jó teljesítménynek nem lesz jelentősége, mivel anyagilag elismerni úgy sem lehet! Ön személy szerint helyén valónak tartja ezt a dolgot? Mit tett, tesz, annak érdekében, hogy ez az áldatlan helyzet ne következzen be?

5. A kormány tervei között szerepel, hogy a megvont 13. havi juttatást, nyelvi- és gépjárművezetői pótlékokat a teljesítményértékelésbe forgatná vissza. Ez önmagában azt jelentené, hogy ami amúgy is megvolt a HÖT-knek – hiszen, eddig is fizette -, azt nem venné el, ugye, hanem „kötelezöen” teljesítmény elismerésére fordíttatná? Nem tart attól, hogy ezt, az amúgy a parancsnokság költségvetésében pluszként nem jelentkező összeget, a nehezedő működés miatt, a parancsnokságok részben vagy egészében működésre felemésztik? Ezáltal, a célja nem valósul, nem valósítható meg, ergo, nem ér semmit. Egyetért ezzel a megállapítással?

6. A hivatásos állomány szerzett jogaiban jelentős csökkenés látszik körvonalazódni a jövőre nézve. Lát-e ennek káros hatását a tűzoltói társadalomra nézve? Ha igen, mit tett, ill. mit tesz ennek csökkentésére, lehetőség szerinti elkerülésére?

7. S, végül. Tudna-e legalább egy olyan szakmával összefüggő célt megfogalmazni, amelynek eléréséért hajlandó lenne, akár egy tűzoltó-szakszervezetbe is belépni?

Válaszára várva, maradok tisztelettel:
nazda !
FAUN
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2006. szept. 24. 17:00

Hozzászólás Szerző: FAUN » 2006. szept. 24. 18:27

Tisztelt Tábornok Úr!

Kérdésem kissé személyes jellegű, de úgy vélem nem egyedi, tehát éppen ezért más hasonló beosztásban lévő tűzoltókollégám is érintve lehet benne. Kérdésem a következő. Ön szerint szolgálatparancsnoki beosztást betöltő személy vezetői feladatokat lát-e el, s ha igen, kérésére erről igazolást a parancsnoka köteles-e kiállítani??? Ezen igazolás pályázati kritériumként van meghatározva.

Tudom, hogy kérdésemmel elsősorban a Személyzeti és Oktatási Főosztály Vezetőjét kellet volna megkeresnem, de sajnos az OKF honlapján erre nincs lehetőség, pedig szükség lenne rá. Remélem a kérdésem megválaszolása munkatársai segítségével nem fog nehézséget okozni Ön számára.

Köszönettel várom válaszát.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3476
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2006. szept. 24. 8:56

Főigazgató Úr!

1996. évi XXXI. törvény
a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról


A tűzoltóság anyagi, pénzügyi ellátása

41. § (1)
(2) A hivatásos önkormányzati tűzoltóság működésének és fenntartásának költségeit a központi költségvetés az illetékes önkormányzat útján normatív hozzájárulásként, a létesítés, a fejlesztés és a felújítás költségeit pályázati formában a Belügyminisztérium útján biztosítja. A pályázat – a belügyminiszter által rendeletben szabályozott feltételek szerint – a fejlesztési költség egészére vagy annak meghatározott részére irányulhat.
(3) A központi költségvetésből történő hozzájárulás mértékét legalább a hivatásos önkormányzati tűzoltóság előírt legkisebb létszámának és gépjárműállományának figyelembevételével kell megállapítani.
(4) A hivatásos és az önkéntes tűzoltóság fenntartásával és működésével kapcsolatos rendkívüli kiadások fedezetére a Belügyminisztérium fejezet költségvetésében elkülönített tartalékalapot kell biztosítani. Ebből kell gondoskodni a működési területen kívüli vonulások költségeiről, illetőleg a szolgálati feladatok ellátása során súlyos munkabalesetet szenvedett tűzoltók kártérítéséről.
(5) A tűzoltóság fenntartója a tűzoltóság készenléti szolgálatot, illetve a tűzoltás irányítását ellátó tagjai részére szolgálati tevékenységükre vonatkozóan köteles élet- és baleset-biztosítást kötni.
(6) Az önkéntes tűzoltóságok létesítésével, fejlesztésével, fenntartásával és működésével kapcsolatos költségek fedezetéről a székhely szerinti települési önkormányzat, valamint az átvállalt feladattal arányosan a központi költségvetés gondoskodik.

59/1995. (V. 30.) Korm. rendele
a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tárgyi és költségvetési átadás-átvételének rendjéről


6. § (1) A központi gazdálkodás körébe tartozik:
a) a tűzoltóságok beruházására, fejlesztésére szolgáló központi költségvetési előirányzat;

b) a rendkívüli események folytán felmerülő többletköltségek, továbbá a tűzoltóságnak a működési területén kívül elrendelt igénybevétellel felmerült költségek fedezetére szolgáló költségvetési előirányzat;
c) vegyvédelmi felszerelések, tartalékeszközök és ,,M'' készlet;
d) a megyei tűzoltóparancsnokságok javítóműhelyeinek felszerelése, berendezése, alkatrészkészlete;
e) a megyei kiképzőbázisok felszerelése, berendezése, a működtetéssel kapcsolatos központi költségvetési előirányzat;

f) a hivatásos tűzoltók lakáscélú támogatására szolgáló központi költségvetési előirányzat.

(2)
Az (1) bekezdés a) és b) pontjában említett költségvetési eszközzel az országos parancsnokság, a c)—f) pontokban foglaltakkal a megyei tűzoltóparancsnokság gazdálkodik.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott beruházási, fejlesztési előirányzat terhére a fenntartó pályázati rendszerben támogatást igényelhet beruházás, rekonstrukció, tűzoltó gépjármű, valamint egyéb, a tűzoltás, kárelhárítás, műszaki mentés szempontjából fontos felszerelés beszerzéséhez.

(4) A (3) bekezdés szerinti pályázat feltételeit a belügyminiszter évente — a költségvetési törvény hatálybalépését követő 30 napon belül — rendeletben állapítja meg.

A fentiek alapján, kérdéseim:

1.) A két jogszabály egyértelműen rendelkezik a pályázati rendszerről, pályázat 1999.-ben volt utoljára miniszteri szinten, rendeletben kiírva, azóta miért nem?

2.) A miniszter asszony áprilisban rendelkezett a hivatásos tűzoltók lakáscélú támogatására szolgáló pénz összeg elosztásáról, megérkezett – e ezen összeg az OKF számlájára?

3.) A központi gazdálkodás körébe tartozik a rendkívüli események folytán felmerülő többletköltségek, akkor miért késik több hónapja az árvízi ( Tisza – Hernád ) túlóra díjak kifizetése illetve a késedelem miatt késedelmi kamatot kifizetik-e?

Tisztelettel köszönöm válaszait.

Nagy Gábor
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Avatar
kata69
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1189
Csatlakozott: 2005. aug. 04. 21:33
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: kata69 » 2006. szept. 24. 0:44

Tisztelt Altábornyagy úr !

Csatlakozom a kérdezők és válaszra várók soraihoz.

1; Azokkal a tűzoltókkal, akik szolgálatteljesítés közben önhibájukon kivűl
balesetet okoznak esetleg halálos kimenetelüt, ezért letöltendő
börtönbűntetést kapnak.
Ezek az emberek a családjukon kivűl számíthatnak e a tűzoltóságra,
tartják e a kapcsolatot ezekkel az emberekkel ?

2;Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a Tűzoltóságoknak és az OKF-nek a korrupció felszámolására ?

3; Az alkalmi munkavállalók, mint tűzoltók, igen nagy felháborodást kelt, jogosan. Én úgy látom, ezzel a hivatásos állomány zsákútcába kerül, minden vonulós tűzoltót egykalap alá vesznek majd a polgárok, hiszen nem lesz az alkalmi vonulós tűzoltók ruháján az A- betű. Bizalmatlanokká fognak vállni azok az emberek , akik most biztonságban érzik magukat a rutinos hivatástudatú tűzoltók megléte mellett.
Mindennek oka a pénzhiány, gondolom itt is ez a helyzet, de sok más lehetőség is lenne betömni a lukas zsebet ( nekem is van néhány ötletem)
Én, mint civil állampolgár látom a dolgok menetét, de már maga a szó sem bizalom keltő : Alkalmi = soha sem biztos, nem lehet számítani rá.
Természetesen van előnye is az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának esetleg pékségben, ott mindig jól jön egy beugró emberke, ha hibázna ,akkor még kiszállítás előtt helyrehozható a hiba.
De egy káresetnél nincs erre lehetőség.
Nem hiszem, hogy napok- hetek múltával kialakulhatna az emberben a hivatástudat, ehhez több időre van szükség.

Amíg az eberek töbsége érzelmi alapon dönt, addig a szolgálatban levő hivatásos tűzoltó, csak is hivatástudatból ment akár élete árán is.
Ezt nem lehet elvárni attól az embertől, aki havi 1 alkalommal bemegy szolgálatot adni, miért is tenné kockára az életét ?

Ön, mint felelésség teljes bölcs ember, lehetne arról szó, hogy a hivatásos vonulós tűzoltókkal egy adott napon leülni és átbeszélni a lehetőségeket ?
Biztosan lennének jó használható ötleteik, amivel kiküszöbölhető lenne sok probléma, ne minden áron ragaszkodjanak a tervezethez, mert a minden ár az túl nagy ár ! Emberi életek.
Nem beszélve arról, hogy így is lenézik általában az emberek az alkalmi munkavállalókat és ha esetleg mégis bevezetnék a tervezetet, akkor a bajban levő emberekben felmerülhet a kiérkező segítség hozzáértése.
כל הימים שלי יותר יפה, כי אתה איתי Pozsárné
Avatar
Tüzcsap
pernyekergető
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2002. aug. 09. 14:19

Hozzászólás Szerző: Tüzcsap » 2006. szept. 23. 21:43

T. Főigazgató Úr!

Korábban felvetették, hogy a biztosítók tűzvédelmi hozzájárulását 2 százalékra emelik, s a második 1 százalékot laktanyaépítésekre, -rekonstrukciókra fordítják. Ez a kezdeményezés még napirenden van?

A témánál maradva kérdezném, állami támogatással a következő években hol épül új tűzoltólaktanya? Tervezik-e, hogy a fővárosban támogatnak új tűzőrség felépítését.
Danka János
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2180
Csatlakozott: 2002. dec. 01. 17:49
Tartózkodási hely: Várpalota

Hozzászólás Szerző: Danka János » 2006. szept. 23. 18:17

Tisztelt Tábornok Úr!

Talán Önhöz is eljutott már a híre (ha máshonnan nem, akkor innen a Fórumból), hogy a Katasztrófavédelem létrehozása nem okozott osztatlan örömöt sem a pv-s, sem a tűzoltó társadalomban. A helyzetet dramatizálta, hogy az új szervezetben arányában is kevés volt a tűzoltó. Az Ön kinevezése után ez utóbbi javulást mutat (ha csak az igazgatókat is nézzük), ettől függetlenül az ellenszenv megmaradt, sőt talán az sem túlzás, hogy nőtt. Kérdéseim e területről indulnának ki.

1.Elképzelhetőnek tartja-e, hogy e probléma legfőbb oka, hogy a tűzoltó szakma, mint olyan folyamatosan leértékelődik, szinte a kihalás szélén áll a szervezetén belül?
2. Ön hogyan látja: szervezetén belül a feladatok többsége inkább a tűzoltói vagy a polgári védelmis területhez tartozik eredendően?
3. Tervezi-e, hogy megerősíti / frissíti a mentésszervezési vonalat a szervezeten belül?
4. Gondolja-e, hogy a médiában való szereplésük módja az egyik legnagyobb forrása a meglévő ellentéteknek?
5. A tervezett további létszámleépítés illetve a régiósítás milyen hatással lesz a Katasztrófavédelemre?
6. A tűzoltók többsége önkormányzati (hivatásos, köztestületi, önkéntes), a szakmai felügyeletet az Ön szervezete látja el, ami viszont állami. Ezzel nem is lenne baj (már, ha most a fent leírtaktól eltekintünk), de sajnos az látható, hogy az OKF igyekszik magának teret nyerni a tisztán szakmai területeken túl is, súrolva ezzel az önkormányzati lét meglévő jogosítványait is. Ez egy tudatos koncepció a szervezete részéről?
7. A már napvilágra került és a kiszivárgott jogalkotási ténykedésük során sebeket okoznak a tűzoltó társadalomban. Elkerülhetőnek látja-e ezt oly módon, hogy az előkészítés folyamán a jelenleginél – jóval – nagyobb súllyal szerepeljenek mind a szakmai-és érdekképviseletek útján, mind közvetlen módon?

A további kérdéseimet már – így vagy úgy – lejjebb feltették.
Tisztelettel: Danka János tű.szds.
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2254
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Hozzászólás Szerző: Harley » 2006. szept. 23. 16:48

Tisztelt Tatár Attila!

Jelenleg kapcsolt munkakörrel a megyei igazgatóságokon van sajtóreferens kinevezve. Egyes megyéknél persze olyan, mintha nem is lenne, míg más megyéknél a megbízottak becsülettel végzik a munkájukat.

Nem gondolja, hogy kizárólagos sajtóreferensi munkakörben akár adott megye összes tűzoltóságának kommunikációját össze lehetne fogni? A szóvivő káresetekhez vonulhatna, a helyszínről tájékoztatná a sajtót. Mint tudjuk, itt nem csak az emberek információéhségének kielégítéséről van szó, hanem veszélyhelyzet kommunikációról is, ezt a területet nem lehet félvállról venni. Ilyen munkát Budapestről, íróasztal mögül nem lehet végezni.

A tűzoltóságok létszáma (leszámítva a fővárost) túl kicsi egy ilyen poszt létrehozásához hivatásos tűzoltóval, teljes munkakörben. De megyénként már lenne értelme kinevezni szóvivőt.
Avatar
Tiszthelyettes
csizmás kandúr
Hozzászólások: 224
Csatlakozott: 2005. jan. 13. 11:09
Tartózkodási hely: Buda

Hozzászólás Szerző: Tiszthelyettes » 2006. szept. 23. 7:28

Tisztelt Altábornagy Úr!
Elnézését kérem, de én konkrétabban rákérdezek, meddig hagyja az ország legfontosabb objektumának a védemét figyelmen kívűl? Mikor szándékozik egy szakmai vezetőt kinevezni a Repülőtéri Tűzoltóság élére?

A jelenlegi vezetés sem szakmailag, sem emberileg nem állja meg a helyét, de ezt Ön is tudja, hisz nemrég zárult le az ellenőrzés, gondolom ezek konkrét dolgokat is tartalmaznak. Ezekről lehet e tájékozódni?
kiss xaver
pernyekergető
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2006. szept. 22. 22:18

Hozzászólás Szerző: kiss xaver » 2006. szept. 22. 22:39

Tisztelt Tábornok úr!

Tisztelettel kérdezem, mint aki jó ismerője a Reptéri tűzoltóság müködésének (RKI) érdeklődöm, hogy mi lesz a jövő?
Köztudott, hogy az állam eladta a Ferihegyi repülőtér biznisz üzlet ágát, de valahogy a tűzoltóság maradt állami üzemeltetésben.
Ilyen nem nagyon van a világon csak MAGYARORSZÁGON, mert a világon szinte mindenhol az üzemeltető feladata müködteteni a fire servicét.
Ön is tudja, hogy ez a téma az ott szolgálatot teljesitő több mint száz fős állományt és jövőjét nagyban érinti.
Azt is szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi megbizott vezetés meddig marad, mert amit, a sajnos elhunyt ezredes úr felépített, a mostaniak egy év alatt leromboltak!?

Tisztelettel várom őszinte válaszát.

Kiss Xavér
papp istván
lángterelgető
Hozzászólások: 153
Csatlakozott: 2004. aug. 08. 9:12

Hozzászólás Szerző: papp istván » 2006. szept. 22. 21:31

Tisztelt Tatár úr!
Ön szokta olvasgatni a Lánglovagok fórum rovatát?
Üdvözlettel:
Papp István
sidol
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2006. szept. 22. 13:10

katasztrófa-sorozat

Hozzászólás Szerző: sidol » 2006. szept. 22. 13:25

Tisztelt Tábornok úr!

Ön szerint ki nem fejtette ki a teljes igazságot, amikor a kataszrófavédelem szóvivője azt idézte egy jelenésből, hogy vezetők képzettségi hiányossága is hozzájárult a műegyetemi tragédiához, majd másnap ezt "lapértesülésnek" nevezte, kvázi cáfolta?

Mi az oka, hogy most sorozatban vannak egyeztetési zavarok és látványos bakik? A minisztérium kettéválasztása nem okozott zavart a legfelsőbb körökben?

Biztosan összefér-e az Önök hivatásával az, hogy ha tüntetők elveszik a tömlőt, akkor visszavezénylik az egységet a laktanyába, arra hivatkozva, hogy veszélyben vannak, miközben a kutya nem akarja bántani őket. Nem az lett volna a dolguk, hogy más módon oltsanak. És miért a lktanyába mentek vissza, miért nem száz méterre? Egyáltalán, miért nem ment oda több kocsi már a legelején? Tízezres tüntetésnél mikor kell tűzoltó-biztosítást elrendelni? Szabad órákon át égni hagyni autókat? Az MTV-nek nincs tűzvédelmi rendszere? Önt ki és mikor értesítette az ostromról. Nem érzi úgy, hogy veszélybe sodorták a szolgálatban lévőket?
Avatar
Pozsárka
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2003. júl. 09. 15:28
Tartózkodási hely: Pécs HÖT

Hozzászólás Szerző: Pozsárka » 2006. szept. 22. 11:21

Tábornok úr!

A technikai állománytábla (7/2006. (II.10.) BM r.), valamint a szolgálatszervezés szabályai (1/2003. (I.9.) BM r. 4. sz. függelék) szerint parancsnokságomon a megengedett legkisebb napi szolgálati létszám az engedélyezett párhuzamosítással 32 fő.
Az Ön 12/2006. sz. Intézkedésében megengedett könnyítéssel (ez év 12. 31-ig) 28 fő.

Parancsnokságomon a szolgálati csoportok rendszeresített létszáma 35 fő.
Ebből a 35 fős létszámkeretből kell biztosítani a szolgálati létszámon túl az évi rendes szabadságokat, az egészségi (beteg) szabadságos napokat, a túlszolgálatért járó kompenzáció egy részét, de az új felvételisek képzését és a meglévő állomány továbbképzését, a szerkezelők és zászlós-jelöltek iskoláztatását is. Ekkora keretből a korábban engedélyezett 23 fős minimum napi szolgálati létszám is – alkalmanként - csak nehezen volt tartató.
Kérem, vegye figyelembe a természetes fluktuáció miatt kieső, időlegesen lekötött 1-2 státuszhelyet is.

Kérdezem Főigazgató Urat, hogy a rendszeresített létszám és a napi szolgálati létszám különbségét (a rendelet szerint 3 fő, az intézkedés szerint 7 fő) elegendőnek tartja-e a járandóságok, illetve a szolgálat érdekéből történő távollétek biztosítására?

Kérdezem Főigazgató Urat, hogy a rendeletmódosítás előkészítési szakaszában az Ön kollégái előzetesen kiszámolták-e, hogy a rendeletmódosítás milyen hatással lesz konkrétan egy-egy hivatásos tűzoltóság szolgálat szervezésére?

Tisztelettel:
Handbauer Péter tű. őrgy.
Big Gabi
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 3476
Csatlakozott: 2004. okt. 21. 19:28

Hozzászólás Szerző: Big Gabi » 2006. szept. 22. 9:22

Főigazgató Úr!

Kérem, fejtse ki álláspontját, Rajnai Zsolt tű. alezredes úr, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének elnöke által, az alábbiakban idézett okfejtésének tükrében, az alkalmi munkavállalók ügyében.


„ KONTRA – mit mondanak a tűzoltók

LO: Mikor értesült Ön először hivatalosan is erről a tervezetről?
RZS: Először körülbelül augusztus végén találkoztam ezzel az elképzeléssel egy újság híradásában. Hivatalosan viszont csak szeptembertől van róla tudomásom. Ez azért is szomorú, mivel jellemzi azt, hogy milyen érdekegyeztetés zajlik manapság. Egy elképzelés, amely konkrét jogszabálytervezet formájában jelenik meg, és azok, akikre vonatkozik, csak ezt követően értesülhetnek róla, felettébb furcsa. A szakmai véleményünk akkor lett csak fontos, mikor ez az ügy "nem hivatalos" nyilvánosságot kapott.
LO: Mit gondol, a gyakorlatban működhetne a tűzoltók alkalmi munkavállalása?
RZS: Alkalmi munkavállalók hogyan szerezhetnek olyan igazi szakmai tapasztalatot, amihez egy hivatásos tűzoltó is csak évek alatt jut hozzá? Hogyan győződhet meg a munkáját irányító személy arról, hogy milyen bonyolultságú és veszélyességű feladattal bízhatja meg? A tűzoltás és műszaki mentés csapatmunka. A csapat bevethetőségét és hatékonyságát a "leggyengébb láncszem" fogja meghatározni. Emiatt véleményem szerint az eredményesség jelentősen romlana, míg a veszélyeztetettség pedig nőne. A tűzoltók munkája napjainkban egyre bonyolultabb, egyre nagyobb felkészültséget igényel, és ez csak folyamatos felkészüléssel és napi gyakorlattal biztosítható.
LO: A tűzoltók munkaideje a jövőben csökkenni fog. Felmerült, hogy a hivatásosok vállalhatnának egy-egy szolgálatot a szabadidejükben.
RZS: Egyszerre nem lehet valaki a saját munkáltatójának főfoglalkozású és alkalmi munkavállalója is. Más tűzoltóságon pedig azért sem dolgozhatna, mert mint hivatásos állományú, a munkahelyére rendkívüli esetben szabadidejéből, vagy akár szabadságról is visszarendelhető. Ebben az esetben vagy az egyik, vagy a másik tűzoltóságon nem tudná teljesíteni a szolgálatát.
LO: Elképzelhetőnek tartja, hogy a ”kékkönyves tervezet” a közeljövőben megvalósuljon? Hiszen az államnak jobban megérné így a tűzoltók foglalkoztatása.
RZS: Lehet, hogy ez a megoldás az államnak anyagilag előnyösebb lenne, de szabad-e anyagiakban mérni a tűzoltók és a bajban lévő emberek biztonságát? Szerintem nem. Ez egyben válasz is arra, hogy véleményem szerint egy ilyen rendszer kialakítása káros, és veszélyes is egyben. Elképzelhetetlen számomra, hogy ez megvalósuljon. Az a hivatásos tűzoltóság végét jelentené.
LO: Mit kíván tenni az Önök szervezete azért, hogy csökkenjen a szakadék a katasztrófa- és polgárvédelmi szervek, valamint a hivatásos tűzoltók álláspontja között?
RZS: Folyamatosan arra törekszem, hogy párbeszéd legyen a tűzoltók és a katasztrófavédelmi szervek között. Ez viszont azt feltételezi, hogy tiszteljük egymást, hogy kíváncsiak vagyunk egymás gondolatára. Nem csak akkor, ha ezt a sajtó nyilvánossága, vagy a tűzoltók felháborodása kikényszeríti. Felajánlok minden olyan segítséget, egyeztetést, ami a jelenlegi rendszert jobbá, hatékonyabbá teheti, de elutasítom mindazt, ami pusztán anyagi szempontok figyelembevételével, az emberek biztonságával és a tűzoltók szakmai véleményével mit sem törődve kívánja a jelenleg jól működő és az állampolgárok tiszteletét és bizalmát élvező tűzoltósági rendszert átalakítani.”


Tisztelettel köszönöm válaszát.
Nagy Gábor
elnök
Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete
A baj esetén ismerszik meg az ember, akkor ér véget a szerepjátszás és kiderül, hogy ki milyen is valójában.
Rebi
pernyekergető
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2004. júl. 08. 16:07

Hozzászólás Szerző: Rebi » 2006. szept. 21. 15:36

Tisztelt Altábornagy úr!

Látja-e létjogosultságát egy felmenő rendszerű állami tűzoltó képzésnek, más, rendészeti-, katonai szakközépiskola mintájára -az utánpótlás nevelése céljából?

Van-e mód a jelenlegi tűzoltó-, katasztrófavédelmi szakképzés, szintentartás gyakorlatiassabbá tételére, gyakorló tanpályák kiépítésére központi támogatásokból?

A tűzoltó laktanyák, illetve a kirendeltségek, irodák elhelyezése, kialakítása nem mindenhol megfelelő, helyenként kritikán aluli. Várható-e ezek korszerűsítése, új laktanyák építése? Ha igen akkor a kölségek kit terhelnek egyes esetekben?

Amikor egy H.Ö.T. , vagy Ö.T. felszerelésre, gépjárműre pályázik, miért nem kaphat olyan típust, ami az ő helyi viszonyainak felel meg?

Köszönettel:
Gáncsosné M. Zsuzsanna
bana01
vízpocsékoló
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2006. ápr. 26. 15:04
Tartózkodási hely: Zsámbok
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bana01 » 2006. szept. 20. 16:58

Tisztelt Tatár Úr !

Szeretném megkérdezni mennyire igaz az, hogy a hivatásosok munkaidejét úgy szeretnék csökkenteni, hogy önkénteseket vonnak be? Ha igaz ezt hogyan vinnék végbe?


Én személy szerint szívesen tölteném szabadidőmet egy hivatásos csapatba így is segíteni a munkájukat.


Utoljára már csak egy kérdésem lenn!?

Létezik-e szerződéses tűzoltó (mint a katonaságnál), és ha igen hogyan válhat valaki szerződésessé?


Válaszait előre is köszönöm! Tisztelettel Bana Zsolt
horik
szikracsapkodó
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2006. aug. 12. 14:18
Tartózkodási hely: Kiskőrös

Hozzászólás Szerző: horik » 2006. szept. 20. 12:44

Tatár Úr!Kérném a közhelyektöl mentes válaszát a következö kérdésemre!Van-e olyan szándéka önöknek,hogy tovább fejleszék a HÖT-ket vagy végleg le irják öket!-Szerény véleményem szerint ugy igazán nincs kivel "helyetesini" minket.Elöre is köszönöm a válaszát.
maximafi
csizmás kandúr
Hozzászólások: 205
Csatlakozott: 2006. aug. 29. 8:41

Hozzászólás Szerző: maximafi » 2006. szept. 19. 19:39

"Tüntetés" melyből köztőrvényes bűncselekmény lesz Budapesten - /a köztársasági elnők szerint/ -a felszámolására kivezényelt rendőrők , az MTV székházának lángjaihoz riasztott tűzoltók hősiesen eskűjükhőz méltóan cselekednek . Az Mtv -s bánó andrás pofátlanul , bulvár szinten nyilatkozik beavatkozásukról ! A médiákban ilyenkor TŰZOLTÓK !!!! vagyunk ! Máskor Katasztrófavédelmi szakemberek ? Kiváncsi lennék "nagyjaink /OKF/ " hol bujkáltak ezen események alatt ? Talán a meterorologusokat faggatták ,hogy vihar lesz-e az MTV székháznál. Netán áradással fenyeget a moraljó, hömpölygő /vizűgy./ tömeg ? Az "alul képzett tűzoltók " parancsnokaikkal egyűtt /FTP.PK.úr, hiradóügyeletes, szolgálat parancsnok, stb., MINDENKI !! / tudták mi a feladatuk.!!! A beavatkozó kollégáknak gratulálok,hősiesen helyt álltak !!! Hasonló élményben sohase legyen részünk !!!
Zsolt 26-os
vízpocsékoló
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2006. aug. 11. 13:17

Hozzászólás Szerző: Zsolt 26-os » 2006. szept. 19. 19:35

Tisztelt Tatár úr!
Az én kérdésem az egyrajos parancsnokságok jövőjével kapcsolatos:
Mit terveznek az I-es kategóriás parancsnokságokkal?
Ott egy napon 8 fő teljesít szolgálatot, ebből 1 fő szolgálatparancsnok,
1 fő szolgálatparancsnok -helyettes, 2 fő gépkocsivezető,1 fő híradó ügyeletesként teljesít szolgálatot. Effektív 3 ember dolgozik míg a segítség megérkezik. / ami vidéken kb:20-30 perc/.
Természetesen így a vezetői állomány - az írányítás mellett - alapvezetéket vagy táplálást szerel.
Ön szerint biztosítani lehet ilyen létszám mellett az Elsődleges müködési körzet védelmét?
Következő kérdésem:
Fontos nekünk a Német példát követni?
Véleményem szerint a Köztestületi Tűzoltóságok létrehozása nem oldja meg a problémát.
Nem kellene inkább a meglévő HÖT-öket fejleszteni?
Avatar
atyus
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2004. ápr. 08. 11:36
Tartózkodási hely: Szeghalom

Hozzászólás Szerző: atyus » 2006. szept. 19. 17:21

Tisztelt TÁBORNOK úr!

Mi az oka, hogy a katasztrófavédelem és ezáltal a tűzoltóság az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium alá került, elentétben a többi hivatásos szervezettel akik az Igasságügy Minisztérium alá tartoznak?

Talán a tűzoltóság nem sokáig marad hivatásos szervezet?

Érdemes felborítani az egyetlen olyan szervezetet amely azonnali beavatkozásra képes helytöl és időtaartamtól függetlenül (pl: árvizek)?

Túl drágák vagyunk az államnak? És egy állampolgár mennyit ér?
Atyus
Avatar
tűzzománc
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 974
Csatlakozott: 2004. aug. 06. 22:59
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: tűzzománc » 2006. szept. 19. 12:47

A magam részéről rendkívül sajnálom, hogy a kérdések között már most felfedezhető a szélsőséges gondolkodás. Sajnálom, hogy a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdések közé belekeverik az olyan érzelmeket, amelyeket az indulat fűt. Az alaptalan vádaskodásra úgysem kapunk választ, de ha így megy tovább másra sem.
A kérdésem csupán annyi lenne a főigazgató Úrhoz, hogy a szabadidő megváltását, hogyan képzeli el, amikor nincs elég tűzoltó az országban, ha a 24/72 es váltási rend nem megoldható, ha az ÖTE bevonása ugyancsak az elvetendő megoldások között szerepel, akkor mi a megoldás?
Válaszát megköszönöm.
hírvivő
vízpocsékoló
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2006. máj. 28. 16:28
Tartózkodási hely: Budapest

edrtetra

Hozzászólás Szerző: hírvivő » 2006. szept. 19. 12:25

Tisztelt TÁBORNOK úr!

Ezt a kérdést Rajnai Zsolt úrnak is feltettem. Sajnos nem kaptam rá érdemi választ.

Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint van-e lehetőség olyan kormányzati döntés visszafordítására, ami végzetes következményekkel járhat.
Kérdésemben a tűzoltóságoknál kormányrendeletben előírt EDR rendszerre gondolok. Több szakmai vélemény született arról, hogy rendszer nem biztosítja a biztonságos hírváltást igazi vészhelyzetben. Erre igazi példa volt a WTC tragédiája és az augusztus 20. Magyarországon 2002-ben biztonsági okokra hivatkozva leállították a beruházat. Gazdasági érdekből ezen vélemények egyszer sem kerültek napvilágra, viszont sokszor hallunk közleményekben a rendszer mellett elkötelezettektől dicshimnuszokat. Ezek is igen csekély konkrétumokkal jelennek meg, egy éve kb. 10 mondatos érveléseket olvashatunk különféle köntösben.
Azt a választ nem tudom elfogadni, hogy több csapatpróbán áteset a rendszer, mivel ezen próbák is olyan környezetben és feltételekkel lettek megszervezve ami a létjogosultságot és a tökéletes működést volt hivatott demonstrálni. Sajnos a külföldi negatív példákat sorban hallgatják el, ezek csak baráti szálon futnak be az országba.
Kérdésemben egy kérés lapul meg. Kérem Önt, mint egy ilyen országos szervezet vezetőjét, ne engedje tűzoltók és állampolgárok életét veszélyeztetni. Javaslom egy szakmai bizottság felállításával ellenőrizzék a beharangozott ígéretek meglétét, és kellő nyomatékkal lépjenek fel amennyiben a mentési feladatokat veszélyezteti a nem megfelelő rádióhíradás.
Kérem garantálja, hogy csak abban az esetben javasolja a végleges átállást ha az biztonsági szempontból megfelő.
hírvivő
kiváncsif
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2006. szept. 18. 18:29

Hozzászólás Szerző: kiváncsif » 2006. szept. 18. 21:36

Szeptember 13-án a katasztrófavédelmi központ V. emeleti tanácstermében dr. Tatár Attila tű. altábornagy, az OKF főigazgatója sajtótájékoztatót tartott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K” épületének alagsori lőterén történt tragikus kimenetelű tűzeset vizsgálatának eredményeiről.

TISZTELT TÁBORNOK úR!!!

Kérdéseim a következők lennének!

Felelősségre lesznek-e vonva a tűzoltásvezetők, a tűzoltás vezetésében elkövetkezett HIBÁIKÉRT,bajtársaink haláláért,sérüléseikért?????
KI fogja felelősségre vonni őket??
ÖN szerint probléma-e,hogy Tűzoltásvezetők(szpk,szpkh,rpk,tt,hpk,TCSvezető)
nem vagy alig rendelkeznek vonulós múltal.(pl.nappali főiskolások,
anyagisok,sógorok,barátok,üzlettársak)???

Válaszát sok-sok VONULÓS TŰZOLTÓ érdeklődve várja!!!!!

A Kiváncsiak???
Avatar
robroy007
szikracsapkodó
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2006. szept. 18. 20:12
Tartózkodási hely: Debrecen

Hozzászólás Szerző: robroy007 » 2006. szept. 18. 20:57

Tisztelt Tatár Úr!

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy Ön személyesen és mint az OKF főigazgatója a civil szervezetet (speciális mentők) megfelelő és képzett partnernek tartja egy káresemény során?

Van-e Ön szerint gyakorlati haszna az együtműködési törekvéseknek a civil szervezetekkel az OKF részéről, vagy csak statisztikai feladakok közzé tartoznak?

A hivatásos kármentesítők képzettsége és tudása megfelel-e mondjuk az Ensz Insarag követelményeinek vagy csak a civilektől elvárás?

Tisztelettel Roboy!
Lezárt