Online interjú Dr. Tatár Attilával

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:50

maximafi írta:"Tüntetés" melyből köztőrvényes bűncselekmény lesz Budapesten - /a köztársasági elnők szerint/ -a felszámolására kivezényelt rendőrők , az MTV székházának lángjaihoz riasztott tűzoltók hősiesen eskűjükhőz méltóan cselekednek . Az Mtv -s bánó andrás pofátlanul , bulvár szinten nyilatkozik beavatkozásukról ! A médiákban ilyenkor TŰZOLTÓK !!!! vagyunk ! Máskor Katasztrófavédelmi szakemberek ? Kiváncsi lennék "nagyjaink /OKF/ " hol bujkáltak ezen események alatt ? Talán a meterorologusokat faggatták ,hogy vihar lesz-e az MTV székháznál. Netán áradással fenyeget a moraljó, hömpölygő /vizűgy./ tömeg ? Az "alul képzett tűzoltók " parancsnokaikkal egyűtt /FTP.PK.úr, hiradóügyeletes, szolgálat parancsnok, stb., MINDENKI !! / tudták mi a feladatuk.!!! A beavatkozó kollégáknak gratulálok,hősiesen helyt álltak !!! Hasonló élményben sohase legyen részünk !!!
Tisztelt maximafi!
Én is úgy gondolom, hogy a beavatkozó kollégák hősiesen helyt álltak, de azt is elmondom, hogy a „háttérben” is dolgoztak kollégák, talán kevésbé látványosan. Mindenki végezte a jogszabályokban számára meghatározott feladatokat, a fővárosi szervezetek működtették ügyeleteiket, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság technikai és személyi segítséget nyújtott a sebesült rendőrök kórházba szállításához, az FTP pk-val folyamatos kapcsolatban voltam és kölcsönösen informáltuk egymást a kialakult helyzetről, és még hosszasan lehetne sorolni. Sajnálom, hogy Ön ilyen indulatoktól fűtött és sértő megjegyzéseket tesz a többi kollégáira is, ezért leghatározottabban visszautasítom azokat. Én magam vállalom a felelősséget és a feladatokat is.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:48

Zsolt 26-os írta:Tisztelt Tatár úr!
Az én kérdésem az egyrajos parancsnokságok jövőjével kapcsolatos:
Mit terveznek az I-es kategóriás parancsnokságokkal?
Ott egy napon 8 fő teljesít szolgálatot, ebből 1 fő szolgálatparancsnok,
1 fő szolgálatparancsnok -helyettes, 2 fő gépkocsivezető,1 fő híradó ügyeletesként teljesít szolgálatot. Effektív 3 ember dolgozik míg a segítség megérkezik. / ami vidéken kb:20-30 perc/.
Természetesen így a vezetői állomány - az írányítás mellett - alapvezetéket vagy táplálást szerel.
Ön szerint biztosítani lehet ilyen létszám mellett az Elsődleges müködési körzet védelmét?
Következő kérdésem:
Fontos nekünk a Német példát követni?
Véleményem szerint a Köztestületi Tűzoltóságok létrehozása nem oldja meg a problémát.
Nem kellene inkább a meglévő HÖT-öket fejleszteni?
Tisztelt Zsolt-26!

Az országban jelenleg működési területtel rendelkező 95 hivatásos önkormányzati tűzoltóságból 25 I-es szervezési kategóriába tartozik. Ezek a tűzoltóságok naponta minimum egy rajt (szolgálatparancsnok, gépkocsivezető, 4 fő beosztott tűzoltót), valamint 1 híradó-ügyeletest, azaz 6+1 főt kötelesek készenlétben tartani. Ez a létszám (amely nem csökkenthető) a technikai állománytáblában meghatározott különleges szerek kiszolgálásához szükséges, minimálisan meghatározott létszámmal emelkedhet.
Az I-es szervezési kategóriába tartozó tűzoltóságokon készenlétben tartott raj a tűzoltás és műszaki mentés szervezetének legkisebb önálló taktikai része, amely a rendelkezésre álló eszközeivel beavatkozásra képes. A tűzoltóságok a Tűzvédelmi törvény előírásainak megfelelően egymásnak kölcsönösen segítséget nyújtva (RST) területi feladatokat látnak el, tehát elsődleges működési körzetüket így védelmezik.
Természetesen a tűzvédelmi szakterületen dolgozó szakemberek és a jogalkotók felelőssége az elsődleges működési körzet védelme érdekében készenlétben tartott tűzoltóság szervezési kategóriájának (erő és eszközállományának) objektív és racionális meghatározása. Ennek érdekében egy szakmai munkabizottság kezdte meg 2006. július 19-én a munkáját. A bizottság alapvető feladata — mérhető adatok, veszélyeztetési mutatók alapján — a tűzoltóságok szervezési kategóriájának felülvizsgálata, indokolt esetben javaslattétel a megállapított kategória módosítására.
Tűzzománcnak már részleteztem a tűzvédelmi lefedettség javítására, a tűzvédelem fejlesztésére irányuló elgondolásokat. Nem feltétlen és nem mindenáron a hivatásos tűzoltóságok túlfejlesztésével, hanem az önkéntesség előtérbe helyezésével, a településeken működő tűzoltó egyesületek támogatásával, új önkéntes tűzoltóságok létrehozásával számukra működési terület biztosításával van lehetőség.
Avatar
Laller
tömlőszállító
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2006. aug. 11. 19:52

Hozzászólás Szerző: Laller » 2006. szept. 25. 9:47

Tisztelt Altábornagy Úr!

A nagyobb parancsnokságokon rendszeresített daruk ill. vegyi mentesítő és műszaki mentő konténereknek ugye bár a katasztrófavédelem a tulajdonosa, de a tűzoltóság az üzembentartója.

Kérdésem:
Mi indokolta ezeknek a szereknek a rendszeresítését?
Miért a tűzoltóságnak kell ezeknek a szereknek az anyagi vonzatát rendeznie és miért nekik kell a létszámot kiadni rá, így szinte lehetetlenné téve a szabadnapok ill. a szabadságok kiadását, mivel létszámot nem adtak hozzá.
Minden változik, de a tűz ugyan az marad!
Szebb jövőt!
Kitartás!
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:47

atyus írta:Tisztelt TÁBORNOK úr!

Mi az oka, hogy a katasztrófavédelem és ezáltal a tűzoltóság az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium alá került, elentétben a többi hivatásos szervezettel akik az Igasságügy Minisztérium alá tartoznak?

Talán a tűzoltóság nem sokáig marad hivatásos szervezet?

Érdemes felborítani az egyetlen olyan szervezetet amely azonnali beavatkozásra képes helytöl és időtaartamtól függetlenül (pl: árvizek)?

Túl drágák vagyunk az államnak? És egy állampolgár mennyit ér?
Tisztelt atyus!

A katasztrófák megelőzésében, a veszélyhelyzetek elhárításában meghatározó felelőssége van a helyi és a megyei önkormányzatoknak, a polgármestereknek, a védelmi bizottságoknak. Ezt tükrözi az a kormányzati szándék, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet irányítását ugyanaz a miniszter látja el, aki felelős az önkormányzatok működésének felügyeletéért is. A tűzoltóság nem tartozik az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium alá, mivel a tűzoltóság önkormányzati intézmény.
Ami a többi hivatásos szervezetet illeti, a rendőrség és a határőrség (ami rövidesen a rendőrség része lesz) került az igazságügyi és rendészeti miniszter irányítása alá. A Vám- és Pénzügyőrséget, vagy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat sem Petrétei miniszter úr irányítja. Nincs szó arról, hogy akár a pénzügyőrök, akár az NBH állományába tartozók, akár a tűzoltók kikerülnének a Hszt. hatálya alól.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:45

tűzzománc írta:A magam részéről rendkívül sajnálom, hogy a kérdések között már most felfedezhető a szélsőséges gondolkodás. Sajnálom, hogy a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdések közé belekeverik az olyan érzelmeket, amelyeket az indulat fűt. Az alaptalan vádaskodásra úgysem kapunk választ, de ha így megy tovább másra sem.
A kérdésem csupán annyi lenne a főigazgató Úrhoz, hogy a szabadidő megváltását, hogyan képzeli el, amikor nincs elég tűzoltó az országban, ha a 24/72 es váltási rend nem megoldható, ha az ÖTE bevonása ugyancsak az elvetendő megoldások között szerepel, akkor mi a megoldás?
Válaszát megköszönöm.
Tisztelt tűzzománc!

A magyar tűzvédelem egymásra épülő elemei (HÖT, ÖT, ÖTE) jól egészítik ki egymást, mindegyik elemre szükség van a jövőben is. Az valóban nehéz feladat, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, összeállítsuk az egységes rendszert.
A vonulási idők csökkentése, a mentő-tűzvédelmi lefedettség javítása érdekében az OKF az érintett szakmai-társadalmi szervezetekkel egyeztetve kidolgozta a tűzoltóság fejlesztési programját. Az elgondolást miniszter asszony elfogadta, a megvalósítás a pénzügyi lehetőségek függvényében halad.
Én úgy látom, hogy a stabil hivatásos önkormányzati tűzoltóságok szervezetét, diszlokációját a tényleges kockázatokhoz kell igazítani. Első lépésként meg kell fogalmaznunk a veszélyeztetettség értékelésének, összehasonlításának a szempontjait (nem azonos a vonulások számával, vagy a területtel), és fel kell mérnünk a települések, térségek veszélyeztetettségét. Ehhez kell megfogalmaznunk és egyértelműen rögzítenünk a védelemhez szükséges feltételeket, igényeket.
A működési terület védelméhez eredményesen járulnak hozzá, egyre nagyobb szerepet kapnak a köztestületi tűzoltóságok. A tűzoltó egyesületeknek elsősorban egyes települések biztonságának növelésében van szerepe, közülük alakulhatnak ki – a feltételek megteremtése után – az önkéntes tűzoltóságok.
Tehát be kell vonni az önkéntes tűzoltóságokat a probléma megoldásába, ugyanakkor a munkaidő csökkentését mégis csak létszámmal és nem túlóra megváltással kell végrehajtani. Ezzel a HÖTOSZ és szakszervezetek is egyetértettek, hiszen csak így csökkenthető a tűzoltók leterheltsége. A jogos igényeken túl azt is vizsgálni, kell van e belső „tartalék” a rendszerben illetve, hogy hogyan vehetők figyelembe a szakmailag felkészült köztestületi önkéntes tűzoltóságok és szakembereik ennek a követelménynek a teljesítésében.
Azzal teljes mértékben egyetértek hogy az esetenként megfogalmazódott indulatok helyett célravezetőbb annak feltételezése hogy az „ártani akarok” –al szemben a másik „csak” hibázott ….és ez nem szervezet függő.
Érdeklődését megköszönöm.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: edrtetra

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:43

hírvivő írta:Tisztelt TÁBORNOK úr!

Ezt a kérdést Rajnai Zsolt úrnak is feltettem. Sajnos nem kaptam rá érdemi választ.

Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint van-e lehetőség olyan kormányzati döntés visszafordítására, ami végzetes következményekkel járhat.
Kérdésemben a tűzoltóságoknál kormányrendeletben előírt EDR rendszerre gondolok. Több szakmai vélemény született arról, hogy rendszer nem biztosítja a biztonságos hírváltást igazi vészhelyzetben. Erre igazi példa volt a WTC tragédiája és az augusztus 20. Magyarországon 2002-ben biztonsági okokra hivatkozva leállították a beruházat. Gazdasági érdekből ezen vélemények egyszer sem kerültek napvilágra, viszont sokszor hallunk közleményekben a rendszer mellett elkötelezettektől dicshimnuszokat. Ezek is igen csekély konkrétumokkal jelennek meg, egy éve kb. 10 mondatos érveléseket olvashatunk különféle köntösben.
Azt a választ nem tudom elfogadni, hogy több csapatpróbán áteset a rendszer, mivel ezen próbák is olyan környezetben és feltételekkel lettek megszervezve ami a létjogosultságot és a tökéletes működést volt hivatott demonstrálni. Sajnos a külföldi negatív példákat sorban hallgatják el, ezek csak baráti szálon futnak be az országba.
Kérdésemben egy kérés lapul meg. Kérem Önt, mint egy ilyen országos szervezet vezetőjét, ne engedje tűzoltók és állampolgárok életét veszélyeztetni. Javaslom egy szakmai bizottság felállításával ellenőrizzék a beharangozott ígéretek meglétét, és kellő nyomatékkal lépjenek fel amennyiben a mentési feladatokat veszélyezteti a nem megfelelő rádióhíradás.
Kérem garantálja, hogy csak abban az esetben javasolja a végleges átállást ha az biztonsági szempontból megfelő.
Tisztelt hírvivő!

Az OKF-nek is vannak fenntartásai az EDR bevezetésével kapcsolatosan. De semmiképp nem szeretnék úgy bírálni egy formálódó rendszert, hogy nem ismerem teljes részletességgel annak előnyeit, hátrányait.
Az EDR tűzoltóságoknál történő bevezetése csak a szükséges technikai feltételek rendelkezésre állása után történhet meg. A bevezetést mindenképpen teszt időszaknak kell megelőznie. Az IRM több szervezete már hónapok óta használja az EDR-t, az ott keletkező üzemeltetési tapasztalatok mindenképpen elősegítik a rendszer bevezetését szervezeteinknél is.
Garanciát csak arra tudok vállalni, hogy nem támogatok semmilyen, a biztonság, a tűzvédelem, vagy az állomány mentési feladatait veszélyeztető, vagy azt hátráltató megoldásokat.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:41

kiváncsif írta:Szeptember 13-án a katasztrófavédelmi központ V. emeleti tanácstermében dr. Tatár Attila tű. altábornagy, az OKF főigazgatója sajtótájékoztatót tartott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K” épületének alagsori lőterén történt tragikus kimenetelű tűzeset vizsgálatának eredményeiről.

TISZTELT TÁBORNOK úR!!!

Kérdéseim a következők lennének!

Felelősségre lesznek-e vonva a tűzoltásvezetők, a tűzoltás vezetésében elkövetkezett HIBÁIKÉRT,bajtársaink haláláért,sérüléseikért?????
KI fogja felelősségre vonni őket??
ÖN szerint probléma-e,hogy Tűzoltásvezetők
(szpk,szpkh,rpk,tt,hpk,TCSvezető)
nem vagy alig rendelkeznek vonulós múltal.(pl.nappali főiskolások,
anyagisok,sógorok,barátok,üzlettársak)???

Válaszát sok-sok VONULÓS TŰZOLTÓ érdeklődve várja!!!!!

A Kiváncsiak???
Tisztelt kiváncsif!

Elöljáróban szeretném leszögezni, minden elismerésem azoké a tűzoltóké, akik a kialakult körülmények ellenére mindent megtettek azért, hogy mentsék a bajbajutott bajtársaikat.
Több kérdezőnek leírtam már: az OKF és az FTP közös bizottsága részletes, meggyőződésem szerint alapos szakmai elemzést végzett és állapított meg szakterületek illetően hibákat és hiányosságokat.
A juci-nak adott válaszomban az ezzel kapcsolatos álláspontomat részletesen kifejtettem.
A teljes vizsgálati anyagból nem lenne célszerű ezen a fórumon részleteket kiemelni, de érzékelem hogy Őnök pontosan ezeket szeretnék tudni. Ezért tartottam fontosnak, hogy a HŐTOSZ és szakszervezet is megkapják a jelentést, de gondolkodom azon is, hogy milyen formában és módon lehetne tájékoztatni a tűzoltó társadalmat, nem csak a megállapításokról, hanem az azokat megalapozó eseményekről, tényekről.
Jogszabályok alapján a tűzoltó parancsnokkal szemben a közgyűlés, az FTP állományával kapcsolatban pedig a FTP parancsnoka folytathat fegyelmi eljárást.
A műegyetem tűz körülményeinek vizsgálatáról készített szakmai jelentést ezért megküldtem a Fővárosi Közgyűlés elnöke részére, és dr. Bende vörgy. úrnak hogy kezdeményezzék saját hatáskörben a vizsgálat és szükség szerint a fegyelmi eljárás elrendelését.
A Hszt. ennyire ad lehetőséget számomra.
Fontos körülménynek tartom, hogy a vizsgálat alatt folyamatosan a szakmai bizottságban dolgozott a FTP által delegált Nagy Gábor úr, a fővárosi tűzoltók szakszervezetének elnöke is. A szakmai hiányosságokra vonatkozó megállapításokat ő is ellenjegyezte, az érdekvédelem feladatkörébe tartozó további tennivaló az ő felelőssége és kötelessége is.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:37

robroy007 írta:Tisztelt Tatár Úr!

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy Ön személyesen és mint az OKF főigazgatója a civil szervezetet (speciális mentők) megfelelő és képzett partnernek tartja egy káresemény során?

Van-e Ön szerint gyakorlati haszna az együtműködési törekvéseknek a civil szervezetekkel az OKF részéről, vagy csak statisztikai feladakok közzé tartoznak?

A hivatásos kármentesítők képzettsége és tudása megfelel-e mondjuk az Ensz Insarag követelményeinek vagy csak a civilektől elvárás?

Tisztelettel Roboy!
Tisztelt robroy007!

Hazánkban mintegy 60 civil mentőszervezetet tartunk nyilván, mentési képességük széles skálán mozog. Tevékenységük nemcsak hasznos, de sokszor nélkülözhetetlen is egy-egy káresemény, katasztrófa helyzet kezelése során.
Az OKF-el együttműködő civil mentőszervezetek részére a nemzetközi normák figyelembevételével három fázisból álló, az ENSZ INSARAG irányelvekre épülő képzési rendszert alakítottunk ki. Eredményeként egy mentőszervezet nehéz míg a többi résztvevő közép kategóriában szerzett minősítést. A vizsga az ENSZ OCHA képviselőinek részvételével történt és az általuk kiadott minősítő bizonyítvány átadásával zárult.
A gyakorlati haszon egyértelmű. Magyarország rendelkezik olyan szervezetekkel, amelyek adott esetben nem csak hazai, de nemzetközi katasztrófa helyzetekben is bevethetők. Az elmúlt időszakban erre több példa is volt.
Szervezetünknél az állomány a megfelel a jogszabályokban meghatározott képzési, képesítési feltételeknek. Az OKF érintett állománya részt vett az említett az ENSZ OCHA INSARAG irányelvekre épülő képzésben.
Érdeklődését és kérdését megköszönöm.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:36

kkata írta:Tisztelt Tatár Úr!
Már eleve a szót sem értem: mit lehet egy katasztrófán védeni? Persze erről nem Ön tehet, én csak nyelvészkedem, de Ön ezt választotta. Miért és mi alapján?
És ki a tűzoltó? Aki önmagát nem kímélve segít másokon? Esetleg a szabadidejének terhére tanul és képzi magát? Majd fejet hajtva három sír előtt, szembesülnie kell azzal, hogy szakmailag „alulképzett”-nek nyilvánították? Valahogy úgy érzem, hogy ez a nyilatkozat az összes tűzoltót sérti! Arról nem is beszélve, hogy akik ezt a bizonyos vizsgálatot végezték, NEM tűzoltók… Miért van az, hogy itt a fórumban valaki nem meri aláírni a nevét és vállalni a véleményét? Ha megteszi és ráadásul igazat ír, akkor pszichológushoz kell mennie, vagy leszerelik?
Köszönöm az őszinte választ.
Kemény Kata
Tisztelt kkata!

A magyar nyelvnek vannak furcsaságai.
Hogy én is nyelvészkedjek: a tűzvédelem sem a tüzet védi, vagy a munkavédelem sem a munkát (hanem a munkavégzőt).
Nem választottam mást, korábban is, most is tűzoltó vagyok, csak komplexebb, összetettebb tevékenységet végzek. Bízom benne, hogy nem értik félre a kollégák : az állításomban semmi esetre sem arra akarok utalni, hogy ehhez olyan „túlképzés” kell amivel csak én rendelkezhetnék. Pusztán azt kívántam jelezni, hogy olyan szakterületek is a feladataim közé tartoznak, amelyekkel korábban nem foglalkoztam.
Többeknek leírtam, de úgy tűnik nem lehet elégszer hangsúlyoznom: sohasem mondtam, vagy gondoltam, hogy a tűzoltók „alulképzettek”. Sohasem gondoltam, hogy a tűzoltóknak bármiért is szégyenkezniük kellene: úgy gondolom Ön is tudatában van a tűzoltó hivatás felelősségének, a tűzoltók elkötelezettségének, és helytállásának.
Egyébként nem hiszem, hogy a fórumban csak névtelenül lehet véleményt nyilvánítani.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:35

örmesterur írta:Tisztelt tatár úr!

Augusztus 20-án ugye senki nem hibázott önöknél?????????????
Tisztelt örmesterur!

Valószínűleg nem követte figyelemmel az eseményeket.
Augusztus 20-án az ügyeleti szolgálatot ellátó állomány több esetben is hibázott,elmulasztotta illetve késve továbbította az OMSZ riasztását. Ezért az ügyeleti szolgálatot adó, illetve a szolgálatot irányító vezetők ellen fegyelmi eljárás indítottam. A vezető ügyeletes szolgálati viszonyát megszüntetem, a főosztályvezető vezetői megbízását visszavontam, az ügyeleti osztályvezetővel szemben jelenleg még folyamatban van az eljárás.
Dr. Lamperth Mónika miniszter asszony bizottságot hozott létre a bekövetkezett szakmai hiányosságok, hibák vizsgálatára, a felelősök megállapítására. Ennek alapján az OKF mindkét szakmai főigazgató-helyettesének felelősségre vonásra sor került.
Első számú vezetőként, általános felelősségemre tekintettel a felelősséget velem szemben is megállapították.
A bekövetkezett hibák és mulasztások azonban nem vezettek a bekövetkezett eseményekhez.
Megjegyzem, a kérdést úgy is fel lehetett volna tenni, a Budapesti Műszaki Egyetem tűznél ugye senki sem hibázott?
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:33

morradin írta:Tisztelt Tatár Úr!

Van egy olyan mondás, hogy az kéri a nótát, aki fizeti. Gondolok itt az önkormányzat - Okf kettősségre.
Mi a véleménye?
Tisztelt morradin!

Én nem látok kettősséget.
A törvények, jogszabályok pontosan rögzítik és elhatárolják a feladatokat, hatásköröket. A tűzoltók hivatásos állományúak és ugyan úgy a Hszt. hatálya alá tartoznak, mint a polgári védelmi besorolású kollégák.
A tűzoltóság finanszírozása az állami normatíván keresztül történik. Tekintettel arra, hogy magyar ország tűzvédelme a területvédelemre épül, fontos hogy az egyenlő biztonság elvét amennyire csak lehetőség van, érvényesítsük ezen a rendszeren keresztül. Azaz csak oda adjunk többlet-támogatást (pl. létszámot, technikát) ahol arra valóban szükség van, és nem az erős lobby érdekek, vagy az egyes önkormányzatok gazdasági helyzete döntse el a kérdést.
Ezt a kiegyensúlyozó szerepet kell végrehajtania az OKF-nek. Persze ez nem jelenti azt, ha az önkormányzatnak elegendő forrás áll rendelkezésre, hogy akkor saját maga határozzon a fejlesztésről és a hozzá kapcsolódó üzemeltetésről nem terhelve a rendszer egészét.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:32

soprano írta:Kedves Tatár úr!

Ön jól érzi magát a "székében" ?
Kedves soprano!

A jól elvégzett munka után szoktam magam jól érezni helytől, és pozíciótól függetlenül, legjobban pedig akkor, amikor értenek, és nem (akarattal) félreértenek.
Természetesen a székemben sok-sok elvárásnak meg kell felelni, sok-sok jogos (még ha esetenként túlzó is) igényre kell megoldást találnom.
Higgye el ez nem könnyű feladat.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:30

Grófúr írta:Tisztelt Tatár Úr!!

Bár tudom, a tervezet meg sem jelent, :-D pedig én is olvastam benne arról, hogy a mi "allúl kébzett híradósainkat"" majd az OKF-es diplómás híradósai felváltanák, 3 fő plussz tűzoltó felszabadulna ezáltal.

Számoljunk, a mienk, kb. fele annyi fizúért csinálja ezt a melót, mint az Önöké!!

Akkor mit is spóroltunk?
Egy tűzoltó fizuját kidobtuk az ablakon!!!

És azt komolyan gondolják? ,hogy a mi 15-20 éve ott teljesítő híradosunk, allul kébzetteb, mint az Önök 0 naposuk?Aki, még tegnap a harckocsit vezette???

Köszönettel várom a válaszát.
Tisztelt Grófúr!

A „tervezetben” nem a létszám lenyúlása szerepel, hanem a feladat esetleges átvállalása, tehát a státusz a hozzátartozó finanszírozással együtt, természetesen a HÖT-ön maradna, a készenléti – vonulós – létszám erősítésére.
Ne felejtsük el, a technika, az informatika robbanásszerű fejlődésen ment keresztül érdemes megvizsgálni az ebből adódó lehetőségeket is. Korábban sokszor esett szó az összevont ügyeletekről és ezek előnyeiről is még a BM TOP-os időszakban.
Soha nem gondoltuk, hogy a 15-20 éve szolgálatot teljesítő „híradós alulképzett,” de lehet, hogy felkészültsége és képzettsége alkalmassá teszi arra is, hogy gyakorlatát, tapasztalatait készenléti szolgálatot ellátó vonulósként is hasznosíthatja.
Érdeklődését megköszönöm.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:28

Tűzegér írta:Tisztelt Tatár Attila úr!

Sok kérdés felmerült bennem a katasztrófavédelem működésével kapcsolatban, nem csak a mostani esetek kapcsán, hanem a szervezet munkássága során.
Vajon miért van ez a szervezet, ki tud erre értelmes választ adni? Azért, mert egy törvény létrehozta? Vagy van célja is, mert kezdem nem látni. Vagyis homályos....
Miért nem volt jó az unió által is támogatott más országokban is olyan nagyon jól és szervezetten működő erre a célra felállított rendszer? Miért kellett megvariálni azt, hogy szerencsétlen tűzoltó azt se tudja kihez tartozik valójában. Apja a Főváros, de aki figyeli az az OKF? Hogy is van ez most?
Mit is csinál az OKF? Tudom védi a polgárokat, de az a Polgári védelem, aki már rég óta is működik és tevékenykedik, akkor meg minek egy ilyen háttér akármi, aki csak a pénzt viszi el a költségvetésből?
Irányít, de kit? Csak engedéllyel léphet be egy fővárosi tűzoltóparancsnokságra, ha nincs akkor be se engedik.
Kell ez? Nem megy máshogy?

Egy szorgos hangya.

Tisztelt Tűzegér!

Sajnálom, ha az eltelt évek alatt sem ismerte meg a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet feladatait, tevékenységét. Lelkiismeret-nek adott válaszomat annyival egészítem ki, hogy 1999 nyarán a jogalkotó európai uniós példák és kedvező gyakorlat alapján döntött az integrált katasztrófavédelmi szervezet létrehozásáról.
A katasztrófavédelmi szervezet nem csak a volt BM TOP-nak a feladatait látja el mindkét szakterületet illetően (megelőzés, veszélyhelyzet kezelés). Ezen felül, a Magyarországon 2000 előtt még nem létezett új kötelezettségeket is teljesítenie kell, pl. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek- megelőzésével, hatályba léptetett eu-direktivát (SEVESO), nukleáris biztonságot, természeti katasztrófák elleni védekezést, de végzi az új eu-s jogszabályok harmonizálását a klasszikus tűzmegelőzési szakterületeket illetően is.
Amúgy a „szerencsétlen tűzoltó” a parancsnokához tartozik, így könnyű iránymutatást adni a: szolgálati feladatait a parancsnoka elvárásainak és a jogszabályokban, utasításokban meghatározottaknak megfelelően teljesítse.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:26

civil guard írta:Tisztelt Tatár úr!

Komolyan gondolták, hogy a tüzoltóságokon lévő létszám hiányt alakalmi munkavállalókal kívánják pótolni.
Köszönettel megtisztelő válaszát
Pf. Csaba

Tisztelt civil guard!

Komolyan gondoljuk, hogy meg lehet vizsgálni más – nem hivatásos – jogviszonyban foglalkoztatottak behatárolt beosztásban történő alkalmazásának a lehetőségét, feltéve, hogy megfelelnek a hivatásos tűzoltó beosztás betöltéséhez szükséges valamennyi (fizikai, képesítési, pszichikai, stb.) követelménynek, továbbá alkalmazásukra, továbbképzésükre, gyakoroltatásukra rendszeres időközönként sor kerül.
Kérem, gondolja végig a köztestületi tűzoltóságok állományában olyan tűzoltók dolgoznak akik a számukra meghatározott működési területen, ugyan olyan vonulásra kötelezettek mint a HÖT-ök.
Piroman-nak már említettem, hogy az elgondolást rövidesen ismertetjük és egyeztetjük az érintett érdekképviseleti szervekkel – azt gondolom kell erről (is) beszélnünk.
Kérdését, érdeklődését köszönöm.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:25

gabesz írta:Tisztelt Tatár Úr!

Évek óta próbálják a tűzoltóságot a katasztrófavédelemmel egy kalap alá hozni. Többé kevésbé sikerült is. Bizonyára ön is érzékeli, hogy a TŰZOLTÓK ezt nem akarják!!! Nem kéne tovább eröltetni...
Más! Javítson ki ha rosszul tudom, de könnyű tömegosztájú gjmf.-re nem lehet pályázni. MIÉRT NEM? Köztudott, hogy a "kis mercik" kiszolgálták az idejüket. Kérem ne azt válaszolja, hogy beindúlt egy felújítási program ezen a területen. Sokszor kritikán aluli az elvégzett és átadott munka, és a problémát nem oldja meg. Ami nem más, mint, hogy szükségesek lennének új és megfelelően felszerelt fecskendők ebben a kategóriában is!
Válaszát előre is Köszönöm!
Tisztelt gabesz!

Kérem, olvassa el lelkiismeret-nek írt válaszomat is.
A tűzoltóságok technikai fejlesztése mind a hivatásos önkormányzati, mind a köztestületi tűzoltóságok vonatkozásában fontos feladat. A tűzoltás legfontosabb gépjárműve a fecskendő, melynek korszerűsítésére 1997-2000. évek között, mintegy 8,5.- milliárd forintot lehetett fordítani. Az 1980-as évjáratú IFA, CSEPEL, TŰ-11-es fecskendők folyamatos kiváltását kellett megoldani országosan. A gépjárműfecskendő állomány korszerűsítése nem fejeződött be, az elmúlt évek során további gépjárműfecskendők átadására került sor.
Lényegesen nagyobb a pályázati igény a nagyobb vízkapacitású fecskendőkre.
A rendelkezésre álló pénzügyi keretekkel gazdálkodva, a szakmai és érdekvédelmi szervek bevonásával kialakított szakmai fejlesztési koncepciók során, a műszaki és magasból mentés gépjárműveit, eszközeit, az egyéni védő- és szakfelszerelések beszerzését is ütemezni kellett.
Az 1000 literes gépjárműfecskendők 1992-93. évi beszerzésűek, melyek főleg a nagyvárosok szűk utcában valóban hasznosak, könnyen és gyorsan mozgó járművek. Ezen évjáratú autók selejtezése nem, felújítása azonban indokolt. Ennek lehetőségét a pályázatok során biztosítottuk, mellyel például az FTP is élt.
A felújított gépjárművek átvétele mindig az adott parancsnokság képviselőjének jelenlétében, és csak a megfelelő minőség esetén történik meg. A felújítások garanciával járnak.
A technikai eszközfejlesztési program tervezett pénzügyi fedezete a már beérkezett pályázatok által lekötött.
Amennyiben a pénzügyi háttér bővül, a 2007-2008 év során új pályázati kiírás(ok)ra kerülhet sor. A pályázható eszközök és járművek között az országos igényeket figyelembe vevő, széleskörű egyeztetést követően a könnyűkategóriás gépjárműfecskendő pályázhatósága is lehetővé válhat.
Megköszönöm kérdését, remélem, beéri a válasszal.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:24

hegeduse írta:Tisztelt Tatár Úr!
Nonszensz ez az egész helyzet: a katasztrófavédelem a tűzoltóság felügyeleti szerve, miközben többségében olyan emberek dolgoznak ott, akiknek semmilyen tűzoltósági gyakorlata nincs.
A műegyetemi tragédiánál jelentésükben arról beszélnek, hogy alulképzettek voltak a tűzoltók beosztásukhoz képest, "egyiküknek nem volt meg a német nyelvvizsgája": mi a fenét változtat ez a tényeken?! Netán a magyar tűz nem ért ékes anyanyelvünkön?!
A vizsgálatot miért nem a tűzoltóság szakembere vagy független szakértő végezte? Miért Önök, akikről tudható, hogy csak akkor tetszelegnek, amikor ezt pozitív hősként tehetik? A vizsgálatban résztvevő tűzoltó szakemberek véleménye, megjegyzései miért maradtak ki? És még valami: a műegyetemi tragédia nem fél óra alatt zajlott le. Miért nem mentek a helyszínre, és miért nem vették át a tűzoltás vezetését, ha mindent jobban tudnak?
Még egy információ: nem tűzoltó vagyok, újságíróként dolgozom egy megyei lapnál, és mint újságírót is felháborított az egész, ahogy ezt a tragédiát kommentálták, kezdettől fogva arra kihegyezve, hogy a tűzoltókra, azon belül a három szerencsétlenül járt férfira tolják át a felelősséget. Több embert kérdeztem meg, két egyszerű kérdést feltéve: 1. Mit csinál a tűzoltóság? 2. Mi a dolga a katasztrófavédelemnek?
Az első kérdésre kivétel nélkül mindenki tudott válaszolni, sorolta, mikor hívják a tűzoltókat. A második kérdésre csak hümmögés, vagy visszakérdezés volt a válasz: mi is?
Tisztelt hegeduse!

Kérem, olvassa el Lelkiismeret-nek és pompier-nek adott válaszaimat.
Nem tudom milyen „adatbázisból” jutott a létszámot és gyakorlatot illető megállapításaira, de kérem higgye el téved ezt szakemberként is mondom. Ami a másik megállapítását illeti, szintén téved, ott voltam a helyszínen és az előttem érkezett FTP parancsnoka sem tartotta akkor már szükségesnek átvenni a tűzoltás vezetését.

Érdeklődését köszönöm.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:22

piroman írta:Tisztelt Főigazgató Úr!
Miközben egy HÖTOSZ fórumon az Ön egyik beosztottja tagadta az un.: "tervezet" létét, más csatornákon keresztül a komplett anyag megtekinthetővé vált. Eltekintve attól, hogy ezek szerint Önök több esetben nem mondtak igazat, talán még vicces is lehetne ez a "tervezet."
Ha viszont komolyan gondolták, akkor Önnek és a "tervezetet" készítőknek sürgősen le kellene vonnia a szükséges konzekvenciákat.
Bízom benne, hogy megerősíti itt is, hogy az anyag csak egy "kacsa."

Tisztelt piroman!

Morgónak már leírtam: nincs törvénytervezet, de többféle megvizsgálandó felvetés is van. Sajnálom, hogy úgy kíván vitatkozni egy elgondolással, hogy nem ismeri az érveket, a javaslatok lényegét. Néhány sarkalatos szempontot azonban előre is le szeretnék szögezni: változás csak a tűzvédelem fejlesztésére, az állomány szolgálati körülményeinek javítására (a munkaidő csökkentéssel kapcsolatos kötelezettség végrehajtására) irányulhat.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:20

pompier írta:Tisztelt Főigazgató Úr!

Arra lennek kivancsi, hogy az augusztus 8-ai sajnalatos esetek kapcsan megvizsgaljak-e, hogy a tuzoltosagokon kik milyen vegzettseggel es ami a legfontosabb MILYEN RUTINNAL vannak vezetoi, parancsnoki beosztasban, es nem utolso sorban mit ohajtanak tenni vezetoi szinten annak erdekeben, hogy a hguzosabb beosztasokban mint amilyen pl: 1/1-es tapasztalt idosebb tuzoltok nem pedig 1-2 meg 3 eves tuzoltok legyenek.

Valaszat elore is koszonom
Tisztelt pompier!

Többeknek megválaszoltam, hogy az augusztus 8-ai eseményeket vizsgáló bizottság a dokumentumok alapján összeállította a bekövetkezett események sorát, az FTP és az OKF (megyei igazgatóságok) szakemberi megfogalmazták és maghatározták a szakterületeket illetően állásfoglalásukat majd ezeket ütköztetve a jogszabályokkal, az FTP belső rendelkezéseivel, konszenzussal alakították ki a végleges álláspontjukat.
A jogszabályok csak a képesítésre határoznak meg követelményeket, a rutinra nem. A bizottság megállapította, hogy a beavatkozó állományból két fő (két szolgálatparancsnok) nem rendelkezett a beosztáshoz meghatározott képesítési követelménnyel, állami és szakmai végzettséggel, azaz tényeket rögzítettek.
Tüzet lehet oltani nyelvtudás nélkül is, azonban ha a FTP pk-ka döntött arról, hogy ezekhez a beosztásokhoz felsőfokú szakmai végzettség is kell és azzal az illető nem rendelkezett „csak” szerparancsnokival, akkor ennek az eset megítélése szempontjából jelentősége van, lehet. (Ezt a megállapítást torzította a sajtó „alulképzett tűzoltókká”.)
Ennek megítélése már az FTP pk-nak a hatásköre.
Érdeklődését, kérdését köszönöm.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:18

MORGÓ írta:Főigazgató Úr


Törvénytervezet. Önök állítólag nem is tudnak róla. Most van vagy nincs?

Tűzoltók munkaideje. Miért nem lehet azonnal heti 40 órára csökkenteni?

Önöknél meglehetett oldani a 24/72-es rendszert?

Meddig lopják még (valakik) a tűzoltók pénzét, hány tűzoltónak kell még
meghalni ahhoz,hogy végre lépjenek.

Mikor látják már be, hogy a túlhajtott, alulfizetett tűzoltókat meg kellene
már fizetni.Nem a vízfejeket kellene még pluszba föléjük ültetni hatalmas fizetésekért.

Talán ha az OKF keresné a kapcsolatot a tűzoltókkal és nem csak hátbatámadásokkal foglalkozna, lehet,hogy elindulhatna valamijen folyamat.

Várom igaz válaszát. Most úgyis az igazmondás időszakát éljük.

MORGÓ
Tisztelt Morgó!

Törvénytervezet nincs, tervezet, elgondolás viszont több is van.
Erről Babák ezredes úr részletesen beszámolt a LL fórumán. Arról is, hogy folyamatban van az egyeztetés a tűzoltó érdekképviseleti szervekkel.
Kisér-tetnek adott válaszomban már utaltam arra, hogy a hazai tűzvédelem rendszere korszerűsítésre szorul. Ezzel a tűzoltóságok, a tűzoltók is egyetértenek.
Ebből az átalakítási folyamatból nem emelhető ki a tűzoltó munkaidő. Elárulom, amíg sok HÖT-ön a heti 52 órás munkaidő sem biztosítható a rendszeresített létszámmal (csak túlmunka megváltással), más tűzoltóságokon a meglévő létszám elégséges lenne a 24/72-es szolgálati rend alkalmazásához.
A tűzoltók költségvetésben biztosított pénze – a tűzoltóság normatív finanszírozása – hiánytalanul utalásra kerül a tűzoltóságokat fenntartó önkormányzatok felé. Tudom, hogy a normatív finanszírozás nem elegendő azonban megteszünk mindent annak érdekében, hogy javítsunk az arányokon. A technikai fejlesztés az elmúlt években jelentősen javult közel 14 milliárd Ft értékben adtunk át gépjárműveket és egyéni védőeszközöket és már nem csak a HÖT-nek hanem az önkéntes tűzoltóságoknak is. A hősi halált halt tűzoltók tragédiáját sem a „korszerűtlen” védőeszközök okozták.
Visszautasítom tehát, hogy bárki ellopná a tűzoltók pénzét, még határozottabban visszautasítom halott bajtársaink kegyeletsértő emlegetését!
Az OKF sem elégedett a tűzoltók fizetésével (sem), de el kell fogadnunk azt is, hogy az ország gazdasági helyzete, teherbíró képessége a szolgálati körülmények fokozatos javítását teszik csak lehetővé.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:15

Lekiismeret írta:Tisztelt Tatár úr!

Ezernyi kérdés kavarog bennem, de a hely hiánya miatt csak két lényegeset kérdezek:


- A Tűzoltóság és a katasztrófavédelem két külön szervezet. Mégis, önök minden pozitív végkimenetelű esetben magukat helyezik előtérbe (" katasztrófavédelmi szakemberek" fát vágnak, zsákot pakolnak, stb-stb. - ezek minden esetben tűzoltók). A katasztrófavédelem a vízcsomagoláson kívül nem sok érdemlegeset tud felmutatni, ennek ékes példája a tüzijáték! A bme tűznél hamar elterelték a szót arról, hogy önök a felügyeleti szerv, ha valami hiányosság volt, önök a felelősek.
A kommunikációjuk igyekszik összemosni a katasztrófavédelmet és a Tűzoltóságot. Mi ennek az oka, mi a cél? Az eddigieknél is jobban szeretnének beleszólni a főváros irányításába?

- A bme tűzről készült jelentés körüli furcsaságokról szeretnék kérdezni, ez talán a legfontosabb: a Tűzoltóság tiltakozását felőrölték egy fél nap alatt, délután már mindenki nagy egyetértésről beszélt. DE MINDENKI TUDJA, HOGY AZ "IGAZI" SZAKÉRTŐK MÁIG NEM VÁLLALJÁK FEL A JELENTÉST, AZT NEM ÍRTÁK ALÁ. FONTOS TÉNYEK NEM, VAGY ELFERDÍTVE KERÜLTEK BELE, A JELENTÉS HIÁNYOS ÉS FÉLREVEZETŐ, ÍGY SOKAN CSAK A LAPOK ALJÁN JELEZTÉK A NEVÜKET. Ezt ön sem tagadhatja, a médiákban mindig azt mondta " hogy a szakértők minden LAPOT aláírtak". Az ön szervezete erővel elhalgattata azokat, akik bírálták a kataszrófavédelmet és személy szerint önt. Ez szakmailag sem korrekt, és emberileg sem, hiszen három bajtársam halála kellett ahhoz, hogy az újságok, tévék felfigyeljenek a problémákra.
Hogyan magyarázza ön ezt a tényt? Miért nem egy független, befolyástól mentes bizottság vizsgálta ki az esetet? A bizottság vezetője pedig miért nem egy elismert szakértő, hanem a kat.véd. "jó embere", aki nem nevezhető tűzoltónak?

Sajnos, ismerve az erőviszonyokat, nevem titokban kell tartanom. Ennek ellenére várom ŐSZINTE, KORREKT válaszát, több ezer társammal együtt!
LELKIISMERET

Tisztelt Lelkiismeret!

Minden alkalommal azt állítottam, hogy a katasztrófavédelem (tűzoltóság és a polgári védelem) egy olyan egységes integrált rendszer, amely képes a veszélyhelyzetek nagyságához és fajtájához igazodva azzal arányos beavatkozásokat végrehajtani. Az esetek döntő részében ezek a szervezetek önállóan végzik feladataikat, de számos alkalommal közösen vagy akár más rendészeti szervezettel együtt.
A Kat.trv is rögzíti, hogy ahol a jogszabály (pl. tűzvédelmi trv.) a BM TOP-ot ill. a tűzoltóság országos parancsnokát jelöli azon az OKF-et és a főigazgatót kell érteni, azaz ebben a szervezetben is tűzoltó állomány kategóriába tartozó kollégák dolgoznak (nincs katasztrófavédelmi állománycsoport).
Nem tudok arra vonatkozón példát említeni (bár nem zárom ki) hogy akár a megyei igazgatóságok vagy az OKF a jogszabályokkal ellentétesen „avatkozott” volna be a HÖT-ök feladataiba (akár a megelőzés akár a mentő tűzvédelem területén).
Az elmúlt években számos alkalommal bizonyítottuk, hogy ez a modell működő képes ( mint Európa legtöbb országában). Rendkívül sajnálom, hogy az Ön figyelmét elkerülték azok az események, ahol a lakosság védelmében, pl. alapvetően polgári védelmi feladatokat kellett megszervezni és végrehajtani.
A tűzoltó bajtársak helytállását, áldozatkészségét mindig elismertem. Öntől is elvárható lenne – névtelenségbe burkolózva is – hogy a másik szakterület munkáját elismerje, vagy legalább is ismerje.

Ami a BME tűzet illeti, juci-nak adott válaszomban már feleltem az Ön kérdéseire is.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:13

kisér-tet írta:Tisztelt Főigazgató Úr!
Egyet ért-e azzal, hogy a magyarországi tűzvédelem működésének alapja hiányos, nincs egyértelmű jogi szabályozás, ezért sürgősen politikai döntés, majd jogszabálymódosítás kellene arról, hogy milyen feladatra, milyen szervezttségű és milyen finanszírozású tűzoltóságok legyenek? Mit tesz az OKF az alapok megerősítéséért?
Balog László Jászkiséri ÖT és ÖTE elnöke

Tisztelt kisér-tet!

Egyetértek azzal, hogy a magyarországi tűzvédelem számos problémától terhelt. Azt viszont nem fogadom el, hogy a tűzvédelem működésének alapja hiányos, és nincs egyértelmű jogi szabályozás.
Egyértelmű a jogi szabályozás, amelyet érzékeltet, hogy a Tűzvédelmi törvény, a megjelenése óta a változások adta kihívásoknak megfelelően folyamatosan aktualizálva, módosítva van. A törvény végrehajtására számos, a szakmai tevékenységgel (pl. OTSZ, RST) és magával a tűzoltósággal (önkormányzati, önkéntes, létesítményi) működésével foglalkozó rendelet készült az elmúlt években, amelyek szintén folyamatosan aktualizálásra kerülnek. A jelenlegi kormány programja is napirenden tartja a katasztrófa- és veszélyhelyzetek eredményes kezelését, amelynek érdekében megerősítésre kerül az integrált katasztrófavédelmi rendszer, valamint a katasztrófa-, tűz- és polgári védelem műszaki-technikai eszközrendszere.
Véleményem szerint ahhoz, hogy a tűzvédelem rendszerét hozzáigazítsuk a társadalom és a gazdaság rendszeréhez nem annyira politikai, mint szakmai döntés, és főként szakmai helyzetelemzés kell.
Ez a szakmai előkészítés a magyar tűzoltó társadalom feladata hiszen egymásra épülő összefüggő rendszerekről van szó, ha az egyiket változtatom bizonyos, hogy az hatással van a másikra is. Gondoljunk csak pl. a HÖT-ök és köztestületi tűzoltóságok viszonyára a működési területeik változásaira és a kapcsolódó finanszírozásaikra. Ha feladatot vesznek át, akkor azzal arányosan csökkennie kellene – elviekben - a saját ráfordításnak is. A tűzvédelmi szakmai fejlesztési program a hivatásos tűzoltóságok diszlokációjának korszerűsítésével, valamint új önkéntes tűzoltó egységek létrehozásával, fejlesztésével kívánja javítani a mentő tűzvédelem helyzetét (elsősorban a „fehérfoltokon”).
Tehát a hivatásosok mellet egyre inkább az önkéntes és valóban az önkéntes tűzoltóságok fejlesztése kerül előtérbe.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:10

juci írta:Tisztelt Tatár úr!

Ön hogyan értékeli az aug.08-i BME tűzzel kapcsolatban elkészült jelentéseket?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt juci!

Az augusztus 8-ai szörnyű események mélyen felkavarták a tűzoltó társadalmat. Az események hajnalát követően találgatások sora jelent meg a sajtóban. A „jól értesültek” féligazságokból, általánosításokból, vagy személyes indulatoktól vezérelve nyilvánították ki csalhatatlan következtetésüket. Kérem a LL valamennyi olvasóját, ne hagyják, hogy három bajtársunk tragikus halálát a tűzoltó közösség további megosztására használják fel!
A magyar tűzoltó társadalom viszonylag zárt, néha jól definiáltak néha nem egyértelműek a különböző szervezetek törekvései találkozhatunk logikai ellentmondásokkal is minden oldalon. A jogszabály az OKF feladatává teszi az ellenőrzési és felügyeleti tevékenységet, tehát a tragikus eseménnyel kapcsolatos vizsgálat kötelezettsége és felelőssége is a mienk.
Mégis úgy gondoltam (és még aznap este a helyszínen döntöttem arról), hogy ezt a vizsgálatot nem lehet a Főv.-i Tűzoltó parancsnokság nélkül korrektül lefolytatni.
Két munka bizottságot jelöltem ki az egyiket az FTP saját hatáskörben hozta létre és működtette : a megelőzési terület vizsgálatára ( keletkezési ok, létesítés és használati szabályok) a másik közös bizottság : a tragédia okait és az ezekből következő felelősséget és tapasztalatokat kellett hogy kiderítse – és nem másért, mint hogy : legközelebb ilyen eset ne fordulhasson elő.
A bizottságban az FTP pk. által kijelölt Dr. Erdős Antal ezds., mint szakmai helyettes vezetésével további 5 magasan képzett vezetői munkaköröket betöltő FTP állományú tűzoltók – -köztük Nagy Gábor úr az FTP szakszervezet vezetője - vettek részt. Őket egészítették ki az OKF és a megyei igazgatóságok állományába tartozó tűzoltók, akik szintén nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeztek.
Szeretném azt is kijelenteni, hogy az összetételnél arra is figyelemmel voltunk, hogy jogszabályi összeférhetetlenség ne keletkezzen.
Meggyőződésem, hogy a bizottság alapos munkát és minden körülményre kiterjedő vizsgálatot végzett, a jelentések korrektek és helytállóak. A bizottság a hírforgalmazás visszahallgatása és az FTP hírközpont és a tűzőrségek híradó dokumentációi, a beavatkozó állomány meghallgatása (41 jegyzőkönyv) alapján és után rekonstruálta a történteket - természetesen írásban rögzítve.
Így tudták az egyéni védőeszközökre, a híradó-ügyeleti tevékenységre a tűzoltás vezetés és taktika továbbá a képzés felkészülés személyzeti és nem utolsósorban a munkavédelemmel kapcsolatos következtetéseket, megállapításokat megtenni. A munka utolsó fázisában, mindkét fél mondatról mondatra egyeztette a teljes szakmai anyagot (fejezeteit) az előbb említett szakterületekre vonatkozóan.
A végleges jelentés tehát konszenzussal mindenki által elfogadott változat, amelyet a tagok minden oldalon elláttak kézjegyükkel, egyszer s mint hitelesítve is az ott leírtakat.
Fontos körülmény, hogy dr. Bende vörgy. úr az írott sajtó és az elektronikus média előtt - a műegyetem tartott sajtó tájékoztatóján - is megerősítette, hogy: az elkészült közös anyag valós tényeket rögzít.
A jelentés megállapítja : „A bizottság tagjainak véleményével egyetértve a kárhelyszíni bonyolult körülmények, a felsorolt hiányosságok önmagukban nem vezettek volna a sérülések és a halálesetek bekövetkezéséhez, azonban az elkövetett szabálytalanságok, a vezetés- irányítás hiányosságai oksági láncolata és egymásra hatása egyértelműen negatív irányba befolyásolta a rendkívül kedvezőtlen kárhelyszínen kialakult folyamatokat”. A teljes vizsgálati anyagot megkapta ill. rendelkezésére állt az FTP-t vezető dr. Erdős ezds. úrnak, aki arra a továbbiakban semmilyen megjegyzést, kifogást szeptember 11.-ig nem tett (határidő).
Nagyon sajnálatosnak tartottam, hogy a sajtóban megjelent a „ tűzoltók alulképzettségéről” szóló állítás, ami természetesen nem igaz, ilyet a jelentés sem tartalmaz. A rosszul megfogalmazott sajtó anyagot, 12-én a sajtótájékoztatón korrigáltam elnézést kérve valamennyi tűzoltó kollégától.
A feltárt hibák, hiányosságok felelőseinek a megállapítása nem tartozik az OKF hatáskörébe, a vizsgálati jelentéseket, szakmai megállapításokat (a jogszabály szerint) átadtuk a fenntartó önkormányzat közgyűlésének elnöke részére, továbbá a FTP. Pk.-nak, hogy a levonható konzekvenciákat, (szakmai és fegyelmi) saját hatáskörben tegyék meg.
Tehát a megjelölt szervezetek szakmai és erkölcsi felelőssége, hogy hasonló korrektséggel végig vigyék a teljes vizsgálatot.
A jelentés egyébként nem titkos, de szakmai tartalmát, következtetéseit alapvetően a Tűzoltóság hasznosíthatja, ezért a jelentést átadtuk a HÖTOSZ elnöke részére is.

Köszönöm az érdeklődését.
Avatar
Dr. Tatár Attila
VIP
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006. szept. 17. 18:53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Dr. Tatár Attila » 2006. szept. 25. 9:09

schcaesar írta:Tisztelt Tábornok Úr!

Kérem pár szóban mondja el az ön tűzoltói múltját.

Köszönettel


Tisztelt schcaesar!

Remélem az olvasók többségét kielégíti az a néhány mondat, amit a Szerkesztő közölt tűzoltói múltamról és jelenemről, de nem kívánom megkerülni schacaesar kérdését.
1976 óta dolgozom tűzoltóként, különböző, minden esetben, szakmai beosztásokban. A repülőtéri tűzoltó parancsnokságon tűzoltási és szolgálati főelőadóként kezdtem majd ezt követően lettem parancsnokhelyettes
Természetesen nem csak a megelőző tűzvédelmi feladatok végrehajtása volt a feladatom, hanem a készenléti szolgálat teljes „átalakítása” és fejlesztése. Ennek eredményeképpen az 1 tűzoltó laktanyás és 5 gépjárműves üzemről 1998 –ra biztosítani tudtuk a 2 pályás 2 terminálos forgalmat 1 tűzoltó bázis és 2 készenléti álláshelyről.
Ehhez 40 fős készenléti szolgálati csoportok és megfelelő technikai fejlesztés eredménye képen kiképző /gyakorlópályák ( egyiken egy TU-134 repülőgép) egy 100 m2 égetőmedencét 10 uj korszerű repülőtéri tűzoltó gépjárművet és egy pszichikai /fizikai gyakorlópálya állt rendelkezésre.
Úgy gondolom, hogy a leírtak talán elegendőek ahhoz, hogy a szolgálatszervezés/építés a képzés/kiképzés területén és a 19 év alatt bekövetkezett várt és váratlan események a végrehajtott gyakorlatok és a repülőtér rekonstrukciójához és később bővítéséhez, nagyberuházásához kapcsolódó megelőzési feladatok elegendő tűzoltói gyakorlatot és felkészültséget jelentsenek.
Az igaz hogy én soha még átmenet rövid ideig sem töltöttem be és nem is dolgoztam funkcionális, személyzeti vagy anyagi technikai munkakörökben, beosztásokban.
Igaz ez az állítás az OKF-en betöltött munkaköreimre is.
vezér
szikracsapkodó
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2006. aug. 16. 20:35

Hozzászólás Szerző: vezér » 2006. szept. 25. 8:22

Tisztelt Altábornagy Úr!
A szervezési kategóriák módosításakor:

- ellátott terület nagysága ( mükődési terület) és lélekszáma, lakóépületek magassága - mélysége, elhelyezkedése,
- jelentősebb ipari és kereskedelmi létesítmények, ipari létesítményben folytatott tevékenység, db. száma, elhelyezkedése, kereskedelmi létesítmény db. száma, befogadó képessége, elhelyezkedése,
- idegenforgalom mértéke ( szállodák, panziók, hotelek száma, befogadó képessége, magassága - mélysége),
- jelentős forgalmú főútvonalak és vasútvonalak száma( vasúti átjárók száma), útvonalak áteresztő képessége, minősége, kereszteződések száma, átmenő forgalom,
- erdősültség és mezőgazdálkodási terület elhelyezkedése és mérete,
- település hegy és víz rajza, víz hálózata,
- és sok más, a működési területre jellemző adat,
figyelembe vétele szerepel az újbóli kategóriába soroláskor?
Lezárt