Tűzesetek anno

Egy hely, ahol a mindennapi munka során felmerült szakmai kérdéseket lehet kitárgyalni.
Válasz küldése
Avatar
civil guard
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 703
Csatlakozott: 2003. júl. 01. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest

re

Hozzászólás Szerző: civil guard » 2004. feb. 09. 21:25

Sziasztok!

Ez a könyv engem is érdekel ! hol lehet hozzá jutni? valamint hasonló tüó. témájú könyveket tudtok ajánlani?
civil guard

"aki jót tesz, annak semmi joga nincs hálát követelni"
Avatar
maa
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2003. ápr. 08. 19:36
Tartózkodási hely: Székesfehérvár
Kapcsolat:

Ököritó

Hozzászólás Szerző: maa » 2004. feb. 08. 22:16

Eszt! Valahol van egy könyvem, talán "Híres tűzesetek" a címe, abban elég részletes leírás van és néhány fénykép meg talán még alaprajz is, ha megtalálom (költözés volt) elküldhetem faxon vagy emilben ha adsz valami elérhetőséget.
Avatar
eszt
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 943
Csatlakozott: 2003. okt. 15. 14:07
Tartózkodási hely: hátul

Hozzászólás Szerző: eszt » 2004. feb. 08. 19:30

Fireman!
Köszönöm! Bár ezt megtaláltam én is; sajnos túl sok konkrétum nincs benne. Kaptam ígéretet, hogy faxon küldenek anyagot, várom... A könyvet amiről írtál, egyenlőre nem sikerült beszerezni. Elég kevés anyag van erről az esetről- pedig megérdemelné, elég nagy horderejű és tanulságos volt ahhoz, hogy csak így elvesszen az évtizedekben...
Üdv: Eszter
fireman
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2003. jan. 24. 21:17
Tartózkodási hely: Orosháza

Hozzászólás Szerző: fireman » 2004. feb. 08. 19:08

Eszt!

Itt olvashatod Móricz írását:

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human ... &01691.htm
Avatar
Pozsárka
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2003. júl. 09. 15:28
Tartózkodási hely: Pécs HÖT

Hozzászólás Szerző: Pozsárka » 2004. feb. 08. 11:11

Nem lep meg, hogy nem érted... (vagy inkább, hogy nem érzed...)
Avatar
Barni
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Barni » 2004. feb. 05. 21:05

Pozsárka!
Szerintem tök felesleges ezen megsértődni, egyébként nem is értem az okát, de mindegy. Azt a MASPED raktárt pedig olyan szinten lerabolták a tűz után, hogy a sértetlen, de a koromtól szennyeződött helyiség polcain csupa hófehér kockák virítottak. Igazi dilettánsok voltak a szakik. De mégis mi ebben olyan bántó?
fireman
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2003. jan. 24. 21:17
Tartózkodási hely: Orosháza

Hozzászólás Szerző: fireman » 2004. feb. 05. 17:48

Eszt!

Az esemény, amelyiket említed a Tűzvonalban 105-ben is említésre került. Ha jól emlékszem egy régi tűzoltó könyvben is leírásra került. Megkeresem. A lényeg az volt, hogy az összes ajtót bezárták mint ahogy írod is.
Avatar
Pozsárka
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2003. júl. 09. 15:28
Tartózkodási hely: Pécs HÖT

Hozzászólás Szerző: Pozsárka » 2004. feb. 05. 17:40

Kedves Barni!
Ezt írtad: "igazán történelmi jelentőségű tűzeset volt, hiszen a hős tűzoltóknak ott olyan ködsugarat sikerült előállítaniuk, amitől még a műszaki cikkek is köddé váltak. És bizony feledhetetlen élmény volt a csoport volga rugóinak terheléspróbája is.
Ezt a témát már rég nem feszegette senki..."

...Történelmi tett?
...Hős tűzoltók ködsugara?
...A csoport kocsi terheléspróbája?

Iróniád már-már gúny!

...Feledhetetlen élmény?

Tehát OTT voltál!

Én nem! ... de megbántottnak érzem magam, érzékenyen érint és rosszul esik...

Na csá...
Avatar
Barni
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2002. okt. 19. 15:35
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Barni » 2004. feb. 05. 12:37

Hű, ez a MASPEd raktár tűze bizony már a feledés homályába merült, pedig igazán történelmi jelentőségű tűzeset volt, hiszen a hős tűzoltóknak ott olyan ködsugarat sikerült előállítaniuk, amitől még a műszaki cikkek is köddé váltak. :lol: És bizony feledhetetlen élmény volt a csoport volga rugóinak terheléspróbája is. :oops:
Ezt a témát már rég nem feszegette senki...
Avatar
baksatg
tömlőszállító
Hozzászólások: 139
Csatlakozott: 2003. júl. 02. 14:12
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: baksatg » 2004. feb. 05. 12:27

Köszönöm szépen.

Ime még egy:
1989.02.03. XX. kerület:

"" Kiváló tűzoltás – mégis 30 milliós kár

1989. február 03-án 6.29 órakor a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság hírközpontjába Horváth Imre távbeszélőn bejelentette ,hogy a KONTAKTA Gyár XX. Kerületi, Vágóhíd utca 26. szám alatti vegyi üzemében elektromos tűz van. Kivonult: 6 fővel a XX/1, 5 fővel a XX/2, 2 fővel a IX/por, 6 fővel a Roham/1 , és 4 fővel a tűzoltási csoport 1-es.
Elsőnek 06.32 órakor a XX/1. érkezett a helyszínre. Kohut Pál zászlós, tűzoltás vezető a rendelkezésére álló kevés információt nem sokkal tudta bővíteni a helyszínen sem. Mindössze annyit hoztak tudomására, hogy a csarnoképület II/3-ban, a galvanizálóban van a tűz. A füst ekkor már átláthatatlan volt az egész csarnoképületben. A tűzoltás vezető elrendelte a tűzoltás-előkészítését első fokozatát és légzőkészülékben a felderítést. 06.34 órakor az alábbi visszajelzést adta: a galvanizáló üzemben a tűz nagyságát nem tudja meghatározni, légzőkészülékben felderít. A visszajelzést értékelve a fővárosi hírközpont II-es kiemelt riasztásra kivonult: 6 fővel a XXI/1, 6 fővel a IX/2, 2 fővel a X/por,2 fővel a VIII/generátor, 4 fővel a IX/Tű 3, 1 fővel a IV/bázis.
06.42 órakor érkeztem a tűzoltási csoport 1-l a helyszínre. A tűzoltás vezető ekkor már a bejárattól kb 70-80 m-re a csarnokban 1 db C sugárral irányította az oltást. Rövid külső szemrevételezés és a helyi szakemberekkel történt konzultáció után ( áramtalanítás, ellenőrzés) légzőkészülékben magam is behatoltam a sugárvonalba, felvettem a kapcsolatot a tűzoltás vezetővel, meghatároztam további feladatát és átvettem az irányítást. Az átvételt indokolta a kb. 6000 négyzetméteres csarnoképület teljes felderítésének szükségessége, a többféle vegyi anyag jelenléte, illetve tűz és víz hatására történő bomlásának esetleges káros hatása, nem utolsósorban pedig váratlan veszélyhelyzet (mérgezés, robbanás) kialakulásának lehetősége is fennállt. 06.49 órakor visszajelzést adtunk: az egyszintes, kb. 6000 négyzetméteres csarnoképületben egy 150 négyzetméteres alapterületű galvanizáló üzemben van a tűz, amelynek oltása 1 db C sugárral folyamatban van. A tűz 1-es kiemelt, a II-es erőket azonban kérjük a helyszínre!
Ezzel a visszajelzéssel azt kívántuk érzékeltetni, hogy a tűzoltáshoz elégséges a kisebb erő, de a lappangó veszéllyel számolni kell.
Megtiltottam a légzőkészülék nélküli bemenetelt a csarnoképületbe, és csak engedéllyel, illetve utasításra mehetett be a tűzoltó is a helyiségbe. A tartalék raj –légzőkészülékkel- az irányítási ponton bevetésre készen állt.
A roham/1 parancsnoka kapta a feladatául a 2. sugár szerelését és a XX/1 sugara melletti aktív és hatásos oltást, melyet a 2 %-os habbekeverés segített.
Az R-1 egyik beosztottjával végrehajtottam egy felderítést, ami egyébként nem volt egyszerű és könnyű, mert a csarnok hátsó végében galériarendszerben irodák, laboratóriumok, mérő- kezelő- és egyéb helyiségek voltak kialakítva, amelyek teljesen zárt légterűek voltak, bennük átláthatatlan füst és magas hőmérséklet uralkodott. Ismét sugárvonalban már sikerült megállapítani, hogy elektromos berendezéseken túl különböző vegyszerek (fóliában, fémhordókban, fa- ,üveg-, illetve műanyag edényzetekben) is égnek és bomlanak. A szabadba érkezve magamhoz rendeltem a már helyszínre érkezett vegyi szakembert, aki elég veszélyesnek és kiismerhetetlennek ítélte meg a keletkezhető vegyületeket és gázokat. Önmagában már a ciánra utalás is elégségesnek mutatkozott a további szigorításokhoz.
06.25-kor visszajeleztünk: a vegyi szakember szerint a vegyi anyagok a tűz hatására felbomlanak és az égéstermékbe kerülve mérgezőek, ezért mentőautót kérünk a helyszínre. 2 db C sugárral a lefeketítés megtörtént. A végleges oltás, légzőkészülékben, folyamatban van. Elrendeltem az épület kiszellőztetését, amely a biztonságos látáshoz is nélkülözhetetlen volt. A 07.05 órás visszajelzés: a tűzoltás befejeződött, utómunkálatok folynak kézi eszközökkel, légzőkészülékben. Az aranygalvanizáló üzemben nagy értékű berendezések voltak, ezért a kár milliós nagyságrendű. Megkezdtük a rajok folyamatos bevonultatását. A létesítmény vezetőivel számba vettük a további teendőket a vegyszerek biztonságos eltávolítására, amiben a vállalat aktív segítséget nyújtott.
Kiderült, hogy többtucat féle vegyszer volt a tűz környezetében, melyek alkalmasak voltak cián- és hidrogéngáz fejlődésére. Néhány közülük : kén, ecet- és foszforsavak, nikkelszulfát, nikkelsó, ón szulfát, nátriumhidroxid, aranycianid.

A tűz keletkezése

Üzemkezdetkor az illetékes dolgozó egy késes áramtalanító kapcsolóval feszültség alá helyezte a galvanizáló üzemet. Ebben a pillanatban az aranygalvanizáló szalagon intenzív szikrázás és fellángolás volt észlelhető, erős füstképződéssel. A dolgozó azonnal megszüntette a feszültséget, de az égés nem szűnt meg, ezért kifutott az üzemből (kb. 80m ) és gondoskodott a tűzjelzésről. Tekintettel az igen gyors füstterjedésre, az oltás már nem tudták megkísérelni.

Következtetés

Az igen veszélyes környezetben és gyorsan terjedésű tűz rövid idő alatti megfékezése az elsőnek érkező Kohut zászlós jó helyzetfelismerésének, határozottságának, helyes taktikai elhatározásának, valamint a végrehajtó állomány gyors és szakszerű, bátor helytállásának köszönhető. Ezek együttesen biztosították, hogy a veszélyesnek induló tüzet a talált állapotban sikerült eloltani. Csak néhány perces tétovázás is elégséges lett volna ahhoz, hogy a tűz ellenőrizhetetlenné váljon. Hiszen egy robbanás vagy az álmennyezeten át történő terjedés ugrásszerűen növelte volna a kárterületet. Ezúton is szeretném ráirányítani a figyelmet a különböző veszélyes anyagok pontosabb nyilvántartására, mert a beavatkozás időszakában nem állt rendelkezésre pontos információ. Ez pedig nagy és beláthatatlan károkkal járhat: nehezíti a tűzoltás vezető döntését és veszélyezteti a mentésben és tűzoltásban részt vevő állományt.


Bélteczky József
""
Avatar
Pozsárka
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2003. júl. 09. 15:28
Tartózkodási hely: Pécs HÖT

Hozzászólás Szerző: Pozsárka » 2004. feb. 04. 17:04

Tudom, ide történeteket kell(ene) írni, de nem tudom megállni!

Nagy tűz és igazi HEROIKUS KÜZDELEM és RENDKÍVÜLI EMBER:

TOTZL KÁROLY

Nem szabad elfelejteni!!!

ui: Kedves bakstag! Köszönöm, hogy eszedbe jutott és közzé tetted!
Avatar
baksatg
tömlőszállító
Hozzászólások: 139
Csatlakozott: 2003. júl. 02. 14:12
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: baksatg » 2004. feb. 04. 14:02

Még egy régi eset:
1980. XI. 25. Budapest II. ker Ganz Művek
"" Tanulmány a Ganz Villamossági Művek 1980. november 25-i tűzesetéről.

-Részlet-

Tűzoltási (kárelhárítási ) tevékenység

A tűz észlelése és jelzése, intézkedések az állami tűzoltóság megérkezéséig

A tűz a Ganz Villamossági Művek területén elhelyezkedő készülékgyártó épület II. emeletén (V. szintjén ) keletkezett. A keletkezési idő a tűzvizsgálati jegyzőkönyvben 1980. XI. hó 25-én 9 óra 20 perc és 9 óra 30 perc közötti időpontban lett megállapítva, ez a tanúkihallgatási jegyzőkönyvben mondottak és a helyszínre elsőnek érkező állami tűzoltó egység által látottakat figyelembe véve, reálisnak tekinthető. A tűz észlelésével és jelzéssel kapcsolatos adatok a tanúkihallgatási jegyzőkönyvben, az FTP Hírközpontjában elhelyezett adattároló magnószalagon és a Hírközpont naplóban rögzítettek alapján került megállapításra.
A tüzet Horváth Vilmosné raktári dolgozó 1980. XI. 25-én 9 óra 35 perc körül észlelte, mikor a „C” (segédanyag) raktár galériáján az irodahelyiség felé haladt. Látta, hogy a raktári állvány tetején a habszivacs ég. Ezt követően hangos kiabálással munkatársainak a tudomására hozta a látottakat, majd az irodából telefonon a 200-as állomásra a tűzvédelmi irodába jelezte a tüzet. A tűzjelzés után értesítette a raktér vezetőjét. A tűzilárma alapján Borli Károly, aki a tűzjelzővel azonos szinten tartózkodott, a 2-es számú kézi jelző üvegének betörésével jelezte a tüzet. Ez a jelzés 1980.XI.25-én 9 óra 37 perckor futott a tűzjelző központba, az az a portára. Borli Károly ezután a raktárirodából a 05-ös hívószámon is jelezte a tüzet az FTP Hírközpontjába, mégpedig 9 óra 40 perc 50 mp-kor. Az észlelés időpontjától az állami tűzoltósághoz történő jelzésig megközelítőleg 6 perc telt el. Ez a késedelem másodpercekkel csökken, mivel a tűzjelzést –a gyár tűzjelző központjában szolgálatot teljesítő portás- Máté Ferenc is végrehajtotta közvetlen tűzjelző telefonon az I-II-XII. kerületi Tűzoltó-parancsnokságra.
A vállalati tűzoltóság riasztása 1980. XI. 25.-én 9 óra 37 perckor történt meg. A helyszínre érkezés előtt Bathó Zoltán raktárvezető 2 porral oltó kézi tűzoltókészülékkel avatkozott be eredménytelenül, mert a tűz a padozattól mintegy 4 méter magasságban volt. A vállalati targoncára szerelt kismotorfecskendővel érkeztek, amelyet liften vittek fel a II. emeletre, azaz az V. szintre. A falitűzcsapról való beavatkozás sem volt eredményes, mivel az ismertettet előkészületek ideje alatt a tűz nagy területre terjedt ki és az erős füstképződés miatt a vállalati tűzoltóknak a helyiséget el kellett hagyniuk.
Az észlelés időpontjától a tűzoltóság megérkezéséig megtett intézkedések több hiányosságot tartalmaznak. Az észrevételt követően nem az állami tűzoltóságot értesítették elsőnek, tehát késedelmes volt a tűzjelzés. A párhuzamosan végrehajtott tűzjelzés kisebb ellentmondást tartalmazott, mivel Máté Ferenc a közvetlen tűzjelzőn a Fény utcai címet adta meg, míg Borli Károly a 05-ös telefonszámon a Lövőház utcai bejáratot jelölte meg. A dolgozók, illetve a vállalati tűzoltók lelkes és bátor beavatkozásuk ellenére nem a legalkalmasabb ( vízet ) választották elsőként és így még a kezdeti stádiumban sem érhettek el megfelelő eredményt a viszonylag nagyobb magasságban lévő tűzoltásban. Ennek következményeként később a vízsugár is eredménytelen maradt a kiterjedt tűz és erős füst miatt. Mire az állami tűzoltóság kiérkezett, a tűz jelentés mértékű volt.

A riasztás végrehajtása, vonulás

Az FTP Hírközpontjába a 05-ös telefonszámon érkezett tűzjelzés felvétele több mint 2 percet vett igénybe. A már jelzett időpontban az FTP Hírközpontjában szolgálatot teljesítő személy tudomására jutott – a magnószalagon rögzítettek tanulsága szerint- hogy: „Tüzeset van a II. kerület, Lövőház u.37-39. szám alatt, a Ganz Villamossági Művek „C” raktárában.”
Ezt követően a riasztás felesleges kérdések miatt szenvedett késedelmet. Mint például
Hírközpont: „Ez V. emeletes épület?”
Jelző: érthetetlen válasz
Hírközpont: „Ott nincs is V. emeletes épület”
Jelző: ”Nem V. emeletes, hanem bent a gyárban van. Egy nagy épületben, az V.szinten van.” Stb.
E kérdés-felelet epizódok után 1980. XI. 25-én 9 óra 43 perc 10 mp-kor rendelte el a Hírközpont az I-es számú kiemelt riasztást, melyre az alábbi egységek vonultak:
I/1 Tű 1-es 7 fő,XI/1 Tű 1-es 8 fő, XI/Roham Tű 2-es 5 fő, III/létra Magirus 2 fő, IX/Por Tű 1-es 2 fő, TCS/2 Volga 4 fő.
Az egységek a riasztást 9 óra 44 perckor vették. A riasztás közben jelentette az I-II-XII. kerületi Tűzoltó-parancsnokság híradósa, hogy:
„A Ganz Villanyban van a riasztás, a II. kerület Fény utcai kaput adták meg. Lejött a tűzjelzőn…. Az egyest kiriasztottam, most akartam odaszólni.”
Az első jelzéstől (9 óra 40 perc 50 mp) a riasztás végrehajtásáig (9 óra 44 perc) több mint 3 perc telt el. Ezt csökkentette ugyan, hogy az I/1-es gépjárműfecskendőt az I-II-XII. kerületi Tűzoltó-parancsnokság híradósa pár másodperccel előbb leriasztotta. A Borli Károly által adott tűzjelzés elfogadhatónak tekinthető. Összességében az észrevételtől a riasztás végrehajtásáig 9 perc késedelem következett be, részben az észlelő, részben a Hírközpont hibájából.
A riasztás végrehajtását a tűzoltási csoport vezetője (1-es) felülbírálta és utasította a riasztás végrehajtóját, hogy riassza a VIII/port, mivel a káresethez nem a legközelebb elhelyezkedő porral oltó lett riasztva. Ez a riasztás 9 óra 47 perckor megtörtént. VIII/por Magirus 2 fő.
Az utasítás még akkor is helyes volt, ha mindkét porral oltó 11 perc alatt ért a helyszínre, hiszen az másként is alakulhatott volna. Ezen felül a Hírközpont Ügyerend kimondja, hogy a lehetőségeken belül a legközelebbi egység riasztását kell végrehajtani.
Az I/1-es gépjárműfecskendő 1980. XI. 25-én 9 óra 47 perckor érkezett a helyszínre. A tűzoltási és szolgálati főelőadó szemrevételezés alapján III-as tüzet jelzett vissza 9 óra 49 perckor. A Hírközpont 9 óra 50 perckor az alábbi egységeket riasztotta:
III/1 Tű 1-es 8 fő, III/2 Tű 2-es 5 fő, V/1 CSD-420-as 7 fő,V/2 Tű 2-es 5 fő, VIII/1 Tű 1-es 7 fő, VIII/2 Tű 2-es 5 fő,VIII/létra Magirus 2 fő,VIII/generátor CSD-420-as 2 fő,VIII/műszaki CSD-354-es 2 fő,VIII/roham, Tű 2-es 6 fő,TCS/1 Volga 5 fő.
Az alaposabb felderítés után az I/1-es 9 óra 50 perckor IV-re módosította a tűzeset, káreset nagyságát. Még ebben az időpontban riasztotta a Hírközpont:
XIII/1 Tű 1-es 5 fő, XIII/2 Tű 1-es 5 fő, XIII/létra Magirus 2 fő.
A tűzoltási csoport (1-es) 10 óra 12 perckor a káresetet V-ös nagyságúnak minősítette és plusz 4 db gépjárműfecskendőt kért teljes létszámmal a helyszínre. Hírközpont 10 óra 13 perckor riasztotta:
IX/1 Tű 1-es 8 fő, IX/2 Tű 1-es 6 fő
Végül 10 óra 16perckor:
IV/1 Tű 1-es 8 fő,XIX/1 CSD-420-as 8 fő, XXI/1 CSD-420-as 6 fő, XXII/1 Tű 1-es 7 fő.
Az egységek vonulása szilárd útburkaloton történt, mindössze a kissé nedves (nyálkás) útviszonyok nehezítették a vonulást. Ezek figyelembevételével a vonulási időket reálisnak tartom. A riasztásra összesen 28 egység, 141 fővel vonult a kárhelyre. Ebből 18 gépjárműfecskendőn 116 fő vonult, átlagosan gépjárműfecskendőnként 6 fővel. Az utolsó egység kiérkezéséig a tűz jelzésétől majdnem 1 óra telt el. Az egységek ilyen nagyszámú riasztása indokolt volt a szükséges létszám ás a sűrített levegős készülékek biztosítása érdekében.
Tűzoltás előkészítése, felderítés, beavatkozás, irányítás:

Az állami tűzoltóegységek közül elsőnek érkező I/1-es gépjárműfecskendőn vonuló tűzoltási és szolgálati főelőadó látta, hogy a Készülékgyár épületének V. szintje lángokban áll. Utasítást adott arra, hogy a gépjárműfecskendő álljon az égő épület Lövőház utcai végénél lévő 9-es számú tűzcsapra, és az egység szereljen alapvezetéket a középső lépcsőházba, az V. szintre. (A tűzoltás vezető írásos jelentésében a szintek számozása több esetben pontatlan. Ez a megosztott emeletek miatt fordulhatott elő.) Ezzel egyidőben visszajelzést adott. Megkezdte a részleges felderítést. Utasítást adott a szolgálatparancsnokoknak a sugár szerelésére, feladatként az V. szinten lévő tűz támadását határozta meg. (4-es sugár)
A felderítést befejezni teljes egészében nem tudta, mert közben megérkezett a tűzoltási csoport (2-es). A tűzoltási csoport vezetője meghallgatta az I-II-XII. kerületi Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási főelőadójának jelentését, közösen folyatatta vele a felderítést, majd átvette a tűzoltás vezetését. Utasítást adott a tűzoltási és szolgálati főelőadónak, hogy vegye át a vállalati tűzoltóság sugarát (1-es sugár) és így összesen 2 db sugárral, légzőkészülékben támadja az V. szinten a tüzet. A háttérparancsnoknak meghagyta, hogy az elsőként érkező fecskendőt (soron következő) állítsa a Fény utcai víztároló medencére. A XI/roham parancsnokának olyan utasítást adott, hogy fecskendőjével álljon a középső lépcsőházhoz, a 15-ös számú tűzcsapra, szereljen osztót az V. szintre és sugarával, légzőkészülékben a megszerelt sugarak mellett támadja a tűzet. (5-ös sugár) Folytatta a felderítést, és megállapította, hogy az épület középső lépcsőháza és a Kis Rókus utcai lépcsőház közötti terület az V. szinten ég. A tűz átterjedt a fölötte lévő szintekre is. Erős a füstképződés és klórszag érződik. A felderítés közben a háttérparancsnok jelentette, hogy a Fény utcai víztároló medencét eltorlaszolták, arról csak késedelmesen lehet szerelni, ezért a XI/1-es fecskendőt a Kis Rókus utcai lépcsőház előtti tűzcsapra állította.
A tűzoltási csoport vezetője (1-es) 9 óra 58 perckor érkezett a helyszínre ( a visszajelzés tanulsága szerint). Totzl Károly alezredes a tűzoltási csoport (2-es) vezetőjének jelentését meghallgatta és vele közös felderítést folytatott, majd a káreset nagysága miatt átvette a tűzoltás vezetését. A helyszínre érkezéskor a jelzett épület V. szintje, a középső lépcsőháztól, a Kis Rókus utcai lépcsőházig teljes terjedelmében égett és a tűz átterjedt a IV. és VI. szintre is. A szakemberek tájékoztatása alapján megállapította, hogy az épületben nagy mennyiségű műanyag ég.
Az állami tűzoltóság által eddig szerelt 2 sugáron kívül a vállalati tűzoltóság 3 sugarat szerelt, valamennyit az V. szintre. Egyet falitűzcsapról (1-es sugár), kettőt 800-as kismotorfecskendőről (2-3-as sugár).
A tűz veszélyeztette az épület még nem égő részeit, a transzformátorgyárat, valamint az égő épület és a transzformátor gyár között lévő 40 tonnás vasúti tartálykocsit.
Totzl Károly alezredes utasította a tűzoltási csoport (2-es) vezetőjét, hogy a középső lépcsőházban közvetlenül irányítsa a tűz oltását, légzőkészülékben szervezze meg a támadást. Tájékoztatta arról, hogy a Kis Rókus utca felöli lépcsőházon keresztül szembe támadja a tüzet. A tűz oltását külső létra sugarakkal segíti. A háttérparancsnok feladataként lett meghatározva 3 db alapvezeték szerelése a középső lépcsőházba, az V. és VI. szintre. További 3 db alapvezeték szerelése a középső lépcsőházba, az V. szintre, illetve a tűzoltási csoport (2-es) vezetője által meghatározott helyre. Biztosítania kellett továbbá 2 db létra beállítását a Fény utcai oldalra. A vállalat tűzvédelmi előadója olyan feladatott kapott, hogy biztosítsa a zárt raktárajtók kinyitásához a kulcsokat. A készülékgyár ügyeletes művezetője volt köteles gondoskodni arról, hogy a 40 tonnás tartálykocsit a Kis Rókus utcába elvontassák, továbbá a közlekedést gátló ládákat villástargoncával eltávolítsák.
A tűz helyszínére 10 óra 08 perckor érkezett a tűzoltási és szolgálati osztály vezetője, akinek a tűzoltás vezető részletes jelentést tett. Közösen megtekintették a tűz színhelyét, miután Papp Sándor tű. Alezredes kijelentett, hogy nem veszi át a tűzoltás vezetését. A helyszínre érkező Horgos Ferenc őrnagy arra lett felkérve, hogy a háttérparancsnokokkal vegye fel a kapcsolatot és biztosítsa a szükséges légzőkészülék ellátást. Az alapvezetéket nem szerelő rajok parancsnokait és beosztottait légzőkészülékkel ellátva, a két lépcsőházba rendeljék arányosan megosztva, biztosításra. A tűzoltás vezető Peterman József főhadnaggyal biztosította a még nem égő épület kiürítését és a veszélyeztetett területen minden mozgás megszünetetését.
Az épület a nagy hő hatására statikailag veszélybe került, összeomlásával reálisan is számolni lehetett. Ennek megakadályozására a tűzoltás vezetője a belső sugarak számának emelésével fokozta a támadást. A biztonság kedvéért 3 mentőkocsit kért a helyszínre.
A kétoldali támadás 10 óra 21 perckor indul meg. A Kis Rókus utca felöli behatolást rendkívüli módon megnehezítette, hogy a raktár vasajtaja be volt zárva, a kulcsot nem tudták előadni sőt a vasajtó belülről vaspánttal és lakattal is biztosítva volt. Ebben az időpontban összesen 8 db sugár működött. 10 óra 36 perckor a két lépcsőházban összesen 14 db sugár működött. A sugárvezetők szükség szerinti váltására intézkedés történt. Ezt megnehezítette az a körülmény, hogy akadozott a légzőkészülékek utánpótlása. A készülékek rövid ideig voltak igénybe vehetők, és viszonylag kevés volt a tartalékpalackok száma (ilyen nagyméretű káresetet figyelembe véve). A fővárosban 7 kerületi, üzemi parancsnokságon van stabil töltőberendezés, míg a IV-XV. Kerületi Tűzoltó-parancsnokságon 4 db hordozható töltőberendezés Barkas típusú gépkocsin lett elhelyezve. Ezek közül a hordozható berendezések még nem készenlétbe állítva, két kerületi parancsnokságon műszakilag hibás töltőberendezés, újabb két parancsnokságon kezelőhiány miatt nem lehetett működtetni a berendezéseket ( A kezelők a jelen káresetnél tartózkodtak). Ez az állapot megnehezítette a palackok folyamatos töltésének lehetőségé.
A tűz körülhatárolása 11 óra 55 perckor 20 db „E” és 2 db létrasugárral megtörtént.
Busa László tű. Alezredes irányításával a vállalat műszaki vezetői és statikusai megvizsgálták az épületet és olyan elhatározásra jutottak, hogy értesítik a tűzoltók vezetőjét a beállít helyzetről, miszerint az épület mozgásba jött és az összedőlés veszélye áll fenn.
A tűzoltás vezetőjét egy konzultációra hívták, amelyen a vállalat szakemberei, a BM TOP operatív csoportjának vezetője, Busa László alezredes, és Papp Sándor alezredes vett részt. A bizottság véleménye szerint az épületszerkezet olyan mértékben meggyengült, hogy ez veszélyezteti a sugárvezetők testi épségét és életét. A tűzoltás vezetőjének javaslatára külön-külön, is megvizsgálták az egyes veszélyes helyeket. Ezután a szakértő nem tudott egyértelmű választ adni, arra a kérdésre, hogy az épület összedőlhet-e vagy sem. A tűzoltás vezetője ezért úgy határozott, hogy a támadást tovább folytatja. A sugarak kivonása ugyanis biztossá tette volna az épület teljes összeomlását, továbbá a tűz terjedését a transzformátorgyár felé is. Ezután a támadás nagy körültekintéssel, de határozottan folyt tovább. A döntés helyes volt, mivel az épületszerkezet állapota belülről jobban figyelemmel kísérhető volt, mint kívülről, ahonnan a bizottság szemrevételezését alapján a véleményét megalkotta.
A visszajelzés szerint 12 óra 12 perckor a lánggal égést 20 db „E” és 3 db létrasugárral megszüntették. Sugár védelme mellett tovább folytak az utómunkálatok, mivel gyakori volt a visszagyulladás, a lánggal égés. A KUN 11-es rádión vészjelzést adott, hogy az épület , megmozdult, összedőléssel fenyeget, a sugárvezetők hagyják el az épületet. A tűzoltási csoport vezetői a Kis Rókus utcánál jelentkezzenek. Intézkedés történt, hogy a sugárvezetők vonuljanak vissza a lépcsőházba. A tűzoltás vezető szemrevételezte az épületet és olyan elhatározásra jutott, hogy a veszélyhelyzet nem reális, mivel a kívül látható sérülési pontok, a belső szemrevételezés alapján nem okozhattak életveszélyt. E megállapítást a tűzoltás vezetője jelentette az országos és a fővárosi parancsnoknak, továbbá jelentette, hogy a sugárvezetők kivonása a raktár teljes visszagyulladását vonja maga után. (Az eltelt időszak alatt a raktár ténylegesen több helyen visszagyulladt, a lángok újra megjelentek az ablakokban.)
Végső döntésként a tűzoltás vezetője folytatta a támadást és a tűz végleges eloltását. A támadás folytatására 12 óra 35 perckor került sor. A sugarak számát 12-re csökkentették. A rajok folyamatos bevonulását 13 óra 33 perckor kezdték meg. A tűz véglegesen 1980. XI. 26-án 6 óra 13 perckor szüntették meg.
Összességében a tűzoltás taktikai megoldása helyesnek és eredményesnek értékelhető. A beavatkozó egységparancsnokok döntő többségében jól oldották meg feladataikat.
Az esőként helyszínre érkező tűzoltási és szolgálati főelőadó rövid ideig tevékenykedett tűzoltásvezetői funkcióban, munkáját azonban így is szakszerűen és jól végezte. Ugyanez mondható el a tűzoltási csoport (2-es) vezetőjéről is.
A háttérparancsnokok feladat megoldásában kisebb hiányosságok előfordultak, így például a tűzoltólétra sugarak működtetését taktikailag esetenként helytelenül oldották meg. Arról a gépjárműfecskendőről, amellyel a tűzoltó létrát táplálták, újabb alapvezetéket vezettek le, sugarak működtetésére (XI/Létra,VIII/Létra). A helytelen intézkedés miatt a létrasugarak hatása nem volt kielégítő. Ilyen helytelen intézkedésnek tekinthető az is, hogy a VIII/gépezetes tolólétrán sugárműködés közben2 fő tartózkodott. Helytelenül sugárkezelésre is utasítást adott a tűzoltási csoport (2-es) háttérparancsnoka, az udvaron lévő ládák védelmére anélkül, hogy ezt az intézkedését a tűzoltás vezetővel megbeszélte volna. Felsorolt hibák ellenére a háttérparancsnokok jól segítették a tűzoltás vezető munkáját. A tűzoltás vezető felkészültsége és gyakorlottsága rendkívül eredményes tűzoltást produkált. Szakértelmével, határozottságával végig egy kézben tudta tartani a tűzoltás irányítását, még a különböző befolyásoló tényezők ellenére is.
A személyi állomány döntő többsége fegyelmezett, bátor, példamutató magatartást tanúsított és szakszerű munkát végzett. Bebizonyították, hogy az aránylag rövid szolgálati viszonnyal rendelkező személyi állományra is teljes biztonsággal lehet számítani. A vezetők és beosztottak szakszerű munkája tette lehetővé, hogy a tűz lényegében a keletkezés szintjén ,maradt és sikerült megvédeni az épület még nem égő részét és a környezetét.

Dr. Jókai Oszkár""
Avatar
eszt
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 943
Csatlakozott: 2003. okt. 15. 14:07
Tartózkodási hely: hátul

Hozzászólás Szerző: eszt » 2004. feb. 03. 20:17

Egyenlőre semmi konkrétumom, csak ennyi, de rajta vagyok a témán!

Ököritó nevét 1910-ben a szörnyű tűzvész miatt szinte az egész világ megismerte: Húsvét első napján nagy bált rendeztek a faluban, egy szalmatetős csűrben, amelynek kapuját rázárták a mulatókra, nehogy bemehessen az, aki nem fizet. A tánc hevében valaki leverte a petróleumlámpát és a csűr lángba borult. A pánikba esett fiatalok egymást letaposva menekültek, de kevesen jutottak ki. Nemcsak Szatmárököritó, de a környékbeli falvak fiataljai közül is sokan odavesztek a tűzvészben. Háromszázhuszonöt halott, kilencvenkilenc sebesült. Erről írt tanulmányt a Nyugat 1910. április 16-i számában Móricz Zsigmond.
.
Avatar
baksatg
tömlőszállító
Hozzászólások: 139
Csatlakozott: 2003. júl. 02. 14:12
Tartózkodási hely: Budapest

Tűzesetek anno

Hozzászólás Szerző: baksatg » 2004. feb. 03. 12:47

Nem rég a kezembe akadt egy 1992 Tűzoltó Évkönyv. Ebben találtam egy pár régi nagy erőket megmozgató tűzesetek leírását. Arra gondoltam,hamásnak is van ilyen vagy ehhez hasonló könyve, leírása egy-egy tűzesetről akkor itt megoszthatja másokkal.
Az első melyett átmásoltam egy csepeli tűzeset 1984-ből.
"" Tűzoltás 25 C és 4 porsugárral.

A XXI. Kerületi Tűzoltó-parancsnokság hírközpontjának tűzjelző telefonján 1984. Július 15-én 00.10-kor Kaposi Tamás rendészeti dolgozó jelezte, hogy a XXI. ker. Mirelit út 5-7. sz. alatti MASPED raktárban tűz van.
A jelzésből nem derült ki a tűz nagysága és az sem, hogy milyen anyagokat tárolnak a raktárban. A telefonügyeletes végrehajtotta a riasztást, és nem is sejtette, hogy nem mindennapi tűzesethez küldte a XXI/1 , XXI/2 és a XXI/hab szereket. Ezt követően jelentette a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság hírközpontjába a tűzeset pontos címét és a riasztott rajok vonulásának megkezdését.
A hírközpont részlegvezetője 00.14-kor kiemelt riasztást rendelt el és a helyszínre küldte még a Csepel Művek raját, a XI/rohamot, a 2-es tűzoltási csoportot és a tűzvizsgálót. A 00.13-kor kiérkező gépjárműfecskendők a raktárépület északi oldalán álltak meg és a szolgálatparancsnok a látottak alapján utasította a XXI/2 szerparancsnokát: kezdjék meg a XXI/habról alapvezeték és 2 C sugár szerelését, közben gondoskodjanak a táplálás megszereléséről, ezután megkezdték a felderítést.
A 2-es tűzoltási csoport vezetője Vasas István főhadnagy 8 perc vonulási idő után a helyszínen meghallgatta Vorák Pál főtörzsőrmester, szolgálatparancsnok felderítésről tett jelentését, közölte vele, hogy a tűzoltás vezetését átveszi.
00.27-kor a következő visszajelzést adta: a jelzett helyen földszintes raktárépület ég, a tűz a tetőn kitört, a bejárati vasajtókat kéziszerszámok segítségével kinyitják, a 2 C sugárral beavatkoztak, a tűz III-as. További sugarak szerelése folyamatban van.
Erre a hírközpont az erőket és a területet felmérve a következő rajokat riasztotta a helyszínre: XX/1, XX/2,IX/2,IX/3,XIV/tömlő,XI/generátor,VIII/hab-2,VIII/roham 1,1-es tűzoltási csoport. A riasztás végrehajtása közben és még azután is a 05-ös vonalon további bejelentések érkeztek, hogy a kikötő irányában nagy tüzet lehet látni.
00.37-kor a 2-es tűzoltási csoport visszajelzett :”légzőkészülékben a raktárba behatoltak, 4C sugárral dolgoznak”. Ekkor érkezett a helyszínre az 1-es tűzoltási csoport. Vasas főhadnagy jelentését a tett intézkedéseiről Somkúti Ferenc főhadnagy meghallgatta és a tűzoltás vezetését átvette. Az együtt végzett felderítés alapján látta, hogy a raktárépületben tárolt anyagokon a tűz rohamosan terjed és ez veszélyezteti a raktárépület többi részét, ezért kétoldali támadásra adott utasítást. A raktárépület északi oldalán végrehajtandó feladatokat Vasas főhadnagy irányítására bízta, míg ő a déli oldalon a támadást, illetve a védelmet szervezte meg. Közben utasítást adott háttérparancsnokának ,hogy gondoskodjon a folyamatos vízellátásról.
Tűzoltás közben a raktár körüli kiépített NA 100-as vízvezetékrendszer hozama nem volt kielégítő.
A vízhiány megszüntetésére 00.44-kor az FTP hírközpontja a Vízművektől nyomásfokozást kért a területre, riasztotta a X/2 gépjárműfecskendőt és a IV/bázist a helyszínre.
A bevetett sugarak számának növekedésével egyre jobban jelentkezett a vízhiány. A folyamatos vízellátás csak a Dunáról lehetett biztosítani., viszont az öbölben a Duna alacsony vízszintje miatt több helyen kellet megpróbálni a gépjárműfecskendők telepítését, ami a tűz helyszínétől mintegy 500 m-re sikerült.
A tűzoltásvezető a vízfelvételi nehézségekről értesülve kismotorfecskendőket kért a helyszínre. Közben a raktárban tárolt anyagokon (textíliák, vegyiáruk, műszaki cikkek és különböző import áruk) a tűz továbbterjedt. Somkúti Ferenc főhadnagy látta, hogy az égő raktárterületet a már megszerelt sugarakkal, vízellátási nehézségekkel küzdve eloltani nem lehet, csak a továbbterjedését lehet megakadályozni, ezért 00.58-kor a tüzet V-re minősített, tartalék légzőpalackokat és mentőt kért a helyszínre.
A riasztási szám emelése után a hírközpont a IX/1, XIX/1,XIX/2,X/1,VIII/1,VIII/por,VIII/geberátor,I/erdőtűzes,XI/mentőszer,III/teher gépjárműveket rendelte a helyszínre. Az I/erdőtűzes és a III/teher gépjármű feladata a tartalék légzőkészülékek és a kismotorfecskendők helyszínre szállítása volt.
A hírközpontnak időközben gondoskodnia kellett a még megmaradt erők átcsoportosításáról a főváros területén.
Eközben a tűztől felizzott fémhordókban tárolt vegyi anyagok sorozatban robbantak fel a raktárban, egy-egy robbanást követően nappali fényben úszott a Nemzeti Szabadkikőtő területe. Kisebb robbanások és durranások sorozata is hallható volt, amit az aerosolos készítmények okoztak.
A Dunára való leállás és a vízfelvétel időközben a X/2-es TÜ-3-as gépjárműfecskendővel eredményre vezetett és a XIV/tömlőszállító 2 táplálóvezeték szerelése megtörtént, ezek hossza a vízforrástól a megtáplált VIII/hab-2 gépjárműfecskendőig 520-520 m volt. Ezután már növelni lehetett a bevetett sugarak számát.
A 01.29-kor adott visszajelzésben szerepelt, hogy a 12 C sugár és a 2 porsugár működik , s jelezte a tűz körülhatárolását.
A hírközpont riasztotta még a XI/létra,XXI/létra és IX/por szereket.
Ezt követően az V-ös riasztásra segítségül küldött rajok megérkeztek, a folyamatos és elegendő vízellátás az öböl partján újabb vízfelvételi lehetőséggel biztosítani tudták.
A X/1 gépjárműfecskendőről 2 táplálóvezeték szerelése megtörtént, melynek hossza kb.400 m volt. Ezen kívül egy 800-as kismotorfecskendőt telepítettek, még egy 340 m hosszú táplálóvezetéket fektettek le. A helyszínre érkezett XI/létre és XXI/létra szereket a támadásban nem lehetett bevetni, mert a 45 m széles raktárépület tetején hosszirányban három, párhuzamosan egymástól egyenlő távolságra, kb. 5 m széles, 80 cm magasan kiálló világítótető volt kiépítve.
A tető többi része betongerendákba ágyazott betontálcás kivitelben készült. A BM TOP operatív csoport vezetője, Kóti Mihály őrnagy által javasolt kombinált oltás végrehajtását Somkúti Ferenc főhadnagy rendelte el.
A már körülhatárolt tűz azonban makacsul tartotta magát a helyszínen lévő tűzoltóerőkkel szemben, szolgálat- és szerparancsnokok, sugárvezetők és segédsugárvezetők akaratukat és erőiket megfeszítve vívták harcukat a megtörni nem akaró lángtengerrel szemben, amely erejét –a tűzoltók megfélemlítésére- robbanásokkal párosította.
A hírközpont 02.25-kor tartalék erőként riasztotta a Nemzeti Szabadkikötő két szerét és az Iskola/port. 02.52-kor a XIII/port, Pest megyéből további két porral oltó gépjárművet indítottak útba.
A tűzoltásvezető intézkedésére további sugarak bevetésével szemben a pusztító tűz ereje megroppant és kezdte magát megadni. A porral oltó gépjárművek megérkezése után a bevetésükre már nem volt szükség.
04.03-kor a tűzoltásvezető a következő visszajelzést adta a hírközpontnak:”A tűz 25 C sugárral és 4 porsugárral lefeketítve. A 360 m hosszú és 45 méter széles 16200 m2 alapterületű raktárépület utolsó harmadában 80x45 m széles részen (3600 m2 területen) különböző importanyagok égtek, melynek végleges oltását megkezdtük, a 20 katona segítségével.
04:30-kor a tüzet eloltottuk, az utómunkálatok megkezdésével a visszaszerelés, majd a bevonulás megkezdődtek.”

Sasvári Tibor
""
Válasz küldése