Internetes interjú Bajnai Gordonnal

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
wing
lángterelgető
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2006. jan. 26. 8:44

Hozzászólás Szerző: wing » 2007. júl. 28. 13:32

Tisztelt Miniszter Úr!

Milyen formában gondolja Ön,vagy a kormány,amegszerzett jogok elvesztésének kompenzálását?

-13.havi illetmény elvesztése

-50. életév betöltésével nyugdíjba vonulás elvesztése

(szerződés egyoldalú felrugása, ami késöbbiekben per tárgyát képezheti)

Ajánlom figyelmébe Ördög László:Nyugdíjreform és a megszerzett jogok című írását.


http://www.langlovagok.hu/html/erdekvedelem/40.shtml


Tisztelettel:wing
Biztonsági öv használata kötelező!!!
wing
lángterelgető
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2006. jan. 26. 8:44

Hozzászólás Szerző: wing » 2007. júl. 28. 13:11

Tisztelt Miniszter Úr!

Van-e Önnek tudomása arról,hogy a Katasztrófavédelem egyes ágaiban,más a készenléti szolgálatiidőbeosztás ill. illetményrendszer?

-OKF 24/72h potlékok törvényes plusz ilyen-olyan mondvacsinált potlékok

-Beosztott tűzoltó 24/48h potlékok csak a törvényes plusz semmi,csak a tűzoltás ill műszaki mentés

Egyuttal ajánlom figyelmébe alábbi link-et mely Takács Albert volt Ombudsman jelenleg Igazságügyi és Rendészeti Miniszter jelentése ill. ajánlása.


http://www.langlovagok.hu/html/erdekvedelem/19.shtml


Tisztelettel:wing
Biztonsági öv használata kötelező!!!
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2254
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Hozzászólás Szerző: Harley » 2007. júl. 28. 7:29

Tisztelt Miniszter Úr!

Az amúgy sem elegendő támogatást miért csökkentették az önkéntes tűzoltó egyesületek esetében?

A biztosítók tűzvédelmi hozzájárulását miért költik olyan rendszerekre (monitoringra gondolok), melyek kiépítésére inkább a veszélyes üzemet kellene kötelezni.

Az OKF-ellenszenv részint a katasztrófavédelem szóra vezethető vissza, mert a katasztrófavédelem nem a tűzoltóságon belüli szakterület, hanem a melletti. Miért nem változtatják meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevét Országos Tűzoltó- és Polgári Védelmi Parancsnokságra? Előző miniszter ideje alatt erről már volt egy törvénytervezet.

Jó döntésnek tartja-e, hogy a tűzoltóság nem a többi rendvédelmi szervvel van egy minisztérium alatt?

Az OBH 4047/2006-os jelentése ezt írja: „Az FTP és Pomáz ÖT kivételével valamennyi általam vizsgált HÖT elsődleges működési körzetében vannak olyan települések, amelyeket 20 percnél hosszabb, egyes települések esetén csak 30-60 perc alatt tudnak az elsődlegesen beavatkozó tűzoltóságok megközelíteni. Kiemelendő Körmend HÖT működési körzetéhez tartozó Szentgotthárd város és környékének problémája, ahová Körmendről indulva mintegy 30 perc alatt érhet a helyszínre a vonuló tűzoltóság. Ezen kívül mintegy 1-1,2 millió állampolgár él kb. 1100 olyan településen, amely 20 km-nél (és ennek megfelelően 20 perces elérési időnél) távolabb van a beavatkozó tűzoltóságtól. […] Mindezekre tekintettel megállapítottam, hogy önmagában azon tény miatt, hogy egyes településekre (területekre) 15-20 percnél lényegesen hosszabb idő alatt érkezhet ki az elsődlegesen beavatkozó tűzoltóság, közvetlenül sérti az érintett állampolgárok tulajdonhoz, élethez és testi épséghez, lehető legmagasabb szintű testi, lelki egészséghez való jogát, és az állam objektív alapjogvédelmi kötelezettségét sem teljesíti.”

Nem gondolja, hogy ha 2007-ben itt tartunk, akkor valamit nagyon rosszul csinálnak, és lehet, hogy a rendszer a rossz vagy azok a vezetők, akik ezt a rendszert éltetik?

A katasztrófavédelemnél már tett látogatást, de várható-e, hogy egy tűzoltóságon is megtekinti a tűzoltók valós munkakörülményeit? Például Szarvason, melynek tűzoltólaktanyájáról az ombudsman ezt írja jelentésében: „Külön ki kell emelni Szarvas HÖT méltatlan elhelyezési körülményeit: az 1910-es években egyszintes lakóháznak épült laktanyában került elhelyezésre 1953-ban. A laktanya jelenlegi formáját az 1980-es években nyerte el. A helyiségek jelentős részének nincs természetes megvilágítása, az irodák - melyekben ügyfélfogadás is történik - kicsik és zsúfoltak. Az épület falai szemmel láthatóan vizesednek. A klub, tanterem, és ebédlő céljára egy 30 m2-es helyiség szolgál, ebből nyílnak a hálókörletek. A szekrényszoba (fekete-fehér öltöző) zsúfolt, a szekrények a ruházat tárolására sem mindig elegendőek. E helyiségben találhatóak az élelmiszerszekrények is. A kicsi és zsúfolt ételmelegítő-mosogató helyiségből nyílik a mosdó-fürdő. A szerek és felszerelések a laktanyától 30 méterre található szertárépületben, valamint egy fémvázas műanyagsátorban vannak elhelyezve, amit vonuláskor - időjárási körülményektől függetlenül - az udvaron keresztül közelít meg az állomány. […] Kétséges, hogy Szarvas HÖT épülete alkalmas-e egyáltalán tűzoltólaktanyának.”

Előre is köszönöm a válaszát.

Harley
Avatar
torocsikt
tömlőszállító
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2006. okt. 02. 13:35

Hozzászólás Szerző: torocsikt » 2007. júl. 26. 15:59

Tisztelt Miniszter Úr!

A magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek nagy hagyományokkal, és jelentős történelmi múlttal rendelkeznek. Sajnos számuk országosan töredékére csökkent az utóbbi évtizedekben. Sok Egyesület, mint a legfőbb támogatójuknak számító önkormányzatok is anyagi nehézségekkel küzdenek.
A kérdéseim ezzel kapcsolatosan:

Részesühetnek-e a jövőben magasabb támogatásban az egyesületek? (Az utóbbi években a tűzoltó egyesületeknek és szövetségeknek juttatható támogatás összege nem vagy alig emelkedett)

Lát-e esélyt az egyesületek számának növelésére, illetve szükségesnek tartja-e növelni.?

Ön szerint mi motiválhatja egy település lakóit és vezetőit arra, hogy tűzoltó egyesületet alapítsanak, ha ott az nem működik?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Törőcsik Tamás
fireman
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2110
Csatlakozott: 2003. jan. 24. 20:17
Tartózkodási hely: Orosháza

Hozzászólás Szerző: fireman » 2007. júl. 26. 13:19

Tisztelt Miniszter Úr!


Jelenleg a hivatásos szolgálati viszonyról rendelkező törvény (Hszt) hatálya alatt szolgálók két minisztériumhoz - ÖTM és IRM - tartoznak (Vámosok tradicionális Pénzügyi kötődését leszámítva).
A Hivatásos Onkormányzati Tűzoltók is rendészeti területen teljesítenek szolgálatott és a nevükből kiderül önkormányzatok intézményeként. Az IRM felállításakor el kellett dönteni, hogy ide (ÖTM) vagy oda (IRM) tartozzanak.

Kérdésem az lenne, hogy a Katasztrófavédelem teljes egészében rendészeti szervként semmilyen önkormányzati kötődéssel miért került (marad) az ÖTM-hez (-nél)??
Hiszen az önkormányzati tűzoltók felett felügyeletként, ellenőrző szervezettként nem csak a katasztrófavédelem tevékenykedik.
A kádárista állam felszámolása nélkül nem lehet igazi jövőképet, valódi alternatívát kínálni - sem jobboldalit, sem baloldalit. Mindaddig minden politikai szlogen csak fedőnév az állam fosztogatási lehetőségek kiaknázására.
Babarczi Eszter
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

on line...

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2007. júl. 26. 11:19

Tisztelt miniszter úr!Ön ugye nem ezen a területen tevékenykedett,iszonyú sok időbe telhet ;mire a szakma rejtelmeit megismerhetné...Ha van tanácsadója az ok.,de tisztelettel kérem,ne egy tízezredest kérdezzen erről,hanem a napi munkában járatos "kisembert",persze,ha komolyan gondolja.Ahogy nagypapi mondta:a jóllakott ember nem érzi az éhes problémáját...munkájához erőt egészséget kíván :Pubá
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
Avatar
backdraft
slagmester
Hozzászólások: 397
Csatlakozott: 2003. dec. 04. 20:14
Tartózkodási hely: Budapest

kérdések....

Hozzászólás Szerző: backdraft » 2007. júl. 26. 10:00

Tisztelt Miniszter Úr!

Engedje meg, hogy üdvözöljem új pozíciójában és munkájához kitartást kívánjak.
Erre szükség is lesz, mivel ha rendbe szeretné szedni a tűzoltóság szénáját ez, jó sok munkát igényel.

Kérdéseim a következők lennének:

- hogyan tervezik kiegyensúlyozni a különbségeket a finanszírozásban, megtartva a gazdaságosságot a legmegfelelőbb biztonság fenntartása mellett? Nem növelve az ellentéteket tűzoltó és tűzoltó szervezet között.
- kívánja-e erősíteni civil szervezeteinkkel a hatásos együttműködést?
Kérdezem ezt azért, mert a csupán állami irányítás elégtelensége az, ami a jelen helyzetbe sodort minden tűzoltót.
- mit terveznek a legolcsóbb, a teljesen önkéntes tűzoltóság újra élesztésére?
- hogyan gondolja a polgári védelem és a tűzoltóság közti ellentétek feldolgozását?
- érdemes-e Ön szerint újra gondolni a polgári védelem helyzetét, lévén békeidőben élünk?

A sok más kérdés mellett remélem ezek megválaszolásával kiderülnek végre, az értünk felelős minisztérium törekvései a rend helyreállítására, a kötelező feladat optimális megvalósítására.

Tisztelettel: Backdraft
Üdv: Backdraft
MORGÓ
vörös kakas réme
Hozzászólások: 465
Csatlakozott: 2003. dec. 18. 10:01
Tartózkodási hely: Kerecsend

Hozzászólás Szerző: MORGÓ » 2007. júl. 26. 6:27

Tisztelt Miniszter úr.

Mikor lessz a tűzoltóknak döntésjoggal felruházott minisztere?
Remélem ön az. Az elmúlt 17 évben nem találkoztunk ilyennel.

Meddig kell még a tűzoltóknak küzdeni olyan jogokért, ami más szervezet (a Hszt hatálya alá tartozókra gondolok) tagjainak alanyi jogon jár? Pl.: heti 40-óra munkaidő.

Előre is köszönöm válaszát.
MORGÓ
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5938
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Internetes interjú Bajnai Gordonnal

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2007. júl. 26. 6:11

Tisztelt Fórumozók!

A Lánglovagok.hu fórumának vendége lesz Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Mostantól 2007. augusztus 2. (csütörtök) 20 óráig várjuk a kérdéseket. Bajnai Gordon válaszai 2007. augusztus 7-én (kedden) lesznek olvashatók. A miniszter úr elfoglaltsága miatt a válaszokat a szerkesztőség munkatársai másolják be a fórumra.

Mivel az olvasók, tűzoltók részéről jelentős érdeklődés várható, kérjük, hogy a hozzászólók ügyeljenek arra, más által korábban megfogalmazott kérdést ne rakják fel újra, valamint kérdéseik egyértelműek legyenek, ugyanakkor röviden és érthetően fogalmazzák meg. Ugyan a fórum lehetőséget ad arra, hogy bárki névtelenségbe burkolózzon, de javasoljuk, hogy a kérdezők vállalják fel a nevüket, vagy akár a szolgálati helyüket, illetékességüket is, s azt tüntessék fel a hozzászólásuk végén. Akinél már amúgy is lehet tudni, hogy felhasználóneve kit rejt, annál mindenképp legyen feltüntetve a név, ha pedig valaki ugyan a fórumban használt nickjét nem kívánja felfedni, de a miniszter úrtól névvel együtt kérdezne, annak javaslunk egy újabb regisztrációt a saját nevére.

A topik kizárólag abból a célból van, hogy az online interjú vendégjéhez kérdést intézzenek, s arra az interjúalany válaszoljon. A tapasztalatokat a fórumozók az interjú lezárása után külön topikban vitathatják majd meg.

A téma moderáció szempontjából szigorú felügyelet alatt áll. Kérünk mindenkit, a topik most meghirdetett szabályait, valamint a Moderációs alapelveket kimondottan tartsa szem előtt. Ugyancsak kérésünk, a hozzászólás megszerkesztésénél a megszólítás, illetve fogalmazás szempontjából mindenki legyen tekintettel arra, hogy az önkormányzati miniszternek tesz fel kérdést.

Lánglovagok szerkesztősége
Lezárt