A tűzmegelőzés fontossága

Tűzmegelőzéssel és balesetmegelőzéssel kapcsolatos témák.
fajó
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1564
Csatlakozott: 2010. máj. 16. 20:56
Tartózkodási hely: Balaton északi part

Re: A tűzmegelőzés fontossága

Hozzászólás Szerző: fajó » 2012. feb. 18. 20:54

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2 ... &hirid=953
Tűzvédelmi szakmai konferencia
2012. február 16. 19:13
A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete és a Rockwool Hungary Kft. szervezésében, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fővédnöksége alatt szakmai konferenciát tartottak február 16-án a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. A konferenciát az országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg.
Építészek, építőanyag-gyártók, gépgyártók, építkezők, kivitelezők vették birtokukba pár napra a SYMA csarnokot. Az év eleji nem hivatalos építési szezonnyitó keretében rendezték meg a IV. Rockwool "Épület-felújítás és Tűzvédelem" Konferenciát. A rendezvényt Dr. Bányai Kornél ügyvezető igazgató rövid köszöntője után Bérczi László tű. dandártábornok, a BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg. A tábornok emlékeztetett arra, hogy minden szakmában követni kell a gyorsuló változásokat, a katasztrófavédelem, a tűzvédelem hazai rendszerének átalakulása pedig sokakat érint. A főfelügyelő elmondta, az elmúlt időszakban több mint százötven, a katasztrófavédelmet, ezen belül a tűzvédelmet érintő jogszabály született, vagy esett át változtatáson. Hozzátette, teljesen megújult például a tűzvédelmi hatósági tevékenység. Közel húsz olyan jogszabály, rendelet jelent meg, amely szabályozza ezt a területet, ezzel együtt a konferencián megjelent meghívott szakemberek tevékenységét is. A tábornok részletesen szólt a tűzvédelmi hatósági rendszert érintő változásokról, a tűzoltóságok állami irányításáról. Mint mondta, egységes, kiszámítható hatósági tevékenység jellemzi ezentúl a tűzmegelőzési munkát, ennek érdekében egységes eljárási rend készül. Bérczi László szólt arról is, hogy a BM OKF vezetése a mentő tűzvédelem területén is az egységesítésre törekszik. Mindezek mellett a főfelügyelő részletesen tájékoztatta a megjelenteket a tűzmegelőzési, tűzvédelmi, iparbiztonsági munka megújulásáról.

A konferencia jogszabályokkal foglalkozó panelját Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF Tűzvédelmi Főosztályának vezetője nyitotta meg, aki előadásában a tűzvédelem területét érintő jogszabályváltozásokról és azoknak az épület-felújításokra gyakorolt hatásáról beszélt. Egyebek mellett elmondta, hogy már szinte valamennyi, a tűzvédelmet érintő jogszabály megjelent, a terjedelmes joganyag egyik legmarkánsabb jellemzője a katasztrófavédelmi szervek hatósági tevékenységének bővítése. A főosztályvezető a változások indítékait taglalva arról beszélt a hallgatóságnak, hogy szemléletváltásra van szükség a megelőző hatósági és tervezői munkában. A mind nagyobb biztonságra való törekvés jegyében a hatósági szakemberek, mérnökök, tervezők, kivitelezők figyelemének olyan kockázati tényezőkre is ki kell terjednie, amelyek esetleg egyetlen jogi dokumentumban sem szerepelnek. Így például a hatóság képviselőjének és a tűzvédelemért helyben felelősnek a tűzvédelmi ellenőrzések, bejárások alkalmával meg kell látni azokat a problémákat is, amelyekkel adott esetben a beavatkozó állomány szembesülhet. Összességében, fogalmazott az ezredes, a hatósági munkában a szemléletváltás legfontosabb összetevője a mérnöki gondolkodás, a következetes jogszabály-alkalmazás, az adott feladatnál tovább látás…

Előadásában Érces Ferenc szólt a tűzvédelmi tervezők munkájáról, e tevékenység jogi alapjairól. Mint kifejtette, a jogalkotói szándék, elvárás a szakmai művelőivel szemben az, hogy a tűzvédelem területét érintő tervezői tevékenységek végzése kontrolláltan, meghatározott bemeneti paraméterekkel, a mérnöki társadalomban elfogadott és bevett szakmai elvárások és gyakorlat szerint történjen. Jogszabályban meghatározott esetekben az építészeti-műszaki tervdokumentáció része a tűzvédelmi dokumentáció. Ezt csakis tűzvédelmi szakértő, vagy tűzvédelmi tervező készítheti. A tűzvédelmi tervfejezet készítése szaktevékenység, így megfelelő szakmai ismeretek birtokában végezhető.

A tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágak, munkakörök, a tűzvédelmi szakvizsga szabályai kapcsán a főosztályvezető kifejtette, hogy a mind teljesebb biztonságra való törekvés, a technológia fejlődése, a gyakorlati tapasztalatok indokolták a tűzvédelmi szakvizsgával végezhető foglalkozási ágak, munkakörök számának bővítését, pontosítását. (Ilyen munkakörök például az üzemanyagtöltőállomás-kezelő, pébégáz-cserélő stb.) Az új tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett munkakörök bővítése az általános tűzvédelmi helyzet javítását szolgálja, és később további foglalkozási ágak bevonása is indokolt lehet.

Érces Ferenc részletesen szólt tűzvédelmi bírságról, amelynek kiszabására a szabálytalanságot észlelő hatóság jogosult, ha az észlelt szabálytalanság a hatóság adott eljárásához közvetlenül kapcsolódik, vagya helyszín tűzvédelmi ellenőrzésére hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik. A vonatkozó kormányrendelet szerint 39 bírságolási tétel közül 23 esetében kötelező a bírságot kiszabni.

A konferencia résztvevői a BM OKF szakértője után az ún. építési termékdirektívát, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározását érintő rendeleti változásokról, valamint az épület-felújítások engedélykötelességéről, a vonatkozó előírásokról hallgathatták meg a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztálya két szakemberének előadását. A találkozón előadás hangzott el a tűzvédelmi mérnöki tevékenységről a változó jogszabályi környezetben.

A rendezvény második tematikai csoportjában az épület-felújítás, a harmadikban pedig a füstképződés, a hő- és füstelvezetés témáját járták körül az előadók.
"Tartsatok lépést a fejlődéssel, és amit elvállaltatok, azt tisztességgel végezzétek is el, mert csak ez által tudtok megbecsülést szerezni. " Idézet: Farkas József ny. tű. alezredes úrtól a Tűzoltó Iskola Műszaki Tanszék volt Főtanárától.
Imi
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 544
Csatlakozott: 2004. máj. 21. 7:38

Re: A tűzmegelőzés fontossága

Hozzászólás Szerző: Imi » 2008. dec. 01. 13:30

"Szégyen a lopás, de hasznos!!!"
Egyébként nem gáz, legalább több helyen is hasznosul az írás ls ez a fő. Persze az ilyen átvett cikkeket azért át lehetne fogalmazni, helyi sajátosságokat beletenni. pl. Tűzoltósági statisztika, szerek, stb.
Megelőzés?!
„Ha nem sikerül elsőre, akkor az ejtőernyős ugrás nem neked való.”
nl
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 737
Csatlakozott: 2006. júl. 13. 13:19

Re: A tűzmegelőzés fontossága

Hozzászólás Szerző: nl » 2008. nov. 30. 21:52

Mondhatom szép dolog!
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2254
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Re: A tűzmegelőzés fontossága

Hozzászólás Szerző: Harley » 2008. nov. 30. 12:45

Alaposan megkönnyíti a Lánglovagok egyes alezredesek munkáját:
http://www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatm ... 0-11133882

Eredeti cikk:
http://www.langlovagok.hu/html/tuzor/24.shtml
Avatar
zotyazol
szikracsapkodó
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2006. nov. 28. 18:58

Nukleáris létesítmény

Hozzászólás Szerző: zotyazol » 2008. feb. 04. 17:33

Jó napot, sziasztok
Kérdésem a következő: Mennyiben más egy nukleáris létesítmény tűzvédelme (tűzmegelőzés) mint egy másik pl veszélyes üzem.
Persze azon kívül, hogy gondolom sokkal szervezettebb.
Vannak-e speciális feladatok?
A tűzvédelmis vagy a felelős vezető dolga ennek megfelelően kezelni a tűzvédelmet.
Ha van a cégnél katasztrófavédelemért, rendészetért-vagyonvédelemért felelős személy akkor a veszélyességi szintnek megfelelően kellene ezt kezelni, és együttműködve a tűzvédelemmel törekedni kell az optimális biztonság elérésére.
A szó hallatán is az a gondolatom támad, hogy az átlagnál sokkal nagyobb odafigyelést, sokkal precízebb szakmai munkát követel egy
"nukleáris létesítmény", és a biztonságteremtés minden ágának összhangban kell lennie egymással. Hiszen csak egymásra épülve érhető el a megkívánt biztonság.
krampusz
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 4362
Csatlakozott: 2003. szept. 13. 4:36
Tartózkodási hely: bp
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: krampusz » 2008. jan. 11. 14:42

Csak tetszhalott. Nekem tetszene...
"Nincs jog, csak hatalom" Raymond E Feist

"Éljen a demokrácia! Éljen a Köztársaság!"

1 "Kádár-Huszár" Ezred
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

tűzmeg..

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2008. jan. 11. 14:41

Ne rugdoss döglött oroszlánt....
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
krampusz
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 4362
Csatlakozott: 2003. szept. 13. 4:36
Tartózkodási hely: bp
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: krampusz » 2008. jan. 11. 14:38

hőSZIVATTYÚ? Már ismét a TIR-pák nyert... Azám a teljesítmény...
"Nincs jog, csak hatalom" Raymond E Feist

"Éljen a demokrácia! Éljen a Köztársaság!"

1 "Kádár-Huszár" Ezred
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

tűzmeg

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2008. jan. 11. 14:32

Ez az!Ássuk ki a hőt!DE kinek a tulajdona?!
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
Avatar
Dwyn
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1658
Csatlakozott: 2006. aug. 18. 9:04

Hozzászólás Szerző: Dwyn » 2008. jan. 11. 13:51

Tegnap hallgattam az MR1-et és ott egy hír volt a geotermikus hőcserén alapuló fűtés-hűtésrendszerekről. Meggyőző volt, amiket ott mondtak a jövőről, de azt is mondták, hogy a mostani embereknek a számlafizetés is épp elég bonyodalom, nem tudnak korszerüsiteni, azonban a jövőt tekintve, egyértelmű, hogy erre kell majd átállni, akkor megszűnik a kazánház probléma.
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

tűzmeg,,,

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2008. jan. 07. 18:21

Örülök az optimizmusodnak. :-D a helyzet változtatása akkor adott.
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
Avatar
Atiska
kapacsmester
Hozzászólások: 258
Csatlakozott: 2005. feb. 23. 8:43

Hozzászólás Szerző: Atiska » 2008. jan. 07. 18:17

Nem kell a csibeszt varni, mert a szomszedom fuvaros, fat, meg ha eppen szennel futunk akkor a szenet is o hozza, hasogatasra feltalaltak a hasitogepet, es legalabb a sok szemet egy resze nem a szemettelepre kerul, hanem hasznosul :) amugy szeretek ilyesmivel elbibelodni, meg falun altalaban akad annyi fahulladek, amibol lehet gyujtost apritani :), es megvan a helye a sok agdarabnak meg egyeb vacaknak.

vigyazunk, ezert is lesz atkapcsolva a gazra, ami kemenyileg egy teljesen fuggetlen rendszer (raadasul alig 4 eves).
Mindenkinek eseménymentes szolgálatot kívánok!
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

tűzmeg..

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2008. jan. 07. 17:45

A gáz az qrva drága,de az élet még drágább.Előnye,hogy nem kell a csibészt várni mikor hozza,hol bax át,nem kell lehordani,slichtolni,gyujtóst hasogatni,aránylag tiszta és kényelmes.Pont ezért hajlamos a tulaj undok módon meleget csinálni,aztán nyekk a számla.Elég szomi,hogy a XXI.században egyre többen térnek vissza a csuhé,szalma,rőzse,kínai tornacipő és egyéb fűtőanyagokra.Vigyázz magatokra,üdvi:Pubá
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
Avatar
Atiska
kapacsmester
Hozzászólások: 258
Csatlakozott: 2005. feb. 23. 8:43

Hozzászólás Szerző: Atiska » 2008. jan. 07. 17:18

a regi kemeny hasznalatban van meg mindig, csak mar nem a cserepkalyha fustol rajta, hanem a kazan a pinceben. (odaig lemegy, mindig ott volt a tisztitonyilas is), csak egy lyuk lett rajta utve odalenn a fustcsonek, a cserepkalyha csovenek a lukja meg be lett falazva. ha vegre leeg amit a kazanba pakoltunk, akkor atkapcsoljuk az egesz futest a gazkazanra, ezt meg megnezetjuk valami szakival. elmeletileg erre valo a kemenysepro vallalat vagy mi a szosz. remelhetoleg hamar meg lehet csinalni, mert a gaz valami boszme draga.
Mindenkinek eseménymentes szolgálatot kívánok!
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

tűzmeg...

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2008. jan. 07. 16:51

Ahogy kibogoztam.....a régi kémény,amit kiiktattatok,még mindig beleforgalmaz az eseményekbe,ez nem jó.Tessék véglegesen kiiktatni,ha nincs funkciója,Mindig az a drága ,ami olcsó.Az,hogy a gégecsövön jön;ijesztő.Nem tudom egy kéményseprő mennyire tud érdemben ebbe belefolyni,de szerintem megérné egy "igazi"szakembert megkérdezni.Addig is az előző javaslatom. :-(
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
Avatar
Atiska
kapacsmester
Hozzászólások: 258
Csatlakozott: 2005. feb. 23. 8:43

Hozzászólás Szerző: Atiska » 2008. jan. 07. 16:36

prima, a szeneskazan kemenye befustol a lakasba, most vettuk eszre, hogy a villanyvezetekek gegecsovein kozlekedik a fust. nosza szetkapjuk a dobozt, ami a kemeny mellett van a plafonnal, picit fustol. szekreny elhuz, hogy hozzaferjunk, mit latnak szemeink? lenn a padlo szegelyenel kb 30 cm szelessegben fustnyomok, tehat a korabbi fustolesek, es koromszagok valoszinuleg onnan jottek. kezem odateszem jon fel a meleg. eddig azt eszre se vettuk, mert elotte volt a szekreny, mikor a kemenysepronek szoltunk h fust van, azt mondta h ezzel semmi gond, normalis (konnyen beszel). hozza tartozik a sztorihoz, h regen cserepkalyha allt itt, azt hittuk, hogy a befalazott kemenylyuk repedesein jon be a fust. tevedtunk. holnap kemenysepro megint kihiv, meghozza extra surgosen. csak azt nem ertem, ahhoz a reszhez hozza se nyultunk atalakitaskor ami most fustol, akkor mitol kezdett fustolni?
remelem annal jobb megoldas is lesz, mint ujjaepiteni a kemenyt, mert ahhoz szet kell verni hugom szobajat. majd holnap a kemenysepro nyilatkozik vmit.
egyelore szelloztetes orrba-szajba, amig le nem eg a kazan, ennek egyelore ket hatasa van: a fust kitakarodott a szobabol. a masik hatasa meg az, hogy ameleg is kitakarodott... van vagy 10 fok.

mar megilyedtunk elso korben h a vezetekek szigetelese eg, mert azert 30 eves cucc, az esely megvan ra.
Mindenkinek eseménymentes szolgálatot kívánok!
Avatar
puska bá'
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1774
Csatlakozott: 2005. aug. 11. 16:22

tűzmegelózés,,,,

Hozzászólás Szerző: puska bá' » 2008. jan. 07. 15:34

Soha ne hagyjátok őrizetlenül "stand by"állásban a cuccokat!Egyébként spórolhatsz is,mert ha nincs áramtalanítva ,akkor is fogyaszt bármely háztartási géped.Rengeteg baj volt már így a szám.gépekkel,TV.vel.Kb.6000(hatezer)ft egy ordító készülék,mely időben jelez és ez vonatkozik a gázkonvektor,kazánok és egyebek "visszadumálására",az oxigén fogyására;nem egy nagy beruházás,DE,életeket menthet.Sajnálom a szegedi esetet,nem tudom,de sejtem ,hogy valami ilyesmi lehetett....
"lényünkbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."
fireman43
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2006. máj. 05. 20:27

Hozzászólás Szerző: fireman43 » 2007. okt. 03. 10:21

Néhány infó morzsa a Tűzvédelmi Kódex-ről:

http://www.vedelem.hu/forum/viewtopic.php?t=5
fireman43
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2006. máj. 05. 20:27

Hozzászólás Szerző: fireman43 » 2007. szept. 22. 9:03

Kedves BimmBamm!

...nagyon jó! :-D :-D :-D :tapsolo: :tapsolo: :tapsolo:

Lehet, hogy ezt kellene újból kiadni,és akkor akár holnap megjelenhetne! :-D :ctf2:

...azért én még bizakodom, csak lesz valami az újból is!! \:D/ :radobbent:
Avatar
BimmBamm
vörös kakas réme
Hozzászólások: 457
Csatlakozott: 2006. márc. 22. 11:56
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: BimmBamm » 2007. szept. 20. 15:16

Kedves fireman43!

Mint lentebb írtad: "folyamatban van az új tűzvédelmi követelményeket meghatározó jogszabály (Tűzvédelmi Kódex, vagy mindegy mi lesz a neve) megjelenése"

No én utána jártam, rátaláltam, az évtizedek óta várva várt Tűzvédelmi Kódex íme megjelent, igaz a címe egy kicsit más lett. Lényeg, hogy a honi tűzvédelem európai uniós követelményeknek is megfelelő átfogó, részletes, az anomáliákat megszűntető és mindenre kiterjedő megreformálása hál'Istennek megtörtént. :-D :-D :-D :-D :-D


Kép


Tisztelet az elkészítéséért felelősöknek! \:D/
Vizsgáljuk a múltat, fürkésszük a jövőt. Ki törődik a jelennel?
fireman43
kapocspárkulcs tekergető
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2006. máj. 05. 20:27

Hozzászólás Szerző: fireman43 » 2007. szept. 17. 12:39

BimmBamm írta:Tisztelt megelőzős kollégák!

Átolvastátok már alaposabban a 79/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet (a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól) 1.§-át? :-?

A Kormány a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. §-a (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 174/A. §-ának a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
1. § (1) Az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóság, mint első fokú tűzvédelmi hatóság a (2)
bekezdésben meghatározott kivételekkel[/b]
a) az épületek, építmények tűzvédelmi használati előírásai, valamint a tűzoltóságok beavatkozásával kapcsolatos előírások alól, - azonos biztonságot nyújtó előírások megtétele mellett - kérelemre eltérést engedélyezhet,
b) a beépített tűzvédelmi berendezések létesítési és használatbavételi ügyeiben jár el,
c) tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tart,
d) jogszabályban meghatározott esetekben tűzvédelmi bírságot szab ki,
e) lefolytatja a tűzvizsgálati eljárást,
f) hatósági bizonyítványt ad ki,
g) a tűz- vagy robbanásveszélyes munkahelyen azt a munkavállalót, aki a munkakörével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat, illetőleg a tűzjelzésre vagy tűzoltásra szolgáló eszközök, felszerelések használatát nem ismeri, a szükséges ismeretek megszerzéséig az ott folytatott tevékenységtől eltiltja,
h) a tűzvédelmi ellenőrzés, a tűzvizsgálati eljárás során feltárt hiányosságok, a tűzkárok megelőzése érdekében felhívja az ügyfél figyelmét a jogszabálysértések megszüntetésére, és szükség esetén tűzvédelmi hatósági intézkedést tesz,
i) az üzemeltetést, a tevékenység folytatását, az anyagok tárolását - amennyiben a rendeltetéstől eltérően közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt jelent - a tűzvédelmi követelmények érvényesítéséig szünetelteti,
j) a jogszabályok keretei között megállapítja a tűzvédelmi kötelezettségeket.
(2) Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKF), mint elsőfokú tűzvédelmi hatóság
a) engedélyezi azon tűzoltó-technikai termék forgalmazását, a meglévők módosítását, amelyek tűzvédelmi biztonságossági követelményeire nincs irányadó jogszabály, honosított harmonizált szabvány,
b) az épületek, építmények tűzvédelmi létesítési előírásaialól, - azonos biztonságot nyújtó feltételek megtétele mellett - kérelemre eltérést engedélyezhet,
c) a külön jogszabályban meghatározott esetekben a védelem egyenértékűségéről határoz,
d) az EGT-megállapodásban részes államokon, illetve Törökországon kívüli harmadik országból származó tűzoltó-technikai termék, tűz- vagy robbanásveszélyes készülék, gép, berendezés forgalmazását, használatát, beépítését, készenlétben tartását engedélyezi,
e) eljár a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tűzvédelmi ügyeiben.
(3) Az (1) bekezdés g), valamint i) pontjában meghatározott esetekben a hatóság határozatát a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatónak nyilvánítja.
(4) A tűzvédelmi hatóság az (1) bekezdés i) pontjában meghatározott esetben a határozatát annak meghozatalával egyidejűleg, az illetékességgel rendelkező jegyzőnek tájékoztatásul megküldi.

A különböző - e rendelettel kapcsolatos - továbbképzéseken (legalább is amiken én résztvettem) pedig az hangzott el, hogy az OTSZ előírásai alól, amelyek eddig jegyzői hatáskörbe tartoztak, automatikusan az illetékes tűzoltóság adhat ezután felmentést, igaz az OTSZ ennek megfelelő módosítását nem sikerült keresztülvinni az IRM-mel történt egyeztetések során.

No! Ennek a fent idézett jogszabályi helyek homlokegyenest ellentmondanak !!!
Vajon a jogalkotók szándéka is ez volt, vagy ez így sült el?
(nem ez lenne az első alkalom)
Mindenesetre a hatályos jogszabály előírásait be kell tartanunk.
Ti is így látjátok?

Ja, és még ide tartozik:

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben másodfokú tűzvédelmi hatóságként a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, a főváros területén az OKF jár el.

(2) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben másodfokú tűzvédelmi hatóságként az önkormányzati és területfejlesztési miniszter jár el.

3. § (1) Első fokú tűzvédelmi szakhatóságként a (2) bekezdés kivételével a hivatásos önkormányzati tűzoltóság jár el.Vélhetően érvényes az a régi ökölszabály, hogy "erősebb kutya..."....lefordítva a Kormány rendelet magasabb szintű jogszabály mint a a BM rendelet ..(pl. OTSZ).

Reméljük azért nem módosították a jelenlegi OTSZ-t ehhez hozzá, mert folyamatban van az új tűzvédelmi követelményeket meghatározó jogszabály (Tűzvédelmi Kódex, vagy mindegy mi lesz a neve) megjelenése, ami tartalmazni fogja összevont formában az eddig OTSZ-ben , 2/2002(I.23) BM rendeletben szabályzott követelmények jelentősen módosított előírásait.

Tényleg, van-e valakinek arról infója, hogyan áll ennek a jogszabálynak az ügye?...utolsó infóm még márciusbol származik, mely szerint akkor küldték ki Brüsszelbe egyeztetésre....és a Csuba B. véleménye szerint leghamarabb az ősz folyamán jelenhet meg közlönyben.
Avatar
BimmBamm
vörös kakas réme
Hozzászólások: 457
Csatlakozott: 2006. márc. 22. 11:56
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: BimmBamm » 2007. szept. 11. 11:42

Tisztelt megelőzős kollégák!

Átolvastátok már alaposabban a 79/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet (a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól) 1.§-át? :-?

A Kormány a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. §-a (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 174/A. §-ának a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
1. § (1) Az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóság, mint első fokú tűzvédelmi hatóság a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel[/b]
a) az épületek, építmények tűzvédelmi használati előírásai, valamint a tűzoltóságok beavatkozásával kapcsolatos előírások alól, - azonos biztonságot nyújtó előírások megtétele mellett - kérelemre eltérést engedélyezhet,
b) a beépített tűzvédelmi berendezések létesítési és használatbavételi ügyeiben jár el,
c) tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tart,
d) jogszabályban meghatározott esetekben tűzvédelmi bírságot szab ki,
e) lefolytatja a tűzvizsgálati eljárást,
f) hatósági bizonyítványt ad ki,
g) a tűz- vagy robbanásveszélyes munkahelyen azt a munkavállalót, aki a munkakörével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat, illetőleg a tűzjelzésre vagy tűzoltásra szolgáló eszközök, felszerelések használatát nem ismeri, a szükséges ismeretek megszerzéséig az ott folytatott tevékenységtől eltiltja,
h) a tűzvédelmi ellenőrzés, a tűzvizsgálati eljárás során feltárt hiányosságok, a tűzkárok megelőzése érdekében felhívja az ügyfél figyelmét a jogszabálysértések megszüntetésére, és szükség esetén tűzvédelmi hatósági intézkedést tesz,
i) az üzemeltetést, a tevékenység folytatását, az anyagok tárolását - amennyiben a rendeltetéstől eltérően közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt jelent - a tűzvédelmi követelmények érvényesítéséig szünetelteti,
j) a jogszabályok keretei között megállapítja a tűzvédelmi kötelezettségeket.
(2) Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKF), mint elsőfokú tűzvédelmi hatóság
a) engedélyezi azon tűzoltó-technikai termék forgalmazását, a meglévők módosítását, amelyek tűzvédelmi biztonságossági követelményeire nincs irányadó jogszabály, honosított harmonizált szabvány,
b) az épületek, építmények tűzvédelmi létesítési előírásaialól, - azonos biztonságot nyújtó feltételek megtétele mellett - kérelemre eltérést engedélyezhet,
c) a külön jogszabályban meghatározott esetekben a védelem egyenértékűségéről határoz,
d) az EGT-megállapodásban részes államokon, illetve Törökországon kívüli harmadik országból származó tűzoltó-technikai termék, tűz- vagy robbanásveszélyes készülék, gép, berendezés forgalmazását, használatát, beépítését, készenlétben tartását engedélyezi,
e) eljár a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tűzvédelmi ügyeiben.
(3) Az (1) bekezdés g), valamint i) pontjában meghatározott esetekben a hatóság határozatát a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatónak nyilvánítja.
(4) A tűzvédelmi hatóság az (1) bekezdés i) pontjában meghatározott esetben a határozatát annak meghozatalával egyidejűleg, az illetékességgel rendelkező jegyzőnek tájékoztatásul megküldi.

A különböző - e rendelettel kapcsolatos - továbbképzéseken (legalább is amiken én résztvettem) pedig az hangzott el, hogy az OTSZ előírásai alól, amelyek eddig jegyzői hatáskörbe tartoztak, automatikusan az illetékes tűzoltóság adhat ezután felmentést, igaz az OTSZ ennek megfelelő módosítását nem sikerült keresztülvinni az IRM-mel történt egyeztetések során.

No! Ennek a fent idézett jogszabályi helyek homlokegyenest ellentmondanak !!!
Vajon a jogalkotók szándéka is ez volt, vagy ez így sült el?
(nem ez lenne az első alkalom)
Mindenesetre a hatályos jogszabály előírásait be kell tartanunk.
Ti is így látjátok?

Ja, és még ide tartozik:

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben másodfokú tűzvédelmi hatóságként a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, a főváros területén az OKF jár el.

(2) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben másodfokú tűzvédelmi hatóságként az önkormányzati és területfejlesztési miniszter jár el.

3. § (1) Első fokú tűzvédelmi szakhatóságként a (2) bekezdés kivételével a hivatásos önkormányzati tűzoltóság jár el.
Vizsgáljuk a múltat, fürkésszük a jövőt. Ki törődik a jelennel?
Avatar
töfi
vörös kakas réme
Hozzászólások: 471
Csatlakozott: 2007. ápr. 17. 20:35
Tartózkodási hely: Soroksár,Hungary

Hozzászólás Szerző: töfi » 2007. jún. 07. 17:26

BimmBamm írta:A "D" tűzveszélyességi osztály nem probléma, papírt pedig nem kell beadni, az ALKALOMSZERŰ TŰZVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG FELTÉTELEI elnevezésű iratot a Tűzmadarak csoport vezetőjének a kötelessége elkészíteni. Biztos vagyok benne, hogy nekik ebben már megfelelő rutinjuk van.

(5) A külső szervezet vagy személy (tűzmadarak csoport) által végzett tűzveszélyes tevékenység feltételeit a tevékenység helye szerinti létesítmény (Zwack irodaház) vezetőjével vagy megbízottjával egyeztetni kell, aki ezt szükség szerint - a helyi sajátosságnak megfelelő - tűzvédelmi előírásokkal köteles kiegészíteni.
(8) A tűzveszélyes környezetben végzett tűzveszélyes tevékenységhez a munka kezdésétől annak befejezéséig a munkát elrendelő - szükség esetén műszeres - felügyeletet köteles biztosítani. (tűzmadarak csoport feladata)
(9) A tűzveszélyes tevékenységhez a munkát elrendelő az ott keletkezhető tűz oltására alkalmas tűzoltó felszerelést, készüléket köteles biztosítani. (tűzmadarak csoport feladata)

Megnéztem egyébként a tűzmadarak honlapját, (http://www.tuzmadarak.hu/index.html) ahol ez olvasható:

A játékteret tűztartóinkkal körülhatárolva egyértelműen jelezzük a nézőknek. 100 fő fölötti közönségnél színpad, vagy dobogó, esetleg lelátó ajánlott. A színpadnak tisztának, tágasnak kell lennie, tető nélkül. Az előadás elsősorban kültéri, de bel térben is megvalósítható. Ehhez szükség van nagy belmagasságra, jó szellőzésre. A játéktér közelében nem lehetnek fokozottan gyúlékony dolgok. Beltéri fellépésnél a megrendelőnek fel kell vennie a kapcsolatot az adott intézmény tűzvédelmi felelősével, hogy a lebonyolításkor ne adódjanak ebből problémák. Góra Krisztián -a csoport vezetője- tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik, illetve hivatásos pirotechnikus.

Száz szónak is egy a vége, megfelelő előkészítés, egyeztetés, előzetes helyszíni szemle a lényeg. Tűzoltó ügyeletet - megfelelő honoráriummal természetesen - valamelyik szabadnapos fővárosi tűzoltó kolléga (kollégák) felkérésével is lehet biztosítani.

Tanácsaim nem helyettesítik az illetékes tűzvédelmi hatóság hivatalos állásfoglalását. (tudod ez az apróbetűs rész... kérdezzemeg orvosát, gyógyszerészét...) :-D

Kép
Hálám örökké üldözni fog,tényleg nagyon köszi :-D :-D :-D :-D
Avatar
BimmBamm
vörös kakas réme
Hozzászólások: 457
Csatlakozott: 2006. márc. 22. 11:56
Tartózkodási hely: Magyarország

Hozzászólás Szerző: BimmBamm » 2007. jún. 07. 9:21

A "D" tűzveszélyességi osztály nem probléma, papírt pedig nem kell beadni, az ALKALOMSZERŰ TŰZVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG FELTÉTELEI elnevezésű iratot a Tűzmadarak csoport vezetőjének a kötelessége elkészíteni. Biztos vagyok benne, hogy nekik ebben már megfelelő rutinjuk van.

(5) A külső szervezet vagy személy (tűzmadarak csoport) által végzett tűzveszélyes tevékenység feltételeit a tevékenység helye szerinti létesítmény (Zwack irodaház) vezetőjével vagy megbízottjával egyeztetni kell, aki ezt szükség szerint - a helyi sajátosságnak megfelelő - tűzvédelmi előírásokkal köteles kiegészíteni.
(8) A tűzveszélyes környezetben végzett tűzveszélyes tevékenységhez a munka kezdésétől annak befejezéséig a munkát elrendelő - szükség esetén műszeres - felügyeletet köteles biztosítani. (tűzmadarak csoport feladata)
(9) A tűzveszélyes tevékenységhez a munkát elrendelő az ott keletkezhető tűz oltására alkalmas tűzoltó felszerelést, készüléket köteles biztosítani. (tűzmadarak csoport feladata)

Megnéztem egyébként a tűzmadarak honlapját, (http://www.tuzmadarak.hu/index.html) ahol ez olvasható:

A játékteret tűztartóinkkal körülhatárolva egyértelműen jelezzük a nézőknek. 100 fő fölötti közönségnél színpad, vagy dobogó, esetleg lelátó ajánlott. A színpadnak tisztának, tágasnak kell lennie, tető nélkül. Az előadás elsősorban kültéri, de bel térben is megvalósítható. Ehhez szükség van nagy belmagasságra, jó szellőzésre. A játéktér közelében nem lehetnek fokozottan gyúlékony dolgok. Beltéri fellépésnél a megrendelőnek fel kell vennie a kapcsolatot az adott intézmény tűzvédelmi felelősével, hogy a lebonyolításkor ne adódjanak ebből problémák. Góra Krisztián -a csoport vezetője- tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik, illetve hivatásos pirotechnikus.

Száz szónak is egy a vége, megfelelő előkészítés, egyeztetés, előzetes helyszíni szemle a lényeg. Tűzoltó ügyeletet - megfelelő honoráriummal természetesen - valamelyik szabadnapos fővárosi tűzoltó kolléga (kollégák) felkérésével is lehet biztosítani.

Tanácsaim nem helyettesítik az illetékes tűzvédelmi hatóság hivatalos állásfoglalását. (tudod ez az apróbetűs rész... kérdezzemeg orvosát, gyógyszerészét...) :-D

Kép
Vizsgáljuk a múltat, fürkésszük a jövőt. Ki törődik a jelennel?
Avatar
töfi
vörös kakas réme
Hozzászólások: 471
Csatlakozott: 2007. ápr. 17. 20:35
Tartózkodási hely: Soroksár,Hungary

Hozzászólás Szerző: töfi » 2007. jún. 06. 19:57

BimmBamm írta:Ha pirotechnikai tevékenységről van szó akkor a 155/2003. (X. 1.) Korm. rendeletet (a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről) kell figyelembe venni.

9. § (1) A pirotechnikai termék gyártását, forgalmazását, tárolását (bértárolását), felhasználását, kiállítását a tevékenység helye szerint illetékes megyei (budapesti) rendőr-főkapitányság engedélyezi.
(2) A pirotechnikai tevékenység engedélyezési eljárásában első fokon a tevékenység helye szerint illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, Budapesten a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, másodfokon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakhatóságként vesz részt (a továbbiakban együtt: tűzvédelmi szakhatóság).

Ha csak egyszerű tűzveszélyes tevékenység akkor az OTSZ szerint kell eljárni:

Tűzveszélyes tevékenység: az a tevékenység, amely a környezetében lévő éghető anyag gyulladási hőmérsékletét, lobbanáspontját meghaladó hőmérséklettel, és/vagy nyílt lánggal, izzással, parázslással, szikrázással jár,

Országos Tűzvédelmi Szabályzat 11. § (1) Tűzveszélyes tevékenységet tilos olyan helyen végezni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.
(2) Állandó jellegű tűzveszélyes tevékenységet csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, erre a célra alkalmas helyen szabad végezni.
(3) Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet - a (4) bekezdés kivételével - előzetesen írásban meghatározott feltételek alapján szabad végezni. A feltételek megállapítása a munkát elrendelő feladata.
(4) Amennyiben az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet végző személy azt saját tulajdonában lévő létesítményben, épületben, szabadtéren folytatja, úgy a feltételek írásbeli meghatározása nem szükséges.
(5) A külső szervezet vagy személy által végzett tűzveszélyes tevékenység feltételeit a tevékenység helye szerinti létesítmény vezetőjével vagy megbízottjával egyeztetni kell, aki ezt szükség szerint - a helyi sajátosságnak megfelelő - tűzvédelmi előírásokkal köteles kiegészíteni.
(6) Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységre vonatkozó feltételeknek tartalmaznia kell a tevékenység időpontját, helyét, leírását, a munkavégző nevét és - tűzvédelmi szakvizsgához kötött munkakör esetében - a bizonyítvány számát, valamint a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat és előírásokat.
(7) Jogszabályban meghatározott tűzveszélyes tevékenységet csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező, egyéb tűzveszélyes tevékenységet a tűzvédelmi szabályokra, előírásokra kioktatott személy végezhet.
(8) A tűzveszélyes környezetben végzett tűzveszélyes tevékenységhez a munka kezdésétől annak befejezéséig a munkát elrendelő - szükség esetén műszeres - felügyeletet köteles biztosítani.
(9) A tűzveszélyes tevékenységhez a munkát elrendelő az ott keletkezhető tűz oltására alkalmas tűzoltó felszerelést, készüléket köteles biztosítani.
(10) A tűzveszélyes tevékenység befejezése után a munkavégző a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

Az irat valahogy így nézzen ki:

Munkát elrendelő szervezeti egység, személy:

ALKALOMSZERŰ TŰZVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG FELTÉTELEI

A munkavégzés helye:
A munkavégzés ideje: 200.. hónap nap órától
200.. hónap nap óráig
A munkát végzők neve:
beosztása:
Tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány száma:
Az engedélyezett tevékenység leírása:
A munka tűzveszélyes környezetben történik (aláhúzandó)?
NEM
IGEN, a felügyeletet biztosító személy(ek) neve, beosztása, feladata: … …
Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet az OTSZ 11§., valamint a 200.. év …… hónap …..napon megtartott helyszíni felmérés alapján az általános, és az alábbi eseti előírások végrehajtása, illetve betartása mellett szabad végezni:

A munkavégzés helyén az alábbi tűzoltó-felszereléseket, tűzoltó készülékeket kell készenlétbe helyezni:
200 év hónap nap

munkát elrendelő aláírása

A feltételekben felsorolt előírásokat az alábbi –a helyi sajátosságoknak megfelelő– tűzvédelmi előírásokkal egészítem ki: (Ha a munkát külső szerv, vagy személy végzi.)
200 év hónap nap

a létesítmény vezetője, megbízottja
A feltételekben felsorolt előírásokat tudomásul veszem és azok betartásáért büntetőjogilag felelősséget vállalok:

munkát végző(k) aláírása
Nagyon köszi,kimerítő,mindenre kiterjedő válasz volt.
Egyetlen bibi van a dologban, ha jól tudom maga az objektum "D" fokozatú. Lehet ha beadjuk a papírt, kiveri őket a veríték?
Válasz küldése