Közlekedési morál, közlekedésetika

Tűzmegelőzéssel és balesetmegelőzéssel kapcsolatos témák.
Avatar
Gabi bácsi
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2005. márc. 10. 9:46
Tartózkodási hely: Budapest

Utolsó lovagok

Hozzászólás Szerző: Gabi bácsi » 2008. máj. 15. 8:57

talán ezért is jó ez a fórum, megmutatja, hogy nagy baj van, megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül, csak magányosak.

Remélem a gyerekeim sem lesznek simaagyúak, és biztos vagyok benne, hogy a tieid sem.

Az is lehet, hogy ebben a témában találunk olyan ötleteket, amivel ha elharapódzik, lassan lehet eredményt elérni. Csak mondja el mindenki, hogy mit gondol, vagy hogy mit szokott csinálni a közlekedés égbekiáltó állapota ellen.

Valódi érték pedig sok van, csak megszoktuk, hogy inkább sírunk, kesergünk, és ezért már észre sem vesszük. A kocsiban mindig megemlítem a jót is a gyerekeimnek, hogy azt is lássák.
Gabi bácsi

Aki tanul, az hülye, aki nem, az is marad.
Avatar
SzMiki
csizmás kandúr
Hozzászólások: 229
Csatlakozott: 2007. máj. 22. 13:30
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: SzMiki » 2008. máj. 15. 1:15

Igyekszik az ember, persze, legyen az gyereknevelés, közlekedés, baráti kapcsolatok ápolása, stb...
Nem adom fel, nincs azzal gond, de azért nagyon rossz látni, hogy lassan az élet minden területén árral szemben kell úszni annak, aki nem ugyanazt gondolja, mint a szürke IQmentesített tömeg.

Hiába nem nézek tv-t, mégis megpróbálják lenyomni a torkomon a sok médiamocskot, elég csak lemennem a metróba, máris zúdul rám a sok plakát, újságcímlap, stb.
Az út mellett a rengeteg óriásplakát szintén.

A neten lassan nincs olyan oldal, amit megnézhetnének az ovodás gyermekeim, mindenhol ott egy meztelen képes hirdetés vagy erőszak, stb.

Valódi értékektől mentessé kezd válni az itteni világ... mi vagyunk az utolsó keresztes lovagok :)
Üdv: SzMiki
Avatar
Gabi bácsi
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2005. márc. 10. 9:46
Tartózkodási hely: Budapest

+++

Hozzászólás Szerző: Gabi bácsi » 2008. máj. 14. 22:38

NEM!!! NEM!!! NEM!!!

Hallottad már 1452-ben mi történt? Semmi esélye nem volt az egri vár védőinek és népének.

Miközben az utakon nap, mint nap csak a mocskot látod, pár sorra válaszul kiderül, hogy erről SzMiki szinte szó szerint azt gondolja, amit én! És aztán kiderül, hogy te is, kedves lencsebúvár.

Ez olyan érték, amit nem lehet így eldobni, hogy úgy sem lesz itt semmi.

Te csináld másképp. Volt, hogy nekem is elszállt az agyam:
Bécsi út, megengedett 60, külső sávban teherautó 40, belső szgk 40.
Nem baj, hogy csak annyival megy, de miért a belső sávban?
Szerencsére a lámpánál a zöldre is az igazak álmát alussza. Ekkor sikerült elé mennem. Persze innen kezdve az autóm sehogy sem ment 39-nél többet. Aztán kiment mellém, mert azt gondolta, hogy ezt a tetvet megelőzi. Amint ő nem mehetett, azonnal rájött, hogy ez szabálytalan és fölháborító. No megelőzni nem tudott, mert amint úgy látszott, hogy sikerülhet, az autóm sokat javult, és már 41-re is képes volt.

Én messzire néztem, és láttam, hogy addig tökölt ez a szerencsecsomag, hogy a következő lámpát már nem lehet elérni, ezért játszottam gyógypedagógiát, tehát nem tartottam föl senkit. De ezt legkevésbé az illető tudta.

Általában azonban nem ezt teszem, hanem igyekszem úgy menni, hogy az megfeleljen SzMikinek is. Annak ellenére, hogy mostanáig nem tudtam, hogy ő is ezt tartja helyesnek. És sokaknak, akik ezt itt nem mondták el, de naponta próbálják túlélni a közlekedést.

Ez mindazok felelőssége, akik rájöttek, hogy milyen lenne a tisztességes közlekedés.

Ezek szerint a tiéd is, kedves lencsebúvár!
Gabi bácsi

Aki tanul, az hülye, aki nem, az is marad.
Avatar
LP foto
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 872
Csatlakozott: 2007. jún. 08. 14:05
Skype: lpfoto1
Tartózkodási hely: Valahol elöl egy fényképezőgéppel
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LP foto » 2008. máj. 14. 9:15

Szép a topic címe, csak éppen Magyarországon jobban elmehetne egy sci-fi könyv címének, mint egyszer bekövetkező valóságnak. Itt nincs sem közlekedési morál, sem etika, sem normális hozzá állás.

A lámpás zebrás kereszteződésben a lámpa csak azt jelzi, hogy van áram. Mert egy rakás "húdesietek" p..csfej még átsuhan AKKOR IS, ha már piros a lámpája. Tegnap majdnem elütötték az asszonyt gyerekestül. És nem ez volt az első eset, hanem a sokadik. Már inkább várunk 2 másodpercet miután zöld a lámpa.

A kerékpárosok dettó. Volt már rá példa, hogy a futár "úr" az előttem haladó nénikét kapta telibe a zebrán zöld jelzésnél, mert sietett. És még bocsánatot sem kért tőle. (Na itt gurultak el a gyógyszereim, és felpofoztam a futár "urat", persze ez semmire nem megoldás, de már sok volt.)


Szerintem is mélyen gyökerezik a probléma. Egyetértek SzMikivel sajnos. Az emberek hajtják a pénzt, próbálnak élni, jobban élni, közben meg elmegy mellettük az élet. A média sajnos válogatás nélkül közvetiti a mocskot is, meg azt hogy, hogy élnek tőlünk nyugatabbra a népek, ami bizony erősen frusztrálja azokat akik itt ugyanazon tisztességes munkáért lószart sem kapnak. Nagy a teher az embereken és már nem is figyelünk egymásra.... A közlekedés miért is lenne kivétel...

És egy-két fecske nem csinál nyarat. :-(
PRESS 184

Csak egészség legyen, meg fényerő!
Avatar
SzMiki
csizmás kandúr
Hozzászólások: 229
Csatlakozott: 2007. máj. 22. 13:30
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: SzMiki » 2008. máj. 13. 22:49

Szia Gabi bácsi!

Igen, teljesen igazad van. Nem is merném a másik közlekedőt kritizálni, ha magam nem igyekeznék segíteni a másik közlekedőt a gyakorlatban is, pl. az index időben történő, információt adó használatával.
(Negyon fel tud bosszantani, amikor a másik trehány lustasága miatt nem bírok időben kikanyarodni, holott ha jelzett volna, már régen mehetnék. Apró figyelmesség, semmiből nem áll egyet pöccinteni a karon, mégis, mintha dísznek lenne...)

Dobozos autót vezetek, jó nagy holt térrel. Minden sávváltás előtt 3-4 másodperccel már kiteszem az irányjelzőt és csak lassan térek át a másik sávba, kerülöm a hirtelen váltást. Közben figyelem a tükörből, nincs e mégis ott valaki. (Sajnos megesett már párszor, hogy öreg papa több km-en keresztül! végig a holt teremben jött és nagyot néztem sávváltáskor.)
Ennek ellenére is bekövetkezhet a baj, csapongó motorosok bármikor ott lehetnek... némelyik rendkívül agyatlan, gyakorlott motorosként mondom!

Az index mellett persze lehetne folytatni a sort a többi apró, bosszantó dologgal. Ilyen pl:
-lámpát nem figyelő, későn elinduló (de azért még épp átmenő, lámpa épp nálad pirosra váltó :)
-gyorsító-besoroló sávból 45-tel sávodba érkező, aktívan gyorsítani képtelen vezető
-belvárosi szűk utcában minden nyomorult kereszteződésben nullára lefékező, mert főutvonalon haladok táblát észlelni képtelennek levő, keresztirányban lévő stoptáblát pláne nem figyelő...
-vészvillogóval forgalmas helyen várakozó, miközben tőle 10 méterre a sarkon befordulva senkit fel nem tartó
-tükörbe soha nem néző (emiatt fél órát vársz, míg előrébb vánszorog 10cm-t és le tudsz fordulni az üres jobbra kanyarodó sávodba)
-kereszteződés szándékosan belemenő, keresztirányú forgalmat feltartó
-piros lámpánal lefékező, megálló, majd 10mp múlva 5 métert előreguruló és újra megálló (ezt sosem értettem, miért teszik??)
...droidokkal.

Hirtelen most ennyi, mind belvárosi tapasztalatokra épül :)

Nem tudom más hogy van vele, én örülök, ha segíthetek valakinek a közlekedésben. Egy barátságos mosoly, egy intés szerintem nagyon fontos és úgy vettem észre, hogy mindig meg is köszönik.
Gépjárművezető képzésen nem tudom manapság oktatják e, de a metakommunikáció, szemkontaktus felvétele itt a belvárosban igen lényeges.


A gyalogosok zebrán való átengedése külön fejezetet elbírna, megmondom őszintén félek elengedni őket, annyiszor esett már meg velem, hogy a szembejövő majdnem lekuglizta akiket elengedtem. (meg hát aki kivág és megelőz engem a zebra előtt!! A doboztól nem is látja szerencsétlen gyalogos, hogy jön mögülem a halál)
Üdv: SzMiki
Avatar
Gabi bácsi
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2005. márc. 10. 9:46
Tartózkodási hely: Budapest

Pesszimizmus

Hozzászólás Szerző: Gabi bácsi » 2008. máj. 13. 9:31

Kedves SzMiki!

Eddigi hozzászólásaidat mindig szívesen olvastam, de ez most kicsit kétségbeesettre sikerült.

Megértem, amit mondasz, de nem feltétlenül ilyen a helyzet.

Kérdezem, hogy mindenki, aki ezeket olvassa, maga megtesz-e mindent.

Sokszor engedek el autókat, de nem engedek el olyan vezetőt, aki nem néz rám. Egyszerűen azért, mert nem partner a közlekedésben.

És az partner, aki nem irányjelez? Te valóban mindig megteszed, amit neked kell?

Azt érzem, hogy mindenki látja, amit a másiknak kellene tennie.

A dolog ott kezdődik, hogy te irányjelzel-e mindig, amikor kell? És úgy, ahogy kell?

Sokan egyet pöttyintenek. Ha éppen akkor nem oda néz a másik, akkor nem látja. És kár irányjelezni, ha már a kocsi félig a másik sávban megy.

Ezért mondja a Kresz, hogy kellő időben kezdve a művelet befejezéséig.

Te irányjelzel? Te mindent megteszel, hogy a másik is tudjon közlekedni?

És aki elítél másokat ezeken az oldalakon, az irányjelez?

És aki fölháborodottan kikéri magának, hogy hogyan bánnak a tűzoltóautókkal?

A közlekedés valóban megmutatja, hogy kinek milyen morálja, etikája fejlődött ki. Jellemző, hogy ki milyen mélyen jár az orrában a lámpánál (elnézést kérek).

Kicsit utalva a másik témára:
Kellene felmérést csinálni, hogy akika szabályokat megszegve nem engedik el a mkj-t használót, azok hogyan viselkednek egyébként a közlekedésben. Milyen módon használják az irányjelzőt?

Németországban többször tapasztaltam, hogy a nótorius gyorshajtókat egy idő után körbeveszik a békés autósok, és nem tud cikázni, száguldozni. A szabályok hasonlóak, de van egy természetes életösztöne az autós társadalomnak.

Jó lenne, ha nálunk sem az lenne a sikk, ha valaki nem jelez!

És elgondolkodtál már azon, hogy te mit tehetsz?
Gabi bácsi

Aki tanul, az hülye, aki nem, az is marad.
Avatar
SzMiki
csizmás kandúr
Hozzászólások: 229
Csatlakozott: 2007. máj. 22. 13:30
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: SzMiki » 2008. máj. 10. 11:32

Szia Gabi bácsi!

Én borúlátóbb vagyok sajnos.

Egyre nagyobb méreteket ölt az emberi önzés az élet minden területén. A média is partner ebben, mindenhonnan az sugárzódik, hogy törtess, taposs, nyomulj, mert csak akkor érsz valamit.
("Karriert csinálsz vagy vacsorát?" plakát biztosan rémlik... )
Vegyél meg minden újat, mert ami nem vadonat új, az csak trágya lehet...
('Szégyenled a mobilod, ciki?" plakát... stb)

Csak a pénz az érték szerintük:-(

Az egoizmus aztán persze kihat a közlekedésre is, ugyanaz lesz itt is... látjuk nap, mint nap.

Nekem úgy tűnik, hogy a magyar társadalom egyre nagyobb hányada válik egy gondolkodni képtelen, igénytelen, önző, médiák által vezérelt csürhévé. Jó alap volt a 40 év, most kezd el igazán kamatozni :-(
Nem nagyon látok kiutat, buta, ostoba, önző szülők nagyon ritkán tudnak náluk értelmesebb nemzedéket kinevelni.
Márpedig ez a többség sajnos.
Üdv: SzMiki
Avatar
Gabi bácsi
tűzkakas-idomár
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2005. márc. 10. 9:46
Tartózkodási hely: Budapest

Közlekedési morál, közlekedésetika

Hozzászólás Szerző: Gabi bácsi » 2008. máj. 09. 22:46

A közlekedés nehéz pillanatait sokszor nem az emberi képességek határa okozza, hanem társadalmi okokra visszavezethető jelenségek. Ezek töbsége manapság egyáltalán nem kedvező.

Létezik-e még "rendes ember"?
Hogyan lehet megváltoztatni a mai irányvonalat?
Mit lehet tenni, hogy ne meghallni menjünk az utakra?
Mit lehet tenni, hogy ne legyenek nagyobb fönnakadások, mint amit a közlekedők nagy száma indokolna?

És végül, de nem utolsó sorban:

Találjunk egymásra mi - ésszel közlekedők - jóakarók!
Tanuljunk egymástól!
És hátha minél többen rájönnek, hogy csak ez az út!

Ha jobb lesz valami, akkor mindenkinek több az esélye, akinek muszáj nap, mint nap ebbe az ingyencirkuszba szállni.

Ehhez fontos lehet, hogy ismerjük egymás véleményét a betegről.

A betegről, ami reményeim szerint még gyógyítható.
Gabi bácsi

Aki tanul, az hülye, aki nem, az is marad.
Válasz küldése