Online interjú Kiss A. Jánossal

Legutóbb az országos tűzoltósági főfelügyelő válaszolt a kérdésekre.
Lezárt
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 15:33

Búcsúzom, köszönöm a hozzászólásokat és hálás vagyok azoknak is, akik elolvasták vagy elolvassák ezt a fórumot.

Viszontlátásra a Tűzvonalban 105 szeptemberi számában.

Kiss A. János
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 14:53

T. számára:

Természetesen jó lenne pontosan tudni, hogy az objektivitás (amelyre törekszünk) és a kritikusság (amelyért persze időnként nem szeretnek bennünket) esetleges változása miben érhető tetten. Szándékunk szerint objektíven akarunk írni, kivéve azokat a műfajokat, melyek eleve szubjektívek: ilyen például a jegyzet, a glossza, melyet magunk is művelünk, mert a véleményünket sem akarjuk elhallgatni. Sokat segít, ha az olvasók témát, netán hozzá tényanyagot ajánlanak számunkra. Azt sem látjuk pontosan, milyen sorba állnánk be, s főként miért? Ha ez a vélemény részletesebben eljuthatna lapunk e-mail-címére,netén beszélgetni is tudnánk róla, annak nagyon örülnénk.

Örök dilemma, milyen arányban jelenjen meg a vidék és a főváros a lapban: akármit is csinálunk, valamelyik oldal elégedetlen vele. Egy biztos: a fővárosi tűzoltóknak van saját szakmai lapjuk, kicsit könnyebb helyzetben vannak. De a lap minden magyar tűzoltó, tűzoltóság lapja akar lenni. (Szeptemberi számunkban történetesen egy budapesti tűzesetet dolgozunk fel.)

Arányigazság. Mint említettem. játékszerű, de komoly. A rovat indításakor leírtuk, egyszer-kétszer azóta is: szó sincs reprezentatív felmérésről, a lap olvasói válaszolnak benne, azok, akiket munkahelyükön e-mail-en keresztül elérünk. Erre azért van szükség, hogy a többszörös voksolást elkerüljük. Nem reprezentatív, mert nem lehetőségünk a korosztályok, képzettség, nem stb. szerinti arányos véleménykutatás. Ami azt illeti, a változó - átlagosan ezer körüli - válaszadó véleménye mégsem "piskóta". Országos reprezentatív felméréseket végeznek ilyen létszámmal, a teljes lakosságon belüli véleményarányokat modellezve. De a lényeg az, hogy lássuk: nagyjából milyen gondolatok járnak a tűzoltók fejében. Szerintünk a parancsnokoknak, a hivataloknak is érdemes lenne elgondolkodni a válaszokon. (Van, aki meg is teszi.) A kérdéseket igyekszünk a tűzoltókkal beszélgetve "felcsippenteni", s az első vélemények alapján az eltérő megközelítéseket megfogalmazni a lehetséges válaszokban. Az lenne jó, ha az olvasók a kérdések és lehetséges válaszok tömegével bombáznának bennünket. Azokhoz a (mindeféle) tűzoltóságokhoz küldjük el a kérdéseket, melyek reagáltak kérésünkre, vagy nagyon szeretnénk, ha válaszolnának. Egy-két tűzoltóság akad, mely azt kérte, hogy ne kérdezzük. Erről nem tudjuk, vajon a személyi állomány, vagy levelezőpartnerünk véleményéről van szó. A vidék-főváros aránya változó, hol itt, hol ott aktívabbak a tűzoltók, ám azt elmondhatjuk, hogy a fővárosban igen szervezetten oldják meg a kérdezést. Minden válaszadónak most is köszönöm, hogy véleményükkel készek alakítani a tűzoltói közvéleményt.
T.
vízpocsékoló
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2005. ápr. 07. 13:30

Hozzászólás Szerző: T. » 2005. aug. 16. 10:49

Kedves János!

Először is gratulálni szeretnék ehhez a - a többi magyar tűzoltó-szakmai lap között - színvonalas laphoz. Azonban lenne néhány észrevételem ezzel kapcsolatban.

Az utóbbi időben sajnálattal konstatálta környezetem és én is, hogy az induláshoz képest minőségromláson esett át a lap. Ahhoz képest, hogy a kezdetekben szándékuknak megfelelően objektív és kritikus volt, ez a vonulat sajnos egyre inkább ellaposodni látszik, egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a lap is "beállt a sorba".

Egyre kevesebbet lehet hallani a fővárosi tűzoltókról a lapban, (igaz a júliusi számban most pont XI. kerületiekről volt szó), bár természetesen annak örülök, hogy végre a vidéki tűzolók is megkapják a nekik kijáró elismerést, végre róluk is szó esik valahol.

A lapban megjelenő felméréshez is hozzászólnék. Nincs megjelölve, hogy ez a felmérés reprezentativ-e vagy sem. Hányan szoktak a kérdésekre válaszolni és kik? Milyen szisztéma alapján kérdeznek? Hány tűzoltósághoz jut el a kérdés? Milyen arányban vannak a fővárosi és vidéki tűzoltóságok a megkérdezettek között?

Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: T.
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 10:36

Danka Jánosnak:

Ami igaz, igaz: (legalább) havi telefon- és e-mail-kapcsoaltban vagyunk, sőt (hadd áruljam el) személyesen is ismerjük egymást, mi több lapunk egyik jelenrtős segítője vagy, sőt szombaton a zsámbéki önkéntes tűzoltók – ha szabad, ha nem, én már csak ezt a megnevezést használom – főzőversenyén is találkoztunk. Ennek a részleteiről majd a Tűzvonalban 105 szeptember elején megjelenő számunkban lehet olvasni…

Akkor most már megválaszolhatok a kérdéseidre.

Manapság egy lap anyagi biztonságáról beszélni nem több a béljóslásnál. (Tényleg, egy jó béljóst még nem kérdeztünk erről. De ha a kiadó úgy kívánja, még arra is vállalkozunk.) Az anyagi biztonságot minden lapnak az előfizetők (nagy) száma és a sok feladott hirdetés biztosítja. Ha a vágyainkról kérdezel: az lenne az ideális, ha minden tűzoltó (önkormányzati, önkéntes, köztestületi, létesítményi, a katasztrófavédelemnél dolgozó) előfizetne lapunkra. Ennél persze földhöz ragadottabbak a reményeink. Azon persze csodálkozunk, hogy a tűzoltóságok nem ismerik fel az érdekeiket, s nem nagyon ajánlják a lapot a helyi önkormányzatoknak, cégeknek. Ha érdekes a lap, éppen a tűzoltóságok, tűzoltók miatt az. Nincs miért szégyenkezni, ha mások is belelátnak az életükbe. Sőt.

A „színvonalas műszaki-szakmai írások” nyilvánvalóan ott vannak jó helyen, ahol most megjelennek. Bizonyára a Tűzvonalban 105-ben is megjeleníthetők lennének, csak éppen más tárgykörök rovására. Arra is érdemes felfigyelni, hogy a tűzvédelemmel, tűzoltóságokkal foglalkozó más lapok sem nagyon igyekeznek arra a szerepkörre, amit a mi lapunk betölt. (Nem is ajánlom nekik.) S nehogy úgy értse bárki is, hogy valamiféle elhatárolódás van e mögött részünkről. Ennek bizonyítására: például a (szakmai) szakfolyóiratként zászlóshajói szerepet játszó Florian ex Press kiadója történetesen azonos a Tűzvonalban 105 kiadójával. Tehát ami a Tűzvonalban 105-ben tudoméányos igénnyel megjelenhetne, amúgy is megjelenik a Florian ex Pressben. Talán kár lenne nagyot markolni és keveset fogni.

Arányigazság, aranyigazság: játék, persze olyan, amit és mások helyében is komolyan vennék. Ha meg nem veszi komolyan valaki, vajon miért nem fogja fel játéknak. A lényeg: olyasmit (is) megkérdezünk az olvasóktól, amit egyes (mindenféle) vezetők skandalumnak tartanak, eláll a szavuk, fölhúzzák magukat, meg akarják mondani, hogy mit kérdezhetnek mások a tűzoltóktól, s azt is, mit válaszolhatnak rá… Néhány, a vizet felkapó vezető (benyomásaink szerint) ilyenkor olyan, mintha meglátszana rajta a túlzott nemi élet hiánya. Emlékezzünk: olyan dolgokról mondtak véleményt tűzoltók, mely témákban addig illetéktelennek tartották őket. Máskor felmértük a parancsnokságok belső légkörét, a tűzoltók szociális helyzetét, a vezetők és a vezetettek kapcsolatát. Talán az sem volt haszontalan (bár egy-két vezetői megnyilvánulás e megállapítással ellentétes volt), hogy visszatérő kérdéseinkkel nem engedtük a szakmai (és nem szakmai) nyilvánosság előtt „lecsengeni” azt, hogy az állam nem akarja megadni a pénzt a béremelés egészére. S még sorolhatnánk. Ha az a gond, hogy a tűzoltók nem tudnak egyik-másik komoly szakmai problémáról, s ezért nehezen szülik meg a választ, az tényleg probléma. Az adott parancsnokságon különösen. Az is vita tárgya időnként, hogy a lehetséges válaszok nem egészen cizellálják az összes lehetséges választ. De több száz vagy ezer választ vajon hogyan lehetne megjeleníteni egy újságban. Hát még elemezni?! Ha belegondolunk, még egy komoly(?) népszavazás során is csak az adott válaszok közül választanak az emberek. Talán ezután boldogabb idők jönnek, s könnyebbeket kérdezhetünk. S még valami: szeretnénk, ha az olvasók azzal is segítenének, ha megírnák: mit kérdezzünk. (Erre a havonta elküldött leveleinkben is kérjük a partnereinket.)

Ha van érdekvédelmi jellege a lapnak, az nem eredendő bűnünk, hanem az idők folyamán alakult így. Egy tűzoltólap vajon megteheti-e, hogy ne képviselje olvasói érdekeit?! A HÖTOSZ nem tett mást, mint felismerte, hogy szándékaink megfelelnek szervezetük nyilvánosságigényeinek, mi pedig tiszteljük szakmai törekvéseiket, természetes, hogy megértjük egymás törekvéseit. Persze ez az ajtó mások számára is nyitva áll. Talán a megjelent cikke is igazolják ezt. Mindez nem zárja ki, hogy a tűzoltók érdekeit más, a szakmához kötődő lapok is erőteljesen képviseljék.

Izomláz – nehéz szülés után szerencsére beindult. Nem leállítani, hanem erősíteni szeretnénk. A díjazást is. Ha izomlázunk is lesz tőle…

A tartzalombővítésnek kizárólag a lap terjedelmi korlátai szabnak határt. Ha még több előfizetőnk, még több hirdetőnk lenne…
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 10:27

Nazda számára:

Be kell vallanom, hogy a Tűzvonalban 105 elindítása a kiadó ötlete volt. Kétségtelen, már a nyolcvanas évek második felében is egyet értettünk abban Juhász Bélával, hogy egy ilyesféle, független (s ezért szabadabb), érdekesebb, a tűzoltó embert és problémáit középpontba állító lapot kellene létrehozni. Gondolom, az a körülmény ösztönözte őt e lap megalapítására, hogy úgy találta: 2003-ig senki nem vállalta, hogy letérjen a megszokott (a tűrt, tiltott, támogatottból a támogatott) útról. A lap azóta is csupán ennek, a tűzoltók szemszögéből láttató alapkoncepciónak igyekszik megfelelni.

Talán az elmondottakból is kitűnik: az állam (és egyetlen szervezete sem) nem támogatja a lap megjelenését. (Ennyi „árulkodásárt” talán nem veszi fejemet a kiadó.)

Hogy mi a lap népszerűségének titka? (Ha a feltevés igaz.) Gondolom, az, hogy a tűzoltók valós problémáival, az érdeklődési körükbe tartozó dolgokkal foglalkozik, szókimondó, helyet ad a véleménykülönbségeknek is, némi civil kurázsival szerkesztődik, igyekszik őszintén és egyenesen beszélni, s nem utolsósorban szép, mert a művészeti vezetője tehetséggel teszi a dolgát. De lehet, hogy másért is.

A szakszervezetek is témaarányosan jelennek meg a lapban. Ha a lap által biztosított fórumot még jobban szeretnék felhasználni, azt már a kiadóval kell megbeszélniük.

Nagy a csábítás arra, hogy közöljünk tűzesettanulmányokat. Ha tennénk, azt a magunk módján csinálnánk. Azaz, megpróbálnánk feltárni akár az értéket tevékenység, akár a tanulmány gyenge pontjait. (Már megint ötleteket adunk más lapoknak…) van persze egy bökkenő is: a csak Tolsztoj regényeinek terjedelméhez hasonlítható tanulmányok vajon miként lennének megjeleníthetők a korlátozott oldalszámainkon? Persze, keressük a megoldást, miként szólhatnánk a tanulmányokról. S még valami: ahhoz, hogy írjunk róluk, hozzá kellene jutnunk a szóban forgó tanulmányokhoz.

Szemtől szembe csak kevesen mondanak kritikát (például) az én írásaimról. Néha már azt gondolom, talán nem is rosszalja senki azokat, s ilyenkor szinte elszomorodom… Az utolsó rosszallás? Talán a belügyminiszter asszony emberei által „letiltott” interjútervezettel kapcsolatban fogalmazódhatott meg a „cenzorokban” – nyilván nem azért jártak el (talán illetéktelenül) a főnökük nevében így, mert fenemód kedveltek. Talán még némi rosszallás is kicseng az eljárásukból…

Napi gondjaink persze nekünk is vannak. Szeretnénk például, ha a tűzoltók, az általuk elérhető szakmai, gazdasági, igazgatási, társadalmi körbe tartozók nem csak olvasnák, hanem előfizetésükkel jobban is támogatnák a lapot. Van tudomásunk olyan tűzoltóságról is, ahol a parancsok egyszerűen eldugja lapunkat munkatársai (ahogy talán ő mondaná: beosztottjai) elől. Egy-ketten persze ott is megrendelik magánemberként, de az ottani talán sokat tennének önmagukért, ha egyszer úgy fogadnák a főnöküket, hogy mindenki kezében ott lenne egy-egy kinyitott Tűzvonalban 105. Emlékszik Bibó szavaira: Szabadnak lenni annyi, mint nem félni. Apróbb-cseprőbb nehézségeinket nem érdemes felsorolni, azokat tényleg naponta rendezgetni kell.
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 10:26

Civil guard számára:

Elképzelhetőnek tartom a gépjárműfecskendők több nézetben, műszaki adatokkal történő bemutatását. Persze nagy levegőt kellene venni előtte: milyen időponttól kezdjük, csak a nálunk használtakat vagy a világ más tájain honosokat mutassuk be és így tovább. Az is eldöntendő, hogy van-e módunk megkötni a kezünket abban a vonatkozásban, hogy terjedelmi korlátaink közé belefér-e még az, hogy rendszeresen, rovatszerűen, sorozatként vágjunk bele a dologba. S vajon elegendő egy ilyen (havi)lap tervezhető életpályája ahhoz, hogy végére jussunk a feladatnak? Elgondolkodunk a javaslaton, s ha lehetséges, megvalósítjuk.

Emlékezetem szerint eddig a zenekarvezetőnek volt problémája a megjelentekkel kapcsolatban. A szerkesztőségben vele folytatott interjú során elhangzottakat jegyzeteléssel rögzítettem, ahol kérte, hogy éppen ne jegyezzem le az általa elmondottakat, ott letettem a tollat. Mint megírtuk (állításával ellentétben), nem kérte a cikk megjelenés előtti bemutatását. Az már egy másik kérdés, hogy a munkáltatója miként reagált. Amiről talán kevesebb szó esett utólag: vajon igazak-e a cikkben leírtak vagy sem? Mint tapasztalható, a lap a bennünket ért bírálatokat is közli, akkor is, ha megalapozatlannak találjuk azt. (Ez talán még nem általános sem a tűzoltósági, sem a „civil” sajtóban…) A belügyminiszter asszony esete alapvetően „más tészta”: egyetlen szóval sem mondják emberei, hogy nem igaz, amit leírtam a cikktervezetbe – nehéz is lenne, hiszen hangfelvétel rögzíti a miniszterrel készült interjút. Azt találták ki, hogy az interjú nem is az volt, hanem valamiféle háttérbeszélgetés. Csakhogy előttem két rádió riportere is kérdezte a minisztert, aki válaszolgatott is. Aztán átment volna a dolog háttérbeszélgetésbe?! A baj nyilván az volt, hogy a szöveghűen leírt beszélgetés olvastán a minisztérium kommunikátorai rájöhettek: amit és ahogy a miniszter (egyébként az interjúadás tudatában) mondott, az nem festene kedvező képet róla. A kérdéseket leírtuk, ítélje meg az olvasó, kérdeztünk-e olyat, amitől bárkinek is ki kellene borulnia…
Csak a rend kedvéért említjük meg: elő-előfordul, hogy interjúalanyunk (akár magnóval rögzítetten is) nyilatkozik, majd amikor a cikktervezettel találkozik, – egyéb szempontjai miatt – meggondolja magát. Ez is mond valamit az újságírónak.
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 10:26

Gyurma számára:

A köztestületi tűzoltóságokkal eddig is foglalkoztunk, valamelyest talán arányosan is, főként, ha egy-egy esemény kapcsán lehetőségünk nyílt erre. Ha a jövőről beszélünk, megerősíthetem: sajátos (és rendezetlen) problémáik, a velük kapcsolatos állami „izémizélés” miatt alighanem mélyebben fel kell tárni a helyzetüket. Magyarán: hívjanak, s megyünk!
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 10:25

Maestro kérdéseire:

A Tűzvonalban 105 nem létezne a tűzoltóságok, a tűzoltók közvetlen közreműködése nélkül. Nem csupán az Arányigazság kérdéseire adott válaszokra gondolok itt, hanem arra, hogy az ország számos pontjáról rendszeresen tudósítanak bennünket bennünket képpel és szöveggel tűzesetekről, műszaki mentésekről. S vannak, akiket magunk is rendszeresen felkérünk ilyen munkára – sőt, kis interjúk, beszámolók készítésére is. Őket nyilvánvalóan joggal tekintjük helyi tudósítóinknak. Hamarosan be is mutatjuk őket, hacsak ők másként nem gondolják. Néhányan, akik segítik a lapot, talán „külsősöknek” is nevezhetők.

Bár nem értem pontosan, milyen új eszközökről és módszerekről van szó ez esetben, de általánosságban is megfogalmazhatjuk: kedvünkre való, ha valami újat közölhetünk.

Lapunk esetenként rámerészkedik a „szakirodalmiság” jegére, de rendszeressé azért nem tesszük a dolgot, mert – ahogy látjuk – a tűzoltók számára más lapok megteszik azt (vagy megtehetnék, hiszen a profiljukba jobban illeszkedik).

Hasonlókat mondhatnék a gyerekeknek szóló írások közlési lehetőségeiről is. A lapnak adott oldalszáma van, s ezen belül kell maradni, akkor is, ha egyébként remek ötletek megvalósításáról kell is lemondanunk. Ahogy mondani szokás: egyetlen újság sincs gumiból, hogy minden beleférjen.
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 10:24

Harley kérdéseire:

Na, ezekre legalább könnyen válaszolhatok. A példányszámmal és az előfizetőkkel kapcsolatos kérdések nyilvánosságra hozatala sehol sem tartozik a szerkesztőségek kompetenciájába, így tehát a válaszok sem. A kiadók maguk döntik el, meddig üzleti titok mindez, s honnantól nem.
Avatar
Kiss A. János
VIP
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2005. aug. 08. 20:19

Hozzászólás Szerző: Kiss A. János » 2005. aug. 16. 10:23

Dömdödöm számára:

Annak illusztrálására, hogy miért kértem a leszerelésemet a tűzoltóságtól, álljon itt két dokumentum. Az első: 1989-ben kelt leszerelési kérelmem. Ennek jobb megérthetősége miatt mindjárt legyen olvasható mögötte egy 1995 júniusának végén megjelent kispublicisztikai írásom, arról, hogy miért lettem újságíró. (S persze, miért nem maradtam tűzoltó.)
Kérem a miniszter elvtársat, hogy szolgálati viszonyomat a többszörösen módosított 1971. évi 10. számú törvényerejű rendelet 6. § a, pontja alapján – kérelmem körülményeit méltányolva – 1989. augusztus 31-ei hatállyal megszüntetni szíveskedjék!

Az állami tűzoltóság szolgálatában húsz évet töltöttem. Apám nyugállományú tűzoltótiszt, s bátyám ma is az. Testvérem fia tűzoltótisztnek tanul, fiamat felvették az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola tűzvédelmi szakára, s szándékai szerint tűzoltótiszt akar lenni. Ebben az elhatározásában megértéssel és meggyőződéssel támogatom.

Szolgálati időm alatt Békéscsabán, Budapesten, Szarvason és Gyulán dolgoztam. Voltam beosztott tűzoltó, BM akadémiai hallgató, őrségparancsnok, szolgálatparancsnok, parancsnokhelyettes. Parancsnoki beosztást 1977-től Szarvason láttam el, 1983-tól pedig Gyulán vagyok tűzoltóparancsnok.

A BM Akadémia Tűzoltó Tagozatának elvégzése után politikai képesítést a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem hároméves tagozatán szereztem, majd levelezőként az Államigazgatási Főiskolát végeztem el.

Közel 6 éve a szolgálat érdekében, elöljáróim kezdeményezésére vettem át a gyulai tűzoltó-parancsnokság vezetését. E szolgálati helyem ekkor személyzeti, morális, szakmai, politikai, tárgyi vonatkozásban súlyos válságban volt, irányítását helybeliek nem vállalták.

A követelményeknek megfelelő működés biztosítása érdekében egy programot állítottam össze, melyet mára alapvetően megvalósultnak érzek. Ezért elhatározásomat nem a nehézségek előli megfutamodásként élem át, hanem olyan alapok lerakásaként, amelyről indulva utódomnak a továbblépés lehetősége biztosítottnak látszik.

Gyulán telepedtem le, ahol olyan emberi, tárgyi és szellemi környezetbe kerülhettem, amelyre alapozva az az elhatározás erősödött meg bennem, hogy életem további részét itt kívánom eltölteni.

Elhatározásom indítékának azt tekintem, hogy a parancsnokságomat és parancsnoki tevékenységemet érintő tűzoltósági vezetés elveinek és gyakorlatának olyan jelentős részével nem értek egyet, amelyek összességükben kizárják további eredményes működésemet.

Ugyanakkor meggyőződésem, hogy konstruktívan és hivatástudattal – mely által irányítva éreztem mindig is magam – csak úgy tevékenykedhet ember, ha képes a hivatásának keretet adó szervezet céljaival és eszközeivel azonosulni. Ez az egyensúly – hosszabb folyamat hatásai és vívódásai után – bennem felborult, s mind a tűzoltóság, mind magam részére a legkisebb konfliktust jelentő megoldással szeretném rendezni a helyzetet.

Kérésem időhöz kötöttségénél figyelembe vettem folyamatban lévő jelentősebb feladataim teljes értékű magvalósításának igényét, s a parancsnoki beosztás betöltéséhez elöljáróim részére szükséges időkövetelményeket is.

Kérem a miniszter elvtársat, hogy kérésem körülményeit szíveskedjen olyan különös méltánylást érdemlő személyi és szolgálati okoknak tekinteni, amelyek a szolgálati viszony megszüntetésén kívül – a hatályos jogi szabályozás kereteiben gondolkodva – más szolgálati intézkedéssel nem oldhatók meg.

G y u l a, 1989. április 5.


Kiss János
tűzoltó százados
gyulai tűzoltóparancsnok
Az 1995 júniusának végén megjelent jegyzetem:


Így lettem újságíró

Lényegében egy pörkölt miatt vagyok itt. Ami az újságíróvá válást illeti, a „miért” és a „hogyan” közül az utóbbira egyszerűbb válaszolni. Jelentkeztem és felvettek.
Néhány perccel a negyedik X-em elérése előtt léptem e pályára. Ekkorra a földi vándor tarisznyájában már némi tapasztalat is lapul az otthonról hozott, hamuba sült pogácsa mellett. Sihederként magam is hittem a „szabadság, egyenlőség, testvériség” szocializált és internacionalizált eszméiben, ám a napok, hetek, hónapok, később az évek múlása világossá tette: a „létező” szocializmusban – ahogy mondani szokás: mecsoda különbség – más elmélet és más gyakorlat létezik. (Eltalálták, enyhe hányingerrel olvasom, hallom azokat a védekezéseket, melyek így valahogy szólnak: „A karrierem érdekében kényszerültem bele a pártba”. Ez akkor sem valami erkölcsös, ha igaz volt, ha meg nem, pláne. Az új hatalmi tényezők helyében úgy irtóznék az ilyen alakoktól, mint ördög a tömjénfüsttől.) Szóval, akkoriban főként a gyakorlattal volt bajom, többek között a „szocialista összeköttetéssel”, melyet nemes egyszerűséggel csak piszkos korrupciónak neveznék.
Gondoltam valaha, még előző szakmámban – a nyolcvanas évek második felében –, hogy egy munkámat közvetlenül érintő, nyilvánvalóan törvénytelen és korrupt ügynek a végére járok. Felmértem az eszközeimet: minden létező jogszabály igazam mellett szólt. Két dologgal nem számoltam: lesznek erők, melyek a törvényesség ellenében sem hagyják érvényesülni az eljárási szabályokat, illetve, hogy az illetékesek nem lesznek kíváncsiak a tényekre, a bizonyítékokra. A főnököm irodájában ültünk, s a Pestről érkezett, avatott ítészem kurtán-furcsán közölte, hogy az ügy „le van zárva”. E drámai pillanatban – sűrű bocsánatkérések közepette – kukkantott be a személyzetis a főnököm ajtaján: „Elnézést kérek, most telefonált a …-i gazdaság vezetője: elkészült a pörkölt!”
Mondják meg, mi legyen ezek után az ember, ha nem újságíró?!
Kiss A. János
Danka János
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2180
Csatlakozott: 2002. dec. 01. 17:49
Tartózkodási hely: Várpalota

Hozzászólás Szerző: Danka János » 2005. aug. 15. 22:10

Szervusz János!

Bár havi kapcsolatban vagyunk telefonon illetve emailen keresztül, azért néhány kérdést én is feltennék:
1. A lap anyagi biztonsága, példányszám (esetleg a terjedelem) növelése tekintetében van-e olyan ötleted, amiben a Fórum tagjai, olvasói is segíthetnének?
2. Miután ez a lap több kollégához jut el, mint pl. a „Védelem”, ahol színvonalas műszaki-szakmai írások találhatók, lehetőséget látsz-e ennek a vonalnak az erősítésére a lapodban?
3. Az „Arányigazság” rovat kérdéseivel illetve a válaszokkal még mindig problémáim vannak. Talán túljutottunk azon a szakaszon, amikor néhányan úgy érezhették, hogy a feltett kérdések erősen prekoncepcionáltak, a válaszok közül azonban a mai napig igen nehéz választani. Ezzel a problémával havonta találkozom, amikor összegyűjtöm a válaszokat.
4. Már beszéltünk arról telefonon, hogy a lapon érezhető (volt?) egy erőteljes tűzoltó-érdekvédő, talán konfliktuskereső vonulat, ami persze lehet felvállalt szerepe az újságnak, a kérdés csak az, hogy az-e? Miután sem valamely szakszervezetnek, sem a HÖTOSZ-nak nem lapja a Tűzvonalban 105, ez egy érdekes (kényes) helyzetet feltételez. Erről várnám a véleményedet.
5. Az „Izomláz” a kollégák szégyenlőssége miatt nemigazán gyarapszik fényképekkel immár hónapok óta. Mikor tervezed a „vetélkedő” lezárását?
6. A tartalom bővítésére sok ötlet van (az előttem hozzászólók írásaiban is találsz eleget), már csak az a kérdés, hogy mi szab ennek határt: a lap profilja vagy a terjedelmi korlátok inkább?
A válaszokat előre is köszönöm!
DJ
nazda
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 1779
Csatlakozott: 2004. feb. 07. 22:40

Hozzászólás Szerző: nazda » 2005. aug. 12. 22:24

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Kérem, engedjen meg néhány kérdést!

1. Mi késztette Önt(ket) annak idején arra, hogy egy új szakmai lapot indítson inkább, mint beálljon az addig kialakult rendszerbe? Ugye nem csak a kalandvágy?

2. Szerintem is az Ön(ök) lapja ma, kicsiny hazánkban a legnépszerűbb szakmai havilap. (a tűzoltók körében biztos!) Ennek okán, szabad-e olyat kérdezni (és persze választ várni!), hogy a szakmai felügyelet (mint OKF) vagy a „tanyagazda” (mint BM) támogatja-e valamiképpen a lap megjelenését, működését?

3. Ön szerint, mi a lap népszerűségének a titka?

4. Lát-e arra lehetőséget a jövőre nézve, hogy a tűzoltó szakszervezetek is rendszeresen jelen lehessenek a lap(juk) hasábjain?

5. Szívesen olvasnám a megtörtént tűzesetek tanulmányait is egy-egy fejezetben! Megoldhatónak látja-e a dolgot?

6. Melyik cikkére kapott legutóbb „rosszallást” valahonnan és miért?

7. A lappal kapcsolatos napi gondokról és a jövőbeni elképzelésekről ha szabadna hallani/olvasni néhány gondolatot!?Előre megköszönve megtisztelő válaszát, maradok tisztelettel:
nazda !
Avatar
civil guard
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 703
Csatlakozott: 2003. júl. 01. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest

re

Hozzászólás Szerző: civil guard » 2005. aug. 11. 20:22

Tisztelt Főszerkesztő Úr!
Civil emberként vagyok a lap előfizetője és örömömre szolgál , hogy egy ilyen színvonalas lapot vehetek a kezembe hónapról hónapra. Van e lehetőség arra, hogy a lap hasábjain egyfajta katalógusként bemutassák a honi és a külföldi gépjárműfecskendőket több nézeti képpel és műszaki adatokkal. Havonta más más gjf adata ill. képe jelenhetne meg a kezdetektől napjainkig. Valamint a lapot olvasva több esetben feltünt, hogy egy egy riport megjelenése után önt " támadások" érik miszerint nem az jelent meg amit az illető mondott vagy írt . Ez talán azért van mert esetleg egy "provokátornak"tartják vagy csak az adott illető nem meri felválalni a feletesei elött a szavait?
Tisztelettel maradok hű olvasója!
Pfandler Csaba
civil guard

"aki jót tesz, annak semmi joga nincs hálát követelni"
Avatar
gyurma
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 816
Csatlakozott: 2003. júl. 08. 10:29
Tartózkodási hely: Kurd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gyurma » 2005. aug. 11. 19:45

Tisztelt Főszerkesztő Úr!
Ezt a kérdésemet már feltettem Önnek email-ban is, de szeretném, ha más is olvasná a választ!
Tervezik-e, hogy a közeljövőben bemutatásra kerüljenek az önkéntes tűzoltó egyesületek, és köztestületi tűzoltóságok?
Nagyon sokunkat érdekelné, hogy hogyan dolgoznak, és milyen problémákkal küzdenek más egyesületek, és köztestületi tűzoltóságok, milyen technikával dolgoznak, milyen szempontok alapján szervezik a szolgálatot?
Válaszát előre is köszönöm!
Wilhelm Zoltán
A TOLERANCIA EGYENESEN ARÁNYOS AZ INTELIGENCIA HÁNYADOSSAL!
Avatar
maestro
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma
Hozzászólások: 816
Csatlakozott: 2004. jún. 29. 22:18
Skype: maestro_01
Tartózkodási hely: Pécs

Hozzászólás Szerző: maestro » 2005. aug. 11. 17:33

T. főszerkesztő Ur!

Szánom-bánom a mulsztásom, de eddig nem olvastam e kiadványt, vhogy mindig lemaradt. Ennekellenére felötlött bennem pár kérdés.

1. Vannak e hyeli tudositoik az ország több városában, vagy csak kinomdnottan pesten vannak ilyenek? Dolgoznak e külsősökkel?

2. Fontosnak tartja e az uj eszközök, módszerek bemutatását irott formában is?

3. Ma volt szerencsém jelen lenni egy helyismereti foglakozáson egy termény száritónál. Igen sok érdekes dolgot hallottam, amire álmomban sem gondoltam volna. Terveznek e megjelentetni olyan cikkeket, netásn cikk sorozatot, ami az esetleges beavatkozás szempontjából mutat be különböző üzemeket, intétményeket? Gondolok arra, pl. egy fővárosi tűzoltó nem biztos hogy tudja, mi is az, amire feltétlen számitani kell egy ilyen száritóban történt tűzesetnél? (mert lehet hogy életében nem fog ilyennel találkozni, de érdekli a dolog.)

4. Jelenik e meg cikk, irás kimondottan gyerekek, iskolások számára, olyan stilusban megfogalmazva, amit egy 10-13 éves gyerek is elsőre megért, és nem kell a szülőkhöz futni, hogy mit is olvasott?Válaszát előre is köszönöm.
Avatar
Harley
Szent Tömlő őrzője
Hozzászólások: 2254
Csatlakozott: 2002. aug. 10. 10:22

Hozzászólás Szerző: Harley » 2005. aug. 11. 9:59

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Hány előfizetője van a lapnak? Ez a szám hogyan alakult a Tűzvonalban 105 első megjelenése óta. Az előfizetéseknél hogyan alakul a magánszemélyek és a tűzoltóságok aránya.

Harley
Avatar
Dömdödöm
tűzkőről pattant
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2004. máj. 31. 20:38
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Dömdödöm » 2005. aug. 11. 8:04

Tisztelt Kiss A János!

Érdeklődnék, hogy 1989-ben miért adtad be leszerelési kérelmedet?

Várom megtisztelő valaszodat, amit előre is köszönök!
Tűzoltóságnál az a biztos, ami kettő napja elmúlt!
Avatar
Lánglovagok
Szerkesztő
Hozzászólások: 5940
Csatlakozott: 2002. aug. 08. 20:21
Kapcsolat:

Online interjú Kiss A. Jánossal

Hozzászólás Szerző: Lánglovagok » 2005. aug. 08. 20:41

Tisztelt Fórumozók!

A Lánglovagok.hu fórumának vendége lesz 2005. augusztus 16-án, kedden Kiss A. János, a Tűzvonalban 105 főszerkesztője.

Kiss A. János 1949-ben született Püspökhatvanban. Beosztott tűzoltó Békéscsabán lett, 1969-ben. A BM Akadémia Tűzoltó Tagozatát 1971-ben végezte el. Az Államigazgatási Főiskolán 1986-ban szerzett igazgatásszervezői oklevelet. Szarvason őrségparancsnok, parancsnokhelyettes, majd városi és járási tűzoltóparancsnok lett. Gyulára 1983-ban került városi parancsnoknak. Leszerelését 1989-ben kérte.

A Békés Megyei Hírlap jogelődjénél újságíróként helyezkedett el. E lapnál 2002 végéig újságírói, szerkesztői munkát végzett, 1998. és 2001. között a Vasárnap Reggel megyei kiadásának felelős szerkesztője volt. A Tűzvonalban 105-öt létrejötte, 2003. óta (fő)szerkeszti. Főbb újságírási területei: a belpolitikai, a tényfeltáró és az idegenforgalmi, s immár a tűzoltósági szakújságírás. A MÚOSZ választmányának tagja.

Nős, két felnőtt korú gyermeke, s három unokája van.

Mostantól várjuk a kérdéseket, melyekre Kiss A. János az említett napon délelőtt 10 óra és délután 2 óra között válaszol.

Ugyan a fórum lehetőséget ad arra, hogy bárki névtelenségbe burkolózzon, de javasoljuk, hogy a kérdezők vállalják fel a nevüket, vagy akár a szolgálati helyüket, illetékességüket is, s azt tüntessék fel a hozzászólásuk végén. Akinél már amúgy is lehet tudni, hogy felhasználóneve kit rejt, annál mindenképp legyen feltüntetve a név, ha pedig valaki ugyan a fórumban használt nickjét nem kívánja felfedni, de Kiss A. Jánostól névvel együtt kérdezne, annak javaslunk egy újabb regisztrációt a saját nevére.

A topik kizárólag abból a célból van, hogy az online interjú vendégéhez kérdést intézzenek, s arra az interjúalany válaszoljon. A tapasztalatokat a fórumozók más, témához kapcsolódó topikban vitathatják meg.

A téma moderáció szempontjából szigorú felügyelet alatt van, kérünk mindenkit, a topik most meghirdetett szabályait, valamint a Moderációs alapelveket kimondottan tartsa szem előtt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lehet kritikával élni.

Lánglovagok szerkesztősége
Lezárt